Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Φόρος 28% σε επαγγελματίες και όλες τις επιχειρήσεις

Νέο σχέδιο για τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών το οποίο φέρνει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στους περισσότερους, προωθεί τώρα το υπουργείο Οικονομικών .
Αυτό προβλέπει την επιβολή ενιαίου φόρου με συντελεστή 28% σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής.
Ειδικότερα στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπονται τα ακόλουθα :

Πού δημιουργούνται τα 99 Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων

Στη δημιουργία 99 Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων και την κατάργηση 127 εφοριών σε όλη η χώρα δρομολογεί μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το σχέδιο ανασυγκρότησης του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού, 114 εφορίες θα παραμείνουν σε λειτουργία ενώ θα καταργηθούν σε 127 σε όλη την Ελλάδα.
Στο πόρισμα της επιτροπής για την αναδιοργάνωση των εφοριών συστήνεται η άμεση λειτουργία Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, οπουδήποτε διακόπτεται η λειτουργία μιας ΔΟΥ.
Το πρώτο διάστημα τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Κοινού, μέχρι ολοκλήρωσης της μηχανογραφικής συγχώνευσης των αρχείων θα λειτουργούν με χειρόγραφες διαδικασίες. Με την μηχανογραφική ενοποίηση των αρχείων τα Γραφεία αυτά θα λειτουργούν ως απομακρυσμένοι σταθμοί εργασίας των ΔΟΥ Υποδοχής.

Η τρόικα εκβιάζει την Ελλάδα

Ωμό εκβιασμό της Ελλάδα από την τρόικα μέσω σκόπιμων καθυστερήσεων και παράλογων αξιώσεων καταγγέλλουν εμμέσως πλην σαφώς ο Φώτης Κουβέλης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Απερχόμενοι από την συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό στη Βουλή και η οποία είχε διάρκεια τρεις ώρες, οι δυο πολιτικοί αρχηγοί επιτέθηκαν στην τρόικα κατηγορώντας ο μεν Ευ. Βενιζέλος ότι παίζει με τη φωτιά για το μέλλον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης, κι δε Φ. Κουβέλης, ότι επιδιώκει την ισοπέδωση της εργασίας της χώρας.

Εικόνα διάλυσης στις εφορίες - Δεν αυξάνονται τα έσοδα

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζουν οι εφορίες μετά την απόφαση που επέβαλε η τρόικα για κατάργηση 127 Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών σε ολόκληρη την επικράτεια έως τα τέλη του έτους.
Οι εφοριακοί βρίσκονται σε αναστάτωση ενώ ο κλάδος προχωρά σε κινητοποιήσεις που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν το έργο των υπαλλήλων και την πορεία των εσόδων.
Η ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι με αυτή τη διαδικασία μειώνονται τα έξοδα του κράτους, ελαχιστοποιείται η φοροδιαφυγή και αυξάνονται τα έσοδα μέσω της βελτίωσης του ελεγκτικού μηχανισμού.

Φορολογική ενημερότητα και από τα ΚΕΠ

Από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους συμβολαιογράφους, αντί από τις εφορίες, θα λαμβάνουν μελλοντικά οι πολίτες φορολογική ενημερότητα καθώς το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να περιορίσει τις αρμοδιότητες των εφοριών κυρίως στο κομμάτι των φορολογικών ελέγχων.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία την πιστοποίηση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και των συμβολαιογράφων που θα μπορούν να εκδίδουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για λογαριασμό των πολιτών.
Πιστοποιητικό

Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.: Καταβολή εισφορών υπέρ Ο.Ε.Κ. & Ο.Ε.Ε. - Χωρίς την μείωση 1,10 θα καταβληθούν οι εισφορές

Από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώνεται ότι, μετά την από 17-10-12 επιστολή του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προς τον Διοικητή του Ιδρύματος, σύμφωνα με την οποία η τροπολογία περί κατάργησης των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ, από 1/9/2012, απεσύρθη από το Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου δεν κατέστη νόμος του Κράτους.Αναλυτικότερα:


Δελτίο Τύπου Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2012

Καταβολή εισφορών υπέρ ΟΕΚ & ΟΕΕ

Από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώνεται ότι, μετά την από 17-10-12 επιστολή του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προς τον Διοικητή του Ιδρύματος, σύμφωνα με την οποία η τροπολογία περί κατάργησης των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ, από 1/9/2012, απεσύρθη από το Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου δεν κατέστη νόμος του Κράτους, οι εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη υπέρ των ως άνω Οργανισμών θα καταβληθούν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δηλ. εις ολόκληρον.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Παράταση υποβολής ΑΠΔ


Σημαντική Ανακοίνωση!! Υποβολή ΑΠΔ

Ο  Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας  μετά από επικοινωνία του με την Διοίκηση του ΙΚΑ ενημερώνει τους λογιστές φοροτεχνικούς  ότι την Παρασκευή 19  Οκτωβρίου 2012 ο Διοικητής  του ΙΚΑ θα ανακοινώσει την  παράταση του χρόνου υποβολής της ΑΠΔ για εύλογο  χρονικό διάστημα ικανό για την προσαρμογή των εφαρμογών πληροφορικής  από τις Εταιρίες  στην επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών  υπέρ  ΟΕΚ  και  ΟΕΣ  για τον  μήνα  Σεπτέμβριο  2012.

...Εμπάργκο στο πετρέλαιο θέρμανσης από τους βενζινοπώλες

Δεν πουλάνε πετρέλαιο θέρμανσης πρατηριούχοι και μικροί έμποροι καυσίμων διαμαρτυρόμενοι για τον υψηλό φόρο καθώς και για τη μη εγκατάσταση συστημάτων εισροών – εκροών και στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων και των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών.
Χθες εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Βενζινοπωλών και των μεταπωλητών συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και φυσικά απέρριψε το αίτημά τους για μείωση του ΕΦΚ, κάτι που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Επιπλέον ο υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τα οποία έχουν ως αφετηρία το νόμο 4072/2012, οι διατάξεις του οποίου θα ενεργοποιηθούν πλήρως με τα σχέδια υπουργικών αποφάσεων που αναμένονται μέχρι 30 Νοεμβρίου.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ανοιχτή από σήμερα η πύλη για την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων ΟΑΕΔ και ΣΕΠΕ


Σύμφωνα με τις Εγκυκλίους  17227/32/22.8.2012  και οίκ. 25932/12.10.2012 τα ηλεκτρονικά υποβαλλόμενα έντυπα είναι:

α) Ε3. Αναγγελία πρόσληψης,

β) Ε4. Πίνακας προσωπικού,

γ) Ε5. Αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού,

δ) Ε6. Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου,

ε) Ε7. Βεβαίωση − Δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου,

στ) Ε8. Αναγγελία υπερωριακής απασχόλησης και

ζ) Ε9. Αίτηση για την έγκριση υπερωριακής απασχόλησης.

Πρόσβαση στο  σύστημα της ηλεκτρονικής υποβολής  έχουν μόνο οι εργοδότες οι οποίοι έχουν απογραφεί στο ΙΚΑ, δηλ. είναι εγγεγραμμένοι στα αντίστοιχα μητρώα εργοδοτών, και θα χρησιμοποιούν τον ίδιο συνδυασμό ονόματος και κωδικού χρήστη που έχουν στο ΟΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η γνωστοποίηση τυχόν μεταβολών στοιχείων των εργοδοτών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθορίζεται από τις σχετικές διατάξεις και γίνεται μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής εκτυπώνεται αντίγραφο στο οποίο έχει αποδοθεί αυτόματα και αποτυπώνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία υποβολής. Οι εργοδότες χρησιμοποιούν τα αντίγραφα αυτά, αφού προηγουμένως έχουν νομίμως υπογραφεί και σφραγισθεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις πχ τα αναρτούν, τα τηρούν στο αρχείο τους, τα επιδεικνύουν, κοκ.

Η επισύναψη του ηλεκτρονικά σαρωμένου εντύπου με τις υπογραφές εργοδότη και εργαζόμενου ή με την έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή είναι υποχρεωτική όταν υποβάλλεται καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (έντυπο Ε6), ενώ είναι προαιρετική όταν υποβάλλεται αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού (έντυπο Ε5).

Σε περίπτωση κατά την οποία κάποιο έντυπο δεν μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά λόγω αδυναμίας συμπλήρωσης υποχρεωτικού πεδίου (πχ έλλειψη ΑΦΜ εργαζομένου) ή λόγω αδυναμίας επισύναψης του ηλεκτρονικά σαρωμένου εντύπου σχετικά με το έντυπο Ε6, θα ακολουθείται η διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία, μέσα στις νόμιμες προθεσμίες.

Σχετικός σύνδεσμος υποβολής

«Κουρελόχαρτο» οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Μέσα σε 6 μήνες ανακάλυψε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο
«Εκτός τόπου και χρόνου» βρέθηκαν μέσα σε έξι μήνες οι προβλέψεις του ΔΝΤ για μεγέθη-κλειδιά της ελληνικής οικονομίας, καθώς σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεσή του η «ψαλίδα» στις εκτιμήσεις για το δημόσιο χρέος άνοιξε μέχρι και 45 δισ. ευρώ, ενώ επί τα χείρω αναθεωρήθηκαν και το ύψος του ελλείμματος, το βάθος και η διάρκεια της ύφεσης, καθώς και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Crash test σε 8 πηγές θέρμανσης. Δείτε ποια σας συμφέρει

Τη... ψυχρολουσία που προκαλούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης μπορούν να αποφύγουν τα νοικοκυριά αναζητώντας εναλλακτικές μορφές για να ζεσταθούν τους χειμερινούς μήνες.
Η imerisia.gr παρουσιάζει έναν οδηγό για οκτώ πηγές θέρμανσης που μπορούν να επιλέξουν οι καταναλωτές ανάλογα με τα οικονομικά τους. Έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των λύσεων, ενώ ορισμένες από αυτές οδηγούν τα νοικοκυριά σε σημαντική εξοικονόμηση δαπανών.

Καταργούνται 127 εφορίες σε όλη τη χώρα

την κατάργηση 127 ΔΟΥ σε ολόκληρη την επικράτεια, εντός του έτους, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε σήμερα, στο πλαίσιο της μείωσης των εξόδων του κράτους, της ελαχιστοποίησης της φοροδιαφυγής και της αύξησης των εσόδων μέσω της βελτίωσης του ελεγκτικού μηχανισμού.

Φοροαπαλλαγές τέλος αναδρομικά από το 2012

Με αναδρομική ισχύ έρχεται το τέλος των φοροαπαλλαγών με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να υποστούν νέες εισοδηματικές απώλειες.
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καταργήσει και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012 όλες τις εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος ποσοστού 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές κ.λ.π.

Νέο σύστημα φορολόγησης για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες – Προς συζήτηση το 35%

Νέα σενάρια για τον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων και την φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων εξετάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών.

Υπουργείο Ανάπτυξης - Τζάμπα φαγητό για όσους δεν παίρνουν απόδειξη

Το ενδεχόμενο αν δεν προσκομίζεται απόδειξη λιανικής, ο πελάτης να μην έχει υποχρέωση να πληρώσει κανένα ποσό σε χώρους εστίασης, εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Όπως ανέφερε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σκορδάς σχετικά με το θέμα των τιμοκαταλόγων στους χώρους εστίασης και αναψυχής, στόχος είναι η δημιουργία ένας τιμοκαταλόγου με τρεις στήλες.

Πώς θα πληρωθεί η αργία της 28ης Οκτωβρίου

Ι. Η 28η Οκτωβρίου είναι μία από τις 6 εξαιρέσεις εορτές του έτους, έχει δε τον χαρακτήρα της προαιρετικής αργίας, κατά την οποία η απασχόληση ή μη των μισθωτών ανήκει στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη.
ΙΙ. Εφέτος η 28η Οκτωβρίου συμπίπτει με ημέρα Κυριακή. Ως εκ τούτου παίρνει τον χαρακτήρα της υποχρεωτικής αργίας, θα ισχύσουν δε τα εξής:

Φιάσκο στα δύο πετρέλαια με διαφορετικές τιμές

Δύο τύποι πετρελαίου, θέρμανσης και κίνησης, με διαφορετικές τιμές θα κυκλοφορούν από τη Δευτέρα στην αγορά, παρά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Ειδικότερα, το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται με τα σημερινά δεδομένα να πωλείται από 1,35 έως 1,40 ευρώ το λίτρο, ενώ το ντίζελ κίνησης θα πωλείται από 1,41 έως 1,48 ευρώ το λίτρο.
Και αυτό θα συμβεί λόγω της ποιοτικής διαφοράς των δύο προϊόντων, καθώς το ντίζελ κίνησης είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και περιέχει μόλις 10 ppm θείου, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης περιέχει 1.000 ppm.