Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

H τελική πρόταση για το νέο φορολογικό

Νέος γύρος διαβουλεύσεων για την αναπροσαρμογή του φορολογικού συστήματος, ξεκινά, σήμερα, με την κυβέρνηση να προσβλέπει σε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, απλούστερο φορολογικό σύστημα, εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας και πάταξη της φοροδιαφυγής με αυστηρά πρόστιμα. Αντιδράσεις έχει φέρει το ενδεχόμενο επιβολής φόρου 45% για εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ, ρύθμιση στην οποία το ΠαΣοΚ φέρεται να προβάλλει σθεναρή, προειδοποιώντας, μάλιστα, να μη στηρίξει ανάλογες διατάξεις.
Όσον αφορά στα πλέον πιθανά σενάρια, τα οποία και εξετάζει η κυβέρνηση, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει τις παρακάτω αλλαγές:
Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρεις συντελεστές:

  • Τα εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ θα φορολογούνται με 21%,
  • Τα εισοδήματα από 25.001 έως και 48.000 ευρώ θα φορολογούνται με 36%,
  • Τα εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ θα φορολογούνται με 45%.
«Βασική» έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι και 18.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση συλλογής αποδείξεων.
Για εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ μέχρι και τα 29.000 ευρώ, η εν λόγω έκπτωση θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι, φυσικά, να μηδενιστεί για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.
Εξετάζεται μάλιστα να καθιερωθούν και έξτρα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματίες με τάση προς τη φοροδιαφυγή.
Αντικατάσταση της κατάργησης των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά με τα νέα οικογενειακά επιδόματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.
Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
Κατάργηση πρόσθετων μειώσεων φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που κατοικούν ή εργάζονται για τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές, που ανέρχονται σε 60 ευρώ για κάθε τέκνο.
Έκπτωση 10% από τον φόρο εισοδήματος στις δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις μόνο όμως κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.
Πάντως, θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή λόγω διαζυγίου.
Ανυπόστατο το σενάριο για φόρο 45% σε εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ
Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Αντώνης Σαμαράς απέρριψε τα σενάρια για φόρο 45% στα εισοδήματα πάνω από 26.000, ενώ ανακοίνωσε πως όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ θα έχουν, με το νέο σύστημα, ελάφρυνση.
Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, σημαντικό είναι ακόμη πως σχεδιάζεται να υπάρξει ενίσχυση στις οικογένειες από το πρώτο παιδί, με τη βάση όμως εισοδηματικά κριτήρια, έτσι ώστε η ενίσχυση να δίνεται σε όσους την έχουν ανάγκη.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε, εκτός των άλλων, πως στόχος του είναι οι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, κάτι το οποίο θα γίνει σταδιακά καθώς θα πρέπει πρώτα η χώρα να μπορεί να βγάζει πλεονάσματα.
Επίσης ανέφερε ότι «σε τελική φάση η συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων - κέρδη και διανεμόμενα έσοδα- θα πέσει χαμηλότερα από το 30%. Δηλαδή, χαμηλότερα από το 34% που είναι τώρα, και πολύ χαμηλότερα από το 44% που ήταν ως πρόσφατα».
Οι ενστάσεις του ΠαΣοΚ
Οι διατάξεις, στις οποίες αντιτίθεται το ΠαΣοΚ, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τον φορολογούμενο και αφορούν στη φορολόγηση με 45% για εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ (το σενάριο που απέκλεισε ο κ. Σαμαράς), στην κατάργηση των επιδομάτων για τα παιδιά, στη φορολόγηση των νέων επαγγελματιών από τον πρώτο χρόνο έναρξης της δραστηριότητάς τους, στο λογιστικό προσδιορισμό όλων των αγροτικών εισοδημάτων και στην κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων.
Με δεδομένο ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση στις κλίμακες μισθωτών και συνταξιούχων δεν αποφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα σε σύγκριση με την ισχύουσα, το ΠαΣοΚ προτείνει να διατηρηθεί η ισχύουσα που είναι αύξουσα και προοδευτική.
Η δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων δυόμιση χρόνων επιβάλλει η φορολογική πολιτική να λαμβάνει υπόψη της και κοινωνικές ανάγκες με προτεραιότητα τη στήριξη των οικογενειών και ιδιαίτερα των πολυμελών. Το ΠαΣοΚ, στο σημείο αυτό, προτείνει να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολογικής αντιμετώπισης των τέκνων των μισθωτών.
Για παροχή κινήτρων και στήριξης προς νέους και άνεργους στο ξεκίνημα της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους σε περίοδο βαθειάς ύφεσης και εκτεταμένης ανεργίας, προτείνεται η ένταξή τους (στην πρώτη έναρξη) στο φορολογικό καθεστώς των μισθωτών για τα 5 πρώτα χρόνια ή εναλλακτικά να υπάγονται στη φορολογική κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας μειωμένης κατά 50% (13%).
Η κυβέρνηση προτείνει το λογιστικό προσδιορισμό όλων των αγροτικών εισοδημάτων. Ταυτόχρονα την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων χωρίς καμία ελάφρυνση. Δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλοί αγρότες με μικρά εισοδήματα και η τήρηση των βιβλίων θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία όλων αυτών και στην αύξηση της γραφειοκρατίας χωρίς πρόσθετα έσοδα, το ΠαΣοΚ προτείνει να οριστεί όριο ελάχιστο για την τήρηση βιβλίων. Το όριο αυτό μπορεί να οριστεί μέσω του ποσού επιστροφής του Φ.Π.Α που έλαβαν το προηγούμενο έτος π.χ. 2.000 ή εναλλακτικά να ληφθεί υπόψη η επιδότηση, ή συνδυασμός και των δύο με στόχο να τύχουν απαλλαγής οι έχοντες ακαθάριστα έσοδα κάτω από 20.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση προτείνει, τέλος, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων. Το ΠαΣoΚ προτείνει την διατήρηση της έκπτωσης με 5%.
Ο Φώτης Κουβέλης
Κατά την εισήγησή του στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔημΑρ, ο κ. Φώτης Κουβέλης τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός «απλού και δίκαιου» συστήματος φορολόγησης.
Έμφαση πρέπει, κατά τον κ. Κουβέλη, να δοθεί στα χαμηλά εισοδήματα, να αντιμετωπίζει με ενιαία κλίμακα τα εισοδήματα από εργασία, ενοίκια και ατομική δραστηριότητα και να προβλέπει ρυθμίσεις για τα τέκνα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔημΑρ, θα πρέπει να ενισχύει την καταγραφή και τον έλεγχο του συνόλου των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων και να καταπολεμά τη φοροδιαφυγή.
Νέος κύκλος διαβουλεύσεων
Το νέο φορολογικό σχέδιο πρέπει να έιναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, για αυτό και ξεκινούν και πάλι οι εντατικές διαβουλεύσεις, ενώ οι εξελίξεις μοιάζουν να προεξοφλούν και συνάντηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
«Η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες», ήταν το μήνυμα του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Μαυραγάνης, μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης ανάμεσα στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το φορολογικό αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου σε νέα συνάντηση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με εκπροσώπους του ΠαΣοΚ και της ΔημΑρ και στις 13:00 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.
ΠΗΓΗ: Κέρδος