Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ για τις ουρές στις εφορίες την ρύθμιση των χρεών και με τις πληρωμές των φόρων εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας


Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνονται τα εξής:

Η επιβάρυνση του φόρου εισοδήματος εφέτος είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι (3,5 δισ. περίπου έναντι 7,5 δισ.), ενώ η επιβάρυνση του Φόρου Ακίνητης περιουσίας έχει επιμεριστεί στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δόσεων (7).

Σ.Α.Λ- Φ ΧΑΝΙΩΝ - Κινητοποίηση για το πρόβλημα των "Εκπρόθεσμων" Φορολογικών Δηλώσεων


Προς:
Μέλη και μη μέλη του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Ν. Χανίων.

Κοινοποίηση:
Π.Ο.Φ.Ε.Ε. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών)
Όλους τους Συλλόγους της Χώρας.


Θέμα: Κινητοποίηση για το πρόβλημα των "Εκπρόθεσμων" Φορολογικών Δηλώσεων.

Συνάδελφοι,
Κατά την σημερινή συνεδρίαση του Δ/Σ του Συλλόγου μας για το θέμα των «εκπρόθεσμων» δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων αποφασίσθηκαν τα κάτωθι:

Επέκταση των συμψηφισμών μεταξύ Δημοσίου και φορολογουμένων



Επέκταση των συμψηφισμών μεταξύ Δημοσίου και φορολογουμένων


Τι ανακοίνωσε ο Γ. Στουρνάρας στην πρώτη συνεδρίαση του γνωμοδοτικού συμβουλίου

Την επέκταση των συμψηφισμών μεταξύ Διοίκησης και φορολογουμένων, αλλά και την υιοθέτηση νέων ηλεκτρονικών συστημάτων για τη φορολογική συμμόρφωση προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας μιλώντας σήμερα στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ενέχυρο για εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο

Τη σύσταση ενέχυρου για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο θα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης όπως προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου.

Απειλούνται με κατασχέσεις και δέσμευση λογαριασμών οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν ΦΑΠ

Ελέγχους σε 25.000 φορολογούμενους που «ξέχασαν» να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του έτους 2010 ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έδωσε εντολή στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης να ελέγξει τους 25.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ενώ έλαβαν εκκαθαριστικό σημείωμα του ΦΑΠ για το έτος 2010 δεν εξόφλησαν το φόρο και στη συνέχεια να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, δηλαδή να προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και δέσμευση λογαριασμών.

Φορολογικές ρυθμίσεις για τους μη έχοντες

Δώστε φορο-ανάσα στους φορολογουμένους που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων σε 2 ή 3 διμηνιαίες δόσεις. Την άτυπη αυτή εντολή έχει δώσει στους προϊσταμένους των εφοριών ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποσταλεί και σχετική εγκύκλιος στις εφορίες εντός των προσεχών ημερών.

Ακόμη και αυθημερόν οι αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων

Άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας σε βιομηχανίες ακόμη και αυθημερόν, φιλοδοξεί να πετύχει η κυβέρνηση μέσα από νέο νόμο που καταπολεμεί τη γραφειοκρατία, την πολυνομία και τη διαφθορά.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς και ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Γιώργος Στεργίου παρουσίασαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου τις βασικές αρχές του νέου στρατηγικού πλαισίου απλοποίησης της αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
Οπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σκοπεύει μέχρι το τέλος του χρόνου να ετοιμάσει και να ψηφίσει νομοσχέδιο που θα φέρνουν τα πάνω - κάτω στο καθεστώς της αδειοδότησης των μεγάλων επιχειρήσεων. Βέβαια, όπως προκύπτει και από τον ίδιο η εξειδίκευση του νέου νόμου αναμένεται στο 2014.

Ανοικτό το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν πρόστιμα για τροποποιήσεις Ε9 μετά την λήξη της προθεσμίας.

Ανοικτό το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν πρόστιμα στους φορολογουμένους που τροποποιήσουν το Ε9 μετά την καταληκτική προθεσμία της 15ης Σεπτεμβρίου έδωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης της καταληκτικής προθεσμίας για την υποβολή του Ε9 ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως εξετάζεται  το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν πρόστιμα σε όσους υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, εφόσον δεν προκύπτει διαφορά φόρου.
Ωστόσο, αποσαφήνισε πως σε κάθε περίπτωση η  αποστολή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ για το 2013 θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου.



http://taxheaven.gr

Ε.Φ.Ε.Ε.Α. - Ανέφικτο να υποβληθούν 4,5 εκατ. δηλώσεις Ε9 μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2013


ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΑ: ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΑΘΗΝΑ, Τ.Κ.: 104 34
ΤΗΛ.: 210-8224111- 2108834483 FAX: 210-8834484
http://www.efeea.gr

Αθήνα 4 Σεπτεμβρίου 2013
Αρ.πρωτ. 1142

Προς
Τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
Κο. Χάρη Θεοχάρη.

Θέμα:
Ανέφικτο να υποβληθούν 4,5 εκατ. δηλώσεις Ε9 μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2013.
Τι προτείνουμε στις δικές σας σκέψεις για εναλλακτικές λύσεις.
 

Έρχονται ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της μη απόδοσης Φ.Π.Α.


«Μπλόκο» στη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών με «όπλα»: την ανάρτηση στο διαδίκτυο των Αριθμών Φορολογικών Μητρώου επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και την απόρριψη τιμολογίων για έκπτωση του ΦΠΑ που εκδίδονται από επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις.

Παραγραφή αδικημάτων με μικρή κοινωνική απαξία που έχουν τελεσθεί έως 31-8-2013


Τροπολογία με την οποία παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη για αδικήματα με μικρή κοινωνική απαξία που έχουν τελεσθεί μέχρι 31-8-2013, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται η αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων από μεγάλο αριθμό δικογραφιών που ουσιαστικά αφορούν αδικήματα με μικρή κοινωνική απαξία και η επιτάχυνση έτσι της ποινικής διαδικασίας. Η παραγραφή του αξιόποινου δεν ισχύει για την παράβαση του ποινικού κώδικα σε περιπτώσεις αγοράς εμπορευμάτων με πίστωση, σε περιπτώσεις παράβασης της εργατικής νομοθεσίας (μη καταβολή δεδουλευμένων κλπ) και για παράβαση διατάξεων για τη λειτουργία του Ανταγωνισμού.

Έναρξη πιλοτικής λειτουργίας της εφαρμογής Ηλεκτρονικού Παραβόλου (e-Παράβολο)



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                  
Tηλ.:  210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου

Έναρξη πιλοτικής λειτουργίας της εφαρμογής Ηλεκτρονικού Παραβόλου (e-Παράβολο)

Εντοπίστηκαν 1.326 λογιστές - μαϊμού με πρόσβαση στο TAXISNet



Στον εισαγγελέα διαβιβάστηκαν τα στοιχεία 1.326 λογιστών – μαϊμού καθώς διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο TAXISNET ως λογιστές, αλλά δεν διαθέτουν την επαγγελματική ταυτότητα λογιστή.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, κ. Νότης Μηταράκης, συναντήθηκε σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη, τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Γ. Κυδωνάκη και τον αντιπρόεδρο κ. Κων. Κόλλια. Μετά το τέλος της συνάντησης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Αλλαγές στην υποβολή των Α.Π.Δ. - Θα υποβάλλονται και οι κρατήσεις των επικουρικών στην Α.Π.Δ. από 1 Δεκεμβρίου 2013


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στην σύσκεψη που έγινε σήμερα.

Σήμερα παρουσιάζουμε μια ακόμη γενναία μεταρρυθμιστική τομή στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης. Μια διαρθρωτική αλλαγή, θεσμικού και οργανωτικού χαρακτήρα, που δίνει οριστική, δίκαιη και ενιαία λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, μια «ανοιχτή πληγή» του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Μιλώ για το ζήτημα της έλλειψης ενιαίου και ολοκληρωμένου τρόπου είσπραξης εισφορών που, σε συνδυασμό με τον γενικότερο κατακερματισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης υπονομεύουν τη χρηματοδοτική επάρκεια και, συνεπώς, τη βιωσιμότητα των συστημάτων επικουρικής ασφάλισης και παροχών πρόνοιας (εφάπαξ).

Ηλεκτρονικά όλες οι ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Δεκεμβρίου

Νέος ενιαίος και ηλεκτρονικός τρόπος είσπραξης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών μέσω της μηνιαίας Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις τίθεται σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου 2013. Το μέτρο αφορά 1.200.000 εργαζομένους, εκ των οποίων περίπου 400.000 είναι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑ (επικουρικό) και περίπου 800.000 είναι δικαιούχοι παροχών πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ).«Το νέο σύστημα», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, «συμβάλλει στην ταχύτερη απονομή των παροχών, αλλά και στη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής με όφελος 70 εκατ. ευρώ ετησίως υπέρ των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

Οι προϋποθέσεις για δεύτερη σύνταξη

Δεύτερη σύνταξη πλήρη ή μειωμένη (αν δεν συμπληρώνουν τα ηλικιακά όρια ή τις ημέρες ασφάλισης) μπορούν να λάβουν εργαζόμενοι και εργαζόμενες ήδη συνταξιούχοι από το ΙΚΑ εφόσον συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις που ισχύουν από 1/1/2011 είτε με πραγματικό χρόνο ασφάλισης είτε ακόμη και με εξαγορά πλασματικών χρόνων.

Δωρεάν επίσκεψη σε γιατρούς και εξετάσεις σε ανασφάλιστους: Ποιοι δικαιούνται το «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης»

Ανακούφιση σε 230.000 ανασφάλιστους πολίτες αναμένεται να δώσει το «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» μέσω του οποίου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας (επισκέψεις σε ιατρό και εργαστηριακούς ελέγχους), καθώς και προγεννητικό έλεγχο!
Το πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ αφορά τα έτη 2013-2014, συνολικού προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ.
Δικαιούχοι

Πώς θα πληρώσετε σε δόσεις τον φετινό φόρο εισοδήματος στην εφορία

Σε… δόσεις θα μπορούν να πληρώσουν τον φετινό φόρο εισοδήματος όσοι αδυνατούν να το κάνουν. Για τους φορολογούμενους που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα, ο έφορος θα προχωρά σε εξπρές ευνοϊκή ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των φόρων με βασικό μοχλό την ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει εξόφληση των οφειλών που καθίσταται ληξιπρόθεσμες σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Πώς θα πληρώσετε σε δόσεις τον φετινό φόρο εισοδήματος στην εφορία

Σε… δόσεις θα μπορούν να πληρώσουν τον φετινό φόρο εισοδήματος όσοι αδυνατούν να το κάνουν. Για τους φορολογούμενους που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα, ο έφορος θα προχωρά σε εξπρές ευνοϊκή ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των φόρων με βασικό μοχλό την ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει εξόφληση των οφειλών που καθίσταται ληξιπρόθεσμες σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Υπ. Οικ.: Έλεγχος σε 91.000 φορολογουμένους που δεν έχουν καταβάλει Φ.Α.Π.

Μόλις 74% των φορολογουμένων κατέβαλαν τον ΦΑΠ του 2010.

Στον έλεγχο 91.000 φορολογουμένων που δεν έχουν καταβάλει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2010 προχωρούν οι εφορίες μετά από εντολές που έχουν λάβει από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Σημειώνεται πως από τους 350.000 φορολογουμένους που έλαβαν εκκαθαριστικό Φόρου Ακίνητης Περιούσιας 2010, μόλις το 74%, δηλαδή 259.000 φορολογούμενοι προχώρησαν στην πληρωμή του φόρου.

Πηγή ΣΚΑΙ

Δείτε την σχετική απόφαση που στάλθηκε στις ΔΟΥ



http://taxheaven.gr

Κύκλος μείωσης των επιτοκίων

Η Τράπεζα Πειραιώς κάνει την αρχή στη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, καθώς χθες ανακοίνωσε ότι μειώνει κατά 1 μονάδα το επιτόκιο που αφορά δάνεια για κεφάλαιο κίνησης, δίνοντας απαραίτητη «ανάσα» σε χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς μειώνει κατά 1 μονάδα και τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών.
Η μείωση των επιτοκίων αφορά το σύνολο των θυγατρικών τραπεζών του Ομίλου Πειραιώς στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αγροτική, την Τράπεζα Κύπρου, τη Λαϊκή, την Ελληνική, τη Γενική, και τη Millennium.

Η ανεργία κάτω από το 10% σε... 20 χρόνια

Η... οικογένεια και τα... αποθέματα από οικονομίες των προηγούμενων ετών «συντηρούν» τη συντριπτική πλειονότητα των περίπου 1,4 εκατ ανέργων που θα πρέπει να περιμένουν έως και 20 χρόνια (!) για να ξαναβρούν εργασία. Ερευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αποκαλύπτει ότι μόνο το 12% των ανέργων της περιόδου της ύφεσης ζει με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, ενώ το 37,4% (και το 45,9% μεταξύ των άνεργων γυναικών) συντηρείται από την οικογένεια και το 24,6% από τις οικονομίες που είχε σχηματίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Σύνταξη στα 58 μπορούν να πάρουν 600.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ

Να βγουν στη σύνταξη έως και πέντε χρόνια νωρίτερα μπορούν χιλιάδες παλιοί ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν από την 31-12-2012, λαμβάνοντας όμως κατά κύριο λόγο μειωμένη σύνταξη.

Πώς θα κάνετε οικονομία 40% στα ψώνια από το σουπερμάρκετ

Εξοικονόμηση δαπανών τουλάχιστον 40% μπορεί να πετύχει κατά μέσο όρο ένα νοικοκυριό κάνοντας έξυπνα ψώνια από τα σούπερ μάρκετ.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Οδηγός... επιβίωσης για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων σας

Έκκληση στους πολίτες που έχουν αυθαίρετο κτίσμα ή κάποια αυθαιρεσία σε νόμιμο κτίσμα να το δηλώσουν, σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης καθώς ξεκινά από την Δευτέρα η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος στη βάση του νόμου 4178.
Η δήλωση αυτή του αυθαίρετου κτίσματος, επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης, είναι απαραίτητη προκειμένου χωρίς πρόβλημα μελλοντικά να μπορεί να μεταβιβαστεί και να αξιοποιηθεί.
Η υπουργική απόφαση, που υπέγραψε σήμερα ο κ. Καλαφάτης, προβλέπει την έναρξη της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος του νόμου 4178 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Αυτή η πρώτη απόφαση, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, είναι απαραίτητη για την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

Φόρος σε όλα τα ακίνητα

Σε ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων με μεταφορά και διάχυση του βάρους από την αγορά στην κατοχή προχωρά το οικονομικό επιτελείο με νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου.
Μειώνεται δραστικά ο φόρος μεταβίβασης, καταργούνται το «χαράτσι» της ΔΕΗ και ο ΦΑΠ και επιβάλλεται φόρος ανά ακίνητο
Με τις νέες διατάξεις καταργούνται το «χαράτσι» της ΔΕΗ και ο ΦΑΠ και επιβάλλεται φόρος ανά ακίνητο (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, γήπεδα κ.ά) από την 1-1-2014, ενώ μειώνεται δραστικά ο φόρος μεταβίβασης.

Παράταση πληρωμής δόσεων Φόρου Εισοδήματος και Ακίνητης Περιουσίας

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει πως παρατείνεται η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ) 13 καθώς και της πρώτης δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 11 και 12, οι οποίες έληγαν στις 30/8, δηλαδή σήμερα, μέχρι την επόμενη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.

Ολικός συμψηφισμός οφειλών και απαιτήσεων μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επεκτείνεται σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα η δυνατότητα συμψηφισμού των φορολογικών οφειλών και απαιτήσεων μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Χάνουν τις επιστροφές φόρου χιλιάδες φορολογούμενοι μετά τον επανέλεγχο

