Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Στα 500 ευρώ παραμένει το πρόστιμο του ΙΚΑ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο!

Στα... 500 ευρώ παραμένει το πρόστιμο το οποίο θα συνεχίσουν να επιβάλλουν οι ελεγκτές του ΙΚΑ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο που εντοπίζουν παρά το γεγονός ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αυξάνεται από τα 500 ευρώ στα 10.550 ευρώ το πρόστιμο που θα "κόβουν" επί τόπου οι επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ για κάθε μη δηλωμένο στην κατάσταση προσωπικού της επιχείρησης εργαζόμενο!

Το οξύμωρο της διαφορετικής και άνισης ως προς την επιβολή προστίμου μεταχείρισης των εργοδοτών που δεν ασφαλίζουν καθόλου το προσωπικό και εκείνων οι οποίοι δεν δηλώνουν τα πραγματικά στοιχεία της απασχόλησης των εργαζομένων αποκαλύφθηκε χθες από στελέχη του ΙΚΑ. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας επιβεβαίωσαν στην "Η" την ύπαρξη προστίμων "δύο ταχυτήτων" εξηγώντας πως η υπουργική απόφαση που αυξάνει το πρόστιμο της αδήλωτης στο ΣΕΠΕ απασχόλησης εκδόθηκε σε εφαρμογή νόμου για τα εργασιακά και όχι για την ασφάλιση της εργασίας.
Σήμερα η ηγεσία του υπουργείου ανακοινώνει την ενίσχυση των ελέγχων του ΣΕΠΕ και της οικονομικής αστυνομίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που εφόσον υποστηριχθεί από τους 25 - 30 ελεγκτές που διαθέτει το ΙΚΑ πανελλαδικά θα οδηγήσει στον περιορισμό της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής.
Τα νέα πρόστιμα για κάθΕ αδήλωτο στην κατάσταση προσωπικού εργαζόμενο φτάνουν το δεκαοκταπλάσιο του εκάστοτε κατώτατου μισθού, δηλ. τα 10.549,44 ευρώ για τον υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών (10.550,54 ευρώ για τον αμειβόμενο με ημερομίσθιο) και τα 9.197,10 ευρώ για όσους είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών (και 9.200,49 ευρώ για τον εργατοτεχνίτη). Σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης/εργοδότη, πέραν των προστίμων για απασχόληση αδήλωτου εργαζόμενου, θα επιβάλλονται και λουκέτα (προσωρινή ή οριστική διακοπή παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης), σύμφωνα με την αποφαση.
ΠΗΓΗ: Ημερησία