Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ασπίδα για τις καταθέσεις
Ασπίδα για την προστασία των καταθετών φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προστατεύοντας τους στην περίπτωση που κάποια -μικρή κυρίως τράπεζα- αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις -όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες- θα δημιουργείται ένα μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, μία νέα δηλαδή τράπεζα, στην οποία θα μεταβιβάζονται όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού και φυσικά οι καταθέσεις.
Η μεταβατική αυτή τράπεζα θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και θα έχει την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (30δισ ευρώ) και του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων- Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).
Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός από το «κακό κομμάτι» της ίδιας τράπεζας με τα π.χ. προβληματικά δάνεια και τις επισφάλειες.
Έτσι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τους καταθέτες -ακόμα και στην περίπτωση που κάποια τράπεζα αντιμετωπίσει πρόβλημα-, ενώ όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού θα μεταβιβάζονται σε άλλη μεγαλύτερη τράπεζα στο μέλλον.
Το «προβληματικό» κομμάτι που θα μένει πίσω θα μπαίνει σε διαδικασία πλήρους εξυγίανσης.
Το νομοσχέδιο πήρε χθες το πράσινο φως, από το υπουργικό συμβούλιο για να ξεκινήσει η υλοποίηση του, ενώ αναμένεται να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών: «Με το νομοσχέδιο ενισχύεται ακόμη περισσότερο η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ιδίως των μικρότερων τραπεζών. Το βασικό σχήμα που εισάγει το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαχωρισμού μιας τράπεζας με τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, με την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΕΚΕ».
Ας σημειωθεί ότι κατά τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου θα ληφθούν υπόψη τυχόν πρόσθετες παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Με το ίδιο νομοσχέδιο εισάγονται αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την εποπτεία και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου η χώρα μας να εναρμονιστεί με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες -μέλη της ΕΕ. Επίσης ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία τρεις Οδηγίες, που αφορούν: τα «Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος» (π.χ. εκδότες πιστωτικών καρτών). Τη δυνατότητα συνεργασίας των εποπτικών αρχών για τις τράπεζες που έχουν θυγατρικές ή υποκαταστήματα σε άλλες χώρες και τέλος το σύστημα πληρωμών και τα συστήματα διακανονισμών αξιογράφων και παροχής διασυνοριακών χρηματο-οικονομικών ασφαλειών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία