Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Οδηγίες της τελευταίας στιγμής για τις φορολογικές δηλώσεις
forologikes_dhlwseis_3Ξεκινά την Τρίτη 17 Μαίου η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 4 εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων. Όσων ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου λήγει σε 1 θα πρέπει μέχρι σήμερα 17 Μαίου να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση είτε απευθείας στην εφορία είτε μέσω Ταχυδρομείου.
Όσοι έχουν τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ το 2 τελευταία ημέρας υποβολής έχει οριστεί η Τετάρτη 18 Μαίου, το 3 η Πέμπτη 19 Μαίου κτλ. Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 31 Μαίου για τελευταία ψηφία του ΑΦΜ το 60, 70, 80, 90 και 00. Όσοι όμως επιλέξουν το ίντερνετ και την ηλεκτρονική διαδικασία μπορούν να υποβάλλουν τα έντυπα της εφορίας ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ έως τις 15 Ιουνίου 2011.
Εφέτος ισχύει για πρώτη φορά το μέτρο οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ να πρέπει να συνυποβάλλουν αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών και υπηρεσιών το ύψος των οποίων καθορίζεται ανάλογα με το δηλωθέν ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό).
Είναι πολύ σημαντικό ο φορολογούμενος να συνυποβάλλει το ελάχιστο ύψος αποδείξεων που απαιτούνται για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο και να μην πληρώσει πρόσθετους φόρους. Όσοι δηλώσουν παραπάνω αποδείξεις θα έχουν μείωση φόρου που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αξιοσημείωτο.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι θα προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για το αν οι αποδείξεις που αναγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Μάλιστα οι πρώτοι που θα ελεγχθούν είναι εκείνοι που θα δηλώσουν υψηλό ποσό αποδείξεων σε σύγκριση με το εισόδημά τους. Όμως αν οι αποδείξεις αυτές έχουν κατατεθεί στην εφορία ή της έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ηλεκτρονικών δηλώσεων τότε δεν έχει να φοβηθεί τίποτα καθώς το ύψος των αποδείξεων εξαιρούνται από τον έλεγχο των τεκμηρίων.
Το Υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τις αποδείξεις του έτους 2010 διευκρινίζει ότι πρέπει να συνυποβάλλονται με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011, που υποβάλλονται στις Δ.Ο.Υ. ή στέλνονται ταχυδρομικά. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι αποδείξεις φυλάσσονται από τους φορολογούμενους μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά, για να προσκομιστούν στην Δ.Ο.Υ., όταν ζητηθούν.
Προσοχή στην παγίδα των τεκμηρίων
Παραπάνω αποδείξεις από αυτό που αναλογεί στο πραγματικό δηλωθέν τους εισόδημα θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία όσοι έχουν «πιαστεί» στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο από το πραγματικό. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πέρυσι είχαν χαμηλά εισοδήματα και την ίδια στιγμή διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, αυτοκίνητα, πληρώνουν δόσεις στεγαστικών δανείων κτλ., όχι μόνο θα φορολογηθούν για τα υψηλότερα εισοδήματα αλλά θα πρέπει να δηλώσουν στην εφορία περισσότερες αποδείξεις από αυτές που αντιστοιχούν στα πραγματικά εισοδήματα τους προκειμένου να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
Παράδειγμα: Άγαμος πέρυσι είχε ετήσια εισοδήματα 9.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή έχει Α΄κατοικία 100 τ.μ. (τεκμήριο 3.400 ευρώ) και αυτοκίνητο 1.600 κυβικών (τεκμήριο 4.200 ευρώ) και προστίθεται σε αυτά και τεκμήριο 3.000 ευρώ ως ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης. Το άθροισμα των παραπάνω δαπανών διαβίωσης ανέρχονται σε 10.600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος θα φορολογηθεί για εισόδημα 10.600 ευρώ και όχι για 9.000 ευρώ που είναι τα πραγματικά του εισοδήματα. Ετσι, για να μην πληρώσει καθόλου φόρο θα πρέπει να δηλώσει αποδείξεις 1.060 ευρώ και όχι 900 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις που δεν δέχεται η εφορία για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξής: τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αγορά κρατικών λαχείων, συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια, εισιτήρια για κάθε είδους μεταφορές (Μετρό, Τρόλεϊ, Λεωφορεία, Τραμ, Ηλεκτρικός, Προαστιακός, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ, πλοία, αεροπλάνα κτλ.), αγορά αυτοκινήτου, ακινήτου, μοτοσικλέτας, σκάφους αναψυχής κτλ., δαπάνες που έγιναν στο εξωτερικό αλλά και οι αποδείξεις που δηλώνονται ξεχωριστά στη φορολογική δήλωση και μειώνουν το φόρο ή το εισόδημα όπως είναι για παράδειγμα οι ιατρικές δαπάνες, οι τόκοι των στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκιο πρώτης κατοικίας, δίδακτρα φροντιστηρίων, δικηγορικές δαπάνες, καταβολή διατροφή κτλ.
Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο, για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Όταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες και μέχρι 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται και μείωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων δαπανών.
Όταν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.
Για ατομικό εισόδημα άνω των 48.000 ευρώ, οι απαιτούμενες δαπάνες είναι 12.000 ευρώ και οι δηλούμενες δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια.
Πως θα υποβληθούν οι αποδείξεις στην εφορία
Οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις αποδείξεις δαπανών σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα ή σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματός του ΔΟΥ στον οποίο θα αναγράφονται: το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του υπόχρεου, ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό ποσό αυτών. Ο φάκελος θα παραμένει κλειστός στη ΔΟΥ μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων θα ανοιχθούν και θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος.
Οι νέες ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων Μισθωτών – Συνταξιούχων
Με ΑΦΜ που λήγει σε 1 μέχρι τις 17 Μαΐου 2001
Με ΑΦΜ που λήγει σε 2 μέχρι τις 18 Μαΐου 2001
Με ΑΦΜ που λήγει σε 3 μέχρι τις 19 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ που λήγει σε 4 μέχρι τις 20 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ που λήγει σε 5 μέχρι τις 23 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ που λήγει σε 6 μέχρι τις 24 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ που λήγει σε 7 μέχρι τις 25 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ που λήγει σε 8 μέχρι τις 26 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ που λήγει σε 9 μέχρι τις 27 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ που λήγει σε 10 ή 20 ή 30 ή 40 ή 50 μέχρι τις 30 Μαΐου 2011
Με ΑΦΜ που λήγει σε 60 ή 70 ή 80 ή 90 ή 00 μέχρι τις 31 Μαΐου 2011

ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Προσωποκράτηση για χρέη μεταξύ ιδιωτών
Δεν έχει καταργηθεί -σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο- αλλά παραμένει νόμιμη η εφαρμογή του μέτρου της προσωποκράτησης για χρέη μεταξύ ιδιωτών για εμπορικές απαιτήσεις, εφόσον ο οφειλέτης δεν αποδεικνύει την οικονομική του αυτοδυναμία.
Η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο κρίθηκε αντισυνταγματική και ανίσχυρη, ενώ, επίσης, καταργήθηκε το αντίστοιχο μέτρο για οφειλές προς ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου), όπως το ΙΚΑ, μέσω αποφάσεων του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ομως, στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς ο Αρειος Πάγος δέχεται ότι εξακολουθεί να ισχύει και δεν έχει καταργηθεί η προσωποκράτηση για χρέη που αφορούν εμπόρους ή προέρχονται από εμπορικές απαιτήσεις. Το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου ανέτρεψε απόφαση του Εφετείου Αθηνών, που είχε κρίνει ότι δεν ήταν νόμιμη η αγωγή για προσωποκράτηση εμπόρου ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης για την εκτέλεση δύο διαταγών πληρωμής.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις
elegktes_1«Κίτρινη κάρτα» έχει δείξει η Τρόικα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσον αφορά στην είσπραξη των εσόδων και την περιστολή της φοροδιαφυγής. «Πρόστιμα επιβάλλονται αλλά φόροι δεν εισπράττονται» είναι το μήνυμα που στέλνουν προς κάθε κατεύθυνση οι επικεφαλής της Τρόικα. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε μπαράζ φορολογικών ελέγχων με πρώτα «θύματα» όσους αγνόησαν την περαίωση ενώ είχαν συμπληρώσει τους κωδικούς της αυτοπεραίωσης στο έντυπο Ε3. Θα ακολουθήσουν έλεγχοι σε επιχειρήσεις που ούτε τη ρύθμιση της περαίωσης επέλεξαν ούτε την αυτοπεραίωση, ενώ ενδελεχείς έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν στη διακίνηση, στα εμπορικά καταστήματα, τα κέντρα διασκέδασης, τους ελεύθερους επαγγελματίες και σε άλλες κατηγορίες επιτηδευματιών που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας υπόπτων για φοροδιαφυγή.
Είναι προφανές πως αν τελικά η κυβέρνηση δεν αυξήσει κανέναν φορολογικό συντελεστή και δεν επιβάλλει κάποιου είδους έκτακτη εισφορά, τα επιπλέον έσοδα που ζητά η Τρόικα για επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2011 θα προέλθουν από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Ο στόχος για επιβολή προστίμων 7,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2011 όπως περιγράφεται στο σχέδιο δράσης του ΣΔΟΕ θεωρείται από πολλούς αρκετά φιλόδοξος, τη στιγμή που ακόμη δεν έχει εισπραχθεί ούτε το ένα πέμπτο από τα πρόστιμα των 5 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν πέρυσι από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία αυξάνει το ποσοστό προβεβαίωσης αμφισβητούμενου φόρου (εισοδήματος ή και ΦΠΑ) στο 50% από το 25% σήμερα με στόχο να αποτρέψει τους φοροδυγάδες να προσφύγουν στα δικαστήρια κατά των προστίμων και των πρόσθετων φόρων που τους έχουν επιβληθεί. Διευκρινίζεται ότι το ίδιο ισχύει και για τα πρόστιμα του ΚΒΣ για τα οποία ακολουθούνται οι διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για προσφυγές που ασκούνται από 31 Μαρτίου 2011 και εφεξής.
Όσον αφορά στους ελέγχους που ξεκίνησαν για όσους δεν εντάχθηκαν στην πρόσφατη ρύθμιση της περαίωσης, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καθορίζει τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν προς έλεγχο επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν συμπληρώσει το 2008, το 2009 και το 2011 τους κωδικούς της αυτοπεραίωσης.
Στο δείγμα ελέγχου θα βρεθούν όσοι επιτηδευματίες έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 11, 21, 31, 41, 51 και το σύνολο των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων δεν ξεπέρασαν στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών τα 60.000 ευρώ και στην περίπτωση των εμπορικών επιχειρήσεων τα 120.000 ευρώ.
Εκτός από τις δηλώσεις εισοδήματος ελέγχονται επίσης για τους ίδιους επιτηδευματίες και οι οικείες δηλώσεις Φ.Π.Α., καθώς και οι δηλώσεις λοιπών φορολογιών που τυχόν υποβλήθηκαν και αφορούν τις ίδιες διαχειριστικές περιόδους.
