Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις
elegktes_1«Κίτρινη κάρτα» έχει δείξει η Τρόικα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσον αφορά στην είσπραξη των εσόδων και την περιστολή της φοροδιαφυγής. «Πρόστιμα επιβάλλονται αλλά φόροι δεν εισπράττονται» είναι το μήνυμα που στέλνουν προς κάθε κατεύθυνση οι επικεφαλής της Τρόικα. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε μπαράζ φορολογικών ελέγχων με πρώτα «θύματα» όσους αγνόησαν την περαίωση ενώ είχαν συμπληρώσει τους κωδικούς της αυτοπεραίωσης στο έντυπο Ε3. Θα ακολουθήσουν έλεγχοι σε επιχειρήσεις που ούτε τη ρύθμιση της περαίωσης επέλεξαν ούτε την αυτοπεραίωση, ενώ ενδελεχείς έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν στη διακίνηση, στα εμπορικά καταστήματα, τα κέντρα διασκέδασης, τους ελεύθερους επαγγελματίες και σε άλλες κατηγορίες επιτηδευματιών που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας υπόπτων για φοροδιαφυγή.
Είναι προφανές πως αν τελικά η κυβέρνηση δεν αυξήσει κανέναν φορολογικό συντελεστή και δεν επιβάλλει κάποιου είδους έκτακτη εισφορά, τα επιπλέον έσοδα που ζητά η Τρόικα για επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2011 θα προέλθουν από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Ο στόχος για επιβολή προστίμων 7,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2011 όπως περιγράφεται στο σχέδιο δράσης του ΣΔΟΕ θεωρείται από πολλούς αρκετά φιλόδοξος, τη στιγμή που ακόμη δεν έχει εισπραχθεί ούτε το ένα πέμπτο από τα πρόστιμα των 5 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν πέρυσι από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία αυξάνει το ποσοστό προβεβαίωσης αμφισβητούμενου φόρου (εισοδήματος ή και ΦΠΑ) στο 50% από το 25% σήμερα με στόχο να αποτρέψει τους φοροδυγάδες να προσφύγουν στα δικαστήρια κατά των προστίμων και των πρόσθετων φόρων που τους έχουν επιβληθεί. Διευκρινίζεται ότι το ίδιο ισχύει και για τα πρόστιμα του ΚΒΣ για τα οποία ακολουθούνται οι διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για προσφυγές που ασκούνται από 31 Μαρτίου 2011 και εφεξής.
Όσον αφορά στους ελέγχους που ξεκίνησαν για όσους δεν εντάχθηκαν στην πρόσφατη ρύθμιση της περαίωσης, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καθορίζει τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν προς έλεγχο επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν συμπληρώσει το 2008, το 2009 και το 2011 τους κωδικούς της αυτοπεραίωσης.
Στο δείγμα ελέγχου θα βρεθούν όσοι επιτηδευματίες έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 11, 21, 31, 41, 51 και το σύνολο των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων δεν ξεπέρασαν στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών τα 60.000 ευρώ και στην περίπτωση των εμπορικών επιχειρήσεων τα 120.000 ευρώ.
Εκτός από τις δηλώσεις εισοδήματος ελέγχονται επίσης για τους ίδιους επιτηδευματίες και οι οικείες δηλώσεις Φ.Π.Α., καθώς και οι δηλώσεις λοιπών φορολογιών που τυχόν υποβλήθηκαν και αφορούν τις ίδιες διαχειριστικές περιόδους.
Ποσά φόρου εισοδήματος ή Φ.Π.Α. ή λοιπών φορολογιών που προκύπτουν από τις παραπάνω δηλώσεις και έχουν ήδη βεβαιωθεί ή βεβαιώνονται λόγω της υποβολής τους συμψηφίζονται με τα αποτελέσματα βάσει των διενεργούμενων ελέγχων, επιστρεφόμενης της τυχόν αρνητικής διαφοράς, εφόσον αυτή προκύπτει από τακτικό έλεγχο.
Από τις επιλεγείσες προς έλεγχο με την παρούσα απόφαση δηλώσεις εξαιρούνται αυτές που έχουν κάνει αποδεκτό το εκκαθαριστικό σημείωμα της πρόσφατης περαίωσης.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα