Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ψίχουλα τα ευρώ για τους νέους

Η αρχική ιδέα ήταν να συναντηθούν στο Βερολίνο οι υπουργοί Εργασίας και να συζητήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Ως αποτέλεσμα θα συρρεύσουν αύριο στην Καγκελαρία περίπου είκοσι Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί στη Συνάντηση Κορυφής που οργανώνει η Ανγκελα Μέρκελ. Μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρωθυπουργός της Λιθουανίας, η οποία ασκεί από την 1η Ιουλίου την προεδρία στην ΕΕ. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ. Οι υπόλοιπές χώρες θα εκπροσωπηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας.
Η ανταπόκριση στην πρόσκληση της Μέρκελ φαίνεται να ξάφνιασε και την ίδια την Καγκελαρία. Μετά τη συνάντηση των υπουργών Εργασίας - εκ μέρους της Ελλάδας ο κ. Βρούτσης - και των διευθυντών των εθνικών ΟΑΕΔ, θα ακολουθήσει το απόγευμα η Συνάντηση Κορυφής στην Καγκελαρία. Αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχε αποσαφηνιστεί ποιος θα είναι μαζί με την Α. Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της Συνάντησης.
Δυσανάλογα μικρές πάντως οι προσδοκίες για το αποτέλεσμα της Συνάντησης του Βερολίνου. Η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων είναι ένα από τα «πλέον επείγοντα» προβλήματα, είπε χθες ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. Θα αναζητηθούν συγκεκριμένα μέτρα και δυνατότητες συνεργασίας.
Ωστόσο, η χρηματοδότηση προγραμμάτων για την απασχόληση νέων αποφασίστηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. Και στο Βερολίνο δεν αναμένονται αποφάσεις για περισσότερα λεφτά, ακόμη και αν για πολλούς τα 6 δισ. που αποφασίστηκαν (20 δισ. ζητούσε ο Φρανσουά Ολάντ) είναι σταγόνα στον ωκεανό. Η φιλοσοφία που έχει το επιτελείο της Ανγκελα Μέρκελ είναι ότι τα προβλήματα της ανεργίας δεν λύνονται μόνο με κονδύλια της ΕΕ. Προϋπόθεση είναι να προχωρήσουν οι χώρες στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έχοντας και την υποστήριξη της ΕΕ, έλεγαν παράγοντες της Καγκελαρίας του Βερολίνου.
Για την Καγκελάριο η Συνάντηση του Βερολίνου είναι και απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται στην Ευρώπη ότι ευθύνεται η ίδια για τη ραγδαία άνοδο της ανεργίας στις χώρες της κρίσης. Τώρα θα έχει την ευκαιρία να τονίσει το ενδιαφέρον της για την ανεργία των νέων πλαισιωμένη από ευρωπαίους ηγέτες και την ηγεσία της ΕΕ. Αλλά το ενδιαφέρον της περιορίζεται σε λεκτικό και συμβολικό επίπεδο. Δεν έχει οικονομικό κόστος για τη Γερμανία και ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες του προεκλογικού της αγώνα.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα