Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Θεοχάρης : «Δεν χρειάζεται παράταση για όσους ο ΑΦΜ λήγει σε 3 και 4» Συνεχίζει το Taxis να δέχεται δηλώσεις για τα ΑΦΜ 1,2


Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε χαρακτηριστικά στο πρωινό του ΜΕGA ότι: «Όταν υπάρχουν προθεσμίες υπάρχουν για να είναι κάποιοι εμπρόθεσμοι και κάποιοι εκπρόθεσμοι».

Όμως, πρόσθεσε ότι:

Είσαι νευρικός και αλλάζεις συνέχεια διεύθυνση; Είσαι ύποπτος φοροδιαφυγής

Οδηγίες προς συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και επαγγελματιών (φοροτεχνικούς, λογιστές, κτηματομεσίτες, εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών) για τους τρόπους με τους οποίους θα εντοπίζουν ύποπτες περιπτώσεις για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

STOP σε νέα μέτρα λιτότητας. Γκάζι για μεταρρυθμίσεις

Όχι νέα μέτρα λιτότητας, αλλά μεταρρυθμίσεις. Δεν αντέχει η οικονομία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η τριμηνιαία έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους για την οικονομία το διάστημα Απρίλιος - Ιούνιος 2013, επισημαίνοντας ότι «η επιστροφή σε διατηρήσιμη ανάπτυξη θα αποδειχθεί απατηλό όραμα αν δεν εφαρμοστούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις».

Υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις φορολογικές διαδικασίες

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με διαδικασίες κατεπείγοντος, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, για τις φορολογικές διαδικασίες.Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ καταψήφισε διαμαρτυρόμενη, κυρίως για τις διαδικασίες επεξεργασίας του, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα το καταψήφισαν.Κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, έξι άρθρα του νομοσχεδίου τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία. 

Σε ισχύ η διάταξη για τον μειωμένο Φ.Π.Α. στην εστίαση από 1/8/2013


Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 74 παρ 14 του πολυνομοσχεδίου ή αλλιώς του νέου Κώδικα Φορολογίας εισοδήματος  (ν.4172/2013) επανέρχεται η περίπτωση 6 στο παράρτημα με τις υπηρεσίες που έχουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Αναλυτικά η διάταξη στον νόμο 4172/2013 έχει ως εξής:

Άρθρο 74. Συμπλήρωση των νόμων 3986/2011, 4110/2013, 4002/2011, 4111/2013, 3864/2010, 3601/2007
14. Η ισχύς της περίπτωσης ε' της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 3986/2011 (Α' 152), καθώς και της παραγράφου 2 του Κεφαλαίου Γ' «Εξαιρέσεις από το Παράρτημα» του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000 - Α' 248), όπως προστέθηκε με την περίπτωση στ' της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 3986/2011, αναστέλλεται από 1.8.2013 μέχρι και 31.12.2013.

Σε έναν κώδικα όλοι οι νόμοι για φορολογικές παραβάσεις

Ηπιότερα πρόστιμα για τυπικές αλλά και ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις, όπως έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Στόχος του νέου ποινολογίου της εφορίας είναι τα πρόστιμα να είναι ρεαλιστικά και να έχουν εισπρακτικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι μέχρι τώρα ουσιαστικά αποτελούν γράμμα κενό περιεχομένου, αφού, αν και επιβάλλονται αυστηρά και υπέρογκα πρόστιμα, τελικώς δεν καταλήγει στα δημόσια ταμεία ούτε το 5% των ποσών που καταλογίζονται. Ο νέος Κώδικας καθιερώνει ταυτόχρονα αυστηρά μέτρα για την είσπραξη των οφειλών, όπως δεσμεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων με διαδικασίες-εξπρές και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας


Ηπιότερα πρόστιμα και αυστηρότερες διαδικασίες περιλαμβάνει ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στα επί μέρους σημεία αξίζει να σημειωθούν:

-Διατηρούνται και εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις για εγγραφή στο μητρώο, λήψη ΑΦΜ και ο θεσμός του Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας.

-Θεσπίζεται ολοκληρωμένο πλαίσιο για την παροχή πληροφοριών προς τη Φορολογική Διοίκηση από το φορολογούμενο ή τρίτους

-Διατηρούνται δοκιμασμένοι στην πράξη θεσμοί όπως η δυνατότητα τροποποίησης και ανάκλησης της φορολογικής δήλωσης και της δήλωσης με επιφύλαξη.

Η «σιωπηρή» παράταση των δηλώσεων που δεν είναι τελικά και τόσο σιωπηρή


Διέρρευσε στον τύπο από το πρωί, ότι ο Κος θεοχάρης προτίθεται να δώσει σιωπηρή παράταση στην υποβολή των δηλώσεων μετά την χθεσινή πίεση που είχε από αντιπροσωπεία της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Δείτε τις Σχετικές δημοσιεύσεις: