Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Δύο εφαρμοστικοί νόμοι μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου
Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου όλα τα πρόσθετα μέτρα για το 2012, όπως οι περικοπές στις συντάξεις αλλά και όλες οι «προαπαιτούμενες δράσεις» που περιγράφονται στο νέο Μνημόνιο, να νομοθετηθούν έως τις 29 Φεβρουαρίου
Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου όλα τα πρόσθετα μέτρα για το 2012, όπως οι περικοπές στις συντάξεις αλλά και όλες οι «προαπαιτούμενες δράσεις» που περιγράφονται στο νέο Μνημόνιο, να νομοθετηθούν έως τις 29 Φεβρουαρίου.
Προς αυτήν την κατεύθυνση ετοιμάζονται δύο εφαρμοστικοί νόμοι. Μάλιστα, όπως σημείωνε χθες στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, καταβάλλεται προσπάθεια ο πρώτος εφαρμοστικός να είναι έτοιμος σήμερα.
Επιπλέον, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός προκειμένου να προσμετρηθεί η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων, ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει αμέσως τις παρεμβάσεις μείωσης των δαπανών, το πλαίσιο βάσει του οποίου θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Επίσης θα εγκριθούν από τη Βουλή τα CACs (υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο «κούρεμα» και στην ανταλλαγή ομολόγων), χωρίς, κατ' ανάγκη, να ενεργοποιηθούν αμέσως. Πιο αναλυτικά, πέρα από τις μειώσεις στις συντάξεις και στο πολυτεκνικό επίδομα, στους εφαρμοστικούς νόμους θα περιληφθούν μεταξύ άλλων διατάξεις για:
Τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,07 δισ. ευρώ.
Τον περιορισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 300 εκατ. ευρώ.
Το «ψαλίδισμα» στις υπερωρίες των ιατρών κατά 50 εκατ. ευρώ.
Τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ.
Την κατάργηση 550 θέσεων αναπληρωτών αντιδημάρχων με όφελος 30 εκατ. ευρώ.
Την περικοπή καταναλωτικών δαπανών και εκλογικού επιδόματος κατά 270 εκατ. ευρώ.
Τη μείωση επιχορηγήσεων κατά 190 εκατ. ευρώ.
Τις περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Έθνος