Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ακίνητα: Μείωση 50% του φόρου μεταβίβασης

Με μείωση κατά 50% του φόρου μεταβίβασης θα συνοδευτεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού.
Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για την τόνωση της αγοράς των ακινήτων που έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση περιλαμβάνει τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 4% από 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου μέχρι 20.000 και στο 5% από 10% για το ποσό πάνω από τις 20.000 ευρώ. Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες των ακινήτων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με δήλωσή του στο «Έθνος της Κυριακής».

«Η μείωση της φορολογίας στις αγοραπωλησίες των ακινήτων βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την τόνωση της κτηματαγοράς», δηλώσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «οι δημοσιονομικές απώλειες θα καλυφθούν από άλλες πηγές εσόδων στο πλαίσιο των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα».
Πέραν της μείωσης κατά 50% των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η πτώση του συντελεστή ΦΠΑ 23% που επιβάλλεται σήμερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων με άδεια οικοδομής μετά την 1η Ιανουαρίου 2006 αλλά, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, «υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος» λόγω των επιφυλάξεων της τρόικας και των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το όφελος από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών θα εξαρτηθεί από την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Στις περιοχές που οι τιμές θα μειωθούν το κέρδος για τον αγοραστή θα είναι πολλαπλάσιο της μείωσης των συντελεστών, ενώ αντίθετα σε περιοχές που η αύξηση είναι μεγάλη η ελάφρυνση θα περιοριστεί.
ΠΗΓΗ: Ημερησία