Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΕΠΕΝΔΥΣΗ”
Η μεγάλη μπίζνα με την αναδιάρθρωση
Σπέκουλα διαρκείας για την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται «δεμένη» στο άρμα μιας ανεξέλεγκτης φημολογίας που εκπορεύεται από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενισχυμένη όμως από εγχώρια «παπαγαλάκια» και συμφέροντα. Παρά τις επίσημες διαψεύσεις και τοποθετήσεις αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υιοθετούνται ως θέσφατο και δεδομένο οι θέσεις και οι απόψεις συμφερόντων που έχουν λόγους? δισεκατομμυρίων ευρώ να αποτύχει η ελληνική τιτάνια προσπάθεια ομαλής επιστροφής στις αγορές και αποφυγής της χρεοκοπίας.
Οι «έγκυροι».
Κομμάτι της σπέκουλας εις βάρος της χώρας μας αποτελούν ακόμη και διεθνή και έγκυρα πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία φιλοξενούν και προβάλλουν απόψεις διεθνών κερδοσκόπων και εγνωσμένων τζογαδόρων. Η ψυχολογία της αγοράς είναι τέτοια, που ένα ανώνυμο μέιλ ή ένα αμφίβολης προέλευσης «ριπόρτ» αρκεί για να καταστρέψει χρηματιστηριακές αξίες ή να στρέψει καταθέτες σε κινήσεις απόγνωσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που προερχόταν από διαπραγματευτές διεθνούς επενδυτικής τράπεζας και το οποίο έκανε αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.
Το υπουργείο Οικονομικών παρέπεμψε την υπόθεση στον Εισαγγελέα και τόνισε στη σχετική ανακοίνωσή του ότι «θα ζητά εφεξής τον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο».
Στην κρίση συμβάλλουν και τα διαφορετικά συμφέροντα μέσα στη Γερμανία τα οποία εφοδιάζουν καθημερινά τον κάθε κερδοσκόπο με όπλα και επιχειρήματα, ενώ οι διφορούμενες και αντικρουόμενες απόψεις τους στρέφονται ουσιαστικά εναντίον των γερμανικών τραπεζών που έχουν εμπιστευτεί την ελληνική οικονομία αγοράζοντας τα ομόλογά μας.
Η ζημιά από την προωθούμενη από τα διάφορα κέντρα αναδιάρθρωση θα είναι πολλαπλή για την ελληνική οικονομία, αφού θα πληγούν, εκτός των δημόσιων οικονομικών, οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία και κατ' επέκταση οι καταθέτες και οι επιχειρήσεις και τελικώς το σύνολο της κοινωνίας.
Αντίθετα, θα πανηγυρίσουν όσοι επιθυμούν και επιδιώκουν την αναταραχή και την πτώχευση, δηλαδή οι τζογαδόροι των τοξικών cds, όσοι σαμποτάρουν την ελληνική οικονομία με το να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε τράπεζες του εξωτερικού και οι διάφοροι κερδοσκόποι που καιροφυλακτούν είτε να αρπάξουν τη δημόσια περιουσία έναντι πινακίου φακής είτε να αποφύγουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Το σεναριο και οι... σκηνοθέτες
Ο τζίρος των 90 δισ. και η λίστα της καταστροφής
Απίστευτα παιχνίδια παίζονται εις βάρος της χώρας μας από έναν επενδυτικό - επιχει­ρη­ματικό μηχανισμό που έχει ποντάρει στη χρεοκοπία της οικονομίας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός τζόγου δισεκατομμυρίων ευρώ.
Με «όχημα» τα μέχρι πρόσφατα άγνωστα CDS που τα χρησιμοποιούν σαν φόβητρο, αυτά τα ισχυρά επιχειρηματικά λόμπι έχουν μετατρέψει σε ένα ανεξάντλητο χρηματιστηριακό στοίχημα την επιβίωση της οικονομίας, κερδίζοντας ποικιλοτρόπως. Είτε από την άνοδο της τιμής του CDS και την πώλησή του ακριβότερα απ' ό,τι το αγόρασαν, είτε από την πραγματική πτώχευση της Ελλάδας και τη λήψη μιας τεράστιας αποζημίωσης, καθώς και των πλεονεκτημάτων που μπορεί να σημάνει για τους ίδιους η? επαλήθευση της πρόβλεψης.
Υπολογίζεται ότι έχουν παιχθεί στη χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου περίπου 90 δισ. ευρώ, δημιουργώντας έναν κερδοσκοπικό κύκλο ασύλληπτων διαστάσεων, ο οποίος απαρτίζεται από hedge funds και κάθε λογής κερδοσκοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που εκμεταλλευόμενοι τη δεινή θέση των δημόσιων οικονομικών έχουν αποδυθεί σε μια... γκεμπελικού τύπου προπαγάνδα που τα περιλαμβάνει όλα.
Επείγουσες αναφορές χρεοκοπίας, φήμες, υπερπροβολή και δημοσιεύσεις διεθνών εντύπων, αμφιλεγόμενες δηλώσεις οικονομολόγων και δημιουργία κλίματος χρεοκοπίας από πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ενώ οι προσπάθειές τους συνεπικουρούνται από τους εγχώριους κερδοσκόπους.
Οι «πληροφορίες»
Ο κερδοσκοπικός βραχίονας της περασμένης εβδομάδας εκδηλώθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη από δήθεν επίσημο μέιλ στελέχους του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού οίκου παγκοσμίως προς Ελληνα χρηματιστή, όπου τον ενημέρωνε ότι επίκειται αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας το Σαββατοκύριακο.
Πριν από ενάμιση μήνα ένα άλλο μέιλ από έναν μηχανικό αυτοκινήτων -όπως αποδείχθηκε- ήταν αρκετό να σπείρει τον πανικό, όπως και παλαιότερες «έγκυρες» πληροφορίες περί εξόδου από το ευρώ και κοπής δραχμών στο νομισματοκοπείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει συγκεντρώσει στοιχεία για τα ισχυρά επιχειρηματικά λόμπι που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην αναδιάρθρωση του χρέους και στην έξοδο της χώρας από το ευρώ.
«Σημαδεμένα χαρτιά»
Το μεγάλο κόλπο με τα «γυμνά» CDS
Στοιχήματα υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας, που μπορεί να αποφέρουν κέρδη μέχρι και 10.000%, είναι τα περιβόητα ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου (CDS) που πωλούν σε τζογαδόρους μεγάλοι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και ασφαλιστικές εταιρείες.
Με τις φήμες και τα καταστροφικά σενάρια για χρεοκοπία της Ελλάδας δεν τρίβουν τα χέρια τους μόνον οι αγοραστές των CDS, αλλά και οι πωλητές, καθώς το κόστος ασφάλισης των ομολόγων που είναι συνδεδεμένο με τα spreads ανεβαίνει κατακόρυφα.
Ομως από ένα σημείο και μετά οι δρόμοι των δύο πλευρών χωρίζουν. Οι αγοραστές έχουν συμφέρον να συντελεστεί η χρεοκοπία, για να βάλουν στην τσέπη δεκαπλάσια μέχρι και εκατονταπλάσια χρήματα σε σχέση με εκείνα που πλήρωσαν για να ασφαλιστούν, ενώ αντίθετα οι πωλητές ξορκίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού θα καταβάλουν τεράστιες αποζημιώσεις στους πελάτες τους.
Με το πέρασμα του χρόνου τα CDS μεταλλάσσονται και ξεφυτρώνουν στην αγορά διαφόρων τύπων ασφάλιστρα, μεταξύ των οποίων και τα «γυμνά». Πρόκειται για εικονικά CDS, που αγοράζει κάποιος ο οποίος δεν έχει ομόλογα και σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας αποκομίζει τεράστια κέρδη, καθώς αποζημιώνεται με βάση την αξία των ομολόγων που δεν είχε ποτέ!!!
Το κόστος ασφαλίστρων που πληρώνουν οι επιτήδειοι είναι ανάλογο με τις μονάδες βάσης των spreads, ενώ η αποζημίωση που θα εισπράξουν σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας χώρας είναι δέκα μέχρι και εκατό φορές μεγαλύτερη του ποσού που κατέβαλαν για ασφάλιστρα.
Για παράδειγμα, αν κάποιος αγοράσει CDS για ομόλογα αξίας 1.000.000 ευρώ που δεν έχει στην κατοχή του και εκείνη την περίοδο το spread βρίσκεται στις 1.000 μονάδες βάσης, το κόστος του ασφαλίστρου είναι 100.000 ευρώ. Σε περίπτωση χρεοκοπίας, με μία επένδυση ύψους 10.000 ευρώ θα λάβει αποζημίωση 1.000.000 ευρώ, όσο η ονομαστική αξία των εικονικών ομολόγων που ασφάλισε, δηλαδή θα εκατονταπλασιάσει τα χρήματά του.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα CDS στα πενταετή ομόλογα κυμαίνονται στις 1.150 μονάδες βάσης, πράγμα που σημαίνει ότι ο αγοραστής CDS θα πληρώσει περίπου 110.000 ευρώ για ομόλογο ονομαστικής αξίας 1.000.000 ευρώ. Στην περίπτωση χρεοκοπίας κατά τη διάρκεια του συμβολαίου, τότε ο αγοραστής του θα πάρει την ονομαστική αξία των ομολόγων (1.000.000 ευρώ) τα οποία έχει ασφαλίσει και θα δώσει στον πωλητή το χρεοκοπημένο ομόλογο.
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
Κλήσεις για πληρωμή ΦΠΑ σε 43.471 φορολογούμενους
ΚΛΗΣΕΙΣ για τακτοποίηση φορολογικών εκκρεμοτήτων ξεκίνησαν να λαμβάνουν από την εφορία ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ το Yπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μαζική αποστολή σημειωμάτων αμέσως μετά από το Πάσχα.