Ποσά φόρου εισοδήματος ή Φ.Π.Α. ή λοιπών φορολογιών που προκύπτουν από τις παραπάνω δηλώσεις και έχουν ήδη βεβαιωθεί ή βεβαιώνονται λόγω της υποβολής τους συμψηφίζονται με τα αποτελέσματα βάσει των διενεργούμενων ελέγχων, επιστρεφόμενης της τυχόν αρνητικής διαφοράς, εφόσον αυτή προκύπτει από τακτικό έλεγχο.
Από τις επιλεγείσες προς έλεγχο με την παρούσα απόφαση δηλώσεις εξαιρούνται αυτές που έχουν κάνει αποδεκτό το εκκαθαριστικό σημείωμα της πρόσφατης περαίωσης.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Ποιοι θα ελεγχθούν από αυτούς που δεν μπήκαν στην περαίωση
eforia_1Τό 'πε και τό 'κανε το υπουργείο Οικονομικών. Ξεκινά ελέγχους σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στην τελευταία ρύθμιση της περαίωσης και μάλιστα η αρχή θα γίνει με όσους είχαν προχωρήσει σε διαδικασία αυτοπεραίωσης τα περασμένα χρόνια συμπληρώνοντας τον πίνακα Ι του εντύπου Ε3.
Δηλαδή είχαν δηλώσει εισοδήματα και δαπάνες κάτω από το όριο που έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να θεωρούνται ειλικρινείς και να μην χρειαστεί να πραγματοποιηθεί από την εφορία κάποιος περαιτέρω έλεγχος. Ωστόσο μετά τη διαδικασία της περαίωσης το υπουργείο Οικονομικών είχε ενημερώσει επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ότι όσοι αγνόησαν την περαίωση θα ελεγχθούν και μάλιστα διεξοδικά.
Ετσι, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελά, καθορίστηκε το πρώτο δείγμα ελέγχου που αφορά : «Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος επιτηδευματιών οικονομικού έτους 2008, 2009 και 2010 και τα τελευταία ψηφία του ΑΦΜ τους λήγουν σε 11, 21, 31, 41, 51 και το σύνολο των δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων τους από πωλήσεις εμπορευμάτων ή παραγωγής προϊόντων υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ.
Επίσης στο δείγμα ελέγχου θα βρεθούν επιχειρήσεις με εισοδήματα από παροχή υπηρεσιών ή από ελευθέρια επαγγέλματα με όριο ετήσιου τζίρου τα 60.000 ευρώ και τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ το 11, 21, 31, 41, 51.
Εκτός από τις δηλώσεις εισοδήματος ελέγχονται επίσης για τους ίδιους επιτηδευματίες και οι οικείες δηλώσεις Φ.Π.Α., καθώς και οι δηλώσεις λοιπών φορολογιών που τυχόν υποβλήθηκαν και αφορούν τις ίδιες διαχειριστικές περιόδους.
Ποσά φόρου εισοδήματος ή Φ.Π.Α. ή λοιπών φορολογιών που προκύπτουν από τις παραπάνω δηλώσεις και έχουν ήδη βεβαιωθεί ή βεβαιώνονται λόγω της υποβολής τους συμψηφίζονται με τα αποτελέσματα βάσει των διενεργούμενων ελέγχων, επιστρεφόμενης της τυχόν αρνητικής διαφοράς, εφόσον αυτή προκύπτει από τακτικό έλεγχο.
Από τις επιλεγείσες προς έλεγχο με την παρούσα απόφαση δηλώσεις εξαιρούνται αυτές που έχουν κάνει αποδεκτό το εκκαθαριστικό σημείωμα της πρόσφατης περαίωσης.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
«Δωρίζουν» στο Δημόσιο τα... ανείσπρακτα ενοίκια
xrhma_2Πρωτοφανές κύμα εκχωρήσεων ανείσπρακτων ενοικίων από επαγγελματικά ακίνητα και κατοικίες περιμένουν για φέτος οι ειδικοί της αγοράς. Ιδιοκτήτες κτιρίων που δεν μπορούν να εισπράξουν τα μισθώματα από τους ενοικιαστές τα εκχωρούν στο Δημόσιο, τα «δωρίζουν» ουσιαστικά, προκειμένου να μη φορολογηθούν για ένα εισόδημα που ποτέ δεν έφτασε στις τσέπες τους.
Το ποσό των εκχωρούμενων ενοικίων είναι δύσκολο να υπολογιστεί, καθώς το Δημόσιο δεν δίνει ποτέ τέτοια στοιχεία. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι ειδικά για φέτος θα ανέλθει σε πολλά εκ. ευρώ, καθώς λόγω της κρίσης όλο και περισσότεροι ενοικιαστές δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν μισθώματα. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για εμπόρους που καθυστερούν έως και έναν χρόνο να πληρώσουν τους ιδιοκτήτες, αλλά και ενοικιαστές σπιτιών, ειδικά σε φτωχές περιοχές, που αδυνατούν να καλύψουν ενοίκια, κοινόχρηστα και λογαριασμούς. Το 2009 δηλώθηκαν 8,6 δισ. έσοδα από ενοίκια. Εκτιμάται ότι ανάλογα θα είναι τα έσοδα και φέτος, με τη διαφορά ότι τα «φέσια» θα ανέλθουν σε ποσοστό 15%, ή ποσό γύρω στο 1 με 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτό το 1 δισ. ευρώ ένα σημαντικό μέρος θεωρείται χαμένο και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα το εκχωρήσουν στο Δημόσιο.
Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ
50% θα αυξηθούν φέτος οι αιτήσεις εκχώρησης
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτο Παραδιά, που μίλησε στην «Οικονομία», ο αριθμός των αιτήσεων για εκχώρηση ενοικίων θα αυξηθεί φέτος κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι. «Δεν είναι μόνο όσοι έμποροι έχουν κλείσει και χρωστούν. Είναι και πολλοί που έχουν σε λειτουργία την επιχείρησή τους και δεν πληρώνουν. Το τραγικό είναι ότι, ειδικά στα καταστήματα του κέντρου, ο ιδιοκτήτης δεν κάνει έξωση διότι την άλλη μέρα το ακίνητο θα καταληφθεί από μετανάστες», λέει ο κ. Παραδιάς.
Η διαδικασία
Εισπράττει, όμως, ποτέ το κράτος τα «χαμένα» ενοίκια; Τυπικά οι υπάλληλοι των εφοριών έχουν δικαίωμα να αναζητήσουν τους κακοπληρωτές και να περάσουν τα ανείσπρακτα ενοίκια στα δημόσια έσοδα. Εχουν, δηλαδή, δικαίωμα να μη χορηγούν φορολογική ενημερότητα στον οφειλέτη, κάτι που όμως «παρακάμπτεται» με διάφορους τρόπους, όπως την πληρωμή μίας δόσης.
Ενα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί φέτος και έχει προκαλέσει την αντίδραση των ιδιοκτητών είναι η αλλαγή της διαδικασίας εκχώρησης, λόγω της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης. Σε επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ προς το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι έχει τεθεί ως όρος η εκχώρηση πριν από την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, αλλιώς τα ανείσπρακτα μισθώματα θα φορολογηθούν και στη συνέχεια ο φορολογούμενος θα υποχρεωθεί να υποβάλει αίτηση επιστροφής του φόρου των εκχωρηθέντων».
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί αλλαγή της διαδικασίας με χορήγηση νόμιμης προθεσμίας μέχρι την ηλεκτρονική υποβολή του Ε2.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Έκτακτη εισφορά στις επικουρικές
epikoyrikes_eisforaΤην καθιέρωση έκτακτης εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ (έχει µετονοµαστεί σε Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) και στις επικουρικές συντάξεις, στα ελλειµµατικά Ταµεία, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας – µαζί µε τις περικοπές από 1/1/2012 – καιστους ήδη συνταξιούχους.
Η πρότασηγιατηνκαθιέρωση ΛΑΦΚΑ σταελλειµµατικάεπικουρικά ταµεία έχει ήδη τεθεί σε υπηρεσιακό επίπεδοπρος την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και το όλοθέµαεξετάζεται σοβαρά προκειµένου να καθιερωθεί για τους ήδη συνταξιούχους από το νέο έτος.Ακόµη πάντως δεν έχει καθοριστεί το ποσοστό της εισφοράς (σ.σ. στις κύριες συντάξεις είναι 3%-10% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ) αλλά ούτε και η κλίµακα παρακράτησης.
Η επιβολή του ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις άνωτων 1.400 ευρώ ξεκίνησε την 1η Αυγούστου2010. Ο νόµος Λοβέρδου προβλέπει τη θέσπιση Εισφοράς ΑλληλεγγύηςΣυνταξιούχων (ΕΑΣ) η οποία τηρείται σε λογαριασµό µε οικονοµική αυτοτέλεια, στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Τα ποσά διατίθενται για την κάλυψη ελλειµµάτων των κλάδων κύριας σύνταξης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Ηεισφορά παρακρατείται µηνιαία από τις συντάξεις κύριας ασφάλισης των συνταξιούχων του ∆ηµοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Παρακρατείται από την καταβολή της σύνταξης και καθορίζεται ως εξής: Από 1.401 ώς 1.700 ευρώ, 3%. Από 1.701 ώς 2.300, 5%. Από 2.301 ώς 2.900, 7%. Από 2.901 και άνω, 9%. Για συντάξεις άνωτων 3.500,01 ευρώ, 10%.
Στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος λαµβάνει πάνω από µία σύνταξη, λαµβάνεται υπόψη το άθροισµα των συντάξεων αυτών και η παρακράτηση γίνεται από τον φορέα µε τη µεγαλύτερη σύνταξη.
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ. Πάντως οι πρώτες αναλογιστικές µελέτες (αλλάκαι τα στοιχεία της Γενικής Γραµµατείας Κοινωνικής Ασφάλισης) δείχνουν ότι πολλά επικουρικά ταµεία αντιµετωπίζουν σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα. Η µελέτη για το ΕΤΕΑΜ (το επικουρικό του ΙΚΑ) οδηγείται στοσυµπέρασµα πως κάθε µήνα υπάρχει έλλειµµα 30 εκατ.ευρώ. Αντίστοιχεςµε λέτες δείχνουν πως το ΤΕΑ∆Υ (Επικουρικό ∆ηµοσίου)δεν αντιµετωπίζει άµεσοπρόβληµα σεαντίθεση µε το Μετοχικό Ταµείο ∆ηµοσίων Υπαλλήλων.
Την ίδια στιγµή υπάρχουν επικουρικά ταµεία (κυρίωςτου ευρύτερου δηµόσιου τοµέα) που βρίσκονται ήδη στο κόκκινο. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αφορά το Ταµείο της ΕΥ∆ΑΠ (που έχειυπαχθεί στο ΤΑΥΤΕΚΩ).
Ο ΝΟΜΟΣ για τις επικουρικές συντάξεις θακατατεθεί τονΣεπτέµβριο και η εφαρµογή τουθα γίνει από 1/1/2012. Οιµειώσεις θα επέλθουν στις επικουρικές συντάξεις µετά και τις αναλογιστικές µελέτες. Εκτιµάται από τουπουργείο Εργασίας ότι η µείωση θα είναι της τάξης του5%-6% ενώ τασυνδικάτα εκτιµούν ότι θα φθάσει και το 30%. Ταεπικουρικά ταµεία, τα οποία αυτήτη στιγµήκαλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπεινα αναπροσαρµόσουν τις παροχέςτους µε βάση την οικονοµική τους βιωσιµότητα. Αυτό σηµαίνει πως όσα κριθούν ότι δεν είναι βιώσιµα,θα πρέπει να περικόψουν τις συντάξεις.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Δημεύεται η περιουσία έξι φοροφυγάδων
forodiafyghΕκατόν οκτώ μεγαλοδικηγόρους της Αθήνας και 208 γνωστούς γιατρούς που εμφανίζουν καταθέσεις με επταψήφια νούμερα, ενώ δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα, έχει θέσει στο στόχαστρό του το ΣΔΟΕ από την αρχή του έτους, επιδιώκοντας το πρώτο μεγάλο χτύπημα στην «επώνυμη» φοροδιαφυγή. Έχοντας να αντιμετωπίσει την απροθυμία των τραπεζών να συνεργαστούν δίνοντας τα στοιχεία που τους ζητούνται, αλλά και κάθε λογής τερτίπια που επιστρατεύουν οι ίδιοι για να αποφύγουν τα πρόστιμα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί αυτές τις ημέρες στις πρώτες κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων των πρώτων έξι μεγαλοφοροφυγάδων που συνέλαβε να αποκρύπτουν εισοδήματα εκατομμυρίων. Δύο πανεπιστημιακοί γιατροί από την Κρήτη και άλλος ένας από τη Θεσσαλία, δύο μεσίτες και ένας μάνατζερ μεγάλης ανώνυμης εταιρείας («Το Βήμα» κατέχει όλα τα στοιχεία τους, αλλά δεν τα δημοσιεύει) θα χάσουν τώρα όλες τις καταθέσεις που διαθέτουν στις τράπεζες και αγγίζουν το ποσό των 13 εκατ. ευρώ! Εναντίον τους έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία φορολόγησης των αποκρυβέντων εισοδημάτων τους με συντελεστή 40%, ενώ ταυτόχρονα θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά προσαυξήσεις και πρόστιμα που συνολικά θα αγγίξουν το 95% του ποσού που δεν δήλωσαν στην Εφορία.
Ταυτόχρονα το ΣΔΟΕ προχώρησε ήδη στη δέσμευση άλλων περιουσιακών στοιχείων τους για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου στην περίπτωση που προσφύγουν στα φορολογικά δικαστήρια, ξεκινώντας από έναν γιατρό στην Κρήτη, του οποίου δέσμευσαν την περασμένη εβδομάδα ένα πολυτελές σκάφος αναψυχής 12 μέτρων!
Στις λίστες γνωστοί δικηγόροι...
«Το Βήμα» έχει επίσης στη διάθεσή του όλους τους καταλόγους των επωνύμων που θεωρούνται ύποπτοι φοροδιαφυγής και έχει ήδη ζητηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους προκειμένου να επιβεβαιωθεί και επισήμως το μέγεθος των ποσών που δεν δήλωναν στην Εφορία. Στις λίστες αυτές φιγουράρουν πολύ γνωστά ονόματα δικηγόρων της Αθήνας που εμφανίζονται συχνά-πυκνά στα ΜΜΕ και διαθέτουν πολυτελή γραφεία, δηλώνοντας ωστόσο ως την περασμένη χρονιά χαμηλά εισοδήματα που δεν αντιστοιχούν στις πολύ υψηλές τραπεζικές καταθέσεις τους. Οι πιο γνωστοί από αυτούς υπάγονται στην Α΄ και στη Δ΄ ΔΟΥ Αθηνών, αλλά τα ονόματά τους δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιηθούν ώσπου να απαγγελθούν και επισήμως κατηγορίες για φοροδιαφυγή.
Ξεχωρίζει η περίπτωση γνωστού ποινικολόγου, ο οποίος ως συνήγορος υπεράσπισης έχει αναλάβει πολλές γνωστές υποθέσεις και οι τραπεζικές καταθέσεις του οποίου υπερβαίνουν τα 4 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα εισοδήματα τα οποία δήλωσε τα τρία τελευταία χρόνια δεν ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.
Στην ίδια λίστα των μεγαλοδικηγόρωνφοροφυγάδων βρίσκεται άλλος ένας δικηγόρος γνωστός για την υπεράσπιση ΜΜΕ στα δικαστήρια, αλλά και ένας τρίτος που αναλαμβάνει συνήθως υποθέσεις όπου καταγγέλλεται αστυνομική βία. Και στη δική τους περίπτωση οι τραπεζικές καταθέσεις είναι πολύ υψηλές, ενώ ειδικά ο τελευταίος δηλώνει κάθε χρόνο εισοδήματα που μόλις επαρκούν για τη συντήρηση του γραφείου του.
Για τους περισσοτέρους όμως φαίνεται ότι η ολοκλήρωση της έρευνας θα καθυστερήσει σημαντικά, καθώς οι τράπεζες αποφεύγουν ως σήμερα να παράσχουν στις φορολογικές αρχές τα στοιχεία που τους ζητούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 108 περιπτώσεις δικηγόρων για τις οποίες ζητήθηκε το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από τις αρχές του έτους οι τράπεζες απάντησαν μόνο για οκτώ περιπτώσεις!
... και γιατρόςτηλεαστέρας
Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συλλάβει φοροφυγάδες στον τομέα της Υγείας. Από τους 208 γιατρούς για τους οποίους το ΣΔΟΕ ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατόν να ανοίξει ούτε ένας!
Το υπουργείο Οικονομικών μιλάει ανοιχτά πλέον για σχέσεις διαπλοκής μεταξύ φοροφυγάδων και τραπεζικών υπαλλήλων, αφού τα στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή του αποκαλύπτουν τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή και απόκρυψη εισοδημάτων, τα οποία σε μία πενταετία φθάνουν ανά περίπτωση ως και τα 10 εκατ. ευρώ!
Μεταξύ των περιπτώσεων που ξεχωρίζουν είναι αυτή γνωστού γιατρού που διατηρεί τηλεοπτική εκπομπή διαφημίζοντας προϊόντα που λανσάρει ο ίδιος στην αγορά, αλλά και γνωστού ψυχιάτρου του Κολωνακίου, του οποίου μόνο οι τραπεζικές καταθέσεις ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ δηλώνει μηνιαίο εισόδημα 3.000 ευρώ!
Στη λίστα με τα ονόματα των 82 γνωστών γιατρών για τους οποίους ζητήθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους κατά τους τελευταίους τρεις μήνες περιλαμβάνονται πολύ γνωστοί αγγειοχειρουργοί και καρδιοχειρουργοί ιδιωτικών θεραπευτηρίων, δύο πανεπιστημιακοί γιατροί που είναι επικεφαλής κλινικών στη Λάρισα και στο Ηράκλειο, αλλά και ένας θωρακοχειρουργός του ΕΣΥ με αστρονομικά ποσά καταθέσεων.
Δυστροπούν οι τράπεζες για τα στοιχεία
Τους τελευταίους 15 μήνες οι φορολογικές αρχές έχουν εντοπίσει 1.700 περιπτώσεις κραυγαλέας φοροδιαφυγής, κυρίως από γιατρούς, δικηγόρους και παράγοντες του ποδοσφαιρικού χώρου. Για να πιστοποιήσουν το μέγεθος των αδήλωτων εισοδημάτων τους ζήτησαν να ανοίξουν περίπου 2.000 τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά ως σήμερα οι τράπεζες δεν έχουν δώσει στοιχεία ούτε για το 5% από αυτούς επικαλούμενες διάφορες δυσκολίες.
«Είναι προφανές ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να προδώσουν τους καλύτερους πελάτες τους» παρατηρούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ προσφάτως ενημερώθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για την απροθυμία των τραπεζών να συμβάλουν στην αποκάλυψη στοιχείων και εξέφρασε την έντονη δυσφορία του στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του. Ο κ. Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και στον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Β. Ράπανο , ο οποίος υποσχέθηκε να παρέμβει για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
ΔΗΛΩΝΑΝ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ, ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ
Δικηγόρος δηλώνει τα τελευταία πέντε χρόνια συνολικό εισόδημα 204.000 ευρώ. Το ίδιο διάστημα οι τραπεζικές καταθέσεις του ανέρχονται σε 3 εκατ. ευρώ.
Ψυχίατρος δηλώνει τα τρία τελευταία χρόνια συνολικό εισόδημα 132.000 ευρώ. Οι καταθέσεις του το ίδιο διάστημα είναι 6,3 εκατ. ευρώ. Καρδιοχειρουργός ιδιωτικού θεραπευτηρίου δηλώνει για τα τελευταία έξι χρόνια 400.000 ευρώ. Οι καταθέσεις του ανέρχονται σε 3,8 εκατ. ευρώ.
Γιατρός του ΕΣΥ με μισθό 2.500 ευρώ τον μήνα έχει καταθέσεις σε τράπεζες 4,3 εκατ. ευρώ.
Δύο πανεπιστημιακοί γιατροί δημόσιου νοσοκομείου εμφανίζουν καταθέσεις για τα τέσσερα τελευταία χρόνια 11 εκατ. ευρώ και 4,5 εκατ. ευρώ αντιστοίχως!
Γνωστός μάνατζερ του ποδοσφαιρικού χώρου εμφανίζει σχεδόν μηδενικά εισοδήματα τα τελευταία χρόνια αλλά έχει καταθέσεις 2 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα απέκτησε το ίδιο διάστημα τεράστια ακίνητη περιουσία!
Γνωστή εταιρεία ιατρικών προϊόντων προμήθευε με υπερτιμολόγηση βηματοδότες σε δημόσια νοσοκομεία με τη συνεργασία γιατρών και στελεχών της διοίκησης.
Επιβλήθηκε πρόστιμο 8,5 εκατ. ευρώ.
Για 11 ορθοπαιδικούς διαπιστώθηκε απόκλιση από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους κατά 5,8 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Ανακοίνωση σχετικά με την σύλληψη τριών υπαλλήλων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, που αντιμετωπίζουν προσωρινή κράτηση και ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη

Tuesday May 17, 2011 12:45 AM



Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας συνέλαβε σήμερα τρεις υπάλληλους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, οι οποίοι κατηγορούνται ότι χρηματίστηκαν.

Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου (3943/31-3-2011) για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για τις πράξεις αυτές προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη και δυνατότητα προσωρινής κράτησης, ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού της συναλλαγής (έστω κι αν πρόκειται για ένα ευρώ), ειδικά για υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών.

Ήδη, λαμβάνονται διοικητικά μέτρα και ακολουθεί η πειθαρχική διαδικασία.

Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι αποφασισμένη να επιδείξει μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς υπαλλήλων, επιβάλλοντας την ανάλογη τιμωρία, και ότι θα είναι αμείλικτη σε οποιοδήποτε φαινόμενο διαφθοράς εντός των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ανοίγουν οι λογαριασμοί 108 δικηγόρων και 208 γιατρών που έκρυβαν εκατομμύρια
Εκατόν οκτώ μεγαλοδικηγόρους της Αθήνας και 208 γνωστούς γιατρούς που εμφανίζουν καταθέσεις με επταψήφια νούμερα, ενώ δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα, έχει θέσει στο στόχαστρό του το ΣΔΟΕ από την αρχή του έτους, επιδιώκοντας το πρώτο μεγάλο χτύπημα στην «επώνυμη» φοροδιαφυγή. Εχοντας να αντιμετωπίσει την απροθυμία των τραπεζών να συνεργαστούν δίνοντας τα στοιχεία που τους ζητούνται, αλλά και κάθε λογής τερτίπια που επιστρατεύουν οι ίδιοι για να αποφύγουν τα πρόστιμα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί αυτές τις ημέρες στις πρώτες κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων των πρώτων έξι μεγαλοφοροφυγάδων που συνέλαβε να αποκρύπτουν εισοδήματα εκατομμυρίων. Δύο πανεπιστημιακοί γιατροί από την Κρήτη και άλλος ένας από τη Θεσσαλία, δύο μεσίτες και ένας μάνατζερ μεγάλης ανώνυμης εταιρείας («Το Βήμα» κατέχει όλα τα στοιχεία τους, αλλά δεν τα δημοσιεύει) θα χάσουν τώρα όλες τις καταθέσεις που διαθέτουν στις τράπεζες και αγγίζουν το ποσό των 13 εκατ. ευρώ! Εναντίον τους έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία φορολόγησης των αποκρυβέντων εισοδημάτων τους με συντελεστή 40%, ενώ ταυτόχρονα θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά προσαυξήσεις και πρόστιμα που συνολικά θα αγγίξουν το 95% του ποσού που δεν δήλωσαν στην Εφορία.

Ταυτόχρονα το ΣΔΟΕ προχώρησε ήδη στη δέσμευση άλλων περιουσιακών στοιχείων τους για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου στην περίπτωση που προσφύγουν στα φορολογικά δικαστήρια, ξεκινώντας από έναν γιατρό στην Κρήτη, του οποίου δέσμευσαν την περασμένη εβδομάδα ένα πολυτελές σκάφος αναψυχής 12 μέτρων!


Στις λίστες γνωστοί δικηγόροι...

«Το Βήμα» έχει επίσης στη διάθεσή του όλους τους καταλόγους των επωνύμων που θεωρούνται ύποπτοι φοροδιαφυγής και έχει ήδη ζητηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους προκειμένου να επιβεβαιωθεί και επισήμως το μέγεθος των ποσών που δεν δήλωναν στην Εφορία. Στις λίστες αυτές φιγουράρουν πολύ γνωστά ονόματα δικηγόρων της Αθήνας που εμφανίζονται συχνά-πυκνά στα ΜΜΕ και διαθέτουν πολυτελή γραφεία, δηλώνοντας ωστόσο ως την περασμένη χρονιά χαμηλά εισοδήματα που δεν αντιστοιχούν στις πολύ υψηλές τραπεζικές καταθέσεις τους. Οι πιο γνωστοί από αυτούς υπάγονται στην Α΄ και στη Δ΄ ΔΟΥ Αθηνών, αλλά τα ονόματά τους δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιηθούν ώσπου να απαγγελθούν και επισήμως κατηγορίες για φοροδιαφυγή.

Ξεχωρίζει η περίπτωση γνωστού ποινικολόγου, ο οποίος ως συνήγορος υπεράσπισης έχει αναλάβει πολλές γνωστές υποθέσεις και οι τραπεζικές καταθέσεις του οποίου υπερβαίνουν τα 4 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα εισοδήματα τα οποία δήλωσε τα τρία τελευταία χρόνια δεν ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.

Στην ίδια λίστα των μεγαλοδικηγόρωνφοροφυγάδων βρίσκεται άλλος ένας δικηγόρος γνωστός για την υπεράσπιση ΜΜΕ στα δικαστήρια, αλλά και ένας τρίτος που αναλαμβάνει συνήθως υποθέσεις όπου καταγγέλλεται αστυνομική βία. Και στη δική τους περίπτωση οι τραπεζικές καταθέσεις είναι πολύ υψηλές, ενώ ειδικά ο τελευταίος δηλώνει κάθε χρόνο εισοδήματα που μόλις επαρκούν για τη συντήρηση του γραφείου του.

