Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Στροφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες
Μπαράζ νέων υπηρεσιών στα εναλλακτικά δίκτυα ετοιµάζουν οι τράπεζες, προκειµένου να «σπρώξουν» προς αυτή την κατεύθυνση όσο το δυνατόν περισσότερους παραδοσιακούς πελάτες.
Ετσι ενισχύουν τα ATM, το e-banking και το phone-bankingέχονταςως απώτεροστόχο να µειώσουν τον αριθµότων συναλλα γώνπου γίνονται στο κατάστηµα.
«Τα καταστήµατα χρειάζονται για να πουλούν δάνεια και αφού αυτή τη στιγµή δεν το κάνουν,δεν χρειάζονται», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος τραπεζίτης, δικαιολογώντας τη στροφή στα εναλλακτικά δίκτυα.
Ετσι, όσο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές πολλαπλασιάζονται τόσοανοίγει ο δρόµος για µειώσεις στον αριθµό των καταστηµάτων, επιτρέποντας την οικονοµία σε λειτουργικά έξοδα.
Μάλιστα, το τελευταίοδιάστηµα τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής επιλέγουν ακόµα και µεγαλύτερες ηλικίες, καθώς ο κόσµος ξεπερνά τις φοβίες του. Ενδεικτικό είναι ότι σήµερα περισσότεροι από 1 εκατ. Ελληνες είναι ενεργοί χρήστες e-banking, ενώ συνολικά µία στις δύο συναλλαγές πραγµατοποιείται ηλεκτρονικά.
«ΑΠΟΒΑΣΗ» ΣΤΗΝ ΚΊΝΗΤΗ. Το µεγάλο στοίχηµα των τραπεζιτών πάντως είναι η επέκταση τωνυπηρεσιών του e-banking και στα κινητά τηλέφωνα. Οι υπηρεσίες νέας γενιάς επιτρέπουν σε όσουςέχουν κινητό τηλέφωνο να µεταφέρουν χρήµατα από λογαριασµό σε λογαριασµό ή να πληρώνουν οφειλές σε δηµόσιες καιιδιωτικές εταιρείες. Παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να έχουν άµεση πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο των µετοχών τους, να ενηµερώνονται για τηνπορεία του Χρηµατιστηρίου και να πραγµατοποιούν αγοραπωλησίες. Τέλος, οι κάτοχοικινητού τηλεφώνου µπορούν άµεσα και όλο το 24ωρο να υποβάλουν αιτήσεις για δάνεια, πιστωτικές κάρτες, έκδοση µπλοκ επιταγών και µια σειρά από άλλες υπηρεσίες. Ενδεικτικό της ανά πτυξης είναι ότι ήδη τέσσερις µεγάλες τράπεζες, η Εθνική, η AlphaBank, η Eurobank και η Citibank, έχουν δηµιουργήσει εφαρµογές phone-banking για το δηµοφιλέςτηλέφωνο iPhone της Apple.
ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΊΕΣ. Παράλληλα, µια σειρά απότράπεζες ετοιµάζουν καινοτόµες υπηρεσίες οι οποίες αξιοποιούν τα εναλλακτικά δίκτυα και στρέφουν σε αυτά τους πελάτες τους. Η πιο πρόσφατη από αυτές είναι το «Λεφτά στο λεπτό» της Τράπεζας Πειραιώς. Η εν λόγω υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της τράπεζας να δώσουν µετρητά σε οποιονδήποτε ανά πάσα στιγµή. Ο παραλήπτης, ο οποίος δεν χρειάζεται να είναι πελάτης καµίας απολύτως τράπεζας, παραλαµβάνει τα χρήµατα από οποιοδήποτε ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, άµεσα και δίχως τη χρήση κάποιας κάρτας, απλά πληκτρολογώντας έναν κωδικό µίας χρήσης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο µπορεί και ο ίδιος ο αποστολέας των χρηµάτων να προβαίνει στην παραλαβή των µετρητών και ουσιαστικά να κάνει ανάληψη χωρίς κάρτα. ΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
1.000.000 είναι οι χρήστες υπηρεσιών e-banking στην Ελλάδα 50%
και πλέον από τις συνολικές συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά 40%
των συνολικών συναλλαγών γίνονται µέσω ATM 51%
των online καταναλωτών επιλέγουν τράπεζα µε βάση το e-banking site της 50%
των πελατών κρίνουν την αξιοπιστία της τράπεζας µε βάση τις υπηρεσίες e-banking 75%
αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές αγορές στην Ελλάδα το τελευταίο έτος €1,4 δισ.
ο τζίρος του ηλεκτρονικού εµπορίου στην Ελλάδα το 2010
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Απολύουν χωρίς αποζημίωση με τη 12μηνη δοκιμή εργαζομένου
Μια αγορά-ζούγκλα όπου δεν καταβάλλονται ακόμη και οι αποζημιώσεις απόλυσης των 5 ημερομισθίων στους εργάτες περιγράφουν όλες οι αναφορές που φτάνουν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Μάλιστα, πολλοί εργοδότες κάνουν ακόμη και αναδρομική χρήση της διάταξης για παράταση της δοκιμαστικής περιόδου στους 12 μήνες (χρόνος εντός του οποίου η απόλυση δεν συνοδεύεται από αποζημίωση), καίτοι αυτή η διάταξη ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και αφορά τις νέες -από εδώ και μπρος- προσλήψεις (σε υλοποίηση σχετικής πρόβλεψης του Μνημονίου).
Ετσι, ορισμένοι εργοδότες βρήκαν την ευκαιρία για γενικότερο ξεκαθάρισμα του τοπίου με τις παλαιές προσλήψεις. Παράλληλα, κόβουν αποζημιώσεις, κυριαρχούν οι αυθαιρεσίες και η εκ περιτροπής εργασία, ενώ εντείνονται οι εκβιασμοί για τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων με κατώτερες αμοιβές.
Την καταγγελία για τη μη καταβολή αποζημιώσεων 5 ημερομισθίων κάνει η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, «παρά τη ρητή κανονιστική διασφάλισή αυτής μέσω των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των σχετικών νόμων».
Μάλιστα, σε ορισμένες Επιθεωρήσεις Εργασίας «τις παράνομες αυτές εργοδοτικές συμπεριφορές τις αντιμετωπίζουν με αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου και τις κρίνουν... νόμιμες», αναφέρει η Εργατική Συνομοσπονδία.
Δηλαδή όχι μόνο κρίνουν ότι η «νέα νομοθεσία καταργεί και τις διατάξεις για τις αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών, αλλά και ερμηνεύουν τη διάταξη της παρ. 5 άρθρου 17 του Ν. 3899/2010 ως έχουσα αναδρομική εφαρμογή, παρά τη ρητή αντίθετη διάταξη του άρθρου 19 του ίδιου νόμου. Κατ' αυτόν τον τρόπο καθοδηγούν εσφαλμένα τους απολυόμενους να αποδέχονται την καταγγελία της σύμβασής τους χωρίς αποζημίωση», καταλήγει η ΓΣΕΕ.
Ανακύκλωση ανθρώπων
Η Συνομοσπονδία αναδεικνύει και μια άλλη πτυχή: Καθώς ο εργαζόμενος ζει σε καθεστώς ανασφάλειας για 12 μήνες (δοκιμαστική περίοδος), «διευκολύνεται και η μαύρη εργασία». Ο μισθωτός δεν θα καταγγέλλει τη μη ασφάλισή του, γιατί θα ελπίζει στη θέση εργασίας και ο εργοδότης θα καταστρατηγεί πλέον ελεύθερα το νόμο, αφού θα μπορεί να απολύει ελεύθερα κάθε εργαζόμενο με τη συμπλήρωση του δωδεκάμηνου και θα έχει την ευχέρεια να προσλάβει άλλον για άλλους 12 μήνες.
Συνέπεια αυτών, αναφέρει η ΓΣΕΕ, θα είναι η «ανέλεγκτη εργοδοτική ευχέρεια να "ανακυκλώνει" προσωπικό, για το οποίο θα μπορεί -επιπλέον- να επιδοτείται και από τον ΟΑΕΔ».
* Μέσα σ' αυτό το κλίμα η ΓΣΕΕ προκηρύσσει νέα γενική απεργία για τις 23 Φεβρουαρίου. Εχοντας διπλό στόχο: αφ' ενός τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες οι οποίες εδράζονται στην ευελιξία που εισήγαγε στο εργατικό δίκαιο η κυβέρνηση (διά του Μνημονίου) και αφ' ετέρου ενάντια στις περικοπές των εργασιακών δικαιωμάτων και τους νεοφιλελεύθερους πειραματισμούς στο πλαίσιο των συντονισμένων κινητοποιήσεων σε ευρωπαϊκή και εθνική κλίμακα.
Ετσι, στην απεργία της 23ης Φεβρουαρίου αναμένεται να μετάσχει και η ΑΔΕΔΥ, εγκαταλείποντας μια αρχική πρόταση για απεργία στις 10 Φεβρουαρίου (την οποία ήδη διοργανώνουν ορισμένες ομοσπονδίες -οικοδόμοι, κλωστοϋφαντουργοί κ.ά.- υπό την καθοδήγηση του ΠΑΜΕ).*
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
Ραβασάκια σε 14.000 µεγαλοϊδιοκτήτες
Ραβασάκια από την Εφορία να προσέλθουν να πληρώσουν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας µε προσαύξηση πρόκειται να λάβουν µέσαστις αµέσως επόµενες ηµέρες οι 14.000 µεγαλοϊδιοκτήτες που δεν δήλωσαν το 2007 τα ακίνητά τους.
Πρόκειται για τους φορολογούµενους που εντοπίστηκαν τον ∆εκέµβριο από το σύστηµα Taxis έπειτα από διασταυρώσεις ανάµεσα στα έντυπα Ε9που υπέβαλαν µαζί µε το ΕΤΑΚ του 2008 και τις δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του2007, τις οποίεςαπλώς δεν είχαν καταθέσει ποτέ.
Εντός των ηµερών ξεκινάειη αποστολή επιστολών και στους 14.000,
καθένας εκ των οποίων εµφανίζεταινα έχειακίνητη περιουσία αντικειµενικής αξίας της τάξης του ενός εκατοµµυρίου ευρώ.
Αρκετοί µάλιστα εξ αυτών, αµέσως µόλις τουπουργείο Οικονοµικών δηµοσιοποίησε τα σχετικά στοιχεία στις 11 Ιανουαρίου καιπροκειµένου να αποφύγουν επιπλέον κυρώσεις, προσήλθαν στην Εφορία για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.
ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ «ΨΑΡΙΑ», που είναι ύποπτα για φοροδιαφυγή πολλών εκατοµµυρίων, επισκέφθηκαν στο µεταξύχθες µε τα laptop ανά χείρας ελεγκτές των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρωνέχοντας σαν «όπλο» τουςτο νέο πληροφοριακό σύστηµα Elenxis. Πρόκειται για τρεις µεγάλες επιχειρήσεις που έκαστη κάνει ετήσιο τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και οι οποίες αποτελούν τµήµα των πρώτων 10 υποθέσεων που «ανίχνευσε» το ηλεκτρονικό µάτι του Elenxis.Ενα σύστηµα που λειτουργεί µε την εφαρµογή 400 διαφορετικών κριτηρίων κινδύνου, όπου σε καθένα αντιστοιχεί συγκεκριµένος αριθµός µορίων, τα οποία καιαποτυπώνουν τον βαθµό επικινδυνότητας γιαφοροδιαφυγή σε µια επιχείρηση.
Οι 10 αυτές επιχειρήσεις «κατετάγησαν» (µαζί µε άλλες που θα ελεγχθούν σύντοµα)στην κορυφήτης λίστας, συγκέντρωσαν δηλαδή τα περισσότερα µόρια, γι’ αυτό και ελέγχονται κατάπροτεραιότητα µε διαδικασία - εξπρές.
Το πρώτο βήµα της διαδικασίας έγινε στις 14 Ιανουαρίου, όταν οι ελεγκτές ενηµέρωσαν τις συγκεκριµένες επιχειρήσεις ότι έχουν συµπεριληφθεί στο πρώτο «δείγµα» ελέγχων του Elenxis και πως έχουν προθεσµία 10 ηµέρες, µέχρικαι χθες, ώστε να συµµορφωθούν εθελοντικά. Χαρακτηριστικό των υποθέσεων που βρίσκονται στο «µάτι» των ελεγκτών είναι ότι στη διάρκεια της 10ήµερης προθεσµίας και προκειµένου να αποφύγει τον έλεγχο, µια επιχείρηση προσήλθε εθελοντικά στην Εφορία και υπέβαλε περιοδική δήλωση ΦΠΑ και φόρο ποσού.... άνω των 600.000 ευρώ.
ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΕΤΩΠΟ κατά της φοροδιαφυγής αφορά όσους έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές στο ∆ηµόσιο. Οπως έγραψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», στο φορολογικό νοµοσχέδιο που παρουσιάζεται στις γενικές του κατευθύνσεις σήµερα στο Υπουργικό Συµβούλιο, µε στόχο να έχει κατατεθεί και ψηφιστεί στη Βουλή µέσα στον Φεβρουάριο, θα περιληφθεί ρύθµιση βάσει της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονοµικών να δηµοσιοποιεί λίστα µε τα ονόµατα µεγαλο-οφειλετών, από ένα ποσό και πάνω, και µετά την πάροδο ενός εύλογου διαστήµατος, ώστε να τους δίνεται η ευκαιρία να τα τακτοποιήσουν.
Το νοµοσχέδιο θεσπίζει για πρώτη φορά το πλαίσιο βάσει του οποίου, σύµφωνα µεσυγκεκριµένα κριτήρια, η Πολιτεία θαγνωρίζει ποια χρέη είναι εισπράξιµα ήόχι. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, οι οφειλές θα θεωρούνται µη εισπράξιµες εφόσον το∆ηµόσιο έχειεξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να τις εισπράξει. ∆ηλαδή ανέχουν πραγµατοποιηθεί, αλλά χωρίς αποτέλεσµα, έρευνεςγια την ακίνητη και την κινητή περιουσία του οφειλέτη, αν ακόµη και µετά τη διαδικασία του πλειστηριασµού ή της κατάσχεσης εκ µέρουςτου ∆ηµοσίου δεν έχουν εξοφληθεί πλήρως οι απαιτήσεις προς το ∆ηµόσιο, αν δεν υπάρχει άλλη πηγή αποπληρωµής, εφόσον η επιχείρηση έχει πτωχεύσει, αν βρίσκεταισε εκκαθάριση.
«∆εν διαγράφεται τίποτα», διευκρινίζει πάντως αρµόδιο στέλεχος του υπουργείου. Απλώς οι µη εισπράξιµες οφειλές θα «παρκάρονται» κάπου ώστε οι υποθέσεις να ανασύρονται στηνεπιφάνεια ανπροκύψει δυνατότητα του οφειλέτη να καταβάλει τα χρωστούµενα.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Τρεις βασικές αλλαγές στο φορολογικό
Με τρεις τροποποιήσεις, σε σχέση το κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που ανακοινώθηκε χθες μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, αναρτήθηκε σήμερα το νέο σχέδιο νόμου στην ιστοσελίδα www.opengov.gr προς δημόσια διαβούλευση.
Οι τροποποιήσεις αφορούν τη διάταξη για το γενικό εισαγγελέα, τη διάταξη που χαρακτηρίζει διαρκές το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ και άλλων παρακρατούντων φόρων.
Επίσης, στη διάταξη για τις ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια που προβλέπονταν για μη απόδοση στο δημόσιο βεβαιωμένων χρεών πάνω από 5.000 ευρώ καθώς και αυτή στην οποία προσδιορίζονταν έντεκα κατηγορίες φορολογουμένων ελεύθερων επαγγελματιών που θα ελέγχονταν κατά προτεραιότητα εάν δήλωναν εισοδήματα κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαφόν.
Το νομοσχέδιο θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης από σήμερα έως και τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου οι φορολογούμενοι να εκφράσουν τις απόψεις τους και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι οποίες και θα ληφθούν υπόψη για τις τελικές αλλαγές που θα γίνουν στο σχέδιο νόμου.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι τροποποιήσεις που εμφανίζονται στο κείμενο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο σε σχέση με το χθεσινό, αποσκοπούν όχι στην οριστική διαγραφή των συγκεκριμένων ρυθμίσεων αλλά στη συζήτησή τους με το υπουργείο Δικαιοσύνης πριν λάβουν την οριστική τους μορφή.
Σε ότι αφορά το νέο κείμενο του νομοσχεδίου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα οι τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται είναι οι ακόλουθες:
1. Στη διάταξη που αφορούσε τη θέσπιση γενικού εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος απαλείφεται ο όρος «γενικός» και παραμένει η υπόλοιπη διάταξη ως έχει.
2. Στη διάταξη για το αδίκημα περί μη απόδοσης του ΦΠΑ απαλείφεται ο χαρακτηρισμός του ως «διαρκές» και σημειώνεται πλέον ότι "στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος, που τρίτος έχει καταβάλει για να δοθούν στο δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη".
Επίσης το ίδιο ισχύει και για το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, εφόσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής π.χ. έξι ή οχτώ μήνες.
Τέλος, για τα επαγγέλματα που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα ανάλογα με το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων στο νέο κείμενο του νομοσχεδίου αναφέρεται μόνο ότι θα υπάρχει πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς όμως να υπάρχει αναφορά ούτε στο ποια επαγγέλματα θα είναι αυτά, ούτε τα ποσά δηλωθέντος εισοδήματος κάτω από τα οποία θα ξεκινά ο έλεγχος.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Χάνουν επιδόματα οι μετατασσόμενοι
Σε σχετική εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, σημειώνεται πως  όσοι υπάλληλοι μετατάσσονται  από 1/1/2011 από μία υπηρεσία του Δημοσίου σε μία άλλη λαμβάνουν τις αποδοχές που προβλέπονται για τη νέα τους θέση χωρίς «να διατηρούν τυχόν επιπλέον αποδοχές που ελάμβαναν στον φορέα από τον οποίο μετατάσσονται ή μεταφέρονται».
Η διάταξη αυτή μάλιστα ισχύει αναδρομικά και για όσους μετατάχθηκαν εντός του 2010.
Ετσι μόνο όσοι είχαν μεταταχθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2010 μπορούν να διατηρήσουν επιπλέον αποδοχές .
Οι διευκρινήσεις αυτές αφορούν όχι μόνο τον στενό αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (φορείς γενικής κυβέρνησης). ΠΗΓΗ: Ημερησία
Για να δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο πατήστε εδώ
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Φορολογικό νομοσχέδιο: 11 επαγγέλματα στο στόχαστρο για φοροδιαφυγή
Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αναδιοργάνωση ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, βελτίωση του πλαισίου φορολόγησης και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε πριν από λίγο από το υπουργικό συμβούλιο. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα αυστηρό, δίκαιο και αξιόπιστο φορολογικό σύστημα. Ένα σύστημα φορολόγησης που θα επιβραβεύει και θα ενθαρρύνει τη συμμόρφωση, ενώ θα προστατεύει τον συνεπή φορολογούμενο και το δημόσιο συμφέρον αποτρέποντας την φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Το σχέδιο νόμου προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο θεσμών που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά και ενισχυτικά στην προσπάθεια για την σύλληψη και αποτελεσματική τιμωρία της φοροδιαφυγής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταστολής της Φοροδιαφυγής. Θεσπίζεται τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταστολής της Φοροδιαφυγής το οποίο θα περιέχει συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους. Το πρώτο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2011 και θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του Μαρτίου. Το Πρόγραμμα θα εγκρίνεται με απόφαση της αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής, την οποία θα απαρτίζουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Προστασίας του Πολίτη και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Γενικός Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος. Θεσπίζεται ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ο οποίος είναι ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός, και θα εδρεύει στο Υπουργείο Οικονομικών (ΣΔΟΕ). Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει κατά προτεραιότητα αρμοδιότητα σε ολόκληρη τη Χώρα να διενεργεί προανακριτικές πράξεις καθώς και να εποπτεύει να συντονίζει και να καθοδηγεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από τους γενικούς ή ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους (υπαλλήλους ΣΔΟΕ, Εφοριών , Αστυνομίας, Λιμενικού, Τελωνείων κλπ.). Ο Γενικός Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος θα συντονίζει και θα κατευθύνει τα στάδια της προδικασίας, δηλαδή της ουσιαστικής έρευνας των οικονομικών εγκλημάτων από όλες τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές, έτσι ώστε οι φάκελοι της δικογραφίας που παραλαμβάνουν οι «Οικονομικοί Εισαγγελείς» των κατά τόπους Εισαγγελιών να είναι πλήρεις.
Μέτρα για την καταστολή της φοροδιαφυγής. Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής να τιμωρούνται άμεσα και αποτελεσματικά έτσι ώστε να επιτευχθεί φορολογική συμμόρφωση:
Το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές. Αυτή είναι και η πραγματική φύση του άλλωστε. Ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος που τρίτος έχει καταβάλλει για να δοθούν στο Δημόσιο. Η μετατροπή του αδικήματος σε διαρκές σημαίνει πρακτικά ότι όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε Δίκη. Εφαρμόζεται δηλαδή η αυτόφωρη διαδικασία.
Το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ’ όσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ. 6 ή 8 μήνες) μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές. Εφαρμόζεται ομοίως η αυτόφωρη διαδικασία.
Αναστολή εκτέλεσης της ποινής, δεν επιτρέπεται στα εγκλήματα φοροδιαφυγής αν προηγουμένους δεν καταβληθούν οι φόροι του Κράτους.
Μετατροπή της ποινής στα εγκλήματα φοροδιαφυγής δεν επιτρέπεταιεάν δεν καταβληθούν προηγουμένως οι οφειλόμενοι φόροι.
Η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης δεν αναστέλλει την έκτιση της ποινήςκαι αναστολή εκτέλεσης της ποινής κατά το άρθρο 497 παρ. 7 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δεν επιτρέπεται, αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι που οφείλονται.
Στα φορολογικά εγκλήματα που τιμωρούνται  σε βαθμό κακουργήματος εκτός από τους συνήθεις περιοριστικούς όρους(χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από την Χώρα κλπ) μπορεί να επιβληθεί και η προσωρινή κράτηση (δηλ. προφυλάκιση) αν κρίνεται ότι με το να αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανόν να διαπράξει παρόμοια εγκλήματα φοροδιαφυγής.
Πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα (ανάλυση κινδύνου) για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών. Ειδικά οι επιτηδευματίες, που ασκούν το ελευθέριο επάγγελμα του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, οικονομολόγου, σύμβουλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, εφόσον το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν από την δραστηριότητα τους αυτή, δεν υπερβαίνει τα είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων, τα είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ για πόλεις άνω των πενήντα χιλιάδων (50.000) κατοίκων και τα δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για πόλεις κάτω των πενήντα χιλιάδων (50.000) κατοίκων, υπόκεινται σε κατά προτεραιότητα έλεγχο από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης από 25% στο 50%. Όταν δεν επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκείται προσφυγή στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές αυξάνεται το ποσοστό προβεβαίωσης από 25% στο 50% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών. Στα πρόστιμα παραμένει στο 25% αφού υπάρχει βασική διάταξη για συμβιβασμό στο 1/3.
Κάρτα αποδείξεων.Για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων ως προς την καταγραφή του ποσού των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να συγκεντρωθούν, καθορίζεται εναλλακτικό σύστημα καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών μέσω μαγνητικής κάρτας που είναι ανώνυμη και προαιρετική.
3. Αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών
Επιλογή, στελέχωση και αξιολόγηση των κρίσιμων για την είσπραξη των εσόδων οργανικών μονάδων του Υπουργείου Οικονομικών. Στόχος των διατάξεων αυτών είναι να επιλεγεί με ουσιαστική και αποτελεσματική διαδικασία επιλογής το κατάλληλο για την είσπραξη των εσόδων του κράτους προσωπικό, το οποίο θα στελεχώσει τις κρίσιμες οργανικές μονάδες του Υπουργείου Οικονομικών, και θα υπόκειται σε διαρκή έλεγχο και παρακολούθηση για την επίτευξη μετρήσιμων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων. Για τον σκοπό αυτό:
Η επιλογή των ελεγκτών γίνεται κατά ένα ποσοστό μόνο (π.χ. 25%) από υπαλλήλους που έχουν προϋπηρεσία σε ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου.
Οι υποψήφιοι υποβάλλουν Ειδική Αναλυτική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες).
Τα στελέχη αξιολογούνται ανά 8μηνο, οι Προϊστάμενοι Δ/νσεων, Υποδιευθύνσεων και Τμημάτων ανά 12μηνο ή 18μηνο.
Κατά τη διάρκεια της θητεία τους υπάγονται σε ειδικό πειθαρχικό συμβούλιο.
Αναδιοργάνωση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων. Αναδιοργανώνεται η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων προκειμένου να καταστεί επιχειρησιακή Γενική Διεύθυνση (από κατά κύριο λόγο νομοθετική που είναι σήμερα). Στόχοι αυτής της αναδιοργάνωσης είναι να υιοθετηθούν και στη λειτουργία του ελεγκτικού έργου τα σύγχρονα ελεγκτικά εργαλεία, οι μεθοδολογίες και τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα και να μπορεί η Γενική Διεύθυνση να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή και αποτελεσματικά το ελεγκτικό έργο των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου. Δημιουργούνται για το λόγο αυτό οργανικές μονάδες επιπέδου Δ/νσεως και Τμήματος για τον έλεγχο των εισοδημάτων που προκύπτουν στο εξωτερικό και των κατοίκων εξωτερικού, των φορολογουμένων Υψηλού Κινδύνου, του Φ.Π.Α. καιτων άλλων έμμεσωνΦόρων, του ηλεκτρονικού εμπορίου, των μεγάλων επιχειρήσεων και των ενδοομιλικών συναλλαγών.
Σύσταση «Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων» στο Υπουργείο Οικονομικών. Αποστολή της είναι η συλλογή, επεξεργασία, αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, που αφορούν στην εμπλοκή υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων από αυτό Νομικών Προσώπων, στη διαφθορά, διαπλοκή και άλλα σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα και εγκλήματα (καταχρήσεις, εκβιασμούς, παθητικές ή ενεργητικές δωροδοκίες, περιπτώσεις κακοδιοίκησης, κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπαλλήλων κ.λ.π.), καθώς και την εξιχνίαση και δίωξη αυτών, σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Η Υπηρεσία θα μπορεί να προβαίνει και στον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων.
Ενίσχυση της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της άμεσης φορολογίας. Συνιστάται στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών, «Τμήμα Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας στον τομέα της άμεσης φορολογίας». Αντικείμενο του τμήματος αυτού είναι:
·        Ανταλλαγή πληροφοριών και ενίσχυση της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής στο πλαίσιο εφαρμογής διεθνών συμβάσεων.
·        Διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών με σκοπό τη σύναψη ή αναθεώρηση διεθνών συμφωνιών.
·        Συνεργασία με την Γ.Γ.Π.Σ, την Γενική Διεύθυνση Ελέγχων, το Σ.Δ.Ο.Ε. και κάθε αρμόδια φορολογική ή ελεγκτική υπηρεσία ή αρχή με σκοπό την άμεση προώθηση και αξιοποίηση των πληροφοριών που προέρχονται από το εξωτερικό (κυβερνητικές πηγές, πιστωτικά ιδρύματα και άλλες πηγές).
·        Εισήγηση και μέριμνα για την εναρμόνιση του εσωτερικού δικαίου με το παράγωγο κοινοτικό δίκαιο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του τμήματος.
Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος – Οργανωτικές Διατάξεις. Οι υπάλληλοι που τοποθετούνται, μετατίθενται ή αποσπώνται στις Υπηρεσίες του Σ.Δ.Ο.Ε., προέρχονται από τους κλάδους Εφοριακών και Τελωνειακών, που έχουν πραγματική υπηρεσία στους κλάδους των οργανικών θέσεων που καλύπτουν μέχρι δεκαεπτά (17) έτη. Στόχος είναι η διασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του σώματος.
Βελτίωση αποτελεσματικότητας συστήματος ελέγχων. Τροποποιούνται οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και κώδικα ΦΠΑ προκειμένου οι έλεγχοι να γίνονται κατά κύριο λόγο από το γραφείο και κατ’ εξαίρεση στην έδρα της επιχείρησης με βάση κριτήρια ελέγχου και με στόχο την επιτάχυνση των ελέγχων. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της επαφής των ελεγκτικών αρχών με τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις και η χρήση σύγχρονων συστημάτων συγκέντρωσης και επεξεργασίας φορολογικής πληροφορίας κατά τον έλεγχο όπως το σύστημα Elenxis.
Γενική αρχή ενάντια στην καταστρατήγηση της φορολογικής νομοθεσίας. Εισάγεται γενική αρχή σύμφωνα με την οποία τα φορολογικά ελεγκτικά όργανα δεν δεσμεύονται από τους δηλούμενους νομικούς χαρακτηρισμούς και υπαγωγή σε οποιαδήποτε φορολογία που κάνουν οι φορολογούμενοι, αλλά αναζητούν το πραγματικό περιεχόμενο, όταν οι πράξεις των φορολογουμένων έχουν εικονικό χαρακτήρα.
Άρση του φορολογικού απορρήτου και δημοσιοποίηση οφειλετών και παραβατών. Με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών αίρεται το φορολογικό απόρρητο:
·        Των οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και καθυστερεί η πληρωμή τους για χρονικό διάστημα ανώτερο του έτους και το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 150.000 ευρώ).
·        Των παραβατών των διατάξεων του Κ.Β.Σ., εφόσον πρόκειται για παραβάσεις έκδοσης πλαστών στοιχείων ή έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων ή νόθευσης στοιχείων ή μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης, καθώς και καταχώρησης στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο.
Διαδικασία διακρίσεως των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ανεπίδεκτες είσπραξης και μη. Θεσμοθετούνται κανόνες σύμφωνα με τους οποίους θα γίνεται διάκριση των ληξιπροθέσμων χρεών σε «εισπράξιμα» και «μη εισπράξιμα» με βάση συγκεκριμένα, διαφανή και ορθολογικά κριτήρια έτσι ώστε να είναι ευχερής και ο έλεγχος των δημοσίων υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον είσπραξής τους και η άντληση συμπερασμάτων από την κεντρική φορολογική διοίκηση σχετικά με τα αίτια της μη είσπραξης.
Η ένταξη των ληξιπροθέσμων στην κατηγορία των μη εισπραξίμων διενεργείται με απόφαση Ειδικού Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά από γνωμοδότηση συλλογικού οργάνου από υπηρεσιακούς παράγοντες και έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αφού παρέλθουν τριάντα ημέρες από την δημοσιοποίηση του καταλόγου εντάξεωςτων χρεών στην κατηγορία των «μη εισπραξίμων» στο διαδίκτυο. Σε κάθε περίπτωση, τα ανεπίδεκτα είσπραξης δεν θα διαγράφονται.Στο τέλος κάθε έτους οι αποφάσεις του Ειδικού κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενσωματώνονται σε έκθεση που υποβάλλεται στην Βουλή.
Ως ανεπίδεκτες είσπραξης χαρακτηρίζονται εκείνες οι οφειλές για τις οποίες έχουν εξαντληθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες εντοπισμού πηγών αποπληρωμής και αναγκαστικής είσπραξης.
4. Διαιτητική επίλυση φορολογικών διαφορών
Ιδρύεται ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών (Σ.Φ.Δ.) ως ανεξάρτητη αρχή με έδρα την Αθήνα. Έργο του Σ.Φ.Δ. είναι η διαιτητική επίλυση των φορολογικών διαφορών, εφόσον το αντικείμενό τους υπερβαίνει το ποσό των εκατό πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ. Φορολογικοί Διαιτητές διορίζονται πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και επαγγελματικής επάρκειας.
Το Φορολογικό Διαιτητικό Δικαστήριο αναλαμβάνει το έργο του ύστερα από αίτηση του φορολογουμένου, η οποία υποβάλλεται στο Σ.Φ.Δ. μέσα στην προθεσμία άσκησης της προσφυγής στο διοικητικό δικαστήριο και πρέπει να περιέχει όλα τα κατά τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας στοιχεία του δικογράφου της προσφυγής.
Η διαφορά επιλύεται από τρεις διαιτητές. Τον πρόεδρο των διαιτητών και τους διαιτητές ορίζει ο Πρόεδρος του Σ.Φ.Δ. ανά δικάσιμο κατ’ αλφαβητική σειρά του επωνύμου τους. Η δικάσιμος για τη διαιτητική επίλυση της διαφοράς δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από δύο (2) μήνες από την περιέλευση της θετικής δήλωσης του Δημοσίου για τη διαιτητική επίλυση της διαφοράς.
Οι απόψεις της διοικητικής αρχής υποβάλλονται στο Σ.Φ.Δ. μέσα σε προθεσμία ενός μήνα από την υποβολή της θετικής δήλωσης. Η διαιτητική απόφαση εκδίδεται μέσα σε τρεις μήνες από τη συζήτηση της υπόθεσης.
Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, παύει αυτοδίκαια η εξουσία των διαιτητών για επίλυση της διαφοράς και αναβιώνει η προθεσμία για τη υποβολή αίτησης διοικητικής επίλυσης της διαφοράς και την άσκηση προσφυγής, εκτός αν οι διάδικοι συμφωνήσουν ρητά για την παράταση της προθεσμίας για ορισμένο χρονικό διάστημα. Το Φορολογικό Διαιτητικό Δικαστήριο έχει τις αρμοδιότητες της φορολογικής ή τελωνειακής αρχής σχετικά με τη διοικητική επίλυση της διαφοράς. Για τη διαιτητική επίλυση των φορολογικών διαφορών εφαρμόζονται οι διατάξεις της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας και του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, όπως ισχύουν κάθε φορά. Αν η αίτηση διαιτητικής επίλυσης της διαφοράς γίνει συνολικά ή εν μέρει δεκτή, η υπόθεση διαβιβάζεται στο διοικητικό δικαστήριο για να προβεί στην ακύρωση ή τροποποίηση της προσβαλλόμενης πράξης.
5. Βελτίωση του πλαισίου φορολόγησης και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας
Στο προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο εντάσσονται και μια σειρά διατάξεις που στοχεύουν στη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου φορολόγησης, στη διόρθωση στρεβλώσεων που παρατηρήθηκαν από συγκεκριμένες διατάξεις και στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.
·          Φορολογική Κατοικία. Θεσπίζονται διατάξεις για  τον ορισμό της φορολογικής κατοικίας στην οποία φορολογείται το παγκόσμιο εισόδημα και λαμβάνονται υπόψη οδηγίες του ΟΟΣΑ. Σε φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά του υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα. Σε φόρο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του ή της συνήθους διαμονής του.
·        Φορολογία νομικών προσώπων (ΑΕ, ΕΠΕ) και μερισμάτων. Από τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%. Τα μερίσματα εντάσσονται στην φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων. Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται δικαίωμα επιστροφής του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων.
·        Εισαγωγή μερισμάτων από το εξωτερικό.Θεσπίζεται διάταξη για μη φορολογία κατά την εισαγωγή μερισμάτων από χώρες της ΕΕ εφόσον δεν διανέμονται τα εισαγόμενα μερίσματα για αναπτυξιακούς λόγους. Εννοείται ότι όποτε διανεμηθούν θα παρακρατηθεί ο φόρος που αναλογεί στα μερίσματα.
·        Κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α. Ο συντελεστής αυξάνεται από 1,5‰ σε 2‰ για πωλήσεις μετοχών που πραγματοποιούνται είτε στο ΧΑ είτε σε αλλοδαπά χρηματιστήρια από την 1/1/2011 και μετά, ενώ ρητά προβλέπεται ότι για μετοχές που αποκτώνται από 1/1/2012 και μετά δεν επιβάλλεται φόρος συναλλαγών αλλά έχουν εφαρμογή οι διατάξεις. για τη φορολόγηση της υπεραξίας.
·        Αναγνώριση πρόσθετου ποσού για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας. Παρατείνεται για 4 έτη, μέχρι 31/12/2014 το δικαίωμα έκπτωσης για επιπλέον ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκαν στη χρήση.
·        Χρόνος φορολογίας ΦΠΑ στις οικοδομές εάν δεν πωληθούν τα διαμερίσματα ή καταστήματα. Με την προτεινόμενη διάταξη εξακολουθεί να θεωρείται ως νεόδμητο το ακίνητο μέχρι την συμπλήρωση τριετίας από την αποπεράτωση της οικοδομής.
·        Δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ των εμπορευματικών κέντρων. Δίνεται δυνατότητα επιλογής φορολόγησης στην εκμετάλλευση εμπορευματικών κέντρων. Με την επιλογή φορολόγησης παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που επιβαρύνει την κατασκευή και τη συντήρηση των εμπορευματικών κέντρων.
·        Υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολή του οφειλόμενου φόρου σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ χωρίς την καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού. Συγκεκριμένα όταν υποβάλλεται η δήλωση θα καταβάλλεται το λιγότερο σαράντα τοις εκατό (40%) του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Το υπόλοιπο 60% του μη καταβληθέντος υπολοίπου, το οποίο λόγω της καθυστερημένης είσπραξής του προσαυξάνεται κατά ποσοστό ένα τοις εκατό (1%), θα καταβάλλεται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις. Η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 Ευρώ.
·        Βεβαίωση οφειλόμενου ΦΠΑ μετά από έλεγχο και δυνατότητα καταβολής σε 6 δόσεις. Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς ή με βάση πράξη, η οποία οριστικοποιήθηκε λόγω μη άσκησης προσφυγής και αφορούν οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου ή σε περίπτωση κατάργησης φορολογικής δίκης.
·        Μη απώλεια δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων. Προβλέπεται ότι οι αγρότες που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και ασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τη λειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων να έχουν δικαίωμα επιστροφής με τους κατ’ αποκοπή συντελεστές ΦΠΑ, παρότι υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων.
6. Αναδιάρθρωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Με το σχέδιο νόμου εισάγονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση του Ν.Σ.Κ. Προηγήθηκε διαβούλευση με τα μέλη του κυρίου προσωπικού του Ν.Σ.Κ., τα οποία με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους τάχθηκαν υπέρ των γενικών κατευθύνσεων των ρυθμίσεων.
Σκοπός της αναδιοργάνωσης είναι:
·        Η άσκηση, σε κεντρικό επίπεδο, και των αρμοδιοτήτων που στο χειρισμό των δικαστικών υποθέσεωντου Δημοσίου, προκειμένου να επιτυγχάνεται η αποδοτικότερη λειτουργία του προσωπικού, η ισοκατανομή στις υποθέσεις και η καλύτερη παρακολούθηση της αποδοτικότητας του χειρισμού τους.
·        Η κατανομή του προσωπικού σε θεματικούς σχηματισμούςσε κεντρικό επίπεδο θα επιτρέψει την εξειδίκευση του προσωπικού και θα συμβάλει στη βέλτιστη αντιμετώπιση των υποθέσεων (π.χ. πρόσφατα θεσμοθετήθηκε, για τις φορολογικές υποθέσεις με αντικείμενο άνω των 150.000 Ευρώ η παράσταση του Δημοσίου στα φορολογικά δικαστήρια, με μέλος του Ν.Σ.Κ. Η οργάνωση και επαρκής στελέχωση του σχηματισμού Ν.Σ.Κ. φορολογικών υποθέσεων για την παράσταση τόσο ενώπιον των ποινικών, όσο και ενώπιον των φορολογικών δικαστηρίων, παρίσταται επιβεβλημένη.)
·        Το ΝΣΚ θα έχει ενιαίο τρόπο χειρισμού των υποθέσεων, ανά θεματικό αντικείμενο και όχι ανά Υπουργείο.Είναι ατελέσφορη και μη αποτελεσματική η σημερινή οργάνωση του ΝΣΚ, σύμφωνα με την οποία η υπεράσπιση των υποθέσεων του Δημοσίου διενεργείται από τα Γραφεία Νομικού Συμβούλου του κάθε Υπουργείου.
·        Τα Γραφεία Νομικού Συμβούλου των Υπουργείων δεν θα καταργηθούν.Ωστόσο σ’ αυτά θα παραμείνει εκείνο το προσωπικό που κρίνεται αναγκαίο για την καθοδήγηση του πολιτικού προσωπικού και των υπηρεσιακών παραγόντων σε τρέχοντα ερωτήματα (ένας σύμβουλος ή και Πάρεδρος ανά υπουργείο).
·        Τέλος, το Ν.Σ.Κ. πρέπει να αποκτήσει διοικητικό προσωπικό – τεχνικούς συμβούλους (μηχανικούς, εφοριακούς, οικονομολόγους, τοπογράφους κ.λπ.), οι οποίοι θα καλύπτουν την ανάγκη του Δημοσίου σε εμπειρογνώμονες, προκειμένου η ουσιαστική αντίκρουση των αντιδίκων να γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

 
Αυτόφωρο και αυστηρές κυρώσεις για τους φορο-παραβάτες
Στο… αυτόφωρο θα παραπέμπονται όσοι δεν αποδίδουν το ΦΠΑ και τους φόρους, ενώ θα δημοσιεύονται τα ονόματα όσων χρωστούν στην εφορία περισσότερα από 150.000 ευρώ. Αυτές και άλλες αυστηρότερες ποινές προβλέπει το σχέδιο νόμου για την «Καταπολέμηση τηςφοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου οικονομικών» που παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη αύξηση της προκαταβολής φόρου για προσφυγή στα δικαστήρια στο 50%, κάρτα αποδείξεων αλλά και κριτήρια ελέγχουσυγκεκριμένων κλάδων ελεύθερων επαγγελματιών ανάλογα με το δηλούμενο εισόδημάτους .
Σε αυτό περιλαμβάνονται ακόμη διατάξεις για την αναδιοργάνωση των δημοσίωνυπηρεσιών, για την αξιολόγηση των εφοριακών υπαλλήλων ( όπως η υπηρεσίαεσωτερικών υποθέσεων) αλλά και ρυθμίσεις την ταχύτερη διεκπεραίωση τωνφορολογικών υποθέσεων μέσω της ίδρυσης του ειδικού σώματος φορολογικών διαιτητών. Ακόμη μειώνεται από 1.1.2011 ο φορολογικός συντελεστής των κερδών των επιχειρήσεων στο 20% από 24%, αλλάζει ο τρόπος φορολογίας των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε τρείς δόσεις και διευρύνονται οι κατηγορίες δαπανών που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.
Αναλυτικά το σχέδιο νόμου
Ειδικότερα το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση μετά τη σημερινή συζήτησή του στο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
1. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταστολής της Φοροδιαφυγής. Θεσπίζεται τριετέςΕπιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταστολής της Φοροδιαφυγής το οποίο θα περιέχεισυγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους. Το πρώτο Επιχειρησιακό Πρόγραμμαθα δημοσιοποιηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2011 καιθα τεθεί σε εφαρμογή εντός του Μαρτίου. Το Πρόγραμμα θα εγκρίνεται με απόφασητης αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής, τηνοποία θα απαρτίζουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας καιΑνθρωπίνων Δικαιωμάτων, Προστασίας του Πολίτη και Περιφερειακής Ανάπτυξης καιΑνταγωνιστικότητας.
2. Γενικός Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος. Θεσπίζεται ο θεσμός του ΓενικούΕισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ο οποίος είναι ανώτερος εισαγγελικόςλειτουργός, και θα εδρεύει στο Υπουργείο Οικονομικών (ΣΔΟΕ). Ο ΓενικόςΕισαγγελέας έχει κατά προτεραιότητα αρμοδιότητα σε ολόκληρη τη Χώρα ναδιενεργεί προανακριτικές πράξεις καθώς και να εποπτεύει να συντονίζει και νακαθοδηγεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από τους γενικούς ή ειδικούςανακριτικούς υπαλλήλους (υπαλλήλους ΣΔΟΕ, Εφοριών , Αστυνομίας, Λιμενικού,Τελωνείων κλπ.). Ο Γενικός Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος θα συντονίζει καιθα κατευθύνει τα στάδια της προδικασίας, δηλαδή της ουσιαστικής έρευνας τωνοικονομικών εγκλημάτων από όλες τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές, έτσι ώστε οιφάκελοι της δικογραφίας που παραλαμβάνουν οι "Οικονομικοί Εισαγγελείς" των κατάτόπους Εισαγγελιών να είναι πλήρεις.
3. Μέτρα για την καταστολή της φοροδιαφυγής. Στο σχέδιο νόμου προβλέπονταιαλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγήςνα τιμωρούνται άμεσα και αποτελεσματικά έτσι ώστε να επιτευχθεί φορολογικήσυμμόρφωση:
" Το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, μετατρέπεται απόστιγμιαίο σε διαρκές. Η μετατροπή του αδικήματος σε διαρκές σημαίνει πρακτικάότι όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε Δίκη. Εφαρμόζεται δηλαδή η αυτόφωρη διαδικασία.
" Το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ' όσον ηκαθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ.
6 ή 8 μήνες) μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές. Εφαρμόζεται ομοίως ηαυτόφωρη διαδικασία.
" Αναστολή εκτέλεσης της ποινής, δεν επιτρέπεται στα εγκλήματα φοροδιαφυγής ανπροηγουμένους δεν καταβληθούν οι φόροι του Κράτους.
" Μετατροπή της ποινής στα εγκλήματα φοροδιαφυγής δεν επιτρέπεται εάν δενκαταβληθούν προηγουμένως οι οφειλόμενοι φόροι.
" Η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης δεν αναστέλλει την έκτιση της ποινής καιαναστολή εκτέλεσης της ποινής κατά το άρθρο 497 παρ. 7 του Κώδικα ΠοινικήςΔικονομίας δεν επιτρέπεται, αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι πουοφείλονται.
" Στα φορολογικά εγκλήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος εκτός απότους συνήθεις περιοριστικούς όρους (χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου απότην Χώρα κλπ) μπορεί να επιβληθεί και η προσωρινή κράτηση (δηλ. προφυλάκιση) ανκρίνεται ότι με το να αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανόν να διαπράξει παρόμοιαεγκλήματα φοροδιαφυγής.
* Θεσπίζονται ειδικά κριτήρια για πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα (ανάλυσηκινδύνου) για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερωνεπαγγελματιών. Ειδικά οι επιτηδευματίες, που ασκούν το ελευθέριο επάγγελμα τουιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου,οικονομολόγου, σύμβου λου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, εφόσον το καθαρόεισόδημα που δηλώνουν από την δραστηριότητα τους αυτή, δεν υπερβαίνει τα είκοσιπέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνωτων διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων, τα είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ γιαπόλεις άνω των πενήντα χιλιάδων (50.000) κατοίκων και τα δεκαπέντε χιλιάδες(15.000) ευρώ για πόλεις κάτω των πενήντα χιλιάδων (50.000) κατοίκων,υπόκεινται σε κατά προτεραιότητα έλεγχο από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
* Αυξάνεται το ποσοστό προβεβαίωσης από 25% στο 50% για την προσφυγή σταδικαστήρια. Όταν δεν επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκείταιπροσφυγή στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές αυξάνεται το ποσοστόπροβεβαίωσης από 25% στο 50% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρουκαι λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών. Στα πρόστιμα παραμένει στο25% αφού υπάρχει βασική διάταξη για συμβιβασμό στο 1/3.
* Καθιερώνεται κάρτα αποδείξεων. Για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων ως προςτην καταγραφή του ποσού των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να συγκεντρωθούν,καθορίζεται εναλλακτικό σύστημα καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεωνλιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών μέσω μαγνητικής κάρτας που είναι ανώνυμηκαι προαιρετική.
Επίσης το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την αναδιάρθρωση των φορολογικώνκαι ελεγκτικών υπηρεσιών. Ετσι:
" Η επιλογή των ελεγκτών θα γίνεται κατά ένα ποσοστό μόνο (π.χ. 25%) απόυπαλλήλους που έχουν προϋπηρεσία σε ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου.
" Οι υποψήφιοι θα υποβάλλουν Ειδική Αναλυτική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης(Πόθεν Έσχες).
" Τα στελέχη θα αξιολογούνται ανά 8μηνο, οι Προϊστάμενοι Δ/νσεων,Υποδιευθύνσεων και Τμημάτων ανά 12μηνο ή 18μηνο.
" Κατά τη διάρκεια της θητεία τους θα υπάγονται σε ειδικό πειθαρχικό συμβούλιο.
* Αναδιοργανώνεται η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων προκειμένου νακαταστεί επιχειρησιακή Γενική Διεύθυνση (από κατά κύριο λόγο νομοθετική πουείναι σήμερα). Στόχοι αυτής της αναδιοργάνωσης είναι να υιοθετηθούν και στηλειτουργία του ελεγκτικού έργου τα σύγχρονα ελεγκτικά εργαλεία, οι μεθοδολογίεςκαι τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα και να μπορεί η Γενική Διεύθυνση ναπαρακολουθεί ανά πάσα στιγμή και αποτελεσματικά το ελεγκτικό έργο τωνπεριφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου. Δημιουργούνται για το λόγο αυτόοργανικές μονάδες επιπέδου Δ/νσεως και Τμήματος για τον έλεγχο των εισοδημάτωνπου προκύπτουν στο εξωτερικό και των κατοίκων εξωτερικού, των φορολογουμένωνΥψηλού Κινδύνου, του Φ.Π.Α. και των άλλων έμμεσων Φόρων, του ηλεκτρονικούεμπορίου, των μεγάλων επιχειρήσεων και των ενδοομιλικών συναλλαγών.
* Συστήνεται "Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων" στο Υπουργείο Οικονομικών.
Αποστολή της είναι η συλλογή, επεξεργασία, αξιολόγηση και αξιοποίησηπληροφοριών και στοιχείων, που αφορούν στην εμπλοκή υπαλλήλων του ΥπουργείουΟικονομικών και των εποπτευόμενων από αυτό Νομικών Προσώπων, στη διαφθορά,διαπλοκή και άλλα σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα και εγκλήματα (καταχρήσεις,εκβιασμούς, παθητικές ή ενεργητικές δωροδοκίες, περιπτώσεις κακοδιοίκησης, κατάτην άσκηση των καθηκόντων των υπαλλήλων κ.λ.π.), καθώς και την εξιχνίαση καιδίωξη αυτών, σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. ΗΥπηρεσία θα μπορεί να προβαίνει και στον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακήςκατάστασης (πόθεν έσχες) των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και τωνεποπτευόμενων Νομικών Προσώπων.
* Ενισχύεται η διεθνής διοικητική συνεργασία στον τομέα της άμεσης φορολογίας.
Συνιστάται στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥπουργείουΟικονομικών, "Τμήμα Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας στον τομέα της άμεσηςφορολογίας". Αντικείμενο του τμήματος αυτού είναι:
" Ανταλλαγή πληροφοριών και ενίσχυση της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής στοπλαίσιο εφαρμογής διεθνών συμβάσεων.
" Διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών με σκοπό τησύναψη ή αναθεώρηση διεθνών συμφωνιών.
" Συνεργασία με την Γενική.Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, την ΓενικήΔιεύθυνση Ελέγχων, το Σ.Δ.Ο.Ε. και κάθε αρμόδια φορολογική ή ελεγκτική υπηρεσίαή αρχή με σκοπό την άμεση προώθηση και αξιοποίηση των πληροφοριών πουπροέρχονται από το εξωτερικό (κυβερνητικές πηγές, πιστωτικά ιδρύματα και άλλεςπηγές).
" Εισήγηση και μέριμνα για την εναρμόνιση του εσωτερικού δικαίου με το παράγωγοκοινοτικό δίκαιο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του τμήματος.
* Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που τοποθετούνται, μετατίθενται ή αποσπώνται στιςΥπηρεσίες του Σ.Δ.Ο.Ε., προέρχονται από τους κλάδους Εφοριακών και Τελωνειακών,που έχουν πραγματική υπηρεσία στους κλάδους των οργανικών θέσεων που καλύπτουνμέχρι δεκαεπτά (17) έτη. Στόχος είναι η διασφάλιση της επιχειρησιακήςετοιμότητας του σώματος.
* Τροποποιούνται οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος καικώδικα ΦΠΑ προκειμένου οι έλεγχοι να γίνονται κατά κύριο λόγο από το γραφείοκαι κατ' εξαίρεση στην έδρα της επιχείρησης με βάση κριτήρια ελέγχου και μεστόχο την επιτάχυνση των ελέγχων. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της επαφής τωνελεγκτικών αρχών με τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις και η χρήση σύγχρονωνσυστημάτων συγκέντρωσης και επεξεργασίας φορολογικής πληροφορίας κατά τονέλεγχο όπως το σύστημα Elenxis.
* Εισάγεται γενική αρχή σύμφωνα με την οποία τα φορολογικά ελεγκτικά όργανα δενδεσμεύονται από τους δηλούμενους νομικούς χαρακτηρισμούς και υπαγωγή σεοποιαδήποτε φορολογία που κάνουν οι φορολογούμενοι, αλλά αναζητούν τοπραγματικό περιεχόμενο, όταν οι πράξεις των φορολογουμένων έχουν εικονικόχαρακτήρα.
* Θα αίρεται το φορολογικό απόρρητο και θα δημοσιοποιούνται ονόματα οφειλετώνκαι παραβατών. Με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών αίρεται το φορολογικόαπόρρητο:
" Των οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και καθυστερεί ηπληρωμή τους για χρονικό διάστημα ανώτερο του έτους και το οφειλόμενο ποσόυπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 150.000 ευρώ).
" Των παραβατών των διατάξεων του Κ.Β.Σ., εφόσον πρόκειται για παραβάσειςέκδοσης πλαστών στοιχείων ή έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων ή νόθευσηςστοιχείων ή μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων από τα οποία προκύπτειαπόκρυψη φορολογητέας ύλης, καθώς και καταχώρησης στα βιβλία αγορών ή εξόδωνπου δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο.
* Προβλέπεται διαδικασία διακρίσεως των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιοσε ανεπίδεκτες είσπραξης και μη. Θεσμοθετούνται κανόνες σύμφωνα με τους οποίουςθα γίνεται διάκριση των ληξιπροθέσμων χρεών σε "εισπράξιμα" και "μη εισπράξιμα" με βάση συγκεκριμένα, διαφανή και ορθολογικά κριτήρια έτσι ώστε να είναιευχερής και ο έλεγχος των δημοσίων υπαλλήλων που είναι επιφορτισμένοι με τοκαθήκον είσπραξής τους και η άντληση συμπερασμάτων από την κεντρική φορολογικήδιοίκηση σχετικά με τα αίτια της μη είσπραξης.
Η ένταξη των ληξιπροθέσμων στην κατηγορία των μη εισπράξιμων διενεργείται μεαπόφαση Ειδικού Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά από γνωμοδότησησυλλογικού οργάνου από υπηρεσιακούς παράγοντες και έκθεση της αρμόδιαςυπηρεσίας Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αφού παρέλθουν τριάντα ημέρεςαπό την δημοσιοποίηση του καταλόγου εντάξεως των χρεών στην κατηγορία των "μηεισπραξίμων" στο διαδίκτυο. Σε κάθε περίπτωση, τα ανεπίδεκτα είσπραξης δεν θαδιαγράφονται. Στο τέλος κάθε έτους οι αποφάσεις του Ειδικού κλιμακίου τουΕλεγκτικού Συνεδρίου ενσωματώνονται σε έκθεση που υποβάλλεται στην Βουλή.
Ως ανεπίδεκτες είσπραξης χαρακτηρίζονται εκείνες οι οφειλές για τις οποίεςέχουν εξαντληθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες εντοπισμού πηγών αποπληρωμήςκαι αναγκαστικής είσπραξης.
* Ιδρύεται ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών (Σ.Φ.Δ.) ως ανεξάρτητη αρχή μεέδρα την Αθήνα. Έργο του Σώματος. είναι η διαιτητική επίλυση των φορολογικώνδιαφορών, εφόσον το αντικείμενό τους υπερβαίνει το ποσό των εκατό πενήνταχιλιάδων (150.000) ευρώ. Φορολογικοί Διαιτητές διορίζονται πρόσωπα εγνωσμένουκύρους και επαγγελματικής επάρκειας.
Το Φορολογικό Διαιτητικό Δικαστήριο αναλαμβάνει το έργο του ύστερα από αίτησητου φορολογουμένου, η οποία υποβάλλεται στο Σ.Φ.Δ. μέσα στην προθεσμία άσκησηςτης προσφυγής στο διοικητικό δικαστήριο και πρέπει να περιέχει όλα τα κατά τονΚώδικα Διοικητικής Δικονομίας στοιχεία του δικογράφου της προσφυγής.
Η διαφορά επιλύεται από τρεις διαιτητές. Τον πρόεδρο των διαιτητών και τουςδιαιτητές ορίζει ο Πρόεδρος του Σ.Φ.Δ. ανά δικάσιμο κατ' αλφαβητική σειρά τουεπωνύμου τους. Η δικάσιμος για τη διαιτητική επίλυση της διαφοράς δεν μπορεί νααπέχει περισσότερο από δύο (2) μήνες από την περιέλευση της θετικής δήλωσης τουΔημοσίου για τη διαιτητική επίλυση της διαφοράς.
Οι απόψεις της διοικητικής αρχής υποβάλλονται στο Σ.Φ.Δ. μέσα σε προθεσμία ενόςμήνα από την υποβολή της θετικής δήλωσης. Η διαιτητική απόφαση εκδίδεται μέσασε τρεις μήνες από τη συζήτηση της υπόθεσης.
Αν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, παύει αυτοδίκαια η εξουσία των διαιτητώνγια επίλυση της διαφοράς και αναβιώνει η προθεσμία για τη υποβολή αίτησηςδιοικητικής επίλυσης της διαφοράς και την άσκηση προσφυγής, εκτός αν οιδιάδικοι συμφωνήσουν ρητά για την παράταση της προθεσμίας για ορισμένο χρονικόδιάστημα. Το Φορολογικό Διαιτητικό Δικαστήριο έχει τις αρμοδιότητες τηςφορολογικής ή τελωνειακής αρχής σχετικά με τη διοικητική επίλυση της διαφοράς.
Για τη διαιτητική επίλυση των φορολογικών διαφορών εφαρμόζονται οι διατάξειςτης φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας και του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας,όπως ισχύουν κάθε φορά. Αν η αίτηση διαιτητικής επίλυσης της διαφοράς γίνεισυνολικά ή εν μ έρει δεκτή, η υπόθεση διαβιβάζεται στο διοικητικό δικαστήριο γιανα προβεί στην ακύρωση ή τροποποίηση της προσβαλλόμενης πράξης.
* Θεσπίζονται διατάξεις για τον ορισμό της φορολογικής κατοικίας στην οποίαφορολογείται το παγκόσμιο εισόδημα και λαμβάνονται υπόψη οδηγίες του ΟΟΣΑ. Σεφόρο για το παγκόσμιο εισόδημά του υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο έχειτην κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα. Σε φόρο για το εισόδημα πουπροκύπτει στην Ελλάδα υπόκειται κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από τον τόποκατοικίας του ή της συνήθους διαμονής του.
* Από τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 μειώνεται ο φορολογικόςσυντελεστής από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών. Για ταδιανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%. Τα μερίσματαεντάσσονται στην φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογικήυποχρέωση, (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα)για την πλειοψηφία των μετόχων. Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα προβλέπεταιδικαίωμα επιστροφής του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων.
" Θεσπίζεται διάταξη για μη φορολογία κατά την εισαγωγή μερισμάτων από χώρεςτης ΕΕ εφόσον δεν διανέμονται τα εισαγόμενα μερίσματα για αναπτυξιακούς λόγους.
Εννοείται ότι όποτε διανεμηθούν θα παρακρατηθεί ο φόρος που αναλογεί σταμερίσματα.
" Ο συντελεστής αυξάνεται από 1,5‰ σε 2‰ για πωλήσεις μετοχών πουπραγματοποιούνται είτε στο ΧΑ είτε σε αλλοδαπά χρηματιστήρια από την 1/1/2011και μετά, ενώ ρητά προβλέπεται ότι για μετοχές που αποκτώνται από 1/1/2012 καιμετά δεν επιβάλλεται φόρος συναλλαγών αλλά έχουν εφαρμογή οι διατάξεις. για τηφορολόγηση της υπεραξίας.
" Παρατείνεται για 4 έτη, μέχρι 31/12/2014 το δικαίωμα έκπτωσης για επιπλέονποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας πουπραγματοποιήθηκαν στη χρήση.
" Εξακολουθεί να θεωρείται ως νεόδμητο το ακίνητο μέχρι την συμπλήρωση τριετίας από την αποπεράτωση της οικοδομής.
" Παρέχεται δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς ΦΠΑ των εμπορευματικών κέντρων.
Δίνεται δυνατότητα επιλογής φορολόγησης στην εκμετάλλευση εμπορευματικώνκέντρων. Με την επιλογή φορολόγησης παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου πουεπιβαρύνει την κατασκευή και τη συντήρηση των εμπορευματικών κέντρων.
" Προβλέπεται η υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολή του οφειλόμενου φόρου σετρεις μηνιαίες δόσεις. Παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑχωρίς την καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού. Συγκεκριμένα όταν υποβάλλεται ηδήλωση θα καταβάλλεται το λιγότερο σαράντα τοις εκατό (40%) του συνολικάοφειλόμενου ποσού. Το υπόλοιπο 60% του μη καταβληθέντος υπολοίπου, το οποίολόγω της καθυστερημένης είσπραξής του προσαυξάνεται κατά ποσοστό ένα τοις εκατό(1%), θα καταβάλλεται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις. Η δόση δεν θα μπορεί ναείναι μικρότερη των 300 Ευρώ.
" Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε 6 δόσεις στις περιπτώσεις ποσώνπου βεβαιώνονται ύστερα από διοικητική επίλυση της διαφοράς ή με βάση πράξη, ηοποία οριστικοποιήθηκε λόγω μη άσκησης προσφυγής και αφορούν οριστική πράξηπροσδιορισμού του φόρου ή σε περίπτωση κατάργησης φορολογικής δίκης.
" Προβλέπεται η μη απώλεια δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες πουασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τηλειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων. Προβλέπεται ότι οι αγρότεςπου είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων καιασχολούνται με τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW, ή τηλειτουργία αγροτουριστικών μονάδων έως 10 δωματίων να έχουν δικαίωμα επιστροφήςμε τους κατ' αποκοπή συντελεστές ΦΠΑ, παρότι υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίουεσόδων-εξόδων.
Με το σχέδιο νόμου προβλέπονται διατάξεις για την αναδιοργάνωση του ΝομικούΣυμβουλίου του Κράτους. Στόχος όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών είναι:
" Η άσκηση, σε κεντρικό επίπεδο, και των αρμοδιοτήτων που στο χειρισμό τωνδικαστικών υποθέσεων του Δημοσίου, προκειμένου να επιτυγχάνεται η αποδοτικότερηλειτουργία του προσωπικού, η ισοκατανομή στις υποθέσεις και η καλύτερηπαρακολούθηση της αποδοτικότητας του χειρισμού τους.
" Η κατανομή του προσωπικού σε θεματικούς σχηματισμούς σε κεντρικό επίπεδο θαεπιτρέψει την εξειδίκευση του προσωπικού και θα συμβάλει στη βέλτιστηαντιμετώπιση των υποθέσεων (π.χ. πρόσφατα θεσμοθετήθηκε, για τις φορολογικέςυποθέσεις με αντικείμενο άνω των 150.000 Ευρώ η παράσταση του Δημοσίου σταφορολογικά δικαστήρια, με μέλος του Ν.Σ.Κ. Η οργάνωση και επαρκής στελέχωση τουσχηματισμού Ν.Σ.Κ. φορολογικών υποθέσεων για την παράσταση τόσο ενώπιον τωνποινικών, όσο και ενώπιον των φορολογικών δικαστηρίων, παρίσταταιεπιβεβλημένη.)" Το ΝΣΚ θα έχει ενιαίο τρόπο χειρισμού των υποθέσεων, ανά θεματικό αντικείμενοκαι όχι ανά Υπουργείο. Είν αι ατελέσφορη και μη αποτελεσματική η σημερινήοργάνωση του ΝΣΚ, σύμφωνα με την οποία η υπεράσπιση των υποθέσεων του Δημοσίουδιενεργείται από τα Γραφεία Νομικού Συμβούλου του κάθε Υπουργείου.
" Τα Γραφεία Νομικού Συμβούλου των Υπουργείων δεν θα καταργηθούν. Ωστόσο σ'αυτά θα παραμείνει εκείνο το προσωπικό που κρίνεται αναγκαίο για την καθοδήγησητου πολιτικού προσωπικού και των υπηρεσιακών παραγόντων σε τρέχοντα ερωτήματα(ένας σύμβουλος ή και Πάρεδρος ανά υπουργείο).
" Τέλος, το Ν.Σ.Κ. πρέπει να αποκτήσει διοικητικό προσωπικό - τεχνικούςσυμβούλους (μηχανικούς, εφοριακούς, οικονομολόγους, τοπογράφους κ.λπ.), οιοποίοι θα καλύπτουν την ανάγκη του Δημοσίου σε εμπειρογνώμονες, προκειμένου ηουσιαστική αντίκρουση των αντιδίκων να γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Πώς θα δηλώσετε φέτος τα ακίνητα
Περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν φέτος τα ακίνητά τους στην Εφορία, λύνοντας τη «σπαζοκεφαλιά» του εντύπου Ε9. Πρόκειται για όσους κατά τη διάρκεια του 2010 απέκτησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα ή μεταβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση.
Σύμφωνα με τους έως τώρα σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, το Ε9 θα αποκτήσει μόνο ηλεκτρονική μορφή. Πρόθεση του υπουργείου είναι η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή να ισχύσει ακόμη και από φέτος, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων ακινήτων και να πληρωθεί ταχύτερα ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).
Οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς λάθη και παραλείψεις μπορεί να ανεβάσουν τον «λογαριασμό» του φόρου ακίνητης περιουσίας.
Το Ε9 θα υποβληθεί και φέτος, ανεξάρτητα από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Ειδικότερα:
1. Υποχρέωση να υποβάλουν φέτος το Ε9 έχουν:
Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που εντός του 2010 απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα.
Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που εντός του 2010 είχαν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους, τα οποία είχαν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 τα προηγούμενα έτη.
Οι φορολογούμενοι που στις δηλώσεις Ε9 (ετών 2005 έως 2010) συμπεριέλαβαν σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη, εφόσον έχουν επέλθει εντός του έτους 2010 μεταβολές στην οικογενειακή τους κατάσταση, όπως αυτή έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 των προηγούμενων ετών, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση. Οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση που πρέπει να δηλωθούν, είναι ο γάμος, εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητο, η διάσταση, το διαζύγιο, η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευομένων μελών ή ο θάνατος.
Οικοπεδούχοι και εργολάβοι, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Κάθε εργολάβος για τα ακίνητα που συμφωνήθηκε να μεταβιβαστούν σ’ αυτόν από τον οικοπεδούχο αλλά δεν έχουν μεταβιβαστεί είτε σ’ αυτόν είτε σε τρίτα πρόσωπα, εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τριών ετών από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας ή εφόσον τα ακίνητα έχουν εκμισθωθεί ή με οποιονδήποτε τρόπο έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο τον εργολάβο εντός των τριών αυτών ετών.
β) Κάθε οικοπεδούχος, επί του οικοπέδου του οποίου ανεγείρονται κτίσματα από εργολάβο, για να διαγράψει τα ακίνητα που συμφωνήθηκε να μεταβιβαστούν και δεν έχουν μεταβιβαστεί στον εργολάβο ή σε τρίτα πρόσωπα, εφόσον έχουν παρέλθει τρία έτη από την έκδοση της αρχικής οικοδομικής άδειας ή τα ακίνητα έχουν χρησιμοποιηθεί ή έχουν εκμισθωθεί από τον εργολάβο μέσα στα τρία έτη. Δηλώσεις στοιχείων ακινήτων έτους 2011 για διαγραφή από τους οικοπεδούχους και για αναγραφή από τους εργολάβους των ακινήτων, σύμφωνα με τα ανωτέρω, πρέπει να υποβληθούν για οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί εντός του έτους 2007 ή προγενέστερα.
Δηλαδή, οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων για την ανωτέρω περίπτωση υποβάλλονται το πρώτο έτος μετά το έτος συμπλήρωσης της τριετίας.
Οι οικοπεδούχοι που υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2011 για να διαγράψουν ακίνητα, σύμφωνα με τα ανωτέρω, συνυποβάλλουν φωτοαντίγραφο της οικοδομικής άδειας και του εργολαβικού προσυμφώνου.
Τα ίδια παραστατικά συνυποβάλλουν και οι εργολάβοι, για να αναγράψουν τα εν λόγω ακίνητα στη δήλωση στοιχείων ακινήτων του έτους 2011.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ
Οι 4 περιπτώσεις SOS στις δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι φορολογούμενοι στα τέσσερα ακόλουθα σημεία για τη σωστή συμπλήρωση του εντύπου Ε9:
Νέο ακίνητο. Για να δηλώσετε νέο ακίνητο που αποκτήσατε το 2010, ως αύξων αριθμός του νέου ακινήτου, θα αναγραφεί ο επόμενος αριθμός που ακολουθεί τον τελευταίο αύξοντα αριθμό της τελευταίας δήλωσης Ε9. Προσοχή: Κατά την εισαγωγή νέου ακινήτου ή εμπράγματου δικαιώματος δεν συμπληρώνεται η στήλη του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.), παρά μόνο η στήλη του αύξοντα αριθμού. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή στη στήλη 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) πρέπει να αναγραφεί ο κωδικός αριθμός 1 (δήλωση νέου ακινήτου).
Διαγραφή ακινήτου. Στο εσωτερικό του Ε9 αναγράφονται όλα τα στοιχεία του ακινήτου που διαγράφεται. Κατά τη διαγραφή του ακινήτου αναγράφεται υποχρεωτικά ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) και όχι ο αύξων αριθμός. Τον Α.Τ.ΑΚ. ο υπόχρεος πρέπει να τον αντιγράψει από το εκκαθαριστικό σημείωμα του Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2008. Εάν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 και ο Α.Τ.ΑΚ. σε αυτό είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο του 2008, πρέπει να αντιγραφεί από το εκκαθαριστικό του 2009. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή στη στήλη 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) πρέπει να αναγραφεί ο κωδικός Αριθμός 3 (διαγραφή ακινήτου).
Μεταβολή στοιχείων ακινήτων. Στο εσωτερικό του εντύπου αναγράφονται όλα τα στοιχεία του ακινήτου που μεταβάλλεται. Κατά τη μεταβολή του ακινήτου υποχρεωτικά αναγράφεται ο Α.Τ.ΑΚ. και όχι ο αύξων αριθμός. Τον Α.Τ.ΑΚ. ο υπόχρεος τον μεταφέρει από το εκκαθαριστικό σημείωμα του Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2008 ή εάν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 και ο Α.Τ.ΑΚ. σε αυτό είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο του 2008, τον μεταφέρει από το εκκαθαριστικό του 2009.
Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) θα αναγραφεί ο κωδ. αριθμός 2 (μεταβολή ακινήτου).
Τέκνο - προστατευόμενο μέλος ή σύζυγος του υπόχρεου σε δήλωση, οι οποίοι απέκτησαν ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά για πρώτη φορά το έτος 2010. Στην περίπτωση αυτή ο υπόχρεος (γονέας ή σύζυγος) υποβάλλει δήλωση Ε9 έτους 2011. Κατά την εισαγωγή νέου ακινήτου ή εμπράγματου δικαιώματος δεν συμπληρώνεται η στήλη του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) παρά μόνο αυτή του αύξοντα αριθμού. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή στη στήλη 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) θα αναγραφεί ο κωδικός αριθμός 1 (δήλωση νέου ακινήτου).
ΠΗΓΗ: Έθνος

Στην δημοσιότητα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - οι τελικές ρυθμίσεις για την φορολογία των μερισμάτων.

Τρίτη Ιανουάριος 25, 2011 10:00 μμ


Το προσχέδιο περιέχει πολλές και σημαντικές αλλαγές. Μεταξύ των αλλαγών αυτών στο άρθρο 15 περιγράφεται ο νέος τρόπος φορολογίας των μερισμάτων για την χρήση 2010 αλλά και για τις επόμενες.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 15 έχει ώς εξής :


"Από τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών.

Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται φόρος 25% που διενεργείται με παρακράτηση στο νομικό πρόσωπο. Τα μερίσματα εντάσσονται στην φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων. Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται δικαίωμα επιστροφής του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων. Αυτό θα συμβαίνει εάν αθροιζόμενα τα μερίσματα με τα λοιπά εισοδήματα είναι από 22.000 ευρώ και κάτω, όπου ο συντελεστής της κλίμακας είναι 24% άρα λόγω της παρακράτησης με 25% ο μικρομέτοχος και χαμηλόμισθος δικαιούται επιστροφής.(κλίμακα:12000 μηδέν, 12001 -16000 18%, 16001- 22001 24%).
Για τα μεγαλύτερα εισοδήματα ουσιαστικά θα εξαντλείται η φορολογία αφού θα έχει φορολογηθεί με 20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% σε επίπεδο παρακράτησης διανεμομένων.
Με τον τρόπο αυτό εφαρμόζονται οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει η χώρα μας και εφαρμόζονται επίσης οι οδηγίες της ΕΕ περί ομίλων και ευνοούνται οι μικρομερισματούχοι.

Ακόμα θεσπίζεται διάταξη για μη φορολογία κατά την εισαγωγή μερισμάτων από χώρες της ΕΕ εφόσον δεν διανέμονται τα εισαγόμενα μερίσματα για αναπτυξιακούς λόγους. Εννοείται ότι όποτε διανεμηθούν θα παρακρατηθεί ο φόρος που αναλογεί στα μερίσματα.

Για τους Ισολογισμούς που κλείνουν 31.12.2010 ο συντελεστής σε επίπεδο νομικού προσώπου ορίζεται σε 24% για το σύνολο των κερδών και για τα διανεμόμενα κέρδη της χρήσης αυτής ορίζεται επιπλέον ποσοστό παρακράτησης 21%"


Δείτε όλο το προσχέδιο νόμου εδώ και αναλύστε τις επιμέρους δατάξεις με την βοήθεια τω υπερσυνδέσεων .

Για την TaxHeaven

Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Παράταση προθεσμιών υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. και ανακεφαλαιωτικών πινάκων.

Wednesday January 26, 2011 02:00 PM


Ανακοίνωση σχετικά με την παράταση των προθεσμιών υποβολής των περιοδικών δηλώσεων και των ανακεφαλαιωτικών πινάκων
[ακολουθεί η Υπουργική Απόφαση με αριθμό ΠΟΛ 1014/26.1.2011]
Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι:

1. Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. που υποβάλλονται για τις φορολογικές περιόδους του τετάρτου τριμήνου του 2010 και του Δεκεμβρίου 2010 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2011.
Η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων αυτών καθώς και η καταβολή του οφειλόμενου ποσού στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

2. Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών και ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παρεχόμενων υπηρεσιών που υποβάλλονται για την ημερολογιακή περίοδο του Δεκεμβρίου 2010 μέχρι και την 27η Ιανουαρίου 2011.
Η υποβολή των ανακεφαλαιωτικών πινάκων αυτών θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

3. H υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με πιστωτικό ή μηδενικό υπόλοιπο και καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31η Ιανουαρίου 2011 δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιείται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι και την ημερομηνία αυτή.
Υπουργείο Οικονομικών 26/1/2011.

Ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, E9 και Εκκαθαριστικής ΦΠΑ οικ. έτους 2011

http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/circular/11819

Παράταση υποβολής Φπα 12ου μήνα ή 4ου τριμήνου 2010

Μετά από επικοινωνία στο Help desk του taxisnet με ενημέρωσαν ότι δόθηκε διήμερη παράταση υποβολής δηλώσεων Φπα. Επίσημη ενημέρωση μόλις βγει η απόφαση.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Σοκ – Τα μέτρα που έρχονται την τριετία 2012 - 2014
ta_metra_dnt_2012-2014Νέο τριετές πρόγραμμα με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ το 2014 θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή την άνοιξη, με στόχο να αποτελέσει το εισιτήριο επιστροφής της χώρας μας στις αγορές. Το σχέδιο που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μέτρα για την αύξηση των εσόδων και νέες παρεμβάσεις για τον περιορισμό των δαπανών- πέραν των μέτρων που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή- που θα αποδώσουν την προσεχή τριετία πάνω από 15 δισ. ευρώ.
Όπως τονίζει μιλώντας προς «Το Βήμα» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το μεσοπρόθεσμο αυτό σχέδιο θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της τρόικας και να γίνει νόμος του κράτους ώστε να υπάρχει η εγγύηση όχι μόνο προς τις αγορές αλλά και προς τους εταίρους μας ότι ακόμη και με την εκπνοή του μνημονίου την άνοιξη του 2013 η Ελλάδα θα έχει εξασφαλίσει πρωτογενή πλεονάσματα και θα είναι συνεπής προς τους δανειστές της.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε για τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα το Υπουργικό Συμβούλιο καθιστώντας σαφές ότι η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία (συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, μικρότερο Δημόσιο) και η υιοθέτηση του τριετούς σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής από τη Βουλή αποτελούν, συνάμα, προϋπόθεση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου μάλιστα επεσήμανε την ανάγκη να ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς για τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα, δεδομένου ότι η εφαρμογή των μέτρων που θα θεσμοθετηθούν ξεπερνά τα όρια της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης που εκπνέει το φθινόπωρο του 2013.
«Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου. Κύκλοι του υπουργείου στέλνουν το μήνυμα ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούν, και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι προϋπόθεση για την επιμήκυνση, τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού και όποια άλλη διευκόλυνση προς την Ελλάδα είναι να «κλειδώσουν» τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ακολουθήσει η Ελλάδα και μετά το μνημόνιο.
Το θέμα των διευκολύνσεων προς την Ελλάδα, που κατά την έκφραση του υπουργού «πάει πακέτο» με την Ιρλανδία και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, θα τεθεί και στην επόμενη σύνοδο κορυφής στις αρχές Φεβρουαρίου ή στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας. Τα εκκρεμή ζητήματα είναι η αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου, η ευελιξία του και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού των χωρών-μελών.
Το γενικό πλαίσιο των μέτρων έχει περιγραφεί στο μνημόνιο, ωστόσο δεν έχουν καθοριστεί οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν το 2013 και το 2014. Οπως φαίνεται και στο γράφημα, το μνημόνιο προβλέπει:
- Το 2012 παρεμβάσεις τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στις δαπάνες που θα αποδώσουν στο Δημόσιο 5,5 δισ. ευρώ. Το πιο σοβαρό μέτρο είναι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά, δηλαδή στα αναψυκτικά, και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να αυξηθεί η φορολογία των μεταβιβάσεων, κληρονομιών, γονικών παροχών κτλ.
Στο σκέλος των δαπανών προβλέπεται όχι μόνο να συνεχιστεί η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ακολουθώντας την αναλογία «5 αποχωρήσεις- 1 πρόσληψη» αλλά να γίνει ακόμη πιο αυστηρός αυτός ο κανόνας, π.χ. «7 αποχωρήσεις- 1 πρόσληψη».
- Το 2013 προβλέπονται μέτρα που θα αποδώσουν 4,7 δισ. ευρώ, αλ λά στο μνημόνιο- πέραν της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων και του «παγώματος» των συντάξεων- δεν έχουν συμφωνηθεί οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί η εξοικονόμηση 4,5 δισ. ευρώ. - Το 2014 προβλέπεται ότι το Δημόσιο θα έχει απώλειες 600 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς.
- Άρα, σύμφωνα με το μνημόνιο, θα πρέπει να καθορισθούν μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να διατηρηθεί σε πτωτική τροχιά το έλλειμμα.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
15 αλλαγές στους φόρους
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έλευση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, για την τρίτη και πλέον κρίσιμη αξιολόγηση του Μνημονίου, το οικονομικό επιτελείο «κλειδώνει» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι με τα νέα αυστηρότερα μέτρα για τους φοροφυγάδες που προβλέπει το νομοσχέδιο θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και θα εξασφαλίσει φέτος πρόσθετα έσοδα ύψους 1,59 δις. ευρώ από την καταπολέμησή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου οι οποίες εξετάσθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο υπουργείο Οικονομικών αφορούν:
Καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις. Θα παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να υποβάλλουν τη περιοδική δήλωση ΦΠΑ καταβάλλοντας το 40% του φόρου και το υπόλοιπο ποσό σε δυο ίσες μηνιαίες δόσεις (30% + 30%) με τις ανάλογες προσαυξήσεις. «Ο προσανατολισμός μας είναι να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες,  να τους δώσουμε τη δυνατότητα τμηματικής απόδοσης, με συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις και ασφαλιστικές δικλείδες» υπογραμμίζει στην «Η» ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς .
Μείωση του φορολογικού συντελεστή των αδιανέμητων κερδών στο 20% από 24%.
Διορθωτικές κινήσεις στη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο των κερδών μιας επιχείρησης (αδιανέμητα και διανεμόμενα) θα φορολογείται με συντελεστή 20%. Στη συνέχεια για όσα κέρδη διανεμηθούν η επιχείρηση θα παρακρατεί φόρο με συντελεστή 20% - 25% (δεν έχει ακόμη οριστεί το ποσοστό). Από την παρακράτηση φόρου θα απαλλάσσονται τα νομικά πρόσωπα που έχουν έδρα σε  χώρα της Ε.Ε. και κατέχουν πάνω από 10% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης για τουλάχιστον 2 χρόνια.
Σε διαρκές αδίκημα μετατρέπεται η μη απόδοση ΦΠΑ από ένα ποσό και πάνω  ώστε να μπορεί να κινηθεί οποτεδήποτε η διαδικασία του αυτόφωρου.
Καθιέρωση φορολογικής διαιτησίας. Στο νέο αυτό θεσμό θα μπορούν να επιλύονται φορολογικές διαφορές πάνω από 150.000 ευρώ με την απόφαση να εκδίδεται το αργότερο μέσα σε ένα εξάμηνο.
Τοποθέτηση οικονομικού εισαγγελέα στο υπουργείο Οικονομικών που θα ασχολείται αποκλειστικά με οικονομικά εγκλήματα.
Αύξηση από 25% σε 50% των προστίμων που θα πρέπει να καταβάλει ο φορολογούμενος για να μπορέσει να ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.
Ρύθμιση για το κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας ακινήτων η οποία θα αφορά και τους 14.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που είχαν «ξεχάσει» μέχρι το 2007 να υποβάλλουν δήλωση ΦΜΑΠ και να πληρώσουν στην εφορία φόρο για την ακίνητη περιουσία τους  Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η ένταξη στην περαίωση ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ που εξαιρέθηκαν από την αρχική ρύθμιση.
«Φοροκάρτα»
Προαιρετική χρήση της «φοροκάρτας» η οποία μπαίνει στη ζωή μας από τον Απρίλιο.  Η κάρτα αποδείξεων θα καταγράφει απευθείας όλες τις αγορές των φορολογούμενων. Ωστόσο δεν θα τους απαλλάξει από τη «χαρτούρα» των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να μαζεύουν αποδείξεις και να τις υποβάλλουν κάθε χρόνο στην εφορία. Και αυτό γιατί εάν αυτή η υποχρέωση δεν προβλέπονταν θα υπήρχε ο κίνδυνος το δημόσιο να χάσει έσοδα από την εφαρμογή του μέτρου. Ο χρήστης της κάρτας θα μπορούσε να δώσει τις αποδείξεις σε κάποιον άλλο που δεν έχει κάρτα ώστε να τις χρησιμοποιήσει για να καρπωθεί την φοροέκπτωση χωρίς να τη δικαιούται. Η «φοροκάρτα» θα είναι ανώνυμη.  Οι φορολογούμενοι θα την παραλαμβάνουν από τις τράπεζες και θα την ενεργοποιούν μέσω SMS ή του Taxisnet.
Δημιουργία μιας νέας εφορίας, στην οποία θα υπάγονται οι 1.200 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας με τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ.
Κατάργηση - συγχώνευση 80 με 100 εφοριών.
Πόιντ σύστεμ για την αξιολόγηση όλων των εφοριακών .
Αυστηρότερο σύστημα ποινών για υπαλλήλους με χαμηλή απόδοση και   διαδικασίες εξπρές  για απολύσεις των επίορκων υπαλλήλων.
Κεντρικοποίηση της υποβολής δηλώσεων, της συλλογής οφειλών, των  έλεγχων, των διασταυρώσεων και της επεξεργασίας  των επιστροφών φόρων.
Διάταξη με την οποία θα καθορίζεται η διαδικασία ελέγχου και παραγραφής των χρεών προς το Δημόσιο τα οποία θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Καταθέσεις προθεσμίας με επιτόκιο ως 10%
Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να παραμένουν τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας.
Οι τράπεζες, πλειοδοτούν στα επιτόκια για να διατηρήσου σταθερά τα υπόλοιπα καταθέσεων τους, μετά την διαρροή ύψους 25δισ ευρώ που υπέστησαν μέσα στο 2010.
Όμως παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι της τάξης του 3,5% με 4%, έχουν αρνητικές αποδόσεις αφού ο πληθωρισμός «έκλεισε» για το 2010 στο 4,9% και αναμένεται ότι θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα οι τράπεζες έχουν τις εξής προσφορές στις καταθέσεις προθεσμίας.
Η Εθνική Τράπεζα λάνσαρε τον 18μηνο λογαριασμό «Δώρο Εθνικής», στον οποίο το επιτόκιο διπλασιάζεται τους μήνες Απρίλιο, Αύγουστο και Δεκέμβριο. Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι 20.000 ευρώ.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει επιτόκιο 4,45% στην 12μηνη κατάθεση προθεσμίας για ποσά από 5.000 ευρώ -100.000 ευρώ (στο 3,25% το επιτόκιο 1 μήνα).
Η Τράπεζα Πειραιώς στην κατάθεση 3ετίας «με το παραπάνω» προσφέρει επιτόκιο 3% τον πρώτο χρόνο, 4% τον δεύτερο και 5% τον τρίτο χρόνο (για ποσά από 5.000 ευρώ).
Η Eurobank στην κατάθεση Step up αυξάνει σταδιακά το επιτόκιο το οποίο διαμορφώνεται στο επίπεδο του 3%.
Στην Alpha Bank ο λογαριασμός Alpha Μηνιαία πρόοδος 18 μηνών Extra, προσφέρει τελική απόδοση 3,5%. Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι 100.000 ευρώ και ξεκινά με επιτόκιο 2,4% το οποίο αυξάνεται κάθε μήνα και ειδικά τον 4ο, 8ο, 12ο και 16ο μήνα της κατάθεσης διαμορφώνεται στο 5,1%, 5,5%, 5,9% και 6,6% αντίστοιχα. Ο 12μηνος λογαριασμός προθεσμίας για ποσά από 30.000 ευρώ δίνει ετήσια απόδοση 3,10%.
Η Τράπεζα Κύπρου στην κατάθεση 3 plus 3 για ποσά από 30.000 ευρώ δίνει το πρώτο τρίμηνο επιτόκιο 1,5% και το δεύτερο τρίμηνο 4,5% (επιτόκιο 6μήνου 3%)
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην 15μηνη κατάθεση προθεσμίας Ανεβαίνω αυξάνει κάθε μήνα το επιτόκιο που ξεκινά από το 1,4% και καταλήγει στο 6%.
Η Attica Bank στον λογαριασμό Attica Plus προσφέρει επιτόκιο 4,27% για ποσό 20.000 ευρώ και 4% στον Attica Προθεσμία διάρκειας 1, 2 ή 3 μηνών (ελάχιστο ποσό 30.000 ευρώ).
Η Emporiki Bank στην προθεσμιακή κατάθεση ΥΠΕΡέχω προσφέρει επιτόκιο 5% (το ελάχιστο ποσό στην 12μηνη είναι τα 50.000 ευρώ και στην 18μηνη τα 20.000 ευρώ με μέγιστο τα 300.000 ευρώ).
Η FBBank στην κατάθεση προθεσμίας Plus Bonus διάρκειας 4 τριμήνων για ποσά από 20.000 ευρώ προσφέρει συνολική ετήσια απόδοση 5,7%. Επιτόκιο 4,5% για κάθε τρίμηνο και επιπλέον τόκους 91 ημερών στο τέλος του 4ου τρίμηνου.
Η Marfin Egnatia Bank προσφέρει στην 12μηνη κατάθεση προθεσμίας επιτόκιο 3,75%.
Η Αγροτική Τράπεζα στον λογαριασμό Προοδεύω αυξάνει το επιτόκιο από το 1,5% στο 2,4% και στον λογαριασμό ΑΤΕ Διπλασιάζω από το 1,85% στο 3,7%.
Η Millennium εξακολουθεί να προσφέρει την 10μηνη προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκιο που φτάνει στο 10% τον τελευταίο μήνα.
Η Ελληνική Τράπεζα στην κατάθεση προθεσμίας με προειδοποίηση 35 ημερών δίνει επιτόκιο 2,75%.
Η Geniki στον λογαριασμό extra αποταμίευση -με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται μέσω πάγιας εντολής κατάθεση τουλάχιστον 50 ευρώ το μήνα- προσφέρει επιτόκιο 5%.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Απεβίωσαν 500 δικαιούχοι περιμένοντας την καταβολή του ΕΦΑΠΑΞ
Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει περιέλθει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου αυτήν τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 37.000 αιτήσεις για εφάπαξ. Το Ταμείο έχει κυριολεκτικά ξεμείνει από ρευστό και... αναζητά 1,62 δισεκατομμύρια ευρώ για να ξεμπλοκάρει η καταβολή του βοηθήματος.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφερθεί πως αυτήν τη στιγμή καταβάλλεται το εφάπαξ σε όσους έκαναν αίτηση πριν από δύο χρόνια. Μάλιστα, τουλάχιστον 500 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πεθάνει πριν προλάβουν να πάρουν το βοήθημα.
Σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, όσοι υποβάλουν μέσα στον μήνα αίτηση, θα πάρουν το εφάπαξ έπειτα από τρία ή ακόμα και τέσσερα χρόνια.
Αρκεί να αναφερθεί πως κάθε μήνα τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την έκδοση 600 με 650 βοηθημάτων, ωστόσο υποβάλλονται πολύ περισσότερες αιτήσεις. Για παράδειγμα, εκτιμάται πως οι αιτήσεις που θα κατατεθούν στο Ταμείο αυτό τον μήνα θα είναι 1.200 (ήδη έχουν υποβληθεί 800). Ουσιαστικά χρειάζεται η αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού φορέα κατά 550 εκατομμύρια ευρώ, για να σταματήσει το ετήσιο οργανικό έλλειμμα. Στη συνέχεια θα πρέπει να βρεθούν και τα επιπλέον χρήματα, για να εξυπηρετηθούν οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως 120.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη κλείσει 25 έτη ασφάλισης και έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα? ανοίξουν μέσα στην επόμενη δεκαετία την πόρτα εξόδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου.
Σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση, η ΑΔΕΔΥ ζητεί συνάντηση με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο δανεισμού του Ταμείου Πρόνοιας. Η κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση προτείνει να υπάρχει συνεργασία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του Ταμείου Παρακαταθηκών και του ΤΕΑΔΥ, με στόχο ένα δάνειο της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο «αγκάθι» αποτελούν τα κυβερνητικά σχέδια για επιβολή εισφοράς 2% έως 3% στις πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, για να στηριχτεί το Ταμείο. Η πρόταση αυτή βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη τη συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσίων υπαλλήλων, που από την πλευρά της εισηγείται τη θέσπιση πόρου 2% σε κάθε λογαριασμό του Δημοσίου υπέρ των Ταμείων (π.χ. στους ειδικούς λογαριασμούς υπουργείων, νομικών προσώπων).
Σημειώνεται πως αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν πιέσεις από την τρόικα για επώδυνες λύσεις στο θέμα του εφάπαξ. Για παράδειγμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να τεθεί θέμα ακόμα και για άτοκη επιστροφή των εισφορών (κάτι που συνεπάγεται πως δημόσιος υπάλληλος με 35ετία υπηρεσία στην κατηγορία ΠΕ αντί για εφάπαξ 60.000 ευρώ, θα πρέπει να περιοριστεί σε 17.000 ευρώ)!
ΠΗΓΗ: Έθνος
«Πάγος» στη μονιμοποίηση συμβασιούχων
«Μάχη» δόθηκε χθες μέσα και έξω από τον Αρειο Πάγο, καθώς ήταν εξαιρετικά αρνητικές για τους συμβασιούχους οι δύο προτάσεις δικαστικών λειτουργών που έγιναν προς την πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία καλείται μέσα σε κλίμα έντασης να αποφανθεί πάλι για το κρίσιμο νομικό ζήτημα της μονιμοποίησής τους για τρίτη φορά μέσα στην τελευταία τετραετία. Εξω από το δικαστήριο σημειώθηκαν επεισόδια και εντονότατες διαμαρτυρίες κατά των πολιτικών και των δικαστών, αφού, εάν υιοθετηθούν οι χθεσινές εισηγήσεις, θα μπει οριστικά φραγμός σε κάθε προοπτική μονιμοποίησής τους.
Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες και ο εισηγητής της υπόθεσης αρεοπαγίτης Αν. Δουλγεράκης συμφώνησαν με τις νομικές θέσεις της απόφασης-«λαιμητόμου» για τους συμβασιούχους που εξέδωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου πριν από τριάμισι χρόνια, μεταστρέφοντας τότε (μετά τη γνωστή «τηλεφωνική διάσκεψη» και με οριακή πλειοψηφία) την απολύτως ευνοϊκή για τους συμβασιούχους απόφαση που εξέδωσε η ίδια Ολομέλεια ομόφωνα λίγους μήνες νωρίτερα.
Δεν μετατρέπονται
Ο αρεοπαγίτης εισηγητής και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστήριξαν ότι μετά τις απαγορευτικές διατάξεις του Συντάγματος 2001 δεν μπορούν πλέον να μετατραπούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, ακόμα και αν καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Τα πυρά τους κατά των αρνητικών εισηγήσεων εξαπέλυσαν οι νομικοί εκπρόσωποι συμβασιούχων, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί κραυγαλέα και ομολογημένη κατάχρηση καθώς αφορά καθαρίστριες του ΟΠΑΠ που εργάζονται επί 22 χρόνια με συμβάσεις της μίας ημέρας, που έχουν ανανεωθεί χιλιάδες φορές!
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Στην Πτολεμαΐδα το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου
Την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο, ισχύος 200 MW, σε εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από την Κοζάνη.
Το έργο, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, θα συνδυαστεί με τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ και θα γίνει από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», 100% θυγατρική της ΔΕΗ, η οποία εντός των επόμενων ημερών προκηρύσσει το διαγωνισμό για το στρατηγικό εταίρο, ο οποίος θα συμμετέχει με 49% στο πρότζεκτ. Στόχος της ΔΕΗ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Αρθούρος Ζερβός, είναι ως το καλοκαίρι να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος, προκειμένου προς το τέλος του χρόνου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατασκευής που θα διαρκέσουν περίπου 18 μήνες.
Ας σημειωθεί ότι σήμερα το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο έχει ισχύ 97 MW και βρίσκεται στον Καναδά.
Μακεδονία
«Το σχέδιό μας για τη Δυτική Μακεδονία είναι να παραμείνει το κέντρο των ενεργειακών εξελίξεων στη χώρα μας και στο νέο σχεδιασμό, που προτάσσει τη σταδιακή προσαρμογή στο πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο φωτοβολταικό πάρκο είπε ότι αποτελεί μία μεγάλη πρωτοβουλία που κάνει συμβολικά και ουσιαστικά πράξη τη στροφή προς τη μεταλιγνιτική εποχή.
«Η Δυτική Μακεδονία από ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας στα συμβατικά καύσιμα καθίσταται επίκεντρο της προσπάθειας ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όχι μόνον στη χώρα μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι σύντομα θα εξειδικευτούν και θα λάβουν επιχειρησιακή μορφή σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, δράσεις στην περιοχή για την επέκταση της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών και την ενίσχυση δυναμικών καλλιεργειών με εξαγωγικές προοπτικές, την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, της ψηφιακής τεχνολογίας και των ΑΠΕ ως βασικού παράγοντα αναδιάρθρωσης της τοπικής οικονομίας, καθώς και δράσεις βελτίωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών.
Διάλογος
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, τόνισε ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι σημαντικές, αλλά δεν είναι το μόνο κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής για την περιοχή, είπε ότι η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία έχει δρομολογήσει επενδύσεις άνω των 1,8 δισ. ευρώ και ανακοίνωσε ότι ξεκινά άμεσα ευρύτερος διάλογος για ένα σχέδιο μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στην Πράσινη Ανάπτυξη. Η πρώτη φάση υλοποίησης του σχεδίου, περίοδου 2010-2013 υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει κονδύλια ύψους 160 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ σε παρεμβάσεις για την Ενέργεια, την Ποιότητα του Περιβάλλοντος, Επιχειρηματικότητα και Περιβαλλοντική Γεωργία - Αγροτική Οικονομία. Το μέγα-φωτο­βολταϊκό πάρκο στην Πτολεμαΐδα θα αναπτυχθεί σε έκταση 5.200 στρεμμάτων εξαντλημένου λιγνιτωρυχείου και αναμένεται να έχει ετήσια παραγωγή 260.000 Mwh, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
Η λειτουργία του, που καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτρισμού 55.000 νοικοκυριών, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακά κατά 300.000 τόνους ετησίως. Μαζί με το εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ αναμένεται να δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας ή 550 συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων για την κατασκευή του έργου.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη καταθέσει στη ΡΑΕ αίτηση για τη λήψη άδειας παραγωγής φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 200 MW. Oσον αφορά στην επιλογή του στρατηγικού εταίρου, ο κ. Ζερβός διευκρίνισε ότι έχουν θεσπιστεί ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως η αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα των ΑΠΕ και ειδικότερα στον τομέα ανάπτυξης και διαχείρισης φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού, η χρηματοοικονομική επάρκεια και η αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα παραγωγής και κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ, πριν από λίγους μήνες, είχε προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική εταιρεία Sunedison για το έργο, όμως στη συνέχεια αποφάσισε αντί της απευθείας επιλογής του στρατηγικού εταίρου να προχωρήσει σε διαγωνισμό.
Από την Κοζάνη ο κ. Ζερβός αναφέρθηκε ακόμα στη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V, που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ και είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές στο διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί. Το έργο θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε και στο λιγντικό σταθμό Μελίτη ΙΙ, στη Φλώρινα και είπε ότι σύντομα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2018.
Επεισόδια
«Θερμή» υποδοχή επιφύλαξαν στον πρωθυπουργό εστιάτορες, φοιτητές, κάτοικοι του Βελβεντού και συνδικαλιστές της ΔΕΗ χθες στην Κοζάνη, οι οποίοι πραγματοποίησαν ισάριθμες συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.
Έτσι προκλήθηκε ένταση έξω από την αίθουσα τέχνης την ώρα, που από το βήμα της εκδήλωσης ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωνε την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πτολεμαΐδα.
Ομάδα διαδηλωτών επιχείρησαν να πλησιάσουν στην αίθουσα της εκδήλωσης, αλλά απωθήθηκαν και κρατήθηκαν σε απόσταση ασφαλείας από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ακολούθησαν μικροσυμπλοκές με τους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Μάλιστα πληροφορίες μέχρι αργά χθες το βράδυ έκαναν λόγο και για έναν τραυματία, χωρίς να διευκρινίζεται εάν είναι αστυνομικός ή διαδηλωτής.
Μείωση CO2
Η λειτουργία του πάρκου που καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτρισμού 55.000 νοικοκυριών, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακά κατά 300.000 τόνους ετησίως. Μαζί με το εργοστάσιο παραγωγής πάνελ θα δημιουργήσει 200 νέες θέσεις εργασίας ή 550 συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων για την κατασκευή του έργου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Σχέδιο αναδιάρθρωσης με σκληρούς όρους
Φουντώνει η συζήτηση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μημανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να είναι σε θέση να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Financial Times και Wall Street Journal και του πρακτορείου Reuters, η συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη περιλαμβάνει και την αγορά από το Ταμείο κρατικών ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης ή τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους από το Ταμείο στις χώρες αυτές για να ξαναγοράσουν το χρέος τους από τη δευτερογενή αγορά.
Στα δημοσιεύματα σημειώνεται ότι δεν υπάρχει απόφαση για το θέμα της αγοράς ομολόγων από το Ταμείο, αλλά ότι πρόκειται για μία θέση που έχει αρκετούς υποστηρικτές.
Η επαναγορά των ομολόγων δεν θα είναι υποχρεωτική για τους κατόχους τους, σύμφωνα με τους Financial Times και την Wall Street Journal, ενώ προτείνεται να γίνει με βάση τις τιμές τους στη δευτερογενή αγορά, οι οποίες είναι σήμερα σημαντικά χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία για τα ομόλογα αρκετών υπερχρεωμένων χωρών.
Το Reuters σημειώνει ότι δεν είναι σαφές, αν η επαναγορά θα γίνει με βάση την τρέχουσα τιμή των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ή την ονομαστική αξία τους, ενώ αναφέρει -παραπέμποντας σε πληροφορία από αξιωματούχο της Ευρωζώνης- ότι το EFSF θα μπορούσε να προσφέρει μία τιμή λίγο υψηλότερη απ' αυτή της δευτερογενούς αγοράς, ώστε να ενθαρρύνει τους ομολογιούχους να πουλήσουν.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ορισμένοι αναλυτές αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα της πρότασης, αν και σε γενικές γραμμές τη βλέπουν θετικά.
Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal υποστηρίζει ότι το Βερολίνο επεξεργάζεται  σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας με την προϋπόθεση νέα δέσμη σκληρών μεταρρυθμίσεων.
Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους Ευρωπαίους αξιωματούχους και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης, αναφέρει ότι «ο Βερολίνο θέλει τα μέλη της ευρωζώνης, όπως και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ, να υπογράψουν ένα πρόγραμμα αύξησης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας».
Ανάμεσα σε άλλες ιδέες, η Γερμανία πιέζει τις άλλες χώρες να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να προχωρήσουν σε  πολιτικές σύνδεσης των μισθών και των συντάξεων με τον πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα, να υιοθετήσουν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα απαιτούν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς  και να προχωρήσουν σε εναρμονισμό πλευρών του  φορολογικού τους συστήματος».
Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η επαναγορά ομολόγων θα είναι ένας «κομψός» τρόπος για να βοηθηθούν τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους.
Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρεται να δηλώνουν στην εφημερίδα ότι, ενδεχόμενη συμφωνία της Γερμανίας στην επαναγορά ομολόγων και σε άλλες προτάσεις για ενίσχυση των πόρων και  της ευελιξίας του ταμείου σταθερότητας, εξαρτάται από το τί θα προσφέρουν ως αντάλλαγμα οι υπερχρεωμένες χώρες στην Γερμανία και σε άλλες οικονομικά ισχυρές χώρες.
Το Βερολίνο, το οποίο θα πρέπει να αυξήσει την οικονομική της βοήθεια προς το ταμείο ώστε να διευκολύνει μια επέκταση των δραστηριοτήτων του, συναρτά την συναίνεσή του με την «προθυμία» των άλλων χωρών να υιοθετήσουν σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, φέρεται να δηλώνουν  μέλη της γερμανικής κυβέρνησης.
Τέλος, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «ένα γερμανικής έμπνευσης  πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα διευκολύνει την καγκελάριο Μέρκελ να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους καθώς και τους βουλευτές του κυβερνητικού της συνασπισμού να χωνέψουν μια μεγαλύτερη γερμανική δέσμευση στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης».
Ενίσχυση με μετρητά
Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερη από «ΑΑΑ» θα μπορούσαν να ενισχύσουν το EFSF με μετρητά, σύμφωνα όσα δήλωσε πηγή από χώρα της Ευρωζώνης στο Reuters την Παρασκευή.
Η Ευρώπη συζητά ήδη τρόπους ενίσχυσης των πόρων του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης, της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Ο μηχανισμός αυτός μπορεί θεωρητικά να δανείσει κεφάλαια 440 δισ ευρώ, στην πραγματικότητα, όμως, οι χορηγήσεις του δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 225 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αξιολόγησή του με «AAA».
Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι να ενισχύσουν το ταμείο χωρίς να αυξηθεί το ποσό των 440 δισ. ευρώ, γιατί αλλιώς θα ήταν δύσκολο οποιαδήποτε λύση να κυρωθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο και να στηριχθεί από την κοινή γνώμη της χώρας.
Οι εξασφαλίσεις που παρέχουν στο EFSF χώρες με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως η Γερμανία, αποτιμώνται στο 100% της ονομαστικής τους αξίας. Αλλά οι αντίστοιχες εγγυήσεις χωρών με χαμηλότερη αξιολόγηση αποτιμώνται σε χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία.
Έτσι λοιπόν, ένας τρόπος για να συμβάλουν στην ενίσχυση του ταμείου χώρες με αξιολόγηση κάτω από «AAA» θα ήταν να εισφέρουν μετρητά.
«Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι, στα πλαίσια ενός καταμερισμού εργασίας με χώρες που δεν μπορούν να παρέχουν εξασφαλίσεις στο 100%, θα είχε νόημα να δώσουν μετρητά», ανέφερε η
πηγή.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Κομισιόν πρέπει να φροντίσει «να αποφευχθεί η εντύπωση ότι θέτει μόνο υπό πίεση τις χώρες με αξιολόγηση "AAA" και όχι και αυτές που πιθανόν να συνέβαλαν περισσότερο στη δημιουργία της κρίσης.
Το βάρος στήριξης του ταμείου δεν πρέπει να το μοιράζονται λίγες μόνο χώρες, δήλωσε την Παρασκευή ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει αν ζητήθηκε από την Γερμανία να εξετάσει την πρόταση για συνεισφορά στο EFSF με μετρητά.
«Η γερμανική κυβέρνηση έλεγε πάντοτε ότι δεν είναι σωστό να περιορίζονται τα οικονομικά βάρη του ταμείου διάσωσης σε λίγες μόνο χώρες», είπε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Με αντικειμενικά κριτήρια, πρόστιμα σε επιχειρήσεις
Με αντικειμενικά κριτήρια θα επιβάλουν, στο εξής, οι επιθεωρητές εργασίας τα πρόστιμα και τις άλλες διοικητικές κυρώσεις (π.χ. λουκέτα) σε όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.
Ο Κανονισμός για την «αντικειμενικοποίηση» των ποινών που σχεδίασε ο εδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Χάλαρης Μιχάλης και τέθηκε με απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη σε άμεση εφαρμογή, στηρίζει την επιβολή ποινών σε επιστημονική μεθοδολογία, με βάση ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια, έτσι ώστε «ο κάθε επιθεωρητής εργασίας να μην εισηγείται και επιβάλλει πρόστιμα με υποκειμενικά και εμπειρικά κριτήρια και, άρα λιγότερο αντικειμενικά».
Κριτήρια
Τα πρόστιμα θα συνεκτιμούνται με βάση 3 μεταβλητές - κριτήρια τα οποία είναι:
Η σοβαρότητα της παράβασης.
Ο αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση που θίγεται.
Η τυχόν υποτροπή της επιχείρησης.
Θα «μετρούν», ακόμη, ο βαθμός συνεργασίας, η τυχόν επαναλαμβανόμενη μη συμμόρφωση σε υποδείξεις - συστάσεις, ο βαθμός υπαιτιότητας του εργοδότη, η παρεμπόδιση του έργου του επιθεωρητή κατά τη διενέργεια του ελέγχου, η μη χορήγηση στοιχείων κατά τη διάρκεια της έρευνας κ.ά.
Για τις παραβάσεις σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας θα γίνεται ανάλυση κινδύνου με βάση τον αριθμό των εργαζομένων, τη σοβαρότητα των συνεπειών παράβασης και έκτασης του κινδύνου.
Παραδείγματα
1ο παράδειγμα
Για παράνομη υπερωριακή απασχόληση (θεωρείται πολύ υψηλή παράβαση): Για αριθμό εργαζομένων έως 8, το εκτιμώμενο πρόστιμο είναι 9.100 ευρώ. Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 70, το πρόστιμο είναι 22.000 ευρώ. Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 300, το πρόστιμο είναι 40.000 ευρώ.
2ο παράδειγμα
Μη χορήγηση αναλυτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών (θεωρείται σημαντική παράβαση): Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 8 το εκτιμώμενο πρόστιμο είναι 9.750 ευρώ. Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 70 το πρόστιμο είναι 19.500 ευρώ. Για αριθμό εργαζομένων ίσον με 300 το εκτιμώμενο πρόστιμο είναι 33.375 ευρώ.
Οι 17 «πολύ σοβαρές» παραβάσεις
1. Καταγγελία σύμβασης εργασίας στη διάρκεια κανονικής αδείας.
2. Μη καταβολή πλήρων αποδοχών αδείας ή αναλογίας αυτών.
3. Μη καταβολή πλήρους αποζημίωσης αδείας ή αναλογίας αυτής σε περίπτωση λύσης της σχέσης ή σύμβασης εργασίας πριν από τη λήψη της άδειας.
4. Μη κατάθεση πίνακα προσωπικού & ωρών εργασίας.
5. Μη κατάθεση συμπληρωματικού πίνακα προσωπικού & ωρών εργασίας, σε περίπτωση αλλαγής νομίμου εκπροσώπου ή προσλήψεων νέων εργαζομένων.
6. Μη κατάθεση προγράμματος ωρών εργασίας.
7. Απασχόληση κατά ημέρα εργασίας και ωράριο εργασίας διαφορετικό από το εμφανιζόμενο στον πίνακα προσωπικού ή στο πρόγραμμα εργασίας χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση της αλλαγής ή της τροποποίησης του ωραρίου ή του χρόνου εργασίας.
8. Καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω μη αποδοχής από τον εργαζόμενο εργοδοτικής πρότασης για μερική απασχόληση.
9. Υπέρβαση χρονικών ορίων εργασίας.
10. Απασχόληση ανηλίκων σε απαγορευμένες εργασίες.
11. Μη καταβολή αναδρομικών αποδοχών.
12. Μη καταβολή αποδοχών διαθεσιμότητας.
13. Μη καταβολή μισθών / ημερομισθίων βάσει ΣΣΕ, Δ.Α., Υ.Α. ή βάσει ατομικής συμφωνίας.
14. Μη καταβολή προσαυξήσεων για εργασία κατά Κυριακές και αργίες.
15. Μη χορήγηση άδειας μητρότητας (17 εβδομάδες).
16. Παράβαση νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων.
17. Μη εφαρμογή όρων ΣΣΕ, Δ.Α. ή Υ.Α., ή κανονισμού εργασίας.
ΠΗΓΗ: Ημερησία