Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Αυθαίρετα: Νόμιμα για πάντα... κοψοχρονιά

Να εκμεταλλευτούν τον νέο, ευνοϊκό νόμο για τα αυθαίρετα σπεύδουν χιλιάδες πολίτες, και είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη ημέρα που άνοιξε το ηλεκτρονικό σύστημα υποβλήθηκαν περί τις 4.300 αιτήσεις.

Η νέα διαδικασία ρύθμισης των αυθαιρέτων με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με την προσδοκία, αυτήν τη φορά, να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ιδιοκτήτες. Ο νόμος του ΥΠΕΚΑ θεωρείται πολύ καλύτερος από τους προηγούμενους, καθώς προβλέπει μόνιμη νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών και μάλιστα σε καλύτερες... τιμές και με περισσότερες δόσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 5 δισ. ευρώ που έχουν τεθεί ως στόχος.
Πέραν των ευνοϊκών διατάξεων, ο νόμος κρύβει ορισμένες παγίδες. Ειδικά για όσους προχώρησαν σε τακτοποίηση ημιυπαίθριων και πίστεψαν ότι ξεμπέρδεψαν, καλούνται τώρα να ξανακάνουν φάκελο, επομένως, να πληρώσουν εκ νέου αμοιβή στον μηχανικό, που μπορεί να είναι από 200 ευρώ και πάνω.
1 Η ΡΥΘΜΙΣΗ
Στο σύστημα και όσες αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί
Ποιοι πρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση;
Περισσότεροι από 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν μεγάλες ή μικρότερες αυθαιρεσίες. Επίσης, στον νέο νόμο πρέπει να μεταφερθούν οι 389.659 αιτήσεις που έγιναν με βάση τον παλαιό «νόμο Παπακωνσταντίνου» (4014/11). Θα πρέπει να υποβληθούν νέες αιτήσεις, αλλά ο φάκελος θα μεταφερθεί αυτόματα στο σύστημα. Νέο φάκελο πρέπει να υποβάλουν περίπου 172.500 αιτήσεις που υπάρχουν στο σύστημα, αλλά δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ.
2 ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Με 500 ευρώ «καθαρίζουν» οι προ του 1975 κατοικίες
Θα ξαναπληρώσουν όσοι είχαν ενταχθεί στον παλαιό νόμο;
Η νέα ρύθμιση 4178/2013 προβλέπει συμψηφισμούς προστίμων και δυνατότητα ακόμη και επιστροφής χρημάτων, διότι πλέον υπάρχουν ευνοϊκές διατάξεις για τις ευπαθείς ομάδες αλλά και νέες κατηγορίες, ανάλογα με την αυθαιρεσία. Π.χ. πλέον τα ακίνητα προ του 1975 μπορούν να νομιμοποιηθούν με 500 ευρώ, ενώ με τον προηγούμενο νόμο έπρεπε να καταβάλουν το 15% του ειδικού προστίμου. Επίσης, αν κάποιος ιδιοκτήτης ανήκει σε κατηγορία ευπαθών ομάδων (άνεργοι, ανάπηροι 80% και άνω), θα έχει έκπτωση πάνω από 80% στα πρόστιμα.
3 ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ
700.000 ξεκινάνε από την αρχή

Τι να κάνουν οι ιδιοκτήτες τακτοποιημένων ημιυπαίθριων;
Περισσότεροι από 700.000 ιδιοκτήτες έκαναν τακτοποίηση με τον νόμο 3843/2010 μέσω των πολεοδομιών. Δυστυχώς δεν έχουν ξεμπερδέψει, καθώς πρέπει να υποβάλουν νέο φάκελο μέσω του ΤΕΕ. Μπορεί, επομένως ο μηχανικός να τους ζητήσει νέα αμοιβή για την εργασία του και το ποσό θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το καλό για τους ημιυπαίθριους είναι ότι τακτοποιούνται εσαεί κι όχι μόνο για 40 χρόνια. Οι ημιυπαίθριοι, που εντάσσονται στις μεσαίες πολεοδομικές παραβάσεις (υπέρβαση έως 40% στη δόμηση και κάλυψη και 20% σε ύψος), θα μπορέσουν να νομιμοποιηθούν οριστικά σε μια 5ετία με τη δήλωση στην Ηλεκτρονική ταυτότητα Κτιρίων.
4 Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τα δικαιολογητικά με ή χωρίς οικοδομική άδεια

Ποια δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν;
  • Κατ' αρχάς αίτηση που υποβάλει ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του ακινήτου ή ο νομίμως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του.
  • Το τελευταίο έντυπο Ε9 όπου αναφέρεται το ακίνητο, η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση ανεξαρτήτως αν δηλώθηκαν επ' αυτού οι πολεοδομικές παραβάσεις.
  • Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 με τα εξής στοιχεία: Γνησιότητα υπογραφής, ΑΦΜ και ΔΟΥ του ιδιοκτήτη, αριθμός και έτος οικοδομικής άδειας (αν υπάρχει), εμβαδόν και χρήση αυθαιρεσίας, ημερομηνία ολοκλήρωσης της αυθαιρεσίας, αν είναι κύρια κατοικία και δήλωση ότι δεν εμπίπτει στο άρθρο 2 (κοινόχρηστοι χώροι, δημόσια κτήματα, δάση, αρχαιολογικοί χώροι).
  • Τεχνική έκθεση από εξουσιοδοτημένο μηχανικό με περιγραφή της αυθαιρεσίας ή της αυθαίρετης χρήσης μόνο ως προς το εμβαδόν και τη χρήση του αυθαιρέτου.
  • Φωτογραφίες όπου θα απεικονίζεται η πολεοδομική παράβαση ή η αυθαίρετη χρήση.
  • Αν υπάρχει οικοδομική άδεια πρέπει να υποβληθούν: Αντίγραφα στελέχους της άδειας, απόσπασμα ρυμοτομικού και τοπογραφικό διάγραμμα. Διάγραμμα κάλυψης με τη θέση και το περίγραμμα της αυθαιρεσίας. Κάτοψη του ορόφου όπου βρίσκεται η παράβαση και τομή της αυθαίρετης κατασκευής.
  • Αν δεν υπάρχει άδεια πρέπει να υποβληθούν: Τοπογραφικό διάγραμμα, κάτοψη της αυθαίρετης κατασκευής και τομή αυτής. Επίσης, αεροφωτογραφίες που να υποδεικνύουν τον χρόνο ολοκλήρωσης της αυθαιρεσίας. Επίσης, μελέτης στατικής επάρκειας και τεχνική έκθεση για τον ηλεκτρομηχανολογικό έλεγχο.
5 ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ
Με έως 102 δόσεις η εξόφληση των χρεών

Τι γίνεται αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές;
Όσοι είχαν ενταχθεί σε παλαιότερο νόμο, αλλά σταμάτησαν να πληρώνουν, θα πρέπει να κάνουν αίτηση μέχρι 7 Φεβρουαρίου 2014 και θα μπορεί να πληρώσουν το πρόστιμο μέχρι 102 δόσεις.
6 Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ
Τον τελευταίο λόγο έχει το ΣτΕ

Με τον νέο νόμο είμαι σίγουρος πια;
Παρότι είναι πιο καλός νόμος, κανείς δεν γνωρίζει αν θα «κολλήσει» κι αυτός στο ΣτΕ. Το σημαντικό είναι ότι η νομιμοποίηση είναι πλέον οριστική, χωρίς δηλαδή χρονική διάρκεια.
Τα παράβολα
Καταβάλλονται υπέρ Δημοσίου και διαχωρίζονται ως εξής:
  • 500€ για αυθαίρετη κατασκευή μέχρι 50 τ.μ. ή για κύρια και μοναδική κατοικία έως 100 τ.μ.
  • 1.000€ για κτίριο από 51 μέχρι 100 τ.μ. ή για κύρια και μοναδική κατοικία από 101 έως 200 τ.μ.
  • 2.000€ για κτίριο από 101 έως 1.000 τμ.
  • 4.000€ για κτίριο από 1.001 έως 2.000 τ.μ.
  • 8.000€ για κτίριο από 2.001 έως 5.000 τ.μ.
  • 10.000€ για κτίριο από 5.001 τ.μ.
ΠΗΓΗ: Έθνος