Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Πώς θα εφαρμοσθεί ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης

Η κατάργηση του αναχρονιστικού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, που για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε το 1952 (!), είναι πλέον γεγονός, πλην όμως η αντικατάστασή του από τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) γίνεται από την κυβέρνηση με πολλά κενά ερμηνειών που χρήζουν νέων νομοθετικών διευκρινίσεων. Χαρακτηριστικό είναι το χθεσινό παράδειγμα της έκδοσης της διευκρινιστικής εγκυκλίου από το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία απλοποιείται μεν το καθεστώς της φορολογικής απεικόνισης των συναλλαγών, περιορίζονται οι αντίστοιχες υποχρεώσεις και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, πλην όμως εγείρονται ισχυρά ερωτηματικά σχετικά με την απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων και έκδοση αποδείξεων συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών που κατά τεκμήριο εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.
Πρόκειται κυρίως για κατηγορίες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και πρόσωπα που ασχολούνται με συντηρήσεις και επισκευές ηλεκτρικών συσκευών, τεχνικών έργων κ.λπ. Το υπουργείο Οικονομικών, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της εγκυκλίου, έσπευσε να διαρρεύσει ότι θα ακολουθήσει νέα διευκρινιστική ρύθμιση με την οποία θα καθίστανται σαφέστεροι οι όροι υποχρέωσης ή απαλλαγής τήρησης βιβλίων με πολλά από τα επαγγέλματα που τώρα φαίνεται να απαλλάσσονται να εμπίπτουν στην υποχρέωση. Σημειώνεται ότι η επίμαχη διάταξη μέχρι τουλάχιστον την αλλαγή της προβλέπει τα εξής:
Στην απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων εμπίπτουν πλέον και τα φυσικά πρόσωπα που με τις προϊσχύουσες διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 2 του ΚΒΣ εξαιρούντο της απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων, εφόσον βέβαια τα έσοδά τους είναι κάτω των 10.000 ευρώ και δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις.
Τα πρόσωπα αυτά είναι:
- Ο υπόχρεος (πρώην επιτηδευματίας) που με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του προϊσχύοντος κώδικα τηρούσε πρόσθετο βιβλίο και με τις διατάξεις του ΚΦΑΣ. δεν έχει υποχρέωση να τηρεί τις πληροφορίες της παραγράφου 23 του άρθρου 4 του κώδικα αυτού. Τέτοια πρόσωπα είναι ο εκπαιδευτής οδηγών αυτοκινήτων, ο επισκευαστής ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών, ο εκμεταλλευτής αποθηκευτικού χώρου, ο ασκών παραϊατρικό επάγγελμα κ.λπ.
- Ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση.
- Ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή μη.
Οι βασικότερες αλλαγές του νέου Κώδικα
  1. Ορίζεται η υποχρέωση αναγραφής του ΑΦΜ στα εκδιδόμενα, από τα πιστωτικά ιδρύματα, παραστατικά εισπράξεων και πληρωμών τοις μετρητοίς, ποσού άνω των 12.000 ευρώ, καθώς και στην εξόφληση επαγγελματικών συναλλαγών, ανεξαρτήτως ποσού.
  2. Για αγορές αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας 3.000 ευρώ και άνω απαιτείται η τμηματική ή ολική εξόφληση να πραγματοποιείται μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή έκδοσης του λήπτη του στοιχείου. Με επιταγή του αγοραστή ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό αποκλειστικά και μόνο εξοφλούνται επίσης, μερικά ή ολικά και τα φορολογικά στοιχεία 3.000 ευρώ και άνω, που αφορούν αγορές αγροτικών προϊόντων από πρόσωπο που παράγει τα προϊόντα αυτά.
  3. Η αποστολή των τιμολογίων και των αποδείξεων λιανικής μπορεί να είναι είτε σε χαρτί είτε σε ηλεκτρονικά μέσα.
  4. Ορίζεται η τήρηση από τον υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών, μητρώου παγίων περιουσιακών στοιχείων και βιβλίου απογραφών και καθορίζεται το περιεχόμενο των βιβλίων αυτών. Τα βιβλία αυτά, ανεξάρτητα του τρόπου τήρησής τους (χειρόγραφα ή μηχανογραφικά), είναι αθεώρητα, χωρίς την υποχρέωση καταγραφής της ποσοτικής καταμέτρησης των αποθεμάτων σε θεωρημένα έντυπα ή CD-ROM.
  5. Απλοποιείται η τήρηση του βιβλίου εσόδων - εξόδων, καθορίζεται ο χρόνος ενημέρωσης των βιβλίων και συνδέεται ο χρόνος ενημέρωσης αυτών με την προθεσμία υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.
  6. Ορίζεται ο τρόπος καταχώρισης των εσόδων και εξόδων και καθιερώνεται νέα δυνατότητα συγκεντρωτικής καταχώρισης (μία εγγραφή) των ημερήσιων εσόδων ανεξαρτήτως είδους και σειράς στοιχείων.
  7. Ορίζονται οι υπόχρεοι και οι προϋποθέσεις έκδοσης τιμολογίου για την αγορά αγαθών από μη υπόχρεους, ενώ ορίζεται και η υποχρέωση γνωστοποίησης στην αρμόδια ΔΟΥ από τον αγοραστή αγαθών ή τον λήπτη υπηρεσιών σε περίπτωση λήψης ανακριβούς τιμολογίου ή μη λήψης τιμολογίου λόγω άρνησης του αντισυμβαλλόμενου - υπόχρεου απεικόνισης συναλλαγών.
  8. Ορίζεται ότι ως στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίου, γίνονται δεκτά όλα τα έγγραφα ή μηνύματα σε χαρτί ή με ηλεκτρονική μορφή, τα οποία πληρούν τους όρους που καθορίζονται από τις κατ’ ιδίαν διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.
  9. Παρέχεται η δυνατότητα σύνταξης κατάστασης (μισθοδοτικής), αντί της έκδοσης αποδείξεων δαπανών, για την καταβολή αμοιβών σε μισθωτούς (του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα), οι οποίοι δεν είναι υπόχρεοι σε απεικόνιση συναλλαγών από άλλη αιτία και ορίζεται επίσης απλοποιημένη διαδικασία καταβολής μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων μέσω τραπεζών.
  10. Δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών να διαφυλάττουν τα φορολογικά στοιχεία, εκδοθέντα και ληφθέντα, σε μικροφίλμ ή σε ηλεκτρονική μορφή μετά την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων του ΦΠΑ ή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τον χρόνο αποθήκευσης.
  11. Καταργείται η υποβολή των ακόλουθων καταστάσεων και ισοζυγίων, δεδομένου ότι διαπιστώθηκε ότι δεν εξυπηρετούσαν τον διασταυρωτικό φορολογικό έλεγχο:
    α. Η κατάσταση με τους γιατρούς, που περιέχει το βιβλίο μεριδολογίου γιατρών.
    β. Η κατάσταση με τους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών - αποθέτες, που περιέχει το βιβλίο αποθήκευσης.
    γ. Η κατάσταση με τους αντισυμβαλλόμενους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών του υπόχρεου σε έκδοση δελτίων κίνησης τουριστικού λεωφορείου.
    δ. Το ισοζύγιο των λογαριασμών όλων των βαθμίδων της κλειόμενης χρήσης από τον υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών που τηρεί λογιστικά βιβλία.
  12. Ορίζεται το βάρος της απόδειξης των συναλλαγών και ορίζεται, για πρώτη φορά, ότι η επιβεβαίωση των στοιχείων των συναλλασσομένων μπορεί να γίνεται και από βάση δεδομένων ή αρχείο υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών, που είναι διαθέσιμα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, καμπτομένου στην περίπτωση αυτή του ισχύοντος φορολογικού απορρήτου.
Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο ΠΟΛ 1004/2013 ΕΔΩ
ΠΗΓΗ: Κέρδος