Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα υπέγραψε διεθνή σύμβαση κατά της φοροδιαφυγής
Διεθνή σύμβαση κατά της φοροδιαφυγής υπέγραψε η Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
«Την ώρα που η Ελλάδα επιδιώκει την ανάκαμψη της οικονομίας της στο πλαίσιο του νέου σχεδίου χρηματοδότησης που υποστηρίζεται από τις χώρες της ευρωζώνης και άλλους πιστωτές, η σύμβαση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εργάζεται πιο στενά μαζί με άλλες χώρες για να αποφεύγει την φορολογική απάτη και τη φοροδιαφυγή», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΟΟΣΑ.
Η «Σύμβαση αμοιβαίας διοικητικής αρωγής σε φορολογικά ζητήματα» αφορά μια πολυμερή συνεργασία μεταξύ των εθνικών φορολογικών υπηρεσιών.
«Αυτό θα επιτρέψει οι ιδιώτες και οι διεθνείς επιχειρήσεις να πληρώνουν το ποσό φόρου που αρμόζει, τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ  Άνχελ Γκουρία.
«Αυτή η υπογραφή είναι ένα βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες της Ελλάδας να αποκαταστήσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της», σύμφωνα με τον ίδιο.
Εκτός από την Ελλάδα, η σύμβαση αυτή έχει υπογραφεί από 32 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ρωσία.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Πάνω από 60 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν το 2012
Αρμαγεδώνα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος τα όσα συνέβησαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2011 και κυρίως όσα αναμένεται να συμβούν το 2012 παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας έρευνας της MARC που πραγματοποιείται για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων.
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, 61 000 επιχειρήσεις πρόκειται να κλείσουν τους επόμενους δώδεκα μήνες και 12 000 από αυτές πρόκειται να κλείσουν μόλις τελειώσει η περίοδος των εκπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν 240 000 θέσεις εργασίας (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).
Είναι χαρακτηριστικό πως σε κάθε μία πρόσληψη αντιστοιχούν επτά απολύσεις και ως τον Ιούλιο του  2012 προβλέπεται όχι μόνο επιπλέον απώλεια θέσεων εργασίας αλλά και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.
Το 2011, οι μικρές επιχειρήσεις είχαν απώλεια τζίρου 33% και το 37,4% από αυτές μείωσαν ώρες και μέρες εργασίας ενώ το 28,6% μείωσε τις αποδοχές του προσωπικού.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2012, το 43% θα μειώσει και τους μισθούς και τις ώρες εργασίας. Ενδεικτικό της έλλειψης ρευστότητας είναι το γεγονός πως 1 στις 3 επιχειρήσεις έχει καθυστερημένες οφειλές και υποχρεώσεις, ενώ το 38% οφείλει ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει πως παραμένει ο κίνδυνος για τις καταθέσεις αφού μόλις το 22% θεωρεί πως τα χρήματά του είναι ασφαλή στις Τράπεζες, ενώ το 29% θεωρεί ασφαλέστερη την κατάθεση στο εξωτερικό και το 37,1% «αλλού».     
Οι ακάλυπτες επιταγές που δεν έχουν περάσει στον «Τειρεσία» και διακρατώνται στην αγορά εκτιμάται ότι είναι σε τεμάχια όσες και αυτές του Τειρεσία.
Ο κ. Ασημακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Να θέσουμε τέλος στην αερολογία περί ανταγωνιστικότητας γιατί ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να υπάρξει με μισθούς των 300 ευρώ και τη δολοφονία των επιχειρήσεων. Έχουμε βυθιστεί στον βάλτο της ύφεσης».
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Μείωση κατώτατων μισθών από την 1η Μαρτίου
Από την 1η Μαρτίου αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση στον κατώτατο μισθό κατά 22% (και 32% για τους νέους έως 25 ετών). Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης παρέπεμψε στους εργοδότες για την εφαρμογή ή όχι του μέτρου. «Η μείωση είναι δικαίωμα, αλλά όχι και υποχρέωση του εργοδότη» είπε.
Πριν δε στεγνώσει το μελάνι για τις μειώσεις στις επικουρικές ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειασθούν και νέες.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που επιβάλλει το νέο μνημόνιο στις συμβάσεις εργασίας το υπουργείο επισημαίνει ότι θα εξειδικευθούν περαιτέρω με ερμηνευτικές εγκυκλίους το επόμενο διάστημα.
Ωστόσο, οι ειδικοί σχεδόν προεξοφλούν τραγικά για τον εργαζόμενο σενάρια, όπως πλήρη κατάργηση στην πράξη των κλαδικών συμβάσεων και δικαίωμα μονομερούς ανατροπής των ατομικών συμβάσεων από τον εργοδότη.
Με εγκυκλίους θα εξειδικευτούν και τα υπόλοιπα θέματα που μένουν ανοιχτά -και δυστυχώς είναι πολλά αφού μιλάμε για εκ βάθρων ανατροπή των ισχυόντων μέχρι σήμερα- μετά τις ανατροπές που φέρνει στα εργασιακά ο νόμος για το νέο μνημόνιο.
Για παράδειγμα ασαφές παραμένει ακόμη τι θα συμβεί με το επίδομα ανεργίας που συνδέεται με τον κατώτατο μισθό, αλλά και με τις υπόλοιπες παροχές-επιδόματα που συνδέονται με αυτόν.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Νέος νόμος για πτωχεύσεις
Σε αλλαγές στη διαδικασία εξυγίανσης των επιχειρήσεων και στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε να σταματήσει να χρησιμοποιείται από τους επιχειρηματίες μόνο ως όχημα για να αποφεύγουν ποινικές ευθύνες, προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου προανήγγειλε ότι οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις για το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα «είναι θέμα εβδομάδων».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός, το 2005 είχαν κάνει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 μόνο 5 έως 7 επιχειρήσεις ενώ στο τέλος του 2011 εκκρεμούσαν 2.000 αιτήσεις! Για τον λόγο αυτό ο κ. Παπαϊωάννου έχει ήδη ενημερώσει με επιστολή του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως και τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τα τρωτά σημεία του άρθρου 99.
Στην πράξη, όπως επισημαίνει, «παρατηρείται κατάχρηση του δικαιώματος από πολλές επιχειρήσεις που βρίσκουν ασφαλή διέξοδο αποφυγής των άμεσων υποχρεώσεών τους προς τους εργαζομένους και το Δημόσιο, αλλά και της ποινικής ατιμωρησίας τους».
Με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες για τη σύσταση και τη λειτουργία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κινήθηκαν και τα μέλη της επιτροπής που συνέταξαν το νομοσχέδιο για τις προσωπικές εμπορικές εταιρείες.
Η αναμόρφωση του νομοθετικού πλέγματος για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες ήταν περισσότερο από αναγκαία καθώς η δομή τους στηρίζεται σε βασιλικό διάταγμα του 1885 που εκ των πραγμάτων είναι πλέον παρωχημένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.
Το νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει για πρώτη φορά ότι ο θάνατος εταίρου ή η πτώχευση δεν συνιστά αυτοδικαίως και λόγο λύσης της εταιρείας.
Επιπλέον, ο κ. Παπαϊωάννου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, ανέφερε ότι έχει ήδη ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να παραχωρηθεί το κτίριο που στεγάζεται η Σχολή Εθνικής Αμυνας για την επέκταση του Πρωτοδικείου Αθηνών στα δικαστήρια της Ευελπίδων, και το κτίριο των παλαιών καπναποθηκών Κεράνης για τη στέγαση όλων των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Παρατείνεται η τακτοποίηση των αυθαιρέτων ως το τέλος Ιουνίου
Παρατείνεται για τέσσερις μήνες, ως το τέλος Ιουνίου, η τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε το βράδι της Τρίτης στη Βουλή σε μία προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα από τον τομέα αυτό.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ετοιμάζουν κουτάλια, πιρούνια, πιάτα και μαχαίρια για να φάνε από το... ΕΣΠΑ
Στην κατάσχεση 223 εκατομμυρίων το 2011, από τα οποία τα 73 προέρχονται από τη φοροδιαφυγή, προχώρησε η Αρχή για την Καταπολέμηση Μαύρου Χρήματος όπως είπε στη Βουλή ο πρόεδρος της Αρχής, Π. Νικολούδης.
Ο ίδιος, ενημερώνοντας τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τους... αετονύχηδες που στοχεύουν στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ο κ. Νικολούδης έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση γνωστού επιχειρηματία, ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, κατέθεσε στο λογαριασμό γνωστού του επιχειρηματία 1,2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να φανεί ότι έχει στο λογαριασμό του ίδιο ποσό με την απορρόφηση και με το παραστατικό, να πάρει την επιχορήγηση του ΕΣΠΑ.
«Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει μιας και υπάρχουν ακόμα «τρύπες» στο σύστημα που προσπαθούν να ανακαλύψουν και να εκμεταλλευτούν διάφοροι, ιδίως στο κομμάτι του ΕΣΠΑ» τόνισε ο πρόεδρος της Αρχής σημειώνοντας με έμφαση: «Βλέπω να ετοιμάζονται κουτάλια, πηρούνια, πιάτα και μαχαίρια για το κομμάτι αυτό».
Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Νικολούδης, το 2011 εντοπίστηκαν 3.507 υποθέσεις και 162 εστάλησαν στον εισαγγελέα. Τα 223 εκατομμύρια ευρώ που κατασχέθηκαν προέρχονται: 53 εκ. από εγκληματικές οργανώσεις, 1 εκ. από τρομοκρατικές πράξεις, 20 εκ. από υποθέσεις ναρκωτικών, 73 εκ. από τη φοροδιαφυγή και 76 εκ για διάφορα άλλα αδικήματα.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
«Κούρεμα» και στα ομόλογα των πολιτών
Χιλιάδες επενδυτές, που είναι κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, θα χάσουν τις οικονομίες τους. Πρόκειται για 11.000 φυσικά πρόσωπα. Η συνολική αξία των τίτλων τους υπολογίζεται σε 5,5 με 6 δισ. ευρώ. Το «κούρεμα» θα γίνει με την υλοποίηση του PSI. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο
«Κουρεύονται» και τα ομόλογα των πολιτών. Το επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι σε δεύτερη φάση «θα προστατευθούν με ειδικούς μηχανισμούς».
Το βέβαιο είναι πως με την υλοποίηση του PSI θα «κουρευτούν» τα ομόλογα 11.000 φυσικών προσώπων, η συνολική αξία των οποίων υπολογίζεται από τραπεζικά στελέχη σε 5,5 με 6 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες επενδυτές θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών τους.
Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει αγοράσει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ύψους 200.000 ευρώ, με «κούρεμα» 53,5% χάνει 107.000 ευρώ από τίτλους που όταν αγοράστηκαν ήταν χαμηλού ρίσκου. Αφού ολοκληρωθούν οι ανταλλαγές των ομολόγων, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε αποζημίωση μερίδας των ομολογιούχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλυφθούν οι απώλειες όσων έχουν επενδύσει έως 100.000 ευρώ σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, πιθανότατα με τη διάθεση νέων ομολόγων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από το σύνολο των 11.000 φυσικών προσώπων που έχουν τοποθετηθεί σε ελληνικά ομόλογα τα 9.500 έχουν επενδύσει λιγότερα από 100.000 ευρώ κατ΄ άτομο.
Επίσης, για να δοθεί αποζημίωση, θα εξεταστεί και αν τα ομόλογα έχουν αγοραστεί στην ονομαστική τους τιμή ή σε χαμηλότερη τιμή από τη δευτερογενή αγορά τίτλων.
Ο κ. Βενιζέλος, ερωτηθείς χθες για το θέμα, ανέφερε ότι στο «κούρεμα» θα συμπεριληφθούν τα φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο προσέθεσε ότι θα υπάρξει εκ των υστέρων στήριξη και προστασία για όσους κριθεί απαραίτητο.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η τρόικα δεν αποδέχθηκε την εξαίρεση από το PSI οποιουδήποτε ιδιώτη πιστωτή. Προς την κατεύθυνση αυτή θα «κουρευτούν» και τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στις ΔΕΚΟ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Εξάλλου «υπάρχει πραγματική ασπίδα για τις ελληνικές τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τόνισε πως είναι «σταθερό, αξιόπιστο και απολύτως εγγυημένο», ενώ κάλεσε για άλλη μια φορά τους καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες.
«Πρέπει να γίνει ένα κίνημα επιστροφής των καταθέσεων», σημείωσε ο υπουργός και προσέθεσε παράλληλα ότι είναι πιθανό να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το ποσό αυτό υπολογίζεται σε 50 δισ. ευρώ και το ύψος που θα χρησιμοποιηθεί θα εξαρτηθεί και από την έκθεση της BlackRock για τις τράπεζες.
«Υπάρχει ένα πολύ θετικό μήνυμα για τις τράπεζες λόγω του μηχανισμού για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Υπάρχει πραγματική ασπίδα για τις ελληνικές τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Ρουμπίνι: Η Ελλάδα να βγει από το ευρώ και να κηρύξει στάση πληρωμών
«Πρέπει η Ελλάδα να κάνει στάση πληρωμών και βγει από το ευρώ;» Το πρωί της Τρίτης η απάντηση που έδωσαν η Αθήνα και οι εταίροι της στις Βρυξέλλες ήταν ένα ξεκάθαρο «ΟΧΙ». Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, όμως, ο Νουριέλ Ρουμπίνι μιλώντας στο σχετικό ντιμπέιτ που διοργάνωσε η Intelligence Squared Greece στην ελληνική πρωτεύουσα απάντησε με ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΝΑΙ».
Ο διάσημος οικονομολόγος που απέκτησε διεθνή φήμη ως ο άνθρωπος που προέβλεψε την μεγάλη πιστωτική κρίση του 2008, υποστήριξε πως η έξοδος από το ευρώ αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, αποδομώντας κυριολεκτικά την προχθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών.
Η τελευταία, είπε, κάθε άλλο παρά αποτελεί «διάσωση» για την Ελλάδα, καθώς την επιβάρυνε με επιπλέον χρέος 130 δισ. Ευρώ. Αυτά, τόνισε, είναι χρήματα που δεν της χαρίστηκαν αλλά θα πρέπει να τα επιστρέψει. Κι αυτό, για τον ίδιο αποτελεί, πρόβλημα, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα και η οποία, όπως επισήμανε ενισχύει έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και επιδείνωσης του χρέους της χώρας.
Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Ρουμπίνι, χρειάζεται ανάπτυξη κι όχι λιτότητα. Δίχως ανάπτυξη ούτε το χρέος ούτε κανένας άλλο μέγεθος της οικονομίας είναι βιώσιμο, πρόσθεσε.
Μάλιστα, επιτέθηκε κατά της τρόικας για το γεγονός ότι πιέζει για προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία εν καιρώ ύφεσης και μάλιστα σε συνδυασμό με πολιτικές λιτότητας! «Για να κάνεις μεταρρυθμίσεις χρειάζεσαι λιτότητα κι όχι ύφεση», τόνισε ο κ. Ρουμπίνι. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει μεγάλη κοινωνική αντίσταση που ανατρέπει τις μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για να επιτύχει ανάπτυξη η Ελλάδα χρειάζεται μια υποτίμηση της οικονομίας της ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Για να γίνει αυτό υπάρχουν θεωρητικά τέσσερις τρόποι.
Ο πρώτος είναι μήπως εκ θαύματος το ευρώ υποτιμηθεί κατά 30% έναντι του δολαρίου. Ο δεύτερος είναι ο δρόμος των δομικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες στη Γερμανία έκαναν 10 χρόνια για να αποδώσουν. Ο τρίτος είναι η εσωτερική υποτίμηση, που επιχειρείται στην Ελλάδα και έχει προκαλέσει σοβαρή ύφεση. Ως εκ τούτου, ο ίδιος υποστηρίζει τον τέταρτο, ο οποίος είναι και έξοδος της χώρας από το ευρώ και η επιστροφή της στη δραχμή.
Μια τέτοια κίνηση από πλευράς της Αθήνας, είπε, δεν θα είναι απαραίτητα καταστροφική. Όπως επισήμανε, οι παράπλευρες απώλειες στην κοινωνία και την οικονομία μπορούν να μετριαστούν σημαντικά, αν η Αθήνα διαπραγματευτεί, ως οφείλει, την έξοδό της με την τρόικα, ώστε να επιτύχει πλήρη στήριξη καθ' όλη τη διάρκεια αυτού του εγχειρήματος και σε διάφορους τομείς, όπως π.χ. η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Για τον ίδιο, η επιλογή της Ελλάδας –η οποία, λέει, βρίσκεται ήδη σε καθεστώς χρεοκοπίας χαρακτηρίζοντας το «κούρεμα» στο χρέος της εκβιαστικό κι όχι εθελοντικό- δεν είναι ανάμεσα στην παραμονή ή την έξοδο από το ευρώ. Είναι ανάμεσα στην έξοδο από το ευρώ ή την ύφεση, η οποία οδεύει προς το να εξελιχθεί σε ένα Μεγάλο Κραχ. Συμβουλεύει δε την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί το «πικρό» φάρμακο της εξόδου, ώστε να επιτύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της χώρας.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Τεκμήρια 2012
Φορολογική μελέτη taxexperts
Με το άρθρο 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όπως τροποποιήθηκε με το ν.3986/2011 ορίζονται τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης των φορολογουμένων.
Τα τελευταία πρόκειται να επιβαρύνουν χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά την ίδια στιγμή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα και αυτοκίνητα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το νέο μειωμένο αφορολόγητο (5.000€) αναμένεται να οδηγήσει στην εφορία πάνω από 3.000.000 φορολογούμενους οι οποίοι μέχρι και σήμερα δεν ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν φόρο.
Στα νέα τεκμήρια κινδυνεύουν να πιαστούν και όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια, αφού λαμβάνονται υπόψη και οι δόσεις. Επίσης, τα νέα τεκμήρια είναι αυξημένα κατά περίπου 30% σε σύγκριση με αυτά που ίσχυαν για τα εισοδήματα του 2010, ειδικά αν πρόκειται για ακίνητα. Στην περίπτωση των αυτοκινήτων οι αυξήσεις στα νέα τεκμήρια διαβίωσης είναι αυξημένα σε ποσοστό έως 70%.
Από αυτήν την άποψη, με  την εφαρμογή των αυξημένων τεκμηρίων σε σχέση με πέρυσι, δίνεται η δυνατότητα να αποκαλυφθούν κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Ήδη το 2011 συνελήφθησαν, περίπου 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι δήλωσαν εισόδημα 5,8 δισ. ευρώ αλλά η εφαρμογή των τεκμηρίων αποκάλυψε εισοδήματα 11,5 δισ. ευρώ!
Εν προκειμένω, και σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν.3986/2011, πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ετησίων αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης για τις κύριες και τις δευτερεύουσες κατοικίες, για τα επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ., για τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης καθώς και για τις εξωτερικές και εσωτερικές δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες).
Με τις νέες διατάξεις η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή της μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:
Μέχρι και 80 τμ κύριων χώρων αυτής, με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
Από 81 μέχρι και 120 τμ κύριων χώρων αυτής, με 65 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
Από 121 μέχρι και 200 τμ κύριων χώρων αυτής, με 110 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
Από 201 έως 300 τμ κύριων χώρων αυτής, με 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
Από 301 τμ κύριων χώρων αυτής, με 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο
Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας.
Παράλληλα, σημαντικές αυξήσεις υπάρχουν και στα τεκμήρια των αυτοκινήτων. Τα νέα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ορίζονται ως εξής:
για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά σε 4.000 ευρώ.
για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κυβικών εκατοστών προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κυβικά εκατοστά,
για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών εκατοστών προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά και μέχρι 3.000 κυβικά εκατοστά και
για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κυβικά εκατοστά προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
Επιπλέον, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από την κυριότητα ή κατοχή μηχανοκίνητων σκαφών ανοικτού τύπου, ταχύπλοων και μη, ορίζεται στο ποσό των 4.000 ευρώ για τα μέχρι 5 μέτρα ολικού μήκους ενώ για τα πάνω από 5 μέτρα το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ το μέτρο.
Έτσι, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από την κυριότητα ή κατοχή ιστιοφόρων ή μηχανοκίνητων ή μικτών σκαφών με χώρο ενδιαίτησης, ορίζεται ως εξής:
α) για τα ολικού μήκους μέχρι και 7 μέτρα, 12.000 ευρώ,
β) για τα πάνω από 7 και μέχρι 10 μέτρα ολικού μήκους προστίθενται 3.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο    μήκους,
γ) για τα πάνω από 10 και μέχρι 12 μέτρα ολικού μήκους προστίθενται 7.500 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο   μήκους,
δ) για τα πάνω από 12 και μέχρι 15 μέτρα ολικού μήκους 15.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους,
ε) για τα πάνω από 15 και μέχρι 18 μέτρα ολικού μήκους 22.500 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους,
στ) για τα πάνω από 18 και μέχρι 22 μέτρα ολικού μήκους 30.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους και
ζ) για τα πάνω από 22 μέτρα ολικού μήκους προστίθενται 50.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο μήκους.
Ταυτόχρονα, τα νέα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν για τον κύριο ή τον κάτοχο εξωτερικής δεξαμενής κολύμβησης (πισίνα) ορίζονται για επιφάνεια μέχρι 60 τετραγωνικών μέτρων σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Επισημαίνεται εδώ η απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» (το οποίο ισχύει έως το τέλος του 2013 για ακίνητα και πισίνες).
και αφορά στις δαπάνες αγοράς, χρονομεριστικής μίσθωσης ακινήτων (leasing), ανέγερσης οικοδομών ή κατασκευής δεξαμενών κολύμβησης που πραγματοποιούνται από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 και έως 31-12-2013.
Ορισμένα παραδείγματα για να αντιληφθούμε το μέγεθος της φορολογίας, δίδονται παρακάτω:
Φορολογούμενος  άγαμος με 1 αυτοκίνητο 1.400 κ.έκ. έτους πρώτης κυκλοφορίας 2008 με ιδιόκτητη κατοικία 80 τ.μ.
Αυτοκίνητο 5.200+ κατοικία 3.200 = 8.400 +3.000 ετήσια αντικειμενική δαπάνη =11.400  φορολογητέο εισόδημα βάσει τεκμηρίων
Φορολογούμενος έγγαμος με 2 αυτοκίνητα 1.400 κ.έκ. και 1.800 κ.έκ. έτους πρώτης κυκλοφορίας 2008 και 2010, με ιδιόκτητη κατοικία 100 τ.μ
Αυτοκίνητα 5.200 + 7.600 = 12.800 + 4.500 κατοικία = 17.300 + 5.000 ετήσια αντικειμενική δαπάνη =22.300  φορολογητέο εισόδημα βάσει τεκμηρίων
Φορολογούμενος έγγαμος με 2 αυτοκίνητα 1.400 κ.έκ. έτους πρώτης κυκλοφορίας 2008 και 2010,με ιδιόκτητη κατοικία 100 τ.μ. και εξοχική κατοικία 60 τ.μ.
Αυτοκίνητα 5.200 + 7.600 = 12.800 + 4.500 κατοικία + 2.400 εξοχική κατοικία = 19.700 + 5.000 ετήσια αντικειμενική δαπάνη = 24.700 φορολογητέο εισόδημα βάσει τεκμηρίων.
Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου ορίζεται σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, ενώ όσον αφορά στους συνταξιούχους ισχύει σύμφωνα και με το άρθρο 18 περ. ζ' του Κ.Φ.Ε.: «Οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες που υπολογίζονται σύμφωνα με το άρθρο 16 του ΚΦΕ προκειμένου για συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το εξηκοστό πέμπτο έτος (65ο) της ηλικίας τους εφαρμόζονται μειωμένες κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%)…».
Τέλος αξίζει να σημειωθεί και η προβλεπόμενη κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών, η οποία σε συνδυασμό με την μείωση του αφορολογήτου και της έκπτωσης δαπανών από το 20% στο 10% (τόκοι, νοσήλια, γιατροί) αναμένεται να επιβαρύνουν και άλλο τους φορολογούμενους. Προβλέπεται μεταξύ άλλων:
* Η περαιτέρω έως ολική κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για ιατρικά έξοδα, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ. για όσους φορολογούμενους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από ένα όριο.
- Για τα ενοίκια και τα δίδακτρα το ποσό της μείωσης από τον φόρο ανέρχεται πλέον σε 100 ευρώ από 240 ευρώ που ήταν για κάθε δαπάνη.
- Για τα ασφάλιστρα η απαλλαγή μειώνεται στα 120 ή 240 ευρώ για ζευγάρι από 240 ή 480 ευρώ.
- Για τους τόκους στεγαστικών δανείων ύψους 7.200 ευρώ (600 ευρώ το μήνα) η μείωση του φόρου ανέρχεται σε 720 ευρώ από 1.440 ευρώ ενώ για τόκους 12.00 ευρώ ο φόρος μειώνεται κατά 1.200 ευρώ από 2.400 ευρώ.
- Για τα έξοδα για γιατρούς και νοσήλια ύψους 3.000 ευρώ ο φόρος μειώνεται κατά 300 ευρώ έναντι 600 ευρώ και για δαπάνες 5.000 ευρώ η ελάφρυνση ανέρχεται σε 500 από 1.000 ευρώ.
- Για την  εισφορά σε ασφαλιστικά ταμεία πχ. 6.000 ευρώ η μείωση ανέρχεται σε 600 από 1.200 ευρώ
* Την κατάργηση εκπτώσεων δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων.
* Την περικοπή φοροαπαλλαγών για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων- Αφορολόγητα όρια για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές πρώτης κατοικίας, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο που αποκτά κατοικία και προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για καθένα από το τρίτο και τα επόμενα.
Γενικότερα, όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε ,η διάταξη περί απαλλαγής από το «πόθεν έσχες» όπως αναλύθηκε παραπάνω, είναι ισως η μοναδική ευνοϊκότερη σε σχέση με το παρελθόν γιατί κατά τα λοιπά οι αυξήσεις των τεκμηρίων φτάνουν το 60% για τις πισίνες, το 70% για ακίνητα, αυτοκίνητα και πισίνες, ενώ εκτοξεύονται στο 200% για σκάφη αναψυχής.
Αν νιώθετε χαμένοι μέσα σε αυτό τον κυκεώνα, φοβάστε ότι θα πέσετε θύματα των τεκμηρίων ή θέλετε απλά να τα υπολογίσετε εκ των προτέρων το Τεκμαρτό σας Εισόδημα μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Δυσκολεύει η πληρωμή της έκτακτης εισφοράς
"Κόβει” αιφνιδιαστικά τις δόσεις αποπληρωμής της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης το υπουργείο Οικονομικών.
Πέρυσι οι φορολογούμενοι πλήρωσαν την εισφορά για τα εισοδήματα του 2010 σε έξι δόσεις.
Εφέτος και για τα εισοδήματα του 2011 θα την πληρώσουν εφάπαξ ή σε 2 με 3 δόσεις (όσοι φορολογούμενοι δηλώσουν ατομικό ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ).
Προκύπτει έτσι πολύ μεγάλη επιβάρυνση των φορολογούμενων καθώς θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν υψηλότερες δόσεις αποπληρωμής.
Σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμος ο οποίος κατατίθεται πιθανότατα σήμερα στην Βουλή η εισφορά αλληλεγγύης θα αποπληρώνεται όπως και ο φόρος εισοδήματος.
Αν κάποιος φορολογούμενος λάβει το εκκαθαριστικό προς το τέλος του χρόνου θα κληθεί να την πληρώσει ακόμη και εφάπαξ.
Πιο αναλυτικά στο άρθρο 4 του νόμου προβλέπεται ότι από φέτος η ειδική εισφορά θα βεβαιώνεται στο ίδιο εκκαθαριστικό σημείωμα με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και θα καταβάλλεται όπως ακριβώς και ο φόρος αυτός, δηλαδή:
-Σε 3 ίσες δόσεις σε περίπτωση που βεβαιώνεται μέχρι και τον μήνα Ιούλιο. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση και η καθεμία από τις επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα, αντιστοίχως, από τη βεβαίωση.
-Σε 2 ίσες δόσεις σε περίπτωση που βεβαιώνεται τους μήνες Αύγουστο ή Σεπτέμβριο. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση και η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρίτου μήνα από τη βεβαίωση. Π.χ. αν η βεβαίωση γίνει Αύγουστο, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ εάν η βεβαίωσή γίνει Σεπτέμβριο τότε η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η δεύτερη μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Εφάπαξ αν η βεβαίωση γίνει από τον Οκτώβριο και μετά. Στην περίπτωση αυτή η εξόφληση γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωση.
-Αν το συνολικό ποσό της οφειλής είναι μέχρι 300 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωση.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Οι εννέα ανατροπές σε μισθούς και εργασιακές σχέσεις
Με εννέα κινήσεις αλλάζουν όλα, αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου (ημέρα δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νέου Μνημονίου), στο καθεστώς των μισθών, των συμβάσεων εργασίας και της εργασίας των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις τράπεζες. Εν γένει μπαίνει τέλος στην ιδιότυπη μονιμότητα και σε ειδικά προνόμια.
Τις αλλαγές κωδικοποιεί μέσα στην εβδομάδα με ειδική εγκύκλιο και σε εφαρμογή των διατάξεων του Μνημονίου, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι αλλαγές με βάση το τελικό σχέδιο της εγκυκλίου που δημοσιεύει η «Η» έχουν ως εξής:
1. Μετά την 14/2/2012 τα κατώτατα διαμορφωμένα όρια μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως αυτά προβλέπονταν και ίσχυαν κατά την 1-1-2012, μειώνονται κατά 22%.
2. Μετά την 14/2/2012 τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως αυτά προβλέπονταν και ίσχυαν κατά την 1-1-2012, μειώνονται κατά 32% για νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, άγαμους ή έγγαμους.
3. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ 24 μήνες μέχρι την 14/2/2012 ή και περισσότερο λήγουν μετά την παρέλευση 1 έτους, δηλ την 14/2/2013. Το ίδιο ισχύει και για τις Διαιτητικές Αποφάσεις.
4. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή Διαιτητικές Αποφάσεις που θα λήξουν ή θα καταγγελθούν μετά την 14/2/2012 εξακολουθούν να ισχύουν για ένα ακόμη τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου εφαρμόζονται και για εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό, με την επιφύλαξη του αρ. 8 παρ. 2 του Ν. 1876/1990. Μετά την πάροδο του τριμήνου οι υφιστάμενοι όροι που αφορούν το βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή Διαιτητικής Απόφασης που λήξει ή καταγγελθεί, καθώς και τα επιδόματα μόνον προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας, εφόσον αυτά προβλέπονται στις οικείες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή Διαιτητικές Αποφάσεις, που λήξουν ή καταγγελθούν, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου αντικατασταθούν με ό,τι συμφωνήσουν εργοδότης και εργαζόμενος με νέα ατομική σύμβαση εργασίας ή τροποποιημένη ατομική σύμβαση εργασίας ή με ό,τι συμφωνήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι με νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή Διαιτητική Απόφαση.
5. Μετά την 14/2/2012 η προσφυγή στη διαιτησία σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων γίνεται μόνον εφόσον υπάρξει συμφωνία των μερών.
6. Η Διαιτητική Απόφαση υποχρεούται να ρυθμίζει μόνο και κατ' αποκλειστικότητα το μισθό ενώ οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση που εκφεύγει του καθορισμού του βασικού μισθού ή/και βασικού ημερομισθίου, περιλαμβανομένων όρων διατηρητικών ρητρών, είναι μη νόμιμη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Για τα ζητήματα που είναι εκτός πεδίου ρύθμισης διά Διαιτητικής Απόφασης τα μέρη μπορούν οποτεδήποτε να συνεχίζουν τη συλλογική διαπραγμάτευση προκειμένου να τα ρυθμίσουν με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
7. Αναστέλλονται μετά την 14/2/2012 και μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω του 10% οι αυτόματες αυξήσεις μισθών λόγω υπηρεσιακής ωρίμασης. Ο εργαζόμενος, ανεξαρτήτως με ποια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή Διαιτητική Απόφαση αμείβεται, δεν θα αλλάζει μισθολογικό κλιμάκιο.
8. Συμβάσεις εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεων του Ν. 3429/2005 (ΔΕΚΟ, τράπεζες) που λήγουν με τη συμπλήρωση ορίου ηλικίας ή με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, από την 14/2-2012, μετατρέπονται σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και σε περίπτωση λύσης αυτών θα εφαρμόζονται πλέον οι διατάξεις του Ν. 2112/1920 (αποζημίωση λόγω απόλυσης).
9. Οροι Κανονισμών Εργασίας ή Οργανισμών Προσωπικού οι οποίοι ρυθμίζουν ειδικούς εργασιακούς όρους, όπως είναι οι προσλήψεις, η λύση σύμβασης εργασίας, οι άδειες κάθε είδους, οι υπηρεσιακές μετακινήσεις, οι μετατάξεις, οι αποσπάσεις και όρους που υποκρύπτουν μονιμότητα, καταργούνται, στο μέτρο που εισάγουν παρεκκλίσεις από τους γενικούς κανόνες της εργατικής νομοθεσίας ή προβλέπουν την εφαρμογή, αναλογική ή ευθεία, διατάξεων του Κώδικα περί Δημοσίων Υπαλλήλων. Για το σύνολο των εργαζομένων των ανωτέρω επιχειρήσεων ισχύουν οι όροι και οι κανόνες του κοινού εργατικού δικαίου.
Οι κύριες αλλαγές
Μείωση κατά 22% των κατώτατων μισθών
Μείωση 32% των κατώτατων μισθών για εργαζόμενους έως 25 ετών.
Τρίμηνη μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων
Προσφυγή στη Διαιτησία μόνο για μισθολογικά ζητήματα.
Αναστολή ωριμάσεων μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.
Κατάργηση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
Αλλαγή κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Δυσκολεύει η πληρωμή της έκτακτης εισφοράς
"Κόβει” αιφνιδιαστικά τις δόσεις αποπληρωμής της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης το υπουργείο Οικονομικών.
Πέρυσι οι φορολογούμενοι πλήρωσαν την εισφορά για τα εισοδήματα του 2010 σε έξι δόσεις.
Εφέτος και για τα εισοδήματα του 2011 θα την πληρώσουν εφάπαξ ή σε 2 με 3 δόσεις (όσοι φορολογούμενοι δηλώσουν ατομικό ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ).
Προκύπτει έτσι πολύ μεγάλη επιβάρυνση των φορολογούμενων καθώς θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν υψηλότερες δόσεις αποπληρωμής.
Σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμος ο οποίος κατατίθεται πιθανότατα σήμερα στην Βουλή η εισφορά αλληλεγγύης θα αποπληρώνεται όπως και ο φόρος εισοδήματος.
Αν κάποιος φορολογούμενος λάβει το εκκαθαριστικό προς το τέλος του χρόνου θα κληθεί να την πληρώσει ακόμη και εφάπαξ.
Πιο αναλυτικά στο άρθρο 4 του νόμου προβλέπεται ότι από φέτος η ειδική εισφορά θα βεβαιώνεται στο ίδιο εκκαθαριστικό σημείωμα με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και θα καταβάλλεται όπως ακριβώς και ο φόρος αυτός, δηλαδή:
-Σε 3 ίσες δόσεις σε περίπτωση που βεβαιώνεται μέχρι και τον μήνα Ιούλιο. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση και η καθεμία από τις επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα, αντιστοίχως, από τη βεβαίωση.
-Σε 2 ίσες δόσεις σε περίπτωση που βεβαιώνεται τους μήνες Αύγουστο ή Σεπτέμβριο. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση και η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρίτου μήνα από τη βεβαίωση. Π.χ. αν η βεβαίωση γίνει Αύγουστο, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ εάν η βεβαίωσή γίνει Σεπτέμβριο τότε η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η δεύτερη μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Εφάπαξ αν η βεβαίωση γίνει από τον Οκτώβριο και μετά. Στην περίπτωση αυτή η εξόφληση γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωση.
-Αν το συνολικό ποσό της οφειλής είναι μέχρι 300 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωση.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
πιστροφή 35 εκ. Ευρώ από λάθος!!!
Του Τύρη Ιωάννη, προέδρου Δ.Σ. Ε.ΦΟ.Β.Ε.
Απίστευτο και όμως αληθινό!!!
Η Ε.Ε. επιστρέφει στην Ελλάδα 35 εκατ. ευρώ για λάθος πρόστιμο, το ποσό αυτό είχε επιβληθεί στην Ελλάδα για παράτυπες αγροτικές επιδοτήσεις σε αγρότες, κτηνοτρόφους και οπωροκαλλιεργητές.
Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Σεπτέμβριο του 2011 που ακύρωσε μερικώς το πρόστιμο που επεβλήθη στην Ελλάδα το 2005. Έτσι η Κομισιόν θα επιστρέψει στην Ελλάδα το ποσό των 35 εκατ. ευρώ.
Άντε σε καλή μεριά κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών.
Τι αλλάζει με το νέο προϋπολογισμό
“Νέο” προϋπολογισμό για το 2012 καταθέτει το υπουργείο Οικονομικών.
Στον πρώτο εφαρμοστικό νόμο περιέχεται και ο συμπληρωματικός προυπολογισμός για το τρέχον έτος.
Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι πρόσθετες περικοπές δαπανών ύψους 3,2 δις ευρώ , η επί τα χείρω αναθεώρηση της ύφεσης στην περιοχή του 4% (από 2,8%) και η πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή 2,15 δις ευρώ περίπου (από εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δις ευρώ).
Όσον αφορά στο μέγεθος της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2012 αυτή εξαρτάται από την επιτυχία του PSI και τη συνεπακόλουθη ελάφρυνση που θα προκύψει για την εξυπηρέτηση των τόκων.
Στο μέτωπο της ύφεσης μετά το περσινό ρεκόρ της υποχώρησης του ΑΕΠ κατά 6,8% εφέτος εκτιμάται πως θα μειωθεί περαιτέρω κατά 4% και το 2013 κατά 1% περίπου.
Πάντως ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναλύσεις όπως αυτή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου που κάνουν λόγο για ύφεση τουλάχιστον 5%.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Το κολασμένο εικοσαήμερο των σκληρών αποφάσεων
Τρεις ...διαβολοβδομάδες έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία.
Από σήμερα που αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις του Γιούρογκρουπ έως και την ολοκλήρωση του PSI θα πρέπει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει σε χρόνο ρεκόρ δύο παράλληλες διαδικασίες.
Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να ψηφιστούν όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις , να εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι για τις “προαπαιτούμενες δράσεις” οι οποίες περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο και η υλοποίηση του είναι απαραίτητη για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου των 130 δις ευρώ.
Εξάλλου έως τις 11 Μαρτίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το “κούρεμα” του χρέους και τις ανταλλαγές των ομολόγων.
Πιο αναλυτικά σήμερα η το αργότερο αύριο κατατίθεται στη Βουλή εφαρμοστικός νόμος. Με αυτόν εισάγεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός ενώ σε αυτόν περιέχονται και οι περικοπές σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και επιδόματα. Εκτός απροόπτου αύριο αναμένεται νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και κατάθεση νομοσχεδίου (δεύτερος εφαρμοστικός νόμος) για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων. Την Τρίτη πιστεύεται ότι θα είναι έτοιμη και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να ρυθμιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ανταλλαγή των “κουρεμένων” ομολόγων. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η ψήφιση του νόμου για τις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) , η οποία εφόσον θεσμοθετηθεί θα καταστήσει υποχρεωτική τη συμμετοχή όλων των επενδυτών στο PSI, εφόσον διασφαλιστεί ένα προκαθορισμένο, βάσει νόμου μίνιμουμ ποσοστό συμμετοχής.
Έως τις 29 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να περάσουν υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι και νόμοι για σειρά άλλων δράσεων. Μεταξύ αυτών είναι:
-Παρεμβάσεις για την εφαρμογή του PSI στις ελληνικές τράπεζες και για θέματα ανακεφαλαιοποίησης, η αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η ενίσχυση του Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων για την εξασφάλιση των καταθέσεων στις τράπεζες,
-Η κατάργηση των ΟΕΚ και ΟΕΕ,
-Πλήρης απελευθέρωση περίπου 20 κλειστών επαγγελμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, κέντρα φυσιοθεραπείας, παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, οδοντιατρεία, ινστιτούτα αισθητικής, καταστήματα οπτικών, εταιρίες υπηρεσιών προσωρινής απασχόλησης, φορτοεκφορτωτές, ορκωτοί εκτιμητές, λογιστές και φοροτεχνικοί, συμβουλευτικές επιχειρήσεις, ξεναγοί και μεσίτες ακινήτων. Αναμένεται επίσης υπουργική απόφαση για το κόστος έκδοσης νέων αδειών για τα φορτηγά δημόσιας χρήσης.
-Καταργήσεις επιδομάτων στο υπουργείο Παιδείας (επίδομα για συμβασιούχους στα πανεπιστήμια , επίδομα τροφίμων σε τεχνικά λύκεια και ανώτατες σχολές).
