Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Πώς θα εφαρμοσθεί ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης

Η κατάργηση του αναχρονιστικού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, που για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε το 1952 (!), είναι πλέον γεγονός, πλην όμως η αντικατάστασή του από τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) γίνεται από την κυβέρνηση με πολλά κενά ερμηνειών που χρήζουν νέων νομοθετικών διευκρινίσεων.

Πότε δεν θα κόβεται το ρεύμα, πότε θα πληρώνεται με δόσεις

Τέλος στις διακοπές ηλεκτροδότησης στις αδύναμες οικονομικά και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος μέσα από δόσεις, είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει ο νέος Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Το κείμενο του ετοιμάστηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εστάλη στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να τον θέσει σε ισχύ με υπουργική απόφαση.

Κατάσχεση αυτοκινήτου για όσους χρωστούν τα τέλη προηγούμενων ετών

Κατάσχεση του αυτοκινήτου, ή παρακράτηση του 25% του μισθού ή της σύνταξης, θα κάνει η εφορία σε 44.500 ιδιοκτήτες αυτοκινήτου, που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας των δύο προηγούμενων ετών.
Όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών», το συγκεκριμένο ποσό, μαζί με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, φτάνει τα 13,7 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 5.000 ευρώ το όριο για μη τήρηση βιβλίων

Αποσύρθηκε χθες από το φορολογικό νομοσχέδιο (το οποίο υπερψηφίστηκε σε δεύτερη ανάγνωση από τη Βουλή και εισάγεται αύριο στην ολομέλεια)  η επίμαχη διάταξη που επέτρεπε στους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ να μην εκδίδουν αποδείξεις και να μην τηρούν λογιστικά βιβλία και στη θέση της θα κατατεθεί  νέα ρύθμιση,  βάσει της οποία δεν θα τηρούν βιβλία μόνο οι επιτηδευματίες που ανήκουν στα λεγόμενα τεχνικά επαγγέλματα (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.λπ.) και εφόσον δηλώνουν ετήσιο τζίρο έως 5.000 ευρώ.

Τι προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για αποδείξεις, ασφαλιστικές εισφορές, ακίνητα

Για πρώτη φορά θα μπορούν οι φορολογούμενοι να συγκεντρώσουν αποδείξεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λήψη υπηρεσιών και αγορά αγαθών που έχουν αποκτήσει είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω του διαδικτύου.
Ακόμη, από εφέτος με την κατάργηση της έκπτωσης φόρου των διδάκτρων φροντιστηρίων, ιδιαίτερων μαθημάτων κτλ. οι φορολογούμενοι θα εμφανίζουν τις εν λόγω αποδείξεις στο σύνολο των καταναλωτικών δαπανών προκειμένου να εξασφαλίσουν ετήσια έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ. Το απόγευμα της Τρίτης κατατέθηκαν στη Βουλή μία σειρά από τροπολογίες με βασικότερη αυτή που καθορίζει το νέο καθεστώς αποδείξεων.

Τελευταία ... διορία για 25.000 καταθέτες του εξωτερικού

Τελευταία ... διορία έως τα τέλη του μήνα δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους 25.500 φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ήδη λάβει ισάριθμες ...προειδοποιητικές επιστολές επειδή διαπιστώθηκε ότι υπάρχει “ακάλυπτη” διαφορά που προσεγγίζει τα 8 δις ευρώ μεταξύ εμβασμάτων προς το εξωτερικό στην τριετία 2009 – 2011 και των δηλωθέντων εισοδημάτων τους
Αν στο διάστημα αυτό δεν υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις προκειμένου να δικαιολογήσουν τις υψηλές τους καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού τότε εντός του Φεβρουαρίου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα αρχίσει να στέλνει “ραβασάκια” για την πληρωμή των αναλογούντων φόρων με συντελεστή 45%.

Εφορία: Ελέγχει μαζικά τις καταθέσεις για φοροδιαφυγή

Στις τράπεζες «ψάχνει» τους φοροφυγάδες το υπουργείο Οικονομικών, διασταυρώνοντας καθημερινά τις καταθέσεις με τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος χιλιάδων φορολογουμένων.
Συγκεκριμένα μέσα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς καταθέσεων το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να εντοπίσει τους φοροφυγάδες ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα κρατικά ταμεία.
Εκατοντάδες είναι τα αιτήματα που φτάνουν καθημερινά στις τράπεζες, από το υπουργείο Οικονομικών, το ΣΔΟΕ, τις Εφορίες, με τα οποία ζητούν να πληροφορηθούν για συγκεκριμένους οφειλέτες, αν διατηρούν λογαριασμούς καταθέσεων, καθώς και το ύψος αυτών των καταθέσεων.
Στόχος είναι να διασταυρωθεί σε πρώτη φάση αν από το δηλωθέν εισόδημα δικαιολογείται το ύψος της κατάθεσης και σε δεύτερη φάση ελέγχεται η κίνηση των συγκεκριμένων λογαριασμών.
Οι έλεγχοι είναι εντατικοί και διαρκείς και αφορούν κυρίως φορολογούμενους που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Δηλαδή η έρευνα εστιάζει αρχικά σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι).

«Φραγή» στις επιστροφές αλλά και απαλλαγές από ΦΠΑ

Με οδηγό τις συστάσεις της τρόικας, η κυβέρνηση προχωρά σε ανατροπές στο καθεστώς ΦΠΑ με «μπλόκο» ή και ακύρωση των επιστροφών, απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων και επιτηδευματιών με χαμηλό τζίρο, συνυπευθυνότητα στην καταβολή του οφειλόμενου φόρου και των πελατών σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αυστηρότερες ποινικές διώξεις σε εκδότες και λήπτες πλαστών παραστατικών και αυτόματες διαγραφές από το μητρώο ΦΠΑ.
Στρατηγικός στόχος να μπει «φραγή» στις παράνομες και μικρές επιστροφές ΦΠΑ και στα κυκλώματα απάτης και κλοπής του φόρου που υπολογίζεται ότι κοστίζουν στο Δημόσιο 5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 42% των φορολογούμενων στο σύστημα ΦΠΑ εισπράττουν επιστροφές φόρου με αρνητικό αντίκτυπο στα κρατικά ταμεία.
Με το νέο καθεστώς θεσπίζονται «κριτήρια κινδύνου» τα οποία επικεντρώνονται στο πρόσωπο που απαιτεί την επιστροφή και όχι στην απαίτηση της επιστροφής από τους φορολογούμενους με βάση τις διαθέσιμες υπηρεσιακές πληροφορίες ή πληροφορίες από τρίτα πρόσωπα.

Το Δημόσιο μας "κλέβει¨ με τις αντικειμενικές τιμές

Σε μια εκτεταμένη φοροκλοπή σε βάρος χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων οδηγεί η δραματική βουτιά των εμπορικών αξιών, ακόμη και κάτω από τις αντικειμενικές. Xιλιάδες ακίνητα φορολογούνται με τιμές οι οποίες δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα καθώς η «ψαλίδα» αντικειμενικών και εμπορικών τιμών έχει κλείσει για τα καλά. Oπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων στον σχετικό πίνακα, οι τιμές αγοράς έχουν προσεγγίσει τις τιμές της... εφορίας, ωστόσο οι αγοραπωλησίες που γίνονται στη συντριπτική τους πλειονότητα αποκαλύπτουν μια άλλη, πιο αμείλικτη εικόνα: Tη μεταβίβαση ακινήτων σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, επομένως και τη δραματική επιβάρυνση με φόρους για αξίες που πλέον δεν υπάρχουν.

Όχι Στουρνάρα στην επέκταση του επιδόματος πετρελαίου - Ακόμη ένα χρόνο υπομονή ζητάει από τους πολίτες


"Πάγο" στα αιτήματα που είχαν υποβάλλει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Υγείας για τη χορήγηση επιδόματος πετρελαίου σε περισσότερες οικογένειες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, έβαλε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Μάλιστα ανάλογες προτάσεις είχαν κατατεθεί από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ.
 

Προθεσμία έως το τέλος του μήνα για συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος.


Προθεσμία έως το τέλος του μήνα για συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος

Για φορολογούμενους με διαφορές μεταξύ εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων.

Θα πληρώνουμε το κράτος για... ηθική βλάβη - Αποζημίωση ζητά το υπουργείο Οικονομικών από όσους πολίτες έχουν χρέη στην εφορία


Θα πληρώνουμε το κράτος για... ηθική βλάβη Αποζημίωση ζητά το υπουργείο Οικονομικών από όσους πολίτες έχουν χρέη στην εφορία

Να αποζημιώνουν την εφορία για ηθική βλάβη θα καλούνται στο εξής όσοι πολίτες έχουν χρέη προς το Δημόσιο σύμφωνα με απίστευτη εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.