Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

500 εμπόδια "πνίγουν" την ελληνική οικονομία

Σε 500 ανέρχονται συνολικά τα εμπόδια τα οποία αποτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, σύμφωνα με την έκθεσή του ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών είναι υπουργικές αποφάσεις, νόμοι, προεδρικά διατάγματα. Η υπέρβαση τους θα παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα, που θα είναι έτοιμη κι η σχετική έκθεση στην οποία αξιολογείται ο ανταγωνισμός σε τέσσερις τομείς: των οικοδομικών υλικών, του λιανεμπορίου, της βιομηχανικής παραγωγής και του τουρισμού.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ χαρτογραφούνται συγκεκριμένα τα προβλήματα και αξιολογούνται οι υπερβολικές προστατευτικές ρυθμίσεις, όπως οι περιορισμοί στην έναρξη λειτουργίας νέων επιχειρήσεων, οι φραγμοί εισόδου και εξόδου από ένα κλάδο, οι ρυθμίσεις που επηρεάζουν την επιχειρηματική συμπεριφορά, οι κανόνες που επιβάλλουν βιομηχανικοί και επαγγελματικοί κλάδοι, οι ρυθμίσεις περί ανωτάτων και κατωτάτων τιμών.
Μεταξύ αυτών των εμποδίων, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, είναι και η νομοθεσία η οποία καθορίζει το μέγεθος των σιλό με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η βιομηχανική δραστηριότητα, ενώ άλλη νομοθεσία προβλέπει ότι αν ένας αγρότης έχει πάνω από 20 στρέμματα, επιβάλλεται να έχει υποχρεωτικά γεωπόνο.
Το θέμα αυτό μαζί με τη διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου, το νέο πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, η επανεκκίνηση των οδικών έργων και η ρευστότητα, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης με τον επικεφαλής της Task Force.
Ο υπουργός σημείωσε δε ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση των καρτέλ και η λειτουργία του ανταγωνισμού, ενώ στόχος της Κυβέρνησης είναι η χώρα να γίνει πιο φιλική στις επενδύσεις αλλά και στις εξαγωγές για να έχουμε όπως είπε πιο εξωστρεφή οικονομία.
ΠΗΓΗ: Ημερησία