Εξάλλου θέμα χρόνου είναι η αναγγελία της δημόσιας πρότασης για το PSI, η οποία είναι πιθανόν να γίνει αύριο ή μεθαύριο, εφόσον το Γιούρογκρουπ ανάψει σήμερα το “πράσινο φως”. Οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής επικεντρώνονται στην οριστικοποίηση των ζημιών που θα υποστούν τελικά οι ιδιώτες αλλά και στο τελικό σχήμα της ανταλλαγής, υπό την πίεση της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που έχει προκύψει στο πακέτο διάσωσης με όσο το δυνατό μικρότερο κόστος για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Στους ιδιώτες θα δοθεί χρονικό περιθώριο έως τις 8 Μαρτίου για να δηλώσουν συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ενώ οι ανταλλαγές των ομολόγων θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 11 του επόμενου μήνα.
Κι αυτό γιατί στο διάστημα μεταξύ 15 και 20 Μαρτίου το ελληνικό Δημόσιο καλείται να πληρώσει λήξεις ομολόγων ύψους 14,4 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Κομμάτια & θρύψαλα η πολιτική σκηνή
Ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό που οδηγεί σε μια νέα εποχή κυβερνήσεων συνεργασίας με μικρότερα και περισσότερα κόμματα στη Βουλή προκύπτει από τα αποτελέσματα της πανελλαδικής πολιτικής έρευνας της marc για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής». Με μία φράση, το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει «κομμάτια και θρύψαλα».
Δεν είναι μόνο τα ποσοτικά αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας για τον μήνα Φεβρουάριο που δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον που προεξοφλεί το τέλος της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, καθώς τα ποσοστά των παραδοσιακών μεγάλων κομματικών σχηματισμών που κυβέρνησαν τη χώρα έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 81,8% των ερωτηθέντων επιρρίπτει στις ελληνικές κυβερνήσεις την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα.
Ενδεικτικό της ρευστότητας που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό, λόγω και των συνεχών γεγονότων, είναι οι συνεχείς αλλαγές στα ποσοστά των κομμάτων. Η πρόθεση ψήφου καθίσταται πλέον ένα ασταθές μέγεθος και ως προς τη δύναμη των κομμάτων και ως προς τη σειρά κατάταξης.
Η μείωση του ποσοστού της ΝΔ στο 17%. Στην πρόθεση ψήφου χωρίς άκυρα-λευκά/αποχή/αναποφάσιστους το ποσοστό διαμορφώνεται στο 24%, που μεταφράζεται σε κοινοβουλευτική δύναμη 117 εδρών.
Η αύξηση των δυνάμεων της Αριστεράς που τροφοδοτείται από την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταγράφει μονοψήφιο ποσοστό (9,8%) και είναι 3ο κόμμα. Το ποσοστό του 13,9% στην εκτίμηση ισοδυναμεί με 39 (!) βουλευτές.
Το διψήφιο ποσοστό (10,8%) της Δημοκρατικής Αριστεράς που φέρνει το κόμμα στη 2η θέση της πρόθεσης ψήφου.
Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 15 έως 17 Φεβρουαρίου - δηλαδή μετά την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου που είχε ως αποτέλεσμα τον κοινοβουλευτικό «ακρωτηριασμό» των δύο μεγάλων κομμάτων λόγω των μαζικών διαγραφών των βουλευτών που καταψήφισαν- προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την εικόνα που θα παρουσιάζει το ελληνικό κοινοβούλιο μετά την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Στη Βουλή θα υπάρχουν οκτώ κόμματα με τη Νέα Δημοκρατία να διαθέτει μόλις 117 βουλευτές, η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη θα είναι αξιωματική Αντιπολίτευση με 43, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθεί με 39 βουλευτές. 34 θα διαθέτει το ΚΚΕ, 30 ο ΣΥΡΙΖΑ, 19 ο ΛΑΟΣ και από 9 Οικολόγοι και Δημοκρατική Συμμαχία.
•22,1%
Μόνο δύο στους δέκα ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ του 2009 δηλώνουν ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα ψηφίσουν το ίδιο κόμμα. Τις μεγαλύτερες διαρροές τις έχει προς τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.
•44,2%
Λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους της ΝΔ το 2009 δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τώρα το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά. Η ΝΔ πέρα από τις διαρροές προς το λευκό, άκυρο και αναποφάσιστους έχει και προς τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 6%, ενώ από 5,2% παίρνουν Δημοκρατική Συμμαχία και Δημοκρατική Αριστερά.
ΠΗΓΗ: Έθνος

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ιρανικά παιχνίδια με το πετρέλαιο
Σε «παιχνίδια επίδειξης δύναμης» της Τεχεράνης προς την ΕΕ που της έχει επιβάλει κυρώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα αποδίδουν πηγές της ελληνικής πλευράς την είδηση που μετέδωσε χθες το μεσημέρι η ιρανική τηλεόραση, σύμφωνα με την οποία διακόπτονται αμέσως οι εξαγωγές πετρελαίου σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η είδηση αργότερα διαψεύστηκε από το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν.
Τη σύγχυση αν η Ισλαμική Δημοκρατία κλείνει ή δεν κλείνει τις στρόφιγγες στη Δύση πυροδότησε είδηση του Ρόιτερ ότι σύμφωνα με το αγγλόφωνο πρόγραμμα της ιρανικής τηλεόρασης (Press TV), το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τους πρεσβευτές έξι κρατών της ΕΕ (Ολλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και Ισπανία) για να τους ενημερώσει ότι σταματούν αμέσως οι εξαγωγές πετρελαίου τους, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στην Τεχεράνη.
Λίγες ώρες μετά το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας διέψευσε το δημοσίευμα. «Διαψεύδουμε το δημοσίευμα. Αν ληφθεί τέτοια απόφαση, θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Ρόιτερ. Στο μεταξύ, στις διεθνείς αγορές η τιμή του πετρελαίου είχε προλάβει να τσιμπήσει 2 δολάρια στo Λονδίνο (119,8 δολάρια/βαρέλι) και 1,1 δολάρια στις ΗΠΑ (101,9 δολάρια), για να εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα.
Ο,τι και να κρύβεται πίσω από τη σύγχυση που επιδιώκει να προκαλέσει το Ιράν, η Κομισιόν έσπευσε να καθησυχάσει πως δεν προβλέπεται να υπάρξει αναταραχή εξαιτίας τυχόν άμεσης διακοπής των εξαγωγών της χώρας, αφενός επειδή η ΕΕ διαθέτει επάρκεια προσφοράς 120 ημερών και, αφετέρου, γιατί η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές της ώστε να καλύψει τις όποιες απώλειες.
Οσο για τη χώρα μας, την πλέον εξαρτημένη από το ιρανικό πετρέλαιο με μερίδιο άνω του 35% τον Δεκέμβριο (κατά τη διάρκεια του 2011 είχε φτάσει και το 53%), τα αποθέματα επαρκούν για 90-100 ημέρες. «Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια», δήλωσε την Τρίτη ο επίτροπος Ενέργειας Γκ. Ετινγκερ.
Τι θα σήμαινε. Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα η άμεση διακοπή των ιρανικών εξαγωγών; Τα Ελληνικά Πετρέλαια διαβεβαιώνουν ότι θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται, καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε αργό πετρέλαιο από εναλλακτικές πηγές, συγκεκριμένα από Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Αίγυπτο και Καζαχστάν. Το ερώτημα ωστόσο αφορά τους όρους με τους οποίους θα αγοράζουν τις επιπλέον ποσότητες, αν οι πιστώσεις θα είναι εξίσου ευνοϊκές με αυτές του Ιράν και αν η αποπληρωμή πρέπει να γίνεται αμέσως.
Το πιθανότερο είναι πως ακόμη και αν η Σαουδική Αραβία καλύψει αμέσως τις ανάγκες, μπορεί να ανέβει το κόστος της πρώτης ύλης για τα ελληνικά διυλιστήρια αφού καμία άλλη χώρα δεν προσφέρει τόσο ευνοϊκές πιστωτικές διευκολύνσεις όπως το Ιράν. Τι μπορεί να σημάνει αυτό για τις τιμές των καυσίμων; «Αγνωστο», είναι η απάντηση, αλλά δεν αποκλείονται οι επιπτώσεις στις τελικές τιμές.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Δύο εφαρμοστικοί νόμοι μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου
Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου όλα τα πρόσθετα μέτρα για το 2012, όπως οι περικοπές στις συντάξεις αλλά και όλες οι «προαπαιτούμενες δράσεις» που περιγράφονται στο νέο Μνημόνιο, να νομοθετηθούν έως τις 29 Φεβρουαρίου
Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου όλα τα πρόσθετα μέτρα για το 2012, όπως οι περικοπές στις συντάξεις αλλά και όλες οι «προαπαιτούμενες δράσεις» που περιγράφονται στο νέο Μνημόνιο, να νομοθετηθούν έως τις 29 Φεβρουαρίου.
Προς αυτήν την κατεύθυνση ετοιμάζονται δύο εφαρμοστικοί νόμοι. Μάλιστα, όπως σημείωνε χθες στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, καταβάλλεται προσπάθεια ο πρώτος εφαρμοστικός να είναι έτοιμος σήμερα.
Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός προκειμένου να προσμετρηθεί η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων, ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει αμέσως τις παρεμβάσεις μείωσης των δαπανών, το πλαίσιο βάσει του οποίου θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Επίσης θα εγκριθούν από τη Βουλή τα CACs (υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο «κούρεμα» και στην ανταλλαγή ομολόγων), χωρίς, κατ' ανάγκη, να ενεργοποιηθούν αμέσως. Πιο αναλυτικά, πέρα από τις μειώσεις στις συντάξεις και στο πολυτεκνικό επίδομα, στους εφαρμοστικούς νόμους θα περιληφθούν μεταξύ άλλων διατάξεις για:
Τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,07 δισ. ευρώ.
Τον περιορισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 300 εκατ. ευρώ.
Το «ψαλίδισμα» στις υπερωρίες των ιατρών κατά 50 εκατ. ευρώ.
Τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ.
Την κατάργηση 550 θέσεων αναπληρωτών αντιδημάρχων με όφελος 30 εκατ. ευρώ.
Την περικοπή καταναλωτικών δαπανών και εκλογικού επιδόματος κατά 270 εκατ. ευρώ.
Τη μείωση επιχορηγήσεων κατά 190 εκατ. ευρώ.
Τις περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Hellas Power - Energa: Ταλαιπωρία με το χαράτσι ακινήτων
Νέα ταλαιπωρία θα υποστούν οι 200.000 πελάτες των εταιρειών Hellas Power και Energa Powerκαθώς μετά την αναστολή λειτουργίας των δύο εταιρειών θα πρέπει να προσέλθουν στις εφορίες για να προμηθευτούν τις βεβαιώσεις καταβολής του τέλους ακινήτων και στη συνέχεια να αλλάξουν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
Στις ΔΟΥ θα πρέπει να μεταβούν ακόμη και όσοι έχουν καταβάλει στο ακέραιο το τέλος ακινήτων.
Επίσης δίνεται προθεσμία μέχρι τις 25 Απριλίου για να επιλέξουν το νέο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας με απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν εξοφλήσει το “¨χαράτσι” και να υπάρχει η σχετική βεβαίωση από την εφορία.
Όσον αφορά στους λογαριασμούς που είτε έχουν εκδοθεί είτε θα εκδοθούν από τις δύο εταιρίες και αφορούν σε καταναλώσεις μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου 2012, μπορούν να εξοφλούνται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιριών με τις συμβεβλημένες τράπεζες, οι οποίοι ελέγχονται πλέον από το κράτος.
Τις παραπάνω αποφάσεις έλαβαν χθες τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών σε καιΠεριβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (P.A.E.)και τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε.)
Πιο αναλυτικά σε ότι αφορά την εξόφληση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. (τέλος ακινήτων) , οι καταναλωτές μπορούν να προσέρχονται στην Δ.Ο.Υ. του εισοδήματός τους και να συμπληρώνουν την «αίτηση καταβολής Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.», προσκομίζοντας τους εξοφλημένους λογαριασμούς, προκειμένου να καταβάλουν το τυχόν οφειλόμενο υπόλοιπο ποσό και να τους χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση, ώστε, στη συνέχεια, να προβούν στην αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος. Αν προκύπτει ότι έχει εξοφληθεί μέρος μόνο του λογαριασμού, ο καταναλωτής οφείλει να εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό του τέλους προκειμένου να του χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση. Αν αποδεικνύεται ότι έχει εξοφληθεί ολόκληρο το ποσό, χορηγείται από τη Δ.Ο.Υ. η σχετική βεβαίωση. Σε περίπτωση που ο αριθμός της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος δεν περιλαμβάνεται στις μηχανογραφικές καταστάσεις που έχουν οι Δ.Ο.Υ. χορηγείται σχετική βεβαίωση στον καταναλωτή
Εξάλλου εντός τριών μηνών από τις 25 Ιανουαρίου 2012, οι καταναλωτές πρώην
πελάτες των εταιρειών Hellas Power και Energa Power πρέπει να επιλέξουν νέο προμηθευτή. Οι καταναλωτές πρέπει, μέσα στο διάστημα των τριών μηνών, να υπογράψουν σύμβαση με τον προμηθευτή της επιλογής τους. Προκειμένου να γίνει αυτό, θα τους ζητηθεί βεβαίωση καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων
Στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιριών Hellas Power και Energa στις συμβεβλημένες τράπεζες μπορούν να εξοφλούνται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που είτε έχουν εκδοθεί είτε θα εκδοθούν και αφορούν σε καταναλώσεις μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου 2012.
Κι αυτό καθώς όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δύο εταιρειών ελέγχονται πλέον από το κράτος.
Τυχόν προκαταβολή ή έναντι λογαριασμοί συμψηφίζονται με τον τελικό
εκκαθαριστικό λογαριασμό της κάθε παροχής ανεξαρτήτως τυχόν διαφορετικών όρων της Σύμβασης Προμήθειας μεταξύ προμηθευτή και πελάτη, οι οποίοι δεν είναι γνωστοί στο Διαχειριστή του Δικτύου και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν πλέον να εφαρμοστούν.
ΠΗΓΗ: Ημερησία