Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

H τελική πρόταση για το νέο φορολογικό

Νέος γύρος διαβουλεύσεων για την αναπροσαρμογή του φορολογικού συστήματος, ξεκινά, σήμερα, με την κυβέρνηση να προσβλέπει σε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, απλούστερο φορολογικό σύστημα, εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας και πάταξη της φοροδιαφυγής με αυστηρά πρόστιμα. Αντιδράσεις έχει φέρει το ενδεχόμενο επιβολής φόρου 45% για εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ, ρύθμιση στην οποία το ΠαΣοΚ φέρεται να προβάλλει σθεναρή, προειδοποιώντας, μάλιστα, να μη στηρίξει ανάλογες διατάξεις.
Όσον αφορά στα πλέον πιθανά σενάρια, τα οποία και εξετάζει η κυβέρνηση, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει τις παρακάτω αλλαγές:
Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρεις συντελεστές:

Παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ

Παράνομη έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το δικαστήριο έκανε δεκτή συλλογική αγωγή που κατέθεσαν οργανώσεις και ομοσπονδίες καταναλωτών κατά του μέτρου της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Η απόφαση που εξέδωσε το Πρωτοδικείο είναι άμεσα εκτελεστή, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει να εισπράττει το χαράτσι.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους των οργανώσεων, η απόφαση που εξέδωσε το Πρωτοδικείο είναι προσωρινά εκτελεστή, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει να εισπράττει το τέλος, ακόμη και αν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, μέχρι να κριθεί εκ νέου το θέμα από τη Δικαιοσύνη.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Με απειλή κατάσχεσης καταφθάνουν τα ειδοποιητήρια για το χαράτσι

Ειδοποιητήρια σε περίπου 350.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2011 ετοιμάζεται να στείλει το υπουργείο Οικονομικών. Με τα ειδοποιητήρια, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα καλούνται να εξοφλήσουν άμεσα τις οφειλές τους γι' αυτά

Ξεκινάει η διαθεσιμότητα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Ποιους θίγει

Η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο ξεκινάει, αφού το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της απογραφής για να παρακάμψει το μπλόκο από τους εργαζόμενους στην αποστολή στοιχείων.
Θα γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία έχει υπογραφεί,
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα βγει σε διαθεσιμότητα το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων Διοικητικού, των φορέων που δεν έχουν δώσει λίστες.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Eurostat: Η φτώχεια χτυπά την πόρτα του 25% των κατοίκων της ΕΕ

Περί το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΕΕ, 120 εκατομμύρια άνθρωποι, τελούσαν υπό την απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Το 24,2% του πληθυσμού των «27» της ΕΕ, 119,6 εκατομμύρια άνθρωποι, ήταν αντιμέτωποι με την απειλή αυτή τον περασμένο χρόνο ( έναντι 23,4% το 2010) εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Οι όροι της επαναγοράς ομολόγων. Διχασμένοι οι τραπεζίτες

Διίστανται οι απόψεις των τραπεζιτών σχετικά με τους όρους που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την επαναγορά του ελληνικού χρέους.
Η μία πλευρά υποστηρίζει ότι οι όροι που ανακοινώθηκαν ήταν οι καλύτεροι δυνατοί μετά τις αποφάσεις του Eurogoup της 26ς Νοεμβρίου, σημειώνοντας ότι δίνουν σημαντικό premium.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα τέκνων - Πότε θα χορηγηθεί

Καθορίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση τα κριτήρια για την χορήγηση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων, που θα αντικαταστήσει από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα οικογενειακά επιδόματα τριτέκνων και πολύτεκνων.
Το επίδομα θα χορηγείται ανά τρίμηνο με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια. Η καταβολή του επιδόματος του πρώτου τριμήνου κάθε έτους θα πραγματοποιείται μαζί με το επίδομα του δεύτερου τριμήνου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα.

Νέο σύστημα φορολόγησης. Πήραν πίσω το 45% σε εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ

Μετά το σάλο που προκάλεσε το σενάριο για φορολογικό συντελεστή 45% στα εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει στροφή 180 μοιρών και να πάρει πίσω την πρόταση – σοκ. Οι έντονες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο τελευταίο σενάριο για τον συντελεστή 45% υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη ώστε να βρουν μια χρυσή τομή. Την Τρίτη το πρωί ο Αντ. Σαμαράς συγκαλεί σύσκεψη στο Μαξίμου για το φορολογικό νομοσχέδιο. Ως πρώτη κίνηση, πάντως,ήταν η απόσυρση της πρότασης που προκαλούσε μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις και επέστρεψε στον αρχικό σχέδιο που προβλέπει:

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Αύξηση - σοκ 37%, σε τρεις δόσεις, από την 1η Γενάρη, στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Ηλεκτροπληξία... στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα προκαλέσουν το νέο έτος οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» θα είναι 37% και πρόκειται για εισήγηση που κάνει η επιχείρηση ηλεκτρισμού στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στο υπουργείο ΠΕΚΑ.

Πετρέλαιο θέρμανσης σε 6 άτοκες δόσεις

Πετρέλαιο θέρμανσης με πιστωτικές κάρτες μπορούν να προμηθευτούν τα νοικοκυριά και να αποπληρώσουν το ποσό σε έξι άτοκες δόσεις.

Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, με βασικό πυλώνα την κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων και του ΦΑΠ και την αντικατάστασή τους από έναν ενιαίο φόρο με κλιμακωτούς συντελεστές ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Άμεση δράση με 500 εκατ. για ανάσχεση της ανεργίας – Τα 6 νέα προγράμματα

ΜΕ την υλοποίηση έξι νέων προγραμμάτων και τη διάθεση περίπου 500 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να αναχαιτίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας, με επίκεντρο στους νέους έως 35 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΞΠΡΕΣ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται από τον Ιανουάριο να θέσει σταδιακά σε εφαρμογή το σχέδιο των προγραμμάτων που παρουσιάστηκε από τη γ.γ. Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων 'Α. Δαλλαπόρτα και το διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλια στους κοινωνικούς εταίρους, από τα οποία θα ωφεληθούν περισσότεροι από 60.000 άνεργοι. Το αρχικό σχέδιο των προγραμμάτων, το οποίο ενδέχεται να τροποποιηθεί μετά τις παρεμβάσεις των κοινωνικών εταίρων, έχει ως εξής:

Νέες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα

Σε νέες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διορθώσει στρεβλώσεις στη κατανομή των φορολογικών βαρών. Μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων πάντως υπάρχουν τριβές, αφού οι παρεμβάσεις αυτές δεν αλλάζουν την εικόνα των επιβαρύνσεων που φέρνει το νέο σχέδιο, ειδικά στους φορολογούμενους με παιδιά.
Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:
  • για εισόδημα έως 18.000 ευρώ, συντελεστή 21%
  • Από 18.001 έως 26.000 ευρώ, συντελεστή 26%
  • Από 26.001 ευρώ και άνω, συντελεστή 45%