Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Πλαφόν τέλος στην αμόλυβδη
Σε άρση της επιβολής του πλαφόν στις τιμές των καυσίμων από χθες τα μεσάνυχτα προχώρησε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την άρση του πλαφόν, το οποίο είναι το συντομότερο σε διάρκεια που μπήκε ποτέ μέχρι σήμερα.
Έπειτα από μια τρίωρη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων με τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνο Ρόβλια και αφού τις προηγούμενες μέρες είχε προηγηθεί αλαλούμ στην αγορά με κλειστά πρατήρια αλλά και απειλές των πρατηριούχων ότι θα προχωρούσαν από σήμερα σε γενικευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις, ο υφυπουργός ανακοίνωσε την άρση του πλαφόν επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην απόφαση «λαμβάνοντας υπόψη της πρώτον, τηνκαθολική συμμόρφωση των πρατηριούχων στις τιμές του πλαφόν. Δεύτερον, ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος ανωμαλία τροφοδοσίας στην αγορά. Τρίτον, ότι ο στόχος επετεύχθη, απετράπη η κερδοσκοπία και προστατεύθηκε το εισόδημα του καταναλωτή». Υπήρξε επίσης δέσμευση από τους εκπροσώπους των πρατηριούχων ότι θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον φαινόμενα αισχροκέρδειας σαν αυτά που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Ομως αν επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα θα επανέλθουμε και μάλιστα αυστηρότεροι», δήλωσε ο κ. Ρόβλιας.
Πηγές από το περιβάλλον του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έλεγαν χθες ότι η επιβολή του πλαφόν ήταν η άμεση αντίδραση της νέας ηγεσίας του υπουργείου μετά τη διαπίστωση κερδοσκοπικών φαινομένων στην αγορά καυσίμων την περασμένη Κυριακή. Οπως σημείωναν, «στις προθέσεις του υπουργείου δεν είναι η αστυνομική προσέγγιση της αγοράς ούτε η δογματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά η άμεση παρέμβαση με σκοπό τη σωστή λειτουργία και την προστασία των καταναλωτών».
Γρήγορα αντανακλαστικά
Για γρήγορα αντανακλαστικά της ηγεσίας του υπουργείου που προχώρησε στην άρση του πλαφόν έκαναν λόγο στις δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων, οι οποίοι πάντως επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει εάν θέλει την εξυγίανση της αγοράς, να δει με προσοχή όλα τα στάδια της διακίνησης καυσίμων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βενζινοπώλες ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου να διερευνηθεί η δυνατότητα άλλων μέτρων πέραν του πλαφόν για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας. Οπως λένε, το πλαφόν εκτός από το γεγονός ότι είναι άδικο μέτρο όταν επιβάλλεται μόνο στη λιανική, δημιουργεί στρεβλώσεις αφού ακόμα και εκείνοι που πωλούν πριν από την επιβολή πλαφόν σε χαμηλότερες τιμές, μετά την επιβολή στις περισσότερες περιπτώσεις προσαρμόζουν τις τιμές τους σ΄ αυτό.
Οι πρατηριούχοι
Στη συνάντηση που προηγήθηκε και η οποία προς στιγμή φάνηκε να οδηγείται σε αδιέξοδο, όπως έλεγαν οι πρατηριούχοι σε μια διακοπή που πραγματοποιήθηκε για να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου, τόσο οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) όσο και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) δήλωναν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν τη συνέχιση του πλαφόν και πως εάν η κυβέρνηση δεν ανακοινώσει την άρση του, θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Ωστόσο όπως δήλωσαν στη συνέχεια οι βενζινοπώλες πρυτάνευσε η λογική και η ηγεσία του υπουργείου πήρε πίσω το πλαφόν.
Η ΠΟΠΕΚ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «η σημερινή απόφαση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για άρση του πλαφόν στις τιμές των καυσίμων είναι το αίσιο αποτέλεσμα των προσπαθειών που κατέβαλε η ΠΟΠΕΚ τις προηγούμενες ημέρες. Η ηγεσία του υπουργείου αντελήφθη το δίκαιο των αιτημάτων μας και διαπίστωσε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε το πλαφόν».
Το μέτρο υπενθυμίζεται ότι ελήφθη για να αποτρέψει τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές πώλησης των καυσίμων που εκδηλώθηκαν με πρόσχημα τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι ο νόμος δεν προβλέπει την επιβολή πλαφόν σε όλα τα στάδια της εμπορίας υγρών καυσίμων και το αίτημα των πρατηριούχων για κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, ενώ σημείωσαν ότι το υπουργείο θα συνεχίσει τις δράσεις για την αγορά καυσίμων που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου καθώς αποτελεί κυβερνητική απόφαση αλλά εξετάζει και τη λήψη μέτρων που να λειτουργούν στην αγορά με αποτελεσματικότερο τρόπο από την επιβολή του πλαφόν όταν εντοπίζονται αρρυθμίες.
Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται και η διάταξη με την οποία οι εταιρείες εμπορίας θα πρέπει εκτός από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να ενημερώνουν για τις εκπτώσεις που δίνουν στα πρατήρια και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Ελεύθερος ο πρατηριούχος
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ έφυγε από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, μετά την καταδίκη του σε 3 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ο ιδιοκτήτης πρατηρίου, ο οποίος συνελήφθη προχθές στην περιοχή της Καλλιθέας να πωλεί αμόλυβδη βενζίνη σε τιμή υψηλότερη από το πλαφόν.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου, όπως είχε προτείνει στην αγόρευσή του και ο εισαγγελέας της έδρας, έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για παράβαση του αγορανομικού κώδικα σε συνδυασμό με την κοινή υπουργική απόφαση για την επιβολή του πλαφόν στην πώληση των καυσίμων.
Το δικαστήριο προχώρησε στην καταδίκη του κατηγορουμένου απορρίπτοντας τον υπερασπιστικό ισχυρισμό του ότι η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση είναι παράνομη, καθώς δεν καθορίζει ρητάόπως ορίζει ο νόμοςκατώτερο ποσοστό κέρδους τόσο του προμηθευτή όσο και των βενζινοπωλών.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Tελειώστε με τη φοροδιαφυγή
Βολές κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί για ολιγωρία στην πάταξη της φοροδιαφυγής, εξαπολύει με την πρώτη έκθεση-αποτίμηση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ζητεί να βελτιωθεί άμεσα τόσο ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός όσο και ο έλεγχος των δαπανών, ώστε να αποφευχθεί η λήψη νέων μέτρων.
Στην έκθεση αυτή, βάσει της οποίας δόθηκε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της β’ δόσης του δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ, η φοροδιαφυγή χαρακτηρίζεται στοιχείο... κουλτούρας στην Ελλάδα, που αν δεν καταπολεμηθεί με αποφασιστικότητα, θα φέρει «νέες αυξήσεις στους φόρους και επώδυνες περικοπές δαπανών τα επόμενα χρόνια».
Το ΔΝΤ χτυπά μάλιστα καμπανάκι λέγοντας ότι «η αξιοπιστία του προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τις φορολογικές υποχρεώσεις», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ναι μεν φαίνεται αποφασισμένη, ωστόσο «είναι πιθανό να δοκιμαστεί σκληρά από μια εδραιωμένη και βαθιά ριζωμένη κουλτούρα φοροδιαφυγής, αλλά και από έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (δηλαδή τις εφορίες)».
Τονίζει, δε, ότι η όποια πρόοδος αναμένεται να είναι σταδιακή, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αναζήτηση των εύπορων φοροφυγάδων, λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν σχετικά με το κατά πόσο την όλη προσπάθεια διέπει αίσθημα δικαίου. Οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν μάλιστα απογοήτευση για το γεγονός ότι «σε αυτή την καθοριστική στιγμή για την Ελλάδα, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν έτυχαν ευρύτερης στήριξης από τα άλλα πολιτικά κόμματα».
Προτεραιότητα, σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, πρέπει επίσης να δοθεί στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως τα φορτηγά, και στη μείωση της γραφειοκρατίας στον τουρισμό και στο λιανικό εμπόριο, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη.
Ιδιωτικοποιήσεις
Ιδιαίτερης σημασίας, επίσης, είναι η ενίσχυση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που, όπως σημειώνει, «αυτή τη στιγμή έχει έναν συγκρατημένο ρόλο στη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης», αλλά θα μπορούσε να ζωηρέψει το ενδιαφέρον για εγχώριες αλλά και ξένες άμεσες επενδύσεις.
Εκτιμάται ακόμη στην έκθεση πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου θα προβλέπει πωλήσεις σημαντικών ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο σε τράπεζες μέσω ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού, με τη συμμετοχή δηλαδή Ελλήνων και ξένων παικτών. Σε γενικές γραμμές το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της κυβέρνησης πηγαίνει καλά, παρά τα «προφανή σημεία πίεσης».
Η ύφεση εξελίσσεται όπως έχει προβλεφθεί, με το ΑΕΠ να προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί κατά περίπου 4% φέτος και 2,5% τον επόμενο χρόνο, αλλά ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος του προβλεπόμενου λόγω των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους. Πάντως οι επιπτώσεις δεν αναμένεται να έχουν μόνιμο χαρακτήρα, καθώς όπως υπογραμμίζεται έχει περιοριστεί η αύξηση των εισοδημάτων. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 144% του ΑΕΠ το 2013, έναντι εκτίμησης που έγινε τον περασμένο Μάιο για άνοδο στο 149% του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας προχωρούν γρηγορότερα από το προγραμματισμένο.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι περικοπές δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τον στόχο που έχει τεθεί κατά 4 δισ. ευρώ, αντισταθμίζοντας έτσι την υστέρηση των φορολογικών εσόδων και τις υπερβάσεις δαπανών στα νοσοκομεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση, αναφέρει το ΔΝΤ.
Σε αυτό το σημείο το Ταμείο συμμερίζεται την εκτίμηση των Αρχών και εκτιμά ότι «δεν δικαιολογούνται επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα», αρκεί να διασφαλιστούν -όπως προαναφέρθηκε- τα έσοδα από τη φορολόγηση. Δεν παραλείπει, πάντως, να αναφέρει ότι παρά την πρόοδο που σημειώνεται στον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών, οι δυσκολότερες μεταρρυθμίσεις είναι μπροστά, ενώ το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Δείγμα του ότι οι αγορές δεν έχουν ηρεμήσει εντελώς όσον αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Αναφορικά με τα μέτρα του προϋπολογισμό του 2011, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να είναι «ποιοτικά», ιδιαίτερα, δε, μετά την υστέρηση εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο 8μηνο, ώστε να διασφαλιστεί η πρόοδος που επιτεύχθηκε το 2010.
Καθυστερήσεις
Εφορίες και τελωνεία χωρίς προϊσταμένους
«Ακέφαλες» παραμένουν ακόμη πολλές εφορίες, ενώ οι περισσότερες τελωνειακές μονάδες λειτουργούν χωρίς προϊσταμένους. Από το υπουργείο Οικονομικών αποδίδουν την καθυστέρηση στην τοποθέτηση των νέων εφόρων στον νόμο Ραγκούση, από τις διατάξεις του οποίου δεν έχει εξαιρεθεί το υπουργείο Οικονομικών και προβλέπει ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες για την επιλογή των στελεχών στο Δημόσιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές εφορίες, σχεδόν έναν χρόνο μετά τις εκλογές, να παραμένουν χωρίς προϊστάμενο.
Τα υπηρεσιακά συμβούλια άρχισαν να συνεδριάζουν μέσα στο καλοκαίρι.
Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί έφοροι σε όλες τις εφορίες της επαρχίας και υπολογίζεται ότι μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα έχουν τοποθετηθεί οι νέοι προϊστάμενοι και στις Δ.Ο.Υ. της Αττικής.
Η καθυστέρηση στην αλλαγή προσώπων στις εφορίες και στη ριζική αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών και φοροελεγκτικών μηχανισμών αντανακλάται στην πορεία των εσόδων, τα οποία στο οκτάμηνο εμφανίζουν δραματική υστέρηση που δύσκολα θα περιοριστεί μέχρι το τέλος του έτους.
Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία των Τελωνειακών, με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, καταγράφει τα προβλήματα που υπάρχουν στα τελωνεία λόγω της έλλειψης προσωπικού. Οπως αναφέρουν στην επιστολή «σήμερα οι περισσότερες τελωνειακές μονάδες και κυρίως οι πλέον σημαντικές λειτουργούν χωρίς προϊστάμενους.
Επίσης καμία επιλογή δεν έχει πραγματοποιηθεί από 1η Ιανουαρίου 2008 και καμία μετακίνηση, με αποτέλεσμα τη διατήρηση του υπάρχοντος νοσηρού κλίματος». Μετά τις μαζικές αποχωρήσεις του 2010 (365 άτομα), όπως αναφέρουν οι τελωνειακοί, τα περισσότερα τελωνεία της χώρας αδυνατούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.
Για τις Τράπεζες
Θετικό πρόσημο αλλά με αστερίσκους
«Σφιχτή, αλλά επαρκή» χαρακτηρίζει το ΔΝΤ τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Στην έκθεσή του επισημαίνει ότι στη «θωράκιση» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει συμβάλει σημαντικά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο σε συνδυασμό με τις πρόσθετες εγγυήσεις του Δημοσίου, ύψους 25 δισ. ευρώ, θα επιτρέψει στις τράπεζες να διατηρήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους σε ικανοποιητικά επίπεδα και τους επόμενους μήνες.
Οι συντάκτες σημειώνουν ωστόσο ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών, κατά κύριο λόγο για την ATEbank, τη μόνη τράπεζα που απέτυχε στα «τεστ αντοχής» του Ιουλίου.
Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, αναφέρει το ΔΝΤ, θα κινηθούν βάσει της έκθεσης την οποία έχει διατάξει η κυβέρνηση για την τραπεζική σταθερότητα από τρεις ανεξάρτητους συμβούλους: «Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα συμπεριλάβει τα κρατικά συμφέροντα στις τράπεζες θα αποσαφηνιστεί μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης αυτής».
Τονίζει ακόμη ότι αυτό το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα «μπορεί να συμπεριλαμβάνει και πιθανή πώληση ενός σημαντικού μέρους των κυβερνητικών συμφερόντων στις τράπεζες, με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες, στις οποίες θα μπορούν να λάβουν μέρος τόσο εγχώριοι όσο και ξένοι επενδυτές».
Ετσι, παρότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για διατήρηση και ενίσχυση του κρατικού πυλώνα στις τράπεζες, η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι υπάρχει η πιθανότητα το Δημόσιο να πωλήσει μεγάλο ποσοστό συμμετοχής του.
Αύξηση 3,3% αντί για 13,7% το πρώτο 8μηνο
Η υστέρηση των εσόδων απειλή για το έλλειμμα
Μεγαλώνει η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, καθώς τα φορολογικά έσοδα κινούνται εκτός στόχων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την αποκλιμάκωση του ελλείμματος. Τα στοιχεία για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου είναι ενδεικτικά.
Σε επίπεδο καθαρών εσόδων η υστέρηση φθάνει τα 3,27 δισ. ευρώ σε σχέση με τον ετήσιο στόχο για αύξηση 13,7%, παρά τα απανωτά κύματα αυξήσεων σε ΦΠΑ, φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά.
Την ίδια ώρα το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 4 δισ. ευρώ, που υπήρχε από τη μεγαλύτερη μείωση που καταγράφουν οι πρωτογενείς δαπάνες, σταδιακά εξανεμίζεται, καθώς στο 8μηνο περιορίστηκε στα 2,3 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, αν και εμφανίζεται μειωμένο κατά 32,2% σε σχέση με το αντίστοιχο 8μηνο του 2009, για πρώτη φορά από την αρχή του έτους βρέθηκε κάτω από τον στόχο για ετήσια μείωση κατά 39,5%.
Για να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η μεγάλη υστέρηση στα έσοδα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκει διέξοδο στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση φορολογικών εκκρεμοτήτων, περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα φέρουν ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία.
Πιο αναλυτικά, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν τα ακόλουθα:
Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 3,3% έναντι αρχικού ετήσιου στόχου 13,7%, καταγράφοντας υστέρηση ύψους 3,27 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους ανά μήνα, η υστέρηση φθάνει τα 2,2 δισ. ευρώ από τις αρχικές προβλέψεις του Μνημονίου ή 1,5 δισ. ευρώ από τις νέες εκτιμήσεις του Αυγούστου.
Για να επιτευχθεί ο στόχος του 13,7%, θα πρέπει στο τελευταίο τετράμηνο του έτους το Δημόσιο να εισπράξει το ποσό των 22,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή κάθε μήνα μέχρι το τέλος του 2010 θα πρέπει να μπαίνει στα ταμεία του Δημοσίου το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ όταν τον Αύγουστο εισπράχθηκαν 3,7 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Σοκ! Μείωση μισθών και 1 εκατ. άνεργοι
apodoxes_evrwpisΠαρατεταμένη ύφεση στην οικονομία με αύξηση των ανέργων στο 1 εκατομμύριο το 2011, υποχώρηση, έως και 10 χρόνια, του βιοτικού επιπέδου και των αποδοχών και κατά πολλές δεκαετίες πιο πίσω των δικαιωμάτων (εργασιακών και ασφαλιστικών) προβλέπει η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.Το Ινστιτούτο Εργασίας παραθέτει τα παρακάτω ενδεικτικά, για την αρνητική πορεία της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης:
Τα μέτρα λιτότητας που θα γνωρίσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι την προσεχή τριετία θα επιδεινώσουν τουλάχιστον κατά 30% το βιοτικό τους επίπεδο.
Οι μέσες πραγματικές αποδοχές θα είναι έως το τέλος του 2010 μειωμένες κατά 4,4% (μετά την αύξηση κατά 4,2% το 2009 και κατά 1,1% το 2008). Το 1/4 της προόδου που είχε γίνει (+20% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1999) θα «χαθεί» έως το τέλος του 2011.
Το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας θα υπερβεί το 20% (1 εκατ. άτομα) φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα της πεντηκονταετίας. Η αύξηση της ανεργίας κατά το 2009 προήλθε από την μείωση της απασχόλησης κατά 1,2% αλλά και από την αύξηση κατά 0,8% του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Στην τριετία 2009-2011 θα έχουν χαθεί σωρευτικά 175.000 θέσεις εργασίας και ο αριθμός των απασχολουμένων θα υποχωρήσει κατά μια 5ετία δηλ. θα επανέλθει στα επίπεδο που ήταν το 2006...
Για πρώτη φορά μετά το 1991 μειώνεται η μισθωτή απασχόληση. Η μείωση της μισθωτής απασχόλησης οφείλεται στην μείωση των μόνιμα απασχολούμενων οι οποίοι μειώνονται για πρώτη φορά από το 1968 έναντι των προσωρινά, μερικά και ευέλικτα απασχολούμενων που συνεχώς αυξάνονται.
Αντί της σταδιακής σύγκλισης με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι μέσες πραγματικές αποδοχές που το 2009 είχαν φτάσει στο 82,5%, θα αποκλίνουν και θα είναι στο τέλος του 2001 στο 78%.
Η παραγωγικότητα της εργασίας που παρουσίαζε συνεχείς αυξήσεις στη διετία 2001 - 2011 θα υποχωρήσει κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες. Ετσι, ο δείκτης παραγωγικότητας έναντι των άλλων 15 χωρών μελών της Ε.Ε. θα μειωθεί στο 91% από 95%.
Το μερίδιο της εργασίας στο ΑΕΠ στο τέλος του 2011 θα έχει μειωθεί έναντι του μέσου όρου της 5ετίας 1995 - 2000 κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και 11 μονάδες έναντι του 1983.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 1990 κατά 30%.
Εναλλακτική πολιτική: «Η δραστική σύλληψη της παραοικονομίας και η ένταξη μεγάλου μέρους της στην επίσημη οικονομία. Με αυτό τον τρόπο η αύξηση του ΑΕΠ που θα προκύψει θα βελτιώσει το έλλειμμα και το χρέος και θα απομακρύνει τον κίνδυνο αδυναμίας αποπληρωμής του χρέους.
Λατινική... Ευρώπη
Σ. Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ: «Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας «Λατινικής Ευρώπης» περιφερειακά, που θα αποτελούν οι αδύναμες παραγωγικά, τεχνολογικά και κοινωνικά χώρες της Ανατ. και Μεσογειακής Ευρώπης».
Στο 82,4% του μέσου όρου της Ευρωζώνης η αγοραστική δύναμη
Οι μέσες ετήσιες αποδοχές του 2009 στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 28.548 ευρώ έναντι 39.562 ευρώ κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.-15. Μόνο σε τρεις χώρες (Κύπρο, Σλοβενία, Πορτογαλία) οι αποδοχές ήταν μικρότερες από ό,τι στην Ελλάδα.
Οι διάμεσες ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις άνω των 10 ατόμων για τους εργαζόμενους που απασχολούνται με πλήρες ωράριο ανέρχονταν το 2009 σε 1.550 ευρώ. Ετσι, το 50% των πλήρως απασχολούμενων μισθωτών στην Ελλάδα αμείβονταν το 2009 με ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές μικρότερες των 1.550 ευρώ.
Η αγοραστική δύναμη του μέσου ακαθάριστου μισθού στην Ελλάδα κατά το 2009 ανερχόταν στο 82,4% του μέσου όρου της Ε.Ε.-15. Η αντίστοιχη αγοραστική δύναμη στην Πορτογαλία ήταν 65,7% της Ε.Ε.-15, ενώ το επίπεδο της Ισπανίας ήταν 84,3% της Ε.Ε.-15.
Στο 60% του αντίστοιχου κατώτατου μισθού της πρώτης κατηγορίας χωρών (Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο) βρίσκεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα (739,56 ευρώ) αλλά σε ευνοϊκότερη θέση είναι έναντι του αντίστοιχου κατώτατου μισθού των χωρών της δεύτερης κατηγορίας χωρών (Πορτογαλία, Σλοβενία, Μάλτα, Ισπανία). Στα τέλη του 2012 η ΕΓΣΣΕ δίνει σταδιακά αύξηση στο ύψος του πληθωρισμού της Ευρωζώνης. Ετσι, το κατώτατο ημερομίσθιο θα είναι την 1η Ιουλίου του 2012 34,10 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 763,41 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Περαίωση: Ποιοι υπάγονται, ποιοι εξαιρούνται, τα ποσά, οι δόσεις και η αμνηστία
Φορο-αμνηστία για το παρελθόν θα εξασφαλίσουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας. Μόλις πληρώσουν τους φόρους της περαίωσης θα έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν τα βιβλία και φορολογικά στοιχεία τους.
Σύμφωνα με το σχέδιο της ρύθμισης που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, περισσότερες από 1.000.000 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 2000-2009 κλείνουν οριστικά με την καταβολή τουλάχιστον 200 έως 1.000 ευρώ για κάθε χρήση.
Οι τελικές αποφάσεις για τη νέα ρύθμιση θα ληφθούν αύριο σε σύσκεψη που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με το επιτελείο του, προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων πάνω στο οποίο συζητάει το οικονομικό επιτελείο και θα κάνει τις τελικές παρεμβάσεις αφορά τα εξής 10 σημεία:
?Ρυθμίζονται εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών επιτηδευματιών που αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009. Περιλαμβάνονται και υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Στις εκκρεμείς υπάγονται και οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος ή έχει αρχίσει και δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς και όσες εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και δεν έχουν συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται:
Κάθε χρήση με ακαθάριστα έσοδα άνω των 9.000.000 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φθάσει ήδη αιτήματα για αύξηση του ορίου των 9 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση και μεγαλύτερες και περισσότερες επιχειρήσεις.
Υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί μέχρι την 30ή Ιουνίου 2010 εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ για κάποια από τις εκκρεμείς χρήσεις.
Υποθέσεις επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χ.Α.
Εκκρεμείς υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν κατασχεμένα ανεπίσημα βιβλία ή στοιχεία.
Εκκρεμείς υποθέσεις επιτηδευματιών οι οποίοι δεν έχουν ρυθμίσει ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Επιβάρυνση από 200 έως 1.000 ευρώ για κάθε χρήση
Προκαταβολή 10% και σειρά δόσεων
Με μαθηματικό τύπο θα προκύψει το τελικό ποσό φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Υπολογίζεται ότι η ετήσια επιβάρυνση θα κυμαίνεται από 200 έως 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο ο φόρος θα υπολογίζεται ως εξής:
Σε κάθε υπόθεση επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγελματία που δεν βαρύνεται με φορολογικές παραβάσεις, τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα κάθε ανέλεγκτης χρήσης θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 1%. Σε περίπτωση ανεπάρκειας των βιβλίων, ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 2% και αν τα βιβλία έχουν χαρακτηριστεί ανακριβή ο συντελεστής ανεβαίνει στο 3%. Το γινόμενο αυτό αποτελεί τη βάση υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ της περαίωσης.
Ο φόρος εισοδήματος της περαίωσης θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με συντελεστή 20%.
Ο φόρος εισοδήματος που πρέπει να καταβληθεί για κάθε ανέλεγκτη χρήση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερος από 100 έως 300 ευρώ (βλ. πίνακα). Σε περίπτωση που τα βιβλία έχουν κριθεί ανεπαρκή, ο ελάχιστος φόρος κυμαίνεται από 200 - 400 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ανακρίβειας των βιβλίων ο ελάχιστος φόρος διαμορφώνεται από 300 - 500 ευρώ ανά χρήση (βλ. πίνακα).
Ο πρόσθετος ΦΠΑ της περαίωσης θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον συντελεστή ΦΠΑ ή τον μεσοσταθμικό συντελεστή σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός συντελεστών.
Το ποσό ΦΠΑ που πρέπει να καταβληθεί για κάθε ανέλεγκτη χρήση η οποία δεν βαρύνεται με παραβάσεις δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 100 - 300 ευρώ (βλ. πίνακα). Σε περίπτωση που τα βιβλία έχουν κριθεί ανεπαρκή ο ελάχιστος ΦΠΑ κυμαίνεται από 200 - 400 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ανακρίβειας των βιβλίων ο ελάχιστος φόρος διαμορφώνεται από 300 - 500 ευρώ ανά χρήση (βλ. πίνακα).
Τα ελάχιστα ποσά κλιμακώνονται ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί κάθε επιχείρηση και σε συνάρτηση με το βάρος τυχόν παραβάσεων που τους έχουν καταλογισθεί από τις ΔΟΥ, το ΣΔΟΕ, την ΥΠΕΕ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα.
Το βάρος της νέας περαίωσης αναμένεται να σηκώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Η ΓΓΠΣ θα εκτυπώνει και θα αποστέλλει «μηχανογραφημένο φύλλο περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων», στο οποίο θα αναγράφεται το σύνολο του πρόσθετου φόρου εισοδήματος και του πρόσθετου ΦΠΑ για κάθε εκκρεμή χρήση, καθώς και το σύνολο της οφειλής.
Ποσοστό 10% θα πρέπει να καταβληθεί με την υπαγωγή στη ρύθμιση περαίωσης.
Το υπόλοιπο ποσό του συνολικού φόρου περαίωσης καταβάλλεται σε δόσεις ως εξής:
6 μηνιαίες δόσεις, όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής αυτών είναι μέχρι 15.000 ευρώ. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 400 ευρώ.
9 μηνιαίες δόσεις όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ και μέχρι 30.000 ευρώ.
12 μηνιαίες δόσεις όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής αυτών είναι πάνω από 30.000 ευρώ.
Η πρώτη δόση πρέπει να καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου υπογράφηκε η σχετική πράξη επί του «μηχανογραφημένου φύλλου περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων». Οι υπόλοιπες δόσεις πρέπει να εξοφληθούν μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των αντίστοιχων επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται σχετική ειδοποίηση του υπόχρεου.
Σε περίπτωση που ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό καταβληθεί μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, θα παρέχεται έκπτωση 5%.
Οι επιτηδευματίες που θα περαιώνουν τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους, εφόσον εξοφλήσουν ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης:
Για τις χρήσεις 2000-2004, θεωρείται ότι έχει επέλθει η παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου και κατά συνέπεια μπορούν να καταστρέψουν βιβλία, στοιχεία και ηλεκτρομαγνητικά μέσα.
Για τις περαιούμενες διαχειριστικές περιόδους 2005-2009 μπορούν να καταστρέψουν μόνο τα στοιχεία.
Από το 1978 έως το 2008
Περαίωση, μια παλιά ιστορία και όχι πάντα επιτυχημένη
Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, αλλά η περαίωση... μένει. Από το 1978, όταν και έγινε η πρώτη ρύθμιση για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων από τον τότε υπουργό Οικονομικών Αθ. Κανελλόπουλο, το μέτρο ανασύρεται από το συρτάρι όποτε τα έσοδα παίρνουν την κατιούσα.
Κι αυτό παρότι όλοι συμφωνούν πως η περαίωση δίνει... ασυλία στους φοροφυγάδες και όπως έχει παρατηρηθεί ποτέ δεν φέρνει τα αποτελέσματα που προϋπολογίζονται.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην τελευταία περαίωση που έγινε το 2008 από τον Γιώργο Αλογοσκούφη, και περιελάμβανε τις χρήσεις από 2000 έως και 2006, το οικονομικό επιτελείο προσδοκούσε έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, για να εισπράξει τελικά περίπου τα μισά, παρά τις αλλεπάλληλες παρατήσεις που δόθηκαν.
Πιο αναλυτικά, η πρώτη περαίωση έγινε το 1978. Το 1983 η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε νέα ρύθμιση παρέχοντας διευκολύνσεις σε ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων για να κλείσουν χωρίς έλεγχο τις φορολογικές υποθέσεις τους και να καταβάλουν τις οφειλές.
Ακολουθούν άλλες τέσσερις φορο-ρυθμίσεις το 1988, το 1989, το 1990 και το 1991, ενώ η πιο ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν η ρύθμιση 1099 του 1994, από την οποία το Δημόσιο εισέπραξε 450 δισ. δρχ.
Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2002 ο υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης προχώρησε σε μεγάλη ευνοϊκή ρύθμιση για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για περίπου 750.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Μάλιστα προώθησε και νέες ρυθμίσεις για την περαίωση εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων από τους αυθαίρετους κατόχους τους.
Και σε αυτήν την περίπτωση δόθηκαν αλλεπάλληλες παρατάσεις, αλλά τελικά ο στόχος για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ δεν επιτεύχθηκε.
Η προηγούμενη κυβέρνηση
Με την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία το 2004 ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης έλαβε απόφαση για την «τελευταία», όπως έλεγε, περαίωση τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου.
Στη συνέχεια, και εντός του 2007, δέχθηκε εισηγήσεις για νέα ρύθμιση, υποστηρίζοντας όμως ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει και πάλι σε περαίωση.
Ομως τον Αύγουστο του 2008, και λόγω της κάθετης πτώσης των φορολογικών εσόδων, έκανε νέα ρύθμιση εκκρεμών υποθέσεων, δίνοντας και χρονικές παρατάσεις προκειμένου να αποδώσει καρπούς.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Κόβονται από τα βαρέα 250.000 εργαζόμενοι
«Άγριο μαχαίρι» μπαίνει και στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ), αφού στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται με σαφήνεια πως η λίστα των εν λόγω επαγγελμάτων θα καλύπτει μέχρι και το 10% του εργατικού δυναμικού.
Αυτό σημαίνει ότι 250.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές, τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με δεδομένη και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου Λοβέρδου, ο οποίος καθιστά απαγορευτική την έξοδο στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Σταδιακά τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται, ώστε το 2017 η συνταξιοδότηση να γίνεται με 35ετία στο 60ό έτος της ηλικίας (ή το 58ο έτος για μειωμένη).
Η νέα λίστα με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2011. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά θα επέλθει αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία. Οι πόρτες εξόδου θα κλείσουν για όσους είναι κάτω των 65 ετών ή εναλλακτικά δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος και 40 έτη ασφάλισης.
Τονίζεται ότι στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό είναι τα εξής:
Η εκπόνηση αναλογιστικών μελετών για την οικονομική κατάσταση των επικουρικών ταμείων με προοπτική τη μείωση των επικουρικών συντάξεων που χορηγούν τα ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Οπως προβλέπεται και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή καλείται να κάνει μελέτες για την οικονομική βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων, τα οποία καλύπτουν 700.000 ασφαλισμένους. Το ύψος των συντάξεων θα είναι ανάλογο με την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε Ταμείου, με αποτέλεσμα εννέα στα δέκα επικουρικά ταμεία να κινδυνεύουν. Κι αυτό γιατί όσα Ταμεία δεν είναι οικονομικά βιώσιμα, θα πρέπει να περικόψουν τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα πέσουν ακόμα και κάτω από το 20% του συντάξιμου μισθού.
Πρόσθετα έσοδα υπολογίζουν να εισπράξουν τα ταμεία και από τη ρύθμιση των χρεών ύψους 15 δισ. ευρώ (η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 15 Οκτωβρίου). Οσοι μπουν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν έκπτωση μέχρι και 80% στα πρόσθετα τέλη.
Από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων- που ήδη εφαρμόζει το ΙΚΑ πιλοτικά και θα αρχίσει να εφαρμόζει ο ΟΑΕΕ πανελλαδικά από τις 15 Οκτωβρίου- το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει την εξοικονόμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η ηλεκτρονική παρακολούθηση, σε πρώτη φάση, θα αφορά τα φάρμακα, ενώ αργότερα θα επεκταθεί στο σύνολο των ιατρικών πράξεων και των νοσηλίων. Το σχετικό πρόγραμμα έχει στόχο να μειώσει την ετήσια δαπάνη των 5 δισ. ευρώ (το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης).
Τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου των Συντάξεων με στόχο να μειωθούν κατά 80- 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο οι σχετικές πληρωμές. Οι δήμοι θα υποχρεωθούν να δίνουν άμεσα την πληροφόρηση μέσω ΚΕΠ και Ληξιαρχείων. Θα γίνει απογραφή όλων των συνταξιούχων μέσω ΚΕΠ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
«Κλειδώνει» η αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13%
Τη λύση της αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% από την 1η Ιανουαρίου 2011 φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ το 2011 που προβλέπεται στο Μνημόνιο.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να εφαρμόσει το σχέδιο της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο του 2011.
Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε χθες ότι, όπως έχουν υπολογίσει οι υπηρεσίες του υπουργείου, για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα κατά την οποία θα αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ, τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα εξασφαλίσει το δημόσιο θα ανέλθουν σε 500 εκατ. ευρώ. Συνεπώς το 1 δισ. ευρώ που επιζητούσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μετά την απόφασή της να μην προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για το 30% των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή 11% θα εξασφαλισθεί με μία γενικευμένη αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%.
Επίσης ένα σημαντικό τμήμα από την υστέρηση των εσόδων του έτους 2010 θα επιχειρηθεί να καλυφθεί με εισπράξεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011 αλλά θα αφορούν σε φόρους εισοδήματος, ακινήτων και ΦΠΑ του έτους 2010.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Διαδικασίες εξπρές για τη νέα περαίωση
Με διαδικασίες - εξπρές έρχεται η νέα περαίωση. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας.
Από τη ρύθμιση θα εξαιρεθούν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, καθώς και οι χρήσεις που έχουν ήδη περαιωθεί είτε με ρύθμιση είτε με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης. Επίσης θα δίνονται «ισχυρά κίνητρα» σε όσους επιλέξουν την περαίωση, όπως η δυνατότητα καταστροφής των βιβλίων και στοιχείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον υπολογισμό των πρόσθετων φόρων (φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ) θα ληφθούν υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα και οι δαπάνες της επιχείρησης για κάθε χρήση που περαιώνεται. Η βάση υπολογισμού του φόρου θα προκύπτει με την εφαρμογή συντελεστών πάνω στον τζίρο και στις δαπάνες. Σε αυτή τη βάση θα υπολογίζονται με συγκεκριμένο συντελεστή ο φόρος εισοδήματος και ο ΦΠΑ της περαίωσης.
Για όσους δεν έχουν καθόλου παραβάσεις του ΚΒΣ, τα ποσά αυτά θα είναι πολύ χαμηλά, ενώ αντίστοιχα θα προσαυξάνονται ανάλογα με τη βαρύτητα τυχόν παραβάσεων που έχει σε κάποια χρονιά η επιχείρηση.
Πλεονέκτημα
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πλεονέκτημα για τους φορολογούμενους θα είναι ότι οι φόροι που θα προκύψουν δεν θα επιβαρυνθούν με τις εξοντωτικές προσαυξήσεις που καταλογίζονται στις περιπτώσεις τακτικού φορολογικού ελέγχου.
Στη ρύθμιση θα υπαχθούν και οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, και όπως αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, από τις 450.000 υποθέσεις που εκκρεμούν σήμερα στις δικαστικές αίθουσες, περίπου 150.000 αφορούν σε φορολογικά θέματα.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει φόρους και πρόστιμα της τάξεως των 30 δισ. ευρώ, καθώς πολλοί φορολογούμενοι μετά τη βεβαίωση φόρων και προστίμων προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να αποφύγουν ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν την πληρωμή τους.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Περαίωση: Φόρος από 200 ως 1000 ευρώ. Ποιοι υπάγονται στη ρύθμιση - Ο μαθηματικός τύπος για την περαίωση
peraiwsh_-_senariaΜε την καταβολή τουλάχιστον 200 έως 1.000 ευρώ για κάθε χρήση κλείνουν οριστικά περισσότερες από 1.000.000 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας δεκαετίας.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αποκαλύπτει σήμερα η «Η», ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε νέα σύσκεψη που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με το επιτελείο του την Παρασκευή, προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Πιο αναλυτικά, το σχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που συζητά το οικονομικό επιτελείο προβλέπει:
1. Ρυθμίζονται εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών επιτηδευματιών που αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009. Περιλαμβάνονται και υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Στις εκκρεμείς υπάγονται και οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος ή έχει αρχίσει και δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς και όσες εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και δεν έχουν συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.
2. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται:
Κάθε χρήση με ακαθάριστα έσοδα άνω των 9.000.000 ευρώ. Οι παραγωγικοί φορείς ζητούν υψηλότερο όριο.
Υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί μέχρι την 30η Ιουνίου 2010 εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ για κάποια από τις εκκρεμείς χρήσεις.
Υποθέσεων επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χ.Α.
Μαθηματικός τύπος
3. Το τελικό ποσό φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες προσδιορίζεται ως εξής:
Σε κάθε υπόθεση επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγελματία που δεν βαρύνεται με φορολογικές παραβάσεις, τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα κάθε ανέλεγκτης χρήσης θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 1%. Σε περίπτωση ανεπάρκειας των βιβλίων ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 2% και αν τα βιβλία έχουν χαρακτηριστεί ανακριβή ο συντελεστής ανεβαίνει στο 3%. Το γινόμενο αυτό αποτελεί τη βάση υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ της περαίωσης.
Ο φόρος εισοδήματος θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με συντελεστή 20%.
Ο φόρος εισοδήματος που πρέπει να καταβληθεί για κάθε ανέλεγκτη χρήση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερος από 100 έως 300 ευρώ (βλ. πίνακα). Σε περίπτωση που τα βιβλία έχουν κριθεί ανεπαρκή ο ελάχιστος φόρος κυμαίνεται από 200 - 400 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ανακρίβειας των βιβλίων ο ελάχιστος φόρος διαμορφώνεται από 300 - 500 ευρώ ανά χρήση (βλ. πίνακα).
Ο πρόσθετος ΦΠΑ θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον συντελεστή ΦΠΑ ή το μεσοσταθμικό συντελεστή σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός συντελεστών.
Το ποσό Φ.Π.Α. που πρέπει να καταβληθεί για κάθε ανέλεγκτη χρήση η οποία δεν βαρύνεται με παραβάσεις δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 100 - 300 ευρώ (βλ. πίνακα). Σε περίπτωση που τα βιβλία έχουν κριθεί ανεπαρκή ο ελάχιστος ΦΠΑ κυμαίνεται από 200 - 400 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ανακρίβειας των βιβλίων ο ελάχιστος φόρος διαμορφώνεται από 300 - 500 ευρώ ανά χρήση (βλ. πίνακα).
4. Τα ελάχιστα ποσά κλιμακώνονται ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί κάθε επιχείρηση και είναι συνάρτηση με το βάρος τυχόν παραβάσεων που τους έχουν καταλογισθεί.
5. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα εκδίδει «μηχανογραφημένο φύλλο περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων».
6. Ποσοστό 10% θα πρέπει να καταβληθεί με την υπαγωγή στη ρύθμιση περαίωσης.
7. Το υπόλοιπο ποσό του συνολικού φόρου περαίωσης καταβάλλεται σε δόσεις ως εξής:
6 μηνιαίες δόσεις όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής αυτών είναι μέχρι 15.000 ευρώ. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 400 ευρώ.
9 μηνιαίες δόσεις όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ και μέχρι 30.000 ευρώ.
12 μηνιαίες δόσεις όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής αυτών είναι πάνω από 30.000 ευρώ.
8. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου υπογράφηκε η σχετική πράξη επί του «μηχανογραφημένου φύλλου περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων».
9. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης θα παρέχεται έκπτωση 5%.
10. Οι επιτηδευματίες που θα περαιώνουν τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους, εφόσον εξοφλήσουν ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης θα έχουν τη δυνατότητα:
Για τις χρήσεις 2000-2004, να καταστρέψουν βιβλία και στοιχεία.
Για τις περαιούμενες διαχειριστικές περιόδους 2005-2009 να καταστρέψουν μόνο τα στοιχεία.
Εξαιρέσεις από την περαίωση
Κάθε χρήση με ακαθάριστα έσοδα άνω των 9.000.000 ευρώ.
Υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί μέχρι την 30η Ιουνίου 2010 εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ για κάποια από τις εκκρεμείς χρήσεις.
Υποθέσεις επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
O μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό των φόρων περαίωσης
Βάση υπολογισμού: Τζίρος Χ 1%
Φόρος εισοδήματος: Βάση υπολογισμού Χ 20%
ΦΠΑ: Βάση υπολογισμού Χ συντελεστή ΦΠΑ ή μεσοσταθμικό ΦΠΑ
Συνολικός φόρος περαίωσης: Φόρος εισοδήματος + ΦΠΑ
Ο συντελεστής 1% αυξάνεται σε 2% σε περίπτωση που τα βιβλία της επιχείρησης έχουν κριθεί ανεπαρκή και σε 3% εάν τα βιβλία έχουν κριθεί ανακριβή.
Η περαίωση σε αριθμούς
1εκατ. είναι οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις
200-1.000 ευρώ θα καταβάλει ανα χρήση που περαιώνεται ο κάθε φορολογούμενος
100-300 ευρώ το ελάχιστο ποσό ΦΠΑ που πρέπει να καταβληθεί για κάθε ανέλεγκτη χρήση
5% είναι η έκπτωση που παρέχεται για εφάπαξ εξόφληση
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Προθεσμιακές καταθέσεις: Άλμα επιτοκίων και προσφορές με 10%
Με υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας, οι τράπεζες προσπαθούν να να συγκρατήσουν τη διαρροή των αποταμιεύσεων, καθώς από την αρχή του χρόνου οι καταθέτες απέσυραν περί τα 25δισ ευρώ.
Η αιμορραγία στα υπόλοιπα των καταθέσεων και ο φόβος ότι αυτή θα συνεχιστεί καθώς πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σήμερα «τρώνε από τα έτοιμα», έχει διατηρήσει τα επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας σε υψηλά επίπεδα.
Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τα επιτόκια στους προθεσμιακούς λογαριασμούς είναι αυξημένα μέχρι και 2 μονάδες σε σχέση με τον μήνα Ιούλιο -που είχαμε μία τάση αποκλιμάκωσης στα επιτόκια-, για να σταματήσουν οι αναλήψεις.
Επίσης οι τραπεζίτες προς το παρόν έχουν αναθεωρήσει την απόφαση τους να πάνε σε σταδιακή μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις προθεσμίας, όπως ήταν η τάση στις αρχές του καλοκαιριού και εξακολουθούν τις προσφορές.
Το μέσο επιτόκιο στις καταθέσεις προθεσμίας, διαμορφώνεται στα επίπεδα του 4% με 4,5%, ενώ υπάρχουν και προσφορές μέχρι και 10%.
Το «βαρόμετρο» των εξελίξεων είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που δίνει τον τόνο της αγοράς, και μετά τη μείωση του Ιουλίου αύξησε και πάλι το επιτόκιο στους λογαριασμούς προθεσμίας στο 4,65% (12μηνη κατάθεση για ποσά από 5.000 ευρώ).
Η Millennium Bank για την επέτειο των 10 χρόνων της προσφέρει επιτόκιο που φτάνει στο 10% στην 10μηνη προθεσμιακή της κατάθεση. Συγκεκριμένα για ποσό 10.000 ευρώ το επιτόκιο τους 9 μήνες είναι 3,75% και τον τελευταίο μήνα 10% με τελική απόδοση 3,95%.
Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει επιτόκια προθεσμίας στα επίπεδα του 3% ενώ κληρώνει κάθε χρόνο 1εκ. Ευρώ/
Η Eurobank στον κλιμακωτό τρίμηνο προθεσμιακό λογαριασμό Step Up, προσφέρει επιτόκιο -στα επίπεδα του 3%- που αυξάνεται μήνα με μήνα.
Η Τράπεζα Κύπρου στην κατάθεση προθεσμίας 3 Plus 3 (δύο συνεχόμενα τρίμηνα) προσφέρει επιτόκιο 1,5% το πρώτο τρίμηνο και 4,5% το δεύτερο τρίμηνο.
Η Alpha Bank στην ετήσια προθεσμιακή κατάθεση Alpha Μηνιαία Πρόοδος (ποσό 30.000 ευρώ), το επιτόκιο ξεκινά από το 2,75% και φτάνει μέχρι 3,85% (ετήσια απόδοση 3,3%).
Η Αγροτική Τράπεζα προσφέρει την κατάθεση προθεσμίας «αυξάνω», με επιτόκιο που ξεκινά από το 1,7% και φτάνει στο 3,4% (για ποσά από 10.000 ευρώ).
Η Attica Bank, στην κατάθεση Attica plus, προσφέρει επιτόκιο μέχρι 4,8% για ποσά από 20.000 ευρώ και στην ATTICA ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ έως 4%, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια (για ποσά από 30.000 ευρώ).
Η Γενική Τράπεζα στις προθεσμιακές καταθέσεις -στο συνδυασμό 3μηνης και 12μηνης κατάθεσης- προσφέρει αντίστοιχα επιτόκια 5,5% και 4,5%.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στον λογαριασμό προθεσμίας «Ανεβαίνω» με διάρκεια 15 μήνες και για ποσά 50.000 ευρώ, προσφέρει επιτόκιο που ξεκινά από το 1,4% και κορυφώνεται στο 6%.
Στην Εθνική Τράπεζα το ύψος των επιτοκίων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς, διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια της κατάθεσης.
Ο λογαριασμός προθεσμίας 12 μηνών Marfin Egnatia Bank, έχει επιτόκιο 3,75%
Επιτόκιο που σταδιακά αυξάνεται στο 5% προσφέρει η Εμπορική Τράπεζα στον λογαριασμό προθεσμίας Υπερέχω, διάρκειας 12, 18 ή 24 μηνών για ποσά από 50.000 ευρώ.
Η FBBank στον προθεσμιακό λογαριασμό PLUS BONUS, διάρκειας τεσσάρων τριμήνων, προσφέρει επιτόκιο 4,5% για κάθε τρίμηνο +τους τόκους 3 μηνών και η συνολική ετήσια απόδοση να διαμορφώνεται στο 5,7% (για ποσά από 20.000 ευρώ).
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Σχέδιο για άνοδο στο 13% του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ
Νέα αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και στα τιμολόγια της ΔΕΗ και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς έρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Μετά το προσωρινό «φρένο» που έβαλε ο πρωθυπουργός στο σενάριο της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, προσανατολίζεται τώρα στην αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11% χωρίς παράλληλη αύξηση του συντελεστή 23%.
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την αύξηση του χαμηλού συντελεστή στο 13%, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, όταν θα είναι έτοιμος ο μηχανισμός αναδιανομής για να ενισχυθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Έσοδα 1 δισ. ευρώ
Η λύση της αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων ως μία από τις τρεις εναλλακτικές για τη διασφάλιση των πρόσθετων εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο και θα προέκυπτε από την μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στο υψηλό 23%. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει σε μαζικές μετατάξεις αγαθών στον υψηλό ΦΠΑ και «πάγωσε» προσωρινά τον ενιαίο φόρο στο πετρέλαιο προωθεί την αύξηση του ΦΠΑ, με τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη να δηλώνει χθες ότι «θα εξετάσουμε τις υπόλοιπες προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων είναι, το σύνολο των προϊόντων που βρίσκονται στο 11% να πάει σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, αλλά όχι σε ενιαίο φορολογικό συντελεστή το σύνολο των προϊόντων».
Η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στο 17%-18% ήταν η τρίτη εναλλακτική λύση, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εγκαταλειφθεί.
Ταμειακό έλλειμμα
Μείωση κατά 27,9% ή κατά 6,13 δισ. ευρώ εμφάνισε το ταμειακό έλλειμμα στο οκτάμηνο του 2010 σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Σε ταμειακή βάση τα έσοδα στο οκτάμηνο αυξήθηκαν κατά 3,5% και οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 9,3%. Τον Αύγουστο του 2010 το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 200%, τα έσοδα μόλις κατά 0,2%, ενώ και οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 6,6%.
Αγωνία για τα έσοδα
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Φ. Σαχινίδη το Δημόσιο αδυνατεί να εισπράξει φόρους και πρόστιμα της τάξεως των 30 δισ. ευρώ, καθώς πολλοί φορολογούμενοι μετά τη βεβαίωση φόρων και προστίμων προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Οι περισσότερες υποθέσεις μετρούν 7 έως 9 χρόνια μέχρι να εκδικαστούν και στο τέλος οι φορολογούμενοι «καταλήγουν να πληρώνουν ένα μικρό ποσό».
Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ αναμένεται να προκαλέσει αυξήσεις μεταξύ άλλων σε:
Τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης (γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, όσπρια, κρέατα, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, χυμοί, αναψυκτικά, ξηροί καρποί κ.ά.).
Φάρμακα
Ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.
Σερβιριζόμενα αγαθά σε καφενεία, εστιατόρια και μπαρ.
Διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ.
Νερά και μη αλκοολούχα ποτά.
Υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Τα σενάρια για την περαίωση
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας. Από τη νέα ρύθμιση θα εξαιρεθούν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, καθώς και οι χρήσεις που έχουν ήδη περαιωθεί είτε με ρύθμιση είτε με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης. Επίσης θα δίνονται «ισχυρά κίνητρα» σε όσους επιλέξουν να περαιωθούν, όπως η δυνατότητα καταστροφής των βιβλίων και στοιχείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον υπολογισμό των πρόσθετων φόρων (φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ) θα ληφθούν υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα και οι δαπάνες της επιχείρησης για κάθε χρήση που περαιώνεται.
Υπολογισμός
Η βάση υπολογισμού του φόρου θα προκύπτει με την εφαρμογή συντελεστών πάνω στο τζίρο και τις δαπάνες. Σ΄ αυτή τη βάση θα υπολογίζεται με συγκεκριμένο συντελεστή ο φόρος εισοδήματος και ο ΦΠΑ της περαίωσης. Για όσους δεν έχουν καθόλου παραβάσεις του ΚΒΣ, τα ποσά αυτά θα είναι πολύ χαμηλά, ενώ αντίστοιχα θα προσαυξάνονται ανάλογα με τη βαρύτητα τυχόν παραβάσεων που έχει σε κάποια χρονιά η επιχείρηση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πλεονέκτημα για τους φορολογούμενους θα είναι ότι οι φόροι που θα προκύψουν δεν θα επιβαρυνθούν με τις εξοντωτικές προσαυξήσεις που καταλογίζονται στις περιπτώσεις τακτικού φορολογικού ελέγχου. Στην ρύθμιση θα υπαχθούν και οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια και όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Σαχινίδης, από τις 450.000 υποθέσεις που εκκρεμούν σήμερα, περίπου 150.000 αφορούν σε φορολογικά θέματα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ασφάλιση: Πέντε SOS για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας

Πέντε βασικές διατάξεις πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι, που θέλουν να αναγνωρίσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Μέχρι τώρα το καθεστώς για την αναγνώριση παρουσίαζε σημαντικές διακυμάνσεις ανάλογα με τον ασφαλιστικό φορέα. Ωστόσο από την 1η Ιανουαρίου 2011 μπαίνει σε ισχύ νέο καθεστώς για την αναγνώριση του στρατού, η οποία θα γίνεται φτηνότερα σε όσα ταμεία εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν πέντε σημεία «κλειδιά»:
1. Οι διατάξεις που ισχύουν για την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας είναι ενιαίες σχεδόν για όλους και εξακολουθούν να προβλέπονται από τον Νόμο 1358/83. Οι διαφορές που υπάρχουν σήμερα από φορέα σε φορέα με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση σχεδόν εξαλείφονται και για όλους τους ασφαλισμένους ισχύουν περίπου οι ίδιες ρυθμίσεις όσον αφορά τη χρήση του χρόνου ως συντάξιμου. Διαφορά παραμένει μόνο όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για την αναγνώριση της θητείας.
2. Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 μπορούμε να διακρίνουμε δύο περιπτώσεις. Οταν ο ασφαλισμένος δεν έχει συμπληρώσει τις προβλεπόμενες από το Ταμείο του χρονικές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας είναι μία σωστή επιλογή και συμφέρουσα σε όλα τα Ταμεία. Αντίθετα, όταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό την προσαύξηση της σύνταξης, δεν είναι πάντοτε σωστή επιλογή. Για τον λόγο αυτόν χρειάζεται προσοχή και η αναγνώριση πρέπει να γίνεται με κριτήριο πόσα θα πληρώσεις και ποια θα είναι η προσαύξηση της σύνταξης που θα πάρεις. Είναι σημαντικό η απόσβεση του καταβαλλόμενου ποσού να γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα ώστε να καλύπτεται το ποσό αυτό σύντομα από την αύξηση που επιτυγχάνεται στη σύνταξη. Σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά σε εκείνες όπου ο εργαζόμενος έχει μεγάλο χρόνο ασφάλισης, δεν συμφέρει η αναγνώριση.
3. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 σε κάθε περίπτωση η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας συμφέρει. Αυτό γιατί μπορεί κάποιος να τη χρησιμοποιήσει τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για προσαύξηση της σύνταξης. Κυρίως όμως γιατί από την ημερομηνία αυτή επέρχονται οι αλλαγές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και κατά συνέπεια θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να αξιοποιήσουν οιονδήποτε διαθέσιμο χρόνο ώστε να μπορέσουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
4. Στα επικουρικά ταμεία συμφέρει η αναγνώριση μόνο στις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται ο χρόνος αυτός για θεμελίωση δικαιώματος.
5. Για τους νέους ασφαλισμένους το ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν για την εξαγορά της στρατιωτικής υπηρεσίας υπολογίζεται επί του συνόλου των αποδοχών.
  • To «Εθνος» δημοσιεύει χαρακτηριστικά παραδείγματα για να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι τι ακριβώς προβλέπεται για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας.
Ιδιωτικός τομέας Φως μέσα από 8 αναλυτικά παραδείγματα
1. Ασφαλισμένος σήμερα στο ΙΚΑ με 10.000 ημέρες ασφάλισης έχει αποδοχές 2.000 ευρώ και είναι 53 ετών. Εχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει 500 ημέρες από τη στρατιωτική του θητεία, ώστε να μπορέσει να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 10.500 ημερών ασφάλισης. Αν προβεί στην αναγνώριση αυτή μέχρι 31 Δεκεμβρίου, τότε θα θεμελιώσει δικαίωμα στα 58. Ο ίδιος ασφαλισμένος εάν προβεί στην αναγνώριση από την 1/1/2011, τότε και θα θεμελιώσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 58 και θα καταβάλει κατά 30% μειωμένο ποσόν για την εξαγορά. Ετσι στην πρώτη περίπτωση θα καταβάλει 6.640 ευρώ, ενώ στη δεύτερη 4.640 ευρώ περίπου. Εάν πάλι αποφασίσει να καταβάλει εφάπαξ το ποσόν, θα έχει ακόμη ένα κέρδος της τάξης του 15%.
2. Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ το 2013 συμπληρώνει 10.000 ημέρες ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας του. Εχει αποδοχές 2.200 ευρώ. Για να συνταξιοδοτηθεί θα πρέπει να έχει 11.400 ημέρες ασφάλισης. Συμφέρει λοιπόν να αναγνωρίσει 5 πλασματικά χρόνια, οπότε με τις τουλάχιστον 11.400 ημέρες παίρνει πλήρη σύνταξη στην ηλικία των 60 ετών. Η στρατιωτική του θητεία που είναι 24 μήνες θα του κόστιζε σήμερα πάνω από 10.000 ευρώ. Με την έκπτωση θα καταβάλει 7.300 ευρώ περίπου.
3. Δικηγόρος ασφαλίστηκε στο Ταμείο Νομικών το 1989. Υπηρέτησε 24 μήνες θητείας από το 1991. Ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος δεν μπορεί να προβεί σε αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας του, αφού το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατέβαλλε κανονικά εισφορές.
4. Μακροχρόνια άνεργος έχει σήμερα 3.900 ημέρες ασφάλισης και είναι 63 ετών. Εχει στρατιωτική θητεία 24 μηνών. Συμφέρει να κάνει την εξαγορά μέσα στο 2011 και να επωφεληθεί από τη μείωση του 30%.
5. Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ έχει συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, χωρίς να χρειάζεται να αναγνωρίσει τον χρόνο στρατιωτικής θητείας, και δεν μπορεί να επωφεληθεί από τη μείωση του 2011. Προβληματίζεται εάν τον συμφέρει να αναγνωρίσει τον χρόνο στρατιωτικής θητείας, για να πάρει καλύτερη σύνταξη. Εχει 10.000 ημέρες ασφάλισης, είναι 62 ετών και οι συντάξιμες αποδοχές του διαμορφώνονται στα 1.200 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο εργαζόμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι για κάθε χρόνο που θα αναγνωρίσει από τη στρατιωτική θητεία του θα πληρώσει 2.900 ευρώ περίπου και θα έχει προσαύξηση στη σύνταξή του 30 ευρώ τον μήνα περίπου. Αυτά, λοιπόν, είναι τα δεδομένα και με βάση αυτά θα πρέπει να αποφασίσει ο εργαζόμενος εάν θα αναγνωρίσει ή όχι τον χρόνο στρατιωτικής θητείας.
6. Ασφαλισμένος στο Ταμείο Εμπόρων και σήμερα ΟΑΕΕ έχει συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί, αφού έχει συμπληρώσει και το 60ό έτος. Προβληματίζεται εάν θα πρέπει να αναγνωρίσει τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας του για προσαύξηση στη σύνταξή του. Η απάντηση είναι ότι, και στην περίπτωση αυτή, συμφέρει η αναγνώριση, αφού για κάθε έτος πάνω από τα 35 οι πρώην ασφαλισμένοι του Ταμείου Εμπόρων και σήμερα του ΟΑΕΕ παίρνουν προσαύξηση 5% στη σύνταξή τους.
Ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕΕλεύθερος επαγγελματίας με 33 έτη ασφάλισης
7. Ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ έχει σήμερα 33 έτη ασφάλισης και είναι 58 ετών. Εχει 24 μήνες θητεία. Παρά το γεγονός ότι από την 1/1/2011 θα έχει έκπτωση 30% στη δαπάνη για την αναγνώριση, εντούτοις συμφέρει η άμεση εξαγορά. Με αυτόν τον τρόπο θα θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35 έτη ασφάλισης και 60 ετών. Το συγκεκριμένο δικαίωμα απαιτεί την επόμενη χρονιά 36 έτη ασφάλισης.
ΜΕ θητεία 16 μήνες38χρονος ασφαλισμένος στο ΙΚΑ για πρώτη φορά από το 1995
8Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ για πρώτη φορά από το 1995 έχει σήμερα αποδοχές 1.200 ευρώ και είναι 38 ετών με θητεία 16 μήνες. Συμφέρει από του χρόνου και ακόμη περισσότερο από το 2015 η άμεση αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας για τον συνυπολογισμό της στον ασφαλιστικό βίο. Το ποσόν που θα κληθεί να καταβάλει το 2011 θα είναι 2.688 ευρώ. Από το 2015 θα είναι 1.920.
Παραδείγματα:
Πως μπορείτε να υπολογίσετε την εξαγορά στον δημόσιο τομέα
1. Εργαζόμενος στο Δημόσιο από 1/2/1973, έχει 2 έτη στρατιωτική θητεία πριν από την πρόσληψή του στο Δημόσιο. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος αναγνωρίζει τον χρόνο στρατιωτικής θητείας για να θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα, αλλά και για να προσαυξήσει το ποσό της σύνταξής του χωρίς να πληρώσει εισφορές. Ο λόγος για τον οποίο δεν καταβάλλει εισφορά είναι ότι στις 31/12/1997 είχε συμπληρώσει περισσότερα από 25 συντάξιμα έτη μαζί με τον χρόνο στρατιωτικής θητείας.
2. Εργαζόμενος στο Δημόσιο από 1/4/1976, έχει 28 μήνες στρατιωτικής θητείας πριν από την πρόσληψή του στο Δημόσιο. Ο βασικός μισθός που έχει σήμερα είναι 1.350 ευρώ και υποβάλλει αίτηση για αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής του θητείας για κύρια σύνταξη. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα πρέπει να καταβάλει για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει ποσό 90 ευρώ (1.350 x 6,67%). Ετσι, λοιπόν, για 28 μήνες το συνολικό ποσό που θα πληρώσει θα είναι 2.520 ευρώ περίπου.
3. Εργαζόμενος στο Δημόσιο με ημερομηνία πρόσληψης 1/5/1984, έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα πριν από αυτήν την πρόσληψή του και έχει συμπληρώσει 3.000 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ. Εχει υπηρετήσει 24 μήνες στρατιωτική θητεία. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος αναγνωρίζει τον χρόνο στρατιωτικής θητείας χωρίς να πληρώσει εισφορά, αφού στις 31/12/1997 είχε συμπληρώσει περισσότερα από 25 συντάξιμα έτη, μαζί με τον χρόνο στρατιωτικής θητείας.
4. Εργαζόμενος στο Δημόσιο με ημερομηνία πρόσληψης 15/6/1989 έχει υπηρετήσει 24 μήνες στις Ενοπλες Δυνάμεις. Οι σημερινές αποδοχές του αγγίζουν στον βασικό μισθό τα 1.150 ευρώ. Κατά συνέπεια ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα πρέπει να καταβάλει 1.842 ευρώ περίπου για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας του.
Με αποδοχές 1.200 ευρώΥπάλληλος που διορίστηκε το 2000 5Δημόσιος υπάλληλος που διορίστηκε το 2000 λαμβάνει σήμερα αποδοχές 1.200 ευρώ και έχει 28 μήνες στον Στρατό. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα πρέπει αμέσως να προχωρήσει στην αναγνώριση της στρατιωτικής υπηρεσίας του, για την οποία και θα καταβάλει συνολικά 2.241 ευρώ πριν αυξηθούν με τη συνεχόμενη υπηρεσία οι συνολικές αποδοχές του, αφού ως νέος ασφαλισμένος θα υπολογιστούν επί του συνόλου τους.

Πηγή: Έθνος
Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε έως και 13 χρόνια πλασματικής ασφάλισης
plasmatika_xroniaΟπως προκύπτει από το νέο ασφαλιστικό νόμο και τις εγκυκλίους που έχει εκδώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:
Από το 2011 διευρύνεται η δυνατότητα αξιοποίησης πλασματικών χρόνων και, έτσι, παρέχεται η δυνατότητα συμπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων χρόνου ασφάλισης «οδηγώντας κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων ακόμη και σε ταχύτερη συνταξιοδότηση», όπως εξηγεί ο Δ. Μπούρλος.
«Ο καλός συνδυασμός των μεταβατικών διατάξεων που αυξάνουν σταδιακά τα όρια ηλικίας και των από 2011 αναγνωριζόμενων πλασματικών χρόνων μπορεί να οδηγήσει σε συνταξιοδότηση ή να επιταχύνει την συνταξιοδότηση ασφαλιστικών περιπτώσεων που ενδεχομένως με το προηγούμενο καθεστώς δεν θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τις σχετικές προϋποθέσεις, ή θα τις συμπλήρωναν αρκετά μεταγενέστερα» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Περιορισμένη χρήση πλασματικών χρόνων μπορούν να κάνουν το 2010 όσοι βρίσκονται κοντά στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και να αποφύγουν έστω και τις μεταβατικές αλλαγές (είτε 1 επιπλέον χρόνο εργασίας είτε 2 επιπλέον έτη για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης). Οι χρόνοι των πλασματικών ετών, ωστόσο, είναι πολύ περιορισμένοι (είναι ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας εφόσον συμπληρώνεται το 58ο έτος, της γονικής άδειας ανατροφής παιδιών, ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας μέχρι 2 έτη και ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και ανεργίας και μέχρι 200 ημέρες την τελευταία δεκαετία για κάθε περίπτωση και 400 ημέρες συνολικά).
Το κόστος των αναγνωρίσεων ποικίλλει, ανάλογα με την κατηγορία του πλασματικού χρόνου και για τον λόγο αυτό οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να επιλέγουν συνδυαστικά τη? φθηνότερη λύση.
ΠαραδείγματαΑσφαλισμένη μητέρα ανηλίκου με 21 χρόνια ασφάλισης το 2010 σε ειδικό ταμείο ή στο δημόσιο μπορεί να αναγνωρίσει 3 πλασματικά χρόνια και να εξασφαλίσει το 2011 ως εργαζόμενη την 25ετία «κλειδώνοντας» το 52ο έτος ως ηλικία συνταξιοδότησης, αντί του 65ου έτους που θα ισχύει από το 2013 και μετά (δηλ. «κερδίζει» 13 χρόνια).
Ασφαλισμένη μητέρα ανηλίκου στο Ι.Κ.Α. που χρειάζεται 5.500 ημέρες ασφάλισης, μπορεί το 2011, αν έχει ανήλικο και 4.300 ημέρες ασφάλισης, να αναγνωρίσει τις υπολειπόμενες 1.200 ημέρες και να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ημερών. Εξασφαλίζονται, έτσι, τα ηλικιακά όρια που ισχύουν το 2011 και είναι το 52ο έτος για μειωμένη σύνταξη και το 57ο έτος για πλήρη σύνταξη. Την σύνταξη αυτή μπορεί να την πάρει ακόμη κι αν στα ηλικιακά αυτά όρια δεν υπάρχει ανηλικότητα του παιδιού. Για την αναγνώριση μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πλασματικοί χρόνοι που προβλέπονται από τον τελευταίο νόμο με προτίμηση βέβαια σε αυτούς που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά (ασθένεια, επιδοτούμενη ανεργία, κύηση και λοχεία).
Ασφαλισμένη με ανήλικο που έχει 24 χρόνια το 2010 μπορεί αναγνωρίζοντας χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας ή επιδοτούμενης ασθένειας να συμπληρώσει την 25ετία πριν από την 1/1/2011 και να κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης σε ηλικία 50 ετών, αντί των 52 που θα είναι το όριο το 2011 («γλιτώνει» 2 χρόνια).
Ασφαλισμένος που το 2010 έχει 31 χρόνια ασφάλισης μπορεί εργαζόμενος τον επόμενο χρόνο να αναγνωρίσει μέσα στο 2011 συνολικά 4 χρόνια και να «κλειδώσει» στο τέλος του χρόνου δικαίωμα συνταξιοδότησης με 36 χρόνια σε ηλικία 58 ετών. Χωρίς αναγνώριση, ο ασφαλισμένος θα υποχρεούνταν να εργαστεί για 40 χρόνια (+8 έτη) και να συνταξιοδοτηθεί στο 60ό έτος της ηλικίας του (και όχι σε ηλικία 58 ετών).
Τα ασαφή σημείαΟι τρεις «γκρίζες» ζώνες των αναγνωρίσεων
Αναφορικά με την αξιοποίηση των πλασματικών χρόνων δεν έχουν διευκρινιστεί (και αποτελούν τις «γκρίζες» ζώνες):
Τι θα ισχύει στην περίπτωση των ασφαλισμένων που, επειδή είναι ασφαλισμένοι (όχι διαδοχικά) σε δύο φορείς, θέλουν να συμπληρώσουν προϋποθέσεις για τη λήψη δύο κύριων συντάξεων. Ζήτημα γεννάται αν στην περίπτωση αυτή η αξιοποίηση πλασματικών ετών μπορεί να γίνει στον ένα από τους δύο ή και στους δύο και βέβαια υπό ποιες προϋποθέσεις.
Αν θα ισχύσει ή όχι η απαγόρευση αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης για τους παλαιούς (πριν από το 1983) ασφαλισμένους ειδικών ταμείων και του Δημοσίου που διατηρούν, και μετά το νέο ασφαλιστικό νόμο το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης με δήλωσή του προς την «Η») αποκλείει τη χρήση των πλασματικών ετών για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων. Σε ορισμένα ταμεία, ωστόσο, η 35ετία θεμελιώνεται μόνο εφόσον συμπληρωθεί και, για τον λόγο αυτό, εγείρεται θέμα νομικής ερμηνείας.
Ασαφής είναι τόσο η αξιοποίηση του πλασματικού χρόνου των μητέρων (1 έτος για το πρώτο παιδί, 3 για το δεύτερο και έως 5 για 3 παιδιά) όσο και οι προϋποθέσεις αναγνώρισης του. Ενώ ο νόμος Πετραλιά -στον οποίο παραπέμπει ο τελευταίος νόμος- δεν προβλέπει εξαγορά, στο δημόσιο η σχετική διάταξη προβλέπει αναγνώριση κατόπιν «αγοράς».
Στον ιδιωτικό τομέα η αξιοποίηση γίνεται και από τον πατέρα μόνο αν δεν τον αξιοποιήσει η μητέρα, ενώ στο δημόσιο δεν τίθεται αντίστοιχος περιορισμός και βέβαια στον ιδιωτικό τομέα δεν διευκρινίζεται με σαφήνεια αν αξιοποιείται και για θεμελίωση και για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.
Τι συμφέρει και τι όχι στις «αναγνωρίσεις»
Οι πολλαπλές δυνατότητες αναγνωρίσεων που θα ισχύουν από το 2011 (σε αντίθεση με τις περιορισμένες επιλογές που υπάρχουν για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το τέλος του 2010) «κρύβουν» εναλλακτικό κόστος το οποίο, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να προσαρμοστεί στο? πορτοφόλι του κάθε ασφαλισμένου. Οπως και να δώσουν πρόσθετα οφέλη (π.χ. λίγο μεγαλύτερη σύνταξη). Αποκαλυπτικά είναι τα δύο σχετικά παραδείγματα:
Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, 57 ετών, με αποδοχές 2.000 ευρώ και 9.600 ημέρες εργασίας το 2011 θα μπορέσει να αναγνωρίσει μια σειρά από χρόνους για να συμπληρώσει τα 10.800 που απαιτούνται και να θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης σε ηλικία 58 ετών. Συμφέρει η αναγνώριση της επιδοτούμενης ανεργίας και ασθένειας ως 600 ημέρες που γίνεται δωρεάν. Τα υπόλοιπα 600 συμφέρει να αναγνωριστούν από χρόνο πραγματικής ανεργίας ή σπουδών για τον οποίο και θα κληθεί να καταβάλλει 3.900 ευρώ περίπου για 600 ημέρες ασφάλισης. Σε αντίθεση με τον στρατό που θα κληθεί να καταβάλλει περίπου 6.700 ευρώ.
Ασφαλισμένος του Ι.Κ.Α. που μέχρι το τέλος του 2010 έχει 9.900 ημέρες ασφάλισης Ι.Κ.Α. και είναι 58 ετών μπορεί να συνταξιοδοτηθεί εφ’ όσον αναγνωρίσει 600 ημέρες στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή 20 μήνες. Με αποδοχές 2.000 ευρώ τον μήνα, το κόστος αναγνώρισης θα είναι 8.000 ευρώ.
Αν ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος δεν αναγνωρίσει την στρατιωτική υπηρεσία του, δεν θεμελιώσει δικαίωμα εντός του 2010 και συνεχίσει να εργάζεται, για να συνταξιοδοτηθεί το 2011 θα πρέπει να έχει 10.800 ημέρες ασφάλισης, τις οποίες μπορεί να φτάσει αναγνωρίζοντας 600 ημέρες αφού λόγω της εργασίας του θα έχει τις 10.200 ημέρες (9.900 + 300).
Αν αναγνωρίσει χρόνο σπουδών το κόστος αγοράς θα είναι περίπου 4.000 ευρώ. Αν έχει και 1 χρόνο ανεργίας το κόστος εξαγοράς θα περιορισθεί στο ήμισυ, αφού ο χρόνος τακτικής ανεργίας αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά (τον χρόνο αυτό δεν μπορεί να προσμετρήσει εντός του 2010).
Το ποσό της σύνταξής του στην δεύτερη περίπτωση θα είναι περίπου 50 ευρώ περισσότερα από την πρώτη. Θα έχει λοιπόν πολλαπλές ωφέλειες, αν συνταξιοδοτηθεί το 2011, έστω και αν τότε θα χρειάζεται περισσότερο χρόνο ασφάλισης.
Oι βασικές αλλαγές στα όρια ηλικίας και στα έτη ασφάλισης
Συνταξιοδότηση με 35ετία
  • Tο 2010: 35 έτη ασφάλισης και ηλικία 58 ετών
  • Tο 2011: 36 έτη ασφάλισης και ηλικία 58 ετών.
  • Tο 2012: 37 έτη και ηλικία 59 ετών
  • Tο 2013: 38 έτη και ηλικία 60 ετών
  • Tο 2014: 39 έτη και ηλικία 60 ετών
  • Tο 2015: 40 έτη και ηλικία 60 ετών.
    Συνταξιοδότηση με 25ετία
  • Tο 2010: 25έτη και 60 ετών για πλήρη σύνταξη (ή 55 μειωμένη)
  • Tο 2011: 25έτη και 61 ετών για πλήρη (ή 56 μειωμένη)
  • Tο 2012: 25 έτη και 63 ετών για πλήρη (ή 58 μειωμένη)
  • Tο 2013: 25έτη και 65 ετών για πλήρη (ή 60 μειωμένη).
    Συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικο
  • Tο 2010: 25 έτη και ηλικία 50 ετών
  • Tο 2011: 25 έτη και ηλικία 52 ετών
  • Tο 2012: 25 έτη και ηλικία 55 ετών
  • Tο 2013: 25έτη και ηλικία 65 ετών.
Πηγή: Ημερησία

11 μέτρα-«φωτιά» στο νέο φορολογικό

ContentSegment_15809367W1000_H0_R0_P0_S1_V1JpgΤο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα και θεωρείται πολύ κρίσιμο για την επίτευξη των στόχων των εσόδων που βρίσκονται στο κόκκινο Περισσότεροι από 80.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται ως το τέλος του έτους να έχουν χάσει το αφορολόγητο όριο των 12.000
ευρώ για τα εισοδήματα που θα δηλώσουν το 2011, καθώς τόσοι προβλέπεται να είναι εκείνοι που έχουν ήδη εντοπιστεί ή θα «συλληφθούν» από το ΣΔΟΕ να μην εκδίδουν αποδείξεις και να έχουν φορολογικές παραβάσεις. Πολλοί από τους επαγγελματίες και τις εμπορικές επιχειρήσεις που εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν δεν γνωρίζουν ότι ένα από τα μέτρα που ισχύουν για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι η απώλεια του αφορολογήτου, το οποίο οδηγεί σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση κατά 1.200
ευρώ ετησίως. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει φορολογικό νομοσχέδιο με σημαντικές αλλαγές όπως για παράδειγμα να μπαίνουν λουκέτα-«εξπρές» σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν. Σήμερα με το καθεστώς που ισχύει υπάρχει μεγάλο χρονικό περιθώριο προσφυγών και άλλων ένδικων μέσων που ουσιαστικά ακυρώνουν το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο έχει εφαρμοστεί σε περιορισμένη έκταση από τότε που θεσπίστηκε (23 Απριλίου 2010).
Αλλάζουν οι αποδείξεις
Το σημαντικότερο μέτρο που πρόκειται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο και να επηρεάσει τις τσέπες του συνόλου των νοικοκυριών που ζουν στην Ελλάδα είναι η εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή και η παροχή επιδόματος θέρμανσης σε αρκετές κατηγορίες πολιτών προκειμένου, όπως λένε αρμοδίως, να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα από τη νέα αυτή φορολογία. Στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουν και να εφαρμόσουν το μέτρο αυτό από τις 15 Οκτωβρίου 2010, ημέρα έναρξης της περιόδου που πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης με τη χαμηλή φορολογία των 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και όχι με 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που ισχύει καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους για το πετρέλαιο κίνησης.
Ωστόσο υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, ώστε να δοθεί χρόνος για να προετοιμαστούν τόσο οι υπηρεσίες όσο και οι πολίτες. Αν όμως συμβεί αυτό, εκτιμάται ότι το λαθρεμπόριο θα καλπάσει και δεν είναι βέβαιον αν τελικά το συγκεκριμένο μέτρο θα φέρει την ανάλογη επιτυχία στα έσοδα του κράτους. Πάντως ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ.
Ι. Καπελέρης έχει δώσει εντολή σε όλες τους ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος να ελέγχουν καθημερινά πρατήρια, αποθήκες, μεταφορείς κτλ. για να περιοριστούν τα όποια φαινόμενα λαθρεμπορίου.
Νέα κίνητρα για συγκέντρωση αποδείξεων από επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη σειρά της φοροδιαφυγής ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη την οποία θα περιλάβει στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποδείξεις που θα προέρχονται από επαγγέλματα τα οποία σχετίζονται με επισκευαστικές εργασίες σε κατοικίες (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, ελαιοχρωματιστές κτλ.) θα έχουν διπλάσια βαρύτητα σε σύγκριση με άλλες αποδείξεις, όπως για παράδειγμα των σουπερμάρκετ, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων όπως είναι τα συνεργεία αυτοκινήτων, η παροχή υπηρεσιών από γιατρούς, δικηγόρους κτλ. Το μέτρο αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί πριν από το τέλος του έτους.
Λουκέτα-«εξπρές» σε επιχειρήσεις
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν όλες τις νομικές λεπτομέρειες των νέων διατάξεων οι οποίες ετοιμάζονται και θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο ώστε όσοι «συλλαμβάνονται» να μην εκδίδουν αποδείξεις να μπαίνει λουκέτο στην επιχείρησή τους για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με διαδικασίες-«εξπρές». Σήμερα όταν το ΣΔΟΕ επισκέπτεται μια επιχείρηση η διαδικασία που ακολουθεί είναι η εξής: πραγματοποιεί τον έλεγχο, διαπιστώνει την παράβαση, συντάσσει έκθεση ελέγχου, κοινοποιεί στον φορολογούμενο την έκθεση, ο επιτηδευματίας έχει περιθώριο μέσα σε δέκα ημέρες να επισκεφθεί το ΣΔΟΕ ή την Εφορία και να εκφράσει τις ενστάσεις του ή τις παρατηρήσεις του, ενώ μπορεί να ζητήσει και αναστολή της όποιας απόφασης. Γρήγορα δικαστήρια
Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιληφθούν διατάξεις βάσει των οποίων θα δίνουν τα δικαστήρια προτεραιότητα στην εκδίκαση σημαντικών φορολογικών υποθέσεων, το αποτέλεσμα των οποίων μπορεί να επηρεάσει θετικά τα έσοδα του κράτους. Επίσης θα προβλέπεται ότι η αναστολή βεβαίωσης του 25% κατά την κατάθεση προσφυγής θα δίνεται μόνο σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας του φορολογούμενου που του έχει επιβληθεί φορολογικό πρόστιμο.
Αλλάζει και πάλι η φορολογία των τσιγάρων
Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία των καπνικών προϊόντων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά τη σημαντική υστέρηση που παρουσιάζουν τα έσοδα, παρά τις συνεχόμενες αυξήσεις στους συντελεστές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει όλες τις λύσεις, με βασικό γνώμονα τη μεγιστοποίηση των εσόδων του κράτους και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και κυρίως της βιωσιμότητας των περιπτερούχων.
Καταργούνται μικρές εφορίες
Στην πλήρη αναδιοργάνωση των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να γίνουν πιο ευέλικτες οι υπηρεσίες, να εξυπηρετούνται ταχύτατα οι πολίτες και- το σημαντικότερο- να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.
Πηγή: Το Βήμα
Αμνηστία με περαίωση για 1 εκατ. ανέλεγκτες φορο-υποθέσεις
Ρύθμιση-εξπρές με την οποία κλείνουν οριστικά 1.000.000 ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας δεκαετίας καθώς και οι υποθέσεις που «λιμνάζουν» στα δικαστήρια εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ρύθμισης είναι έτοιμο και προβλέπει ισχυρά  κίνητρα για τους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που θα να υπαχθούν σε αυτή, όπως η οριστική καταστροφή των βιβλίων και φορολογικών στοιχείων.
Όσοι όμως γυρίσουν την πλάτη στη ρύθμιση και δεν κλείσουν  τις εκκρεμότητες με το παρελθόν η Εφορία και το ΣΔΟΕ καραδοκούν. Θα βρεθούν αμέσως αντιμέτωποι με τον τακτικό έλεγχο που σημαίνει φορολογικό «ξεσκόνισμα» των βιβλίων και στοιχείων και επιβολή τσουχτερών προστίμων και μεγάλες  προσαυξήσεις φόρων. «Όσοι  έχουν φορολογικές ατασθαλίες και επιλέξουν να μην υπαχθούν στη ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο, καλύτερα να παραδώσουν από τώρα τα κλειδιά της επιχείρησή τους στην Εφορία» αναφέρουν χαρακτηριστικά από το υπουργείο  Οικονομικών.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση τραβάει οριστικά μία γραμμή με το παρελθόν «όχι για παραγραφή, αλλά για απελευθέρωση. Απελευθέρωση του επιχειρηματία από το παρελθόν. Απελευθέρωση των φορολογικών μηχανισμών από τις ανέλεγκτες χρήσεις. Όλο το παρελθόν. Μέχρι σήμερα. Για να γίνει μια νέα αρχή. Να βάλουμε τέλος στο καθεστώς του εκβιασμού, αλλά και τέλος στο καθεστώς του λαδώματος στον έφορο και στη φορολογική απάτη. Με ένα νέο πλαίσιο θεσμικό που αίρει τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να χρησιμοποιείται η δικαστική προσφυγή ως μέσω φοροαποφυγής. Για αυτό θα αποφασίσουμε ως κοινωνία. Δε θα είναι άλλη μία «τελευταία φορά». Θα είναι «πρώτη φορά» που θα κλείσουμε οριστικά τη σχέση μας με το παρελθόν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Με την αυτόματη ρύθμιση το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να εισπράξει πάνω των 2 δισ. ευρώ,  με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα  υπαχθεί σ΄ αυτήν το 60% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις.
Για να γίνει πιο ελκυστική η ρύθμιση και να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επιχειρηματίες και επαγγελματίες, το σχέδιο προβλέπει την παροχή κινήτρων.  Τα κίνητρα αυτά θα προβλέπουν:
-         Την άμεση παραγραφή των χρήσεων 2000-2004 με καταστροφή όλων των φορολογικών στοιχείων και των δεδομένων των φορολογικών βιβλίων που αφορούν στις συγκεκριμένες χρήσεις. Το δικαίωμα του Δημοσίου για έλεγχο των χρήσεων 2000-2004 παραγράφεται κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση πριν την ημερομηνία αυτή, η παραγραφή θα γίνει άμεσα, ενώ για όσους δεν υπαχθούν η προθεσμία παραγραφής θα παραταθεί για τουλάχιστον 6-12 μήνες ακόμη, προκειμένου να ελεγχθούν πλέον με τακτικό φορολογικό έλεγχο.
-         Την καταστροφή των φορολογικών στοιχείων για τις χρήσεις της περιόδου 2005-2009 που θα υπαχθούν στη ρύθμιση.
Περαίωση
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο της αυτόματης περαίωσης προβλέπει ακόμη τα εξής:
-         Η περαίωση αφορά τις ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις της τελευταίας δεκαετίας 2000-2009. Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει και τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια.
-         Ο υπολογισμός των πρόσθετων φόρων (φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ) που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για να κλείσουν οριστικά τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους θα γίνεται αυτόματα  με απλό μαθηματικό τύπο. Στην ουσία  πρόκειται για συνοπτικό φορολογικό έλεγχο όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών.
-         Τον υπολογισμό των πρόσθετων φόρων, την έκδοση και αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους φορολογούμενους θα αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων χωρίς να υπάρξει η παραμικρή παρεμβολή των εφοριών. Για να επιταχυνθεί η διαδικασία εξετάζεται να συμμετάσχουν και τα φοροτεχνικά γραφεία τα οποία θα χρησιμοποιούν το πρόγραμμα της ΓΓΠΣ για τον υπολογισμό των πρόσθετων φόρων που θα αναλογούν για το κλείσιμο των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων.
-         Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των πρόσθετων φόρων είτε εφάπαξ με έκπτωση 5% είτε σε δόσεις.
-         Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι έχουν ήδη περαιώσει τις χρήσεις 2000-2006 και όσοι ακολουθούν τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης.
Οι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες  που θα γυρίσουν την πλάτη στη ρύθμιση θα καταγραφούν από τις εφορίες και θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον τακτικό φορολογικό έλεγχο.
Το σχέδιο της περαίωσης
Κλείνουν οριστικά με συνοπτικές διαδικασίες 1.000.000 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των ετών 2000-2009.
Αυτόματος υπολογισμός των πρόσθετων φόρων με απλό μαθηματικό τρόπο.
Έκδοση και αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων από ΓΓΠΣ.
Καταστροφή βιβλίων και φορολογικών στοιχείων από όσους υπαχθούν στη ρύθμιση.
Εξόφληση των πρόσθετων φόρων σε δόσεις. Έκπτωση 5% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.
Εκτός ρύθμισης όσοι έχουν περαιώσει τις χρήσεις 2

Πηγή: Ημερησία

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

υξήθηκε 3% σε έναν χρόνο η ανεργία και έφθασε 11,6%

582.364 άτομα έχουν χάσει τη δουλειά τους - Απογοητευτικές οι προβλέψεις για το μέλλον
Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της ανεργίας, ενώ απογοητευτικές είναι οι προβλέψεις για το μέλλον. Ηδη οι άνεργοι τους πρώτους μήνες του έτους έφθασαν τα 582.364 άτομα και σε ποσοστό το 11,6%, ενώ το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι ως το τέλος του έτους θα φθάσουν σε πρωτόγνωρα για τη χώρα μας επίπεδα, δηλαδή στο ένα εκατομμύριο και σε ποσοστό το 20%.
Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο διαμορφώθηκε σε 11,6% έναντι 8,6% τον Ιούνιο του 2009 και 12% τον Μάιο του 2010. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούνιο του 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.429.823 άτομα. Οι άνεργοι έφθαναν τα 582.364 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.292.452 άτομα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αναμένουν περαιτέρω επιδείνωση των στοιχείων της ανεργίας το ερχόμενο φθινόπωρο. Χαρακτηριστική αυτού είναι πρόσφατη δήλωση του πρώην υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου, σύμφωνα με την οποία «το πρόβλημα είναι μεγάλο και έχει μέλλον».
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η «πραγματική ανεργία»- πέραν της στατιστικής της απεικόνισης- θεωρείται βέβαιον ότι είναι υψηλότερη, καθώς προστίθενται στους ήδη καταγεγραμμένους ανέργους και άλλες ομάδες του πληθυσμού, όπως όσοι εργάζονται μία με δύο ώρες την εβδομάδα και συνεπώς θεωρούνται «εργαζόμενοι» ή όσοι έπαψαν να αναζητούν μια θέση εργασίας. Οι ερευνητές του ΙΝΕ εκτιμούν ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση του αριθμού των απολύσεων εξαιτίας της μείωσης του ποσού των αποζημιώσεων, που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν το προσωπικό τους.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 142.493 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009 (μείωση 3,1%) και κατά 1.503 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (μείωση 0,03%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 154.657 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009 (αύξηση 36,2%), ενώ μειώθηκαν κατά 19.821 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2010 (μείωση 3,3%).
Νέοι και γυναίκες αποτελούν τα μεγαλύτερα «θύματα» της ανεργίας. Στους άνδρες η ανεργία αγγίζει το 8,9%, ενώ στις γυναίκες το 15,5%. Υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στα άτομα 15-24 ετών (29,8% από 22,9% τον Ιούνιο 2009) και 25-34 ετών (16,2% από 11,8% τον Ιούνιο 2009).
Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε τέσσερις από τις 13 συνολικά περιφέρειες καταγράφηκαν μονοψήφια ποσοστά ανεργίας. Ειδικότερα η υψηλότερη ανεργία καταγράφηκε στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (14,9%), Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (14,7%), Κεντρικής Μακεδονίας (12,7%), Δυτικής Ελλάδας (12,7%), Θεσσαλίας (12,5%), Ηπείρου (12,3%), Αττικής (11,4%), Ιονίων Νήσων (10,8%) και Στερεάς Ελλάδας (10,4%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Ιούνιο εφέτος ήταν στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (7,1%), Βορείου Αιγαίου (9,1%), Κρήτης (9,3%) και Πελοποννήσου (9,9%).
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, τα στοιχεία δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα για να συμπεριλάβουν παράγοντες όπως η πρόσκαιρη αύξηση της απασχόλησης λόγω τουρισμού.
Το ποσοστό ανεργίας, τέλος, στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Εurostat, διαμορφώθηκε στο 10% τον Ιούλιο και παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Εγκρίθηκε από το ΔΝΤ η δεύτερη δόση
Σταδιακά το κλίμα αλλάζει για την ελληνική οικονομία, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να πείσουμε ότι οι θετικές εξελίξεις δεν είναι απλώς αναλαμπή.
Κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι είναι πιθανόν να γίνουν προσαρμογές στην πολιτική, ανάλογα με τα δεδομένα, ωστόσο η κατεύθυνση, όπως είπε, είναι μία: «να φέρουμε σε πέρας το πρόγραμμα και να αλλάξουμε τη χώρα».
Επανέλαβε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν έχουμε λήξη συναγερμού, αλλά «βρισκόμαστε στο μέσο μιας πρωτόγνωρης προσπάθειας.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου προς την χώρα μας ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στη βάση των θετικών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας. Στο οκτάμηνο του 2010 το έλλειμμα ήταν 7 δισ. χαμηλότερο σε σχέση με πέρσι, ανέφερε και εκτίμησε ότι στο τέλος του έτους θα είναι 12 δισ. χαμηλότερο.
Παράλληλα, νορβηγικό επενδυτικό σχήμα έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και γνωστοποίησε ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα.
Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, δήλωσε ότι η πολιτική της μείωσης των ελλειμμάτων έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα γιατί βάζει τη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη.
Υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κοινωνία πονάει εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, αλλά αποδέχεται την ανάγκη αλλαγών και δίνει χρόνο στην κυβέρνηση.
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαιρέτισε εκ νέου την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν νοείται υγιής ανάπτυξη χωρίς τραπεζικό σύστημα και η κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση του πυλώνα εγγυήσεων κατά 15 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση συγκεκριμένων σχεδίων πιστωτικής επέκτασης.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Χρεοκοπία: Ποιος πληρώνει το λογαριασμό
Το κόστος δανεισμού των αδύναμων κρίκων της Ευρώπης πετάει στα ύψη ξανά, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κρίση κρατικού χρέους και το ενδεχόμενο έναρξης διαδικασιών χρεοκοπίας (ή αναδιάρθρωσης όπως λέγεται κομψά). Ο φόβος είναι ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Διάσωσης των περιβόητων 750 δισ. ευρώ μπορεί να μην είναι αρκετός, όσο απλώνεται ο «τραχανάς» του χρέους, με παράλληλη καθίζηση της ανάπτυξης, σε φάση όξυνσης (εκ νέου) της τραπεζικής κρίσης.