Το Yπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από τους διευθυντές των ΔΟΥ να «ανεβάσουν ταχύτητες» και να σφίξουν τον κλοιό σε όσους έχουν ανοιχτές υποθέσεις για να περιοριστεί η «τρύπα» των εσόδων, που ξεπέρασε τα 1,38 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι κλήσεις της εφορίας αφορούν:
1. Μη απόδοση ΦΠΑ
Καλούνται 43.471 επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με βιβλία Β'Α και Γ'Α κατηγορίας που «ξέχασαν» να υποβάλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ στο πρώτο δίμηνο του 2011. Οι επιτηδευματίες έχουν ήδη λάβει e-mail στον υπολογιστή τους, με το οποίο καλούνται να προσέλθουν στη ΔΟΥ με τη διαδικασία της εθελοντικής συμμόρφωσης για να υποβάλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβάλουν τον φόρο.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έστειλε e-mail στους φορολογούμενους με υποχρέωση υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τη φορολογική περίοδο Μαρτίου 2011 (βιβλία Γ΄ κατηγορίας) και πρώτου τριμήνου 2011 (βιβλία Β'Α κατηγορίας), οι οποίοι πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι 26/4/11 (χρεωστικές) και μέχρι 30/4/11 (μηδενικές και πιστωτικές). Οι φορολογούμενοι που επιλέχθηκαν για να τους σταλεί το προειδοποιητικό μήνυμα είναι:
Βιβλία Β'Α κατηγορίας
1. 15.339 φορολογούμενοι με έναρξη μέσα στο τρέχον έτος 2011. (Ενημέρωση νέων φορολογουμένων για τις υποχρεώσεις τους).
2. 2.174 φορολογούμενοι που έχουν αλλαγή στο καθεστώς ΦΠΑ μέσα στο τρέχον έτος 2011. (Ενημέρωση φορολογουμένων για τους οποίους δημιουργήθηκε πρόσθετη υποχρέωση).
3. 16.241 φορολογούμενοι που έχουν κάνει διακοπή εργασιών μέσα στο τρέχον έτος 2011. (Ενημέρωση φορολογουμένων για εκκρεμή υποχρέωση).
Για τους παραπάνω φορολογούμενους (συνολικά 33.754) στάλθηκαν 25.134 μηνύματα· οι υπόλοιποι 8.620 δεν είχαν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Βιβλία Γ'Α κατηγορίας
1. 17.797 φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ για τη φορολογική περίοδο Φεβρουαρίου 2011. (Ασυνεπείς φορολογούμενοι, οι οποίοι επιπλέον έλαβαν στις 11/4/2011 ένα πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα).
2. 540 φορολογούμενοι που έκαναν έναρξη ή διακοπή εργασιών μέσα στο τρέχον έτος 2011 ή είχαν αλλάξει καθεστώς ΦΠΑ μέσα στο τρέχον έτος 2011.
Για τους παραπάνω φορολογούμενους στάλθηκαν 18.337 μηνύματα. Eτσι συνολικά στάλθηκαν 53.471 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Αν οι φορολογούμενοι δεν συμμορφωθούν, τότε η εφορία θα εφαρμόσει τη νέα μέθοδο στατιστικού –«τεκμαρτού»– υπολογισμού των υποχρεώσεων του ΦΠΑ. Με τη νέα μέθοδο, οι ελεγκτές της εφορίας δεν θα ακολουθούν πλέον τη διαδικασία των προσωρινών ελέγχων και των προσκλήσεων για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων, αλλά θα προσδιορίζουν από τα γραφεία τους τον φόρο που θα πρέπει να αποδοθεί λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που δηλώθηκαν για τις τρεις προηγούμενες φορολογικές περιόδους.
2. Mη υποβολή δήλωσης ΦΜΑΠ
9.173 φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ 2007 παρ' ότι είχαν ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ. Οι ΔΟΥ αφού ελέγξουν και διαπιστώσουν ότι δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις ΦΜΑΠ, είτε για όλα τα έτη (1997 - 2007) είτε για κάποια από αυτά, θα καλούν τηλεφωνικά τους μεγαλοϊδιοκτήτες να προσέλθουν στη ΔΟΥ μέχρι τις 31 Μαΐου, προκειμένου να υποβάλουν τις δηλώσεις και να καταβάλουν τον αναλογούντα Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με τις νόμιμες προσαυξήσεις.
3. Για το ΕΤΑΚ
1,68 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν το καλοκαίρι τον «λογαριασμό» του ΕΤΑΚ του 2009. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης για την είσπραξη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 από τους φορολογούμενους που διαθέτουν.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Αλλεπάλληλες παρατάσεις για αποσυµφόρηση του ΤΑΧΙSnet
nees_prothesmies_ypovolis_dhlwsewnΣυνεχείς παρατάσεις για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων απόδιάφορες κατηγορίες φορολογουµένων ανακοινώνει τις τελευταίες εβδοµάδες το υπουργείο Οικονοµικών, προκειµένου να αποσυµφορήσειτο σύστηµα TAXISnet.
Στόχος είναι το TAXISnet να µείνει ελεύθερο για να δεχθεί τονµεγάλο όγκο των δηλώσεων εισοδήµατος που αποφέρουν φόρο, σαν αυτές των ελεύθερων επαγγελµατιών, επιχειρήσεων, καθώς επίσης των µισθωτών και συνταξιούχων, που ξεκινούν από την επόµενη εβδοµάδα και για τις οποίεςοι φοροτεχνικοί έχουν ζητήσει από το υπουργείο να µετατεθούν γι’ αργότερα.
Αν και σύµφωνα µε τους φοροτεχνικούς τις τελευταίες δύο εβδοµάδες το σύστηµα έχει βελτιωθεί, εντούτοις το υπ. Οικονοµικών ανακοινώνει παρατάσεις, ακριβώς για να µην υπάρξει συµφόρηση και παρατηρηθούν φαινόµενα σαν αυτάτων αρχών Απριλίου (καθυστερήσεις στον χρόνο αποστολής, σφάλµατα και συχνές διακοπές). Αφενόςτο σύστηµα δεν µπορεί να σηκώσειτο βάρος της υποβολής των δηλώσεων 1,1 εκατ. ελεύθερωνεπαγγελµατιών και επιχειρήσεων, που για πρώτη φορά φέτος θα υποβάλουν υποχρεωτικά µέσω TAXISnet τις δηλώσεις τους, αφετέρου οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί ζητούν παρατάσεις επειδή δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν αυτόν τον όγκο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες ανακοινώθηκαν παρατάσειςώς τις 30 Σεπτεµβρίου στις προθεσµίες υποβολής των δηλώσεων για αµοιβές ελεύθερων επαγγελµατιών (λήγουν 29 Απριλίου) και εισοδήµατα εµπορικών επιχειρήσεων (λήγουν 29 Μαΐου). Πριν, δε, από το Πάσχα είχε δοθεί παράταση στην υποβολή των αρχικών εµπρόθεσµων εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑγια όσους τηρούν βιβλία α’ και β’ κατηγορίας, µε την προθεσµία να λήγει σήµερα.
Στόχος του υπ. Οικονοµικών µε τις παρατάσεις αυτές είναι ναµείνει ανοιχτό το σύστηµα για την υποβολή δηλώσεων εισοδήµατος που αποφέ ρουν φόρο, σαν αυτές των ελεύθερων επαγγελµατιών, των εταιρειών, αλλά και των µισθωτών - συνταξιούχων. Οπως µάλιστα εκτιµούν φοροτεχνικοί, οποιεσδήποτε παρατάσεις δοθούν απόεδώ και πέραθα αφορούν δηλώσεις µέσω TAXISnet, κι αυτό καθώς εκκαθαρίζονται αυτόµατα (µε την υποβολή τους), εποµένως το ∆ηµόσιο δεν καθυστερεί να εισπράξει τους φόρους.
Υπενθυµίζουµε πάντως ότι στις 12 Απριλίου είχαν ανακοινωθεί παρατάσεις στην υποβολή δηλώσεων για µια σειρά κατηγοριών φορολογουµένων, και συγκεκριµένα:
n Μέχρι τις 5Μαΐου για τηνυποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος των επαγγελµατιών που ασκούν ατοµική επιχείρησηή είναι ελεύθεροι επαγγελµατίες µε βιβλία γ’ κατηγορίας, αντί για τις 18 Απριλίου που έληγε η σχετική προθεσµία. n Μέχρι αύριο, 28Απριλίου, για την υποβολή των δηλώσεων των Οµόρρυθµων Εταιρειών (Ο.Ε.), Ετερόρρυθµων (Ε.Ε.) και των κοινοπραξιών που τηρούνβιβλία γ’ κατηγορίας.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Μαύρη λίστα με στόχο 10.000 επαγγελματίες
Με νέες μεθόδους, στα πρότυπα του αμερικανικού IRS, ρίχνεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η Εφορία, θέτοντας ως στόχο την είσπραξη 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Ηδη είναι έτοιμη «μαύρη λίστα», η οποία περιέχει 10.000 φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων γιατροί, δικηγόροι, τραγουδιστές κ.ά., οι οποίοι βάσει διασταυρώσεων θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Ειδικές ομάδες ελεγκτών, στους οποίους θα τεθούν ποσοτικοί στόχοι, πιάνουν από την ερχόμενη Δευτέρα δουλειά και στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν πως από τους στοχευμένους αυτούς ελέγχους τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν φέτος κατά 500 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, από τις αρχές Απριλίου έχουν «κλειδώσει» συγκεκριμένοι στόχοι και έχουν ξεκινήσει έλεγχοι και καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου για αδήλωτες επιχειρηματικές αμοιβές, μη απόδοση ΦΠΑ, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και η είσπραξή τους χρονίζει, φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί και «κρυφά» εισοδήματα από ενοίκια. Μέχρι στιγμής έχουν αποφέρει έσοδα 84,2 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Οι παραπάνω δράσεις εξειδικεύονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, το οποίο αναμένεται να γνωστοποιηθεί την Πέμπτη.
Επί της ουσίας πρόκειται για ένα «μνημόνιο» συνεργασίας μεταξύ τεσσάρων υπουργείων: Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, με στόχο την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και τον καλύτερο συντονισμό για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το Σχέδιο θέτει ως στόχο την είσπραξη 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει το «ξεσκόνισμα» 10.000 φυσικών προσώπων (δικηγόροι, γιατροί τραγουδιστές, ελεύθεροι επαγγελματίες), που σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι φορολογικές Αρχές θεωρούνται... ύποπτοι φοροδιαφυγής.
Το υπ. Οικονομικών διαθέτει, έπειτα από διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το πλήρες περιουσιολόγιό τους (ακίνητα, καταθέσεις, εισοδήματα, αυτοκίνητα).
«Υψηλού κινδύνου»
Ο έλεγχος θα ξεκινήσει από ένα δείγμα 1.700 ατόμων, τα οποία και θα... χρεωθούν ειδικές ομάδες «κρούσης» εφοριακών που θα απασχολούνται αποκλειστικά στις συγκεκριμένες υποθέσεις. Επί της ουσίας, τα φυσικά πρόσωπα που ανήκουν στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» θα πρέπει κατά τη διάρκεια των ελέγχων να δικαιολογήσουν ότι το ύψος των περιουσιακών τους στοιχείων καλύπτεται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία.
Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι ειδικές ομάδες «κρούσης» θα πρέπει να ολοκληρώσουν τους ελέγχους και να έχουν ενημερώσει για τα αποτελέσματά τους και τα φορολογικά έσοδα που προέκυψαν.
Μάλιστα, στο υπουργείο κάνουν λόγο για ελέγχους «man to man» και ευελπιστούν ότι θα αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα.
«Κίτρινη κάρτα» σε εφόρους με μηδενικά έσοδα
Καθημερινοί έλεγχοι για είσπραξη 500 εκατ. ευρώ
Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε καθημερινή βάση ξεκίνησαν από τις αρχές Απριλίου για αδήλωτες επιχειρηματικές αμοιβές, μη απόδοση Φ.Π.Α, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και η είσπραξή τους χρονίζει, φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί και «κρυφά» εισοδήματα από ενοίκια.
Και στις 300 εφορίες της χώρας έχουν αποσταλεί τα αποτελέσματα διασταυρώσεων για τις παραπάνω περιπτώσεις και οι ελεγκτές γνωρίζουν πού θα... χτυπήσουν.
Κάθε ημέρα, μετά το πέρας των ελέγχων, οι έφοροι ενημερώνουν μέσω e-mails τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλη και τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Γιάννη Καπελέρη, για την πορεία των εσόδων.
Σε εφόρους που παρουσιάζουν για ημέρες μηδενικά έσοδα στα συγκεκριμένα πεδία ελέγχων βγαίνει... κίτρινη κάρτα.
Ετσι το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει μία μεγάλη βάση δεδομένων για την αποδοτικότητα των Δ.Ο.Υ.
Από τις 6 Απριλίου, που ξεκίνησαν αυτοί οι έλεγχοι, έφεραν 84,2 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Σε ένα δεύτερο στάδιο θα αξιοποιηθούν και στοιχεία για ληξιπρόθεσμες οφειλές και θεωρείται ότι τα συνολικά έσοδα από τους καθημερινούς ελέγχους μπορεί να φτάσουν φέτος τα 500 εκατ. ευρώ.
Σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής
Στόχος η αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ έως το 2015
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το οποίο παρουσιάζει μέσα στην εβδομάδα (πιθανότατα την Πέμπτη) η κυβέρνηση, θέτει ως στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ έως το 2015.
Το σχέδιο θα περιέχει συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους, αλλά και δείκτες απόδοσης των ελεγκτικών μηχανισμών.
Με το Σχέδιο η κυβέρνηση εξειδικεύει το πρώτο πεδίο παρεμβάσεων από τα 13 που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Στους νέους ελεγκτικούς στόχους περιλαμβάνονται ομάδες υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή όπως για παράδειγμα φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία, καταθέτες του εξωτερικού, φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία στο εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 τα ακίνητα που απέκτησαν κ.ά.
Επίσης θα περιέχεται πλάνο για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Πως φορολογούνται οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού
Με το Νόμο 3943/2011 υπάρχει μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα φυσικά πρόσωπα που διαμένουν και εργάζονται στο εξωτερικό.
Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση του νόμου, είναι σκόπιμο να περιγράψουμε τη διαφορά ανάμεσα στη «συνήθη διαμονή» και τη «φορολογική κατοικία».
Φορολογική Κατοικία
Βάσει των άρθρων 51-56 του Αστικού Κώδικα τα φυσικά πρόσωπα έχουν κατοικία τον τόπο της κύριας και μόνιμης εγκατάστασής τους, ενώ κανένας δεν μπορεί να έχει συγχρόνως περισσότερες από μία κατοικίες.
Σύμφωνα με τις αρχές φορολογίας του ΟΑΣΑ η φορολογική κατοικία ενός φυσικού προσώπου συνδέεται με τον τόπο στον οποίο βρίσκονται τα ζωτικά συμφέροντά του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επαγγελματική δραστηριότητα ενός φυσικού προσώπου (πχ. ένας ενεργός δικηγόρος στην Ελλάδα), την οικογενειακή του κατάσταση (πχ. το σχολείο που πηγαίνει το ανήλικο τέκνο) και φυσικά τα οικονομικά του συμφέροντα, δηλαδή τον τόπο όπου παράγει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του. Τα κριτήρια που ορίζει η Ελληνική φορολογική νομοθεσία περιγράφονται στη συνέχεια του άρθρου.
Συνήθης Διαμονή
Η «συνήθης διαμονή» εξαρτάται από το χρόνο στον οποίο βρίσκεται το φυσικό πρόσωπο σε μία χώρα. Η διεθνής πρακτική που εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα είναι η διαμονή να υπερβαίνει τις 183 ημέρες.
Περιπτώσεις
Ένα φυσικό πρόσωπο που έχει είτε την κατοικία του, είτε τη συνήθη διαμονή στην Ελλάδα, πρέπει να φορολογηθεί στην Ελλάδα για το Παγκόσμιο Εισόδημά του.
Αν κάποιο φυσικό πρόσωπο έχει μόνο τη συνήθη διαμονή (όχι την κατοικία) θα φορολογηθεί στην Ελλάδα μόνο για 3 διαδοχικά έτη, από το χρόνο έναρξης της διαμονής του στην Ελλάδα. Η προσθήκη αυτή δεν αντιπαρέρχεται με την αρχή της μοναδικότητα της φορολογικής κατοικίας η οποία ισχύει εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από τα παραπάνω εξαιρούνται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν στην Ελλάδα στα πλαίσια μίας μόνιμης εγκατάστασης, ανεξάρτητα από τη συνήθη διαμονή του φυσικού προσώπου. Τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν υποχρεωτικά στην Ελλάδα.
Παράδειγμα Α)
«Έλληνας Ιατρός διαμένει 10 χρόνια στην Αγγλία όπου έχει αγοράσει σπίτι. Στην Αγγλία διαμένει 280 ημέρες το χρόνο, ενώ στην Ελλάδα έχει εισόδημα από την μίσθωση ενός ακινήτου.»
Το άτομο αυτό έχει φορολογική κατοικία και συνήθη διαμονή εκτός Ελλάδας. Στην Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να δηλώσει το εισόδημα που αποκτά στην Αγγλία, παρά μόνο το εισόδημα που αποκτά στην Ελλάδα από τα ενοίκια. Φυσικά αν δηλώσει και το εισόδημα που αποκτά στην Αγγλία δεν θα φορολογηθεί περεταίρω, βάσει της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας.
Παράδειγμα Β)
«Γερμανός Δάσκαλος διαμένει και εργάζεται στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια. Στη Γερμανία δεν έχει κανένα εισόδημα, αλλά παίρνει μερίσματα από μία Αμερικάνικη Εταιρία.»
Το άτομο αυτό έχει υποχρέωση να δηλώσει και να φορολογηθεί στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του, συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων από την Αμερική, ανεξάρτητα με το γεγονός ότι είναι Γερμανός υπήκοος.
Παράδειγμα Γ)
Έλληνας Δικηγόρος διέμεινε και εργάστηκε για 250 ημέρες στη Γαλλία μέσα στο 2010. Ταυτόχρονα έχει εισοδήματα από ενοίκια στην Ελλάδα και λαμβάνει μερίσματα από μία Αγγλική Εταιρία.
Το άτομο αυτό θα φορολογηθεί στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα από τα ενοίκια και το μέρισμα που λαμβάνει από την Αγγλία (πλέον με 25%). Το εισόδημα που απέκτησε στη Γαλλία είναι υποχρεωμένος να το δηλώσει στην Ελλάδα, αλλά δεν θα φορολογηθεί περεταίρω εφόσον δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Αλλοδαπή κάτω από το καθεστώς της συνήθης διαμονής.
Αλλαγές με τον ν.3943
Η σημαντικότερη αλλαγή που επέφερε ο ν.3943 είναι ότι μετέφερε το βάρος της απόδειξης της φορολογικής κατοικίας στο φυσικό πρόσωπο.
Δηλαδή ότι το άτομο που τεκμαίρεται ότι η φορολογική του κατοικία είναι στην αλλοδαπή, θα πρέπει να προσέλθει στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού και να αποδείξει τόσο ότι έχει τη συνήθη διαμονή και τα ζωτικά του συμφέροντα στο εξωτερικό. Αν δεν προσέλθει ή δεν αποδείξει τα παραπάνω θα υποχρεωθεί να δηλώσει και να φορολογηθεί στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του, ακόμα και αν είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.
Μέχρι πρότινος ένα φυσικό πρόσωπο που διέμεινε προσωρινά στο εξωτερικό μπορούσε να μεταφέρει και τη φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό, ανεξάρτητα με τον τόπο που τελικά βρισκόντουσαν τα οικονομικά του συμφέροντα. Το αποτέλεσμα είναι να απαλλάσσεται από την υποχρέωση κατάθεσης φορολογικής δήλωσης και μέρος τους εισοδήματος που θα έπρεπε να φορολογηθεί στην Ελλάδα, να φορολογείται στο εξωτερικό με χαμηλότερους συντελεστές ή να μην δηλώνεται καθόλου. Παραδείγματα τέτοιου εισοδήματος είναι τα μερίσματα και οι τόκοι καταθέσεων.
Περαιτέρω ορίστηκαν κριτήρια για να θεωρηθεί ένα φυσικό πρόσωπο ότι έχει τα οικονομικά του συμφέροντα στην Ελλάδα:
α) συμμετέχει σε ποσοστό τουλάχιστον 25% σε εταιρεία που υπόκειται σε φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 2 ή συμμετέχει σε ποσοστό τουλάχιστον 5% σε νομικό πρόσωπο που υπόκειται σε φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 101, ή
β) το εισόδημά του που προκύπτει στην Ελλάδα υπερβαίνει το 30% των συνολικών του εισοδημάτων ή υπερβαίνει το ποσό των σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ, ή
γ) η αξία των περιουσιακών του στοιχείων στην Ελλάδα, από τα οποία προκύπτει εισόδημα, υπερβαίνει το 30% της αξίας των συνολικών περιουσιακών του στοιχείων ή υπερβαίνει σε ύψος το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ.
Τα δικαιολογητικά που θα απαιτηθούν για την τεκμηρίωση της φορολογικής κατοικίας, θα καθοριστούν στο μέλλον με εγκύκλιο του Υ.Ο. και όλοι οι κάτοικοι εξωτερικού πρέπει να ανταποκριθούν στην κλήση τους από τη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ΕΠΕΝΔΥΣΗ”
Νέο e-mail «γκρέμισε» το Χρηματιστήριο
Για δεύτερη φορά μέσα στο 2011 η ελληνική οικονομία «χτυπήθηκε» από ανυπόστατες φήμες που διακίνησαν τη Μεγάλη Τετάρτη δύο στελέχη – διαπραγματευτές διεθνούς επενδυτικής τράπεζας που φέρονται να εργάζονται στο Λονδίνο. Σημειώνεται ότι τα δύο αυτά στελέχη δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία οι εν λόγω διαπραγματευτές προχώρησαν περίπου μία ώρα πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης της Μ. Τετάρτης του ΧΑ σε αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος το οποίο έκανε αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα!
Το υπουργείο Οικονομικών μέσω συντονισμένων ενεργειών εντόπισε αφενός τους αποστολείς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε επίπεδο φυσικού προσώπου και ζήτησε με τη διαδικασία του κατ΄ επείγοντος από την Εισαγγελία Αθηνών να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες που σχετίζονται με τη σημερινή κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην αγορά ελληνικών ομολόγων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «στην Εισαγγελία διαβιβάστηκε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προέρχεται από διαπραγματευτές διεθνούς επενδυτικής τράπεζας, στο οποίο γίνεται αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Παρόμοιες φημολογίες στερούνται προφανώς κάθε σοβαρότητας και καταντούν γελοίες. Επειδή όμως παρόμοια διακίνηση ψευδών ειδήσεων είναι ικανή να δημιουργήσει ανησυχία στο ευρύτερο κοινό, το Υπουργείο Οικονομικών θα ζητά εφεξής τον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο».
Είναι τέτοιο το θράσος των διακινητών του ανυπόστατου email που δεν μπήκαν στον κόπο ούτε τα στοιχεία τους να αποκρύψουν ή να καλύψουν. Μένει να αποδειχθεί από τις δικαστικές ότι τα συγκεκριμένα στελέχη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οίκου προχώρησαν στη συγκεκριμένη ενέργεια για να ζημιώσουν την ελληνική οικονομία με ίδιο όφελος.
Εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο οποίο γίνεται αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ζητώντας να εντοπιστούν τάχιστα οι δράστες του αυτεπάγγελτου διαδικτυακού αδικήματος.
ΠΗΓΗ: Το βήμα
Ηλεκτρονικά διόδια σε ενάμισι χρόνο από σήμερα
"Τα δημόσια έργα αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης και αυξάνουν το ΑΕΠ", ανέφερε ο ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, παρουσιάζοντας την πρόταση της κυβέρνησης για τη μείωση των τιμών των διοδίων Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, επεσήμανε ότι η επιβράδυνση των αυτοκινητοδρόμων μείωσε κατά μισή μονάδα το ΑΕΠ και συνέβαλε στην ύφεση.
"Η επανεκκίνηση της κατασκευής των δρόμων θα μας δώσει μια μονάδα από το ΑΕΠ, πάνω από 30.000 θέσεις απασχόλησης, καθώς πάνω από 100.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις κατασκευές ή επωφελούνται από αυτές".
Αναφερόμενος στη μείωση των διοδίων, ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι θα είναι πιο δραστική στα τμήματα των αυτοκινητόδρομων που είναι υπό κατασκευή.
Επίσης θα υπάρξουν εκπτωτικές κάρτες για τους συχνούς χρήστες, καθώς και διευκόλυνση για τις τοπικές μετακινήσεις.
Είπε, τέλος, ότι σε ενάμισι χρόνο από σήμερα θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικά διόδια.
ΠΗΓΗ: Εξπρές
ΕΠΕΝΔΥΣΗ”
«Πάμε Ελλάδα» με φθηνά εισιτήρια
Με περισσότερες µεγάλες πόλεις του εξωτερικού συνδέονται εφέτος οι σηµαντικότεροι τουριστικοί προορισµοί της χώρας χάρη κυρίως στις χαµηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες (Low Cost Carriers - LCC), οι οποίες αυξάνουν τα δροµολόγιά τους και χρησιµοποιούν νέα αεροδρόµια. Ετσι όχι µόνο διευκολύνεται η πρόσβαση των ∆υτικοευρωπαίων στα τουριστικά θέρετρα αλλά και η χώρα γίνεται πιο προσιτή στους τουρίστες. Ηδη τα πρώτα αποτελέσµατα είναι ορατά. Από τις αρχές Απριλίου πολλά ξενοδοχεία στην Κω «έχουν γεµίσει µόνο από τον κόσµο των low cost εταιρειών» αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω κ. Μ. Χατζηµιχαήλ. Συνολικά οι περισσότερες από 15 αεροπορικές εταιρείες χαµηλού κόστους (Low Cost Carriers - LCC) που πετούν πλέον σε 22 ελληνικούς προορισµούς υπολογίζεται ότι θα πραγµατοποιήσουν την εφετινή σεζόν πάνω από 15.000 δροµολόγια. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, τα δροµολόγια είναι αυξηµένα κατά 15% σε σχέση µε το 2010, ενώ το 2012 αναµένεται να φέρει καλύτερα αποτελέσµατα, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 400 εκατοµµύρια επιβάτες διακινεί το σύνολο των low cost εταιρειών ετησίως στην Ευρώπη, από τα οποία η Ελλάδα καλύπτει ποσοστό κάτω του 1%.
Σύµφωνα µε τον κ. Χατζηµιχαήλ, η Ryanair συνδέει εφέτος την Κω µε έξι νέους προορισµούς για την καλοκαιρινή περίοδο (Οσλο, Κάουνας, Λίβερπουλ, Βρυξέλλες, Μπάρι, Μπολόνια). Παράλληλα η easyJet πραγµατοποιεί τέσσερις πτήσεις την εβδοµάδα από Λονδίνο, ενώ δροµολόγια έχει και η Germanwings. Την ίδια ώρα η Aegean έχει προσθέσει δύο πτήσεις την εβδοµάδα από Τελ Αβίβ. Τα αεροπλάνα έχουν πολύ καλές πληρότητες, όπως σηµειώνει ο κ. Χατζηµιχαήλ, ο οποίος εκτιµά ότι, σε συνέχεια της ανοδικής πορείας του νησιού το 2010 (10%), εφέτος η θετική πορεία µπορεί να αγγίξει το 15% στις αφίξεις.
Η ηγεσία του υπουργείου Τουρισµού λειτουργεί υποστηρικτικά στο άνοιγµα της αγοράς στις εταιρείες χαµηλού κόστους, καθώς εκπρόσωποι 18 εταιρειών low cost ήρθαν σε επαφή µε εκπροσώπους περιφερειών και του τουριστικού κλάδου, µε πρωτοβουλία του υφυπουργού Τουρισµού κ. Γ. Νικητιάδη, φέρνοντας αποτελέσµατα στους προορισµούς ∆ωδεκανήσου, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Βόλου και Χανίων.
Μεταξύ αυτών 17 νέα δροµολόγια, έξι για την Κω, δέκα για τη Ρόδο και ένα για τη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε η Ryanair για το 2011 φθάνοντας τα 30 συνολικά στη χώρα. Την ίδια ώρα η easyJet πραγµατοποιεί επτά δροµολόγια για Αθήνα και έξι για Θεσσαλονίκη, ενώ έχει ξεκινήσει 24 δροµολόγια για Κέρκυρα, Ηράκλειο, Μύκονο, Ρόδο, Ζάκυνθο και Χανιά.
«Στοίχηµα» για τη Χαλκιδική αποτελούν οι αυξηµένες πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών χαµηλού κόστους στο αεροδρόµιο «Μακεδονία». «Περιµένουµε να δούµε τα αποτελέσµατα» αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γ. Τάσιος, σηµειώνοντας ότι µε πρωτοβουλία του Οργανισµού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης υλοποιείται πρόγραµµα συνδιαφήµισης µε τις εταιρείες Ryanair και easyJet.
Η Ryanair πραγµατοποιεί πτήσεις από Μιλάνο, Ρώµη, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη, Οσλο και Στοκχόλµη στο τέταρτο αεροδρόµιο που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ενώ η easyJet πραγµατοποιεί πέντε πτήσεις την εβδοµάδα από Λονδίνο, Μιλάνο και Βερολίνο, τέσσερις από Ντόρτµουντ, τρεις από Βασιλεία και τρεις από Παρίσι (από τον Ιούλιο του 2011). Παράλληλα εφέτος έχουν προστεθεί πτήσεις της Aegean από Μόσχα και Παρίσι, της Aeroflot (Μόσχα), της ουκρανικής εταιρείας Aerosvit, ενώ και η Turkish Airlines ανακοίνωσε την απευθείας σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της Ενωσης σηµειώνει ότι η ένταξη όλων αυτών των δροµολογίων στο αεροδρόµιο της συµπρωτεύουσας τρέφει «υψηλές προσδοκίες» για τον προορισµό και τονίζει ότι απαραίτητη είναι η στοχευµένη προβολή της Χαλκιδικής, ενώ εκτιµά ότι η εφετινή χρονιά θα καλύψει τις απώλειες του 2010, όπου η µείωση ήταν 10%. Πέντε αεροπορικές εταιρείες χαµηλού κόστους δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο ως τα τέλη Οκτωβρίου, αναφέρει ο κ. Ι. Οικονόµου, µέλος του ∆Σ της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), σηµειώνοντας ότι η παρουσία τους θά». Ο ίδιος εκφράζει «συγκρατηµένη αισιοδοξία» για τη σεζόν λέγοντας ότι εξελίσσεται «κατά τι καλύτερα από πέρυσι», αν και ο Απρίλιος και ο Μάιος έχουν µέτριες επιδόσεις.
Οι low cost εταιρείες είναι «ένα κανάλι πρόσβασης» εξηγεί ο κ. Οικονόµου, ωστόσο προσθέτει ότι «το πιο σηµαντικό είναι να “πουλάει” ο προορισµός». «Είναι υγιές για µια αγορά να ανοίγεται σε περισσότερα κανάλια», ενώ επισηµαίνει την ανάγκη να υπάρχει ισορροπία µε «τον ήδη υπάρχοντα συνεργάτη που είναι οι tour operators».
Εισιτήρια από €24,99
Στα 37 ευρώ υπολογίζεται η τιμή μιας πτήσης (μετ’ επιστροφής) της Ryanair από Οσλο προς Κω τον Μάιο, ενώ από 24,99 ξεκινά το κόστος του δρομολογίου από Ντύσελντορφ για Ρόδο την ίδια περίοδο (49,98 μετ’ επιστροφής). Αντιστοίχως από Μιλάνο για Ηράκλειο στην easyJet ο φθηνότερος ναύλος είναι τον Ιούλιο που ξεκινά η πτήση τα 75,99 ευρώ,τον Αύγουστο τα 31,99 ευρώ και τον Σεπτέμβριο τα 26,99 ευρώ, με την επιστροφή να κυμαίνεται τους αντίστοιχους μήνες στα 31,99, 73,99 και 146,99 ευρώ. Από 1ης Απριλίου ως το τέλος του έτους επίσης όλα τα αεροσκάφη δεν καταβάλλουν τέλη προσγείωσης, απογείωσης και παραμονής σε όλα τα κρατικά αεροδρόμια της χώρας, εκτός από τον διεθνή Αερολιμένα. Η Aegean ενισχύει το δίκτυό της για τη θερινή περίοδο
Νέες συνδέσεις, υψηλές πληρότητες
Μ ε νέους προορισµούς στο εξωτερικό και συχνότερα δροµολόγια ενισχύει το δίκτυό της για την καλοκαιρινή περίοδο και η εταιρεία Aegean καταγράφοντας παράλληλα αύξηση στις πληρότητες των εισερχοµένων πτήσεων. Στους νέους προορισµούς εντάσσονται από τα τέλη Απριλίου η Μόσχα και η Μπολόνια για την Αθήνα και την ίδια περίοδο προστίθενται το Παρίσι και η Μόσχα στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα το Ηράκλειο συνδέεται µε το Λονδίνο (από 16 Μαΐου) και το Παρίσι (από 15 Ιουνίου) µε δύο πτήσεις την εβδοµάδα, ενώ από Λάρνακα προστίθενται έξι εποχικές πτήσεις (από Ιούνιο ως Σεπτέµβριο) προς Ηράκλειο, Ρόδο, Χανιά, Κω, Μύκονο και Σαντορίνη. Παράλληλα αυξάνονται οι συχνότητες από Αθήνα για Λονδίνο (ως τέσσερις καθηµερινές), Ρώµη (ως τρεις καθηµερινές), Παρίσι (ως τρεις καθηµερινές), Βρυξέλλες (δύο καθηµερινές), Βαρκελώνη (ως δέκα την εβδοµάδα) και Μαδρίτη (ως δέκα την εβδοµάδα). Επίσης σε έξι αυξήθηκαν από τις αρχές Απριλίου τα αεροπλάνα charter εξυπηρετώντας Γαλλία, Ρωσία, Ισραήλ, Ιταλία, Πολωνία και Ρουµανία. Την ίδια ώρα στελέχη της εταιρείας εκφράζουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για την τουριστική κίνηση της εφετινής περιόδου κρίνοντας από τις υψηλές πληρότητες που εµφανίζουν από τις 9 Απριλίου και οι τακτικές πτήσεις προς τη χώρα. Από Βαρκελώνη, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Τελ Αβίβ και Παρίσι «έρχονται τα αεροπλάνα γεµάτα» σηµειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ πολύ υψηλές πληρότητες παρουσιάζουν και τα δροµολόγια από Ρώµη, Μιλάνο και Μπολόνια.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Ποιες είναι οι παρενέργειες μιας αναδιάρθρωσης
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν διεθνείς αναλυτές μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζοντας ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προκαλέσει επίσης επιδείνωση της κρίσης σε όλη την Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ισπανίας, και μάλιστα λίγες μόλις εβδομάδες μετά τα «μνημόνια» διάσωσης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του πρακτορείου ότι «οι επενδυτές και πολιτικοί στην Ευρώπη που ασκούν σχεδόν αδιάκοπές πιέσεις προς την Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, ίσως τελικά να το μετανιώσουν πικρά, και να έρθει μια στιγμή που θα εύχονται να μην το είχαν κάνει».
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τραπεζίτες, οικονομολόγους και ειδικούς αναλυτές, το τίμημα της αθέτησης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας θα είναι βαρύ, με οδυνηρές επιπτώσεις στην αξιοπιστία και στην ανάπτυξη της οικονομίας για πολλές δεκαετίες, δημιουργία κλίματος φόβου και αναταραχής στην κοινωνία και υποβάθμιση της αξιοπιστίας και του κύρους της χώρας.
Οι βασικότερες παρενέργειες της αναδιάρθρωσης είναι:
Αναγκαστική σκλήρυνση της δημοσιονομικής πολιτικής με επιβολή προγράμματος παρατεταμένης και αιματηρής λιτότητας που θα περιλαμβάνει δραστικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, περίθαλψη και ασφάλιση.
Ελεύθερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που θα οδηγήσει σε περίοδο μακράς και βαθιάς ύφεσης με αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και τα εισοδήματα.
Ισχυροί κλυδωνισμοί σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και σε τράπεζες.
Πλήγμα βιωσιμότητας στα ασφαλιστικά ταμεία και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Πιστωτική ασφυξία στην αγορά και στα νοικοκυριά και άνοδος των επιτοκίων.
Απαξίωση της δημόσιας περιουσίας και του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού.
Κύμα φυγής από το ελληνικό Χρηματιστήριο με περαιτέρω πτώση των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών.
Αποκλεισμός της χώρας από τις διεθνείς αγορές και νέοι γύροι υποβαθμίσεων από οίκους αξιολόγησης.
Καλλιέργεια κλίματος φόβου και ανασφάλειας στην αγορά και τους πολίτες και κινήσεις πανικού που θα επιτείνουν το πρόβλημα.
Τραπεζικά στελέχη εξορκίζουν την αναδιάρθρωση τονίζοντας ότι θα ήταν καταστροφική για τη χώρα και ότι η μακροπρόθεσμη και ανεπανόρθωτη βλάβη από ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απείρως μεγαλύτερη από οποιαδήποτε αντίληψη βραχυπρόθεσμου οφέλους και θεωρούν μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση και την επάνοδο της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης την ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Οι τραπεζίτες παραπέμπουν σε μελέτες και αναλύσεις διεθνών οίκων για το επιζήμιο της αναδιάρθρωσης.
Σύμφωνα με την ιαπωνική τράπεζα Nomura, μια ελληνική αναδιάρθρωση θα κόστιζε συνολικά 61,4 δισ. δολάρια (εκ των οποίων 21,4 δισ. δολ. για τις γαλλικές τράπεζες και 15 δισ. δολ. για τις γερμανικές), ενώ αν γίνει αναδιάρθρωση εκτός από την Ελλάδα και στην Ιρλάνδία και στην Πορτογαλία, οι συνολικές απώλειες σε διεθνές επίπεδο θα φτάσουν τα 365 δισ. δολάρια, εκ των οποίων 235 δισ. δολ. εντός της Ευρωζώνης.
Μικρή ταμειακή ανάσα, σύμφωα με το "ΕτΚ" που δεν λύνει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας αλλά απλά το μεταθέτει χρονικά, θα προσφέρει ακόμα και ένα μεγάλο κούρεμα της τιμής των ομολόγων της τάξης του 40%. Κι αυτό γιατί μια τέτοια κίνηση θα έχει σαν αποτέλεσμα από το συνολικό χρέος της χώρας, ύψους 340 δισ., να διαγραφεί ποσό 136 δισ. ευρώ και συνεπώς, αν ληφθεί υπόψη ότι το μέσο επιτόκιο είναι 4%, τότε προκύπτει μείωση της δαπάνης του Δημοσίου για τόκους κατά 5,4 δισ. ευρώ.
Ομως σύμφωνα με τους αναλυτές το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας παραμένει, ενώ ενδεχόμενο κούρεμα της τιμής των ομολόγων θα οδηγήσει στην υποδούλωσή της στους δανειστές μέσα από την εφαρμογή αυστηρών ρητρών σε κάθε νέα έκδοση ομολόγων, που θα εξασφαλίζουν τον κάτοχό τους έναντι κάθε μελλοντικής αθέτησης πληρωμής. Αυτό σημαίνει ότι τα ομόλογα θα περιέχουν όρους για εμπράγματες εγγυήσεις και αποζημιώσεις.
Στο ερώτημα αν η αναδιάρθρωση του χρέους θα επιτρέψει τη χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής ακόμη κι αν υπάρξει μια πολύ σοβαρή μείωση του χρέους, η απάντηση των αναλυτών είναι αρνητική, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα σε χώρες με υψηλά ελλείμματα και χρέη δεν είναι τόσο οι δαπάνες για τόκους και χρεολύσια αλλά το γεγονός ότι έχουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Δηλαδή οι δημόσιες δαπάνες τους μετά την αφαίρεση των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι υψηλότερες από τα έσοδα.
Συνεπώς το κλειδί για τη δημοσιονομική εξυγίανση βρίσκεται στη συνέχιση της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής με περικοπές δαπανών και αυξήσεις εσόδων, έτσι ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή δεν πρόκειται να είναι σημαντικά μικρότερη ακόμη και με ένα μεγάλο κούρεμα. Κι αυτό γιατί το πρόβλημα στις αναπτυγμένες οικονομίες σήμερα είναι το μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα, όχι τα υψηλά επιτόκια και οι δαπάνες.
Ποιοί θα πληρωσουν τον «λογαριασμό»
1. Εισοδήματα
Θα υπάρξουν νέες οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, φορολογικές επιβαρύνσεις και απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο, καθώς το «κούρεμα των ομολόγων» θα συνοδευτεί από ένα σκληρότερο και μακροχρόνιας διάρκειας μνημόνιο από την πλευρά της τρόικας, η οποία θα αποτελεί τον βασικό πιστωτή, με δεδομένο τον εξοβελισμό της χώρας από τις αγορές. Πέραν αυτού το κλίμα αβεβαιότητας και φόβου στην αγορά για την πορεία της οικονομίας σε συνδυασμό με την καθίζηση της κατανάλωσης θα προκαλούσε δραστικές περικοπές αμοιβών και κύμα απολύσεων, πράγμα που θα οδηγούσε χιλιάδες νέα νοικοκυριά στην οικονομική ανέχεια και τη φτώχεια.
2. Τράπεζες
Κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος θα φέρει μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση, τόσο από την απόπειρα των καταθετών να προστατεύσουν τις καταθέσεις τους με μια μαζική απόσυρση κεφαλαίων, όσο και από την ανυπαρξία πλέον χορηγήσεων, αφού οι τράπεζες δεν θα έχουν κεφάλαια και δεν θα αρκούν τα μέτρα προστασίας της πολιτείας, όπως ο περιορισμός ή το πάγωμα της κίνησης κεφαλαίων ή η εγγύησή τους. Εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα χάσουν από 7 έως 20 δισ. ευρώ ανάλογα με το ποσοστό «κουρέματος», κεφάλαια που προστίθενται στα ήδη 40 δισ. που έχουν αποσυρθεί από καταθέτες, ενώ δεν μπορεί να εκτιμηθεί η ζημιά από την αύξηση των επισφαλειών που ήδη είναι στα 25 δισ. ευρώ.
3. Ανάπτυξη
Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, η αδυναμία του Δημοσίου να χρηματοδοτήσει επενδυτικά έργα, το κλείσιμο της τραπεζικής στρόφιγγας, η άνοδος των επιτοκίων, η δυσπιστία και η επιφυλακτικότητα των ξένων και το ρευστό και ανασφαλές οικονομικό περιβάλλον θα ακυρώσουν οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση και θα επιφέρουν ελεύθερη και ραγδαία πτώση της δραστηριότητας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό θα συρρικνώνεται συνεχώς και η αναδιάταξη του μοντέλου ανάπτυξης θα καταστεί αδύνατη. Αποτέλεσμα η χώρα να βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη κινούμενη ύφεση της ύφεσης και το τούνελ της κρίσης να γίνεται μακρύτερο. Διαιώνιση του φαύλου κύκλου ύφεσης και προσαρμογής.
4. Δανεισμός
Λόγω της αναδιάρθρωσης του χρέους θα πληγεί ανεπανόρθωτα η πιστοληπτική ικανότητα και η εικόνα της χώρας στην Eυρωζώνη και στις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα να καταστεί απαγορευτική οποιαδήποτε προσφυγή στις διεθνείς αγορές για δανεισμό. Το κακό προηγούμενο θα διατηρήσει και θα εντείνει τις επιφυλάξεις των αγορών για την εξυπηρέτηση του χρέους, θα τροφοδοτεί κερδοσκοπικά παιχνίδια και θα κρατά σε απαγορευτικά επίπεδα το κόστος δανεισμού του δημοσίου από την ελεύθερη αγορά. Η χώρα θα βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία να χρηματοδοτήσει τις τρέχουσες ανάγκες της και θα αναπαράγεται το αδιέξοδο σε φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και κρίσης.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Μαύρη λίστα με στόχο 10.000 επαγγελματίες
Με νέες μεθόδους, στα πρότυπα του αμερικανικού IRS, ρίχνεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η Εφορία, θέτοντας ως στόχο την είσπραξη 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Ηδη είναι έτοιμη «μαύρη λίστα», η οποία περιέχει 10.000 φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων γιατροί, δικηγόροι, τραγουδιστές κ.ά., οι οποίοι βάσει διασταυρώσεων θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Ειδικές ομάδες ελεγκτών, στους οποίους θα τεθούν ποσοτικοί στόχοι, πιάνουν από την ερχόμενη Δευτέρα δουλειά και στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν πως από τους στοχευμένους αυτούς ελέγχους τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν φέτος κατά 500 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, από τις αρχές Απριλίου έχουν «κλειδώσει» συγκεκριμένοι στόχοι και έχουν ξεκινήσει έλεγχοι και καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου για αδήλωτες επιχειρηματικές αμοιβές, μη απόδοση ΦΠΑ, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και η είσπραξή τους χρονίζει, φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί και «κρυφά» εισοδήματα από ενοίκια. Μέχρι στιγμής έχουν αποφέρει έσοδα 84,2 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Οι παραπάνω δράσεις εξειδικεύονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, το οποίο αναμένεται να γνωστοποιηθεί την Πέμπτη.
Επί της ουσίας πρόκειται για ένα «μνημόνιο» συνεργασίας μεταξύ τεσσάρων υπουργείων: Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, με στόχο την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και τον καλύτερο συντονισμό για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το Σχέδιο θέτει ως στόχο την είσπραξη 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει το «ξεσκόνισμα» 10.000 φυσικών προσώπων (δικηγόροι, γιατροί τραγουδιστές, ελεύθεροι επαγγελματίες), που σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι φορολογικές Αρχές θεωρούνται... ύποπτοι φοροδιαφυγής.
Το υπ. Οικονομικών διαθέτει, έπειτα από διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το πλήρες περιουσιολόγιό τους (ακίνητα, καταθέσεις, εισοδήματα, αυτοκίνητα).
«Υψηλού κινδύνου»
Ο έλεγχος θα ξεκινήσει από ένα δείγμα 1.700 ατόμων, τα οποία και θα... χρεωθούν ειδικές ομάδες «κρούσης» εφοριακών που θα απασχολούνται αποκλειστικά στις συγκεκριμένες υποθέσεις. Επί της ουσίας, τα φυσικά πρόσωπα που ανήκουν στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» θα πρέπει κατά τη διάρκεια των ελέγχων να δικαιολογήσουν ότι το ύψος των περιουσιακών τους στοιχείων καλύπτεται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία.
Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι ειδικές ομάδες «κρούσης» θα πρέπει να ολοκληρώσουν τους ελέγχους και να έχουν ενημερώσει για τα αποτελέσματά τους και τα φορολογικά έσοδα που προέκυψαν.
Μάλιστα, στο υπουργείο κάνουν λόγο για ελέγχους «man to man» και ευελπιστούν ότι θα αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα.
