Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Τρεις αποφάσεις που αλλάζουν τη φορολογία

Με τρεις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου με βάση τις οποίες η εφορία θα προσδιορίζει αυτομάτως τα ακαθάριστα έσοδα και τα καθαρά εισοδήματα όλων των φυσικών προσώπων, η ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και οι ελαφρύνσεις ή απαλλαγή από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του 2013.

Τέλη Ιουνίου η πρώτη δόση των οικογενειακών επιδομάτων

Στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να δοθεί η πρώτη δόση των οικογενειακών επιδομάτων την οποία το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει στις 650 χιλιάδες ευρώ.
Προηγουμένως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μετά την ηλεκτρονική αποστολή της φορολογικής τους δήλωσης, να συμπληρώσουν, επίσης ηλεκτρονικά το έντυπο 21.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Πάτε καλά, αλλά θα χρειαστούν νέα μέτρα

Εύσημα για την αποτελεσματική δράση που έλαβε η Ελλάδα για να διορθώσει το υπερβολικό της έλλειμμα ήλθαν χθες από την Κομισιόν, που εκτιμά πως επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για τη διετία 2013 ? 2014. Δίνει όμως «ραντεβού» με την Αθήνα, το φθινόπωρο, για τον προσδιορισμό πρόσθετων μέτρων ύψους περίπου 4% του ΑΕΠ, ή 7-8 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της διετίας 2015 ? 2016.

Η Εφορία θα ψάχνει και το πορτοφόλι μας!

Με συνταγή της οικονομικής αστυνομίας των ΗΠΑ, το γνωστό IRS, αλλά και άλλων προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα θέσει σε εφαρμογή από τον Ιούλιο και θα περιληφθούν στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ώστε να είναι σε όλους γνωστά και να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα.

«Ανοίγει» 20 Μαΐου το Taxisnet για υποβολή δηλώσεων

Στις 20 Μαΐου προγραμματίζεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών. Η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων είναι η 30ή Ιουνίου για όλους τους φορολογούμενους ανεξάρτητα από τον ΑΦΜ. [Μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας το νέο έντυπο Ε1, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου].

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Νέα απλοποίηση του Κ.Φ.Α.Σ. αλλά και της λογιστικής και της εμπορικής νομοθεσίας - Μέχρι το τέλος Ιουλίου το πόρισμα


Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών ορίστηκαν τα μέλη της Ομάδας Εργασίας στο Υπουργείο Οικονομικών, για την μελέτη, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για την περαιτέρω απλοποίηση και βελτίωση των προβλεπομένων από τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) διατάξεων, καθώς και για αντίστοιχες τροποποιήσεις που απαιτούνται στην εμπορική και λογιστική νομοθεσία

Τα μέλη τα οποία θα πρέπει να παραδώσουν το πόρισμα έως το τέλος Ιουλίου είναι :

Έλεγχος στις καταθέσεις για να εντοπιστούν φοροφυγάδες

«Ανιχνευτές» φοροφυγάδων, φορολογικούς ελέγχους «made in USA» για όλους τους φορολογουμένους και νέου τύπου τεκμήρια για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ενεργοποιούνται τα νέα μέτρα θα έχει στις αποσκευές του ο Γ. Στουρνάρας που μεταβαίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες επιδιώκοντας να αποσπάσει από το Eurogroup την εκταμίευση 4,2 δισ. ευρώ τουλάχιστον χωρίς να αποκλείεται και προκαταβολική αποδέσμευση επιπλέον 3,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στη δόση του Ιουνίου.

Πώς θα ελεγχθούν οι παραγραφόμενες φορολογικές υποθέσεις

Την απόφαση που ορίζει τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ελεγχθούν οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής, εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Από τους καταθέτες εξωτερικού οι νέοι έλεγχοι της Εφορίας

Φύλλο και φτερό θα κάνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών τις δηλώσεις φορολογουμένων οι οποίοι μετέφεραν στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 ποσά μεγάλου ύψους που όμως δεν δικαιολόγησαν στις φορολογικές Αρχές. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα ελεγχθούν με έμμεσες τεχνικές ελέγχου, δηλαδή μέσα από σύνθετες διασταυρώσεις που θα προσδιορίζουν τα εισοδήματά τους βάσει τις δηλούμενες δαπάνες τους, το ύψος των καταθέσεών τους, τον τρόπο διαβίωσής τους (τεκμαρτές δαπάνες), την ακίνητη περιουσία τους και τα άυλα περιουσιακά τους στοιχεία (μετοχές, ομόλογα, ασφαλιστικά προγράμματα) κ.λπ.

Με 6 κριτήρια η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών

Το Οικονομικό Επιτελείο με καθυστέρηση 14 μηνών ενεργοποιεί νέο μηχανισμό για να συλλάβει όσους φοροδιαφεύγουν ξεπλένουν, αποκρύπτουν, σε μια περίοδο που μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν γονατίσει από τις απανωτές μειώσεις στα εισοδήματά τους που έχουν πληγεί από τη φοροκαταιγίδα.

Για ποιους εργαζόμενους δεν θα υπάρξει μείωση αποδοχών στις 14 Μαϊου

Σε μόλις... 22 περιορίζονται, από τις 15 Μαΐου, οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες παραμένουν σε ισχύ για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα προβλέποντας τη συνέχιση καταβολής «έξτρα» επιδομάτων (περιλαμβανομένου και του επιδόματος γάμου) καθώς και πρόσθετων αδειών που για όλους τους υπόλοιπους κλάδους είτε έχουν διατηρηθεί με ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις είτε έχουν «εξαφανιστεί», μετά τη λήξη και της τρίμηνης μετενέργειας και ελλείψει νέας ρύθμισης. Αυτό θα συμβεί τόσο για τους αμειβόμενους με τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ όσο και για άλλους 45 κλάδους (τράπεζες, κοινωνικούς λειτουργούς, γεωπόνους, υπαλλήλους ναυτιλιακών επιχειρήσεων, ηλεκτροτεχνίτες, εργαζόμενους σε ασφαλιστικά πρακτορεία, στη χημική βιομηχανία, στην καπνοβιομηχανία, στην ποτοποιία κ.ά.) εφόσον, όπως όλα δείχνουν, δεν υπογραφούν νέες συμφωνίες.

Εφορία: Ειδοποιητήρια να πληρώσουν ακόμα και για χρέη 100 ευρώ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «σαφάρι» για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών με τους προβολείς των ελεγκτικών μηχανισμών να εστιάζουν στους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο έως 3.000 ευρώ. Λίγες ημέρες πριν την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων συνεχίζει την αποστολή των ειδοποιητηρίων στους οφειλέτες ακόμη και σε όσους χρωστούν πολύ μικρά ποσά της τάξης των 100 - 150 ευρώ.

Ακίνητα: Μείωση 50% του φόρου μεταβίβασης

Με μείωση κατά 50% του φόρου μεταβίβασης θα συνοδευτεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού.
Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για την τόνωση της αγοράς των ακινήτων που έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση περιλαμβάνει τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 4% από 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου μέχρι 20.000 και στο 5% από 10% για το ποσό πάνω από τις 20.000 ευρώ. Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες των ακινήτων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με δήλωσή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Ποιοι απαλλάσσονται από το χαράτσι ακινήτων

Την απαλλαγή από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος ακινήτων των φορολογουμένων με ατομικό εισόδημα χαμηλότερο των 6.591 ευρώ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει να δοθεί η δυνατότητα σε νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ να πληρώσουν το χαράτσι με μειωμένο συντελεστή και σε περισσότερες από πέντε δόσεις.

Ανοίγουν ακόμη 17 κλειστά επαγγέλματα

Εντολή να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση του φορολογικού νομοσχεδίου και να ξεκινήσει η εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο, που ψηφίστηκε πρόσφατα, σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, έδωσε ο Αντ. Σαμαράς και σήμερα αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις από τους Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη. Η εντολή του πρωθυπουργού δόθηκε στη σύσκεψη της Τρίτης αφενός για να υπερκεραστούν οι εντάσεις του ΔΝΤ, το οποίο στην έκθεσή του υπογράμμισε την αδυναμία να πέσουν οι τιμές, εξαιτίας της αποτυχίας να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και αφετέρου γιατί εκτιμάται από το άνοιγμα και άλλων επαγγελμάτων θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.

Εφορία: Νέου τύπου τεκμήρια για ελεύθερους επαγγελματίες

Ανοίγει ο δρόμος για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων με την επιβολή νέου τύπου τεκμηρίων ενώ καθιερώνεται νέο σύστημα φορολογικών ελέγχων το οποίο θα κινείται στα πρότυπα του αμερικανικού μοντέλου. Με υπουργικές αποφάσεις οι οποίες αναμένεται να εκδοθούν σήμερα ή το αργότερο αύριο ενεργοποιούνται, με καθυστέρηση 14 μηνών, οι έμμεσες μέθοδοι τεκμαρτού προσδιορισμού των φορολογητέων εισοδημάτων. Θα βασίζονται στην παρακολούθηση των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων, στο είδος, το χρόνο και την έδρα του επαγγέλματος, στα λειτουργικά έξοδα, τη ταμειακή ρευστότητα, στις δαπάνες διαβίωσης των επαγγελματιών καθώς και στα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τις υπουργικές αποφάσεις: