Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Αρνητική η τρόικα σε άλλες παρατάσεις για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων



Το είδαμε και αυτό.
Αναδημοσιεύουμε την Κεντρική είδηση της Εφημερίδας "Καθημερινής" με κάθε επιφύλαξη.

----

Αρνητική η τρόικα σε άλλες παρατάσεις για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων


Φρένο στις παρατάσεις τόσο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος όσο και των υπόλοιπων δηλώσεων (όπως για παράδειγμα των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ) βάζει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Προχθές, η τρόικα, κατόπιν επικοινωνίας με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δέχθηκε την παράταση των φορολογικών δηλώσεων των φορολογούμενων των οποίων ο ΑΦΜ λήγει στα ψηφία 1 και 2, αποδεχόμενη τη δικαιολογία ότι οι ημερομηνίες συνέπιπταν με τις ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ.

Με το σκεπτικό αυτό συναίνεσε στην παράταση μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου για όσους έχουν καταληκτικό ψηφίο 1 και 2.

Βέβαια, η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών έγινε δεκτή με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αντίστοιχο αίτημα και για τους υπόλοιπους φορολογούμενους. Μάλιστα η τρόικα απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι ηλεκτρονικές πύλες μετά τις 10-15 Αυγούστου για όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου ΑΦΜ.

Όπως όλα δείχνουν, η τρόικα είναι αποφασισμένη να βάλει τέρμα στις παρατάσεις δηλώσεων, όπως επίσης και στις χαριστικές ρυθμίσεις.

Στόχος είναι να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό που υπερβαίνει στον τομέα των εσόδων τα 1,6 δισ. ευρώ.

Πάντως, ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μιλώντας στην «Κ» ανέφερε ότι θα συνεχίσει την επικοινωνία με τους επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να τους μεταπείσει και να ανοίξουν οι πύλες μετά τις 15 Αυγούστου για όλους τους φορολογούμενους.

Ωστόσο, σημειώνει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να «μπει ένα τέλος στην ιστορία των παρατάσεων», υπογραμμίζοντας όμως ότι πρώτα θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να είναι προετοιμασμένο και να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές αναβαθμίσεις των συστημάτων και του συστήματος Taxis.

Πάντως, χθες το πρωί και μέχρι το μεσημέρι, παρατηρούνταν συνεχώς προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι με καταληκτικά ψηφία 3 και 4 πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις μέχρι τις 29 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι οι έγγαμοι μπορούν να κάνουν χρήση του πιο ευνοϊκού ΑΦΜ εκ των δύο συζύγων και να υποβάλουν τη δήλωση μέχρι τη λήξη της προθεσμίας του ΑΦΜ με τον μεγαλύτερο καταληκτικό αριθμό.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ΑΦΜ που λήγει σε 2 και η σύζυγός του έχει ΑΦΜ που λήγει σε 0 τότε η δήλωση μπορεί να κατατεθεί μέχρι και τις 30 Αυγούστου.

Πηγή Καθημερινή

http://taxheaven.gr