Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Όλες οι αλλαγές στους φόρους για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις

Ένα νέο απλούστερο φορολογικό σύστημα υπόσχεται η κυβέρνηση με τη φορο-μεταρρύθμιση που ετοιμάζει. Υπό την πίεση της τρόικας, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ανεβάσει ταχύτητα προκειμένου μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχει προχωρήσει στην διαμόρφωση των νέων ρυθμίσεων για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Οι ανατροπές στην φορολογία των εισοδημάτων και των ακινήτων θα έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν «καθαρά» έσοδα περίπου 2 δισ. ευρώ.

Φορο-κεραμίδα 46,5% για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Το σχέδιο προβλέπει πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και φορολόγηση των εισοδημάτων τους από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 30%. Επιπλέον καταργούνται και τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά που ισχύουν για τα προστατευόμενα παιδιά, ενώ θα πληρώνουν και προκαταβολή φόρου 55% έναντι του επόμενου οικονομικού έτους

Ανακοίνωση Υπ.Οικ. - Παράταση προθεσμίας υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α και των ανακεφαλαιωτικών πινάκων που η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους είναι η 26/09/12 μέχρι και την 28/09/12.
Δάνεια ύψους 15.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, με επιδοτούμενο επιτόκιο ως 100% προσφέρουν σήμερα οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς.

Φόρος 40% για όσους φυγάδευσαν καταθέσεις

«Κάποιοι σύντομα θα χάσουν τον ύπνο τους και ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που θεώρησαν ότι σώζουν». Η προειδοποίηση, από κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αφορά όσους εκ των 53.000 φορολογουμένων έβγαλαν την τελευταία διετία στο εξωτερικό καταθέσεις 22 δισ. ευρώ και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις τα κεφάλαια αυτά. Η επεξεργασία των στοιχείων από το ΣΔΟΕ και τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων άρχισε και ήδη έχουν εντοπισθεί οι πρώτες περιπτώσεις που βγάζουν μάτι. Ένας ιχθυέμπορος από την Κρήτη, για παράδειγμα, εμφανίζεται να έχει διαφορά μεταξύ των εισοδημάτων που εμφάνισε στην Εφορία και των καταθέσεων που έβγαλε στο εξωτερικό ύψους 17 εκατ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος - και όσοι εντοπισθούν με ανάλογα ευρήματα - σύντομα θα λάβει ένα ειδοποιητήριο με το οποίο θα ενημερώνεται ότι οφείλει φόρο 6,8 εκατ. ευρώ ή το 40% επί της διαφοράς που δεν μπορεί να καλύψει με τις δηλώσεις του.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αποφασίσει να εισπράξει έσοδα από τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων έως το τέλος του έτους. Έτσι όσοι «χτυπάνε» στις διασταυρώσεις καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων θα λαμβάνουν ειδοποίηση πληρωμής φόρου στο ύψος του ανώτατου συντελεστή που ίσχυε κατά την εξαγωγή των κεφαλαίων τους. Αν λάβει το ραβασάκι, ο φορολογούμενος είτε συμβιβάζεται, πληρώνει και λήγει η εκκρεμότητα είτε μπορεί να επικαλεστεί στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι τα χρήματα που βγήκαν στο εξωτερικό έχουν νομίμως αποκτηθεί και φορολογηθεί. Στην αντίθετη περίπτωση, θα παραπέμπεται στην Αρχή κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Προσφυγή σε φορολογικά μέτρα 3 δισ. για το 2013-14

ΤΟ πακέτο των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ (11,5 δισ. ευρώ από μείωση δαπανών και 2 δισ. από αύξηση των εσόδων για τη διετία 2013-2014 ή την τετραετία 2013-2016, εφόσον αποφασιστεί η επιμήκυνση του προγράμματος) τίθεται σήμερα υπό έγκριση στη συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη.

Προσφυγή σε φορολογικά μέτρα 3 δισ. για το 2013-14

ΤΟ πακέτο των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ (11,5 δισ. ευρώ από μείωση δαπανών και 2 δισ. από αύξηση των εσόδων για τη διετία 2013-2014 ή την τετραετία 2013-2016, εφόσον αποφασιστεί η επιμήκυνση του προγράμματος) τίθεται σήμερα υπό έγκριση στη συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη.

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες γλιτώνουν το συντελεστή φόρου 35%

Φορο-σοκ για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις και ελαφρύνσεις στα φορολογικά βάρη μισθωτών και συνταξιούχων φέρνει η νέα φορολογική μεταρρύθμιση. Το φορολογικό «πακέτο» να αυξάνεται στα 3 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή από το σύνολο των μέτρων 13,5 δισ. ευρώ που πρέπει να ληφθούν ώστε το έλλειμμα να μειωθεί κατά 11,7 δισ. στην διετία 2013-2014, τα 10,5 δισ. θα προέλθουν από περικοπές δαπανών και τα 3 δισ. από αλλαγές στη φορολογίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο με τις φορολογικές αλλαγές που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλο και στον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Δημ. Χατζησωκράτη προβλέπει, τα εξής:

Γ.Ε.ΜΗ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

Εικονικά τιμολόγια 5,8 εκ. ευρώ από 5 εταιρείες

Δικογραφία για κακουργηματικής φύσεως φοροδιαφυγή από πέντε (5) εταιρείες, σχημάτισε η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, μετά από πολύμηνη έρευνα. Συνελήφθησαν, για την υπόθεση αυτή, πέντε (5) ημεδαποί, από τους οποίους τρεις Πρόεδροι & Διευθύνοντες Σύμβουλοι, ένας επιβλέπων λογιστής και ένας διαχειριστής των εταιρειών
Πάνω από 5,8 εκατομμύρια ευρώ είναι η συνολική αξία των 115 εικονικών τιμολογίων που διακίνησαν μεταξύ τους.
Η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμα έναν 45χρονο ημεδαπό, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο εταιρείας, ο οποίος αναζητείται.

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Το σχέδιο του υπουργείου για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 30%

Αλλάζουν όλα στο φορολογικό καθεστώς επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, μισθωτών και συνταξιούχων. Η νέα φορολογική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει λιγότερους φόρους στις επιχειρήσεις, μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες και υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τους μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι έχουν δεχθεί απανωτά «χτυπήματα» από τις μειώσεις στις αποδοχές τους και την επιβολή έξτρα φόρων, έκτακτων φόρων και «χαρατσιών».

Τρεις παγίδες για ελεύθερους επαγγελματίες που αυξάνουν τους φόρους

Βαρύς και ασήκωτος θα είναι ο «λογαριασμός» που θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία, περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες με τη φορολογική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους αυτούς που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο καθώς έκρυβαν τα πραγματικά τους εισοδήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φοροεπιβαρύνσεις. Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες προβλέπει πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ και φορολόγηση των εισοδημάτων τους από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 30% . Όμως οι νέες ρυθμίσεις κρύβουν παγίδες που ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τους φόρους για τους επαγγελματίες. Πιο συγκεκριμένα:

Επιστολή του Προέδρου του Ο.Ε.Ε. προς Γενικό Γραμματέα Εμπορίου για παράταση της αυτοαπογραφής στο Γ.Ε.ΜΗ.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μητροπόλεως 12-14 Τ.Κ. 10563 Αθήνα, Τηλ. 5202250 / 5202260 / 5202270 TELEFAX. 5227300
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΛ.210-5229457/5229597
Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2012 
Αρ.πρωτ. Φ/2/8957
Προς
κ. Στεφ. Κομνηνό
Γενικό Γραμματέα Εμπορίου
Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Κοιν Εποπτικό Συμβούλιο

Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Κύριε Γενικέ,
Σύμφωνα με την υπ'αρ Κ1-941 οικ./27.4.2012 Υπουργική Απόφαση (φεκ1468/Β/3-5-2012) καθορίζεται ο τρόπος ,η διαδικασία και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εγγραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Οι επιχειρήσεις των οποίων η σύσταση ή η έναρξη έγινε πριν από τις 4 Απριλίου 2011 υποχρεούνται σε υποβολή αίτησης εγγραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Οι ανώνυμες εταιρίες και οι εταιρίες περιορισμένης ευθύνης πρέπει να υποβάλουν την σχετική αίτηση από 2/7/2012 έως και 30/9/2012 και οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες από 23/7/2012 έως 11/10/2012.