«Κίτρινη κάρτα» σε εφόρους με μηδενικά έσοδα
Καθημερινοί έλεγχοι για είσπραξη 500 εκατ. ευρώ
Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε καθημερινή βάση ξεκίνησαν από τις αρχές Απριλίου για αδήλωτες επιχειρηματικές αμοιβές, μη απόδοση Φ.Π.Α, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και η είσπραξή τους χρονίζει, φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν εκκαθαριστεί και «κρυφά» εισοδήματα από ενοίκια.
Και στις 300 εφορίες της χώρας έχουν αποσταλεί τα αποτελέσματα διασταυρώσεων για τις παραπάνω περιπτώσεις και οι ελεγκτές γνωρίζουν πού θα... χτυπήσουν.
Κάθε ημέρα, μετά το πέρας των ελέγχων, οι έφοροι ενημερώνουν μέσω e-mails τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλη και τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Γιάννη Καπελέρη, για την πορεία των εσόδων.
Σε εφόρους που παρουσιάζουν για ημέρες μηδενικά έσοδα στα συγκεκριμένα πεδία ελέγχων βγαίνει... κίτρινη κάρτα.
Ετσι το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει μία μεγάλη βάση δεδομένων για την αποδοτικότητα των Δ.Ο.Υ.
Από τις 6 Απριλίου, που ξεκίνησαν αυτοί οι έλεγχοι, έφεραν 84,2 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Σε ένα δεύτερο στάδιο θα αξιοποιηθούν και στοιχεία για ληξιπρόθεσμες οφειλές και θεωρείται ότι τα συνολικά έσοδα από τους καθημερινούς ελέγχους μπορεί να φτάσουν φέτος τα 500 εκατ. ευρώ.
Σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής
Στόχος η αύξηση φορολογικών εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ έως το 2015
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το οποίο παρουσιάζει μέσα στην εβδομάδα (πιθανότατα την Πέμπτη) η κυβέρνηση, θέτει ως στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ έως το 2015.
Το σχέδιο θα περιέχει συγκεκριμένες δράσεις και μετρήσιμους στόχους, αλλά και δείκτες απόδοσης των ελεγκτικών μηχανισμών.
Με το Σχέδιο η κυβέρνηση εξειδικεύει το πρώτο πεδίο παρεμβάσεων από τα 13 που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Στους νέους ελεγκτικούς στόχους περιλαμβάνονται ομάδες υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή όπως για παράδειγμα φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία, καταθέτες του εξωτερικού, φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία στο εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει στο Ε9 τα ακίνητα που απέκτησαν κ.ά.
Επίσης θα περιέχεται πλάνο για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ιδρύθηκαν 48 επιχειρήσεις σε 12 μόνο ημέρες
Tο πρώτο δωδεκαήμερο λειτουργίας της Yπηρεσίας μιας Στάσης ιδρύθηκαν 48 επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε το υπουργείο Περιφερειακής Aνάπτυξης και αφορούν το διάστημα από 4 έως 15 Aπριλίου. Aπό αυτές, 34 είναι O.E., 13 E.E., 1 EΠE και 1 A.E. Eπίσης, την ίδια περίοδο γράφτηκαν στο ΓEMH 305 νέες επιχειρήσεις, εκ των οποίων 257 είναι ατομικές. Eξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου του Bιοτεχνικού Eπιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Π. Παπαδόπουλου, έως τις 16 Aπριλίου είχαν υποβληθεί περισσότερες από 200 αιτήσεις για νέες εγγραφές επιχειρήσεων στα μητρώα των επιμελητηρίων όλης της χώρας, μέσω της αξιοποίησης της νέας Yπηρεσίας μιας Στάσης. «Eίναι ένα στοίχημα τόσο του υπουργείου Περιφερειακής Aνάπτυξης και Aνταγωνιστικότητας όσο και των Eπιμελητηρίων το οποίο πρέπει να κερδίσουμε και νομίζω ότι το κερδίζουμε καθημερινά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Π. Παπαδόπουλος, για να προσθέσει πως εκτός από τη συρρίκνωση του χρόνου ίδρυσης των επιχειρήσεων, εξόχως σημαντική είναι και η μεγάλη μείωση του κόστους που πλέον επιτυγχάνεται.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Απάτες νέας τεχνολογίας στα ΑΤΜ
prostasia_apo_apates_ATMΝέα, πιο έξυπνα κόλπα εφευρίσκουν οι e-απατεώνες, ενώ παράλληλα τα τραπεζικά στελέχη χτυπούν καµπανάκι για έξαρση στις κλοπές µέσω των ATM, ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα. Καθώς τις γιορτές πολλαπλασιάζονται οι συναλλαγές σε «αφύλακτα» ATM, εκτός τραπεζικών καταστηµάτων, είναι πολύ πιο εύκολο για τους επιτήδειους να τα παγιδεύσουν, καταφέρνοντας έτσι να κλέψουν χρήµατα ή κωδικούς καρτών από τους ανυποψίαστους πελάτες.
Το τελευταίο διάστηµα η e-απάτη έχει πάρει διαστάσεις µάστιγας, καθώς ξένοι αλλά και έλληνες απατεώνες αναζητούν νέους τρόπους για να αποσπάσουν είτε χρήµατα είτε ευαίσθητα προσωπικά δεδοµένα. Κάθε χρόνο, η λεία της ηλεκτρονικής απάτης ανέρχεται περίπου στα 5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει όµως ανοδικές τάσεις, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στους τραπεζίτες. Στην πραγµατικότητα υπάρχουν δύο είδη ηλεκτρονικής απάτης. Η πρώτη είναι η µέθοδος του «ψαρέµατος» (phishing) που χρησιµοποιούν οι απατεώνες για να αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία. Την ίδια στιγµή, εξίσου επικίνδυνα είναι τα κόλπα που τίθενται σε εφαρµογή από εκείνους που προσπαθούν να «ξαφρίσουν» (skimming) τις συναλλαγές στο ΑΤΜ. Μάλιστα, οι ευρεσιτεχνίες που ανακαλύπτουν οι σπείρες είναι πλέον ιδιαίτερα καινοτόµες. Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί συµµορία η οποία παγίδευε µε ειδικές µεταλλικές τάπες ΑΤΜ τραπεζών και αποσπούσε χρήµατα.
Τα µέλη της συµµορίας που δρούσαν νυχτερινές ώρες τοποθετούσαν ειδικές µεταλλικές τάπες στις εξόδους χρηµάτων των µηχανηµάτων αυτόµατης ανάληψης, µε αποτέλεσµα, όταν οι πελάτες-θύµατα προσπαθούσαν να κάνουν ανάληψη χρηµάτων, να γίνεται µεν κανονικά η συναλλαγή και η χρέωση του λογαριασµού τους, αλλά τα χρήµατα της ανάληψης να µη βγαίνουν από το µηχάνηµα και οι πελάτες να µην τα λαµβάνουν. Στη συνέχεια, οι δράστες που παρακολουθούσαν τη συναλλαγή αφαιρούσαν τη µεταλλική τάπα και αποσπούσαν τα χρήµατα.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥΝ και εκείνοι που στέλνουν παραπλανητικά e-mails προκειµένου να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία µέσω Internet. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι ένα παραπλανητικό e-mail που ήρθε πρόσφατα, δήθεν από µεγάλη τράπεζα. Η πρακτική του e-mail που προέρχεται δήθεν από τράπεζα και ζητά από τον πελάτη της τράπεζας τα προσωπικά του στοιχεία είναι συνηθισµένη. Ενώ τα e-mails αυτά παραπέµπουν συνήθως σε µια ψεύτικη ιστοσελίδα που µοιάζει µε αυτή της τράπεζας, το νέο e-mail προσπαθεί να «θολώσει τα νερά», παραπέµποντας αντίθετα σε ιστοσελίδα που µοιάζει µε αυτή µιας λιανεµπορικής επιχείρησης µε την οποία συνεργάζεται η τράπεζα. Και ο πελάτης, δήθεν για να πάρει κάποια δωροεπιταγή, πρέπει να δώσει στην ιστοσελίδα τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας.
Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η e-απάτη έχει πάει στο επόµενο επίπεδο, συνιστώντας στους πελάτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Παράλληλα, κατά καιρούς αποστέλλονται δεκάδες χιλιάδες e-mails µε φερόµενο ως αποστολέα µεγάλη τράπεζα, η οποία δήθεν ζητά από τους πελάτες της να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της κάρτας αναλήψεών τους, ώστε να ενεργοποιηθεί η νέα κάρτα, µε ενσωµατωµένο το PIN. Το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση είναι ότι όντως στη συγκεκριµένη τράπεζα γίνεται η µετατροπή αυτή, ενώ παράλληλα το e-mail είναι τόσο καλοφτιαγµένο και γραµµένο σε σωστά ελληνικά, µε αποτέλεσµα πολλοί να µπερδευτούν και να πέσουν στην παγίδα δίνοντας τα στοιχεία τους.
Οι προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η προστασία από τους επιτήδειους είναι απλή αν τηρηθούν ορισµένες βασικές προφυλάξεις.
Ειδικά για την περίπτωση των ηλεκτρονικών µηνυµάτων είναι απαραίτητο το ΡC µε το οποίο ο χρήστης συνδέεται στο Ιντερνετ να διαθέτει πρόγραµµα ελέγχου ιών.
Επίσης, ο πελάτης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της εκάστοτε τράπεζας πρέπει να αποφεύγει να αποκαλύπτει εµπιστευτικά προσωπικά δεδοµένα, τα οποία µε δόλιους τρόπους προσπαθούν να υποκλέψουν τρίτοι µε ανακοινώσειςπου οδηγούν σε ψεύτικα sites ή µε παραπλανητικά e-mails.
Η τράπεζα δεν ζητεί από τον χρήστη εµπιστευτικάπροσωπικά δεδοµένα, όπως τον κωδικό User ID, το µυστικό Ρassword, αριθµούς λογαριασµών ή καρτών κ.λπ. µέσω του ηλεκτρονικού ταχυδροµείου (e-mail), ούτε στέλνει στους χρήστες εµπιστευτικές πληροφορίες µέσω αυτού.
Αντίστοιχα, σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να δίνει κάποιος τα στοιχεία του σε µηνύµατα άλλων εταιρειών.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Πως φορολογούνται οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού
Με το Νόμο 3943/2011 υπάρχει μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα φυσικά πρόσωπα που διαμένουν και εργάζονται στο εξωτερικό.
Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση του νόμου, είναι σκόπιμο να περιγράψουμε τη διαφορά ανάμεσα στη «συνήθη διαμονή» και τη «φορολογική κατοικία».
Φορολογική Κατοικία
Βάσει των άρθρων 51-56 του Αστικού Κώδικα τα φυσικά πρόσωπα έχουν κατοικία τον τόπο της κύριας και μόνιμης εγκατάστασής τους, ενώ κανένας δεν μπορεί να έχει συγχρόνως περισσότερες από μία κατοικίες.
Σύμφωνα με τις αρχές φορολογίας του ΟΑΣΑ η φορολογική κατοικία ενός φυσικού προσώπου συνδέεται με τον τόπο στον οποίο βρίσκονται τα ζωτικά συμφέροντά του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επαγγελματική δραστηριότητα ενός φυσικού προσώπου (πχ. ένας ενεργός δικηγόρος στην Ελλάδα), την οικογενειακή του κατάσταση (πχ. το σχολείο που πηγαίνει το ανήλικο τέκνο) και φυσικά τα οικονομικά του συμφέροντα, δηλαδή τον τόπο όπου παράγει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του. Τα κριτήρια που ορίζει η Ελληνική φορολογική νομοθεσία περιγράφονται στη συνέχεια του άρθρου.
Συνήθης Διαμονή
Η «συνήθης διαμονή» εξαρτάται από το χρόνο στον οποίο βρίσκεται το φυσικό πρόσωπο σε μία χώρα. Η διεθνής πρακτική που εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα είναι η διαμονή να υπερβαίνει τις 183 ημέρες.
Περιπτώσεις
Ένα φυσικό πρόσωπο που έχει είτε την κατοικία του, είτε τη συνήθη διαμονή στην Ελλάδα, πρέπει να φορολογηθεί στην Ελλάδα για το Παγκόσμιο Εισόδημά του.
Αν κάποιο φυσικό πρόσωπο έχει μόνο τη συνήθη διαμονή (όχι την κατοικία) θα φορολογηθεί στην Ελλάδα μόνο για 3 διαδοχικά έτη, από το χρόνο έναρξης της διαμονής του στην Ελλάδα. Η προσθήκη αυτή δεν αντιπαρέρχεται με την αρχή της μοναδικότητα της φορολογικής κατοικίας η οποία ισχύει εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από τα παραπάνω εξαιρούνται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν στην Ελλάδα στα πλαίσια μίας μόνιμης εγκατάστασης, ανεξάρτητα από τη συνήθη διαμονή του φυσικού προσώπου. Τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν υποχρεωτικά στην Ελλάδα.
Παράδειγμα Α)
«Έλληνας Ιατρός διαμένει 10 χρόνια στην Αγγλία όπου έχει αγοράσει σπίτι. Στην Αγγλία διαμένει 280 ημέρες το χρόνο, ενώ στην Ελλάδα έχει εισόδημα από την μίσθωση ενός ακινήτου.»
Το άτομο αυτό έχει φορολογική κατοικία και συνήθη διαμονή εκτός Ελλάδας. Στην Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να δηλώσει το εισόδημα που αποκτά στην Αγγλία, παρά μόνο το εισόδημα που αποκτά στην Ελλάδα από τα ενοίκια. Φυσικά αν δηλώσει και το εισόδημα που αποκτά στην Αγγλία δεν θα φορολογηθεί περεταίρω, βάσει της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας.
Παράδειγμα Β)
«Γερμανός Δάσκαλος διαμένει και εργάζεται στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια. Στη Γερμανία δεν έχει κανένα εισόδημα, αλλά παίρνει μερίσματα από μία Αμερικάνικη Εταιρία.»
Το άτομο αυτό έχει υποχρέωση να δηλώσει και να φορολογηθεί στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του, συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων από την Αμερική, ανεξάρτητα με το γεγονός ότι είναι Γερμανός υπήκοος.
Παράδειγμα Γ)
Έλληνας Δικηγόρος διέμεινε και εργάστηκε για 250 ημέρες στη Γαλλία μέσα στο 2010. Ταυτόχρονα έχει εισοδήματα από ενοίκια στην Ελλάδα και λαμβάνει μερίσματα από μία Αγγλική Εταιρία.
Το άτομο αυτό θα φορολογηθεί στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα από τα ενοίκια και το μέρισμα που λαμβάνει από την Αγγλία (πλέον με 25%). Το εισόδημα που απέκτησε στη Γαλλία είναι υποχρεωμένος να το δηλώσει στην Ελλάδα, αλλά δεν θα φορολογηθεί περεταίρω εφόσον δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Αλλοδαπή κάτω από το καθεστώς της συνήθης διαμονής.
Αλλαγές με τον ν.3943
Η σημαντικότερη αλλαγή που επέφερε ο ν.3943 είναι ότι μετέφερε το βάρος της απόδειξης της φορολογικής κατοικίας στο φυσικό πρόσωπο.
Δηλαδή ότι το άτομο που τεκμαίρεται ότι η φορολογική του κατοικία είναι στην αλλοδαπή, θα πρέπει να προσέλθει στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού και να αποδείξει τόσο ότι έχει τη συνήθη διαμονή και τα ζωτικά του συμφέροντα στο εξωτερικό. Αν δεν προσέλθει ή δεν αποδείξει τα παραπάνω θα υποχρεωθεί να δηλώσει και να φορολογηθεί στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του, ακόμα και αν είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.
Μέχρι πρότινος ένα φυσικό πρόσωπο που διέμεινε προσωρινά στο εξωτερικό μπορούσε να μεταφέρει και τη φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό, ανεξάρτητα με τον τόπο που τελικά βρισκόντουσαν τα οικονομικά του συμφέροντα. Το αποτέλεσμα είναι να απαλλάσσεται από την υποχρέωση κατάθεσης φορολογικής δήλωσης και μέρος τους εισοδήματος που θα έπρεπε να φορολογηθεί στην Ελλάδα, να φορολογείται στο εξωτερικό με χαμηλότερους συντελεστές ή να μην δηλώνεται καθόλου. Παραδείγματα τέτοιου εισοδήματος είναι τα μερίσματα και οι τόκοι καταθέσεων.
Περαιτέρω ορίστηκαν κριτήρια για να θεωρηθεί ένα φυσικό πρόσωπο ότι έχει τα οικονομικά του συμφέροντα στην Ελλάδα:
α) συμμετέχει σε ποσοστό τουλάχιστον 25% σε εταιρεία που υπόκειται σε φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 2 ή συμμετέχει σε ποσοστό τουλάχιστον 5% σε νομικό πρόσωπο που υπόκειται σε φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 101, ή
β) το εισόδημά του που προκύπτει στην Ελλάδα υπερβαίνει το 30% των συνολικών του εισοδημάτων ή υπερβαίνει το ποσό των σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ, ή
γ) η αξία των περιουσιακών του στοιχείων στην Ελλάδα, από τα οποία προκύπτει εισόδημα, υπερβαίνει το 30% της αξίας των συνολικών περιουσιακών του στοιχείων ή υπερβαίνει σε ύψος το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ.
Τα δικαιολογητικά που θα απαιτηθούν για την τεκμηρίωση της φορολογικής κατοικίας, θα καθοριστούν στο μέλλον με εγκύκλιο του Υ.Ο. και όλοι οι κάτοικοι εξωτερικού πρέπει να ανταποκριθούν στην κλήση τους από τη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
e-ραβασάκια σε 53.471 φορολογουµένους
Ραβασάκια έστειλε το υπουργείο Οικονοµικών, µέσω e-mails, σε 53.471 φορολογουµένους µε τα οποία τους υπενθυµίζει ότι πρέπει να τακτοποιήσουν την πληρωµή ΦΠΑ. Τα ραβασάκια αφορούν, µεταξύ των άλλων, 33.754 επαγγελµατίες και επιχειρήσεις µε βιβλία Β’ κατηγορίας, µέρος των οποίων δεν είχε καταβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ για το πρώτο τρίµηνο, ενώ για κάποιους αλλους διαπιστώθηκαν επιπλέον υποχρεώσεις επειδή είναι νέοι φορολογούµενοι. Επιπλέον, µηνύµατα στο ηλεκτρονικό ταχυδροµείο στάλθηκαν σε επιχειρήσεις µε βιβλία Γ’ κατηγορίας και σε 17.797 ασυνεπείς φορολογουµένους που δεν είχαν υποβάλει, ως όφειλαν, δήλωση ΦΠΑ για την περίοδο του Φεβρουαρίου 2011. Πρόκειται, όπως επισηµαίνεται από τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων, για την πρώτη αποστολή στοχευµένων προειδοποιητ ικώνµηνυµάτων µέσω e-mail, αφού µετά το Πάσχα θα ακολουθήσουν και άλλα. Επί της ουσίας, τα ηλεκτρονικά ραβασάκια καλούν τους φορολογουµένους να µην ξεχάσουν να καταβάλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ στην ώρα τους προειδοποιώντας τους ότι διαφορετικά το ύψος του φόρου θα προσδιοριστεί µε τρόπο τεκµαρτό.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα