Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Τι θυσιάζουν αγρότες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι στο βωμό των ...11,5 δισ.

Ψαλιδίζεται η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες , περικόπτονται οι φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα, και αυξάνονται τα παράβολα για υποβολή μηνύσεων περιλαμβάνει το πακέτο των νέων μέτρων.
Από τις φορολογικές παρεμβάσεις του πακέτου υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση δαπανών ύψους 450 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα προβλέπεται :

  • -Μείωση του ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 11% σε 7% από την οποία θα προκύψει όφελος 121 εκατ. ευρώ. Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ, που επιβαρύνει τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών που πραγματοποιούν κατά την άσκηση της εκμετάλλευσης τους. Η επιστροφή αυτή ενεργείται με καταβολή στον αγρότη ποσού, το οποίο προκύπτει με την εφαρμογή κατ΄ αποκοπή συντελεστών στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών προς άλλους υποκείμενους στο φόρο.
  • -Μείωση φορολογικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 229 εκατ. ευρώ. Στο στόχαστρο βρίσκονται φορολογικές απαλλαγές που έχουν σήμερα οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι όπως η πλήρης απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για αγορά αυτοκινήτου μέχρι και 2.000 κυβικά εκατοστά και η απαλλαγή του 50% του τέλους ταξινόμησης για αυτοκίνηση άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών, το έξτρα αφορολόγητο ποσό των 2.000 ευρώ που δικαιούνται οι φορολογούμενοι με αναπηρία άνω του 67% καθώς και απαλλαγές που έχουν τα άτομα με αναπηρία.
  • -Αύξηση των παραβόλων για υποβολή μηνύσεων για την είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους 100 εκατ. ευρώ. Σήμερα το παράβολο ανέρχεται σε 100 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία