Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΑααααΑποθέματα φυσικού αερίου αξίας 600 δισ στην Κρήτη

Τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά την τύχη της Ελλάδας, εάν επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις για αποθέματα αξίας 600 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

Ενισχύεται το πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας

Επιπλέον 3.207 προτάσεις θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απρόβλεπτων» του ΕΣΠΑ 2007- 2013, μετά την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων, τον Σεπτέμβριο, κατά 51,2 εκατ. ευρώ.

Τι αλλάζει στη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος – «Όχι» στα 1000€ για τους επαγγελματίες

Νέο σενάριο για την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων επεξεργάζεται τώρα το υπουργείο Οικονομικών.
Οι αρχικές εισηγήσεις αποσύρθηκαν αφού οδηγούσαν σε σημαντική επιβάρυνση των εισοδημάτων από 16.000- 26.000 ευρώ, τα οποία θα φορολογούνταν με συντελεστή 35% αντί 25% σήμερα.
Το νέο σχέδιο προβλέπει περιορισμό των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ που είναι σήμερα σε πέντε με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% σε 35% για τα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ. Ωστόσο, ακόμα και με αυτές τις βελτιώσεις, η επιβάρυνση στις οικογένειες παραμένει, με δεδομένο ότι καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο των παιδιών ενώ φοροελαφρύνσεις προκύπτουν για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου προβλέπει:

Με μισθούς της περασμένης 4ετίας αμείβονται οι Έλληνες

Με μισθούς προ τετραετίας αμείβονται πια οι Έλληνες εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι οι πλέον χαμηλόμισθοι σε όλη την Ε.Ε.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε το Κέντρο Μελετών κι Ερευνών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας και τα παρουσίασε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Πρόκειται για τις μέσες ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων κατά τις χρονιές 2008 – 2011 σε χώρες της Ε.Ε., τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Μικρότερες αποζημιώσεις στις απολύσεις ζήτησε η τρόικα

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας ήταν το κύριο «μενού» της σημερινής συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, κατα τη διάρκεια της οποίας όμως η τρόικα έθεσε στο τραπέζι ένα νέο αίτημα: τη μείωση του ύψους της αποζημίωσης λόγω απόλυσης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας το θέμα τίθεται κυρίως από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκπροσωπεί ο Πολ Τόμσεν.

Προς κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες

Πρόταση για την επιβολή ενός ελάχιστου φόρου 1.000 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες με ταυτόχρονη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ εξετάζεται στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμπληρωθεί το φορολογικό πακέτο των 3 δισ. ευρώ.

Παρακράτηση χαρτοσήμου λόγω αγοράς αγαθών από ιδιώτες

Εταιρεία με σκραπ σιδήρου που αγοράζει με το άρθρο 39α από επαγγελματίες, αγοράζει και από ιδιώτες-γυρολόγους αποδίδει χαρτόσημο για τιμολόγια αγοράς από ιδιώτες. Μπορεί η ίδια να επιβαρυνθεί το χαρτόσημο δίχως να προβεί σε παρακράτηση από τους ιδιώτες. Στην προκειμένη περίπτωση το τέλος θεωρείται έξοδο ή φόρος.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

15% φόρος στους τόκους καταθέσεων - Τέλος το έξτρα αφορολόγητο για τέκνα

Η αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από 10% που είναι σήμερα σε 15% καθώς και η κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου ποσού που έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι λόγω τέκνων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα μέτρα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που παρουσιάστηκαν σήμερα στους πολιτικούς αρχηγούς.

Τέσσερις συμβουλές για οικονομία στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ασήκωτο... κόστος καλούνται να επωμιστούν χιλιάδες νοικοκυριά για τη θέρμανσή τους, αφού οι τιμές πώλησής του εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένες πάνω από 60%.
Σε 15 μέρες αρχίζει η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμές που εκτιμάται (σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα) να διαμορφωθούν στα 1,48 με 1,50 ευρώ το λίτρο, όταν πέρυσι είχε ξεκινήσει με εύρος τιμών ανάμεσα στα 0,90 με 0,92 ευρώ το λίτρο. Η φετινή επιβάρυνση αποδίδεται στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στo 80% του πετρελαίου κίνησης. Δηλαδή ο ΕΦΚ, από τα 60 ευρώ ανά χίλια λίτρα, να ανέβει στα 330 ευρώ και όχι στα 412 ευρώ.

Νέα φορολογικά βάρη για μισθωτούς με παιδιά

Νέα φορολογικά βάρη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και κυρίως για τους μισθωτούς με παιδιά φέρνει από την 1-1-2013 το φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης, λόγω της κατάργησης του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά και των αλλαγών στα κλιμάκια και στους συντελεστές.
Απώλειες θα έχουν και οι καταθέτες, καθώς το καθαρό ποσό των τόκων θα μειωθεί εξαιτίας της σχεδιαζόμενης αύξησης του συντελεστή στο 15% από 10% που είναι σήμερα. Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν για καύσιμο υγραέριο, αφού ο ειδικός φόρος κατανάλωσης εξομοιώνεται με το πετρέλαιο κίνησης, με αποτέλεσμα η λιανική τιμή του υγραερίου να αυξηθεί σε περίπου 1,40 ευρώ το λίτρο από 0,90 ευρώ που είναι σήμερα.

Υπουργείο Ανάπτυξης - Παράταση αυτοαπογραφής των επιχειρήσεων στο Γ.Ε.ΜΗ

Κατόπιν αιτήματος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (Κ.Ε.Ε.Ε), των υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ των Επιμελητηρίων αλλά και των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Σκορδάς υπέγραψε σήμερα απόφαση με την οποία παρατείνονται οι προθεσμίες για την απογραφή των επιχειρήσεων στο Γ.Ε.ΜΗ, ως εξής:

Πως θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης – Στα 28,3λεπτά/λίτρο η επιδότηση

Με 28,3 λεπτά ανά λίτρο θα επιδοτήσει το υπουργείο Οικονομικών τους δικαιούχους που σε λίγες ημέρες θα διαπιστώσουν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίζει περίπου 1,40 ευρώ ανά λίτρο όταν πέρυσι δεν ξεπερνούσε το 1,04 ευρώ ανά λίτρο. Χιλιάδες νοικοκυριά που δεν πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για να λάβουν επιδότηση ενοικίου θα χρειαστεί εφέτος το Χειμώνα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ξοδεύοντας επιπλέον έναν μισθό από την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης.

Ποια είναι τα 36 πολιτικά πρόσωπα της λίστας του ΣΔΟΕ

Στη διάθεση των εισαγγελικών Αρχών και δη των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος οι οποίοι –κατ' εντολή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Νίκου Παντελή- εποπτεύουν την έρευνα βρίσκεται λίστα με 36 πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ εδώ και δύο χρόνια, την οποία και αποκαλύπτει το www.zougla.gr.