Η αίτηση -δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά με ευθύνη των νομίμων εκπρόσωπων του υπόχρεου, ατελώς ηλεκτρονικά ,είτε μεσώ του διαδικτυακού τόπου του ΓΕΜΗ είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου της βάσης δεδομένων του ΓΕΜΗ από πρόσωπα τα οποία έχουν την εξουσιοδότηση υποβολής στοιχείων στο TAXIS με χρήση κωδικών του TAXISNET.

Χωρίς να αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση ποιος είναι υπόχρεος για την υποβολή των στοιχείων των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ οι επιχειρήσεις θεωρούν δεδομένο ότι ο λογιστής είναι ο υπόχρεος για την καταχώρηση και αποστολή των στοιχείων. Είναι αναγκαία η διευκρίνιση ότι υπόχρεος και αποκλειστικά υπεύθυνος για την υποβολή των στοιχείων είναι ο εκπρόσωπος της Εταιρίας.
Σας γνωρίζουμε ότι ήδη λογιστές φοροτέχνες μας κατέθεσαν την διαμαρτυρία τους και μας ανέφεραν λανθασμένες καταχωρήσεις που προέκυψαν κατά την αυτοαπογραφή των επιχειρήσεων στο Γ.Ε.ΜΗ.

Επισημαίνεται ότι δεν είναι αναγκαίο να επαναυποβληθούν τα δικαιολογητικά που προβλέπονται για καταχώρηση στο ΓΕΜΗ για τα οποία υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης σε ηλεκτρονική μορφή από τα τμήματα ΑΕ των Περιφερειών και την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Λόγω της αναγκαιότητας που έχει προκύψει για να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις για την σωστή καταχώρηση των στοιχείων των επιχειρήσεων, του φόρτου εργασίας που αναλαμβάνουν οι λογιστές παράλληλα με την υποβολή των τρεχουσών φορολογικών δηλώσεων και καθώς η αυτοαπογραφή των επιχειρήσεων είναι μια νέα διαδικασία με απαιτήσεις παρακαλούμε όπως εξετάσετε την παράταση της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής τουλάχιστον μέχρι 31/12/2012.


Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ
Πελοπίδας Καλλίρης

Ενιαίος συντελεστής για φυσικά πρόσωπα-επιχειρήσεις - Ριζοσπαστικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα


Ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα επιβάλλει η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας του. Το βάρος των νέων μέτρων πέφτει σε ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι γίνονται αποδέκτες διαβεβαιώσεων για βελτίωση της θέσης τους. Για το δημόσιο ταμείο αναμένονται πρόσθετα έσοδα.Το σχέδιο προβλέπει μείωση στο 30% του ανώτατου συντελεστή για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενιαίο φόρο 30% στους επαγγελματίες και 30% συνολική φορολόγηση των επιχειρήσεων

Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των τόκων των στεγαστικών δανείων

Σε δραστική μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% σήμερα ακόμη και στο 30% μπορούν να προσδοκούν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται η εφαρμογή μιας νέας φορολογικής κλίμακας με διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και περιορισμό των κλιμακίων από οκτώ που είναι σήμερα σε τρία και μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% που εφαρμόζεται σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ σε 30%.

Παραλύει την Τετάρτη η χώρα εξαιτίας της 24ωρης γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ - Αναλυτικά ποιοι απεργούν

Παραλύει από τις κινητοποιήσεις η χώρα λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει για την ερχόμενη Τετάρτ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Τα συνδικάτα καλούν τους εργαζομένους σε συλλαλητήριο στις 11 το πρωί, στο Πεδίον του 'Αρεως, ενώ το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10.30 στην Ομόνοια.