Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Οδηγός για τους φόρους στην ακίνητη περιουσία
«Έκρηξη» στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων αναμένεται να προκαλέσει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των αγοραίων που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στα σχέδια περιλαμβάνεται ακόμη και η περικοπή των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τις γονικές παροχές και κληρονομιές.
Μέχρι να αλλάξει το φορολογικό τοπίο στα ακίνητα, οι φορολογούμενοι μπορούν να κερδίσουν απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης για αγορά κατοικίας ή οικοπέδου ή να πληρώσουν λιγότερους φόρους στην περίπτωση που μεταβιβάσουν την περιουσία τους στα παιδιά τους.
Το υπουργείο Οικονομικών σε έναν πρακτικό οδηγό απαντάει στα συνηθέστερα ερωτήματα των φορολογούμενων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
1. Ποια είναι η απαλλαγή που παρέχεται για την απόκτηση πρώτης κατοικίας; Παρέχεται απαλλαγή για βοηθητικούς χώρους;
Η απαλλαγή συνδέεται με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και το είδος του αγοραζόμενου ακινήτου ως εξής:
α) Για αγορά κατοικίας:
Από άγαμο μέχρι ποσού αξίας 200.000 ευρώ, ενώ από άγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία μέχρι ποσού αξίας 250.000 ευρώ.
Από έγγαμο μέχρι ποσού αξίας 250.000 ευρώ, ενώ από έγγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία μέχρι ποσού αξίας 275.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.
β) Για αγορά οικοπέδου:
Από άγαμο μέχρι ποσού αξίας 50.000 ευρώ.
Από έγγαμο μέχρι ποσού αξίας 100.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.
Αν η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα παραπάνω αφορολόγητα όρια, η απαλλαγή χορηγείται μέχρι του αντίστοιχου αφορολόγητου ποσού και για την επιπλέον αξία οφείλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 10%.
Σε περίπτωση αγοράς κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.
2. Ποιοι είναι οι συντελεστές για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης ακινήτων;
Οι συντελεστές είναι οι εξής:
8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της φορολογητέας αξίας και
10% για το άνω του ποσού αυτού τμήμα της, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη πυροσβεστικής υπηρεσίας στην περιοχή. Στο ποσό του κύριου φόρου επιβάλλεται και φόρος υπέρ δήμων και κοινοτήτων 3%.
3. Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή για αγορά πρώτης κατοικίας;
Η απαλλαγή παρέχεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα (έγγαμα ή άγαμα), εφόσον κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.
Συνεπώς, δεν δικαιούνται της απαλλαγής οι Έλληνες φοιτητές για όσο διάστημα παραμένουν σπουδάζοντας στο εξωτερικό. Καταργήθηκε η απαλλαγή για τους Έλληνες ή ομογενείς του εξωτερικού που δεν κατοικούν στην Ελλάδα κατά το χρόνο της αγοράς.
4. Υπάρχει δικαίωμα απαλλαγής για δεύτερη φορά;
Απαλλαγή παρέχεται και για κάθε νέα αγορά ακινήτου, εφόσον:
Τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του κατά το χρόνο της νέας αγοράς ο αγοραστής, ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα τους, δεν πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς τους και
Ο αγοραστής υποβάλλει την οικεία δήλωση και καταβάλλει εφάπαξ το φόρο που αναλογεί στην αξία του ακινήτου που έτυχε της απαλλαγής.
5. Σε πόσες δόσεις καταβάλλεται ο φόρος κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών;
α) Σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις των 500 ευρώ, αν η βεβαίωση έγινε με βάση τη δήλωση του υποχρέου ή την έκδοση οριστικής πράξης ή ύστερα από συμβιβασμό και την καταβολή του 1/5 ή ύστερα από απόφαση δικαστηρίου ή από δικαστικό συμβιβασμό.
β) Σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις των 500 ευρώ, αν η βεβαίωση του 50% του φόρου έγινε ύστερα από άσκηση προσφυγής.
Σε περίπτωση κληρονομιάς, αν ο κληρονόμος είναι ανήλικος, ο αριθμός των δόσεων διπλασιάζεται.
6. Πώς φορολογούνται γονικές παροχές και δωρεές μετρητών;
Γονικές παροχές μετρητών φορολογούνται αυτοτελώς, με συντελεστή 10%, ενώ δωρεές φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10% για δωρεοδόχους που υπάγονται στην Α΄ κατηγορία, 20% για δωρεοδόχους που υπάγονται στη Β΄ κατηγορία και 40% για δωρεοδόχους που υπάγονται στη Γ΄ κατηγορία.
7. Πώς επιβάλλεται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας στα φυσικά πρόσωπα;
Ο ΦΑΠ επιβάλλεται με συντελεστές από 0,1% για ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ που φτάνουν έως και το 1%, προκειμένου για ακίνητη περιουσία φορολογητέας αξίας άνω των 800.000 ευρώ.
Μέσω του Taxisnet 1,2 εκατ. δηλώσεις
Tην ηλεκτρονική οδό θα πρέπει να ακολουθήσουν φέτος πάνω από 1,2 εκατομμύριο φορολογούμενοι οι οποίοι θα κληθούν να υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet τις φορολογικές δηλώσεις τους.
Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Oικονομικών, αποκλειστικά ηλεκτρονικά θα υποβληθούν φέτος οι φορολογικές δηλώσεις μισθωτών με εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ, ενώ σε λίγο υψηλότερα επίπεδα θα τεθεί το όριο για τους συνταξιούχους.
Στόχος του υπουργείου Oικονομικών είναι να υποβληθούν φέτος ηλεκτρονικά περίπου 4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 5,5 εκατ. δηλώσεων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Σόιμπλε: Συζήτησα με Ελληνα υπουργό Οικονομικών για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
Θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είχε συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε όπως αποκάλυψε ο ίδιος αργά χθες το βράδυ προσθέτοντας όμως ότι οι ελληνικές αρχές “ήταν 100% προσηλωμένες στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη”.
Σε ομιλία του στην Φλωρεντία ο Γερμανός αξιωματούχος έκανε λόγο για “μία πολύ ανοιχτή συζήτηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών” για το αν ήταν καλύτερη λύση η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Πρόσθεσε ότι από τη συζήτηση προέκυψε πως οι ελληνικές αρχές ξεκαθάρισαν ότι η χώρα έχει αποφασίσει 100% να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ.
Για το θέμα από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν πως δεν είναι μυστικό ότι πρόκειται για μία πάγια θέση του κ Σόιμπλε, αλλά η ελληνική πλευρά εξέφραζε πάντοτε την έντονη αντίδραση της.
Μάλιστα, υπενθύμιζαν τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλου, αμέσως μετά την επιστροφή της ελληνικής αποστολής από τη συνάντηση των Καννών όπου
είχε τεθεί ανοικτά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ.
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει πως ήταν λάθος απόφαση της Ελλάδας να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ/ “Αλλά το ήθελαν”, συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την στάση της Γερμανίας απέναντι στην κρίση χρέους
της Ελλάδας, δήλωσε ότι «έχουμε δείξει αρκετή αλληλεγγύη» και ότι
«όλοι γνωρίζουν πως τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας
προέρχονται από το εσωτερικό της». Πρόσθεσε σε ότι «είναι γελοίο» να πιστεύει κανείς πως οι άλλες χώρες θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα.
Τέλος επεσήμανε πως παρά την μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα,
αυτός παραμένει υψηλότερος της Ισπανίας.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πότε κατάσχονται μισθοί - συντάξεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές
Στην κατάσχεση μισθών και συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ καθώς και τραπεζικών καταθέσεων χωρίς κανένα όριο μπορεί να προχωρήσει το Δημόσιο για να εισπράξει από τους φορολογούμενους τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Όπως επισημαίνεται στον Οδηγό του υπουργείου Οικονομικών απαγορεύεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.
1. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, για το οποίο μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη οφειλέτη;
Ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο από κάθε αιτία συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων η προσαυξήσεων υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.
2. Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλής προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα και τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;
Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων. Η ρύθμιση αυτή δεν ισχύει για πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας καθώς και για οφειλές υπέρ Ο.Τ.Α.
3. Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος;
Για την είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ.,τα παρακάτω μέτρα: Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς κυριότητας του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου. Προβλέπεται επίσης κατάσχεση ακινήτων αλλά και η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων, όπως η ποινική δίωξη σε εκτέλεση σχετικής δικαστικής απόφασης.
3. Έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμός;
Όχι. Μετά την επιβολή της κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Εν τω μεταξύ ο οφειλέτης του Δημοσίου μπορεί, μετά από αίτησή του να υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση επιτυγχάνοντας και την αναστολή εκτέλεσης του σχετικού προγράμματος.
4. Λαμβάνονται υπόψη για χορήγηση φορολογικής ενημερότητας οφειλές προς τρίτους;
Ναι, λαμβάνονται υπόψη οι οφειλές προς Δήμους, Κοινότητες και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Δεν λαμβάνονται όμως οι οφειλές προς τους λοιπούς τρίτους και τα Νομικά Πρόσωπα.
Το Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας έχει ισχύ 4 μηνών, ανεξάρτητα από την αιτία για την οποία ζητείται. Στην περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών που εξυπηρετούνται στο πλαίσιο ρύθμισης η ισχύς περιορίζεται σε 1 μήνα.
Για την είσπραξη χρημάτων ή την εξόφληση τίτλων πληρωμής, για ποσά άνω των 1.500 ευρώ απαιτείται Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας. ΑΦΕ απαιτείται επίσης για συμβάσεις δανείων, μεταβιβάσεις ακινήτων και για συμμετοχή σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων.
Δεν αποδίδονται επιστροφές φόρων σε όσους έχουν οφειλές στο Δημόσιο. Ο νόμος ορίζει ότι γίνεται συμψηφισμός αυτεπάγγελτα. Επίσης δεν γίνονται επιστροφές ποσών κάτω από 5 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Υποχρεωτικά μέσω Taxisnet οι δηλώσεις άνω των 15.000 ευρώ
Υποχρεωτικά μέσω του TAXISnet θα υποβάλουν από φέτος τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι μισθωτοί με ετήσιο εισόδημα που υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.
Αυτό προβλέπει το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων σύμφωνα με το οποίο ηλεκτρονικά θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους και οι συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα πάνω από κάποιο όριο, το οποίο αναμένεται να καθοριστεί και θα είναι υψηλότερο από αυτό που θα ισχύσει για τους συνταξιούχους.
Στόχος είναι από το 2013 όλες οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος να υποβάλλονται ηλεκτρονικά προκειμένου να τελειώσει το χαρτοβασίλειο των εντύπων που στοιβάζονται στις εφορίες αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διασταυρώσεων των στοιχείων των εισοδημάτων των φορολογούμενων. Σημειώνεται ότι ήδη οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποβάλλουν τις δηλώσεις τους με ηλεκτρονικό τρόπο.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται από τον Απρίλιο να ξεκινήσει την αποστολή προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων του ΕΤΑΚ 2009. Ειδοποιήσεις της εφορίας αναμένεται να φθάσουν σε 370.000 φορολογούμενους που υποχρεούνται να καταβάλουν φόρο.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

 Φορολογική Κλίμακα & Διευκρινίσεις
Οικονομικό Έτος 2012 
Κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχων
Απο 01/01/2011 - 31/07/2011
 Αφορολόγητο 12.000 

Κλιμάκιο Εισοδήματος (€) Φορολογικός Συντελεστής % Φόρος Κλιμακίου (€) Σύνολο Εισοδήματος (€) Σύνολο Φόρου (€)
12.000  0  0 12.000  0
4.000  18  720 16.000  720
6.000 24 1.440 22.000 2.160
4.000 26 1.040 26.000 3.200
6.000 32 1.920 32.000 5.120
8.000 36 2.880 40.000 8.000
20.000 38 7.600 60.000 15.600
40.000 40  16.000 100.000 31.600 
>100.000 45




Απο 01/08/2011 - 31/12/2011
Αφορολόγητο 8.000  
Κλιμάκιο Εισοδήματος (€) Φορολογικός Συντελεστής % Φόρος Κλιμακίου (€) Σύνολο Εισοδήματος (€) Σύνολο Φόρου (€)
 8.000  0  0 8.000  0
4.000  10  400  12.000 400
4.000  18  720  16.000 1.120
6.000  24 1.440 22.000 2.560
4.000 26 1.040 26.000 3.600
6.000 32 1.920 32.000 5.520
8.000 36 2.880 40.000 8.400
20.000 38 7.600 60.000 16.000
40.000 40 16.000 100.000 32.000
>100.000 45

Κλίμακα Ελευθέρων Επαγγελματιών 
Απο 01/01/2011 - 31/12/2011
Αφορολόγητο 5.000  
Κλιμάκιο Εισοδήματος (€) Φορολογικός Συντελεστής % Φόρος Κλιμακίου (€) Σύνολο Εισοδήματος (€) Σύνολο Φόρου (€)
 5.000  0  0  5.000  0
 7.000  10  700  12.000  700
 4.000  18  720  16.000  1.420
 10.000  25  2.500  26.000  3.920
 14.000  35  4.900  40.000  8.820
 20.000  38  7.600  60.000  16.420
 40.000  40  16.000  100.000  32.420
>100.000  45



Τι προβλέπεται:
1.  Οι νέοι ηλικίας έως 30 ετών
     Οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών
     Τα άτομα με ειδικές ανάγκες
     Ο συνταξιούχος ανεξαρτήτου ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες
Το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στο ποσό των 9.000 ευρώ εφόσον:
το δηλωθέν πραγματικό εισόδημα ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ.
Το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα περιορίζεται, ούτως ώστε σε κάθε περίπτωση το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει, μετά την αφαίρεση του φόρου, να μην υπολείπεται  του ποσού των 9.000 ευρώ.
Το κατά περίπτωση αφορολόγητο ποσό ισχύει, με την προϋπόθεση:
α) Ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις που εκδόθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ.
β) Είναι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, ως και τα λοιπά πρόσωπα της
    παραγράφου 3 του άρθρου 47 του Κ.Φ.Ε.
γ) Να διαμένουν σε οίκο ευγηρίας ή σε ψυχιατρικά καταστήματα
δ) Να είναι φυλακισμένοι
ε) Να είναι κάτοικοι μελών χωρών της Ε.Ε. και να αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πάνω
   από το 90% του συνολικού εισοδήματος
2. Το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο από τα δύο πρώτα του φορολογούμενου που τον βαρύνουν και κατά 3.000 για κάθε επόμενο τέκνο που τον βαρύνουν.
3. Εάν ο ένας σύζυγος δεν έχει εισόδημα, ή αυτό που έχει είναι μικρότερο από το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας, το αφορολόγητο ποσό που αφορά τα τέκνα η διαφορά που προκύπτει και μέχρι το αφορολόγητο ποσό που αφορά τα τέκνα προστίθεται στο αφορολόγητο ποσό του άλλου συζύγου.
4. Το αφορολόγητο ποσό της κλίμακας αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ, ως δαπάνη χωρίς δικαιολογητικά, για τον ίδιο φορολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν και τον βαρύνουν, με την προϋπόθεση:
α) Παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.
Προσοχή. Δεν λαμβάνεται υπόψη ασφαλιστική ή επαγγελματική αναπηρία.
β) Είναι τυφλοί, που είναι γραμμένοι στο γενικό μητρώο τυφλών της αρμόδιας Νομαρχίας
γ) Είναι νεφροπαθείς που τελούν υπό εκκαθάριση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έκαναν μεταμόσχευση νεφρού, τα πρόσωπα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και κάνουν μεταγγίσεις αίματος.
δ) Είναι ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες, οι οποίοι παίρνουν αναπηρική σύνταξη ή είναι αξιωματικοί που τέθηκαν σε κατάσταση πολεμικής διαθεσιμότητας ή αξιωματικοί που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου 1579/1950 και του ΝΔ 330/1947.
ε) Είναι θύματα πολέμου, δηλαδή λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία.
στ) Να παίρνουν σύνταξη από το Δημόσιο Ταμείο ως ανάπηροι ή θύματα Εθνικής Αντίστασης ή Εμφυλίου Πολέμου με βάση το Νόμο 1976/1991.
5.Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που αποκτούνται να προσκομισθούν είναι 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ.
