Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες οι μεγάλοι οφειλέτες του Δημοσίου
Άμεσα, εντός των προσεχών ημερών, θα δημοσιοποιηθούν οι επωνυμίες των εταιρειών που οφείλουν μεγάλα ποσά προς το Δημόσιο, ενώ όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα η φόρμουλα στην οποία κατάληξε το υπουργείο Οικονομικών είναι, εν αναμονή άμεσα απάντησης της αρμόδιας Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού
Χαρακτήρα σχετικά με την δημοσιοποίηση στοιχείων, ότι για όσους οφείλουν άνω των 150.000 ευρώ στο Δημόσιο αν εντός 15νθημέρου δεν προβάλλουν αρμοδίως τυχόν αιτιολογημένες αντιρρήσεις, θα δουν τα ονόματά τους να αναρτώνται στο διαδίκτυο. Αυτό δήλωσε από του βήματος της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος κατά την συζήτηση επερώτησης του ΛΑΟΣ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ικανοποίηση για το τραπεζικό deal
Παράλληλα, αναφερθείς στην συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι στέλνει «μήνυμα εμπιστοσύνης για τις δυνατότητες και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος». Εκφράζοντας έτσι την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η συμμετοχή επενδυτικών συμφερόντων του Κατάρ στο τραπεζικό deal, «σηματοδοτεί πολλά πράγματα» και υπογράμμισε ότι η συγχώνευση είναι «μια απάντηση που δεν αφορά μόνο μια εσωτερική συζήτηση με τους γνωστούς ηττοπαθείς όρους, αλλά και μια απάντηση προς τη διεθνή οικονομική και επενδυτική κοινότητα και τα διεθνή ΜΜΕ».
Για την κυβέρνηση η κινητικότητα αυτή αποτελεί «θετικό μήνυμα για το τι μπορεί να σημαίνει η κρίση ως ευκαιρία», όπως σχολίασε ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας ότι το νέο τοπίο που αναγκαστικά θα διαμορφωθεί θα τελεί υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας.
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το τραπεζικό σύστημα «είναι απολύτως ασφαλές και εγγυημένο». «Το έχουν καταλάβει οι καταθέτες που επιστρέφουν με τις καταθέσεις τους», είπε και σημείωσε ότι η διαδικασία συγχώνευσης «οικοδομείται πάνω σε αυτό το ασφαλές υπόβαθρο».
«Η ατμόσφαιρα στη αγορά είναι μια αποστομωτική απάντηση σε όσους επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα περίεργο κλίμα δήθεν ανασφάλειας στον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος «δεν αφορά τους μεγαλομετόχους αλλά πρωτίστως το καταθετικό κοινό, τις επιχειρήσεις, την πραγματική οικονομία, τα νοικοκυριά».
Ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι άργησε το deal και τώρα δεν φτάνει αυτό που γίνεται.
Εμπόδιο η ύφεση
Αναφερθείς στην πορεία της οικονομίας ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «το μεγάλο πρόβλημα βεβαίως είναι η ύφεση η οποία συνεχίζεται για τρίτη χρονιά» και η οποία κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που προβλέπονταν. Πάντως είπε ότι στόχος είναι από την επόμενη χρονιά «να διαψεύσουμε τις προβλέψεις ώστε να μπούμε στο 2012 με ευνοϊκότερους όρους και να αποτινάξουμε το ζυγό της απαισιοδοξίας». Σε αυτή την κατεύθυνση τόνισε ότι χρειάζεται μια νέα μεταρρυθμιστική ώθηση, «γιατί εάν έχουμε καλά αποτελέσματα στις διαρθρωτικές αλλαγές, τότε μπορούμε να συζητούμε και με μεγαλύτερη αξιοπιστία». Ενώ αναφερθείς στην τρόικα είπε ότι «συζητούμε και αξιολογούμε από κοινού τα μακροοικονομικά δεδομένα» και επανέλαβε ότι «έχουμε την υποχρέωση να προχωρήσουμε αταλάντευτα» πάνω σε όσα έχουν ψηφιστεί στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τονίζοντας ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα».
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Ραβασάκια για όσους δεν έκαναν δηλώσεις
Ειδοποιητήρια από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσουν να λαμβάνουν από την ερχόμενη εβδομάδα φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις και δηλώσεις ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα χρόνια ή έχουν δημιουργήσει εταιρείες - μαϊμού ή έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία στην Εφορία. Με τις επιστολές θα καλούνται να διορθώσουν τα λάθη και να πληρώσουν κατά περίπτωση πρόσθετους φόρους και πρόστιμα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, αν δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωποι με το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ τους. Αν αγνοήσουν τις... οχλήσεις της Εφορίας, τότε ο ΑΦΜ τους θα απενεργοποιηθεί και δεν θα μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, να εισπράττουν επιστροφές φόρων και να συναλλάσσονται με το Δημόσιο, να μεταβιβάσουν ακίνητα ή να λάβουν δάνειο από τράπεζα.
Με την εφαρμογή της σχετικής απόφασης του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου, από την 1η Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται οι διατάξεις εκκαθάρισης του Μητρώου Taxis με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση στους φορολογούμενους που δεν έχουν «καθαρές σχέσεις» με την Εφορία να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, αν δεν θέλουν να δεσμευτεί η φορολογική τους ταυτότητα.
Το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ αγγίζει περισσότερο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, με ιδιαίτερη αυστηρότητα για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές με χώρες της ΕΕ, χωρίς να αφήνει ανεπηρέαστους ακόμα και μισθωτούς ή συνταξιούχους.
Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στη σχετική απόφαση, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου επιτηδευματία, φυσικού ή μη φυσικού προσώπου καθίσταται ανενεργός στις περιπτώσεις κατά τις οποίες:
n Εμφανίζεται στο υποσύστημα Μητρώου Taxis με ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία, λόγω μετάπτωσης από το παλαιό μηχανογραφικό σύστημα είτε λόγω μη ενημέρωσης του Μητρώου από τον ίδιο.
n Δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα έτη.
n Υστερα από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής, προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα επιτηδευματία ή επιχείρησης, ή ότι ο φορολογούμενος έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για να πάρει ΑΦΜ.
Τα ειδοποιητήρια. Ηδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει κάνει την προεργασία για τον εντοπισμό των φορολογουμένων που εμπίπτουν στις προαναφερόμενες περιπτώσεις και με την έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης του Μητρώου Taxis, από την 1η Σεπτεμβρίου, θα αρχίσει η αποστολή ειδοποιητηρίων. Μετά την πάροδο της προθεσμίας και εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν ανταποκριθεί, ο ΑΦΜ θα απενεργοποιείται κεντρικά και θα ενημερώνονται αυτόματα όλες οι εφορίες. Στην πραγματικότητα ο ΑΦΜ δεν καταργείται, αλλά αδρανοποιείται. Για να καταστεί εκ νέου ενεργός, ο φορολογούμενος πρέπει να έχει ρυθμίσει όλες τις εκκρεμότητές του.
Στο μεσοδιάστημα, οι φορολογούμενοι που θα απολέσουν τη φορολογική τους ταυτότητα δεν θα λαμβάνουν επιστροφές φόρου, δεν θα μπορούν να εισπράξουν χρήματα για πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο, θα χάνουν τις φοροαπαλλαγές, δεν θα μπορούν να μεταβιβάζουν ακίνητα, να λαμβάνουν δάνεια και να θεωρούν βιβλία και στοιχεία.
Επίσης, με την απενεργοποίηση του ΑΦΜ δεν θα λαμβάνουν πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
ΙΧ με πετρέλαιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Στην άμεση άρση απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης αναμένεται να προβεί, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η κυβέρνηση καθώς η απαγόρευση των οχημάτων diesel σε Αττική και Θεσσαλονίκη ισχύει από το 1991 και είναι γεγονός πως μετά από 20 χρόνια έχουν αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Στη χώρα μας η κύρια πηγή ρύπανσης σωματιδίων στις μεγαλουπόλεις από πετρελαιοκίνητα οχήματα προέρχονται από τα Ταξί αλλά και τα παλαιά φορτηγά όπου διαθέτουμε τον γηραιότερο στόλο οχημάτων στην ΕΕ!
Μάλιστα τα πετρελαιοκίνητα οχήματα που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Euro4 εκπέμπουν περισσότερα μικροσωματίδια από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα. Ωστόσο τα εν λόγο μοντέλα θεωρούνται ήδη παλιά καθώς σήμερα ισχύουν οι εκπομπές ρύπων Euro5 ενώ από το 2014 περνάμε στην οδηγία Euro6! Και στις δύο τελευταίες κατηγορίες οι εκπομπές μικροσωματιδίων κυμαίνονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τους αντίστοιχους βενζινοκινητήρες.
Πάντως τα δύο μεγάλα ?αγκάθια? που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση αφορούν στο λαθρεμπόριο καυσίμων (χρήση πετρελαίου θέρμανσης στα ΙΧ) και στην ανεπαρκή συντήρηση και απουσία τεχνικού ελέγχου των αυτοκινήτων που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 60% του στόλου των οχημάτων!
Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες αν σε κινητήρες diesel τεχνολογίας Euro5 χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο θέρμανσης που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θείο τότε υπάρχει κίνδυνος για δυσμενή αποτελέσματα στις εκπομπές.
Πράσινος Δακτύλιος
Τα κυβερνητικά στελέχη πέραν της άρσης απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης αναζητούν και άλλες συνδυαστικές λύσεις που επιφέρουν μείωση των εκπομπών ρύπων.
Ενα μέτρο το οποίο φαίνεται να αποδίδει μέγιστα οφέλη στο περιβάλλον είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων ηλικίας μεγαλύτερης των 15 ετών στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Ωστόσο για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα εφαρμογής και αστυνόμευσης ενώ θα πρέπει να δοθούν και κίνητρα σε όσους επιθυμούν να τα αντικαταστήσουν με καινούρια ώστε να κυκλοφορούν ελεύθερα στον Πράσινο Δακτύλιο
Άλλωστε η απόσυρση είναι σε ισχύ και το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να συμπεριληφθεί και η κατηγορία των βαρέων φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στο μέτρο.
Απόσυρση και στα βαρέα φορτηγά
Η απόσυρση στα ΙΧ και στα ελαφρά φορτηγά κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι πως οι ιδιοκτήτες των ΙΧ που οδηγούνται στα κέντρα ανακύκλωσης δεν προβαίνουν στην αντικατάστασή τους. Ο λόγος σύμφωνα με στελέχη της αγοράς έχει να κάνει με την άσχημη ψυχολογική αλλά και οικονομική κατάσταση των καταναλωτών οι οποίοι επιπροσθέτως τρέμουν στην ιδέα επιπλέον φόρων στη χρήση των οχημάτων τους. Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) από τα μέσα Φεβρουαρίου που ξεκίνησε το μέτρο της απόσυρσης έως και τις 22 Αυγούστου έχουν οδηγηθεί στα κέντρα ανακύκλωσης 44.346 ΙΧ και 1.902 φορτηγά. Αν επεκταθεί άμεσα το μέτρο της απόσυρσης και στα βαρέα φορτηγά και λεωφορεία τότε το μέτρο θα τονωθεί ιδιαίτερα όπως επίσης και οι πωλήσεις καινούριων βαρέων φορτηγών που καταγράφουν πτώση 60,8% στο πρώτο 7μηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Το βασικό θέμα στην απόσυρση βαρέων οχημάτων ωστόσο έχει να κάνει με το όφελος που θα αποκομίσουν οι ιδιοκτήτες των παλαιών οχημάτων και σύμφωνα με πληροφορίες τα κυβερνητικά στελέχη προσανατολίζονται σε έκπτωση των φόρων κατά την αντικατάσταση κάποιου παλαιού φορτηγού με καινούριου ή μηδενικά τέλη κυκλοφορίας για 3 έως 5 χρόνια.
Η προϊστορία
Το θέμα της άρσης απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη απασχολεί όλες τις κυβερνήσεις από τη δεκαετία του '90 χωρίς ωστόσο να έχει λάβει κανείς τη σωστή απόφαση...
Το θέμα ωστόσο απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ενωση εδώ και πολλά χρόνια και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται πως εξ αρχής κινήθηκε στην σωστή κατεύθυνση καθώς μόλις ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως: "Θα επανεξετάσουμε την απαγόρευση πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη μείωση του μεταφορικού κόστους επιχειρήσεων και καταναλωτών. Οι σύγχρονες τεχνολογίες πετρελαιοκίνησης έχουν οδηγήσει όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε αυτή την κατεύθυνση".
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανωσταντίνου φαίνεται να έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην αντικατάσταση των παλαιών και ρυπογόνων φορτηγών τα οποία αποτελούν και τη ?ρίζα? του κακού στις δύο μεγαλουπόλεις εξαιτίας των υπερβολικών εκπομπών ρύπων που παράγουν. Αλλωστε είναι γνωστό πως η χώρα μας κατέχει τον γηραιότερο στόλο φορτηγών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων η μέση ηλικία του στόλου βαρέων φορτηγών επιδεινώθηκε κατά τη δεκαετία 1980-1990 με αποτέλεσμα από 11,5 έτη να βρεθεί στα 16,5 έτη στο τέλος της συγκεκριμένης περιόδου. Αυτή η αρνητική εξέλιξη συνεχίστηκε και στη δεκαετία του '90 φτάνοντας τα 17,1 έτη το 2000. Στο τέλος του 2005, η μέση ηλικία του στόλου ήταν 17,9 έτη. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 40,4% του στόλου αποτελείται από οχήματα ηλικίας άνω των 20 ετών! Σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των φορτηγών στη χώρα κυμαίνεται στα 18 χρόνια τη στιγμή που στην υπόλοιπη ΕΕ δεν ξεπερνά τα 8 έτη!
Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός πως τα φορτηγά και λεωφορεία με ηλικία άνω των 15 ετών είναι 4,6 φορές πιο επικίνδυνα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα οχήματα ηλικίας έως 5 ετών σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ.
Πάντως σύμφωνα με τα νέα δεδομένα στην αγορά αυτοκινήτου η απόσυρση μάλλον θα παραταθεί και για την επόμενη χρονιά ώστε να τονωθούν οι πωλήσεις καινούριων οχημάτων και να ενισχυθούν τα δημοσιονομικά έσοδα που προέρχονται από τον κλάδο.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ποια μέτρα παίρνουν οι επιχειρήσεις για να αντέξουν στην κρίση
Στις ασφαλιστικές, εισηγμένες και μη, οι εταιρείες έχουν περάσει σε φάση εξορθολογισμού της πολιτικής προμηθειών προς τα ελεύθερα δίκτυα πωλήσεων (πράκτορες και μεσίτες) με αποτέλεσμα οι μέσες προμήθειες που διαμορφώνονταν προς διετίας στο εξαιρετικά υψηλό 25% να έχουν μειωθεί στο 18% με τάσεις περαιτέρω συρρίκνωσης προς το 10%-15%. Ταυτόχρονα οι μεγαλύτερες ξένες ασφαλιστικές έχουν προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ομολόγων με στροφή προς ομόλογα ΑΑΑ, προθεσμιακές καταθέσεις και αναπροσαρμογές τιμών ακινήτων. Σε ό,τι αφορά τις αποεπενδύσεις, είναι σαφείς οι προσπάθειες που κάνουν για να εξειδικευτούν σε συγκεκριμένους κλάδους, πουλώντας ενδεχομένως και ορισμένα χαρτοφυλάκια ή επενδυτικές εταιρείες (ΑΕΔΑΚ) που δεν τους ενδιαφέρουν.
Στις χρηματοοικονομικές, οι μεν εγχώριες χρηματιστηριακές έχουν μειώσει την πολιτική προμηθειών προκειμένου να διακρατήσουν το ενεργό πελατολόγιό τους και κυρίως ανοίγονται προς τις ξένες αγορές που σίγουρα έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και δυνατότητες κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, μειώνουν οργανογράμματα και ελαττώνουν προσωπικό για συγκράτηση λειτουργικού κόστους.
Τρόφιμα - ποτά
Στις εταιρείες τροφίμων και ποτών, το γεγονός ότι η Coca - Cola διατήρησε την κερδοφορία της και βρέθηκε στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο Χ.Α., ουδόλως την εμπόδισε να προχωρήσει το πρόγραμμα δραστικού ελέγχου του λειτουργικού κόστους που είχαν ζητήσει από τη Νέα Υόρκη για τις εταιρείες σε Ελλάδα και Ιρλανδία. Απολύσεις (αγγίζουν τα 1.000 άτομα), αυστηρή πολιτική εκπτώσεων προς τα super markets, μείωση διαφημιστικών δαπανών, γεωγραφική διασπορά με εξάπλωση και νέες περιφερειακές αγορές είναι οι πολιτικές που εντάσσονται μέσα στο business plan του ομίλου μέχρι το 2014. Τις ημέρες αυτές το διοικητικό συμβούλιο φαίνεται να το απασχολεί η εξέλιξη στο θέμα του ΦΠΑ (23%), που ενδεχομένως να αλλάξει το μείγμα πωλήσεων και να αναπροσαρμόσει τις στρατηγικές πωλήσεων. Oι υπόλοιπες εταιρείες τροφίμων και ποτών, θα επηρεαστούν ακόμη περισσότερο από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, αν και δηλώνουν τις διαφωνίες τους και την αδυναμία τους να απορροφήσουν τυχόν αυξήσεις στο ΦΠΑ και στρέφονται στις «μάχες επί των ραφιών» με τα super markets προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους και να διατηρήσουν τις πωλήσεις λιανικής. Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων έχουν μειώσει κατά 10%-20% την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων κάνοντας αντίστοιχες κινήσεις και στα αποθέματά τους. Ταυτόχρονα προσπαθούν να ανοιχθούν σε νέες αγορές στην Ανατ. Ευρώπη, αραβικά κράτη και άπω Ανατολή αυξάνοντας την εξωστρέφειά τους.
Φαρμακοβιομηχανίες - χημικά - πλαστικά
Στις φαρμακοβιομηχανίες, τα περιθώρια κέρδους είχαν διαμορφωθεί τα τελευταία 2 χρόνια στα υψηλά επίπεδα των 10%-15%, αλλά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις πληρωμές του Δημοσίου και τα ελληνικά ομόλογα έχουν μειώσει τα περιθώρια για την εγχώρια φαρμακευτική αγορά προς το 5%-7%. Αποτέλεσμα των συνεχώς συρρικνούμενων περιθωρίων κέρδους είναι η δημιουργία πολιτικών ντάμπινγκ στο χώρο του φαρμάκου με αποτέλεσμα τα φθηνά φάρμακα στην Ελλάδα να πωλούνται ακριβότερα σε ξένες αγορές και να δημιουργείται έλλειψη στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, γίνεται σαφέστερος ο διαχωρισμός μεταξύ φαρμάκων και καλλυντικών και ορισμένοι όμιλοι φαίνεται να αποεπενδύουν από θυγατρικές σε Ελλάδα και εξωτερικό, που δεν είναι αποδοτικές ή δεν ταιριάζουν με το σχεδιασμό τους. Στις εταιρείες χημικών, η μάχη δίνεται και στον τομέα των πρώτων υλών αφού τα πετρελαιοειδή υποπροϊόντα (παραφίνες), όπου χρησιμοποιούνται είχαν αυξήσει το κόστος λειτουργίας, ενώ οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου πλέον εστιάζουν στη δημιουργία συγκεκριμένων αποκλειστικών δικτύων αλλά και στη γεωγραφική επέκταση των κατασκευαστικών μονάδων σε χώρες φθηνού κόστους στα Βαλκάνια.
Ελαστικές μορφές εργασίας στο λιανεμπόριο
«Αγκάθια» το κόστος ενέργειας και τα μισθώματα
Μείωση λειτουργικού κόστους με απολύσεις, αλλαγές ωραρίων αναδιαρθρώσεις οργανογραμμάτων, περιορισμούς στους χρόνους και αλλαγές συνεργασιών στους προμηθευτές τους, είναι ορισμένα μέτρα που έχουν υιοθετήσει οι βιομηχανίες στην Ελλάδα. Ο βιομηχανικός κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από την αύξηση των πρώτων υλών, τη μείωση της κατανάλωσης αλλά και τον εξωτερικό ανταγωνισμό από αναδυόμενες αγορές. Μόνο στις βιομηχανίες στη βόρεια Ελλάδα (εισηγμένες και μη) έχουν χαθεί περίπου 10.000 θέσεις εργασίας στο διάστημα 2010-2011 σύμφωνα με εκτιμήσεις από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών βόρειας Ελλάδας, ενώ η εγχώρια ζήτηση έχει καταρρεύσει.
Στις μεταλλουργικές, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το κόστος της ενέργειας το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια αλλά οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται προχωρούν προς αλλαγές προορισμών πωλήσεων και ανασυγκρότησης των δικτύων διανομών.
Real estate
Η αλλαγή του οικονομικού και επαγγελματικού χάρτη έχει οδηγήσει σε μείωση των μισθωμάτων αλλά κυρίως στην εξαφάνιση του «αρραβώνα» (το γνωστό «αέρα») που έδινε σημαντικά έσοδα από επαγγελματικά μισθώματα και ρευστότητα στις εταιρείες Real Estate. Πλέον, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα στόχος είναι η διακράτηση της πληρότητάς τους ακόμη και μη συμφέροντες όρους. Ταυτόχρονα οι διαχειριστές (yields managers) αναζητούν επωνυμίες καταστημάτων που διακρατούν τα πελατολόγιά τους. Επίσης οι μεγαλύτερες εταιρείες στρέφονται στην επέκτασή τους σε ξένες χώρες όπου οι συνθήκες κατασκευών και εκμετάλλευσης επαγγελματικών ακινήτων είναι καλύτερες σε σχέση με την Ελλάδα. Περίπου το 30%-40% των εσόδων των μεγάλων εταιρειών real estate (εισηγμένων και μη) προέρχονται από επενδύσεις στο εξωτερικό. Μάλιστα σε χώρες που η αγοραία αξία των ακινήτων τους παραμένει υψηλή, οι περισσότερες προχωρούν σε πωλήσεις.
Λιανικό εμπόριο
Οι αλυσίδες λιανικής προχωρούν σε ελαστικές μορφές εργασίας και περικοπής προσωπικού και κυρίως προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα κεφαλαιακά όπλα τους και τα αποθέματά τους.
Θυγατρικές πολυεθνικών έχουν δυνατότητες να εξαντλήσουν την πολιτική των προσφορών αφού έχουν και την κεφαλαιακή κάλυψη των μητρικών εταιρειών, ενώ οι εγχώριες αλυσίδες προχωρούν σε αναδιαπραγματεύσεις δανείων με τις τράπεζες.
Το Πετρέλαιο- απειλή για τη Ναυτιλία
Στη Ναυτιλία (εμπορική και ακτοπλοΐα) το μεγάλο πρόβλημα είναι οι τιμές πετρελαίου που έχουν εκτοξευτεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους. Οι εταιρείες αλλάζουν συνεχώς τα τελευταία δύο χρόνια τα προγράμματα δρομολογίων τους με στόχο να δημιουργηθούν γραμμές που θα είναι λιγότερο ζημιογόνες στις εκτός τουρισμού περιόδους και περισσότερο κερδοφόρες στις τουριστικές περιόδους. Κατά τον τελευταίο χρόνο από τις εισηγμένες έχουν πωληθεί 10 Ε/Γ-Ο/Γ πλοία απ' όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.
Οι γραμμές εξωτερικού (Ελλάδα-Ιταλία) και οι κρουαζιέρες στο Αιγαίο σε συνδυασμό με στρατηγικές συμμαχίες (όπως αυτή της ΑΝΕΚ με την Attica Groups), είναι κινήσεις βελτίωσης.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Νέα κριτήρια ελέγχου για τους επαγγελματίες
Με τη φοροδιαφυγή να υπολογίζεται ότι φθάνει ετησίως στο 4% του ΑΕΠ ή περίπου 9 δισ. ευρώ και την τρόικα να πιέζει ασφυκτικά για καλύτερες επιδόσεις στην αντιμετώπισή της, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αξιοποιώντας την τεχνική βοήθεια που παρέχει το ΔΝΤ καταστρώνουν νέο σχέδιο για τον εντοπισμό των αδήλωτων εισοδημάτων το οποίο στηρίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια.
Τα νέου τύπου κριτήρια θα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο που θα διενεργούν οι ελεγκτές από το γραφείο τους και θα βασίζονται στα στοιχεία του «πόθεν έσχες», το οποίο στο εξής θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα ισχύει για όλους, από τις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών και τραπεζικούς λογαριασμούς και από την ηλεκτρονική έκδοση και εξόφληση τιμολογίων.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με συγκεκριμένα κριτήρια αλγοριθμικού χαρακτήρα θα προσδιορίζουν το ελάχιστο ύψος του εισοδήματος που θα πρέπει να εμφανίζουν στην εφορία οι επαγγελματίες.
Στους σχεδιασμούς του Οικονομικού Επιτελείου βρίσκεται η ενεργοποίηση όλων των ισχυουσών διατάξεων και ενδεχομένως η ενίσχυσή τους με νέες ώστε να δημιουργείται ένα νέο «δίχτυ» σύλληψης της φοροδιαφυγής.
Κριτήρια
Κριτήρια για τον προσδιορισμό ενός ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος θα είναι για παράδειγμα, οι αγορές που πραγματοποιεί η επιχείρηση.
«Δεν μπορεί ένα σουβλατζίδικο να αγοράζει 1.000 πίτες και να δηλώνει ότι έχει πουλήσει 100 σουβλάκια», αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Άλλα κριτήρια θα είναι το πραγματικά καταβαλλόμενο ή το τεκμαρτό ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης ή η λεγόμενη μισθωτική αξία της επαγγελματικής εγκατάστασης, τα ελάχιστα όρια αμοιβών των μισθωτών απασχολούμενων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.λπ., δηλαδή ποσά που θα προσδιορίζουν για κάθε επιτηδευματία και ελεύθερο επαγγελματία ένα μίνιμουμ εισόδημα, βάσει του οποίου θα θεωρείται ως βιώσιμη η άσκηση του επαγγέλματος. Επιπλέον, το ύψος του ελάχιστου ορίου εισοδήματος θα προσαυξάνεται με κριτήρια την εμπορικότητα της περιοχής στην οποία ασκείται η επαγγελματική δραστηριότητα καθώς και με βάση τα έτη άσκησης και το είδος της δραστηριότητας.
Εφόσον το δηλούμενο εισόδημα του επιτηδευματία είναι μικρότερο από το ελάχιστο όριο εισοδήματος που θα προσδιορίζουν τα «επαγγελματικά τεκμήρια», αυτός θα φορολογείται με βάση το προσδιοριζόμενο από τα «επαγγελματικά τεκμήρια» εισόδημα.
Στόχος των ρυθμίσεων αυτών θα είναι να πάψει να καταγράφεται το φαινόμενο η συντριπτική πλειονότητα των αυτοαπασχολουμένων να δηλώνει στην εφορία ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ.
Πέραν των κριτηρίων με βάση τα οποία θα προσδιορίζεται με έμμεσο τρόπο το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σχεδιάζει να νομοθετήσει νέες ρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής, που θα προβλέπουν την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» από όλους τους φορολογούμενους και την κατάργηση των πληρωμών σε μετρητά.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται:
1 Κάθε φυσικό πρόσωπο μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα υποβάλει ηλεκτρονικά και μία δήλωση «πόθεν έσχες», στην οποία θα περιγράφει αναλυτικά όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του και θα δηλώνει ακόμη και τα ποσά των καταθέσεων που έχει στις τράπεζες.
Καταθέσεις στις τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής, οικόπεδα, αγροτεμάχια, πισίνες, Ι.Χ. αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης μεγάλης αξίας, δαπάνες για την απόκτηση όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων, έσοδα που εισπράχθηκαν από τη ρευστοποίηση επενδύσεων ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και έξοδα διαβίωσης, θα πρέπει να δηλώνονται αναλυτικά από κάθε φορολογούμενο σε ξεχωριστό έντυπο δήλωσης «πόθεν έσχες» που θα συνυποβάλει με τη δήλωση εισοδήματος κάθε χρόνο.
Έλεγχοι
Στόχος είναι η διενέργεια αυτόματου ελέγχου στους φορολογούμενους, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν το συνολικό ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων και εσόδων τους είναι τέτοιο που να δικαιολογεί τις αποταμιεύσεις τους, τις δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών τους στοιχείων και το επίπεδο διαβίωσής τους.
2 Θα καταργηθούν σταδιακά οι συναλλαγές με μετρητά μέσω της καθιέρωσης της υποχρεωτικής χρήσης του ηλεκτρονικού χρήματος και των δίγραμμων επιταγών. Με την καθιέρωση του ηλεκτρονικού χρήματος ή των δίγραμμων επιταγών, όλες οι συναλλαγές θα έχουν πλέον ονοματεπώνυμο, δηλαδή, σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία των αποδεκτών των χρηματικών ποσών θα καταγράφονται ηλεκτρονικά μέσω του τραπεζικού συστήματος.
Συνεπώς, κάθε είσπραξη ποσού θα πρέπει να έχει πλέον κάποια νόμιμη αιτιολόγηση, αφού θα πρόκειται πλέον για συναλλαγή με άυλο ονομαστικό χρήμα που θα έχει καταγραφεί.
Φοροδιαφυγή στα νησιά
«Πάρτι φοροδιαφυγής» γίνεται στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές με 6 στις 10 επιχειρήσεις να μην κόβουν αποδείξεις. Όπως δήλωσε, χθες, ο διευθυντής Ελέγχων του ΣΔΟΕ, Ν. Λέκκας, τον Αύγουστο έγιναν 318 έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές και εντοπίστηκαν 195 επιχειρήσεις με παραβάσεις. Δηλαδή, ο μέσος όρος. παραβατικότητας ήταν 61% με 900 παραβάσεις.
Σε δεύτερη φάση το ΣΔΟΕ θα ελέγξει κατά πόσο οι επιχειρηματίες που «πιέζονται» για να εκδώσουν αποδείξεις έχουν αποδώσει το ΦΠΑ. Επίσης όπως είπε ο κ. Λέκκας από τον Οκτώβριο οι έλεγχοι που θα διενεργεί το ΣΔΟΕ στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία θα γίνονται online με τη χρήση φορητών υπολογιστών.
Μέσω των laptop οι ελεγκτές έχουν στη διάθεσή τους, για κάθε ελεγχόμενη επιχείρηση, τα πλήρη στοιχεία του φορολογικού μητρώου της, το ιστορικό παραβάσεων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα αποτελέσματα διασταυρώσεων, την εικόνα των συμμετεχόντων σ' αυτή φυσικών ή νομικών προσώπων, τα αριθμητικά και λοιπά δεδομένα των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, τα βιβλία και τα στοιχεία που έχουν νόμιμα θεωρηθεί, τα οχήματα που έχει στην κυριότητά της και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή.
Μέσω του συστήματος ELENXIS, αφού εντοπιστούν οι όποιες διαφορές φόρων, εκκαθαρίζονται οι κύριοι και πρόσθετοι φόροι, συντάσσονται εκθέσεις ελέγχου και καταλογιστικές πράξεις, απολογίζεται το ελεγκτικό έργο με το είδος και το ύψος των διαφορών και ενημερώνεται συνεχώς η εικόνα του φορολογούμενου με το ιστορικό ελέγχων του.
Το μέσο ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των μισθωτών (οικονομικό έτος 2010) ανήλθε σε 14.913 ευρώ και ήταν υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου εισοδήματος που δηλώθηκε από τους μη μισθωτούς/μη συνταξιούχους, το οποίο διαμορφώθηκε σε 6.354 ευρώ.
Το 53% των μισθωτών/συνταξιούχων δήλωσε εισόδημα κάτω του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ.
Το 83% των μη μισθωτών/μη συνταξιούχων (ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, εισοδηματίες, αγρότες) δήλωσε ατομικό εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ.
Περίπου το 85% στο σύνολο των φορολογουμένων δήλωσε εισόδημα κάτω από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδος, το οποίο διαμορφώθηκε σε 21.000 ευρώ το 2008.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ΕΚΑΣ: ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν
Με νέες, αυστηρές προϋποθέσεις θα χορηγείται από φέτος το ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) στους χαμηλοσυνταξιούχους. Οι αλλαγές ισχύουν αναδρομικά από 1/1/2011 και έχουν στόχο να διακόψουν την καταβολή του ΕΚΑΣ σε εισοδηματίες χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και σε αλλοδαπούς που δεν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι θα χάσουν το ΕΚΑΣ περίπου 15.000 συνταξιούχοι και θα το κερδίσουν άλλοι 60.000.
Η σχετική εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη απεστάλη στα ασφαλιστικά ταμεία, «ούτως ώστε να επιτευχθεί η δικαιότερη και ορθολογικότερη καταβολή του επιδόματος», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το υπουργείο, «ο χαρακτήρας του εν λόγω επιδόματος, για το οποίο δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, για πρώτη φορά αποσαφηνίζεται και νομοθετικά και ορίζεται ως μία ειδική μη ανταποδοτικού τύπου παροχή, η οποία δεν εξάγεται και προϋπόθεση για την καταβολή της αποτελεί η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα».
Οπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος, μεταξύ των άλλων, στο εξής για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ θα υπολογίζεται το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών κριτηρίων, ακόμα και τα μερίσματα, ενώ ο δικαιούχος πρέπει να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και να είναι μεγαλύτερος των 60 ετών. Επίσης:
1 Θα συνυπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια τα ποσά που απαλλάσσονται ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο (π.χ. από ενοίκια, καταθέσεις κ.ά.).
2 Καθιερώνεται ΕΚΑΣ 30 ευρώ για εισοδήματα από 8.472,10 μέχρι 9.200 ευρώ.
3 Οσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη, θα εισπράττουν τα 2/3 του ΕΚΑΣ (-33,35%).
4 Αναπροσαρμόζονται τα εισοδηματικά κριτήρια (με αύξηση 1,4%), ενώ από το 2012 προβλέπεται η αύξησή τους ανάλογα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
5 Επιβάλλεται ποινή (παρακρατούνται όσα αχρεωστήτως έχουν καταβληθεί στο διπλάσιο από το ποσό της κύριας σύνταξης και σε έξι μηνιαίες δόσεις) σε όσους εισπράττουν ΕΚΑΣ από δύο Ταμεία.
6 Αναδρομικά από την 1η Μαΐου κάθε χρόνου θα διακόπτεται η καταβολή του ΕΚΑΣ σε όσα πρόσωπα διαπιστώνεται ότι δεν το δικαιούνται.
7 Τίθεται προϋπόθεση για την καταβολή του ΕΚΑΣ η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.
Οι προϋποθέσεις για την καταβολή του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου των οργανισμών κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (πλην ΟΓΑ και ΝΑΤ) είναι, σε ό,τι αφορά το όριο ηλικίας και τα εισοδηματικά κριτήρια (με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2010, δηλαδή εισοδήματα του 2009), οι ακόλουθες:
n Να έχουν συμπληρώσει την 1/1/2011 το 60ό έτος της ηλικίας, αν είναι συνταξιούχοι γήρατος και θανάτου (δεν απαιτείται η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας στις περιπτώσεις συνταξιούχων αναπηρίας και παιδιών που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους). Σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος την 1/1/2011, το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου συμπλήρωσαν το 60ό έτος.
n Να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
n Να έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και επιδόματα έως και 8.472,09 ευρώ. Αφαιρούνται μόνο ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, η ισόβια σύνταξη και τα προνοιακά βοηθήματα του υπουργείου Υγείας. Αντιθέτως, συνυπολογίζονται το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, το επίδομα παραπληγίας - τετραπληγίας, το καθαρό ποσό από μισθούς και συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης και τα ποσά στρατιωτικής σύνταξης που χορηγούνται σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου.
n Να έχουν συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα έως 9.884,11 ευρώ.
n Να έχουν συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα έως 15.380,90 ευρώ.
n Να μην υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης μαζί με τα επιδόματα (εκτός από τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας).
n Για τη χορήγηση του νέου ΕΚΑΣ των 30 ευρώ, πρέπει το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να είναι από 8.472,10 ευρώ μέχρι 9.200 ευρώ, το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ και το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, το ποσό των 13.500 ευρώ.
Τα παραπάνω ποσά ΕΚΑΣ χορηγούνται σε όσους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας λαμβάνουν πλήρη σύνταξη. Αν λαμβάνουν σύνταξη μειωμένη (είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί σε όριο ηλικίας μικρότερο του πλήρους είτε με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο εκείνου που προβλέπεται για χορήγηση ολόκληρης της σύνταξης) το ΕΚΑΣ το οποίο θα καταβάλλεται θα είναι τα 2/3 των πλήρων ποσών ΕΚΑΣ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Ασπίδα για τις καταθέσεις
Ασπίδα για την προστασία των καταθετών φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προστατεύοντας τους στην περίπτωση που κάποια -μικρή κυρίως τράπεζα- αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις -όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες- θα δημιουργείται ένα μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, μία νέα δηλαδή τράπεζα, στην οποία θα μεταβιβάζονται όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού και φυσικά οι καταθέσεις.
Η μεταβατική αυτή τράπεζα θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και θα έχει την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (30δισ ευρώ) και του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων- Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).
Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός από το «κακό κομμάτι» της ίδιας τράπεζας με τα π.χ. προβληματικά δάνεια και τις επισφάλειες.
Έτσι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τους καταθέτες -ακόμα και στην περίπτωση που κάποια τράπεζα αντιμετωπίσει πρόβλημα-, ενώ όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού θα μεταβιβάζονται σε άλλη μεγαλύτερη τράπεζα στο μέλλον.
Το «προβληματικό» κομμάτι που θα μένει πίσω θα μπαίνει σε διαδικασία πλήρους εξυγίανσης.
Το νομοσχέδιο πήρε χθες το πράσινο φως, από το υπουργικό συμβούλιο για να ξεκινήσει η υλοποίηση του, ενώ αναμένεται να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών: «Με το νομοσχέδιο ενισχύεται ακόμη περισσότερο η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ιδίως των μικρότερων τραπεζών. Το βασικό σχήμα που εισάγει το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαχωρισμού μιας τράπεζας με τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, με την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΕΚΕ».
Ας σημειωθεί ότι κατά τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου θα ληφθούν υπόψη τυχόν πρόσθετες παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Με το ίδιο νομοσχέδιο εισάγονται αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την εποπτεία και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου η χώρα μας να εναρμονιστεί με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες -μέλη της ΕΕ. Επίσης ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία τρεις Οδηγίες, που αφορούν: τα «Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος» (π.χ. εκδότες πιστωτικών καρτών). Τη δυνατότητα συνεργασίας των εποπτικών αρχών για τις τράπεζες που έχουν θυγατρικές ή υποκαταστήματα σε άλλες χώρες και τέλος το σύστημα πληρωμών και τα συστήματα διακανονισμών αξιογράφων και παροχής διασυνοριακών χρηματο-οικονομικών ασφαλειών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Στοιχεία σοκ για τη λευκή απεργία των εφοριακών
Σχεδόν μηδενικό έργο παρουσιάζουν οι 34 μεγαλύτερες εφορίες που εισπράττουν περίπου το 70% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Από τις 34 ΔΟΥ στις 31 κάθε υπάλληλος πραγματοποίησε κάτω από έναν έλεγχο τον περασμένο Ιούνιο. Στις υπόλοιπες 3 εφορίες οι έλεγχοι φθάνουν μέχρι το 1,27 ανά υπάλληλο (ΔOY Χαλκίδας). Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος έχει ήδη «ξηλώσει» τους έφορους που δεν έπιασαν τους εισπρακτικούς στόχους και σύντομα με απόφασή του αναμένεται να τοποθετηθούν οι νέοι προϊστάμενοι στους οποίους θα τεθούν ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι και θα αξιολογούνται για τις επιδόσεις τους κάθε τρίμηνο.
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών και έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο είναι αποκαλυπτικά καθώς δείχνουν ότι:
Δώδεκα μεγάλες ΔΟΥ δεν κατάφεραν τον Ιούνιο να ελέγξουν ούτε καν μια υπόθεση με την πρώτη θέση να κατέχει η ΔΟΥ Ψυχικού.
Με μηδενικούς ρυθμούς κινείται η διαδικασία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών μέσω κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων καθώς οι 33 από τις 34 μεγάλες εφορίες της χώρας παρουσιάζουν απόδοση κάτω του 1% και μόλις σε μια εφορία, στη Β΄ Θεσσαλονίκη, έχουν γίνει κατασχέσεις στο 4% των ληξιπρόθεσμων οφειλετών.
Οι φορολογούμενοι αρνούνται να συμμορφωθούν στις οχλήσεις των εφοριών για υποβολή δηλώσεων και απόδοση φόρων. Τα μεγαλύτερα ποσοστά μη συμμόρφωσης καταγράφονται στις εφορίες που υπάγονται οι μεγάλες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης το ποσοστό μη συμμόρφωσης φθάνει το 19,16%, στη ΦΑΕΕ Αθηνών το 13,45%, στη ΦΑΕ Πειραιά το 12,53% και στη ΦΑΒΕ Αθηνών το 11,19%. Οι επιχειρηματίες λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν προσέρχονται στις εφορίες για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους.
Στα συρτάρια των εφοριών βρίσκονται χωρίς να έχουν ελεγχθεί 358.503 φάκελοι υποθέσεων φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από τις 511.325 υποθέσεις φορο-παραβάσεων που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις και ελέγχους και εστάλησαν για έλεγχο στις ΔΟΥ όλης της χώρας μέχρι και χθες έκλεισαν οι 152.822 δηλαδή, τρεις στις δέκα (ποσοστό 30%). Από τις υποθέσεις που έκλεισαν βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 460,45 εκατ. ευρώ ή 3.012 ευρώ κατά μέσο όρο. Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις να έχουν «ξεχάσει» να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ, φορολογίας εισοδήματος ή συγκεντρωτικές καταστάσεις, να έχουν κρύψει από την εφορία εισοδήματα (από ενοίκια, επιχειρηματική αμοιβή), να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ταυτόχρονα ακίνητα μεγάλης αξίας, να μην έχουν δηλώσει ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν.
Τη βάση «πέρασαν» μόλις 24 ΔΟΥ οι οποίες μπόρεσαν από την αρχή του έτους μέχρι και χθες να κλείσουν άνω του 50% των φορουποθέσεων που τους ανατέθηκαν. Οι 264 εφορίες έλεγξαν λιγότερες από τις μισές υποθέσεις με 43 ΔΟΥ να έχουν κλείσει μόλις το 20% των φορο-υποθέσεων.
Οι περισσότερες ανέλεγκτες υποθέσεις φορο-παραβάσεων εντοπίζονται στη ΔΟΥ Χαλκίδας (5.580 υποθέσεις) και ακολουθούν η ΔΟΥ Ρόδου με 5.577 ανέλεγκτες υποθέσεις και η Α΄ Ηρακλείου με 5.563 υποθέσεις.
Γ. Παπανδρέου: «Δημοσιοποιήστε τα ονόματα»
Εντολή να προχωρήσει άμεσα η δημοσιοποίηση των ονομάτων φορο-παραβατών και μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου, αλλά και η κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων για τους φορολογούμενους που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» έδωσε ο πρωθυπουργός. Zήτησε να ενεργοποιηθεί ο νόμος που προβλέπει τη δημοσιοποίηση ονομάτων και να ξεπεραστούν τα εμπόδια με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Tο θέμα εξετάσθηκε χθες σε σύσκεψη με τους υπουργούς Oικονομικών Eυάγγ. Bενιζέλο, Προστασίας του Πολίτη, Xρ. Παπουτσή, Δικαιοσύνης, M. Παπαϊωάννου, τον Γ.Γ. του υπουργείου Oικονομικών, Γ. Kαπελέρη και τον επικεφαλής του ΣΔOE, κ. I. Διώτη.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Σύγχυση για τον ΦΠΑ
Παρατείνεται η σύγχυση λίγα 24ωρα πριν από την εφαρμογή του μέτρου της επιβολής ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος που θα περιγράφει λεπτομερώς το πώς θα ισχύσει και ποια τρόφιμα θα συμπεριληφθούν σε αυτήν.
Μόλις τέσσερις εργάσιμες πριν από την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου που τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο και ουδείς γνωρίζει επακριβώς σε ποια τρόφιμα θα ισχύσει ο αυξημένος ΦΠΑ, πώς θα λειτουργήσει και για πόσο διάστημα.
Τη σύγχυση επέτειναν οι χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, ο οποίος μιλώντας στη ΝΕΤ δήλωσε ότι ο αυξημένος ΦΠΑ θα εφαρμοστεί ως έχει μέχρι τον Οκτώβριο, όταν και θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το νέο από την 1η Σεπτεμβρίου καθεστώς ΦΠΑ θα είναι προσωρινό. Οπως είπε, η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ είχε ληφθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου ως αντισταθμιστικό μέτρο για τη μη εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, και πρόσθεσε πως έπρεπε να ληφθεί το συγκεκριμένο μέτρο, όπως και τα άλλα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, ώστε να προκύψουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου.
Και ο Βενιζέλος. Παράθυρο για αλλαγές στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα αφήνει και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, σε απάντησή του σχετικά με την ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας 28 μεγάλων εταιρειών και αλυσίδων καταστημάτων που λειτουργούν στον χώρο της εστίασης. «Ενα από τα πρώτα θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα θα είναι αυτό», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι βρήκε και υποχρεούται να εφαρμόσει ένα μέτρο που είχε συμφωνηθεί τον Μάιο, προκειμένου να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, που κινούνται στον χαμηλό συντελεστή 6,5%.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι «είναι πολύ δύσκολο αμέσως τώρα να βρεθεί μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος που να αποδίδει περίπου 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο, εφόσον διατηρήσαμε το καθεστώς της επιστροφής του φόρου λόγω των αποδείξεων και δεν εξομοιώθηκαν οι φόροι στο πετρέλαιο».
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Έρχονται τα ραβασάκια με την τριπλή εισφορά
Το «λογαριασμό» για την καταβολή της εισφοράς αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την εισφορά στους ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 1.929 κ.εκ. και σε όσους έχουν σκάφη αναψυχής και πισίνες θα αρχίσει να ταχυδρομεί από την επόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.
Η πρώτη παρτίδα που θα ταχυδρομηθεί μέχρι το τέλος του μήνα θα αφορά περίπου 1.500.000 εκκαθαριστικά σημειώματα με τους φορολογούμενους να καλούνται να καταβάλλουν τη πρώτη δόση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών το σύνολο των σημειωμάτων που υπολογίζεται σε πάνω από 3.000.000 θα έχει αποσταλεί στους υπόχρεους το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.
Εισφορά
Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες και εισοδηματίες που δήλωσαν φέτος εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά από 1% μέχρι και 4% ανάλογα με το ύψους του εισοδήματος. Το τέλος επιτηδεύματος που για φέτος είναι 300 ευρώ θα καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, ενώ η εισφορά για τις αντικειμενικές δαπάνες υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του ποσού που αντιστοιχεί στο τεκμήριο διαβίωσης.
Η συνολική οφειλή καταβάλλεται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 300 ευρώ ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής παρέχεται έκπτωση 5%.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Μειώνουν δάνεια τα δικαστήρια
Σωρεία νέων αποφάσεων από τα ειρηνοδικεία Θεσσαλονίκης και Βόλου αποδεσμεύουν καταναλωτές από τον "βρόχο" των τόκων τραπεζικών δανείων. Από τον περασμένο Μάιο εκδόθηκαν πάνω από 30 αποφάσεις, θετικές για τους πολίτες, σε όλη τη χώρα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και απορριπτικές. Η αρχή έγινε από έναν συνταξιούχο, ο οποίος προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για τη διαγραφή χρέους 200.000 ευρώ, αίτημα που έγινε δεκτό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, ήδη έχουν προσφύγει στα δικαστήρια περισσότεροι από 7.000 πολίτες.
Με πρόσφατες αποφάσεις του το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε καταναλώτρια, η οποία χρωστούσε συνολικά 202.107 ευρώ σε οκτώ τράπεζες και πλέον θα καταβάλει συνολικά μόνο 36.000 ευρώ, αλλά και ζευγάρι με δύο παιδιά που όφειλε 147.842 ευρώ σε πέντε τράπεζες και καλείται να καταβάλει πλέον 83.501 ευρώ.
Στην πρώτη περίπτωση η 63χρονη προσέφυγε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή για να υπαχθεί στον νόμο για τη ρύθμιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η γυναίκα είχε μηνιαίο εισόδημα 1.850 ευρώ και όφειλε σε οκτώ τράπεζες 202.107 ευρώ, από χρέη σε πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια. Το μόνο της περιουσιακό στοιχείο ήταν ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών και επιπλέον αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Το ΚΕΠΚΑ συνέταξε σχέδιο αποπληρωμής, το οποίο απέστειλε στις τράπεζες, αλλά δεν έγινε αποδεκτό και η καταναλώτρια προσέφυγε στο ειρηνοδικείο ενώπιον του οποίου εμφανίστηκε χωρίς δικηγόρο (εκδικάστηκε στις 8 Ιουνίου).
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, από τις 202.107 ευρώ η καταναλώτρια θα πληρώσει 36.000 ευρώ και τα υπόλοιπα χρέη της θα διαγραφούν.
Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε ένα ζευγάρι με δύο παιδιά, από τα οποία το ένα έχει μαθησιακές δυσκολίες. Οι σύζυγοι είχαν μηνιαίο εισόδημα 2.700 ευρώ, και όφειλαν 147.842 ευρώ σε πέντε τράπεζες και το χρέος τους προερχόταν από στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Το ζευγάρι προσέφυγε στο ΚΕΠΚΑ, αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι τράπεζες δεν δέχτηκαν το σχέδιο αποπληρωμής. Ετσι έμενε ως λύση η δικαστική οδός και η η υπόθεση εκδικάστηκε επίσης στις 8 Ιουνίου.
Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές θα καταβάλουν συνολικά 83.501 ευρώ, τα υπόλοιπα χρέη θα διαγραφούν και η πρώτη κατοικία της οικογένειας δεν θα κατασχεθεί.
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ
Δικαίωση δύο δανειοληπτών και από τον Βόλο
Δύο αιτήσεις που κατατέθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου και στις 23 Μαρτίου στο Ειρηνοδικείο του Βόλου είχαν επίσης θετική κατάληξη για τους δανειολήπτες. Στην πρώτη περίπτωση η αίτηση αφορούσε μια εργαζόμενη με τετράμηνη σύμβαση σε γηροκομείο του Βόλου, η οποία είχε χρέος 227.732 ευρώ, ενώ ως περιουσιακό της στοιχείο ήταν η ψιλή κυριότητα σε διαμέρισμα στην πόλη. Με την απόφαση που εκδόθηκε πριν από μερικές μέρες περικόπτεται το 80% του ποσού που όφειλε στις τράπεζες και η δανειολήπτρια υποχρεούται να πληρώσει συνολικά 43.754 ευρώ σε 240 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά μια άνεργη μητέρα, αρχηγό μονογονεϊκής οικογένειας, η οποία χρωστούσε σε τράπεζα 35.000 ευρώ. Η ίδια υποστήριξε στο δικαστήριο πως το 2000 πήρε ένα δάνειο για να ανοίξει μια επιχείρηση, αλλά οι δουλειές δεν πήγαν καλά και αναγκάστηκε να κλείσει το κατάστημα λίγα χρόνια αργότερα. Από τότε εργάζεται περιστασιακά και αδυνατεί να πληρώσει το δάνειο, ενώ από το δικαστήριο ζήτησε την απαλλαγή της από το 50% του δανείου, και επιπλέον να πληρώσει το υπόλοιπο ποσό σε 4 χρόνια με τη μηνιαία δόση να μην ξεπερνά τα 300 ευρώ.
Υποστήριξε επίσης ότι επιχείρησε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την τράπεζα για τη ρύθμιση του χρέους, αλλά το πιστωτικό ίδρυμα ήταν αρνητικό και το δικαστήριο δικαίωσε το αίτημά της.
Πρόχειροι υπολογισμοί από τις τράπεζες ανεβάζουν στις 60.000 τον αριθμό των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί για εξωδικαστικό συμβιβασμό, από αυτά ωστόσο ελάχιστα γίνονται δεκτά και εκτιμάται ότι τα περισσότερα θα πάρουν τον δρόμο για τη δικαιοσύνη.
Επιπλέον μέχρι στιγμής καμία τράπεζα δεν έχει προσφύγει κατά απόφασης Ειρηνοδικείου, ουδείς όμως γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον όταν οι αποφάσεις θα πολλαπλασιαστούν.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Η «μυστική εταιρεία» κρίνει τις τύχες του κόσμου
Στο θέρετρο του Jackson Hole, ψηλά στα βουνά του Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ θα συγκληθεί και φέτος η «μυστική» συνάντηση των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών, όπου αποφασίζεται η τύχη ολόκληρου του κόσμου. Οι αγορές περιμένουν με ενδιαφέρον σήμερα τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) Μπεν Μπερνάνκι από το Jackson Hole, ελπίζοντας σε νέα ένεση ρευστότητας από τη FED που μπορεί να φτάνει τα 500 δισ. δολάρια.
Για να φθάσουν στην κεντρική πλατεία οι επισκέπτες της μικρής πόλης Jackson στο Γουαϊόμινγκ του Κάνσας πρέπει να περάσουν κάτω από μία από τις τέσσερις μεγάλες αψίδες, που είναι κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από κέρατα ελαφιού. Το τοπίο είναι ειδυλλιακό και το προτιμούν όσοι θέλουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, να δουν την άγρια φύση, να κάνουν ορειβασία ή να περπατήσουν στα γύρω βουνά. Αυτές τις ημέρες το θέρετρο Jackson Hole έχει πολλούς επιφανείς επισκέπτες, οι οποίοι ήλθαν επειδή εδώ συγκαλείται όπως και πέρυσι η «μυστική» ετήσια συνάντηση κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών και άλλων παραγόντων με τεράστια επιρροή στην πολιτική και την οικονομία.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στις ΗΠΑ επί 35 συναπτά έτη και φέτος γίνεται υπό την αιγίδα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κάνσας, που είναι παράρτημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Στη συνάντηση θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, από τις οποίες άλλες θα ανακοινωθούν άμεσα και άλλες θα γίνουν γνωστές σε βάθος χρόνου.
Αυστηρός έλεγχος. Ελάχιστοι γνωρίζουν ποιοι ακριβώς θα βρίσκονται στο Jackson Hole από σήμερα μέχρι και το Σαββατοκύριακο, αφού η λίστα των καλεσμένων ελέγχεται πολύ αυστηρά και μόνο οι πιο ισχυροί ηγέτες του πλανήτη και οικονομολόγοι με επιρροή καλούνται.
Ανάμεσα στους λίγους που είναι γνωστό ότι θα συμμετέχουν φέτος περιλαμβάνονται ο πρόεδρος της FED Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος συγκεντρώνει τα περισσότερα φώτα της δημοσιότητας λόγω της ομιλίας του που αναμένεται αύριο. Συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας Ερντέμ Μπασκί και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Τσάρλι Μπιν.
Οι λεπτομέρειες για τα θέματα της ατζέντας είναι επτασφράγιστο μυστικό. Στους οικονομικούς κύκλους όμως είναι γνωστό πως αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή να προσκληθεί κάποιος να μιλήσει ενώπιον των κορυφαίων οικονομικών και πολιτικών παραγόντων που θα παρευρίσκονται. Οι συνομιλίες και οι παρουσιάσεις θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο.
Οι αγορές ζητούν νέα ένεση ρευστότητας από τον Μπερνάνκι
Οταν ο Μπεν Μπερνάνκι θα μιλήσει - σε λίγες ώρες - στη μεγάλη αίθουσα χορού του Jackson Hole κάτω από τη σκιά των βουνών Grand Teton, πολιτικοί, οικονομολόγοι και επενδυτές σε κάθε γωνιά του πλανήτη θα κρέμονται από τα χείλη του, αναζητώντας οτιδήποτε στα λεγόμενά του που να δείχνει ότι η FED θα ρίξει και άλλα χρήματα στην αγορά.
Οι αγορές ελπίζουν ότι η FED θα ανακοινώσει νέα ένεση ρευστότητας έως 500 δισ. δολ., όπως έκανε και το 2010 όταν αγόρασε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε ρίξει επίσης στην αγορά 1,7 τρισ. δολ. την περίοδο 2008 και 2009 για να αντιμετωπίσει τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Τώρα όλοι θέλουν και τρίτο γύρο βοήθειας, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα υποσχεθεί ο Μπερνάνκι, τα χέρια του οποίου είναι περισσότερο δεμένα από ποτέ. Ανάμεσα στις επιλογές που έχει ο πρόεδρος της FED για να τονώσει την αμερικανική οικονομία που ασθμαίνει, είναι: α) να προχωρήσει σε νέο γύρο μεγάλων αγορών ομολόγων κ.λπ., πολιτική που είναι γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση, β) να μειώσει τα επιτόκια που πληρώνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα στις εμπορικές τράπεζες για τα αποθέματά τους σε ρευστό και γ) να αυξήσει τον χρόνο ωρίμασης του χαρτοφυλακίου της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Η τρίτη αυτή επιλογή είναι και η πιο πιθανή, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλούνται οι «Νιου Γιορκ Τάιμς».
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Οι τελικές ρυθμίσεις για το ΦΠΑ στην εστίαση
Με δυο ταχύτητες θα επιβάλλεται ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης από την 1η Σεπτεμβρίου ενώ το υπουργείο Οικονομικών περιόρισε τελικά την επιβάρυνση για τα τουριστικά πακέτα που θα ισχύουν τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους τουρίστες. Καταστήματα που πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα αλλά και φαγητά, όπως για παράδειγμα σούπερ μάρκετ ή παντοπωλεία που λειτουργούν μαζί με ταβέρνες, για τα μεν τυποποιημένα θα εφαρμόζουν συντελεστή 13% ενώ για τα έτοιμα φαγητά 23% .
Με την νέα εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γ. Καπελέρη διευκρινίζεται η αύξηση του ΦΠΑ στα ενιαία τουριστικά πακέτα θα είναι λιγότερο «τσουχτερή» αφού το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη μείωση του ποσοστού, επί του ενιαίου πακέτου διαμονής σε ξενοδοχείο στο οποίο από την 1η Σεπτεμβρίου θα επιβάλλεται αυξημένος συντελεστής 23%.
Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο ορίζονται τα εξής:
Ξενοδοχεία: Οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 23% ενώ οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται από 1.1.2011 με τον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%.
Τουριστικά πακέτα: Στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής ο διαχωρισμός θα γίνεται ως εξής:
- Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής (από 8%) υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό. Το υπόλοιπο ποσοστό φορολογείται με ΦΠΑ 6,5%.
- Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής (από 20%) υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα. Το υπόλοιπο 85% της ενιαίες τιμής υπάγεται σε συντελεστή 6,5%.
- Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής (από 40%) υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο. Στο υπόλοιπο 70% επιβάλλεται ΦΠΑ 6,5%.
Για κάθε αγαθό ή υπηρεσία εφαρμόζεται ο ανάλογος συντελεστής ΦΠΑ ανεξάρτητα από την ιδιότητα του αγοραστή και τη χώρα προέλευσής του.
Καταστήματα που πωλούν τρόφιμα και παράλληλα παρέχουν υπηρεσίες εστίασης: Μία επιχείρηση που εμπορεύεται διαφορετικά είδη αγαθών ή παρέχει διαφορετικά είδη υπηρεσιών και ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας που αφορά την κύρια δραστηριότητά της, υποχρεούται να εφαρμόζει τον κατά περίπτωση συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος ισχύει για κάθε συγκεκριμένο αγαθό ή κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία. Για παράδειγμα:
- Επιχείριση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει το μειωμένο συντελεστή 13%, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή 23%
- Σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή 23% για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.
Τυποποιημένα είδη διατροφής: Τα τυποποιημένα είδη διατροφής συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%, παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση. Τυποποιημένα θεωρούνται τα είδη διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες. Η περίπτωση αυτή αφορά τα προϊόντα που παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες, (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη, κλπ.), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια.
Σάντουιτς σε συσκευασία: Η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα, κατά συνέπεια υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Μη παρασκευασμένα είδη διατροφής: Στο μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης.
Ψωμί: Η παράδοση ψωμιού συνεχίζει να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Στον ίδιο συντελεστή συνεχίζουν να υπάγονται και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.
Νερό: Το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο, εξακολουθεί να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή 13%.
Ο εφαρμοζόμενος συντελεστής ΦΠΑ δεν εξαρτάται από τη λιανική ή χονδρική παράδοση των αγαθών.
Το νέο καθεστώς ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Σεπτεμβρίου
Με ΦΠΑ 23% επιβαρύνονται:
Χυμοί φρούτων και λαχανικών, ροφήματα όπως καφές , τσάι, σοκολάτα κλπ. αναψυκτικά , αεριούχα νερά φυσικά ή τεχνητά ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους, δηλαδή χονδρικά ή λιανικά, και ανεξάρτητα από τα σημεία της πώλησης, δηλαδή πώληση από σούπερ μάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κλπ.
Οι υπηρεσίες εστίασης : καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια , ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια , σνακ μπαρ γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης catering (εφόσον δεν πρόκειται για απλή παράδοση φαγητού).
Τα φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικα, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά και οι επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακ.
Ψωμί: Σε ΦΠΑ 13% υπάγονται το ψωμί και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.
Νερό: Σε ΦΠΑ 13% υπάγονται το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο, εξακολουθεί να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή 13%.
Μεικτές επιχειρήσεις:
Επιχείριση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει το μειωμένο συντελεστή 13%, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή 23%.
Σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή 23% για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.
Ξενοδοχεία - Τουριστικά πακέτα
Οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και καταλύματα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%. Αν υπάρχει ενιαία τιμή διαμονής και διατροφής, 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο συντελεστή 23% για διαμονή με πρωινό. Το ποσοστό αυξάνεται σε 15% της ενιαίας τιμής για διαμονή με πρωινό και γεύμα και σε 30% της ενιαίας τιμής για all inclusive.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Υπό εξέταση η κατάργηση του ΦΠΑ στα ακίνητα.

Monday August 29, 2011 12:45 AM


THN κατάργηση του ΦΠΑ στα ακίνητα πιθανότατα από το 2012, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την κτηματαγορά που ταλανίζεται στην παρατεταμένη ύφεση, μελετά το Yπουργείο Οικονομικών. Με βάση εισηγήσεις που εξετάζονται, εφόσον καταργηθεί ο ΦΠΑ, στις συναλλαγές θα επιβάλλεται:

– Eίτε ο φόρος μεταβίβασης που θα κοστίζει περίπου το μισό (αν παραμείνει στο 8%-10% που είναι σήμερα) ή 30%-60% λιγότερο, αν αλλάξουν οι συντελεστές και κλιμακωθούν από 8% ως 12% για ακίνητα έως 300.000 ευρώ και στο 15% για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας.

– Eίτε ο φόρος υπεραξίας (που θα τον πληρώνει ο πωλητής) και ένα μηδαμινό τέλος συναλλαγής (1%-3% το πολύ) που θα αναλαμβάνει να το πληρώνει ο αγοραστής.

Και στις δύο περιπτώσεις, πριμοδοτείται η αγορά καινούργιων ακινήτων, καθώς κλείνει η φορολογική «ψαλίδα» που τα χώριζε με τα παλαιά ακίνητα με αποτέλεσμα να τα καθιστά «απαγορευτικά».

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων θεωρούν ότι η κατάργηση του ΦΠΑ θα «ξεμπλοκάρει» την αντιπαροχή και θα μειωθεί το απόθεμα των χιλιάδων ακινήτων που παραμένουν αδιάθετα.

Oπως δηλαδή, προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος, εάν οι κατασκευαστές μέσα σε μία πενταετία από την έκδοση της οικοδομικής άδειας δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν τα ακίνητά τους, πληρώνουν ΦΠΑ αυτοπαράδοσης, επειδή το κράτος θεωρεί ότι κάνουν χρήση αυτών.

Με άλλα λόγια, από το τέλος του έτους για ακίνητα που παραμένουν απούλητα για μία πενταετία και υπάγονται στον ΦΠΑ (έχουν οικοδομική άδεια από 1.1.2006), οι κατασκευαστές θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότατους φόρους.

Για παράδειγμα, ακίνητο για το οποίο εκδόθηκε οικοδομική άδεια το 2006 (και έχει ανεγερθεί), αντικειμενικής αξίας 700.000 ευρώ, ο κατασκευαστής θα πρέπει να πληρώσει, εάν δεν το πουλήσει, ΦΠΑ 161.000 ευρώ.

Η αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% από τον φόρο μεταβίβασης 11% αναμένεται να επιδράσει στις τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, οι οποίοι παρά τη σφοδρότητα της κρίσης έχουν προχωρήσει σε πολύ μικρές μειώσεις τιμών στις προ του 2006 κατοικίες.

Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι τα 60-70 εκατ. ευρώ που δυνητικά χάνει το Δημόσιο θα αναπληρωθούν εύκολα από την αύξηση των πωλήσεων.

Αν καταργηθεί ο ΦΠΑ, η ελάφρυνση για τους αγοραστές θα είναι σημαντική. Αν σήμερα κάποιος αγοράσει νέο ακίνητο αξίας 300.000 ευρώ, θα πληρώσει ΦΠΑ 23%, δηλαδή 69.000 ευρώ. Με την κατάργηση θα επιβαρυνθεί με τον φόρο μεταβίβασης 10% και θα πληρώσει 30.000 ευρώ. Θα γλιτώσει δηλαδή 39.000 ευρώ.

Αναμένεται επίσης να ξεμπλοκαριστούν και οι αντιπαροχές που έχουν "παγώσει". Σήμερα, τρίτεκνος που δίνει ένα οικόπεδο αντιπαροχή για να πάρει τρία διαμερίσματα αξίας 100.000 ευρώ το ένα, θα πληρώσει ΦΠΑ 23%, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με 69.000. Αν ο ΦΠΑ καταργηθεί, δεν θα πληρώσει τίποτα.

Τα σενάρια για κατάργηση του ΦΠΑ –για να τεθεί σε ισχύ απαιτείται η έγκριση της Κομισιόν– είχαν ξαναβρεθεί στο προσκήνιο στις αρχές του έτους, ωστόσο το μέτρο παραμένει στα «χαρτιά» μέχρι σήμερα.


Πηγή Εxpress

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Οι τελικές ρυθμίσεις για το ΦΠΑ στην εστίαση
Το υπουργείο Οικονομικών περιόρισε τελικά την επιβάρυνση για τα τουριστικά πακέτα που θα ισχύουν τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους τουρίστες.
"Η" Online 26/8 17:17


Με δυο ταχύτητες θα επιβάλλεται ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης από την 1η Σεπτεμβρίου ενώ το υπουργείο Οικονομικών περιόρισε τελικά την επιβάρυνση για τα τουριστικά πακέτα που θα ισχύουν τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους τουρίστες. Καταστήματα που πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα αλλά και φαγητά, όπως για παράδειγμα σούπερ μάρκετ ή παντοπωλεία που λειτουργούν μαζί με ταβέρνες, για τα μεν τυποποιημένα θα εφαρμόζουν συντελεστή 13% ενώ για τα έτοιμα φαγητά 23% .

Με την νέα εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γ. Καπελέρη διευκρινίζεται η αύξηση του ΦΠΑ στα ενιαία τουριστικά πακέτα θα είναι λιγότερο «τσουχτερή» αφού το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη μείωση του ποσοστού, επί του ενιαίου πακέτου διαμονής σε ξενοδοχείο στο οποίο από την 1η Σεπτεμβρίου θα επιβάλλεται αυξημένος συντελεστής 23%.
Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο ορίζονται τα εξής:
  1. Ξενοδοχεία: Οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 23% ενώ οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται από 1.1.2011 με τον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%.
  2. Τουριστικά πακέτα: Στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής ο διαχωρισμός θα γίνεται ως εξής:
- Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής (από 8%) υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό. Το υπόλοιπο ποσοστό φορολογείται με ΦΠΑ 6,5%.
- Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής (από 20%) υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα. Το υπόλοιπο 85% της ενιαίες τιμής υπάγεται σε συντελεστή 6,5%.
- Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής (από 40%) υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο. Στο υπόλοιπο 70% επιβάλλεται ΦΠΑ 6,5%.
  1. Για κάθε αγαθό ή υπηρεσία εφαρμόζεται ο ανάλογος συντελεστής ΦΠΑ ανεξάρτητα από την ιδιότητα του αγοραστή και τη χώρα προέλευσής του.
  2. Καταστήματα που πωλούν τρόφιμα και παράλληλα παρέχουν υπηρεσίες εστίασης: Μία επιχείρηση που εμπορεύεται διαφορετικά είδη αγαθών ή παρέχει διαφορετικά είδη υπηρεσιών και ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας που αφορά την κύρια δραστηριότητά της, υποχρεούται να εφαρμόζει τον κατά περίπτωση συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος ισχύει για κάθε συγκεκριμένο αγαθό ή κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία. Για παράδειγμα:
- Επιχείριση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει το μειωμένο συντελεστή 13%, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή 23%
- Σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή 23% για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.
  1. Τυποποιημένα είδη διατροφής: Τα τυποποιημένα είδη διατροφής συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%, παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση. Τυποποιημένα θεωρούνται τα είδη διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες. Η περίπτωση αυτή αφορά τα προϊόντα που παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες, (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη, κλπ.), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια.
  2. Σάντουιτς σε συσκευασία: Η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα, κατά συνέπεια υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
  3. Μη παρασκευασμένα είδη διατροφής: Στο μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης.
  4. Ψωμί: Η παράδοση ψωμιού συνεχίζει να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Στον ίδιο συντελεστή συνεχίζουν να υπάγονται και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.
  5. Νερό: Το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο, εξακολουθεί να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή 13%.
  6. Ο εφαρμοζόμενος συντελεστής ΦΠΑ δεν εξαρτάται από τη λιανική ή χονδρική παράδοση των αγαθών.
Το νέο καθεστώς ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Σεπτεμβρίου


Με ΦΠΑ 23% επιβαρύνονται:
  • Χυμοί φρούτων και λαχανικών, ροφήματα όπως καφές , τσάι, σοκολάτα κλπ. αναψυκτικά , αεριούχα νερά φυσικά ή τεχνητά ανεξάρτητα από τον τρόπο πώλησής τους, δηλαδή χονδρικά ή λιανικά, και ανεξάρτητα από τα σημεία της πώλησης, δηλαδή πώληση από σούπερ μάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια, ταχυφαγεία κλπ.
  • Οι υπηρεσίες εστίασης : καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια , ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, αναψυκτήρια , σνακ μπαρ γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης catering (εφόσον δεν πρόκειται για απλή παράδοση φαγητού).
  • Τα φαγητά σε πακέτο, αλλά και φαγητά που διατίθενται από καντίνες, κυλικεία σε γήπεδα, μπαρ κινηματογράφων και θεάτρων, πιτσαρίες, κινέζικα, γεύματα διαίτης ή υγιεινής διατροφής, σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά και οι επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακ.
Ψωμί: Σε ΦΠΑ 13% υπάγονται το ψωμί και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.
Νερό: Σε ΦΠΑ 13% υπάγονται το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο, εξακολουθεί να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή 13%.
Μεικτές επιχειρήσεις:
  • Επιχείριση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει το μειωμένο συντελεστή 13%, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή 23%.
  • Σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή 23% για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.
Ξενοδοχεία - Τουριστικά πακέτα
  • Οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και καταλύματα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%. Αν υπάρχει ενιαία τιμή διαμονής και διατροφής, 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο συντελεστή 23% για διαμονή με πρωινό. Το ποσοστό αυξάνεται σε 15% της ενιαίας τιμής για διαμονή με πρωινό και γεύμα και σε 30% της ενιαίας τιμής για all inclusive.

ΠΟΛ.1182/26.8.2011

Διευκρινίσεις για τον εφαρμοζόμενο συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση γενικά.

Αθήνα, 26.8.2011
ΠΟΛ. 1182

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
14η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄ & Β΄
Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4
Ταχ. Κώδικας: 106 72 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Τατ. Σφελινιώτη
Νικ. Αποστολόπουλος
Τηλέφωνο : 210- 3645378
Fax : 210- 3645413
e-mail : dfpa.a1@1992.syzefxis.gov.gr

ΠΟΛ 1182

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για τον εφαρμοζόμενο συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση γενικά.

Σχετικά με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν.3986/2011 «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 - 2015» και κατόπιν της εγκυκλίου ΠΟΛ.1170/5.8.2011, παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

1. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 34 του ν.3986/2011, από 1.9.2011 η εστίαση γενικά υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%). Η διάταξη αυτή αφορά και τις υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 1.1.2011,
με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%). Με στόχο την αποφυγή ουσιαστικής επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού τομέα, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι τα τουριστικά πακέτα συμφωνούνται σε χρόνο προγενέστερο της εκτέλεσής τους, στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση, κατά συντελεστή φόρου, από 1.9.2011, να γίνεται ως εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

2. Επισημαίνεται ότι βασική αρχή του συστήματος ΦΠΑ είναι η επιβολή του φόρου επί των αγαθών και υπηρεσιών κατά αντικειμενικό τρόπο, δηλαδή για κάθε αγαθό ή υπηρεσία εφαρμόζεται ο ανάλογος συντελεστής ΦΠΑ ανεξάρτητα από την ιδιότητα του αγοραστή και τη χώρα προέλευσής του.

3. Ακόμα σημειώνεται ότι μία επιχείρηση που εμπορεύεται διαφορετικά είδη αγαθών ή παρέχει διαφορετικά είδη υπηρεσιών και ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας που αφορά την κύρια δραστηριότητά της, υποχρεούται να εφαρμόζει τον κατά περίπτωση συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος ισχύει για κάθε συγκεκριμένο αγαθό ή κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία. Π.χ. (α) επιχείριση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει το μειωμένο συντελεστή, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή, (β) σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή (23%) για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.

4. Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι, όπως αναλυτικά αναφέρεται στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1170/5.8.2011, τα τυποποιημένα είδη διατροφής συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή (13%), παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση.
Τυποποιημένα θεωρούνται τα είδη διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες. Η περίπτωση αυτή αφορά τα προϊόντα που παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες, (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη, κλπ.), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια.
Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα, κατά συνέπεια υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

Είναι αυτονόητο ότι στο μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα
παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης.

5. Η παράδοση ψωμιού συνεχίζει να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%). Στον ίδιο συντελεστή συνεχίζουν να υπάγονται και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής.

6. Τονίζεται ότι το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο, εξακολουθεί να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%)

7. Επισημαίνεται τέλος ότι ο εφαρμοζόμενος συντελεστής ΦΠΑ δεν εξαρτάται από τη λιανική ή χονδρική παράδοση των αγαθών.

8. Για θέματα που δεν αντιμετωπίζονται με την παρούσα εγκύκλιο, ισχύουν τα αναφερόμενα στην εγκύκλιό μας ΠΟΛ.1170/5.8.2011

Ο Γενικός Γραμματέας
Ιωάννης Καπελέρης