Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Η Φύση μας εκδικείται όλο και σκληρότερα - ζημιές ρεκόρ το 2011
Σεισμοί, τσουνάμι, πλημμύρες, τυφώνες, συνέθεσαν το εεφιαλτικό σκηνικό για τα κράτη και τις ασφαλιστικές εταιρείες, που «σώθηκαν» μόνο από τα σχετικά χαμηλά ποσοστά ασφάλισης ακινήτων και επιχειρήσεων στην Ιαπωνία
Η κυνική προσέγγιση της πραγματικότητας μέσω των οικονομικών μεγεθών αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο στα στοιχεία για το κόστος των φυσικών καταστροφών φέτος (και συγκεκριμένα μόνο το πρώτο 11μηνο του έτους).
Το τσουνάμι στην Ιαπωνία και οι πλημμύρες στην Ταϊλάνδη, κόστισαν δεκάδες χιλιάδες ζωές και διάλυση των κρατικών υποδομών της οικονομίας και της πρόνοιας, αλλά οι ασφαλιστικές έχουν να πουν ένα «ευτυχώς». Αυτό, επειδή τα ποσοστά ασφάλισης ιδιωτών, ακινήτων και επιχειρήσεων δεν ήταν από τα υψηλότερα σε ανεπτυγμένες χώρες. Ετσι, οι οικονομικοί κολοσσοί του κλάδου απέφυγαν να πληρώσουν τις περισσότερες αποζημιώσεις από ποτέ άλλοτε, ακόμη και σε περιόδους πολέμου.
Το βάρος της αποκατάστασης των ζημιών ρεκόρ πέφτει έτσι στους κρατικούς προϋπολογισμούς, σε μία περίοδο έντονης ανασφάλειας για τη διεθνή οικονομία.
Το γεγονός ωστόσο ότι οι περισσότερες από τις καταστροφές δεν αφορούν την Ευρώπη και τον πλούσιο Βορρά της Δύσης, επιτρέπει στις κυβερνήσεις να συνεχίζουν να απέχουν από τη λήψη μέτρων άμεσης απόδοσης για τον περιορισμό και την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής.
Ας ελπίσουμε το 2012 να αναθεωρήσουν, πριν μας «χτυπήσει την πόρτα» η ίδια η Φύση...
ΠΗΓΗ: Έθνος