Αν το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται είναι λιγότερο από το ως  άνω προβλεπόμενο ποσοστό, επί της υπολειπόμενης διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% .
Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνο εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων, ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσης (σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις)
6. Το ποσό του φόρου της κλίμακας μειώνεται στο 10% για τις ακόλουθες δαπάνες:
α) των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης
β) των μισθωμάτων που καταβάλλονται ετησίως για κύρια κατοικία του φορολογούμενου και της οικογένειάς του
γ) της δαπάνης για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα
δ) των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αγορά α΄ κατοικίας
ε) των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων.
στ) των ασφαλίστρων ζωής, ασθένειας, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.
ζ) της διατροφής που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο
η) των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς στο δημόσιο, ΟΤΑ κ.λπ.
θ) της αξίας των δωριζόμενων ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων
ι) των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες κ.λπ. καθώς και των ποσών που καταβάλλονται λόγω χορηγίας προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς
ιβ) των ποσών που καταβάλλονται για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου
ιγ) των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης.
Αν στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και εισόδημα από ακίνητα, εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά, το ακαθάριστο ποσό αυτού υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5%.
Ειδικώς, ο συντελεστής αυτός αυξάνεται σε 3%, εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300  τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας ή πρόκειται για επαγγελματική ή εμπορική μίσθωση. Ο φόρος αυτός που προκύπτει δεν περιορίζεται στο ύψος του κυρίου φόρου.
Μείωση 5% για αγορές μέσω όλων των πιστωτικών καρτών
Μείωση του ΦΠΑ κατά πέντε μονάδες για αγορές μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών προβλέπεται σε πρόταση νόμου την οποία κατέθεσαν, χθες, στη Βουλή 70 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης, εισηγούνται αυτόματη είσπραξη του ΦΠΑ μέσω ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, καθώς και μείωση του ορίου συναλλαγών με μετρητά από τα 1.500 σε 300 ευρώ.
Οπως επισημαίνεται στην πρόταση νόμου, η «κλοπή» του ΦΠΑ υπερβαίνει ετησίως τα 20 δισ. ευρώ και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα πολλαπλασιάσει τα συνολικά έσοδα, αφού καμία ηλεκτρονική συναλλαγή δεν μπορεί να διαφύγει, με αποτέλεσμα εκτός από την αύξηση των εισπράξεων του ΦΠΑ θα αυξηθούν και τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
Τι προτείνουν
Η πρόταση νόμου συντάχθηκε με την αρωγή του ΚΕΠΕ, του καθηγητή Οικονομικών και βουλευτή Κονέκτικατ Δημήτρη Γιάνναρου και των ευρωβουλευτών Μαριλένας Κοπά και Αννυς Ποδηματά.
Πιο αναλυτικά, οι 70 βουλευτές προτείνουν τα ακόλουθα:
Εφαρμογή και στην Ελλάδα του ηλεκτρονικού προγράμματος άμεσης και ταυτόχρονης με τις συναλλαγές είσπραξης του ΦΠΑ. Αυτό θα γίνει με την καθιέρωση χωριστού λογαριασμού ΦΠΑ των εμπόρων, απ' όπου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα εισπράττει άμεσα ποσοστό του ΦΠΑ, μέσω λογισμικού προγράμματος, που θα εφαρμόζουν οι τράπεζες για τον αυτόματο διαχωρισμό του ΦΠΑ από το υπόλοιπο ποσό εισπράξεων και την ανάλογη παρακράτηση του ποσοστού υπέρ του Δημοσίου.
Μείωση του επιτρεπτού ορίου συναλλαγών με μετρητά από 1.500 ευρώ σε 300 ευρώ, που καθιέρωσε πρόσφατα η Βουλγαρία και εφάρμοσε στο παρελθόν τόσο η Νότιος Κορέα όσο και η Αργεντινή, ενώ παρέχεται η εξουσιοδότηση στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών να μειώνει περισσότερο το όριο των 300 ευρώ.
Ταυτόχρονα, θα παρέχονται κίνητρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε όσους και μόνο όσους επιλέγουν τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για τις συναλλαγές τους, ιδιαίτερα για αυτές κάτω των 300 ευρώ, με στόχο, μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, να πολλαπλασιαστούν τα έσοδα του κράτους από την ανάλογη μείωση της απόκρυψης του ΦΠΑ που υπερβαίνει ετησίως τα 20 δισ. ευρώ.
Μέρος του ποσού από την ετήσια αύξηση των εσόδων που θα προέλθουν από την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων να κατευθυνθεί σε κοινωνικές πολιτικές, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων των πλέον οικονομικά αδύναμων πολιτών και να υλοποιηθούν προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας, αύξησης της απασχόλησης και στήριξης των ανέργων.
Το ποσό αυτό υπολογίζεται:
Για ετήσια αύξηση μέχρι του ποσού των 5 δισ. ευρώ 20%.
Για το ποσό πάνω από 5 δισ. και έως 10 δισ. ευρώ 15%.
Και για το ποσό πάνω από 10 δισ. ευρώ ποσοστό 10%.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ΣτΕ: Απελευθερώνονται πλήρως όλα τα επαγγέλματα
Σε τροχιά πλήρους απελευθέρωσης έχουν μπει όλα τα επαγγέλματα, που άνοιξαν με τον νόμο 3919/11, καθώς σύμφωνα με γνωμοδότηση - βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν παύσει να ισχύουν από τον περασμένο Ιούλιο όλοι οι νομοθετικοί περιορισμοί για τον αριθμό των εισερχομένων σε κάθε κλάδο, τις κατώτατες αμοιβές. τις γεωγραφικές απαγορεύσεις κ.λπ., που προέβλεπε κάθε επάγγελμα.
«Μπλοκάροντας» ως μη νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που επιχειρούσε την απελευθέρωση του επαγγέλματος του ορκωτού εκτιμητή, το ΣτΕ δέχθηκε ότι από 2-7-11 (οπότε όφειλαν να έχουν εκδοθεί όλα τα διατάγματα για εξαιρέσεις από το «άνοιγμα» του ν. 3919) έχουν πλέον αρθεί όλοι οι περιορισμοί που είναι αντίθετοι στον ν. 3919.
Και αφού έχει εκπνεύσει η σχετική προθεσμία (2-7-11), μέσα στην οποία μπορούσαν να διατηρηθούν μέσω ΠΔ κάποια ειδικά καθεστώτα και εξαιρέσεις (έστω με ηπιότερη μορφή) για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αυτό δεν μπορεί πλέον να γίνει με ΠΔ και η έκδοση ενός τέτοιου ΠΔ δεν είναι νόμιμη.
Αυτό σημαίνει ότι όλα τα επαγγέλματα, πλην εκείνων που ρυθμίστηκαν με το ν. 3919/11 (δικηγόρων, μηχανικών, συμβολαιογράφων κ.λπ.), έχουν χάσει πλέον το τρένο για να μπορέσουν να «μπλοκάρουν» το άνοιγμά τους ως προς τον αριθμό των εισερχομένων, τα κατώτερα όρια αμοιβών - τιμής υπηρεσιών και διάφορες άλλες απαγορεύσεις που σχετίζονται με την άσκηση επαγγέλματος σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα, τη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων, τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ τους, τη δυνατότητα της διοίκησης να αρνείται την άδεια άσκησης επαγγέλματος εφόσον εκτιμά ότι δεν υπάρχει σχετική ανάγκη κ.λπ.
Αντίθετα, η πολιτεία μπορεί και πρέπει να εκδώσει ταχύτατα διατάγματα, με τα οποία να ρυθμίζει διάφορα ζητήματα σχετικά με τον τρόπο άσκησης κάποιων επαγγελμάτων (κάτι που μπορεί να γίνει και με νόμο), για να μην υπάρχει νομοθετικό κενό ή ανασφάλεια δικαίου, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ορκωτών εκτιμητών.
Παράνομο
Το σχέδιο ΠΔ για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους και την αναδιοργάνωση του ΣΟΕ (Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών) κρίθηκε παράνομο, γιατί δεν μπορούσε πλέον να ασχοληθεί με εξαιρέσεις από περιορισμούς (για τον αριθμό των προσώπων, τις κατώτατες αμοιβές κ.λπ.), αλλά και επειδή μετέθετε ανεπίτρεπτα για αργότερα το «άνοιγμα» (όταν θα εκδιδόταν Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του ΣΟΕ) και δεν προσαρμοζόταν προς την άρση των περιορισμών που έχει ήδη επέλθει με το ν. 3919/11.
Στη γνωμοδότηση - βόμβα (27/12) του ΣτΕ, ερμηνεύοντας τις συνταγματικές διατάξεις για την οικονομική - επαγγελματική ελευθερία σε συνδυασμό με το ν. 3919, υπογραμμίζει ότι «μετά την εκπνοή της 4μηνης προθεσμίας (σ.σ.: για την έκδοση ΠΔ μέχρι τις 2-7-11) δεν είναι πλέον ανεκτή από τον νομοθέτη η διατήρηση των περιορισμών που αναφέρονται στον νόμο (άρθρο 2 παρ. 2, περιπτώσεις α' έως ι') και στους οποίους συγκαταλέγονται εκείνοι που αφορούν τον περιορισμένο αριθμό ασκούντων το επάγγελμα και την υποχρεωτική (ελάχιστη) τιμή για τον προϊόν ή την υπηρεσία, για την οποία πρόκειται».
Επομένως -συμπεραίνει το ΣτΕ- «διατάξεις της νομοθεσίας που προβλέπουν παρόμοιους περιορισμούς σε επαγγελματικές δραστηριότητες, αν και δεν καταργούνται ρητά με το ν. 3919/11, παύουν να ισχύουν βάσει του νόμου αυτού, που αναφέρεται σε όλα τα επαγγέλματα».
Ασκηση επαγγέλματος
Οι ορκωτοί εκτιμητές
Για τους ορκωτούς εκτιμητές το ΣτΕ παρατηρεί ότι επιχειρήθηκε παλαιότερα να προωθηθεί ΠΔ που θα διατηρούσε κατ' εξαίρεση σχετικούς περιορισμούς, αλλά τελικά δεν εκδόθηκε και δεν είναι πλέον δυνατό να εκδοθεί τώρα, αφού έχει εκπνεύσει η αποκλειστική προθεσμία (μέχρι 2-7-11). Ετσι, εξακολουθούν να ισχύουν τα νομοθετήματα που αφορούν το επάγγελμα (ΠΔ 279/79, νόμοι 820/78, 1041/80 κ.λπ.) μόνο, όμως, κατά το μέρος που δεν προβλέπουν περιορισμούς, τους οποίους κατάργησε ο ν. 3919.
Συνεπώς, κατά το ΣτΕ, εξακολουθεί να ισχύει ως προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος η εγγραφή στο μητρώο κάθε νομικού προσώπου (όπως του ΣΟΕ) που διασφαλίζει την άσκησή του υπό συνθήκες που εγγυώνται την επίτευξη σκοπών δημόσιου συμφέροντος. Δεν ισχύουν, όμως, περιορισμοί αντίθετοι προς τον ν. 3919, όπως ο ορισμός συγκεκριμένου αριθμού προσώπων που δικαιούνται να εγγραφούν στο νομικό πρόσωπο και να ασκούν το επάγγελμα.
Με το επίμαχο σχέδιο ΠΔ -τονίζει το ΣτΕ- δεν προσαρμόζεται η νομοθεσία για την άσκηση του επαγγέλματος προς την άρση των περιορισμών πρόσβασης σ' αυτό, η οποία έχει ήδη γίνει με τον ν. 3919.
Επίσης προβλέπεται ανεπίτρεπτα εξουσιοδότηση για ολοκλήρωση των νομοθετικών μεταβολών στο μέλλον, αφού οι εξετάσεις για διορισμό των ενδιαφερομένων θα γίνουν μετά την ισχύ Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, που μπορεί να θεσπιστεί αφού συγκροτηθεί η γενική συνέλευση του σώματος για να συγκληθεί 6 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του ΠΔ. Συνεπώς το σχέδιο ΠΔ δεν είναι νόμιμο.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Σοκ από την αυτοτελή φορολόγηση ενοικίων
Νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων, και ειδικά στην ενοικίαση σπιτιών, καταστημάτων και γραφείων, θα δημιουργήσει η υλοποίηση της πρότασης για αυτοτελή φορολόγηση 20% για όλα τα μισθώματα. Η πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων αλλά έχει προκαλέσει σοκ στους ιδιοκτήτες που μισθώνουν. Ήδη η ΠΟΜΙΔΑ με μια οργισμένη ανακοίνωσή της κάνει λόγο για καταλήστευση των μικρο-ιδιοκτητών και ιδιαίτερα όσων δεν έχουν ούτε μια σύνταξη ή ένα μισθό, αλλά μόνον κάποιο χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα από μισθώματα.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, ενώ ιδιοκτήτης χωρίς μισθό ή σύνταξη, για μηνιαίο ενοίκιο μέχρι 420 ευρώ ήταν αφορολόγητος, θα κληθεί να καταβάλει, εκτός από το «χαράτσι» της ΔΕΗ, και περίπου 1.600 ευρώ, ενώ σε άλλον με μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ που θα πλήρωνε φόρο 700 ευρώ, θα του ζητήσουν να πληρώσει το «χαράτσι» και έως και 3.831 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του συμπληρωματικού φόρου έως 3% στο εισόδημα από μισθώματα και 55% προκαταβολή φόρου επομένου έτους«.
Και συνεχίζουν οι ιδιοκτήτες: «Διερωτώμεθα πως η πρόταση αυτή και γενικά η δραστική αύξηση των επιβαρύνσεων πάνω στην ακίνητη ιδιοκτησία (το «χαράτσι» της ΔΕΗ και ο επερχόμενος ΦΑΠ του 2011 που ξεκινά από τη «μεγάλη» ακίνητη περιουσία των? 200.000 ευρώ) συμβιβάζεται με την απαίτηση προς τους ιδιοκτήτες να μειώσουν τα ενοίκια;» τονίζουν οι ιδιοκτήτες.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Καταργείτε το χαράτσι της ΔΕΗ - Έρχεται νέος φόρος στα ακίνητα
Τον δρόμο για την κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και την θέσπιση ενός νέου φόρου στην κατοχή ακίνητης περιουσίας που θα επιβάλλεται ενδεχομένως και στα αγροτεμάχια, ανοίγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε ότι το «χαράτσι», είναι συνταγματικό μόνο υπό την έννοια του ότι έχει έκτακτο χαρακτήρα κι ότι θα πάψει να επιβάλλεται από το 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν ήδη το νέο φόρο που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» στα ακίνητα. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος προβλέπει την επιβολή ενός ενιαίου φόρου ή τέλους στην κατοχή ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Με δεδομένο ότι η τρόικα δεν επιτρέπει απώλεια εσόδων από τη φορολογία των ακινήτων, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα προκύψει θα πρέπει να αποδίδει κάθε χρόνο στο Δημόσιο έσοδα συνολικού ύψους τουλάχιστον 2,3 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί, τα έσοδα από το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ φθάνουν το 1,7 δισ. ευρώ το χρόνο κι από τον ΦΑΠ τα έσοδα υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στο πλαίσιο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν:
Τον περιορισμό ή ακόμη και την κατάργηση του αφορολογήτου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ. Το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο ενώ ο ΦΑΠ έχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ. Ο νέος φόρος είτε θα επιβάλλεται με μικρότερο αφορολόγητο είτε δεν θα έχει καθόλου αφορολόγητο.
Την επιβολή του νέου φόρου κατοχής και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων και σήμερα απαλλάσσονται. Εναλλακτικά εξετάζεται να θεσπιστεί ένας ξεχωριστός φόρος ή εισφορά που θα επιβαρύνει αποκλειστικά τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας.
Ο νέος φόρος θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2013 με βάση το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ενώ θα αξιοποιηθεί και το αρχείο της ΔΕΗ. Για την καταβολή του φόρου η ΓΓΠΣ θα αποστέλλει στους ιδιοκτήτες ακινήτων εκκαθαριστικά σημειώματα.
Για το 2012, το «χαράτσι» στα ακίνητα θα εξακολουθεί να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (προβλέπεται να καταβληθεί σε 5 δόσεις από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013) αλλά δεν θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση σε όσους δεν το πληρώνουν. Απλώς, η ΔΕΗ θα ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που περιελάμβαναν Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. το οποίο δεν εξοφλήθηκε, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα ποσά από τους πραγματικά υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Μετά τις εκλογές οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και τους «ξεχασμένους» φόρους στα ακίνητα (ΕΤΑΚ του 2009, ΦΑΠ 2010 και ΦΑΠ 2011).
Η απόφαση του ΣτΕ
Η Ολομέλεια τους ΣτΕ έκρινε ότι είναι συνταγματική η επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ γιατί έχει θεσπιστεί για προσωρινό διάστημα (2 ετών) και δεν είναι μόνιμη ενώ
Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος προβλέπει την επιβολή ενός ενιαίου φόρου ή τέλους στην κατοχή ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Με δεδομένο ότι η τρόικα δεν επιτρέπει απώλεια εσόδων από τη φορολογία των ακινήτων, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα προκύψει θα πρέπει να αποδίδει κάθε χρόνο στο Δημόσιο έσοδα συνολικού ύψους τουλάχιστον 2,3 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί, τα έσοδα από το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ φθάνουν το 1,7 δισ. ευρώ το χρόνο κι από τον ΦΑΠ τα έσοδα υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στο πλαίσιο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν:
Τον περιορισμό ή ακόμη και την κατάργηση του αφορολογήτου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ. Το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο ενώ ο ΦΑΠ έχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ. Ο νέος φόρος είτε θα επιβάλλεται με μικρότερο αφορολόγητο είτε δεν θα έχει καθόλου αφορολόγητο.
Την επιβολή του νέου φόρου κατοχής και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων και σήμερα απαλλάσσονται. Εναλλακτικά εξετάζεται να θεσπιστεί ένας ξεχωριστός φόρος ή εισφορά που θα επιβαρύνει αποκλειστικά τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας.
Ο νέος φόρος θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2013 με βάση το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ενώ θα αξιοποιηθεί και το αρχείο της ΔΕΗ. Για την καταβολή του φόρου η ΓΓΠΣ θα αποστέλλει στους ιδιοκτήτες ακινήτων εκκαθαριστικά σημειώματα.
Για το 2012, το «χαράτσι» στα ακίνητα θα εξακολουθεί να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (προβλέπεται να καταβληθεί σε 5 δόσεις από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013) αλλά δεν θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση σε όσους δεν το πληρώνουν. Απλώς, η ΔΕΗ θα ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που περιελάμβαναν Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. το οποίο δεν εξοφλήθηκε, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα ποσά από τους πραγματικά υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Μετά τις εκλογές οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και τους «ξεχασμένους» φόρους στα ακίνητα (ΕΤΑΚ του 2009, ΦΑΠ 2010 και ΦΑΠ 2011).
Η απόφαση του ΣτΕ
Η Ολομέλεια τους ΣτΕ έκρινε ότι είναι συνταγματική η επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ γιατί έχει θεσπιστεί για προσωρινό διάστημα (2 ετών) και δεν είναι μόνιμη.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
12 παγίδες στον «λογαριασμό» της εφορίας – Τι θα ισχύσει για τις αποδείξεις
Βαρύς και ασήκωτος θα είναι φέτος ο... λογαριασμός της εφορίας, καθώς κρύβει 12 «παγίδες» για τους φορολογούμενους. Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ, η αύξηση των συντελεστών φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι αυξήσεις έως και 100% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και αυτοκίνητα, το «ψαλίδισμα» στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια, αλλά και η κατάργηση του «μπόνους» των αποδείξεων ανεβάζει στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις για όλους.
Μάλιστα, ελέω τεκμηρίων, στην τσιμπίδα της εφορίας θα πιαστούν τουλάχιστον 3.000.000 φορολογούμενοι, εκ των οποίων τα 2.000.000 πέρυσι δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ φόρο.
Επίσης, οι επιστροφές φόρου θα είναι μηδαμινές και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά την κατάργηση της έκπτωσης λόγω αποδείξεων και εξαιτίας των ψαλιδισμένων φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με το ελάχιστο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, θα είναι ελάχιστες.
Οταν θα αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα οι φορολογούμενοι θα βρεθούν προ δυσάρεστης έκπληξης καθώς:
• Το βασικό αφορολόγητο έχει μειωθεί από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ. Για τους φορολογούμενους μέχρι 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ ισχύει αφορολόγητο 9.000 ευρώ.
• Στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 5.000 ευρώ και μέχρι τα 12.000 ευρώ επιβάλλεται πλέον συντελεστής φόρου 10%.
• Οι συντελεστές φόρου στα κλιμάκια ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 16.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ έχουν αλλάξει. Ο συντελεστής φόρου που αντιστοιχεί από τα 16.000 έως τα 22.000 ευρώ αυξήθηκε από 24% σε 25%, ο συντελεστής φόρου του κλιμακίου εισοδήματος από τα 22.000 έως τα 26.000 ευρώ μειώθηκε από 26% σε 25%, ο συντελεστής που αντιστοιχεί στο τμήμα εισοδήματος από τα 26.000 έως τα 32.000 ευρώ αυξήθηκε από 32% σε 35% και ο συντελεστής που αναλογεί στο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 32.000 έως τα 40.000 ευρώ μειώθηκε από 36% σε 35%.
• Τα συνολικά αφορολόγητα όρια που ισχύουν για τους φορολογούμενους με προστατευόμενα τέκνα έχουν, πλέον, μειωθεί.
• Οι εκπτώσεις των προσωπικών δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, ασφαλιστικές εισφορές και για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που συνήφθησαν πριν από την 31η-2-2002 δεν θα γίνονται πλέον από το εισόδημα, αλλά σε ποσοστό 10% από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα.
• Καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκπτωση του 20% των δικηγορικών αμοιβών από τον φόρο εισοδήματος.
• Οι εκπτώσεις των υπόλοιπων δαπανών από τον φόρο εισοδήματος (ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής κ.λπ.) θα εκπίπτουν σε ποσοστό 10% αντί 20% που προβλεπόταν για τα εισοδήματα του 2010.
• Περικόπτεται η μείωση φόρου που προκύπτει για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67% και άνω.
• Ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται με συντελεστές 1,5% και 3% στα εισοδήματα από ακίνητα επιβάλλεται και σε μισθώματα που προέρχονται από επαγγελματικές ή εμπορικές μισθώσεις.
• Καταργήθηκε η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος που ίσχυε για τα καθαρά κέρδη μέχρι 30.000 ευρώ που αποκτούν νέοι επιτηδευματίες ηλικίας κάτω των 35 ετών
Τι προβλέπεται για τις αποδείξεις
Πέναλτι φόρου, αν δεν ισοδυναμούν με το ένα τέταρτο του εισοδήματος
Φέτος δεν υπάρχει έκπτωση φόρου για όσους συγκεντρώσουν περισσότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις, αλλά μόνο πέναλτι φόρου αν λείπουν αποδείξεις.
Ο νόμος ορίζει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνυποβάλλουν με τη δήλωσή τους αποδείξεις δαπάνης του ενός τετάρτου του εισοδήματός τους, με ανώτατο όριο τα 15.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ πρέπει να υποβάλει αποδείξεις 5.000 ευρώ, στα 40.000 ευρώ αποδείξεις 10.000 ευρώ, αλλά στα 70.000 ευρώ περιορίζονται σε 15.000 ευρώ.
Μηδέν κέρδος
Αν ο φορολογούμενος υποβάλει περισσότερες αποδείξεις, δεν κερδίζει τίποτα, αν όμως λείπουν αποδείξεις, επιβάλλεται στη διαφορά ποινή φόρου 10%. Για παράδειγμα, για φορολογούμενο με εισόδημα 10.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 2.500 ευρώ.
Αν υποβληθούν αποδείξεις 3.000 ευρώ δεν έχει κανένα κέρδος, αν υποβληθούν αποδείξεις 2.000 ευρώ θα προκύψει έξτρα φόρος 50 ευρώ.
Στην Εφορία «περνάνε» όλες οι αποδείξεις, εκτός από δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ( π.χ. αυτοκίνητα, ακίνητα), δαπάνες που μειώνουν τον φόρο (ασφάλιστρα, φροντιστήρια κ.λπ.), λογαριασμοί (φως , νερό, τηλέφωνο σταθερά και κινητά), εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και δαπάνες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.
Στην τσιμπίδα των τεκμηρίων 2 εκατ. φορολογούμενοι
Θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο
Στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης κινδυνεύουν να πιαστούν φέτος περίπου 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι, καθώς με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ο φόρος θα προσδιοριστεί όχι με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα, αλλά με τα τεκμαρτά, αν αυτά είναι υψηλότερα.
Ετσι, παρά την καθήλωση μισθών και εισοδημάτων και σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, όσοι φορολογούμενοι έχουν περιουσιακά στοιχεία υψηλής τεκμαρτής αξίας κινδυνεύουν να πιαστούν στα δίχτυα των αυξημένων τεκμηρίων που αγγίζουν 70% για ακίνητα και αυτοκίνητα, φτάνουν το 60% για πισίνες και εκτοξεύονται στο 200% για σκάφη αναψυχής.
Τα νέα τεκμήρια «καίνε» και απειλούν κυρίως χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και διαθέτουν ένα αυτοκίνητο μικρό ή μεσαίου κυβισμού.
Τα αυξημένα τεκμήρια σε συνδυασμό με το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ αναμένεται να οδηγήσουν στα ταμεία της Εφορίας πάνω από 2.000.000 φορολογούμενους, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο.
Ακόμα και για κάποιον που θα υποβάλει φορολογική δήλωση με μηδενικό εισόδημα, αλλά έχει κύρια κατοικία 50 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών ο αναλογούν φόρος θα είναι 400 ευρώ.
Κι αυτό, γιατί με βάση τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, η Εφορία θα υπολογίσει ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης 3.000 ευρώ και έξοδα 2.000 ευρώ για τη χρήση και τη συντήρηση της κατοικίας και άλλα 4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο.
Συνολικά, δηλαδή, το τεκμαρτό του εισόδημα είναι 9.000 ευρώ και άρα τα 4.000 ευρώ που είναι πάνω από το νέο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10% και έτσι προκύπτει καταβολή φόρου 400 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Υπερχρεωμένοι επιχειρηματίες επιλέγουν τον μοναχισμό για να σωθούν από τα φέσια!
Τον δρόμο του μοναχισμού επιλέγουν επιχειρηματίες της Πάτρας για να «γλιτώσουν» από τις οικονομικές υποχρεώσεις και τις δυσκολίες της μνημονιακής Ελλάδας.
Σύμφωνα με το dete.gr, xαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Πατρινού, ο οποίος διατηρούσε μαγαζί με ηλεκτρονικά είδη στο κέντρο της πόλης.
Όπως υποστηρίζουν κάτοικοι της πόλης, το τελευταίο διάστημα ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος αφού οι δουλειές δεν πήγαιναν καλά, όπως εξάλλου και στις περισσότερες επιχειρήσεις. Τα χρέη τον έπνιγαν μέχρι που μία ημέρα έβαλε λουκέτο και εξαφανίστηκε. Έκπληκτοι έμειναν άλλοι επιχειρηματίες της περιοχής, όταν έμαθαν, ότι αποφάσισε να γίνει μοναχός! Κλείστηκε σε μοναστήρι της Πελοποννήσου, ενώ παρακολουθεί μαθήματα βυζαντινής μουσικής και αγιογραφίας.
Το δρόμο του Θεού πήρε ακόμη ένας επιχειρηματίας από την Πάτρα, ο οποίος είχε κατάστημα με παπούτσια. Οπως είχε γράψει προ μηνός το dete.gr, έκλεισε το μαγαζί του και ανέβηκε στην Αθήνα προκειμένου να γίνει παπάς. Χειροτονήθηκε διάκονος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τέλεσε τη λειτουργία ανήμερα των πρόσφατων Θεοφανείων.

Η απόφασή του αυτή, πάντως, καθόλου δεν άρεσε στους πιστωτές του. «Η απόφαση αυτή των επιχειρηματιών μας προξένησε έκπληξη. Αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει το δρόμο του μοναχισμού, δεν περιμένει να το κάνει στα 45 του χρόνια. Οι πιστωτές τους πιστεύουν, ότι το έκαναν για να ξεφύγουν από τα χρέη τους. Όπως στην εποχή του Βυζαντίου, που πολλοί στρέφονταν στη θρησκεία, για να μην πάνε στο στρατό και πολεμήσουν», δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου της Πάτρας Γιώργος Ρώρος.
Τα εξώδικα και οι λογαριασμοί έχουν σχηματίσει «βουνό» στα καταστήματά τους, ενώ οι πιστωτές τούς αναζητούν για «φέσια» χιλιάδων ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Μέχρι 30 Απριλίου οι φορολογικές δηλώσεις για όσους επλήγησαν από τα πρόσφατα επεισόδια
Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου παρατείνονται μέχρι και τις 30 Απριλίου 2012 οι προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων των επιχειρήσεων και νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που το κεντρικό τους κατάστημα επλήγη από επεισόδια, παράνομες ενέργειες ή εμπρησμό στις 12 και 13 Φεβρουαρίου 2012 στην Αθήνα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Μειωμένα κατά 22% τα επιδόματα του ΟΑΕΔ από τις 12 Μαρτίου
Σε μειώσεις 22% συμπαρασύρει η μείωση του κατώτατου μισθού, μια σειρά κοινωνικών, και άλλων παροχών, που συνδέονται άμεσα με το ύψος των κατώτατου αμοιβών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το επίδομα ανεργίας, για το οποίο – αρχικώς – είχε ανακοινωθεί ότι θα διατηρηθεί στο ίδιο ύψος για ορισμένες κατηγορίες ανέργων.
Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας το επίδομα ανεργίας μειώνεται - από 12 Μαρτίου - στα 359,97 ευρώ από 461,50 ευρώ, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση στους ανέργους που το δικαιούνται. Δηλαδή η μείωση αφορά το σύνολο των 270.000 επιδοτούμενων ανέργων.
Πάντως το θέμα αυτό παραμένει ακόμη «ανοιχτό». Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις εντός των επομένων ημερών, έτσι ώστε να τεθούν κριτήρια, βάσει των οποίων θα καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας, και το ύψος του να κυμαίνεται αναλόγως με τα έτη ασφάλισης ή ακόμη και τη συχνότητα καταβολής του επιδόματος, εντός του ασφαλιστικού βίου κάθε ανέργου. 
Περικοπές θα υποστούν και άλλες παροχές – κοινωνικού περιεχομένου – όπως παραδείγματος χάριν η αμοιβή των μητέρων που κάνουν χρήση άδειας μητρότητας (έξι μήνες μετά την γέννηση του παιδιού). Η αμοιβή που δίδεται από τον ΟΑΕΔ ακολουθεί το μισθό της ΕΓΣΣΕ. 
Αντιθέτως το υπουργείο Εργασίας, αποδέσμευσε από την μείωση του κατώτατου μισθού – και συνεπώς τις διατηρεί ως έχουν – τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές παροχές που ακολουθούσαν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Μερικές από αυτές είναι το επίδομα βαρύτατης και απόλυτης αναπηρίας, το εξωιδρυματικό επίδομα, τις συντάξεις του ΟΓΑ, το πλαφόν για την απασχόληση των συνταξιούχων και άλλα.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως η εξαγορά των πλασματικών ετών ασφάλιση που συνδέεται με τον κατώτατο μισθό, θα συνεχίσει να υπολογίζεται με βάση τον προηγούμενο και όχι τον μειωμένο  μισθό. Δηλαδή το κόστος για την εξαγορά των πλασματικών ετών στα ασφαλιστικά ταμεία θα παραμείνει στο ίδιο ύψος.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και στοιχείων ακινήτων
Έως τις 15 Ιουνίου θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μισθωτοί, ελευθεροι επαγγελματίες, γεωργοί αλλά και φυσικά πρόσωπα που διατηρούν ατομικές επιχειρήσεις. Τις σχετικές προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2012, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, στο πλαίσιο της απλοποίησης των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων και της διευκόλυνσης των φορολογουμένων, ομαδοποιούνται και καθορίζονται οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ως εξής:
1) Μέχρι και τις 30/4/2012 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 των Ο.Ε, Ε.Ε, κοινωνιών, κοινοπραξιών κ.λ.π., καθώς και όλων των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της κατηγορίας βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούν.
2). Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 των Α.Ε, Ε.Π.Ε κ.λ.π. δεν μεταβάλλεται και θα υποβληθούν κανονικά στις 10/5/2012. Ειδικά για τις Α.Ε η ημερομηνία υποβολής κλιμακώνεται, ως γνωστόν, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. τους.
3) Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 όλων των υπόλοιπων υπόχρεων φυσικών προσώπων (ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, γεωργικών εισοδημάτων, μισθωτών κ.λ.π.), ορίζεται μέχρι και τις 15/6/2012.
4) Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής με ηλεκτρονικό τρόπο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012 (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων ορίζεται η 31/7/2012.
Τέλος, διευκρινίζεται ότι η εκτύπωση των εντύπων, οι οδηγίες προς τις Δ.Ο.Υ και η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων μέσω του TAXISnet εξελίσσονται στους προβλεπόμενους χρόνους σε σχέση με τις οριζόμενες προθεσμίες και σημειώνεται ότι αντίστοιχα είχαν εξελιχθεί και τον προηγούμενο χρόνο.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Σχέδιο για την e-υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών
Σχέδιο για την ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών και μεταβίβασης ακινήτων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου συστάθηκε για το θέμα ομάδα εργασίας η οποία αποτελείται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, εκπροσώπους των συμβολαιογράφων και ιδιοκτητών ακινήτων.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση έργο της ομάδας εργασίας είναι η μελέτη και η εξέταση της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβιβάσεων, με σκοπό αφενός την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και αφετέρου τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου με τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου των υποθέσεων αυτών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Αποκλειστικά μέσω Taxisnet οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ - Ημερομηνίες Υποβολής
Αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet θα υποβληθούν φέτος οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ από περίπου 900.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών καθορίζονται νέες προθεσμίες για την υποβολή των συγκεκριμένων δηλώσεων.
Ειδικότερα θα υποβληθούν μέχρι:
- 10 Απριλίου για όσους τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας ή δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων του Κ.Β.Σ.
- 20 Μαΐου για όσους τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., το Δημόσιο, καθώς και στην περίπτωση λήξης της διαχειριστικής περιόδου λόγω θανάτου φυσικού προσώπου.
Δεκτές γίνονται οι δηλώσεις που υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στη Δ.Ο.Υ. μέχρι 29.2.2012, ενώ από την ημερομηνία αυτή και μεταγενέστερα υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.
Όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση:
1. Οι εμπρόθεσμες εκκαθαριστικές δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.
2. Οι εκπρόθεσμες και τροποποιητικές εκκαθαριστικές δηλώσεις υποβάλλονται:
α) Στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή εάν αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έχουν λήξη μέχρι και 31.12.2009.
β) Στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή ή μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet εάν αφορούν διαχειριστικές περιόδους με λήξη από 1.1.2010 και εφεξής, ενώ από 1.4.2012 οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.
3. Η εκκαθαριστική δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ, στις εξής περιπτώσεις:
α) Ζητείται συμψηφισμός του χρεωστικού υπολοίπου, εν όλω ή εν μέρει, με απαιτήσεις κατά του δημοσίου.
β) Η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους θανόντος υποκείμενου στο φόρο.
γ) Στην περίπτωση των υποκειμένων που υπάγονται στις διατάξεις περί μετασχηματισμού, μετατροπής, συγχώνευσης, διάσπασης ή απορρόφησης και εμφανίζονται ανεπαρκή στοιχεία στο σύστημα ΤΑΧΙS για την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων των υποκειμένων αυτών. Στις περιπτώσεις αυτές η εκκαθαριστική δήλωση υποβάλλεται στη ΔΟΥ, μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα της καταληκτικής.
δ) Σε περίπτωση κατά την οποία διενεργήθηκε προσωρινός έλεγχος για φορολογική περίοδο και εμφανίζονται ανεπαρκή στοιχεία στο σύστημα ΤΑΧΙS σχετικά με την υποχρέωση του υποκείμενου για υποβολή της περιοδικής δήλωσης τη συγκεκριμένη φορολογική περίοδο. Η εκκαθαριστική δήλωση στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα της καταληκτικής.
ε) Μετά από έγκριση του Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ., για υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, εφόσον κρίνεται ότι συντρέχει πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο. Πραγματική αδυναμία υποβολής ενδεικτικά συντρέχει στην περίπτωση υποκειμένων που είναι εγκατεστημένοι σε απομακρυσμένες περιοχές, μεγάλης ηλικίας ή που δεν έχουν εξοικείωση με τη χρήση του διαδικτύου.
στ) Η δήλωση υποβάλλεται μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet και δεν είναι δυνατό να τροποποιηθεί πριν την ημερομηνία πληρωμής του χρεωστικού υπολοίπου αυτής, μέσω των τραπεζών. Στην περίπτωση αυτή η εκκαθαριστική δήλωση μπορεί να υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα της καταληκτικής προσκομίζοντας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. το αποδεικτικό υποβολής της αρχικής δήλωσης μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.
ζ) Εφόσον την καταληκτική ημερομηνία διαπιστώνεται ότι υπάρχει τεχνική αδυναμία του ειδικού δικτύου TAXISnet να κάνει αποδεκτή την υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων που αναγνωρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή υπάρχει τεχνική αδυναμία πληρωμής αυτών μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων και του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ. Στην περίπτωση αυτή και μετά από έγγραφο που αποστέλλεται σε όλες τις Δ.Ο.Υ., η εκκαθαριστική δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα.
η) Εμπρόθεσμης εκκαθαριστικής δήλωσης κατά παράταση της προθεσμίας υποβολής της, λόγω τοπικής αργίας ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας.
θ) Απόρριψης της εκκαθαριστικής δήλωσης που υποβλήθηκε ηλεκτρονικά, λόγω λανθασμένης απόδοσης του χρεωστικού υπολοίπου, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:
- η εκκαθαριστική δήλωση είχε αρχικά καταχωρηθεί εμπρόθεσμα στο ειδικό δίκτυο TAXISnet,
- είχε δοθεί εμπρόθεσμα η ορθή εντολή πληρωμής στην τράπεζα,
- υπήρχε τουλάχιστον το ακριβές υπόλοιπο του χρεωστικού υπολοίπου της εκκαθαριστικής δήλωσης στον τραπεζικό λογαριασμό από τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταβολή, την ημερομηνία πληρωμής.
Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται εκ νέου η απορριφθείσα εκκαθαριστική δήλωση σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ, μέχρι και την 5η ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τα οποία πρέπει να προκύπτει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται ανωτέρω.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω του TAXISnet, ενημερώνει τον υποκείμενο και την αρμόδια ΔΟΥ, με ηλεκτρονική μέθοδο, για την απορριφθείσα δήλωση και το προς καταβολή ποσό.
4. Με την υποβολή της δήλωσης καταβάλλεται στο δημόσιο το σύνολο του χρεωστικού υπολοίπου και των ενδεχόμενων πρόσθετων φόρων. Σε αντίθετη περίπτωση η εκκαθαριστική δήλωση θεωρείται ως μη υποβληθείσα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
5. Κατά την ημερομηνία υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης οι υποκείμενοι έχουν την υποχρέωση να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις που αφορούν τη διαχειριστική περίοδο, με εξαίρεση για τις φορολογικές περιόδους που έχουν εκδοθεί πράξεις προσδιορισμού. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Συντελεστές Παρακράτησης Φόρου (Οικονομικό Έτος 2012)
Για αμοιβές μελών Δ.Σ. Α.Ε. και εταίρων Ε.Π.Ε. με ειδική σύμβαση μίσθωσης εργασίας (άρθρα 28,παρ. 3,Ν. 2238/1994 & άρθρο 13,παρ. 5, Ν. 3842/2010) 35%
Για αμοιβές Δ.Σ. Α.Ε. (άρθρο 54, Ν. 2238/1994) 35%
Εργολάβων τεχνικών έργων (άρθρο 55, παρ. 5, 1β, Ν. 2238/1994) 3%
Ελεύθερων επαγγελμάτων (άρθρο 58, Ν. 2238/1994) 20%
Για αποζημίωση από τον εκμισθωτή προς τον μισθωτή για καταγγελία εμπορικής μίσθωσης ακινήτων (άρθρο 55, παρ. 1, περ. ε, Ν. 2238/1994) 20%
Για αποζημίωση Ν. 2112/1920 λόγω απολύσεως μισθωτών
     Αποζημίωση έως 60.000 €
     Αποζημίωση από 60.001  έως  100.000 €
     Αποζημίωση από 100.001 έως 150.000 €
     Αποζημίωση από 150.001 και άνω
    (άρθρο 5, παρ. 6, Ν. 3842/2010)
-
10%
20%
30%
Για ποσά αποζημιώσεων ή δικαιωμάτων χρήσης ταινιών (κιν/κών ή τηλεοπτικών - ραδιοφωνικών εκπομπών) αλλοδαπών επιχειρήσεων (άρθρο 5, παρ. 4, Ν. 3542/2010) 25%
Για αποζημιώσεις και δικαιώματα σε αλλοδαπές επιχειρήσεις για εκμίσθωση μηχανημάτων, οργάνωση επιχειρήσεων, εκπαίδευση προσωπικού κ.λπ. (άρθρο 13, παρ. 6, Ν. 2238/1994 και άρθρο 5,παρ. 4, Ν. 3842/2010) 25%
Εμβάσματα πολιτικών, άνω των 100.000, στο εξωτερικό ερευνούν ορκωτοί ελεγκτές
Εντολή στους ορκωτούς ελεγκτές να ξεκινήσουν κατά απόλυτη προτεραιότητα τον έλεγχο όλων των πολιτικών προσώπων που είναι στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών και εμφανίζουν εμβάσματα στο εξωτερικό τα τρία τελευταία χρόνια, 2009, 2010 και 2011, πάνω από 100.000 ευρώ, έδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, Βαγγέλης Αργύρης.
Οι ορκωτοί ελεγκτές θα πρέπει να ταυτοποιήσουν αν εναρμονίζονται οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών με τα πόθεν έσχες των πολιτικών ενώ θα βγάλουν πόρισμα για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Σε ότι αφορά την υπόθεση του επιχειρηματία Ισίδωρου Κούβελου, του έχουν ήδη ζητηθεί επιπρόσθετα διευκρινιστικά στοιχεία και η έρευνα γίνεται με εντατικούς ρυθμούς.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
 
Συντελεστές Φορολογίας Εισοδήματος (Οικονομικό Έτος 2012)
Ανώνυμες Εταιρείες (άρθρο 109, παρ. 1, Ν. 2238/1994) 20%
Ε.Π.Ε. (άρθρο 109, παρ. 1, Ν. 2238/1994) 20%
Ο.Ε. - Ε.Ε. (άρθρο 10, Ν. 2238/1994) 20%
Ημεδαπά και αλλοδαπά Νομικά Πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (άρθρο 109, παρ. 2, Ν. 2238/1994) 23%
Αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, ή συμμετοχικές, ή αφανείς,  κοινοπραξίες (άρθρο 10, Ν. 2238/1994) 25%
Με ευκολίες πληρωμής το χαράτσι στις εφορίες
Στην εφορία στην οποία υπάγονται θα απευθύνονται πλέον οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος ακινήτων για να ρυθμίζουν, εάν κατά την κρίση του εφόρου συντρέχουν λόγοι, το ύψος των δόσεων.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, η οποία είναι αρμόδια για φορολογία του εισοδήματος, εξετάζει εάν ο κύριος του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ΕΕΤΗΔΕ είναι και χρήστης του και διαβιεί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η εξαίρεση και αν η καταβολή του τέλους θα θέσει εν όψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή προσώπου που συνοικεί με αυτόν και το βαρύνει φορολογικά. Επίσης, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, αν διαπιστώνεται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της περίπτωσης αυτής, μπορεί να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τον περιορισμό του τέλους μέχρι του ύψους που κρίνεται αναγκαίο ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.
Σε κάθε περίπτωση ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει πράξη, θετική ή απορριπτική, η οποία κοινοποιείται στον αιτούντα. Κατά της απόφασης του προϊσταμένου της ΔΟΥ μπορεί να ασκηθεί ένσταση μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης στον αιτούντα, η οποία εξετάζεται από τριμελή επιτροπή, που θα συσταθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Αντισυνταγματική έκρινε το Στε την διακοπή
Την Παρασκευή, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δέχθηκε σχεδόν ομόφωνα ότι η ποινή της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος παραβιάζει σειρά συνταγματικών διατάξεων που κατοχυρώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την οικονομική ελευθερία, την ελευθερία των συναλλαγών κ.α.
Παράλληλα, κατά πληροφορίες, η Ολομέλεια ΣτΕ έκρινε (κατά πλειοψηφία) ότι είναι συνταγματική η επιβολή της επίμαχης φορολογικής επιβάρυνσης (εν όψει και της επείγουσας ανάγκης να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα της χώρας), γιατί έχει θεσπιστεί για προσωρινό διάστημα (2 ετών) και δεν είναι μόνιμη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση επισημάνθηκε από πολλούς ότι τυχόν χρονική επέκταση του οικονομικού μέτρου θα ήταν αντισυνταγματική. Ετσι, αφήνεται να εννοηθεί ότι αν το «χαράτσι» επεκταθεί πέραν της 2ετίας, το ΣτΕ θα το κρίνει τότε ως αντισυνταγματικό.
Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Καλαμάτας και ο δικηγόρος Α. Αργυρός ως νομικός εκπρόσωπός τους γνωστοποίησαν ότι μόλις δημοσιευθεί επίσημα η απόφαση του ΣτΕ σε 1-2 μήνες, θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο για να καταπέσει τελείως το «χαράτσι» ως αντίθετο σε θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα (ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ιδιοκτησίας, αναλογικότητας, ισότητας κ.λπ.).
Νέος φόρος αντικαθιστά το «χαράτσι»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, το ειδικό τέλος ακινήτων οδηγείται σε απόσυρση και αντ' αυτού προωθείται η θέσπιση ενός νέου φόρου στην κατοχή ακίνητης περιουσίας που θα επιβάλλεται ενδεχομένως και στα αγροτεμάχια. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν ήδη τον νέο φόρο που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» στα ακίνητα.
Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος προβλέπει την επιβολή ενός ενιαίου φόρου ή τέλους στην κατοχή ακινήτων που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Με δεδομένο ότι η τρόικα δεν επιτρέπει απώλεια εσόδων από τη φορολογία των ακινήτων, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα προκύψει θα πρέπει να αποδίδει κάθε χρόνο στο Δημόσιο έσοδα συνολικού ύψους τουλάχιστον 2,3 δισ. ευρώ.
Και αυτό γιατί τα έσοδα από το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ φθάνουν το 1,7 δισ. ευρώ τον χρόνο κι από τον ΦΑΠ τα έσοδα υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν:
1. Τον περιορισμό ή ακόμη και την κατάργηση του αφορολογήτου των 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ. Το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο, ενώ ο ΦΑΠ έχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ. Ο νέος φόρος είτε θα επιβάλλεται με μικρότερο αφορολόγητο είτε δεν θα έχει καθόλου αφορολόγητο.
2. Την επιβολή του νέου φόρου κατοχής και στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων και σήμερα απαλλάσσονται. Εναλλακτικά εξετάζεται να θεσπιστεί ένας ξεχωριστός φόρος ή εισφορά που θα επιβαρύνει αποκλειστικά τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας.
3. Ο νέος φόρος θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2013 με βάση το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ θα αξιοποιηθεί και το αρχείο της ΔΕΗ.
Για την καταβολή του φόρου η ΓΓΠΣ θα αποστέλλει στους ιδιοκτήτες ακινήτων εκκαθαριστικά σημειώματα. Για το 2012, το «χαράτσι» στα ακίνητα θα εξακολουθεί να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (προβλέπεται να καταβληθεί σε 5 δόσεις από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013), αλλά δεν θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση σε όσους δεν το πληρώνουν.
Απλώς, η ΔΕΗ θα ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που περιελάμβαναν ΕΕΤΗΔΕ, το οποίο δεν εξοφλήθηκε, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα ποσά από τους πραγματικά υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Μετά τις εκλογές οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και τους «ξεχασμένους» φόρους στα ακίνητα (ΕΤΑΚ του 2009, ΦΑΠ 2010 και ΦΑΠ 2011).
ΠΗΓΗ: Έθνος