Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

STOP σε επιστροφές ΦΠΑ και καταβολή επιδοτήσεων και ενισχύσεων

STOP στις επιστροφές ΦΠΑ και τις κάθε είδους ενισχύσεις και επιδοτήσεων για τους οφειλέτες όλων των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να βάλει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
Με τον τρόπο αυτό, οι οφειλέτες δεν θα μπορούν να εισπράξουν εάν δεν έχουν τακτοποιήσει προηγουμένως τις οφειλές τους.

Αμοιβή 10% σε όσους καταγγέλλουν φορολογικά αδικήματα

«Η συνεχής ηθική ευαισθητοποίηση και εγρήγορση των πολιτών είναι προϋπόθεση για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος ανεξάρτητα από τα υλικά κίνητρα που δύναται να θεσμοθετηθούν» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, για το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις παροχής κινήτρων για όσους καταγγέλλουν φορολογικά αδικήματα τρίτων.

Αλλάζουν όλα στον Κ.Φ.Α.Σ.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                  
Tηλ.:  210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου

Η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία συστήθηκε με Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Γεωργίου Μαυραγάνη, έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την απλούστευση των ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα σε ότι αφορά την τεκμηρίωση των συναλλαγών, την ενημέρωση των λογιστικών αρχείων και τον εκσυγχρονισμό των λογιστικών κανόνων. Το σχέδιο αυτό με τις απαραίτητες νομοτεχνικές βελτιώσεις θα τεθεί πολύ σύντομα σε διαβούλευση και έχει δομηθεί με βάση τις προβλέψεις των σχετικών Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, προκειμένου να αποτελέσει το νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών και να εκσυγχρονίσει το λογιστικό μας δίκαιο.

Με ποιες δαπάνες γλιτώνουν φόρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Αναλυτικός οδηγός

Περισσότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού τα καθαρά εισοδήματά τους θα φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ με φόρο 26%. Μάλιστα αν τα εισοδήματα υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ, τότε στο ποσό του εισοδήματος που υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 33%.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στο ποσό του φόρου θα υπολογίζεται και προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, ενώ έχουν καταργηθεί όλες οι φοροαπαλλαγές που ίσχυαν στο παρελθόν (ενοίκια κατοικίας, τόκοι δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές δαπάνες, ασφάλειες ζωής, φροντιστήρια κ.λπ.).

Νέες σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο - Ιδιώτες αναλαμβάνουν υπηρεσίες

Οι σαρωτικές αλλαγές που έρχονται στο Δημόσιο, το προσεχές διάστημα τόσο σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, όσο και τις δομές και λειτουργία της κρατικής μηχανής, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιες. Η συζήτηση μπορεί να εστιάζεται το τελευταίο διάστημα στον ποσοτικό στόχο των 4.000 απολύσεων που θα γίνουν μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο, οι σχεδιασμοί εδώ και καιρό είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμοι ακουμπώντας ακόμη και αυτόν τον «χαρακτήρα» του δημοσίου.

Άρση φορο-αδικίας στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα Ι.Χ.

Μια συνέντευξη «ειδικού σκοπού» που αφορά στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου και τις αλλαγές που εξετάζονται παραχώρησε στην «ΗτΣ» ο γενικός γραμματέας Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης. Ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι εξετάζεται αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τόσο στην απόκτηση όσο και στη χρήση, νέα Τέλη Κυκλοφορίας από το 2015 που θα καταβληθούν στα τέλη του 2014, ενώ παράλληλα σχολιάζει το θέμα των υποτιμολογήσεων από τις εισαγωγικές στις εργοστασιακές αξίες αλλά και την έλλειψη αστυνόμευσης που δίνει ευκαιρίες κατάχρησης. Οσον αφορά στην κατάργηση των αυτοκόλλητων σημάτων των Τελών τονίζει χαρακτηριστικά ότι εξοικονομήθηκαν 15 εκατ. ευρώ...

Έξι ...πόρτες στο ΙΚΑ για πρόωρη έξοδο στη σύνταξη

Έξι διαφορετικές ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ να βγουν σε πρόωρη σύνταξη. Το όριο συνταξιοδότησης είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος και φυσικά τον αριθμό των απαιτούμενων ενσήμων.
Αναλυτικά στο ΙΚΑ προβλέπονται τα εξής:

Ποιες Κυριακές ανοίγουν τα μικρά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα (Αναλυτικά)

Θετική είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων που έλαβαν οι αντιπεριφερειάρχες σε όλη τη χώρα σχετικά με τη δυνατότητα των μικρών καταστημάτων (έως 250 τ.μ.) να ανοίγουν προαιρετικά Κυριακές πέραν των 7 Κυριακών που επιτρέπει ο νόμος.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ολοκληρώθηκε η καταγραφή των αποφάσεων που έλαβαν οι κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες. Από τις 57 αποφάσεις, οι 37 επιτρέπουν στα καταστήματα να ανοίγουν επιπλέον Κυριακές πέραν των 7. Οι αποφάσεις αυτές ποικίλλουν, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Αντίθετα, 20 αντιπεριφερειάρχες αποφάσισαν να μην επιτρέπουν το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, πέραν των 7 που ορίζει ο νόμος.

Τι θα πληρώσετε με το νέο φόρο ακινήτων - αναλυτικά παραδείγματα

Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους με ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ και λιγότερους φόρους για τους έχοντες μικρή αστική περιουσία, τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και τους αγρότες φέρνει το νέο σχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων, με το οποίο συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Με το νέο σχέδιο επιβάλλεται διπλός φόρος (κύριος και συμπληρωματικός) για τους φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Ουσιαστικά, το φορολογικό βάρος μεταφέρεται από τους φορολογουμένους που κατέχουν μικρής αξίας κτίσματα, εντός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια, σε όσους διαθέτουν αστικά ακίνητα μεγάλης αξίας.

27.948 προσλήψεις κοινωφελούς χαρακτήρα: Ποιοι άνεργοι δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση


Δημοσιεύθηκε από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) η δεύτερη από τις τέσσερις Δημόσιες Προσκλήσεις που αφορά στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού, για την πρόσληψη ακόμη 27.948 ατόμων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.
Οι προσλήψεις θα γίνουν σε δημόσιους φορείς της χώρας για χρονικό διάστημα 5 μηνών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Οργανισμού, η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού ηλικίας 18 ετών και άνω, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης ξεκινά στις 13/11/2013 και λήγει στις 20/11/2013 και ώρα 12η μεσημβρινή και γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων στην ενότητα e-Υπηρεσίες / Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

Νομιμοποιήστε το αυθαίρετό σας με αντιπαροχή

Τον γόρδιο δεσμό των αυθαιρέτων επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση με τρόπο αποτελεσματικό. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα με αντιπαροχή στην υπό σύσταση Τράπεζα Γης.
Στη συνολική αντιμετώπιση της εκτός σχεδίου αυθαίρετης δόμησης προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.
Προβλέπεται η επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών πολεοδομικού σχεδιασμού, θεσμοθετείται η μεταφορά συντελεστή δόμησης μέσω της Τράπεζας Γης και δημιουργούνται Ζώνες Συγκέντρωσης Συντελεστή Δόμησης γύρω από οικισμούς και σε πυκνοδομημένες περιοχές αυθαιρέτων.

Εφάπαξ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για Ι.Χ. και πισίνες

Υπέρογκα ποσά φόρου θα κληθούν να πληρώσουν τις επόμενες 49 ημέρες περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι που κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών και άνω, ενώ η φορολογική επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για όσους διαθέτουν εκτός από αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού και πισίνα.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε τελικά ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης να μην εξοφληθεί έως σε τρεις μηνιαίες δόσεις που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά εφάπαξ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Φθηνότερο από 90 λεπτά το λίτρο με το επίδομα

Κάτω από 90 λεπτά ανά λίτρο πετρελαίου θα πληρώσουν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης καθώς η επιδότηση ανέρχεται στα 35 λεπτά.
Μέχρι πρότινος, 220.000 πολίτες είχαν υποβάλει αιτήσεις, εκ των οποίων οι 30.000 απορρίφθηκαν, ενώ οι υπόλοιπες εγκρίθηκαν.
Οι καταναλωτές τα αιτήματα των οποίων δεν έγιναν δεκτά, έχουν δικαίωμα να καταθέσουν ένσταση.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

"Μαύρη" λίστα με επιχειρήσεις που δεν κάνουν δηλώσεις ΦΠΑ και "πάγωμα" του ΑΦΜ

Φορολογικό «Τειρεσία» για τις επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν το ΦΠΑ και για όσες εκδίδουν εικονικά τιμολόγια ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιώντας νέα ηλεκτρονικά όπλα κατά της φοροδιαφυγής.

Γκισέ τέλος στις εφορίες

Ηλεκτρονικό οπλοστάσιο κατά της φοροδιαφυγής ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, παράλληλα με νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές που θα βάλουν λουκέτο στα ταμεία των ΔΟΥ.