Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

Μπαράζ κλήσεων για έλεγχο δικαιολογητικών

Αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των φορολογουμένων που καλούνται στην Εφορία για έλεγχο των δικαιολογητικών που συνοδεύουν τη φορολογική τους δήλωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, 330.000 δηλώσεις έχουν παραπεμφθεί στις ΔΟΥ για έλεγχο δικαιολογητικών, καθώς ορισμένα από τα στοιχεία που ανέγραψαν οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις αυτές (φορολογητέα ποσά εισοδημάτων, παρακρατηθέντες και αναλογούντες φόροι, δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος κ.λπ.) δεν συμφωνούν με αντίστοιχα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΓΓΔΕ.

500 εμπόδια "πνίγουν" την ελληνική οικονομία

Σε 500 ανέρχονται συνολικά τα εμπόδια τα οποία αποτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, σύμφωνα με την έκθεσή του ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι υπουργικές αποφάσεις, νόμοι, προεδρικά διατάγματα. Η υπέρβαση τους θα παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα, που θα είναι έτοιμη κι η σχετική έκθεση στην οποία αξιολογείται ο ανταγωνισμός σε τέσσερις τομείς: των οικοδομικών υλικών, του λιανεμπορίου, της βιομηχανικής παραγωγής και του τουρισμού.

Ευκολίες πληρωμής από τις τράπεζες

Νέα προγράμματα ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες, ενήμερους και μη, ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή οι τράπεζες από τον επόμενο μήνα. Προβλέπεται μείωση των επιτοκίων κατά 1,5 με 2 ποσοστιαίες μονάδες. Στόχος είναι να περιοριστούν τα «κόκκινα» δάνεια.
Χαμηλότερα επιτόκια κατά 1,5 με 2 μονάδες θα προσφέρουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες που προτίθενται να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των -καταναλωτικών κυρίως- δανείων τους και να πληρώνουν μία ελάχιστη δόση, χωρίς να απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Τα νέα πακέτα ρυθμίσεων θα βγουν στην αγορά μέσα στον Οκτώβριο και θα αφορούν όλα τα δάνεια, δηλαδή εκείνα που βρίσκονται σε καθυστέρηση από 30-90 μέρες, αλλά και τα ενήμερα.
ΠΗΓΗ: Έθνος

Καταργείται το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ)

Καταργείται το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) και το έργο τους πλέον θα εκτελείται από πιστοποιημένους εκτιμητές εγγεγραμμένους στο μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών. Σε σχετική ανακοίνωση υπουργείου αναφέρεται ότι, με τις διατάξεις της παρ. γ' «Ρυθμίσεις για την παροχή εκτιμητικών υπηρεσιών» του νόμου 4152/2013 καταργείται το ΣΟΕ, ενώ το μητρώο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών στη διεύθυνση www.minfin.gr   από το οποίο Δημόσιες Υπηρεσίες, φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν να επιλέγουν εκτιμητή για τη διενέργεια εκτιμήσεων και η αμοιβή τους αποτελεί προϊόν ελεύθερης συμφωνίας, χωρίς προκαθορισμένα ποσοστά ή κατώτατες αμοιβές.
ΠΗΓΗ: Εξπρές

Ακίνητα: Ποιοι δεν θα πληρώσουν τον Ενιαίο Φόρο

Την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή θα αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών για το εάν τα φτωχά νοικοκυριά και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού θα πληρώσουν μειωμένο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων το 2014 ή θα λάβουν διευκολύνσεις για την καταβολή του φόρου.
Η τρόικα αμφισβητεί ήδη την εισπραξιμότητα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να αποφύγει τη σύγκρουση με τους δανειστές, έχει εξαιρέσει ελάχιστους φορολογουμένους από την πληρωμή του φόρου, που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ από το 2014.

Προθεσμία ως το τέλος Σεπτεμβρίου για το Ε9

Νέα ολιγοήμερη παράταση για εκείνους που έχουν μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση μέσα στο 2012, προκειμένου να προλάβουν να συμπληρώσουν σωστά το έντυπο Ε9, πρόκειται να ανακοινώσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθεί παράταση ως τις 26 ή 27 Σεπτεμβρίου για όσους προχώρησαν μέσα στο 2012 σε αγορά, πώληση, κληρονομιά, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου και πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε9. Ωσπου να ανακοινωθεί η νέα παράταση ισχύει η προθεσμία η οποία έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.
Διαφορετική ωστόσο ημερομηνία αναμένεται να ισχύσει για εκείνους που απλώς θα επισκεφθούν την ηλεκτρονική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ελέγξουν και να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία ακινήτων που βρίσκονται στον πίνακα 2, δηλαδή τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα.

Πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται - Νέα πρόστιμα για πλαστά/εικονικά τιμολόγια

Πρόστιμα-«φωτιά» σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες δεν εκδίδουν αποδείξεις για μικρές συναλλαγές έως 5.000 ευρώ, αλλά ηπιότερα πρόστιμα για ουσιαστικές φορο-παραβάσεις όπως η έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, προβλέπει το νέο ποινολόγιο της εφορίας.
Τα νέα πρόστιμα «καίνε» όσους εντοπιστούν από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό να μην κόβουν αποδείξεις από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, με την προσοχή του φοροελεγκτικού μηχανισμού να επικεντρώνεται στις μικρές συναλλαγές, όπου εντοπίζονται και τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας.

Στα 500 ευρώ παραμένει το πρόστιμο του ΙΚΑ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο!

Στα... 500 ευρώ παραμένει το πρόστιμο το οποίο θα συνεχίσουν να επιβάλλουν οι ελεγκτές του ΙΚΑ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο που εντοπίζουν παρά το γεγονός ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αυξάνεται από τα 500 ευρώ στα 10.550 ευρώ το πρόστιμο που θα "κόβουν" επί τόπου οι επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ για κάθε μη δηλωμένο στην κατάσταση προσωπικού της επιχείρησης εργαζόμενο!

Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

Παράταση του Ε9 έως 26/9 και ενημέρωση του πίνακα 2 του εντύπου έως 30/11


Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από την ΠΟΦΕΕ και μετά από συνάντηση του προέδρου της, με την πολιτική ηγεσία του Υπ.Οικονομικών, το ΥΠ.ΟΙΚ. φέρεται αποφασισμένο να δοθεί παράταση για την υποβολή Ε9 έτους 2013 μέχρι την 26η Σεπτεμβρίου 2013.
Μέχρι την λήξη της ανωτέρω προθεσμίας θα πρέπει να υποβληθούν οι αλλαγές σε εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων του πίνακα 1 του εντύπου που έχουν γίνει το 2012.
Η επικαιροποίηση των αγροτεμαχίων του πίνακα 2 του εντύπου θα γίνει σε δεύτερη φάση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2013.

Γιατί είναι εφικτή ολιγοήμερη παράταση των δηλώσεων έως 16 Σεπτεμβρίου


Εκατοντάδες λογιστές-φοροτεχνικοί απ΄όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε απόγνωση μετά την αδιάλλακτη στάση του Υπ. Οικ. να μην δώσει ολιγοήμερη παράταση στην υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να θεωρούνται εκπρόθεσμες οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν  μετά τις 08:00 της Δευτέρας 2.9.2013 ή αυτές που εξακολουθούν να υποβάλλονται. Ο ακριβής αριθμός των εκπρόθεσμων δηλώσεων δεν είναι γνωστός. Από πλευράς Υπ. Οικ. υποστηρίζεται ότι οι εκπρόθεσμες δηλώσεις είναι 10.000-20.000, ενώ οι συνάδελφοι λογιστές έχουν αντίθετη άποψη και πιστεύουν ότι είναι πολλαπλάσιες αυτών. Για το λόγο αυτό έχει ξεκινήσει δια μέσω συλλόγων λογιστών-φοροτεχνικών και της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. προσπάθεια καταγραφής των εκπρόθεσμων δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ή αποθηκευτεί προσωρινά στο Taxis με σκοπό να αποτυπωθεί ο ακριβής αριθμός των δηλώσεων αυτών.

Στουρνάρας: Διεύρυνση των κριτηρίων επιδόματος θέρμανσης αντί για μείωση του ΕΦΚ


στουρνάρας: Διεύρυνση των κριτηρίων επιδόματος θέρμανσης αντί για μείωση του ΕΦΚ

«Ο Αντώνης Σαμαράς περιέγραψε το νέο αναπτυξιακό πρότυπο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Από 1η Οκτωβρίου η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε8 «Γνωστοποίηση πραγματοποιηθείσας υπερωριακής απασχόλησης» - Οδηγίες

Εγκλυκλιο με οδηγίες για την υποχρεωτική υποβολή του Εντύπου  Ε8 «Γνωστοποίηση πραγματοποιηθείσας υπερωριακής απασχόλησης» αλλά και επι μέρους οδηγίες για την συνπλήρωσή του εξέδωσε το Υπ.Εργασίας .


Αναλυτικά στην εγκύκλιο προβλέπονται τα εξής :

Η αποτυχία του Φ.Π.Α. στην εστίαση «καίει» τη μείωση του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο;Όπως δήλωσε την Κυριακή από τη ΔΕΘ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Σε Π.Δ. οι διοικητικές διαδικασίες για τις εντός 30 ή 60 ημερών πληρωμές των τιμολογίων του Δημοσίου


Για να μη συσσωρεύονται ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους ιδιώτες

Προεδρικό Διάταγμα που θα περιγράφει τις νέες διοικητικές διαδικασίες που χρειάζονται οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου για την εκτέλεση των πληρωμών του Δημοσίου, ώστε να μη συσσωρεύονται ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους ιδιώτες θα υποβάλλει προς έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας το υπουργείο Οικονομικών.

Έως και 55% οι ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ για 20 επιχειρηματικές δραστηριότητες

Ενισχύσεις μέσω του ΕΣΠΑ που μπορούν να ανέλθουν ακόμη και στο 55% των επιλέξιμων δαπανών μπορούν να πετύχουν 20 επιχειρηματικές και επαγγελματικές δραστηριότητες από τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής.