Καθώς συμπληρώνονται δυο χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Brothers και τρία χρόνια από το πιστωτικό κραχ, «μπαίνουμε στο φθινόπωρο του 2010, αλλά ούτε η κρίση κρατικού χρέους, ούτε η τραπεζική κρίση, έχουν λυθεί. Συνεχίζουν να ανατροφοδοτούν η μια την άλλη», σχολιάζει έκθεση της Morgan Stanley με τίτλο «Κρίση, πιστώσεις και κεφάλαια».
Παραμονή της ΔΕΘ, ο αμερικανικός οίκος JP Morgan Chase υποστηρίζει ότι "το ελληνικό «πακέτο διάσωσης» (110 δισ. ευρώ) μπορεί να χρειαστεί να παραταθεί από 3 έως 6 χρόνια, ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών," .
Δεν είναι μόνο το «ελληνικό δράμα», που μετριέται με τις... δόσεις του μνημονίου, διατηρώντας τα spread στο ίδιο σημείο που ήταν πριν τη διεθνή συμφωνία χρηματοδότησης το Μάιο (κοντά στις 1000 μονάδες).
Τα spread χτυπούν νέα ρεκόρ στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία. Με τις ευρω-κυβερνήσεις να προσπαθούν να αντλήσουν 80 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο για την κάλυψη χρεών, από 43 δισ. ευρώ που άντλησαν μέσω νέων εκδόσεων τον Αύγουστο.
Τράπεζες
Αλλά και στη Γερμανία, την «ατμομηχανή της ανάκαμψης» όπως την αποκαλούν λόγω των ισχυρότερων στοιχείων το τελευταίο τρίμηνο, οι τράπεζες (όπως η Deutsche Bank θέλει να αντλήσει 9 δισ. και η Commerzbank) θα αναγκαστούν να καλύψουν μια "τρύπα" 105 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να ενταχθούν στους αυστηρότερους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, λέει η Ένωση Τραπεζών, αποκαλύπτοντας την «κρυφή» αδυναμία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Αναλυτές σχολιάζουν ότι οι γερμανικές τράπεζες πληρώνουν το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη του «σκληρού» νομίσματος: δηλαδή να είναι ταυτόχρονα μηχανή δανεισμού και εξαγωγών, σε μια περιοχή μεγάλων ανισορροπιών (ανάμεσα στον πλεονασματικό βορά και τον ελλειμματικό νότο).
Την ίδια ώρα που έκθεση του ΟΟΣΑ αποκαλύπτει ότι οι ευρω-τράπεζες έκρυψαν χρέη 139 δισ. ευρώ στα «μαγειρεμένα» stress test, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις ελληνικές τράπεζες, για τις οποίες βρίσκουν πρόσθετες ζημίες 22 δισ. ευρώ (έναντι 3 δισ. ευρώ στα stress test)!
Ήδη η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων για τις βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις -που έληγε στις 29 Σεπτεμβρίου- μέχρι το τέλος του έτους. Με την κρατικοποιημένη εδώ και 2 χρόνια προβληματική τράπεζα Anglo Irish, να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, απαιτώντας κρατική «ένεση» κοντά στα 40 δισ. ευρώ.
Διλήμματα
Όλα αυτά μαζί ανοίγουν τη συζήτηση ξανά γύρω από την αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων σειράς κρατών, με πρώτη την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε συνθήκες ύφεσης και "ανταγωνιστικά" προγράμματα λιτότητας. Με τους αξιωματούχους της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης να διαψεύδουν συνεχώς το ενδεχόμενο χρεοκοπίας (ή αναδιάρθρωσης του χρέους) που ανοίγει από διάφορες πλευρές.
Ωστόσο, είναι υποτίμηση εάν κάποιος πιστεύει ότι πρόκειται απλά για μια αντιπαράθεση, συνομωσιολογίας ή πολέμου συμφερόντων.
Όχι ότι δεν υπάρχουν συμφέροντα στις αγορές: Οι κερδοσκόποι του χρηματοοικονομικού τομέα, πριν δυο χρόνια ζητούσαν απεγνωσμένα κρατικές "ενέσεις" για να μην βουλιάξουν στις «μαύρες τρύπες» που οι ίδιοι προκάλεσαν. Και τώρα ποντάρουν ότι οι κυβερνήσεις -που υπερδανείστηκαν για να τους διασώσουν- δεν θα καταφέρουν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, όσο προχωρούν σε σκληρά μέτρα λιτότητας και περικοπών στο δημόσιο (και όχι μόνο) τα οποία οι ίδιοι απαιτούν να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα ως δείγμα «φερεγγυότητας».
Υπάρχει πραγματική βάση σε αυτη την αντιπαράθεση. Εάν διαφανεί την επόμενη ή τη μεθεπόμενη χρονιά ότι η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτηθεί (με τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ να σκαρφαλώνει στο 150%) και ως εκ τούτου να μην επαρκούν τα 110 δισ. ευρώ του αρχικού «πακέτου», είναι πιθανόν να υπάρξουν εξελίξεις στις κορυφές της Ευρώπης γύρω από το δίλημμα: μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών που θα έβαζε ταφόπλακα στις τράπεζες ή μιας επιπλέον χρηματοδότησης με νέους όρους και ανταλλάγματα (και πόνο).
Θύτες και θύματα
Έτσι, το ερώτημα δεν είναι εάν κάποια ευρωπαϊκή κυβέρνηση θα κηρύξει στάση πληρωμών του χρέους ή όχι. Το δίλημμα είναι ποιος θα είναι το θύμα μιας ενδεχόμενης παύσης πληρωμών. Θα σταματήσει να πληρώνει τον απλό κόσμο ή θα σταματήσει να πληρώνει τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς;
Το ίδιο δίλημμα μπαίνει κι όταν χρεοκοπούν εταιρείες, σημειώνει ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας Ντέιβιντ Χάρβει.
«Πρόσφατα η United Airlines και η General Motors σταμάτησαν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Και οι δύο πήγαν στα δικαστήρια και είπαν ότι, για να επιβιώσουμε, ο μόνος τρόπος είναι να σταματήσουμε να εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εργαζόμενους. Οι δικαστές τους απάντησαν, θαυμάσια, τότε ας γίνει έτσι».
Η τελευταία ταινία του Μάικλ Μουρ, «Καπιταλισμός: Μια ιστορία αγάπης», είναι γεμάτη από τέτοιες εικόνες.
Η Ελλάδα αδυνατεί να πληρώσει το χρέος της. Δεν αμφισβητείται αυτό. Γι’ αυτό έγινε το «πακέτο σωτηρίας». Το πιο ενδιαφέρον είναι όμως να απαντηθεί: Ποιους αδυνατεί να πληρώσει;
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλογές: είτε μπορεί να σταματήσει να πληρώνει αυτά που υποχρεούται στους ίδιους τους πολίτες της, μειώνοντας τις συντάξεις και τους μισθούς, είτε μπορεί να σταματήσει να πληρώνει τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς», σημειώνει ο Ντ. Χάρβει, το τελευταίο βιβλίο του οποίου (The Enigma of Capital) κυκλοφόρησε τον Μάιο, στην καρδιά της κρίσης του ευρώ.
Όσοι υποστηρίζουν ότι η παύση πληρωμών είναι εκτός ατζέντας. Αυτό που στην πραγματικότητα εννοούν είναι ότι δεν μπορούν να σταματήσουν να πληρώνουν τις τράπεζες, αλλά μπορούν να σταματήσουν να πληρώνουν τους πολίτες, εξηγεί.
Χαλασμένο δόντι
«Είναι όπως όταν έχεις ένα χαλασμένο δόντι. Είτε το βγάζεις απότομα και σου προκαλεί πόνο για λίγο ή ζεις με αυτό και πονάς για είκοσι χρόνια. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πως η κυβέρνηση προτείνει να πονέσει το λαό για είκοσι χρόνια, αντί να «βγάλει το δόντι» λέγοντας: «ας κηρύξουμε παύση πληρωμών, ας ξεφορτωθούμε το χρέος και ας ξαναρχίσουμε».
«Με αυτούς τους όρους πρέπει να μιλάμε, γιατί διαφορετικά δεν κατανοούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια, όπου θα συμμετέχουν η Πορτογαλία, η Ισπανία και ίσως η Ιρλανδία (οι λεγόμενες PIGS)».
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, τα επισφαλή χρέη των ευρωπαϊκών τραπεζών προς το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μόνο της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας φτάνουν τα 2,6 τρισ. ευρώ.
«Το θέμα είναι πως όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες -κι αυτές που έχουν δανείσει την Ελλάδα και οι υπόλοιπες- βρίσκονται στο όριο αυτή τη στιγμή από τις συνέπειες αυτής της μόχλευσης», σημειώνει ο Σπύρος Μαρκέτος, καθηγητής στο ΑΠΘ, ο οποίος συμμετέχει στην πρωτοβουλία οικονομολόγων που προβάλλει το ζήτημα της διαγραφής του χρέους.
«Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει έστω και το 15-20% των χρεών της, αμέσως έχουμε τραπεζική κρίση στην ευρωζώνη κυρίως στη Γαλλία και στη Γερμανία. Αυτό είναι που τους τρομάζει. Λέγοντας τραπεζική κρίση εννοούμε χρεοκοπίες τραπεζών με απροσδιόριστα αποτελέσματα».
Ο «φαύλος κύκλος» της υπερχρέωσης και του νέου δανεισμού για την αποπληρωμή τόκων που όλο ανεβαίνουν οδηγώντας σε μεγαλύτερη υπερχρέωση, μπορεί να σπάσει, σημειώνει ο Σπ. Μαρκέτος. «Κάθε νεογέννητο βρίσκεται φορτωμένο με 30.000 ευρώ δημόσιο χρέος, που δεν δαπανήθηκε για χάρη του και καλείται να δουλεύει ισόβια για να το ξεπληρώσει. Σε τι διαφέρει άραγε από τα παιδιά των μαύρων σκλάβων που γεννιόνταν δούλοι κι έπρεπε έπειτα, τα πιο τυχερά, να εξαγοράσουν την ελευθερία τους;».
Τριπλή αδυναμία
Στην ουσία η νέα φάση της κρίσης που έχουμε μπροστά μας -και δεν φαίνεται να ξεπερνιέται γρήγορα- έχει τρία χαρακτηριστικά.
Έχει μέσα της την εγγενή κρίση των ποσοστών κέρδους των επιχειρήσεων, σε συνθήκες παγώματος των επενδύσεων και της ζήτησης.
Έχει την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που την κουβαλάει από το 2007.
Έχει την κρίση των δημόσιων χρεών που είναι το άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, με τα κράτη να σώζουν τις τράπεζες μέσα από τον δικό τους δανεισμό και τον προϋπολογισμό.
Δεν είναι, όμως, μόνο κρίση δημόσιου χρέους. Η Ισπανία για παράδειγμα έχει πολύ λιγότερο, το 1/3 περίπου, του ελληνικού δημόσιου χρέους γύρω στο 55% του ΑΕΠ, αλλά έχει πολύ μεγαλύτερο ιδιωτικό χρέος, 178% του ΑΕΠ. Στην Πορτογαλία το ποσοστό αυτό φτάνει το 200%. Σύμφωνα με τους μαθηματικούς υπολογισμούς δυο οικονομολόγων (Peter Boone και Simon Johnson) τα τοξικά χρέη των ιρλανδικών τραπεζών ανέρχονται στο 1/3 του ΑΕΠ.
Περικοπές
Τελευταία αναπαράγεται ξανά το επιχείρημα "εάν είχαν ξεκινήσει νωρίτερα περικοπές, τώρα το κόστος θα ήταν μικρότερο" (π.χ. ασφαλιστικό Γιαννίτση). Ξεχνούν ότι η κρίση ξεκίνησε στις ΗΠΑ που παραπαίει ακόμη. Στη "Μέκκα" των απελευθερωμένων αγορών, του ανύπαρκτου ασφαλιστικού συστήματος, των "δομημένων ομολόγων", τα οποία ζήλεψαν οι κάθε λογής Πρινιωτάκηδες στα μέρη μας κερδοσκοπώντας με τα λεφτά των ταμείων. Εκεί οδηγούν τέτοια μέτρα.
Όταν ξεκίνησε αυτή συζήτηση στην Ελλάδα έβγαιναν κάποιοι δημοσιογράφοι στα κανάλια και μιλούσαν για το "σπάταλο ελληνικό κράτος", για "τεμπέληδες", δικαιολογώντας τις περικοπές.
Είδαμε όμως σε χρόνο ρεκόρ, για πότε η κρίση επεκτάθηκε στην Πορτογαλία και την Ισπανία που προχωρούν σε νέα προγράμματα λιτότητας μαζί με τη Γαλλία ακόμα και στη Γερμανία, εν μέσω απεργιακών αντιδράσεων. Ως αντάλλαγμα για τη ψήφιση του  πολυδιαφημισμένου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης των 750 δισ. ευρώ, που κανείς δεν ξέρει αν θα φτάσουν.
Με τις οικονομίες στο καναβάτσο και τα χρηματιστήρια και το ευρώ να βρίσκονται σε παρατεταμένη αστάθεια, όλα δείχνουν πως ό,τι και να κάνουν, δεν βγαίνουν από αυτό τον φαύλο κύκλο σύντομα. Για να ξεχρεωθούν όλα αυτά τα λεφτά, θα πρέπει να υπάρξει, με χοντρικούς υπολογισμούς, 5% ανάπτυξη.
Κάτι που δεν προβλέπεται να δούμε για αρκετά χρόνια ακόμα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία