Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου κάθε έτους θα πρέπει να δηλώνονται οι μεταβολές των ακινήτων που έχουν γίνει στο προηγούμενο έτος σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του ΕΝ.Φ.Α.

Μερικά από τα σημεία που με πρώτη ανάγνωση παρουσιάζουν ενδιαφέρον στο νομοσχέδιο σχετικά με τον νέο φόρο ακινήτων (ΕΝ.Φ.Α):

1) Στο άρθρο 5 παράγραφος 3 προβλέπεται ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώνει μέσα σε 30 ημέρες την μεταβολή στα ακίνητά του και το αργότερο μέχρι την 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Για παράδειγμα οι μεταβολές των ακινήτων που θα λάβουν χώρα μέσα στο έτος 2014 θα πρέπει να δηλωθούν το αργότερο με το Ε9 έως την 31η Ιανουαρίου 2014.

Αναλυτικά η διάταξη στο σχέδιο νόμου:
Για τον προσδιορισμό του ΕΝ.Φ.Α. λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία των ακινήτων του προηγούμενου έτους με τις μεταβολές που επήλθαν.
Για τη σύσταση, απόκτηση και κάθε άλλη μεταβολή στα δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, από 1.1.2014 και εφεξής, ο φορολογούμενος υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός τριάντα (30) ημερών από την ημέρα της μεταβολής και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα της 31ης Ιανουαρίου του επόμενου έτους.


και η Αιτιολογική:
Επιπλέον προβλέπεται υποχρέωση του φορολογουμένου για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός τριάντα (30) ημερών από την ημέρα της μεταβολής και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα της 31ης Ιανουαρίου του επόμενου έτους.2) Ο φόρος Ακινήτων εκτός απροόπτου και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα (νόμος 4172/2013) θα εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων από 1.1.2014.


3) Όπως ορίζει η παράγραφος 1γ του άρθρου 4, η επιφάνεια απομειώνεται με την εφαρμογή Συντελεστή Απομείωσης Επιφανείας (Σ.Α.Ε.) στα ειδικά κτήριαΚλιμάκιο Επιφάνειας
2)
Συντελεστής
απομείωσης
0 - 500 1,00
500,01 - 1.500 0,80
1.500,01-3.000 0,75
3,000,01-5.000 0,65
5,000,01-10.000 0,55
10.000,01-25.000 0,45
25.000,01-50.000 0,35
50.000,01 και άνω 0,25


Ειδικά κτίρια είναι σύμφωνα με την ΠΟΛ.1310/3.12.1996
- σταθμοί αυτοκινήτων
- βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια,
- γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίρια
- αποθήκες
- ξενοδοχεία και γενικά τουριστικές εγκαταστάσεις
- νοσηλευτήρια και ευαγή ιδρύματα- εκπαιδευτήρια
- αθλητικές εγκαταστάσεις
- κτίρια που δεν μπορούν να υπαχθούν στις προηγούμενες κατηγορίες.4) Προκειμένου για νομικά πρόσωπα μπορεί να χορηγείται αναστολή πληρωμής του φόρου.
Η αναστολή πληρωμής χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Α. ενός έτους και μπορεί να ανανεώνεται μέχρι τρεις φορές εντός διαστήματος δέκα (10) ετών από τη χορήγηση της πρώτης αναστολής.
Για τη χορήγησή της πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Ο συνολικός κύκλος εργασιών του νομικού προσώπου κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου,
β) ο συνολικός κύκλος εργασιών, όπως ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, έχει παρουσιάσει μείωση άνω του τριάντα τοις εκατό (30%) σε σχέση με το προηγούμενο προς αυτό φορολογικό έτος και
γ) δεν υπάρχουν ή δεν ευθύνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
http://taxheaven.gr

Την ερχόμενη εβδομάδα η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενεργοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, η ειδική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης από τους φορολογούμενους. Πρόκειται για την εφαρμογή του TAXInet, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα υποβάλουν τις αιτήσεις με τα στοιχεία τους, προκειμένου να τους καταβληθεί η προκαταβολή του 25% και ολόκληρο το ποσό στη συνέχεια. Σημειώνεται ότι με βάση την απόφαση του υπουργείου, η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται το πολύ σε 20 μέρες από την υποβολή της αίτησης. Αν λοιπόν υπολογίσουμε και αυτές τις 20 ημέρες που απαιτούνται για την πληρωμή του επιδόματος, τότε οι δικαιούχοι θα λάβουν την προκαταβολή στα τέλη Νοεμβρίου.
ΠΗΓΗ: Εξπρές

Μίνι Ασφαλιστικό στα σκαριά: Μαχαίρι στις συντάξεις για ΔΕΚΟ, τράπεζες, εμπόρους

Νέο μαχαίρι στις συντάξεις χιλιάδων ασφαλισμένων στα πρώην «ευγενή» Ταμεία των ΔΕΚΟ, των τραπεζών αλλά και στο πρώην ΤΕΒΕ σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει μέρος του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

Νέο σύστημα για τις αποδείξεις: Πότε κερδίζετε έκπτωση φόρου έως 40%

Μεγάλες εκπτώσεις φόρου προβλέπονται στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το σύστημα συλλογής αποδείξεων για το 2014.
Σύμφωνα με το σχέδιο όσοι φορολογούμενοι χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους με ελεύθερους επαγγελματίες πλαστικό χρήμα θα εξασφαλίζουν “γενναία” μείωση φόρου μεταξύ 30% και 40%.Οι συναλλαγές για να δίνουν “μπόνους” θα πρέπει να γίνονται με πιστωτικές - χρεωστικές κάρτες αλλά και με φοροκάρτα ή “κάρτα αποδείξεων” όπως την έχει ονομάσει το υπουργείο.
Σε πρώτη φάση το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ για γιατρούς, νοσοκομεία, κλινικές και δικηγόρους και υπολογίζεται πως η συνολική πρόσθετη ωφέλεια για τους φορολογούμενους θα κυμανθεί μεταξύ 150 και 200 εκ. ευρώ.

Τα τεκμήρια φεύγουν, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο έρχεται..... – Πώς θα λειτουργεί

Τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που θεσπίστηκαν και εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 1978 από τον αείμνηστο Αθ. Κανελλόπουλο με στόχο τον προσδιορισμό με τεκμαρτό τρόπο των εισοδημάτων όλων των φορολογουμένων μετρούν τους τελευταίους μήνες ζωής τους. Από το 2014 καταργούνται σε πρώτη φάση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Ειδικότερα:

Ποινή σοκ: Ισόβια κάθειρξη σε τρεις για εικονικά τιμολόγια!

Μια απίστευτη ιστορία φέρνει στο φως η εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας. Πρόκειται για την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου της πόλης το οποίο καταδικάζει τρεις από τους πέντε εμπλεκόμενους σε υπόθεση διακίνησης πλαστών τιμολογίων, σε ισόβια κάθειρξη, ενώ ο 4ος πλήρωσε με 20 χρόνια. Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από δπυο χρόνια όταν ελεγκτές του ΣΔΟΕ- κατόπιν καταγγελιών και πληροφοριών- εντόπισαν 2 άτομα από την Αθήνα και ένα ακόμα από τη Θεσσαλονίκη, που φτάνοντας με μια λευκή Mercedes, «σκόρπιζαν» στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας πλαστά τιμολόγια, τα οποία χρησιμοποιούσαν αγρότες για να λαμβάνουν επιστροφές ΦΠΑ.