Εφορία - Τα μυστικά για τη σωστή συμπλήρωση της δήλωσης των ακινήτων στην εφορία

Εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2013 αγροτεμάχια και άλλες εκτός σχεδίου εκτάσεις γης θα πρέπει εντός του Σεπτεμβρίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά το Ε9 του 2013, για να προσθέσουν περισσότερα στοιχεία που αφορούν στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους.
Το Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν και οι φορολογούμενοι που το 2012 είχαν αλλαγές στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους. Η προθεσμία για την υποβολή του Ε9 λήγει κανονικά στις 15 Σεπτεμβρίου, όμως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να την παρατείνει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για όσους φορολογούμενους υποχρεούνται να δηλώσουν μεταβολές που επήλθαν το 2012 στα στοιχεία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για όσους φορολογούμενους οφείλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίου.
Οι φορολογούμενοι με εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου καθώς και όσοι είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους το 2012 πρέπει να δηλώσουν έως και 13 νέα στοιχεία για τα ακίνητά τους, στο Ε9 του έτους 2013.
Ποιοι υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε9;
Το έντυπο Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν φέτος:
Τα φυσικά πρόσωπα που είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του 2012, θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013.
Τα φυσικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2013 που έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού (2ος Πίνακας του εντύπου Ε9) υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή κατάσταση των γηπέδων αυτών και να τροποποιήσουν, συμπληρώσουν ή και διαγράψουν αυτά, έτσι ώστε ο 2ος πίνακας της δήλωσης Ε9 να απεικονίζεται ορθά. Για την οριστικοποίηση της δήλωσης για την επικαιροποίηση των αγροτεμαχίων τους, θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν και τον αριθμό παροχής ρεύματος της ΔΕΗ σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που διαθέτουν, ανεξάρτητα εάν μεταβάλουν στοιχεία των ακινήτων αυτών. Ευνόητο είναι ότι εφόσον υφίστανται μεταβολές και στα ακίνητα μέσα στο 2012, θα πρέπει να δηλωθούν και αυτές.
Ποια είναι τα νέα στοιχεία (πεδία) που έχουν προστεθεί στο έντυπο Ε9;
Στον πίνακα 1 ( Στοιχεία Οικοπέδων και Κτισμάτων) οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να συμπληρώσουν τα εξής πεδία:
Πλήθος προσόψεων (πεδίο 28). Θα πρέπει το πλήθος προσόψεων (28) να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το πλήθος των προσόψεων με σήμανση (6) που έχει τσεκάρει ο χρήστης δίπλα από τα πεδία των οδών της φόρμας.
Μήκος πρόσοψης επαγγελματικής στέγης(τ.μ.) (29), Συμπληρώνεται το μήκος πρόσοψης της επαγγελματικής στέγης ή το άθροισμα των προσόψεων της σε μέτρα, προκειμένου να υπολογιστεί το κριτήριο βάθους.
Μήκος πρόσοψης οικοπέδου (29), Συμπληρώνεται το μήκος πρόσοψης του οικοπέδου ή το άθροισμα των προσόψεων σε μέτρα, προκειμένου να υπολογιστεί το κριτήριο βάθους.
Κ.Α.Ε.Κ./Κωδ. ακινήτου (27), Συμπληρώνεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου ((παράδειγμα 280550505015 /0/24) ή ο κωδικός ακινήτου (17 ή 18 ψηφία), εφόσον η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο σας έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Αρ. παροχής ρεύματος (30), Επιλέγεται από λίστα ΝΑΙ εάν το ακίνητο ηλεκτροδοτείται ή ΟΧΙ εάν δεν ηλεκτροδοτείται. Η επιλογή ΟΧΙ σημαίνει ότι δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ρεύματος.
Αριθμός παροχής (31), το πεδίο είναι υποχρεωτικό προς συμπλήρωση στην περίπτωση που το ακίνητο ηλεκτροδοτείται. Ο χρήστης θα πρέπει να συμπληρώσει τα εννιά πρώτα ψηφία του κάθε αριθμού παροχής, κι αν είναι περισσότεροι από ένας να τους διαχωρίσει με κενό χαρακτήρα.
Στον πίνακα 2( Αγροτεμάχια) τα νέα πεδία που θα πρέπει να συμπληρωθούν είναι τα εξής:
Η εδαφική έκταση βρίσκεται: Εφόσον ο χρήστης συμπληρώσει το Νομό(3) και το Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα(4α), τότε εάν υπάρχει μοναδική εδαφική έκταση συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, διαφορετικά ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει από μια λίστα την επιθυμητή (δες επόμενη εικόνα).
  • Επιφάνεια Κατοικιών (τ.μ.) (17α)
  • Επιφάνεια επαγγελματικών ή ειδικών κτιρίων (τ.μ.) (17β)
  • Επιφάνεια γεωργ. κτισμ./αποθ. (τ.μ.) (17γ)
Εάν στο αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα και έχει συμπληρωθεί η στήλη 17, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρωθεί κάποια/ες από τις στήλες 17(α), 17(β), 17(γ), ανάλογα με την κατηγορία του ακινήτου.
Κ.Α.Ε.Κ./Κωδ. ακινήτου (27), Συμπληρώνεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου ((παράδειγμα 280550505015 /0/24) ή ο κωδικός ακινήτου (17 ή 18 ψηφία), εφόσον η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο σας έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Αρ. παροχής ρεύματος (23) , Επιλέγεται από λίστα ΝΑΙ εάν το ακίνητο ηλεκτροδοτείται ή ΟΧΙ εάν δεν ηλεκτροδοτείται. Η επιλογή ΟΧΙ σημαίνει ότι δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ρεύματος.
Αριθμός παροχής (24), το πεδίο είναι υποχρεωτικό προς συμπλήρωση στην περίπτωση που το ακίνητο ηλεκτροδοτείται. Ο χρήστης θα πρέπει να συμπληρώσει τα εννιά πρώτα ψηφία του κάθε αριθμού παροχής, κι αν είναι περισσότεροι από ένας να τους διαχωρίσει με κενό χαρακτήρα.
Το 2012 δεν είχα καμία μεταβολή σε ακίνητα και δεν έχω στην κατοχή μου αγροτεμάχιο. Θα πρέπει να υποβάλω το Ε9;
Όσοι δεν έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία και παράλληλα δεν έχουν αγροτεμάχια δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια καθότι δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ακινήτων για το έτος 2013. Δεν χρειάζεται δηλαδή να οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση μέσα από την εφαρμογή της ΓΓΠΣ.
Υποβολή μόνο ηλεκτρονικά
Πώς θα υποβληθεί το έντυπο Ε9:
  1. Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων έτους 2013 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.
  2. Για αποβιώσαντες μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013, εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ.
  3. Για νομικά πρόσωπα, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ διακοπή εργασιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2013.
  4. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet.
Η σύζυγος, η οποία δεν είναι ενεργή χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet, διαρκούντος του έγγαμου βίου υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων της, χρησιμοποιώντας για την πρόσβαση στο Taxisnet το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του συζύγου της.
Από την ημερομηνία ενεργοποίησης του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης από τη σύζυγο, δεν είναι πλέον δυνατή η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της με τη χρήση των κωδικών του συζύγου.
Από την ημερομηνία καταχώρισης της διακοπής ή της διάστασης της έγγαμης σχέσης στο υποσύστημα Taxis – Μητρώο διακόπτεται η δυνατότητα χρήσης του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης του πρώην ή σε διάσταση συζύγου για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της πρώην ή σε διάσταση, κατά περίπτωση, συζύγου.
Πώς δηλώνονται τα ακίνητα προστατευόμενου ανήλικου τέκνου;
Η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανηλίκου προστατευόμενου τέκνου υποβάλλεται από τον υπόχρεο γονέα με τη χρήση του ονόματος στη και κωδικού πρόσβασης του ιδίου, στο όνομα του ανηλίκου τέκνου. Από την ημερομηνία ενηλικίωσης του τέκνου δεν είναι δυνατή η χρήση του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης του γονέα για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων.
Πώς θα δηλωθούν αυθαίρετα και τακτοποιημένοι χώροι
Πώς θα αναγραφούν αυθαίρετα κτίσματα, τακτοποιημένοι χώροι και κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι;
Αυθαίρετα κτίσματα τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί με κάποιο νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων
Τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους.
Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος.
Στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αναγράφονται από το επόμενο έτος, του έτους που απεκτήθησαν ή κατασκευάσθηκαν.
Σε περίπτωση που τα τετραγωνικά μέτρα κτίσματος υπερβαίνουν αυτά που αναγράφονται στο συμβόλαιο ή την οικοδομική άδεια, ο υπόχρεος, για τις ανάγκες συμπλήρωσης του εντύπου, πρέπει να αναγράψει το πραγματικό γεγονός και όχι ό,τι αναφέρεται στον τίτλο κτήσης ή την οικοδομική άδεια. Σε περίπτωση δήλωσης αυθαίρετων κτισμάτων ή κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, πρέπει να αναγράφεται η μεικτή επιφάνεια αυτών (κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.).
Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με το νόμο 3775/2009
Τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους.
Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος.
Στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων αναγράφονται από το επόμενο έτος, του έτους που απεκτήθησαν ή κατασκευάσθηκαν.
Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με το νόμο 3843/2010
α) Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι
Δεν απαιτείται η προσθήκη αυτών στους κύριους χώρους του κτίσματος (αν αυτοί δεν έχουν δηλωθεί ως κύριοι χώροι ή έχουν δηλωθεί ως βοηθητικοί χώροι), μόνο στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για άλλη αιτία. Αν όμως έχουν δηλωθεί στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων οι ημιυπαίθριοι χώροι ως κύριοι ή βοηθητικοί χώροι ακινήτου, δεν διαγράφονται.
Στις περιπτώσεις που απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για οπουδήποτε άλλη αιτία, κατά την αναγραφή του ακινήτου συμπεριλαμβάνονται στους κύριους χώρους του ακινήτου και τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου χώρου.
Ενδεικτικά οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους απαιτείται η αναγραφή από το υπόχρεο του ακινήτου είναι:
αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος (π.χ. ο υπόχρεος είχε ψιλή κυριότητα και απέκτησε την πλήρη, είτε είχε πλήρη κυριότητα και έχει ψιλή κυριότητα ή επικαρπία),
τροποποίηση των ποσοστών ιδιοκτησίας (π.χ. ο υπόχρεος είχε μέρος του ακινήτου και απέκτησε και άλλο ποσοστό είτε πώλησε ή δώρισε μέρος του ακινήτου),
αλλαγή των συντελεστών ειδικών συνθηκών (π.χ. το ακίνητο ήταν ημιτελές και αποπερατώθηκε).
β) Τακτοποιούμενοι χώροι, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης.
Δεν απαιτείται η αναγραφή των τακτοποιούμενων χώρων που είχαν δηλωθεί είτε σύμφωνα με τη χρήση τους είτε ως βοηθητικοί χώροι, στην πραγματική τους κατάσταση, εφόσον δεν απαιτείται η αναγραφή του κτίσματος αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για άλλη αιτία.
Στις περιπτώσεις που οι τακτοποιούμενοι χώροι δεν έχουν δηλωθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων οι χώροι αυτοί αναγράφονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους, ως χώροι κύριας χρήσης, σύμφωνα με τις οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης στοιχείων ακινήτων.
Ως χρόνος τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων ή των τακτοποιούμενων χώρων λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης για την αναγραφή τους στη δήλωση Ε9, θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης τακτοποίησης.
Όποιος αποκτά ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου, στο οποίο υπάρχουν τακτοποιούμενα κτίσματα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ν. 3843/2010 στην δήλωση στοιχείων ακινήτων θα δηλώσουν αυτά, σύμφωνα με την τακτοποίησή τους.
Αν ο υπόχρεος επιθυμεί μπορεί να τους αναγράψει στη δήλωση Ε9, ανεξάρτητα από το αν δεν έχει υποχρέωση αναγραφής
γ) Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με τον νόμο 4014/2011
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι χώροι αυτοί (ημιυπαίθριοι ή τακτοποιούμενοι) έπρεπε να αναγραφούν στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων στο επόμενο έτος από αυτό που απεκτήθησαν ή κατασκευάσθηκαν. Όμως, στο νόμο 4014/2011 ρητά ορίζεται ότι δεν αναζητείται η αναγραφή τους σε προηγούμενα έτη, από το έτος τακτοποίησής τους.
Συνεπώς, τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος, από το επόμενο έτος από το έτος που υπεβλήθη δήλωση για την τακτοποίησή τους.
Γιατί στην εφαρμογή υποβολής δήλωσης Ε9 δεν επιτρέπονται μεταβολές σχέσης (εισαγωγή-διαγραφή συζύγου και προστατευόμενων μελών);
Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται πλέον ατομικά από κάθε φυσικό πρόσωπο, γι αυτό και δεν επιτρέπονται μεταβολές σχέσης κατά την υποβολή δήλωσης Ε9. Οι μεταβολές σχέσης (έναρξη ή διακοπή έγγαμης σχέσης κ.λ.π.) θα πρέπει να δηλώνονται οπωσδήποτε στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ.
Σε ποιες περιπτώσεις προστατευόμενο ανήλικο τέκνο που δεν είναι πιστοποιημένος χρήστης των υπηρεσιών του TAXISnet, μπορεί να υποβάλει δήλωση Ε9 με τους κωδικούς πρόσβασης του υπόχρεου γονέα;
Όσον αφορά στη δήλωση στοιχείων ακινήτων των ανήλικων τέκνων, εφόσον από τα μηχανογραφικά τηρούμενα στοιχεία προκύπτει ποιος είναι ο υπόχρεος γονέας η δήλωση Ε9 θα υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου τέκνου με τους κωδικούς πρόσβασης του υπόχρεου γονέα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθείται διαδικασία πιστοποίησης νέου χρήστη στο TAXISnet.
Οι συνήθεις απορίες
Ηλεκτρονικός έλεγχος
Γιατί ενώ έχω υποβάλει χειρόγραφη ή ηλεκτρονική δήλωση σε κάποιο έτος δεν έχει συμπεριληφθεί στην περιουσιακή μου εικόνα που εμφανίζεται στην εφαρμογή για το έτος αυτό;

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει διαμορφωθεί με ασφαλή τρόπο η ορθή περιουσιακή σας κατάσταση για το έτος αυτό, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός ο υπολογισμός της φορολογητέας αξίας των ακινήτων σας. Για το λόγο αυτό και σας δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικά, να ελέγξετε την περιουσιακή εικόνα που σας εμφανίζουμε (από το έτος 2010 και μετά), καθώς και να προβείτε σε διορθώσεις εάν το κρίνετε απαραίτητο.
Αδυναμία εντοπισμού οδών περίξ του ακινήτου
Τι κάνω όταν δεν βρίσκω μέσα από τη λίστα των οδών κάποιον ή κάποιους από τους δρόμους που βρίσκεται το ακίνητό μου;

Θα πρέπει να προχωρήσετε σε εντοπισμό του ακινήτου σας μέσω εμφάνισης χάρτη, ο οποίος περιλαμβάνει τις περιοχές για τις οποίες ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτου. Εφόσον βρείτε το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται το ακίνητό σας, το επιλέγετε. Εάν βρίσκετε το σωστό οικοδομικό τετράγωνο, αλλά η διεύθυνση της οδού που βρίσκεται το ακίνητο σας υπάρχει μέσα στο χάρτη με άλλη ονομασία από αυτή που εσείς γνωρίζετε, τότε επιλέξτε το οικοδομικό τετράγωνο αλλά όταν επιστρέψετε στη φόρμα καταχώρισης του ακινήτου στο πεδίο «Ονομασία Οδού Ακινήτου», αναγράψτε την ορθή.
Οταν το ακίνητο είναι εκτός ΑΠΠΑ
Τι κάνω όταν δεν βρίσκω το ακίνητό μου μέσα στον χάρτη;
Εάν το ακίνητό σας δεν βρίσκεται στο χάρτη, ενδέχεται να βρίσκεται εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων και πρέπει να επιλέξετε την ένδειξη «Εκτός ΑΠΑΑ». Σε κάθε περίπτωση, πριν προβείτε σε αυτή την ενέργεια πρέπει να είστε σίγουρος ότι το ακίνητό σας είναι εκτός ΑΠΑΑ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Προς παράταση υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9

Σε παράταση υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) 2013 που εκπνέει στις 15 Σεπτεμβρίου προσανατολίζεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία που παρουσιάζει η έγκαιρη κατάθεση  Ε9 από φοροτεχνικούς και πολίτες.

Αυθαίρετα: Νόμιμα για πάντα... κοψοχρονιά

Να εκμεταλλευτούν τον νέο, ευνοϊκό νόμο για τα αυθαίρετα σπεύδουν χιλιάδες πολίτες, και είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη ημέρα που άνοιξε το ηλεκτρονικό σύστημα υποβλήθηκαν περί τις 4.300 αιτήσεις.