Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Προσφυγή σε φορολογικά μέτρα 3 δισ. για το 2013-14

ΤΟ πακέτο των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ (11,5 δισ. ευρώ από μείωση δαπανών και 2 δισ. από αύξηση των εσόδων για τη διετία 2013-2014 ή την τετραετία 2013-2016, εφόσον αποφασιστεί η επιμήκυνση του προγράμματος) τίθεται σήμερα υπό έγκριση στη συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη.

Χθες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και το στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς Δ. Χατζησωκράτη για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο.
Στην παρούσα φάση το ζητούμενο για την οικονομική πολιτική είναι το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από την επιμήκυνση του χρόνου επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Το κενό αυτό υπολογίζεται σε 13-15 δισ. ευρώ από τον υπουργό Οικονομικών. Για το θέμα αυτό υπάρχουν ήδη τριβές ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων για την κάλυψη του κενού αυτού, διότι έτσι ακυρώνεται η επιμήκυνση, στόχος της οποίας είναι να «ανασάνει» η πραγματική οικονομία.
Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν σε συνάντηση του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και απομένει η πολιτική έγκριση από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και η αποδοχή από την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας ξεκινούν τον τελικό κύκλο διαβουλεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση από την προσεχή Δευτέρα.
Η κυβέρνηση έχει δώσει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος στην υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων εν όψει του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και θέλοντας να μη διευκολύνει το…παιχνίδι της καθυστέρησης στη λήψη της τελικής απόφασης, που φαίνεται να παίζει το Βερολίνο.
Το υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013, στο οποίο θα προβλέπεται μείωση δαπανών περίπου 7 δισ. ευρώ και συντηρητική αύξηση των εσόδων. Το προσχέδιο θα καταρτιστεί με βάση την παραδοχή για ύφεση 3,5%-5% το 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο περιλαμβάνει όλα τα κοινωνικά επώδυνα μέτρα πλην των απολύσεων στο Δημόσιο. Η πρώτη ανάγνωση των μέτρων στο εξωτερικό θα γίνει αύριο Παρασκευή στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών (συνεδρίαση Euro Working Group).
Από τη Δευτέρα τα μέτρα τα τεθούν στο «μικροσκόπιο» της τρόικας, όπως και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υποχρεούται (άρθρο 79 Συντάγματος) να καταθέσει το προσχέδιο στη Βουλή έως την επόμενη Δευτέρα.
Οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δουλεύουν πυρετωδώς για να είναι όλα έτοιμα έως τη Δευτέρα, αν και κάποια στελέχη δεν θεωρούν δεδομένη την κατάθεσή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νέο προϋπολογισμό δεν θα περιληφθούν οι αλλαγές στη φορολογία, αφού η νέα κλίμακα και οι άλλες φορολογικές παρεμβάσεις προγραμματίζονται να ισχύουν από το 2014 για τα εισοδήματα του 2013.
ΠΗΓΗ: Εξπρές