Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Προς παράταση υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9

Σε παράταση υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) 2013 που εκπνέει στις 15 Σεπτεμβρίου προσανατολίζεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία που παρουσιάζει η έγκαιρη κατάθεση  Ε9 από φοροτεχνικούς και πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης έχει θέσει το θέμα στην τρόικα, προτείνοντας η διαδικασία υποβολής να σπάσει στα δύο: αρχικά να υποβληθούν Ε9 μόνο από φυσικά πρόσωπα που είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2012 και εν συνεχεία να κατατεθούν τα Ε9 που σχετίζονται με την καταγραφή αγροτεμαχίων.
Μάλιστα, ο κ. Θεοχάρης σε σχετική ανάρτησή στο twitter μέσα στο Σαββατοκύριακο προέτρεψε τους φοροτέχνες να δώσουν βάρος στις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης το 2012. «Επικεντρωθείτε αρχικά σε όσους έχουν μεταβολές στον Πίνακα 1», ανέφερε σχετικά.
Οι φορολογούμενοι με μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση το 2012 υπολογίζονται σε λιγότερους από 500.000 και ήδη τα 2/3 από αυτούς έχουν υποβάλει Ε9. Ετσι, η παράταση που εξετάζεται για την κατηγορία αυτή είναι δύο εβδομάδες, ήτοι η υποβολή να ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.
Αντιθέτως, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής Ε9 για τα αγροτεμάχια αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη, ενδεχομένως έως και το τέλος του 2013 καθώς οι δηλώσεις που πρέπει να υποβληθούν από φυσικά πρόσωπα που από την 1η Ιανουαρίου 2013 έχουν πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού ξεπερνούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 4.000.000!
Τα Ε9 του 2013 θα χρησιμοποιηθούν για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΦΑΠ 2013 που θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα