Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Από ηλεκτρονικό «κόσκινο» οι επιστροφές

«Μπλόκο» στις επιστροφές φόρου εισοδήματος, ανεξαρτήτως ποσού, βάζει και φέτος το υπουργείο Οικονομικών. Οι επιστροφές θα περνούν από ηλεκτρονικό «κόσκινο» και θα δίνονται στους φορολογουμένους ύστερα από διασταύρωση των στοιχείων της δήλωσης. Με απόφαση Μαυραγάνη καθορίζεται το νέο σύστημα επιστροφών φόρων σε όσους θα λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Με βάση τις νέες οδηγίες οι φορολογούμενοι χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:
Α΄ κατηγορία: Περιλαμβάνονται οι δηλώσεις για τις οποίες, μετά τη διασταύρωση ποσών με τα τηρούμενα ηλεκτρονικά αρχεία στη ΓΓΠΣ, δεν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος και εκκαθαρίζονται άμεσα.

Τι αλλάζουν πάλι στη φορολογία εισοδήματος – Αλλαγές στις αλλαγές!

Η ηγεσία του υπουργείου, αφού έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, διαπίστωσε λάθη, παραλείψεις και στρεβλώσεις, και ετοιμάζεται να «μαζέψει» διατάξεις που κρύβουν παγίδες έξτρα φόρων για εκατομμύρια φορολογούμενους και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές θα προκύψουν και μετά τη δημόσια διαβούλευση και πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Οι διορθώσεις-βελτιώσεις που ήδη εξετάζονται αφορούν στα εξής:

Παίρνουν πίσω αρκετές αλλαγές του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που μόλις χθές δημοσίευσαν



Απίστευτες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που μόλις ανακοίνωσαν!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ημερησία" ένα μόλις 24ωρο μετά την ανακοίνωση του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, και υπό τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει... αλλαγές.

Ψίχουλα τα ευρώ για τους νέους

Η αρχική ιδέα ήταν να συναντηθούν στο Βερολίνο οι υπουργοί Εργασίας και να συζητήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Τέλος οι αποδείξεις - Συμπληρωματικός φόρος στα ενοίκια - Διαβάστε το νέο ΚΦΕ 2013

Φορολογικές ανατροπές με κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων, επαναφορά του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση ή ανέγερση κατοικιών αλλά και επέκτασή του για την αγορά μετοχών, αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, αύξηση της προκαταβολής φόρου για ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες, αύξηση του συντελεστή φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ φέρνει από την 1η Ιανουαρίου 2014 το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και θα παραμείνει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

Πώς θα δηλώνονται οι τόκοι των καταθέσεων στη φορολογική δήλωση

Διορθώσεις στα ποσά των τόκων των καταθέσεων τα οποία θα βλέπουν προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε1 θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι φορολογούμενοι είτε γιατί διαφωνούν με τα στοιχεία που έχουν συμπληρωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είτε γιατί υπάρχουν συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς.
Ήδη η ΓΓΠΣ έχει αρχίσει και «περνάει» στους κωδικούς 659-660 των ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων τους τόκους των καταθέσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογούμενων το 2012 και υπερβαίνουν το ποσό των 250 ευρώ.