Φρένο στις επιστροφές φόρου έχει βάλει η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων μέσω του προληπτικού ελέγχου των φορολογικών δηλώσεων στις εφορίες.
Σύμφωνα με Τα Νέα, οδηγώντας προς επανέλεγχο στην Εφορία δηλώσεις που τα νέα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου του Taxisnet αναδεικνύουν ως «ύποπτες», το υπουργείο Οικονομικών έχει αναγκάσει χιλιάδες φορολογουμένους που εμφανίζονταν να δικαιούνται επιστροφή φόρου να τροποποιήσουν τη φορολογική τους δήλωση και να καταβάλουν τελικά φόρο.
Συνολικά 280.000 δηλώσεις θα περάσουν εφέτος από διπλό έλεγχο.
Ηδη 180.000 φορολογούμενοι έχουν προσκομίσει στις εφορίες προς επαλήθευση τα δικαιολογητικά που συνυπέβαλαν με το Ε1 ενώ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, τις επόμενες εβδομάδες θα κληθούν ακόμη 100.000 φορολογούμενοι.
Εως το τέλος Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχει ελεγχθεί από τις εφορίες το 5% των 5,7 εκατομμυρίων δηλώσεων που θα υποβληθούν εφέτος
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Διευκρινίσεις για τη δήλωση στο Ε9 αυθαίρετων και ημιυπαίθριων

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον τρόπο δήλωσης αυθαίρετων και ημιυπαίθριων χώρων στη δήλωση Ε9, από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται πως το αρμόδιο τμήμα Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις προς τον τύπο, όπως παρουσιάζεται. Παρόλα αυτά και για την αποφυγή παρερμηνειών και λαθών κατά τη συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9, όσον αφορά αυθαίρετους και τακτοποιούμενους χώρους, διευκρινίζεται ότι:
Τα κτίσματα των ακινήτων πρέπει να αναγράφονται στη δήλωση Ε9 σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση (σχετ. η ΠΟΛ 1001/2005 και η ΠΟΛ 1047/2005 Υπ. Οικ.) Ειδικά, όμως, οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι που τακτοποιήθηκαν με το ν.3843/2010, οι οποίοι δεν είχαν αναγραφεί στη δήλωση Ε9, δεν απαιτείται να αναγραφούν, εκτός αν για κάποια άλλη αιτία απαιτείται η δήλωσή τους (π.χ. αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος, μεταβίβαση, αλλαγή ποσοστών συνιδιοκτησίας κ.λπ.).

Παράταση ισχύος παλαιών κωδικών TAXISnet χωρίς κλειδάριθμο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.:210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

Δελτίο Τύπου

Παράταση ισχύος παλαιών κωδικών TAXISnet χωρίς κλειδάριθμο

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει πως η ισχύς των παλαιών κωδικών του TAXISnet, η οποία έληγε σήμερα 30/8 παρατείνεται μέχρι 31/12 τρέχοντος έτους.

Η παράταση δίνεται για τη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών με δεδομένες τις τρέχουσες υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων εισοδήματος Ε1 (λήξη 30/8) καθώς και δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης Ε9 (λήξη 15/9).
  
Υπενθυμίζεται πως μέχρι το τέλος ισχύος των κωδικών οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να εκδώσουν νέους κωδικούς με χρήση του κλειδαρίθμου και την γνωστή διαδικασία.

Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.gsis.gr επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες» και μετά «Εγγραφή Νέου Χρήστη».


http://taxheaven.gr

Αλλάζουν όλα στις εμπορικές μισθώσεις


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την αλλαγή του καθεστώτος στις επαγγελματικές μισθώσεις, με το υπουργείο Ανάπτυξης να προσανατολίζεται στη μερική απελευθέρωση της αγοράς. Ο χάρτης σε καταστήματα και γραφεία από τον Σεπτέμβριο αλλάζει με στόχο την επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας «Ημερησία της Κυριακής», η ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί τη θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου με βάση τις επιλογές που θα κάνουν οι ιδιοκτήτες και οι επιχειρηματίες - ενοικιαστές ακινήτων. Ήδη μέσα από την ειδική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί και τις προτάσεις που υπέβαλαν διαφαίνονται σημεία σύγκλισης.

Σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για τις διορθώσεις Εκκαθαριστικών ΦΜΑΠ από το 2010 και μετά.

Σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για τις διορθώσεις εκκαθαριστικών Φ.Μ.Α.Π. από το 2010 και μετά.

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κο Θεοχάρη, όσοι έχουν εντοπίσει λάθη στα εκκαθαριστικά τους και έχουν σκοπό να προβούν σε διορθώσεις καλύτερα να περιμένουν να τα διορθώσουν μέσω της εφαρμογής παρά να πάνε στις Δ.Ο.Υ.


http://taxheaven.gr