Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

11 μέτρα-«φωτιά» στο νέο φορολογικό

ContentSegment_15809367W1000_H0_R0_P0_S1_V1JpgΤο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα και θεωρείται πολύ κρίσιμο για την επίτευξη των στόχων των εσόδων που βρίσκονται στο κόκκινο Περισσότεροι από 80.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται ως το τέλος του έτους να έχουν χάσει το αφορολόγητο όριο των 12.000
ευρώ για τα εισοδήματα που θα δηλώσουν το 2011, καθώς τόσοι προβλέπεται να είναι εκείνοι που έχουν ήδη εντοπιστεί ή θα «συλληφθούν» από το ΣΔΟΕ να μην εκδίδουν αποδείξεις και να έχουν φορολογικές παραβάσεις. Πολλοί από τους επαγγελματίες και τις εμπορικές επιχειρήσεις που εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν δεν γνωρίζουν ότι ένα από τα μέτρα που ισχύουν για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι η απώλεια του αφορολογήτου, το οποίο οδηγεί σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση κατά 1.200
ευρώ ετησίως. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει φορολογικό νομοσχέδιο με σημαντικές αλλαγές όπως για παράδειγμα να μπαίνουν λουκέτα-«εξπρές» σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν. Σήμερα με το καθεστώς που ισχύει υπάρχει μεγάλο χρονικό περιθώριο προσφυγών και άλλων ένδικων μέσων που ουσιαστικά ακυρώνουν το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο έχει εφαρμοστεί σε περιορισμένη έκταση από τότε που θεσπίστηκε (23 Απριλίου 2010).
Αλλάζουν οι αποδείξεις
Το σημαντικότερο μέτρο που πρόκειται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο και να επηρεάσει τις τσέπες του συνόλου των νοικοκυριών που ζουν στην Ελλάδα είναι η εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή και η παροχή επιδόματος θέρμανσης σε αρκετές κατηγορίες πολιτών προκειμένου, όπως λένε αρμοδίως, να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα από τη νέα αυτή φορολογία. Στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουν και να εφαρμόσουν το μέτρο αυτό από τις 15 Οκτωβρίου 2010, ημέρα έναρξης της περιόδου που πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης με τη χαμηλή φορολογία των 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και όχι με 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που ισχύει καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους για το πετρέλαιο κίνησης.
Ωστόσο υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, ώστε να δοθεί χρόνος για να προετοιμαστούν τόσο οι υπηρεσίες όσο και οι πολίτες. Αν όμως συμβεί αυτό, εκτιμάται ότι το λαθρεμπόριο θα καλπάσει και δεν είναι βέβαιον αν τελικά το συγκεκριμένο μέτρο θα φέρει την ανάλογη επιτυχία στα έσοδα του κράτους. Πάντως ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ.
Ι. Καπελέρης έχει δώσει εντολή σε όλες τους ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος να ελέγχουν καθημερινά πρατήρια, αποθήκες, μεταφορείς κτλ. για να περιοριστούν τα όποια φαινόμενα λαθρεμπορίου.
Νέα κίνητρα για συγκέντρωση αποδείξεων από επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη σειρά της φοροδιαφυγής ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη την οποία θα περιλάβει στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποδείξεις που θα προέρχονται από επαγγέλματα τα οποία σχετίζονται με επισκευαστικές εργασίες σε κατοικίες (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, ελαιοχρωματιστές κτλ.) θα έχουν διπλάσια βαρύτητα σε σύγκριση με άλλες αποδείξεις, όπως για παράδειγμα των σουπερμάρκετ, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων όπως είναι τα συνεργεία αυτοκινήτων, η παροχή υπηρεσιών από γιατρούς, δικηγόρους κτλ. Το μέτρο αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί πριν από το τέλος του έτους.
Λουκέτα-«εξπρές» σε επιχειρήσεις
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν όλες τις νομικές λεπτομέρειες των νέων διατάξεων οι οποίες ετοιμάζονται και θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο ώστε όσοι «συλλαμβάνονται» να μην εκδίδουν αποδείξεις να μπαίνει λουκέτο στην επιχείρησή τους για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με διαδικασίες-«εξπρές». Σήμερα όταν το ΣΔΟΕ επισκέπτεται μια επιχείρηση η διαδικασία που ακολουθεί είναι η εξής: πραγματοποιεί τον έλεγχο, διαπιστώνει την παράβαση, συντάσσει έκθεση ελέγχου, κοινοποιεί στον φορολογούμενο την έκθεση, ο επιτηδευματίας έχει περιθώριο μέσα σε δέκα ημέρες να επισκεφθεί το ΣΔΟΕ ή την Εφορία και να εκφράσει τις ενστάσεις του ή τις παρατηρήσεις του, ενώ μπορεί να ζητήσει και αναστολή της όποιας απόφασης. Γρήγορα δικαστήρια
Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιληφθούν διατάξεις βάσει των οποίων θα δίνουν τα δικαστήρια προτεραιότητα στην εκδίκαση σημαντικών φορολογικών υποθέσεων, το αποτέλεσμα των οποίων μπορεί να επηρεάσει θετικά τα έσοδα του κράτους. Επίσης θα προβλέπεται ότι η αναστολή βεβαίωσης του 25% κατά την κατάθεση προσφυγής θα δίνεται μόνο σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας του φορολογούμενου που του έχει επιβληθεί φορολογικό πρόστιμο.
Αλλάζει και πάλι η φορολογία των τσιγάρων
Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία των καπνικών προϊόντων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών μετά τη σημαντική υστέρηση που παρουσιάζουν τα έσοδα, παρά τις συνεχόμενες αυξήσεις στους συντελεστές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει όλες τις λύσεις, με βασικό γνώμονα τη μεγιστοποίηση των εσόδων του κράτους και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και κυρίως της βιωσιμότητας των περιπτερούχων.
Καταργούνται μικρές εφορίες
Στην πλήρη αναδιοργάνωση των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να γίνουν πιο ευέλικτες οι υπηρεσίες, να εξυπηρετούνται ταχύτατα οι πολίτες και- το σημαντικότερο- να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.
Πηγή: Το Βήμα