Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Σε έναν κώδικα όλοι οι νόμοι για φορολογικές παραβάσεις

Ηπιότερα πρόστιμα για τυπικές αλλά και ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις, όπως έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Στόχος του νέου ποινολογίου της εφορίας είναι τα πρόστιμα να είναι ρεαλιστικά και να έχουν εισπρακτικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι μέχρι τώρα ουσιαστικά αποτελούν γράμμα κενό περιεχομένου, αφού, αν και επιβάλλονται αυστηρά και υπέρογκα πρόστιμα, τελικώς δεν καταλήγει στα δημόσια ταμεία ούτε το 5% των ποσών που καταλογίζονται. Ο νέος Κώδικας καθιερώνει ταυτόχρονα αυστηρά μέτρα για την είσπραξη των οφειλών, όπως δεσμεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων με διαδικασίες-εξπρές και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας


Ηπιότερα πρόστιμα και αυστηρότερες διαδικασίες περιλαμβάνει ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στα επί μέρους σημεία αξίζει να σημειωθούν:

Αρνητική η τρόικα σε άλλες παρατάσεις για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων



Το είδαμε και αυτό.
Αναδημοσιεύουμε την Κεντρική είδηση της Εφημερίδας "Καθημερινής" με κάθε επιφύλαξη.

----

Αρνητική η τρόικα σε άλλες παρατάσεις για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Χ.Θεοχάρης: «Η ροή είναι ικανοποιητική και το σύστημα αντέχει»


Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για όλους τους φορολογούμενους στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Ειδικό σήμα για τα εστιατόρια που θα περάσουν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ

Ειδικό σήμα στα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλίσουν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ θα απονέμουν οι οργανώσεις των επιχειρήσεων, συμφωνήθηκε στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τη ΓΣΕΒΕΕ, του εστιάτορες και το ΣΕΤΕ. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΕΤΕ για κλείσιμο εντός 24ώρου των επιχειρήσεων που δεν κόβουν αποδείξεις. Πρόκειται για την εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο οι οργανώσεις των επιχειρήσεων θα απονέμουν στις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να μετάσχουν στο σύστημα, ειδικό σήμα που θα βεβαιώνει ότι πέρασαν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ. Θα υπάρχει επίσης ειδικό σήμα, διαφορετικού χρώματος που θα απονέμεται στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μετακυλίσουν μερικώς τη μείωση του ΦΠΑ. Είναι το σύστημα που εφαρμόστηκε το 2009 στη Γαλλία οπότε έγινε ανάλογη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Ο απολογισμός «φοροκαταιγίδα 2012» που έπληξε μισθωτούς και συνταξιούχους

Η φορο-καταιγίδα έπληξε ανεπανόρθωτα το 2012 περίπου 4,8 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται σημαντικά και ταυτόχρονα τη φορολογική τους επιβάρυνση να εκτοξεύεται στα ύψη.

Βροχή τα λάθη με τους τόκους στις δηλώσεις

Αντιμέτωποι με νέα ταλαιπωρία βρίσκονται οι φορολογούμενοι λόγω των εκτεταμένων λαθών που έχουν εντοπισθεί στα στοιχεία των τόκων καταθέσεων που έχει αναρτήσει από την προηγούμενη εβδομάδα στο Taxisnet η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Κάποιες τράπεζες δεν ακολούθησαν εξαρχής τις υποδείξεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων με αποτέλεσμα να εισαχθούν στο σύστημα λάθος δεδομένα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθούν για την ακρίβειά τους. Τα λάθος στοιχεία των τόκων εγκυμονούν μάλιστα τον κίνδυνο πρόσθετων επιβαρύνσεων για όσους φορολογουμένους εμπιστευθούν τα αναγραφόμενα στο ηλεκτρονικό E1 και δεν τα επαληθεύσουν με τις βεβαιώσεις που έχουν λάβει από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Στο έντυπο Ε9 θα καταγραφούν τα τακτοποιημένα αυθαίρετα

Τα στοιχεία των αυθαίρετων κτισμάτων και των χώρων που άλλαξαν χρήση και νομιμοποιήθηκαν με τις ρυθμίσεις του ν.4014/2011 θα πρέπει να δηλώσουν οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε9.
Η αναγραφή των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των αυθαίρετων κτισμάτων και χώρων στο Ε9 αποτελεί φορολογική παγίδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που νομιμοποίησαν αυθαίρετες κατασκευές καθώς θα φορολογούνται πλέον για περισσότερα τετραγωνικά μέτρα και θα πληρώνουν υψηλότερους φόρους.

Στουρνάρας: Μετά το Φ.Π.Α. θα μειώσουμε και τους φορολογικούς συντελεστές


"Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2013 και το 2014 αν τηρηθούν πιστά τα χρονοδιαγράμματα και ο προϋπολογισμός" διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Τον Δεκέμβριο θα ανακοινώνεται το άνοιγμα των εφαρμογών και οι ημερομηνίες λήξης των δηλώσεων

 Τέλος στο ατελείωτο μπάχαλο της υποβολής των δηλώσεων και στις συνεχόμενες παρατάσεις προτίθεται να βάλει το υπ. οικονομικών από το ερχόμενο Δεκέμβριο.

Όπως δήλωσε ο Κος Θεοχάρης από τον ερχόμενο Δεκέμβριο και κάθε Δεκέμβριο θα ανακοινώνονται οι ημερομηνίες ανοίγματος των εφαρμογών και οι ημερομηνίες λήξης υποβολής των δηλώσεων.


http://taxheaven.gr

Ι.Χ.: Ανατροπές στα τέλη κυκλοφορίας και στο φόρο πολυτελείας


Ενα δικαιότερο σύστημα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για την ελληνική αγορά αυτοκινήτου. Κινείται στα ευρωπαϊκά πρότυπα και ορθολογικοποιεί την καταβολή Τελών Κυκλοφορίας. Ειδικότερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας των ιδιοκτητών Ι.Χ., αλλά και του φαινομένου της μαζικής κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας επεξεργάζονται ένα σχέδιο βάσει του οποίου το τίμημα των Τελών Κυκλοφορίας και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης στα Ι.Χ. με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω να μπορούν να καταβάλλονται ισόποσα για κάθε μήνα κυκλοφορίας των οχημάτων και όχι για το σύνολο του έτους.

Τη μείωση στο 13% του Φ.Π.Α. στην εστίαση ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός



Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Όπως τόνισε θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι η πρώτη θετική αλλαγή. "Είναι μήνες που πήρα πάνω μου αυτή την πρώτη μεγάλη μείωση φόρων, δεν ήταν εύκολο, αλλά είπα στην τρόικα ότι θα αυξηθεί ο τζίρος και τα έσοδα του κράτους".