Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Πού κατοικούν έχοντες και κατέχοντες. Πόσα δήλωσαν στην Εφορία

Σε Ψυχικό, Εκάλη, Κολωνάκι, Κηφισιά, Φιλοθέη αλλά και στο Ρουφ και την Πυλαία-Χορτιάτης Θεσσαλονίκης κατοικεί η ελίτ των φορολογούμενων της χώρας, που δηλώνουν στην εφορία μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 67.000 ευρώ έως 545.000 ευρώ. Το υψηλότερο μέσο οικογενειακό εισόδημα 544.601 ευρώ εμφάνισαν το 2011 στην εφορία 15 φορολογούμενοι που κατοικούν στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού με ταχυδρομικό κώδικα 15400, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται 2.883 κάτοικοι της Εκάλης με μέσο οικογενειακό εισόδημα 122.879 ευρώ. Αποκαλυπτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών που αντιστοίχισε τις 5.681.280 φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2011 με τους ταχυδρομικούς κωδικούς των φορολογουμένων.

Μαχαίρι σε αποζημιώσεις, αλλαγές σε ωράρια και πενθήμερο

«Μείωση του υψηλού κόστους εισόδου και εξόδου των εργαζομένων από την αγορά εργασίας» (δηλ. εμμέσως και των αποζημιώσεων που καταβάλλονται λόγω απόλυσης ή και συνταξιοδότησης) και «αύξηση της ευελιξίας των προγραμμάτων εργασίας με αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης του εργαζομένου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης» (δηλ. τη διαχείριση από τις επιχειρήσεις των ωραρίων ακόμη και σε ημερήσια βάση) ζητά η τρόικα «ανοίγοντας» -εκ νέου- τον «φάκελο» των εργασιακών σχέσεων.

Χαμηλώνουν τα επιτόκια στις καταθέσεις και τα δάνεια

Πέφτουν τα επιτόκια σε δάνεια αλλά και καταθέσεις.
Μέχρι το τέλος του χρόνου, τα επιτόκια της τάξης του 5%, του 6% και 7% που προσφέρονται στις καταθέσεις προθεσμίας, θα αποτελούν μακρινό παρελθόν. Τα τραπεζικά στελέχη περιμένουν ραγδαία αποκλιμάκωση στα επίπεδα του 3% ίσως και χαμηλότερα.

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης καταρρέει

Να υπάρξει λύση «και απαγκίστρωση από αντιλήψεις που αποπροσανατολίζουν» από τον στόχο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης επιδιώκει η Κοινοπραξία, που εκτελεί το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης, ζητώντας από το υπουργείο Υποδομών «ρεαλισμό, τόλμη και άμεσες αποφάσεις». «Το έργο βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης», σημειώνει και προεδοποιεί ότι «η αντίδραση πρέπει να άμεση και αποτελεσματική, ειδάλλως η διακοπή του έργου είναι αναπόφευκτη και, μάλιστα, σύντομα».

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Τοκογλύφοι και κερδοσκόποι «επένδυσαν» $200 δισ. στην Ελλάδα του Μνημονίου

Ενώ η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, ποταμός «μαύρων» δισεκατομμυρίων ρέει τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό, γράφει το Spiegel.
Όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό ο Ρέιμοντ Μπέικερ, επικεφαλής της ΜΚΟ Global Financial Ιntegrιty που παρακολουθεί τις εκροές και εισροές μεγάλων ποσών από τις εθνικές οικονομίες, την περίοδο 2003 - 2011 «έφυγε» από την Ελλάδα το ιλιγγιώδες ποσό των 261 δισ. δολαρίων, αποκλειστικά για λόγους φοροδιαφυγής, ξεπλύματος χρήματος και απόκρυψης εσόδων «διεφθαρμένων» λειτουργών.

Νέο χαράτσι. Επανέρχεται ο φόρος ιδιοκατοίκησης

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μπαίνει και πάλι ο φόρος ιδιοκατοίκησης για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ενας φόρος που ίσχυε στην Ελλάδα μέχρι το 1999 και καταργήθηκε ως άδικος, επανέρχεται και σύμφωνα με πληροφορίες έχει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί από το 2013 και μετά, παρά τις αντιδράσεις των φορέων της κτηματαγοράς.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πληρωμή «ενοικίου» του ιδιοκτήτη για το ίδιο του το σπίτι, καθώς θα υπολογίζεται με βάση το λεγόμενο «τεκμαρτό ενοίκιο». Πόσο δηλαδή θα ήταν ένα υποτιθέμενο μίσθωμα που θα έπαιρνε ο ιδιοκτήτης αν δεν έμενε ο ίδιος αλλά ενοικίαζε την περιουσία του. Αγνωστο παραμένει μέχρι τώρα αν θα είναι ο φόρος που θα αντικαταστήσει το χαράτσι που πληρώνουμε μέσω της ΔΕΗ (ΕΤΗΔΕ) ή θα είναι μια ακόμη επιβάρυνση δίπλα στον ενιαίο φόρο ακινήτων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι θα επιβάλει από του χρόνου.

Έφοδος Εφορίας σε μισθούς, ακίνητα, ΙΧ, καταθέσεις

Σαρωτικές διασταυρώσεις στις φορολογικές δηλώσεις 8.500.000 ιδιοκτητών ακινήτων, μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών θα πραγματοποιήσει ως το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών με τη συνδρομή του ηλεκτρονικού συστήματος Taxis, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να εισπραχθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που λείπουν από τα κρατικά ταμεία.
Οριζόντια, πολλά από αυτά καταφανώς άδικα, μέτρα που θα πλήξουν για τρίτη φορά (σε δυόμισι χρόνια) τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και θα δοκιμάσουν τη συνοχή της κυβέρνησης περιλαμβάνει το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ. Οι ονομαστικές μειώσεις θα είναι 13,5 δισ. ευρώ, ωστόσο λόγω της ύφεσης η απόδοση υπολογίζεται σε 11,9 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Πιο φθηνά ως 30% νερό, κουλούρι, τόστ, σάντουιτς...

Μεγάλες μειώσεις που φτάνουν ακόμη και το 30% αποφάσισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς για τις τιμές των γευμάτων, των καφέδων και των νερών στα κυλικεία των σχολείων, των πλοίων, των αεροδρομίων και των άλλων κλειστών αγορών.
Όπως έγραψε χθες το «Έθνος» η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ανακουφίσει το οικογενειακό εισόδημα χαμήλωσε τις ανώτατες τιμές πώλησης στα σάντουιτς, τα εμφιαλωμένα νερά, τα τοστ, τους καφέδες, τους χυμούς και τα κουλούρια.

«Φτωχοί» οι 8 στους 10 Έλληνες καταθέτες

Τραπεζικούς λογαριασμούς με μέσο υπόλοιπο μικρότερο από 2.000 ευρώ έχουν οι 8 στους 10 Ελληνες.

Τι θυσιάζουν αγρότες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι στο βωμό των ...11,5 δισ.

Ψαλιδίζεται η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες , περικόπτονται οι φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα, και αυξάνονται τα παράβολα για υποβολή μηνύσεων περιλαμβάνει το πακέτο των νέων μέτρων.
Από τις φορολογικές παρεμβάσεις του πακέτου υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση δαπανών ύψους 450 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα προβλέπεται :

Στα ύψη οι τιμές των εισιτηρίων όλων των μέσων μεταφοράς

Αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς φέρνει το το νέο πακέτο μέτρων. Οι τιμές θα ανέβουν κατά 25% με το καλημέρα του νέου έτους επιβαρύνοντας περαιτέρω το επιβατηγό κοινό.
Επί της ουσίας το οικονομικό επιτελείο υιοθέτησε την πρόβλεψη του επικαιροποιημένου Μνημονίου για αυξήσεις στα κόμιστρα των δημόσιων συγκοινωνιών.
Έτσι εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 ο ΟΑΣΑ θα πρέπει να διαμορφώσει ανάλογα τις τιμές των εισιτηρίων του.
Πιο αναλυτικά από 1,40 ευρώ που είναι η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου σήμερα για όλα τα μέσα μεταφοράς, θα διαμορφωθεί στο 1,75 ευρώ .
Όσον αφορά στο εισιτήριο για λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ, θα αυξηθεί από 1,20 ευρώ σε 1,50 ευρώ. Αύξηση θα σημειωθεί και στα μειωμένα εισιτήρια (φοιτητών, πολυτέκνων, κ.α.). Θα πάνε από 0,75 σε 0,90 ευρώ , αλλά και σε αυτά του προαστιακού σιδηρόδρομου και των τρένων του ΟΣΕ.
Από το μέτρο αυτό το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι τα έσοδα των μεταφορικών εταιρειών θα ενισχυθούν κατά 40 εκατ. ευρώ στην διετία 2013 – 2014.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Σκληρό πακέτο: Όλη η λίστα με τα 72 μέτρα των 11,9 δισ. €

Λογαριασμό 5,5 δισ. (που μεικτά φτάνουν τα 7,2 δισ. ) θα κληθούν να πληρώσουν τα 2.800.000 των συνταξιούχων, 330.000 και πλέον εν ενεργεία ασφαλισμένοι - που είτε θα χρειαστεί να συμπληρώσουν ή να εξαγοράσουν έως 5 χρόνια ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν στα 65 είτε θα λάβουν μειωμένες συντάξεις και εφάπαξ - καθώς και 1.013.000 επιδοματούχοι. Στο ύψος αυτό φτάνουν οι περικοπές του «πακέτου» εξοικονόμησης δαπανών από συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ. Τα μέτρα έχουν ως εξής: