Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Δυσκολεύει η πληρωμή της έκτακτης εισφοράς
"Κόβει” αιφνιδιαστικά τις δόσεις αποπληρωμής της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης το υπουργείο Οικονομικών.
Πέρυσι οι φορολογούμενοι πλήρωσαν την εισφορά για τα εισοδήματα του 2010 σε έξι δόσεις.
Εφέτος και για τα εισοδήματα του 2011 θα την πληρώσουν εφάπαξ ή σε 2 με 3 δόσεις (όσοι φορολογούμενοι δηλώσουν ατομικό ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ).
Προκύπτει έτσι πολύ μεγάλη επιβάρυνση των φορολογούμενων καθώς θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν υψηλότερες δόσεις αποπληρωμής.
Σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στον εφαρμοστικό νόμος ο οποίος κατατίθεται πιθανότατα σήμερα στην Βουλή η εισφορά αλληλεγγύης θα αποπληρώνεται όπως και ο φόρος εισοδήματος.
Αν κάποιος φορολογούμενος λάβει το εκκαθαριστικό προς το τέλος του χρόνου θα κληθεί να την πληρώσει ακόμη και εφάπαξ.
Πιο αναλυτικά στο άρθρο 4 του νόμου προβλέπεται ότι από φέτος η ειδική εισφορά θα βεβαιώνεται στο ίδιο εκκαθαριστικό σημείωμα με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και θα καταβάλλεται όπως ακριβώς και ο φόρος αυτός, δηλαδή:
-Σε 3 ίσες δόσεις σε περίπτωση που βεβαιώνεται μέχρι και τον μήνα Ιούλιο. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση και η καθεμία από τις επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα, αντιστοίχως, από τη βεβαίωση.
-Σε 2 ίσες δόσεις σε περίπτωση που βεβαιώνεται τους μήνες Αύγουστο ή Σεπτέμβριο. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση και η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του τρίτου μήνα από τη βεβαίωση. Π.χ. αν η βεβαίωση γίνει Αύγουστο, η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ εάν η βεβαίωσή γίνει Σεπτέμβριο τότε η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η δεύτερη μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Εφάπαξ αν η βεβαίωση γίνει από τον Οκτώβριο και μετά. Στην περίπτωση αυτή η εξόφληση γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωση.
-Αν το συνολικό ποσό της οφειλής είναι μέχρι 300 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωση.
ΠΗΓΗ: Ημερησία