Για τους περισσοτέρους όμως φαίνεται ότι η ολοκλήρωση της έρευνας θα καθυστερήσει σημαντικά, καθώς οι τράπεζες αποφεύγουν ως σήμερα να παράσχουν στις φορολογικές αρχές τα στοιχεία που τους ζητούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 108 περιπτώσεις δικηγόρων για τις οποίες ζητήθηκε το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από τις αρχές του έτους οι τράπεζες απάντησαν μόνο για οκτώ περιπτώσεις!

... και γιατρός τηλεαστέρας

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συλλάβει φοροφυγάδες στον τομέα της Υγείας. Από τους 208 γιατρούς για τους οποίους το ΣΔΟΕ ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατόν να ανοίξει ούτε ένας!

Το υπουργείο Οικονομικών μιλάει ανοιχτά πλέον για σχέσεις διαπλοκής μεταξύ φοροφυγάδων και τραπεζικών υπαλλήλων, αφού τα στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή του αποκαλύπτουν τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή και απόκρυψη εισοδημάτων, τα οποία σε μία πενταετία φθάνουν ανά περίπτωση ως και τα 10 εκατ. ευρώ!

Μεταξύ των περιπτώσεων που ξεχωρίζουν είναι αυτή γνωστού γιατρού που διατηρεί τηλεοπτική εκπομπή διαφημίζοντας προϊόντα που λανσάρει ο ίδιος στην αγορά, αλλά και γνωστού ψυχιάτρου του Κολωνακίου, του οποίου μόνο οι τραπεζικές καταθέσεις ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ δηλώνει μηνιαίο εισόδημα 3.000 ευρώ!

Στη λίστα με τα ονόματα των 82 γνωστών γιατρών για τους οποίους ζητήθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους κατά τους τελευταίους τρεις μήνες περιλαμβάνονται πολύ γνωστοί αγγειοχειρουργοί και καρδιοχειρουργοί ιδιωτικών θεραπευτηρίων, δύο πανεπιστημιακοί γιατροί που είναι επικεφαλής κλινικών στη Λάρισα και στο Ηράκλειο, αλλά και ένας θωρακοχειρουργός του ΕΣΥ με αστρονομικά ποσά καταθέσεων.


Δυστροπούν οι τράπεζες για τα στοιχεία

Τους τελευταίους 15 μήνες οι φορολογικές αρχές έχουν εντοπίσει 1.700 περιπτώσεις κραυγαλέας φοροδιαφυγής, κυρίως από γιατρούς, δικηγόρους και παράγοντες του ποδοσφαιρικού χώρου. Για να πιστοποιήσουν το μέγεθος των αδήλωτων εισοδημάτων τους ζήτησαν να ανοίξουν περίπου 2.000 τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά ως σήμερα οι τράπεζες δεν έχουν δώσει στοιχεία ούτε για το 5% από αυτούς επικαλούμενες διάφορες δυσκολίες.

«Είναι προφανές ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να προδώσουν τους καλύτερους πελάτες τους» παρατηρούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ προσφάτως ενημερώθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για την απροθυμία των τραπεζών να συμβάλουν στην αποκάλυψη στοιχείων και εξέφρασε την έντονη δυσφορία του στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του. Ο κ. Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και στον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Β. Ράπανο , ο οποίος υποσχέθηκε να παρέμβει για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

ΔΗΛΩΝΑΝ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ, ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Δικηγόρος δηλώνει τα τελευταία πέντε χρόνια συνολικό εισόδημα 204.000 ευρώ. Το ίδιο διάστημα οι τραπεζικές καταθέσεις του ανέρχονται σε 3 εκατ. ευρώ.

Ψυχίατρος δηλώνει τα τρία τελευταία χρόνια συνολικό εισόδημα 132.000 ευρώ. Οι καταθέσεις του το ίδιο διάστημα είναι 6,3 εκατ. ευρώ. Καρδιοχειρουργός ιδιωτικού θεραπευτηρίου δηλώνει για τα τελευταία έξι χρόνια 400.000 ευρώ. Οι καταθέσεις του ανέρχονται σε 3,8 εκατ. ευρώ.

Γιατρός του ΕΣΥ με μισθό 2.500 ευρώ τον μήνα έχει καταθέσεις σε τράπεζες 4,3 εκατ. ευρώ.

Δύο πανεπιστημιακοί γιατροί δημόσιου νοσοκομείου εμφανίζουν καταθέσεις για τα τέσσερα τελευταία χρόνια 11 εκατ. ευρώ και 4,5 εκατ. ευρώ αντιστοίχως!

Γνωστός μάνατζερ του ποδοσφαιρικού χώρου εμφανίζει σχεδόν μηδενικά εισοδήματα τα τελευταία χρόνια αλλά έχει καταθέσεις 2 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα απέκτησε το ίδιο διάστημα τεράστια ακίνητη περιουσία!

Γνωστή εταιρεία ιατρικών προϊόντων προμήθευε με υπερτιμολόγηση βηματοδότες σε δημόσια νοσοκομεία με τη συνεργασία γιατρών και στελεχών της διοίκησης.

Επιβλήθηκε πρόστιμο 8,5 εκατ. ευρώ.

Για 11 ορθοπαιδικούς διαπιστώθηκε απόκλιση από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους κατά 5,8 εκατ. ευρώ.

Πηγή Το Βήμα