Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Υπολογισμός Τεκμηρίων 2012

 Υπολογίστε τα τεκμήρια σας.

http://www.econ-e.gr/ipologistis-tekmirion.html
Πώς θα κάνετε τη φορολογική σας δήλωση ηλεκτρονικά. Ερωτήσεις - Απαντήσεις
1.Είχα κωδικούς πρόσβασης πριν τις 6/12/2010 και δεν έχω πάρει κλειδάριθμο. Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες;
Αν είστε παλιός χρήστης οι κωδικοί σας θα είναι σε ισχύ μέχρι 31/12/2012.
Στο διάστημα αυτό προκειμένου να εκμεταλλευθείτε όλες τις σταδιακά παρεχόμενες δυνατότητες του νέου συστήματος θα πρέπει να επισκεφτείτε αυτοπροσώπως το τμήμα Μητρώου της Δ.Ο.Υ. και να λάβετε τον κλειδάριθμο σας. Τα μόνα στοιχεία που απαιτούνται είναι ο Α.Φ.Μ. σας, αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Τμήμα Μητρώου θα παραλάβετε τον κλειδάριθμο που είναι απαραίτητος για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας.
2. Κατά την είσοδο μου στο σύστημα εμφανίζεται το μήνυμα :"Ο λογαριασμός σας έχει κλειδωθεί. Ειδοποιήστε το διαχειριστή του συστήματος". Τι πρέπει να κάνω;
Αν έχετε καταχωρήσει λανθασμένα πάνω από έξι φορές, τους κωδικούς πρόσβασης, για την εισαγωγή σας, στον λογαριασμό σας, το σύστημα κλειδώνει. Για να σας δοθεί πάλι η δυνατότητα πρόσβασης, επικοινωνήστε με την Υπηρεσία μας, αναφέροντας το αίτημα μαζί με τα στοιχεία σας ( ονοματεπώνυμο, Α.Φ.Μ., username και τηλέφωνο επικοινωνίας).
3. Ποια είναι η διαδικασία εγγραφής νέου χρήστη ;
Η διαδικασία εγγραφής ολοκληρώνεται σε 3 βήματα
α. Εγγραφή.
Από την ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. www.gsis.gr, επιλέγετε Υπηρεσίες προς Πολίτες / επιχειρήσεις / επιτηδευματίες και στη συνέχεια Αρχική εγγραφή και συμπληρώνετε την αίτηση δηλώνοντας, όνομα χρήστη (username) και κωδικό (password) που επιθυμείτε.
β. Παραλαβή κλειδάριθμου.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της αίτησης λαμβάνεται σημείωμα στο οποίο αναγράφονται ο Α.Φ.Μ. , η ημερομηνία και η ώρα υποβολής καθώς επίσης και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να μεταβείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. για την έγκριση της αίτησης και την παραλαβή του κλειδάριθμου (αν τα προσωπικά στοιχεία του υποψήφιου χρήστη έχουν μεταβληθεί, όπως για παράδειγμα η αστυνομική ταυτότητα, τότε θα πρέπει να μεταβεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.). Για την περίπτωση που ένα Φυσικό Πρόσωπο αδυνατεί να προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. για να παραλάβει τον κλειδάριθμο αυτοπροσώπως και να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης, μπορεί να πάει αντιπρόσωπός του προσκομίζοντας Ειδικό Πληρεξούσιο από ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα. Παράλληλα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώσατε, έρχεται ενημερωτικό μήνυμα για την έγκριση της αίτησής σας και σας υπενθυμίζετε και το username
ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τα Νομικά πρόσωπα, τον κλειδάριθμο πρέπει να παραλάβει ο νόμιμος Εκπρόσωπος της Εταιρείας, μόνο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή αντιπρόσωπός του, προσκομίζοντας Ειδικό Πληρεξούσιο από ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα.
γ. Ενεργοποίηση του λογαριασμού.
Από τις υπηρεσίες πιστοποίησης επιλέγετε Ενεργοποίηση Λογαριασμού. Για την ενεργοποίηση του λογαριασμού απαιτείται να συμπληρώσετε α) username και κωδικό (password) που επιλέξατε κατά την υποβολή της αίτησης εγγραφής. β) τον κλειδάριθμο που σας δόθηκε στη Δ.Ο.Υ. με ακρίβεια , συμπεριλαμβάνοντας τις παύλες. γ) τα γράμματα που διακρίνετε στην εικόνα . Εάν τα γράμματα δεν είναι ευδιάκριτα δοκιμάστε μια άλλη εικόνα.
Στη συνέχεια θα πρέπει να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης και να επιλέξετε ενεργοποίηση για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.
4. Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται να γίνει επανεγγραφή ;
Υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται να πραγματοποιηθεί επανεγγραφή στο σύστημα.
  • Είμαι Παλαιός χρήστης (χρήστης πριν τις 06/12/2010) και δεν θυμάμαι τους κωδικούς πρόσβασης.
  • Είμαι Νέος / Παλαιός Χρήστης που έχω ενεργοποιήσει τον λογαριασμό μου στο Νέο TAXISnet και έχασα κωδικό (password) και κλειδάριθμο.
    Μετά την επανεγγραφή θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή νέου κλειδαρίθμου.
5. Έκανα εγγραφή νέου χρήστη ή επανεγγραφή και ξέχασα το username. Τι πρέπει να κάνω;
Μετά την παραλαβή του κλειδάριθμου από τη Δ.Ο.Υ, το σύστημα σας αποστέλλει e-mail, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της έγκρισης της αίτησης και σας υπενθυμίζει και το username.
6. Ξέχασα τον κωδικό (password). Πώς μπορώ να τον ανακτήσω;
Η επιλογή «Ξέχασα τον κωδικό μου » μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από χρήστες που έχουν ενεργοποιήσει με κλειδάριθμο τον λογαριασμό τους. Για την είσοδο στην υπηρεσία αυτή είναι απαραίτητος και ο κλειδάριθμος.
7. Πώς μπορώ να κάνω αλλαγή username;
Δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης αλλαγής του username με το νέο σύστημα.
Για να αλλάξετε το username, πρέπει από τις υπηρεσίες πιστοποίησης να κάνετε επανεγγραφή, όπου έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε νέο username. Μετά την επανεγγραφή θα πάτε στη Δ.Ο.Υ. να πάρετε νέο κλειδάριθμο και στη συνέχεια ενεργοποίηση του λογαριασμού σας.
8. Είμαι παλαιός χρήστης του taxisnet. Πώς μπορώ να πάρω υπό τον έλεγχο μου τους κωδικούς που έχει ο λογιστής ;
α) Αν γνωρίζετε τους παλιούς σας κωδικούς username και password, έχετε τη δυνατότητα να κάνετε αλλαγή κωδικού (password), επιλέγοντας «ο λογαριασμός μου/διαχείρηση λογαριασμού» και στη συνέχεια «αλλαγή κωδικού».
β) Αν δεν γνωρίζετε τους κωδικούς που χρησιμοποιεί ο λογιστής σας, θα πρέπει, από την ενότητα «εγγραφή νέου χρήστη» να επιλέξετε «επανεγγραφή» όπου θα ορίσετε νέο username και password.
9. Γιατί χρειάζεται να πάω στη Δ.Ο.Υ. για να αποκτήσω κλειδάριθμο; Γιατί δεν μου τον στέλνετε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο;
Υποθέστε ότι λαμβάνουμε ένα ηλ-ταχ που μας ζητάει κλειδάριθμο από τη διεύθυνση forologoumenos@gmail.com (όχι δηλαδή την αυθεντική δική σας) και δίνουμε κλειδάριθμο για πρόσβαση στα δικά σας στοιχεία (εισοδήματα, ακίνητα, ΙΧ, ιατρικά έξοδα, αποδείξεις, οφειλές, δεδομένα της επιχείρησης) σε κάποιον τρίτο, πιθανώς κακόβουλο, χρήστη. Ακόμα και αν ζητήσουμε πρόσθετα στοιχεία για επιβεβαίωση της ταυτότητας, μπορεί ο χρήστης αυτός να τα έχει βρει από φωτοτυπία του εκκαθαριστικού σας που δώσατε π.χ. σε μια τράπεζα ή εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Θα ήσασταν διατεθειμένος να αναλάβετε αυτό τον μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο
προκειμένου να εξυπηρετηθείτε χωρίς να χρειαστεί να πάτε στη Δ.Ο.Υ.;
10. Γιατί δεν έλαβα στο e-mail μου μήνυμα με το username παρόλο που έχω παραλάβει τον κλειδάριθμο από τη Δ.Ο.Υ;
α)Αν είστε νέος χρήστης το πιθανότερο είναι κατά την εγγραφή σας να πληκτρολογήσατε λανθασμένα το e- mail σας
β)Αν είστε παλιός χρήστης το πιθανότερο είναι να έχετε αλλάξει το e-mail σας και να μην έχετε ενημερώσει την υπηρεσία μας.
11. Είμαι παλιός χρήστης , έχω χάσει τους κωδικούς μου και έχω αλλάξει το e-mail μου χωρίς να ενημερώσω το TAXISnet για την αλλαγή. Τι πρέπει να κάνω για να αποκτήσω τους κωδικούς πρόσβασης;
Θα πρέπει, από την ενότητα «εγγραφή νέου χρήστη» να επιλέξετε «επανεγγραφή» όπου θα ορίσετε νέο username και κωδικό ( φροντίστε να τους σημειώσετε πριν την υποβολή της αίτησης επανεγγραφής ).
Μετά την επανεγγραφή θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή νέου κλειδαρίθμου και στη συνέχεια να ενεργοποιήσετε τον λογαριασμό σας .
Αφού ενεργοποιήσετε τον λογαριασμό σας μπορείτε να δηλώσετε την αλλαγή του e-mail σας από τα στοιχεία επικοινωνίας.
12. Πώς κάνω ενεργοποίηση λογαριασμού ;
Επισκεφτείτε τη σελίδα του Νέου Taxisnet και ακολουθείστε την εξής διαδρομή «Υπηρεσίες προς πολίτες» ή «Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις» και στη συνέχεια «Ενεργοποίηση Λογαριασμού».
13. Έχω κλειδάριθμο και δεν μπορώ να κάνω ενεργοποίηση του λογαριασμού.
Για να κάνετε ενεργοποίηση του λογαριασμού σας, θα πρέπει με προσοχή να καταχωρήσετε τους κωδικούς πρόσβασης (πεζά ή κεφαλαία, ανάλογα την επιλογή που έχετε κάνει), τον κλειδάριθμο με τις παύλες από το αλφαβητικό μέρος του πληκτρολογίου και τα στοιχεία της εικόνας.
14. Έχω κλειδάριθμο και κατά την ενεργοποίηση του λογαριασμού, εμφανίζεται μήνυμα «Λανθασμένη Εισαγωγή». Πού οφείλεται αυτό;
Αυτό οφείλεται στη λανθασμένη πληκτρολόγηση των χαρακτήρων της εικόνας. Έχετε την δυνατότητα, να αλλάξετε χαρακτήρες πατώντας τα βελάκια που βρίσκονται δεξιά της εικόνας.
15. Έχω κλειδάριθμο και κατά την ενεργοποίηση του λογαριασμού, εμφανίζεται μήνυμα «Δεν βρέθηκε αίτηση εγγραφής με τα στοιχεία που εισάγετε». Πού οφείλεται αυτό;
Αυτό οφείλεται στη λανθασμένη πληκτρολόγηση του ονόματος χρήστη (username) ,του Α.Φ.Μ. ή του κλειδάριθμου.
Θα πρέπει να πληκτρολογήσετε προσεκτικά το όνομα χρήστη (username) και τον Α.Φ.Μ.
Κατά την εισαγωγή του κλειδάριθμου θα πρέπει να πληκτρολογήσετε και τις παύλες από το αλφαβητικό μέρος του πληκτρολογίου.
16. Έχω κλειδάριθμο και κατά την ενεργοποίηση του λογαριασμού, εμφανίζεται μήνυμα «Λάθος Κωδικός». Πού οφείλεται αυτό;
Αυτό οφείλεται στη λανθασμένη πληκτρολόγηση στο πεδίο του κωδικού (password).
Θα πρέπει να πληκτρολογήσετε προσεκτικά τον κωδικό. Ιδιαίτερη προσοχή στην ένδειξη 'caps lock', η οποία θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη μόνο εάν ο κωδικός σας περιέχει κεφαλαία γράμματα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Άνοιξαν οι πύλες του TaxisNet για την υποβολή των δηλώσεων
Άνοιξαν οι πύλες του TaxisNet για την ηλεκτρονική υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, φυσικών και νομικών προσώπων. Η προθεσμία λήγει στις 15 Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα και στις 31 Μαΐου για τα νομικά πρόσωπα.
Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά θα πρέπει να υποβάλλουν φέτος τις δηλώσεις τους μισθωτοί και φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, ή εισόδημα από αλλοδαπή, όταν αυτό ξεπερνάει τις 12.000 ευρώ.
Από την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός κι αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και όσοι μετέχουν σε νομικά πρόσωπα της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ, οι οποίοι μπορούν να υποβάλουν την δήλωση φορολογίας εισοδήματος τους, είτε σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ, είτε προαιρετικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου.
Η ΓΓΠΣ έχει ήδη εκδώσει κλειδάριθμους σε περισσότερους από 325.000 φορολογούμενους, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα θα λάβουν συστημένη επιστολή, στην οποία θα αναγράφονται οι κωδικοί τους με τους οποίους θα μπορούν να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Παράλληλα, εντός των ημερών ολοκληρώνεται και η αποστολή των φετινών εντύπων της φορολογικής δήλωσης σε όλους όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από τις 12.000 ευρώ, καθώς και σε όλους τους συνταξιούχους.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Προς πώληση άλλες 14 εταιρείες του Δημοσίου
Άλλες 14 εταιρείες του Δημοσίου πέρασαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Μεταξύ αυτών είναι η ΔΕΗ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Αγροτική Τράπεζα, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η Ελληνικό Α.Ε.
Το Ταμείο, κατέχοντας πλέον τα δικαιώματα ψήφου των εταιρειών αυτών, μπορεί να προχωρήσει στην πώλησή τους.
Οπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη, με τις μεταβιβάσεις αυτές έκλεισαν οι τελευταίες εκκρεμότητες για να... τρέξει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του τρέχοντος έτους.
Προσθέτουν πως η πώληση των κρατικών τραπεζών δεν αποτελεί προτεραιότητα, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του υπ. Οικονομικών για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Ειδικότερα, με την απόφαση που έλαβε η Διυπουργική στις 25 Απριλίου και δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ τα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία:
Το 51,03% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ.
Το 50,96% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ.
Το 65% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.
Το 34,03% της ΕΥΔΑΠ.
Το 34,01% της ΕΥΑΘ.
Το 98,44% του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος.
Το 80,97% της ΕΛΒΟ.
Το 25% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
Το 17% της ΔΕΗ.
Το 34,04% του μ. κεφ. του Τ.Τ.
Το 92,68% των μετοχών ΑΤΕ.
Το 100% της Ελληνικό Α.Ε.
Το 35,47% της ΕΛ.ΠΕ.
Το 55,19% της ΛΑΡΚΟ.
Εξάλλου, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε χθες πως δεν πωλούνται τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, «απαντώντας» στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Ο κ. Μάκης Βορίδης είχε δηλώσει νωρίτερα πως «η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ δεν πρέπει να προσεγγίζεται ως απλή πώληση κάποιων πάγιων περιουσιακών στοιχείων», προσθέτοντας πως το υπουργείο πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία αποκρατικοποίησης.
Διαχείριση
Το Ταμείο ανακοίνωσε πως η αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ δεν αφορά σε πώληση παγίων αλλά, όπως προβλέπεται από τη δεύτερη δανειακή σύμβαση που υπερψηφίσθηκε από τη Βουλή, αφορά στην ανάθεση ύστερα από διεθνή διαγωνισμό της διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης.
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως με βάση τον σχετικό νόμο για την ίδρυση και λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, οι αποκρατικοποιήσεις εκτελούνται με απόφαση του διοικ. συμβουλίου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. 2011, καταστάσεων Ε.Ι.Χ. και κατοικιών.



Η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. για υπόχρεους με Β' κατηγορίας βιβλία (χρήση 2011) η οποία έληγε σήμερα 10.5.2012, παρατάθηκε μέχρι την 25.5.2012. Η προθεσμία υποβολής για τους υπόχρεους με Γ' κατηγορίας βιβλία η οποία λήγει στις 21.5.2012 παρατάθηκε και αυτή μέχρι τις 25.5.2012.

Επίσης, η προθεσμία υποβολής καταστάσεων Ε.Ι.Χ. και κατοικιών για τις χρήσεις 2010 και 2011, παρατείνεται έως 30.5.2012.

Τέλος για τις δηλώσεις Φ.Α.Π. Νομικών Προσώπων η προθεσμία υποβολής θα παραταθεί μέχρι 31.5.2012.

Για τις ανωτέρω παρατάσεις αναμένεται η απόφαση του Υ.Ο..

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Οι φοροαπαλλαγές που απέμειναν μετά το κούρεμα
Δραστική συρρίκνωση έχουν υποστεί φέτος οι φοροαπαλλαγές και ύστερα από διαδοχικές νομοθετικές παρεμβάσεις δεν έχει απομείνει ούτε μια δαπάνη που να μειώνει το εισόδημα του φορολογουμένου. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν οδηγούν σε μειώσεις μόνο από τον φόρο και σε ποσοστό 10%, ενώ ο μόνος τρόπος για να κερδίσει ο φορολογούμενος έκπτωση φόρου 20% είναι να κάνει δωρεά στον λογαριασμό του Δημοσίου για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Μετά την αναπροσαρμογή των δαπανών που μειώνουν τον φόρο, το μεγαλύτερο μαχαίρι υπέστησαν οι τόκοι στεγαστικών δανείων. Μέχρι πέρυσι, δάνεια που είχαν συναφθεί προ του 1999 οδηγούσαν σε έκπτωση 100% από το εισόδημα, ενώ για μεταγενέστερα δάνεια η έκπτωση, στη χειρότερη περίπτωση, έφτανε το 20% των τόκων από τον φόρο. Φέτος, μόλις 10% των τόκων αφαιρείται από τον φόρο και αυτό υπό περιορισμούς. Η έκπτωση αφορά δάνεια έως 200.000 ευρώ για κατοικίες έως 120 τ.μ.
Εξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης, ιατρικές αμοιβές, ασφαλιστικές εισφορές, φροντιστήρια, αμοιβές δικηγόρων οδηγούν σε μειώσεις 10% του φόρου, με το ύψος των δαπανών που αναγνωρίζεται να είναι σαφώς μειωμένο σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, φέτος η Εφορία αναγνωρίζει:
  1. Τόκους στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας. Αφαιρείται από τον φόρο το 10% των τόκων μέχρι ποσού στεγαστικού δανείου 200.000 ευρώ, με μέγιστο τα 120 τ.μ. της κατοικίας. Αν η σύζυγος έχει εισόδημα και τη βαρύνουν προσωπικά τόκοι του δανείου η μείωση γίνεται στον δικό της φόρο.
  2. Ιατρικές αμοιβές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αφαιρείται από τον φόρο 10% της δαπάνης. Η μείωση φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.
  3. Εξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης. Με μέγιστο όριο έκπτωσης τα 3.000 ευρώ, αφαιρείται 10% της δαπάνης από τον φόρο. Για περίθαλψη ηλικιωμένων με κινητικές αναπηρίες εκπίπτει το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης.
  4. Ασφάλιστρα. Αφαιρείται από τον φόρο το 10% δαπάνης έως 1.200 ευρώ για τον άγαμο και 2.400 για τον έγγαμο.
  5. Φροντιστήρια μαθημάτων. Με μέγιστο ποσό δαπάνης που αναγνωρίζεται τα 1.000 ευρώ ανά μαθητή, εκπίπτει από το φόρο το 10%.
  6. Ενοίκιο κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν. Η μέγιστη φορο-έκπτωση είναι 100 ευρώ καθώς η δαπάνη που αναγνωρίζεται είναι έως 1.000 ευρώ.
  7. Δαπάνη για φυσικό αέριο, ηλιακούς θερμοσίφωνες, κλιματισμό με ηλιακή ενέργεια, θερμομόνωση κ.λπ. Αναγνωρίζονται δαπάνες έως 3.000 ευρώ με μέγιστη έκπτωση 300 ευρώ.
  8. Δωρεές - χορηγίες. Η μείωση του φόρου λόγω δωρεών και χορηγιών σε αθλητικά σωματεία καταργήθηκε, αντίθετα ισχύουν εκπτώσεις 10% από τον φόρο για δωρεές χρηματικών ποσών στο Δημόσιο, ιερούς ναούς, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κοινωφελή ιδρύματα κ.λπ. Στο 20% η έκπτωση για δωρεές στον λογαριασμό αλληλοβοήθειας για την απόσβεση του δημόσιου χρέους.
  9. Εισφορές σε ταμεία ασφάλισης. Μειώνουν τον φόρο κατά 10%.
  10. Διατροφή συζύγων. Αφαιρείται από τον φόρο μόνο το 10% της δαπάνης και η μείωση του φόρου δεν θα μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Παγίδα Εφορίας με ακίνητα και Ι.Χ.
Παγίδα τεκμηρίων για να πιάσει έως και τρία εκατομμύρια φορολογουμένους που δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από τα πραγματικά τους έχει στήσει φέτος το υπουργείο Οικονομικών, προσδοκώντας έξτρα έσοδα ενός δισ. ευρώ.
Φέτος τα τεκμήρια είναι αυξημένα έως και κατά 200% σε σχέση με πέρυσι, απειλώντας ακόμα και φορολογουμένους των οποίων η περιουσία εξαντλείται σε ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο και το εισόδημά τους κυμαίνεται στα όρια του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, για φορολογούμενο με κύρια κατοικία50 τετραγωνικών μέτρωνκαι ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών το τεκμαρτό εισόδημα φτάνει τα 9.000 ευρώ (3.000 ευρώ οι δαπάνες διαβίωσης, 2.000 ευρώ για το σπίτι και 4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο) οδηγώντας σε φόρο ύψους 400 ευρώ. Αν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει δηλώσει εισόδημα 5.500 ευρώ, θα φορολογηθεί για το τεκμαρτό των 9.000 ευρώ - εκτός κι αν επικαλεστεί ένα από τα «όπλα» που έχει στη διάθεσή του, με βάση την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, για να καλύψει τα τεκμήρια.
Δάνεια από συγγενείς ή τράπεζες, πώληση περιουσιακών στοιχείων, γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών, αποταμιεύσεις παλαιότερων ετών, ανάλωση εφάπαξ αποζημιώσεων που δεν θεωρούνται εισόδημα και κέρδη από τυχερά παιχνίδια αναγνωρίζονται από τη φορολογική νομοθεσία ως μέσα κάλυψης των τεκμηρίων.
Συγκεκριμένα, η φορολογική νομοθεσία παρέχει τα εξής όπλα:
  1. Αποταμιεύσεις παλαιότερων ετών. Ο φορολογούμενος μπορεί να ανατρέξει στις προηγούμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και να συγκεντρώσει τα ποσά που «περισσεύουν» από τα δηλωθέντα εισοδήματα αφαιρουμένων των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης. Συγκεκριμένα, για τον προσδιορισμό του κεφαλαίου που σχηματίστηκε κάθε προηγούμενο έτος λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά εισοδήματα που δηλώθηκαν και φορολογήθηκαν. Στα εισοδήματα αυτά προστίθενται εισοδήματα που δηλώθηκαν και φορολογήθηκαν με ειδικό τρόπο (τόκοι, κέρδη αμοιβαίων κεφαλαίων), χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα, τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από πώληση περιουσιακών στοιχείων, η εισαγωγή συναλλάγματος που δεν είναι υποχρεωτικά εκχωρητέο στην Τράπεζα της Ελλάδος, δάνεια που έχουν ληφθεί, δωρεές ή γονικές παροχές χρημάτων καθώς και οποιοδήποτε άλλο χρηματικό ποσό που έχει αποδεδειγμένα εισπραχθεί από τον φορολογούμενο. Από το άθροισμα των πιο πάνω χρηματικών ποσών, εισοδημάτων και εσόδων αφαιρούνται οι τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης (τα ποσά αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερα των 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο) και η διαφορά που προκύπτει αποτελεί το κεφάλαιο το οποίο ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί ως ανάλωση για να δικαιολογήσει οποιοδήποτε τεκμήριο.
  2. Διάθεση περιουσιακών στοιχείων. Πωλήσεις αυτοκινήτων, ακινήτων, σκαφών αναψυχής και λοιπών περιουσιακών στοιχείων μετράνε, αλλά τα έσοδα που προέκυψαν πρέπει να είναι μειωμένα με το κόστος αγοράς τους, αν είχαν αγοραστεί, ή με τον φόρο δωρεάς, αν είχαν αποκτηθεί από δωρεά κ.ο.κ. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες το κόστος απόκτησης των εσόδων αυτών είχε ληφθεί υπόψη ως τεκμήριο κατά τον προσδιορισμό του εισοδήματος του έτους που καταβλήθηκε και ο φορολογούμενος επικαλείται ανάλωση κεφαλαίου του έτους αυτού.
  3. Δάνεια, γονικές παροχές. Το δάνειο θα πρέπει να έχει ληφθεί πριν γίνει η συγκεκριμένη δαπάνη, ενώ η δήλωση για τον φόρο δωρεάς ή γονικής παροχής πρέπει να έχει υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011.
  4. Ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα. Τέτοια ποσά είναι η αποζημίωση για ατύχημα, το εφάπαξ ασφαλιστικού οργανισμού κ.λπ.
  5. Κέρδη από τυχερά παιχνίδια. Τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια και λαχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων εφόσον επισυναφθεί σχετική βεβαίωση από τον ΟΠΑΠ ή τη Διεύθυνση Λαχείων. Η Εφορία δεν αναγνωρίζει τα κέρδη από καζίνο.
  6. Δωρεές από συγγενικά πρόσωπα. Απολύτως νόμιμος τρόπος κάλυψης τεκμηρίων είναι και οι δωρεές από τρίτα πρόσωπα, συγγενικά ή μη. Θα πρέπει να έχει πληρωθεί όμως ο φόρος που αναλογεί.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Στον Α. Τσίπρα η διερευνητική εντολή
Mετά την αποτυχία να σχηματιστεί κυβέρνηση από τον Αντώνη Σαμαρά ύστερα από το ναυάγιο στις συναντήσεις του με τους Αλέξη Τσίπρα, Ευάγγελος Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, στο πλαίσιο της συνταγματικής διαδικασίας των διερευνητικών εντολών προκειμένου να επιτευχθεί κυβέρνηση συνασπισμού, την διερευνητική εντολή θα λάβει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά το αδιέξοδο των επαφών που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, κατέθεσε την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σήμερα, Τρίτη στις 14:00 τη διερευνητική εντολή θα λάβει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου θα εξαντλήσει τα συνταγματικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης και συγκρότησης κυβέρνησης της αριστεράς.
Ο κ. Σαμαράς προσήλθε στις συναντήσεις έχοντας ταχθεί κατά των επαναληπτικών εκλογών και μιλώντας για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με δυο προϋποθέσεις: την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την τροποποίηση των πολιτικών του μνημονίου.
«Κάναμε ό,τι είναι δυνατό με τη νέα σύνθεση της Βουλής. Απευθύναμε την πρότασή μας σε όλα τα κόμματα, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, αλλά είτε απέρριψαν ευθέως τη συμμετοχή τους, είτε έθεσαν ως όρο τη συμμετοχή άλλων. Που όμως δεν δέχονται. Εμείς πάντως, όπως είχαμε υποχρέωση, κάναμε ό,τι ήταν δυνατό» τόνισε αμέσως μετά την κατάθεση της εντολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η διαδικασία ξεκίνησε με την 20λεπτη συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Τσίπρα στη βουλή με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση Σαμαρά λόγω των δεσμεύσεων που όπως είπε έχει αναλάβει στο πλαίσιο του μνημονίου.
Οι προγραμματικές θέσεις της ΝΔ βρίσκονται στον αντίποδα του εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης της Αριστεράς, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι οι υπογραφές και οι δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά στο μνημόνιο, δεν αποτελούν σωτηρία αλλά τραγωδία για τον Λαό και τον τόπο.
Επανέλαβε ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς, ενώ απευθυνόμενος σ΄όλους, μέσα και έξω από τη χώρα, προειδοποίησε να μην προχωρήσουν σε νέα μέτρα, τουλάχιστον μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Ο κ.Βενιζέλος δήλωσε ότι στη συνάντησή του με τον αρχηγό της ΝΔ, κατέθεσε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με προϋπόθεση να συμμετέχουν σε αυτήν όλες οι δυνάμεις που δηλώνουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, μεταξύ αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά. Επίσης, να είναι πρωθυπουργός ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής και να υπάρξει μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και την ΕΕ. Ο κ.Βενιζέλος είπε ακόμη, ότι δεν θέτει ως όρο τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αυτή.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς που έχει δηλώσει ότι δεν μένει απαθής μπροστά στο αίτημα να κυβερνηθεί η χώρα τάχθηκε κατά της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και υπέρ μιας κυβέρνησης ευρείας λαϊκής νομιμοποίησης που θα πρέπει να εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και να προχωρήσει στην απαγκίστρωση από το μνημόνιο περιμένοντας όπως είπε καθαρές και σαφείς προτάσεις για να τοποθετηθεί ανάλογα.
Το ΚΚΕ ενημέρωσε πως ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ. Παπαρήγα προκειμένου να συναντηθούν στο πλαίσιο των επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης με την γ.γ. του κόμματος να απαντά ότι δεν υπάρχει κανένα αντικείμενο συζήτησης για μία τέτοια συνάντηση ενώ αδιέξοδο υπήρξε και στην προσπάθεια επικοινωνίας της Λ. Συγγρού με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες».Ο κ. Σαμαράς δεν θα έχει καμία συζήτηση με τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο.
Σε περίπτωση αποτυχίας
Σε περίπτωση τώρα αποτυχίας αξιοποίησης των διερευνητικών εντολών από τους πολιτικούς αρχηγούς, η εντολή επιστρέφει στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παπούλιας συγκαλεί σε σύσκεψη όλους του πολιτικούς αρχηγούς με σκοπό να σχηματιστεί κυβέρνηση ενότητας. Σε περίπτωση που δεν καταστεί αυτό εφικτό, τότε οδηγούμαστε εκ νέου εντός τριάντα ημερών σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Νωρίτερα θα πρέπει να έχει συγκληθεί η νέα βουλή προκειμένου να σχηματιστεί σε σώμα. Τη νέα Βουλή θα συγκαλέσει ο κ. Πολύδωρας καθώς φαίνεται να είναι ο μόνος από το Προεδρείο που επανεκλέγεται.
Παραίτηση
Την παραίτηση της κυβέρνησής του ανακοίνωσε εν τω μεταξύ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Λουκάς Παπαδήμος. Ο Κάρολος Παπούλιας του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ο κ. Παπαδήμος τόνισε πως έχει μεγάλη σημασία να εδραιωθεί η σταθερότητα και η αλληλεγγύη, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Σε επαφή με τη νέα κυβέρνηση προσβλέπει το ΔΝΤ
Στάση αναμονής μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, τηρεί το ΔΝΤ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός, με αφορμή τα εκλογικά αποτελέσματα, αναφέρει ότι προσβλέπει σε συνεργασία με την κυβέρνηση αυτή.
«Καταλαβαίνουμε ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, στις επόμενες ημέρες, για να σχηματιστει κυβέρνηση. Προσβλέπουμε στην επαφή με τη νέα κυβέρνηση, μόλις έχει συσταθεί. Μέχρι εκείνη την ώρα, δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο".
Επίσης, το ΔΝΤ διέψευσε δηλώσεις που αποδόθηκαν σε αξιωματούχους του και τονίζει ότι ουδείς μιλά εκ μέρους του χωρίς προηγούμενη έγκριση.
Σημειώνουμε ότι χθες το Γραφείο Τύπου ήταν κάθετα αρνητικό για την έκδοση ανακοίνωσης σχετικά με τα αποτελέσματα της ελληνικών εκλογών, σε συνέχεια της λογικής «της μή επέμβασης στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα» της Ελλάδας. Σε σχετική ερώτηση του «Ε» την Κυριακή το βράδυ, εάν θα εκδοθεί ανακοίνωση, η απάντηση ήταν μονολεκτική: «Οχι».
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές εκτός ΔΝΤ, οι σκέψεις των στελεχών του Ταμείου είναι οι εξής:
Πρώτον: Μοναδικό τους ενδιαφέρον είναι η υλοποίηση του Προγράμματος και τίποτα άλλο.
Δεύτερον: Δύο στελέχη του Ταμείου, ο κ. Πολ Τόμσεν και ακόμα ένας, μάλλον ο κ. Φλάναγκαν, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν και όποτε σχηματιστεί κυβέρνηση για να κάνουν τις πρώτες συνεννοήσεις με το νέο πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα το «Ε»πληροφορήθηκε ότι θα γίνει ανεπίσημη επαφή με τον επικεφαλής της Αποστολής στην Αθήνα κ. Μπόμπ Τράα, ο οποίος θα υποβάλει την κλασσική ερώτηση «εάν είστε έτοιμοι να έρθουμε τον Ιούνιο όπως έχουμε προγραμματίσει»; Εάν η απάντηση είναι θετική, τότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Εάν η απάντηση είναι αρνητική, θα δώσουν την κλασσική απάντηση σε τέτοιες περιπτώσεις: «όταν είσαστε έτοιμοι, απλά τηλεφωνείστε μας».
Τρίτον, στη συνέχεια, και όταν ξεκαθαρίσει το σκηνικό,οι εκτός ΔΝΤ πηγές αναμένουν ότι θα γίνει σύσκεψη κορυφής για να αποφασίσουν τα επόμενά τους βήματα.
Πάντως, οι πηγές εκτός ΔΝΤ υποστήριξαν ότι στο Ταμείο «δεν πρέπει να είναι καθόλου ευτυχείς με το αποτέλεσμα». Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα «σοκ» και ισχυρίστηκαν ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα.Υπενθυμίζουμεότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράϊς, υπογράμμισε σε ερώτηση του «Ε», ότι κύριος στόχος του Ταμείου και μετεκλογικά, είναι η εφαρμογή του προγράμματος.
Τόνισε συγκεκριμένα: «Οσον αφορά το ζήτημα για το τι θα ζητηθεί από την νέα κυβέρνηση, όλοι γνωρίζουμε ότι τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν τους κύριους στόχους του προγράμματος και ως εκ τούτου τίποτα δεν έχει αλλάξει στο σημείο αυτό: θα είναι η εφαρμογή των βασικών στόχων αυτού του προγράμματος».
Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν πως «ο νέος πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, όποιοι και αν είναι, έχουν υποχρέωση να εφαρμόσουν το Μνημόνιο χωρίς καμία παρεκτροπή».
ΠΗΓΗ: Έθνος
Τα ονόματα των νέων βουλευτών
Η κατακρήμνιση του ΠΑΣΟΚ, η εξαιρετικά ισχνή επίδοση της Ν.Δ., η εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ, η προικοδότηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η ανησυχητική ενδυνάμωση της ακραίας Χρυσής Αυγής, η χαμηλή επίδοση της ΔΗΜ.ΑΡ. και η «αδυναμία» να εισέλθουν στη Βουλή αμιγώς φιλοευρωπαϊκά κόμματα, όπως ο ΛΑ.Ο.Σ, οι Οικολόγοι, η ΔΗ.ΣΥ. και η Δράση, δημιούργησαν ένα κοινοβουλευτικό παζλ που προοιωνίζεται πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Με καταμετρημένο το 98,57 % των εκλογικών τμημάτων της χώρας, τα ποσοστά που παίρνουν τα κόμματα και οι έδρες που καταλαμβάνουν στη Βουλή, όπως καταγράφονται στα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών, έχουν ως εξής:
ΝΔ ποσοστό 18,89% και 108 έδρες
  • ΣΥΡΙΖΑ 16,76 % και 52 έδρες
  • ΠΑΣΟΚ 13,20 % και 41 έδρες
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 10,59 % και 33 έδρες
  • ΚΚΕ 8,48% και 26 έδρες
  • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,97% και 21 έδρες
  • ΔΗΜΑΡ 6,10% και 19 έδρες.
Εκτός Βουλής μένουν τα κόμματα: ΛΑΟΣ με ποσοστό 2,90%, Οικολόγοι Πράσινοι με ποσοστό 2,93% και Δημοκρατική Συμμαχία με ποσοστό 2,56%.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τη ΝΔ στη Β' Αθηνώνεκλέγονται:
1. Μητσοτάκης Κυριάκος
2. Χατζηδάκης Κωνσταντίνος (Κωστής)
3. Βούλτεψη Σοφία
4. Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης
5. Γεωργιάδης Σπυρίδων - Αδωνις
6. Ντινόπουλος Αργύρης
7. Μεϊμαράκης Ευάγγελος
8. Σπηλιωτόπουλος αριστόβουλος (Αρης)
9. Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης (Πάνος)
10. Γιακουμάτος Γεράσιμος
11. Καραμανλή Αννα
12. Πολύδωρας Βύρων
13. Παπακώστα – Σιδηροπούλου Αικατερίνη
14. Παπαθανασίου Γιάννης
Αντίστοιχα στην Α' Αθηνών εκλέγονται:
1. Κεφαλογιάννη Όλγα
2. Αβραμόπουλος Δημήτρης
3. Κακλαμάνης Νικήτας
4. Πιπιλή Φωτεινή
5. Κικίλιας Βασίλειος
6. Μηταράκης Παναγιώτης (Νότης)
7. Παυλόπουλος Προκόπιος
8. Ψυχάρης Ανδρέας
Από το ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών όπως όλα δείχνουν, εκλέγονται εννέα βουλευτές και συγκεκριμένα :
1. Σακοράφα Σοφια
2. Κουρουμπλής Παναγιωτης
3. Παπαδημούλης Δημητριος
4. Δραγασάκης Ιωαννης
5. Δούρου Ειρηνη (Ρενα)
6. Στρατούλης Δημήτριος
7. Βαλαβάνη Ολγα-Νάντια
8. Τατσόπουλος Πέτρος-Γεώργιος
9. Τσακαλώτος Ευκλείδης
Στην Α' Αθηνών εκλέγονται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Ν. Βούτσης.
Στη Β' Αθηνών το ΠΑΣΟΚ , απ' ό,τι φαίνεται, θα λάβει μόλις τέσσερις έδρες. Στις τέσσερις πρώτες θέσεις προβάλλουν οι κ.κ. Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Ανδρουλάκης και Απ. Κακλαμάνης αντίστοιχα, ενώ με σχετικά μικρή διαφορά ακολουθούσαν ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Πέτρος Ευθυμίου.
Το ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθηνών παίρνει μόλις μία έδρα, την οποία μέχρι στιγμής εξασφαλίζει ο Κώστας Σκανδαλίδης, με την κ. Αννα Διαμαντοπούλου να ακολουθεί δεύτερη.
Μόνον ένας βουλευτής, ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκλέγεται και στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην Αχαΐα εκλέγεται μόνο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός Βουλής μένουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών και καταμετρημένο το 98,85% των ψήφων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και μέχρι πρότινος υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υφυπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.
Πέντε βουλευτές εκλέγουν στη Β' Αθηνών οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και συγκεκριμένα τον πρόεδρο Πάνο Καμμενο, τον επικεφαλής του Πανελληνίου Αρματος Πολιτών Γιάννη Δημαρά, τον Βασίλη Καπερνάρο, το Γιάννη Μανώλη και τον ηθοποιό Παύλο Κοντογιαννίδη. Στην Α' Αθηνών εκλέγεται η κ. Κουντουρά.
Από την πλευρά του ΚΚΕ στη Β' Αθηνών εκλέγονται η γ.γ. της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, η Λίνα Κροκίδη, ο Χρήστος Κατσώτης και ο Σπύρος Χαλβατζής και στην Α' Αθηνών η Λιάνα Κανέλλη.
Τρεις βουλευτές εκλέγει η Χρυσή Αυγή, τον πρόεδρο Νικόλαο Μιχαλολιάκο με πάνω από 67.000 ψήφους, το Γεώργιο Γερμένη και την κυρία Ελένη Ζαρούλια. Στην Α' Αθηνών πρώτος είναι και πάλι ο κ. Μιχαλολιάκος και τη δεύτερη έδρα παίρνει ο Ιωάννης Βουλδής.
Τέλος απο τη Δημοκρατική Αριστερά για τη Β' Αθηνών στις τρεις πρώτες θέσεις είναι ο πρόεδρος Φώτης Κουβέλης, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Οδυσσέας Βουδούρης που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ στην Α' Αθηνών εκλέγεται ο κ. Γιάννης Πανούσης
Σε άλλες περιφέρειες
Η μέχρι τώρα εικόνα σε άλλες περιφέρειες της χώρας έχει ως εξής:
Στην Α' Θεσσαλονίκης από το ΠαΣοΚ μάχη δίνουν οι Γ.Μαγκριώτης, Ε.Καϊλή και Χρύσα Αράπογλου, ωστόσο, αν κρατήσει την έδρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα εκλεγεί κανείς.
Στον ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται οι Τ.Κουράκης, Δ.Χαραλαμπίδου, Γ.Αμανατίδης και Γ.Θεοδωρόπουλος.
Στη ΔΗΜΑΡ προηγείται η Ασημίνα Ξηροτύρη.
Στη Β' Θεσσαλονίκης οι έδρες μοιράζονται μεταξύ όλων των κομμάτων που μπαίνουν στο Κοινοβούλιο. Από τη ΝΔ προηγείται ο Θ.Καράογλου και ακολουθεί ο Σ.Αναστασιάδης. Στον ΣΥΡΙΖΑ προηγείται ηΕ.Αμμανατίδου. Στο ΠαΣοΚ μάχη δίνουν οι Γ.Αρβανιτίδης και Χάρης Τσιόκας. Στο ΚΚΕ μπροστά η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου, στους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Απ.Χαρουπάκης και στη ΔΗΜΑΡ ηΚ.Μάρκου.
Μόλις μία έδρα λαμβάνει το ΠαΣοΚ στην Αχαΐα, την οποία καταλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργόςΓιώργος Παπανδρέου, χωρίς σταυρό.
Στην Ξάνθη ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από τα καταμετρημένα μέχρι τώρα ψηφοδέλτια εκλέγουν από έναν βουλευτή: Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται ο Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, από τη ΝΔ ο Αλέξανδρος Κοντός και από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτριος Σαλτούρος.
Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της καταμέτρησης των σταυρών προτίμησης, στον Έβρο, δυο έδρες παίρνει η ΝΔ και από μία το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ειδικότερα, βουλευτές εκλέγονται: Από την ΝΔ οι Κυριάκος Γεροντόπουλος και Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος. Από το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Ντόλιος και από τους Ανεξάρτητους Ελληνες ο Μαρίνος Ουζουνίδης.
Στο νομό Κιλκίς εκλέγονται, με τη ΝΔ ο Γιώργος Γεωργαντάς, με τον ΣΥΡΙΖΑ η Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου και με το ΠΑΣΟΚ ο Θεόδωρος Παραστατίδης.
Χωρίς έδρα μένει το ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα, όπου ήταν υποψήφια η Άντζελα Γκερέκου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε τον Στέφανο Σαμοίλη, ενώ την έδρα του ΚΚΕ κερδισε ο Μπάμπης Χαραλάμπους. Σε θρίλερ εξελίσσεται η καταμέτρηση ψήφων στη ΝΔ με τον Νίκο Δένδια να προηγείται ελάχιστους σταυρούς από τον Στέφανο Γκίκα.
Στη μονοεδρική περιφέρεια Λευκάδας την έδρα κερδίζει η ΝΔ, ενώ στην μονοεδρική της Κεφαλληνίας-Ιθάκης κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Στη Ζάκυνθο κερδίζει την έδρα η ΝΔ και ο Διονύσης Γάσπαρος.
Τρεις βουλευτές εκλέγει η ΝΔ στις Σέρρες και είναι οι Μενέλαος Βλάχβεης, Φωτεινή Αραμπατζή καιΘεόφιλος Λεονταρίδης. Με το ΠΑΣΟΚ επανεκλέγεταο Μάρκος Μπόλαρης, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες η Μαρία Κόλια-Τσαρουχά, με τη Χρυσή Αυγή ο Νικήτας Σιώης και με τη Δημοκρατική Αριστερά ο Ευάγγελος Φωτίου.
Στο νομό Πιερίας εκλέγονται με τη ΝΔ οι Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Χριστογιάννης, ενώ με τους Ανεξάρτητους 'Ελληνες ο Ευγένιος Παπαδόπουλος.
Στην Πέλλα εκλέγονται με τη ΝΔ οι Γιώργος Καρασμάνης, Αλκιβιάδης Νουσηκύρου, με το ΠΑΣΟΚ ηΘεοδώρα Τζάκρη και με τους Ανεξάρτητους 'Ελληνες ο Αθανάσιος Γραμματικόπουλος.
Στην Κοζάνη την έδρα της ΝΔ φαίνετα να καταλαμβάνει ο Γιώργος Κασαπίδης, ενώ του ΠΑΣΟΚ ο Πάρις Κουκουλόπουλος. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες προηγείται η Ραχήλ Μακρή και από το ΚΚΕ οΚώστας Σταμπολίδης. Από τη Δημοκρατική Αριστερά τις περισσότερες ψήφους συγκεντρώνει ηΘεοδώρα Τσικαρδάνη.
Στη Φλώρινα την έδρα της ΝΔ φαίνεται να κερδίζει ο Ευστάθιος Κωνσταντινίδης και του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Σαμαράς.
Στην Καστοριά για την έδρα της ΝΔ προηγείται η Μαρία Αντωνίου και για την έδρα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Συμεών Κουμπάνης.
Στα Γρεβενά έχουν καταμετρηθεί οι σταυροί στα 82 από τα 129 εκλογικά τμήματα και βάσει των στοιχείων αυτών στη ΝΔ προηγείται ο Τιμολέων Κοψαχείλης.
Στη Χαλκιδική εκλέγονται με τη ΝΔ ο Ευθύμιος Καρανάσιος, με τον ΣΥΡΙΖΑ η Αικατερίνη Ιγγλέζη και με το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Δριβελέγκας.
Στο νομό της Λάρισας κατατάσσεται μέχρι στιγμής πρώτη η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τη ΝΔ φαίνεται να εκλέγονται ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Χρήστος Κέλλας. Από το ΠΑΣΟΚ οΦίλιππος Σαχινίδης, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ηρώ Διώτη, από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Χρήστος Ζώης, από τη Δημοκρατική Αριστερά ο Θωμάς Ψύρρας και από τη Χρυσή Αυγή ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.
Στο νομό Μαγνησίας εκλέγονται από τη ΝΔ ο Θανάσης Νάκος, από το ΚΚΕ ο Απόστολος Νάνος, από τη Δημοκρατική Αριστερά ο Παρίσης Μουτσινάς, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες η Μαρίνα Χρυσοβελώνη και από τη Χρυσή Αυγή ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος.
Τρία νέα πρόσωπα καταλαμβάνουν βουλευτική έδρα στο νομό Ηράκλειου. Πρόκειται για τον Μάξιμο Σενετάκη από τη ΝΔ, τον Νότη Μαριά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Μανώλη Συντιχάκη από το ΚΚΕ.
Με βάση και τα επίσημα αποτελέσματα στο 99,44% στο νομό Ηρακλείου, εκλέγονται:
Με τη ΝΔ οι βουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μάξιμος Σενετάκης και Γιώργος Δεικτάκης.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, με το ΠΑΣΟΚ ο Βασίλης Κεγκέρογλου, με τη Δημοκρατική Αριστερά ο Γιάννης Μιχαλογιαννάκης, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Νότης Μαριάς και με το ΚΚΕ οΜανώλης Συντιχάκης.
Στο νομό Λασιθίου, με καταμετρημένο το 84,48%, προηγούνται αισθητά από τους συνυποψήφιους τους και επανεκλέγονται από το ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Καρχιμάκης και από τη ΝΔ ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
Στο νομό Ρεθύμνου εκλέγεται εκ νέου από το ΠΑΣΟΚ ο Μανώλης Όθωνας και από τον ΣΥΡΙΖΑ οΑνδρέας Ξάνθος
Ανατροπή πολιτικού σκηνικού υπήρξε και στα Δωδεκάνησα αφού το ΠΑΣΟΚ σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του σε πανελλήνιο επίπεδο, με 37 ποσοστιαίες μονάδες. Από 54% που είχε στις εκλογές του 2009 έφτασε στο 17,04% και είναι το τρίτο κόμμα στο νομό μετά τη Νέα Δημοκρατία και τους 'Ανεξάρτητους Έλληνες.
Το κόμμα του κ. Καμμένου κατέγραψε ποσοστό 17,9% το οποίο είναι το μεγαλύτερο ποσοστό σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ πρώτο κόμμα ήταν η Νέα Δημοκρατία με 18,5%. Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ που κατέγραψε ποσοστό 11,3%, που όμως δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα εκλέγονται:
Με τη Νέα Δημοκρατία τρεις βουλευτές. Είναι τρία νέα πρόσωπα και συγκεκριμένα ο δικηγόρος Βασίλης Υψηλάντης, ο πανεπιστημιακός Μάνος Κόνσολας και ο οικονομολόγος Γιάννης Παππάς.
Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες η Μίκα Ιατρίδη (που είχε διαγραφεί από την ΝΔ επειδή δεν είχε ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο).
Για το ΠΑΣΟΚ η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και οιΔημήτρης Κρεμαστινός και Γιώργος Νικητιάδης παλεύουν ακόμα για την έδρα, με διαφορά ελάχιστων ψήφων μεταξύ τους.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ.: 210-3332551/2
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, παρατείνεται έως και τις 31 Μαΐου, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 για όλα τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 101 (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Κ.Λ.Π.) του Κ.Φ.Ε.. Η προθεσμία αυτή ισχύει για όλα τα νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.
Ποιοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωση - Πώς θα ξέρετε αν σας έχει αποσταλλεί κλειδάριθμος
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για το ετήσιο ραντεβού 8,5 εκατ. φορολογούμενων με την εφορία.
Τα νέα έντυπα της φορολογικής δήλωσης άρχισαν να φθάνουν σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ καθώς και σε όλους τους συνταξιούχους που ανεξαρτήτως εισοδήματος μπορούν και φέτος να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους χειρόγραφα. Την ίδια ώρα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ετοιμάζεται να ανοίξει στις 9 Μαίου την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων με την προθεσμία να εκπνέει στις 15 Ιουνίου για όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως ΑΦΜ και τρόπου υποβολής της δήλωσης.
Ήδη στις εφορίες και συγκεκριμένα στο Μητρώο επικρατεί το αδιαχώρητο με τους φορολογούμενους που σπεύδουν να προμηθευτούν τον κλειδάριθμο προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους.
Η ΓΓΠΣ για να διευκολύνει τους πολίτες θα ταχυδρομήσει περισσότερες από 325.000 συστημένες επιστολές με κλειδάριθμους του Τaxisnet σε ισάριθμους φορολογούμενους που έχουν ήδη υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση και έχουν πιστοποιηθεί στην υπηρεσία. Στη συστημένη επιστολή, θα αναγράφονται το username, ο κωδικός, ο κλειδάριθμος και οι οδηγίες ενεργοποίησης του λογαριασμού μέσω internet. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν αν η ΓΓΠΣ, τους έχει εκδώσει κωδικούς και κλειδάριθμο και αν θα λάβουν συστημένη επιστολή. Στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (https://www1.gsis.gr/gsisapps/gsisinfo/kleidarithmoiCreated.htm) οι φορολογούμενοι πληκτρολογώντας το ΑΦΜ τους θα διαπιστώσουν αν θα λάβουν τον κλειδάριθμο ή αν θα πρέπει να επισκεφθούν τη Δ.Ο.Υ. τους για να τον προμηθευτούν.
Μάλιστα έχει υπάρξει συνεννόηση με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προκειμένου οι σχετικές συστημένες επιστολές να παραμείνουν στο ταχυδρομικό γραφείο τουλάχιστον έως τις 15 Ιουνίου, στην περίπτωση που δεν εντοπισθούν οι φορολογούμενοι από τον ταχυδρόμο για να τις παραλάβουν. Σημειώνεται ότι το σύνολο των φορολογούμενων που είναι ήδη πιστοποιημένοι στο Τaxisnet ανέρχονται σε 4,6 εκατομμύρια.
Την ηλεκτρονική οδό για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να ακολουθήσουν υποχρεωτικά:
  1. Οι φορολογούμενοι που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, καθώς και οι υπόχρεοι των οποίων η δήλωση υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή.
  2. Οι φορολογούμενοι με εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα από αλλοδαπή κλπ,, όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημά τους, υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
Από την υποχρέωση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων εξαιρούνται οι υπόχρεοι που αποκτούν εισοδήματα από συντάξεις, εκτός και αν αποκτούν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.
Σημειώστε ότι υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση (έντυπο Ε1), έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα του υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, δικό του ή της συζύγου του, καθώς και όταν αυτό είναι μικρότερο από 3.000 ευρώ, εφόσον στο συνολικό εισόδημα του υπόχρεου περιλαμβάνεται και ζημιά από εμπορική ή γεωργική επιχείρηση. Ειδικά, τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν αποκλειστικά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εφόσον έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος στο ποσό των 5.000 ευρώ προκύπτει ότι δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση μέχρι το ποσό αυτό. Τα φυσικά πρόσωπα, που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες και έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα, υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση, εφόσον το ετήσιο καθαρό γεωργικό τους εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Εφορία: Αλλαγή διεύθυνσης μέσω ίντερνετ
Ηλεκτρονικά θα μπορούν στο εξής οι φορολογούμενοι να αλλάζουν τη διεύθυνση της κατοικίας τους. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου ορίζονται τα εξής:
  • Φυσικά πρόσωπα που είναι πιστοποιημένοι χρήστες, έχουν τη δυνατότητα να προβούν στη μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας τους, μέσω διαδικτύου, συμπληρώνοντας το σχετικό πεδίο του εντύπου Μ1 «Απόδοσης Α.Φ.Μ./Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων» που έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr της ΓΓΠΣ. Σε περίπτωση που η κατοικία του φυσικού προσώπου, χρησιμοποιείται ως επαγγελματική έδρα, με τη διαδικασία αυτή, μεταβάλλεται μόνο η διεύθυνση κατοικίας του.
  • Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής μεταβολής της διεύθυνσης κατοικίας, ενημερώνεται από τη ΓΓΠΣ, η αρμόδια Δ.Ο.Υ., η οποία αποδέχεται τη δήλωση και καταχωρεί τη νέα διεύθυνση στο Μητρώο του TAXIS.
  • Σε περίπτωση που η νέα διεύθυνση, ανήκει στη χωρική αρμοδιότητα άλλης Δ.Ο.Υ, η Δ.Ο.Υ παραλαβής της δήλωσης, υποχρεούται μαζί με την αλλαγή της διεύθυνσης, να προβεί και στη μετεγγραφή του υπόχρεου στη νέα αρμόδια Δ.Ο.Υ.
  • Οι βεβαιώσεις που παράγονται από το σύστημα με την καταχώριση της μεταβολής, αποστέλλονται από τη Δ.Ο.Υ. στη νέα διεύθυνση του ενδιαφερόμενου, ταχυδρομικά.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης όταν δεν υπάρχει αυτοδυναμία
Έντεκα κρίσιμες ημέρες χωρίζουν τις κάλπες της 6ης Μαΐου από τη σύγκληση της νέας Βουλής, που έχει ορισθεί για την 17η Μαΐου και μέσα σε αυτό το διάστημα θα κριθεί ο σχηματισμός της επόμενης κυβέρνησης.
Στην περίπτωση που ένα κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό ψήφων τέτοιο, που να του εξασφαλίζει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 εδρών, οι εξελίξεις διευκολύνονται και τη Δευτέρα ο πρόεδρος του θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας θα ενημερωθεί, κατ' έθιμο, για τη διάρθρωση της νέας Βουλής από τον πρόεδρο της απερχόμενης κοινοβουλευτικής σύνθεσης.
Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες δύσκολα κάποιο κόμμα θα μπορέσει να κατακτήσει την αυτοδυναμία; Το Σύνταγμα προβλέπει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών στα τρία πρώτα κόμματα και με διαφορά τριών ημερών για κάθε διερευνητική εντολή.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 37), πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγού του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.
Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες.
Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων σε σύσκεψη και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σε αυτόν που προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Η πρόταση για ανάθεση εντολής γίνεται σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.
Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές. Νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα.
Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, την 17η Μαΐου 2012 θα πρέπει να συγκληθεί η Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη εκλογών και τη σύγκληση της νέας Βουλής που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θυροκολλήθηκε στις 11 Απριλίου 2012. Αμέσως μόλις κηρυχθεί η έναρξη των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης της Βουλής, ο προσωρινός ορόεδρος ανακοινώνει στη Βουλή τον κατάλογο των βουλευτών που ανακηρύχθηκαν σύμφωνα με το νόμο και τους καλεί να δώσουν το νενομισμένο όρκο (άρθρο 3 του Κανονισμού της Βουλής).
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ΥΠΟΙΚ: Παράταση έως 25/5 για δήλωση απόδοσης ΦΜΥ
Μέχρι και τις 25 Μαΐου 2012 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής της Οριστικής Δήλωσης Απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Άμεση πρόσβαση στα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών θα έχει η Οικονομική Αστυνομία
'Αμεση πρόσβαση στα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών θα έχει Οικονομική Αστυνομία, όπως προκύπτει από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου.
Η πρόσβαση, όπως προβλέπεται στην απόφαση, θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος επικοινωνίας που λειτουργεί υπό τον έλεγχο της Διεύθυνσης πληροφορικής του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, του Τμήματος Μελετών της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η Οικονομική Αστυνομία με την ολοκλήρωση της προανάκρισης ή της προκαταρκτικής εξέτασης ή των ερευνών που πραγματοποίησε για φορολογικά ή τελωνειακά αδικήματα, εφόσον προκύπτουν παραβάσεις που επισύρουν διοικητικές κυρώσεις, υποχρεούται να ενημερώνει άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
ΠΗΓΗ: Εξπρές
Τα νέα τεκμήρια «καίνε» και τα χαμηλά εισοδήματα
Με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να φορολογηθούν όχι με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους αλλά για μεγαλύτερα εισοδήματα που θα προκύψουν με την εφαρμογή των νέων αυξημένων, ακόμη και 200%, τεκμηρίων διαβίωσης. Τα νέα τεκμήρια «καίνε» και απειλούν κυρίως χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και διαθέτουν ένα αυτοκίνητο μικρό ή μεσαίου κυβισμού. Τα αυξημένα τεκμήρια σε συνδυασμό με το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ αναμένεται να οδηγήσουν στα ταμεία της εφορίας χιλιάδες φορολογουμένους, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο. Ακόμα και για κάποιον που θα υποβάλει φορολογική δήλωση με μηδενικό εισόδημα αλλά έχει κύρια κατοικία 50 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών, ο αναλογούν φόρος θα είναι 400 ευρώ.
Κι αυτό, γιατί με βάση τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, η εφορία θα υπολογίσει ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης 3.000 ευρώ και έξοδα 2.000 ευρώ για τη χρήση και τη συντήρηση της κατοικίας και άλλα 4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο. Συνολικά δηλαδή, το τεκμαρτό του εισόδημα είναι 9.000 ευρώ και άρα τα 4.000 ευρώ που είναι πάνω από το νέο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10% και έτσι προκύπτει καταβολή φόρου 400 ευρώ.
Κατοικίες
Το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και αφορά όχι μόνο όσους κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία ή έχουν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία. Αφορά και αυτούς που ζουν σε μισθωμένη κατοικία ή τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν, αφού συνηθίζεται πολλοί γονείς να παραχωρούν την κατοικία τους στα παιδιά τους ή το αντίστροφο τα παιδιά στους γονείς. Το τεκμήριο προκύπτει με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή της μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας. Συγκεκριμένα υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:
  • Μέχρι και 80 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 40 ευρώ το τ.μ.
  • Από 81 μέχρι και 120 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 65 ευρώ το τ.μ.,
  • Από 121 μέχρι και 200 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 110 ευρώ το τ.μ.
  • Από 201 έως 300 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 200 ευρώ το τ.μ.
  • Από 301 τ.μ. κύριων χώρωναυτής, με 400 ευρώ το τ.μ..
Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τ.μ., ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Ως βοηθητικοί χώροι σε περίπτωση πολυκατοικίας θεωρείται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ μέσα στην ίδια οικοδομή, ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο, εφόσον οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή και δεν είναι κοινόχρηστοι.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη ότι:
  1. Για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ., τα ποσά προσαυξάνονται κατά 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τ.μ., κατά 70%.
  2. Όταν υπάρχει μονοκατοικία τα ποσά προσαυξάνονται κατά 20%.
  3. Για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή εκκίνησης.
  4. Όταν υπάρχει δευτερεύουσα κατοικία που ιδιοκατοικείται ή μισθώνεται ή έχει παραχωρηθεί δωρεάν λαμβάνεται το ήμισυ της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει όταν έχουμε κύρια κατοικία μαζί με το βοηθητικό χώρο της.
  5. Αν η κατοικία μισθώνεται ορισμένους μήνες μέσα στο έτος, τα ετήσια ποσά της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης θα επιμερίζονται με βάση τους μήνες που διαρκεί η μίσθωση.
  6. Για δευτερεύουσες εξοχικές κατοικίες δεν ισχύει ο περιορισμός της ετήσιας δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει από αυτές, σε τρεις μήνες το έτος.
  7. Δεν υπολογίζεται ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης στις περιπτώσεις των κενών κατοικιών. Προκειμένου για κατοικίες που παραμένουν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντίγραφων λογαριασμών της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (π.χ. λογαριασμοί ύδρευσης, κοινοχρήστων) από το οποίο να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για όλο το υπόψη διάστημα.
  8. Δεν υπολογίζεται αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για δευτερεύουσες κατοικίες που μισθώνουν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού για τουριστικούς λόγους.
  9. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας του ακινήτου, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας και στη συνέχεια θα γίνεται ο επιμερισμός της, μεταξύ των συνιδιοκτητών, με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους.
  10. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας μιας κατοικίας π.χ. από δύο συνιδιοκτήτες όπου ο ένας έχει παραχωρήσει το ποσοστό ιδιοκτησίας του στον άλλο προκειμένου ο τελευταίος να χρησιμοποιήσει την κατοικία στο σύνολό της, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης που προκύπτει από τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη που χρησιμοποιεί την κατοικία αυτή.
Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία
Για τον προσδιορισμό του τεκμηρίου λαμβάνεται υπόψη η ετήσια δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, όπως αυτή προκύπτει από τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Εξαιρούνται οι δαπάνες που καταβάλλονται σε εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και στα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες. Στην περίπτωση διαζευγμένων γονέων, όπου άλλος γονέας βαρύνεται με τα τέκνα και άλλος καταβάλλει τις δαπάνες διδάκτρων των τέκνων, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα βαρύνει τον γονέα που καταβάλλει τις δαπάνες αυτές.
Οικιακοί βοηθοί, οδηγοί αυτοκινήτου κ.λπ.
Τεκμήριο αποτελεί η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που καταβάλλεται σε οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, η οποία ορίζεται στο κατώτατο όριο αμοιβών, όπως αυτό προσδιορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την αντίστοιχη κατηγορία εργαζομένων. Εξαιρούνται οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και απασχολεί ένα νοσοκόμο.
Ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης Κάθε χρόνο εκτός των τεκμηρίων εφαρμόζεται και ένα ποσό ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης που ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
Συνταξιούχοι
Τα τεκμήρια περιορίζονται κατά 30% για συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.
Εως 71,3 % πάνω για τα αυτοκίνητα
Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα αυξήθηκε από 33,3% μέχρι 71,3%. Ειδικότερα ανέρχεται:
  • Για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε σε 4.000 ευρώ.
  • Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κ.ε. μέχρι τα 2.000 κ.ε.
  • Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κ.ε. προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε. και για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κ.ε. προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
Το τεκμήριο μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.
Προσέξτε: Τεκμήριο δεν εφαρμόζεται για επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας, καθώς και για επιβατικά αυτοκίνητα ειδικά διασκευασμένα για κινητικά ανάπηρους, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
200% πάνω τα τεκμήρια για τα σκάφη αναψυχής
Αυξημένα έως και 200% είναι τα τεκμήρια για τα σκάφη αναψυχής που εφαρμόζονται για τα εισοδήματα του 2011.
Πιο συγκεκριμένα:
  • Για μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου (χωρίς χώρο ενδιαίτησης), ταχύπλοα και μη, ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα, το τεκμήριο ορίζεται σε 4.000 ευρώ. Για τα πάνω από 5 μέτρα το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ το μέτρο.
  • Για μηχανοκίνητα ή μεικτά σκάφη με χώρους ενδιαίτησης, ολικού μήκους μέχρι και 7 μέτρα, το τεκμήριο ανέρχεται σε 12.000 ευρώ. Για τα πάνω από 7 και μέχρι 10 μέτρα ολικού μήκους προστίθενται 3.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους, για τα πάνω από 10 και μέχρι 12 μέτρα ολικού μήκους προστίθενται 7.500 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους, για τα πάνω από 12 και μέχρι 15 μέτρα ολικού μήκους 15.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους, για τα πάνω από 15 και μέχρι 18 μέτρα ολικού μήκους 22.500 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους, για τα πάνω από 18 και μέχρι 22 μέτρα ολικού μήκους 30.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους.
  • Τέλος για τα σκάφη πάνω από 22 μέτρα ολικού μήκους προστίθενται 50.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους.
Σημειώστε ακόμη ότι:
Τα ποσά μειώνονται κατά 50% για τα πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, τύπων «τρεχαντήρι», «βαρκαλάς», «πέραμα», «τσερνίκι» και «λίμπερτι», που προέρχονται από την ελληνική ναυτική παράδοση.
Το τεκμήριο μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητα του σκάφους κατά 15% αν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα πάνω από 5 και μέχρι 10 από το έτος που νηολογήθηκε για πρώτη φορά και 30% αν έχει περάσει χρονικό διάστημα πάνω από δέκα έτη.
Τα ποσά μειώνονται κατά 50%, προκειμένου για τα ιστιοφόρα σκάφη.
Για σκάφη με μόνιμο ναυτολογημένο πλήρωμα για ολόκληρο ή μέρος του έτους, στην παραπάνω δαπάνη προστίθεται και η αμοιβή του πληρώματος, ενώ τα σκάφη επαγγελματικής χρήσης δεν λαμβάνονται υπόψη για την επαγγελματική δαπάνη.
Αναγνωρίζεται η ακινησία για τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης.
Αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα.
Το τεκμήριο έχει διαμορφωθεί ως εξής:
  • Για ανεμόπτερα στο ποσό των 8.000 ευρώ.
  • Για αεροσκάφη με κινητήρα κοινό, εσωτερικής καύσης και στροβιλοελικοφόρα, καθώς και ελικόπτερα, στο ποσό των 65.000 ευρώ για τους 150 πρώτους ίππους ισχύος του κινητήρα τους που προσαυξάνεται με το ποσό των 500 ευρώ για κάθε ίππο πάνω από τους 150 ίππους.
  • Για αεροσκάφη αεροπροωθούμενα (JET) στο ποσό των 200 ευρώ για κάθε λίμπρα ώθησης.
Τα ποσά δεν μειώνονται λόγω ακινησίας ή παλαιότητας.
Πισίνες
Αυξημένο είναι και το τεκμήριο διαβίωσης για τους φορολογούμενους που διαθέτουν πισίνα, ενώ τεκμήριο αποτελεί και η συναρμολογούμενη πισίνα, αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση.
Το νέο αυξημένο τεκμήριο έχει διαμορφωθεί ως εξής:
  • 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα 60 τετραγωνικά μέτρα και
  • 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.
  • Για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται. Προκειμένου για κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος στο οικόπεδο.
Δάνεια, γονικές παροχές
Εξι «όπλα» για να αποφύγετε τα προβλήματα

Δάνεια από συγγενείς, τραπεζικά δάνεια, πώληση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για τους φορολογουμένους που θέλουν να αποφύγουν τη παγίδα των τεκμηρίων. Ειδικότερα τα «όπλα» για να αποφύγετε τα τεκμήρια είναι:
  1. Ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών.
  2. Έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων (αυτοκινήτων, ακινήτων, σκαφών αναψυχής κ.τ.λ.).
  3. Δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές.
  4. Κέρδη από τυχερά παιχνίδια. Δεν αναγνωρίζονται τα κέρδη από καζίνο.
  5. Κεφάλαια που έχουν επαναπατριστεί.
Οι φορολογούμενοι
Αμφισβήτηση μόνο με την υποβολή στοιχείων

Το ποσό των τεκμηρίων μπορεί να αμφισβητηθεί από το φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των μελών που τον βαρύνουν, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Αυτό μπορεί να γίνει για όσους:
α) Υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
            β) Είναι φυλακισμένοι.
γ) Νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική.
δ) Είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας.
ε) Συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους, με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές.
στ) Είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους και
ζ) Προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.
ΠΗΓΗ: Ημερησία