Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των τόκων των στεγαστικών δανείων

Σε δραστική μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% σήμερα ακόμη και στο 30% μπορούν να προσδοκούν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται η εφαρμογή μιας νέας φορολογικής κλίμακας με διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και περιορισμό των κλιμακίων από οκτώ που είναι σήμερα σε τρία και μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% που εφαρμόζεται σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ σε 30%.

Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται πολλά σενάρια για τη νέα φορολογική κλίμακα με τη διαμόρφωση του ανώτατου συντελεστή στο 30% και με πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογούμενους.
Συγκεκριμένα εξετάζεται:
- Κατάργηση των απαλλαγών για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
- Κατάργηση των αφορολογήτων ποσών που ισχύουν για τις οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα. Το κόστος ανέρχεται για τον προϋπολογισμό στα 438 εκατ ευρώ και το απολαμβάνουν 1,4 εκατ. φορολογούμενοι.
- Κατάργηση της έκπτωσης των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία.
Παράλληλα σχεδιάζεται η έκπτωση έως και 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων για δαπάνες με αποδείξεις από ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Όσες περισσότερες αποδείξεις συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι τόσο μεγαλύτερο το όφελος που θα έχουν.
ΠΗΓΗ: Ημερησία