Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Πάνω από 60 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν το 2012
Αρμαγεδώνα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος τα όσα συνέβησαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2011 και κυρίως όσα αναμένεται να συμβούν το 2012 παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας έρευνας της MARC που πραγματοποιείται για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων.
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, 61 000 επιχειρήσεις πρόκειται να κλείσουν τους επόμενους δώδεκα μήνες και 12 000 από αυτές πρόκειται να κλείσουν μόλις τελειώσει η περίοδος των εκπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν 240 000 θέσεις εργασίας (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).
Είναι χαρακτηριστικό πως σε κάθε μία πρόσληψη αντιστοιχούν επτά απολύσεις και ως τον Ιούλιο του  2012 προβλέπεται όχι μόνο επιπλέον απώλεια θέσεων εργασίας αλλά και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.
Το 2011, οι μικρές επιχειρήσεις είχαν απώλεια τζίρου 33% και το 37,4% από αυτές μείωσαν ώρες και μέρες εργασίας ενώ το 28,6% μείωσε τις αποδοχές του προσωπικού.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2012, το 43% θα μειώσει και τους μισθούς και τις ώρες εργασίας. Ενδεικτικό της έλλειψης ρευστότητας είναι το γεγονός πως 1 στις 3 επιχειρήσεις έχει καθυστερημένες οφειλές και υποχρεώσεις, ενώ το 38% οφείλει ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει πως παραμένει ο κίνδυνος για τις καταθέσεις αφού μόλις το 22% θεωρεί πως τα χρήματά του είναι ασφαλή στις Τράπεζες, ενώ το 29% θεωρεί ασφαλέστερη την κατάθεση στο εξωτερικό και το 37,1% «αλλού».     
Οι ακάλυπτες επιταγές που δεν έχουν περάσει στον «Τειρεσία» και διακρατώνται στην αγορά εκτιμάται ότι είναι σε τεμάχια όσες και αυτές του Τειρεσία.
Ο κ. Ασημακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Να θέσουμε τέλος στην αερολογία περί ανταγωνιστικότητας γιατί ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να υπάρξει με μισθούς των 300 ευρώ και τη δολοφονία των επιχειρήσεων. Έχουμε βυθιστεί στον βάλτο της ύφεσης».
ΠΗΓΗ: Το Βήμα