Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Τα SOS για την αλλαγή εταιρείας παροχής ρεύματος
Δυνατότητα μετακόμισης ενός καταναλωτή από μια εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε άλλη χωρίς αυτός να κινδυνεύει να τιμωρηθεί με ποινή, αναγραφή στον λογαριασμό του κάθε χρέωσης αναλυτικά, ώστε να μπορεί να τη συγκρίνει με τις αντίστοιχες άλλων προμηθευτών, και δικαίωμα εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών του με την εταιρεία προκειμένου να αποφύγει τη χρονοβόρα και συχνά χωρίς αποτέλεσμα προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Πρόκειται για μερικά από τα σημεία SOS που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι πελάτες των εταιρειών παροχής ηλεκτρισμού, τόσο της ΔΕΗ όσο και των ανταγωνιστών της, τα οποία, όπως αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, είτε δεν τηρούνται, παρότι επιβάλλονται από τη νομοθεσία, είτε - σύμφωνα με τον πρόεδρό της Ν. Βασιλάκο - πρόκειται σύντομα να καταστούν υποχρεωτικά καθώς σε έναν μήνα θα συμπεριληφθούν στον κώδικα προμήθειας που θα ανακοινωθεί. Αν και από την εξέταση των συμβάσεων στην οποία προέβη η ΡΑΕ προέκυψε ότι σε μεγάλο βαθμό η νομοθεσία τηρείται, εντοπίστηκαν δέκα σημεία που χρήζουν βελτίωσης ή συμπλήρωσης.
Δύο από αυτά που οι εταιρείες δεν τηρούν, παρότι υποχρεούνται από τον νόμο, είναι η αλλαγή προμηθευτή χωρίς επιπλέον χρέωση και το ύψος της εγγύησης που καταβάλλει κανείς στην αρχή της σύμβασης. Στην πρώτη περίπτωση, απαγορεύεται η επιβολή χρέωσης στον καταναλωτή, όταν αποφασίζει να αλλάξει εταιρεία, εκτός κι αν υπέγραψε σύμβαση που προέβλεπε ελάχιστο χρόνο παραμονής ή αν αυτή καταγγέλθηκε επειδή καθυστερούσε να εξοφλήσει τις οφειλές του και κατέστη υπερήμερος. Στη δεύτερη περίπτωση, η καταβολή εγγύησης δεν μπορεί να ξεπερνά ποσό ίσο με την κατανάλωση ρεύματος διάρκειας το πολύ τριών μηνών. Πέραν αυτών, η ΡΑΕ καλεί τους παρόχους να συμπεριλάβουν άμεσα στις συμβάσεις τους άλλους οκτώ όρους που, έτσι κι αλλιώς, θα καταστήσει σύντομα υποχρεωτικούς, όπως για παράδειγμα:
n Επιστροφή προκαταβολής σε εύλογο διάστημα (που θα οριστεί). Σήμερα, κάποιες εταιρείες μετά την αποχώρηση ενός καταναλωτή από το πελατολόγιό τους καθυστερούν να του επιστρέψουν την προκαταβολή που είχε αρχικά καταβάλει, ακόμη και για μήνες, χρησιμοποιώντας τα χρήματα ως κεφάλαιο κίνησης.
n Γραπτή προσφορά στους υποψήφιους πελάτες με το καλύτερο δυνατό πακέτο. Η ευθύνη για το ενεργειακό πακέτο στο οποίο κατατάσσεται ένας πελάτης δεν μπορεί να τον βαρύνει μονομερώς. Στη σύμβαση πρέπει να φαίνεται ότι η εταιρεία πρότεινε στον πελάτη μέσω γραπτής προσφοράς το πακέτο που ταιριάζει στις ανάγκες του, κάτι που σήμερα συχνά δεν συμβαίνει.
n Πρέπει να αναγράφεται ότι ήλεγξε την ορθότητα των στοιχείων που εκείνος της προσκόμισε από τον προηγούμενο προμηθευτή του (σύμφωνα με το τελευταίο εκκαθαριστικό του), ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα καταναλωτών με οφειλές σε μια εταιρεία που, όταν απειληθούν με διακοπή ρεύματος, μετακομίζουν σε άλλη.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων: Οι αρμοδιότητες και πως θα λειτουργούν
Με το ν.4002 εγκαθιδρύεται στη φορολογική διοίκηση μία καινούργια Οικονομική Υπηρεσία με την ονομασία ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, η οποία θα στεγάζεται στo κτίριο Atrina στο Μαρούσι.
Η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων θα είναι μία ολοκληρωμένη οικονομική υπηρεσία που θα συνδυάζει την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρήσεων για καθημερινές εργασίες με τον έλεγχό τους. Η πρακτική του διαχωρισμού των ελεγκτικών υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα, που μέχρι σήμερα ασκούσαν τα Διεπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, φαίνεται ότι δεν απέδωσε τα τελευταία χρόνια. Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η συνένωση των υπηρεσιών θα λειτουργήσει θετικά τόσο στην εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρήσεων, που μέχρι σήμερα στοιβαζόντουσαν στις κατά τόπους ΦΑΕΕ μαζί με μικρότερες επιχειρήσεις, όσο και στην αποτελεσματικότερη εποπτεία τους.
Μία Μεγάλη Εφορία
Η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων θα διαθέτει όλα τα τμήματα που έχει μία Εφορία, όπως το Μητρώο, ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων για τη θεώρηση, το τμήμα Εσόδων για την παραλαβή των δηλώσεων, Ταμείο και Δικαστικό για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ταυτόχρονα ιδρύεται ένα νέο τμήμα συμβουλευτικής υποστήριξης των επιχειρήσεων, το οποίο θα λειτουργεί επικουρικά τόσο προς τον Προϊστάμενο της ΔΟΥ και τους φορολογούμενους για φορολογικά και άλλα νομικά θέματα.
Ποιοί Υπάγονται
Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1186/2011 στην ΔΟΥ θα υπαχθούν επιχειρήσει με τζίρο άνω των 30 εκατομμύρια ευρώ και εισηγμένες εταιρίες με τζίρο άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι επιχειρήσεις αυτές είναι περίπου 1100.
Σε όλες αυτές εστάλη μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα email από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με το οποίο ζητείται μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου να προβούν σε τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους με τη ΔΟΥ στην οποία υπαγόντουσαν μέχρι σήμερα. Πρακτικά όλοι οι φάκελοι και τα αρχεία των επιχειρήσεων αυτών θα μεταφερθούν στο νέο κτίριο και η καινούργια υπηρεσία θα τεθεί σε λειτουργία από μέσα Οκτωβρίου.
Επιχειρήσεις της Επαρχίας
Ιδιαίτερα προβληματική θα είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων που έχουν έδρα στην περιφέρεια αφού για πολύ απλές εργασίες θα χρειαστεί να προσέλθουν στην Αθήνα. Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική σχεδόν την ανάγκη συνεργασίας με ένα έμπειρο και έμπιστο γραφείο φορολογικών υπηρεσιών στην Αθήνα όπως η Taxexperts (www.taxexperts.gr).
Συμπερασματικά, το Υπουργείο δημιουργεί για πρώτη φορά μία Boutique Οικονομική Υπηρεσία με σκοπό την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των δημοσίων εσόδων, της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα θωρακίζει τον ελεγκτικό μηχανισμό απέναντι στις επιχειρήσεις αυτές, αφού η ύπαρξη ενός κοινού τόπου συγκέντρωσης των αρχείων διευκολύνει τη διαδικασία ελέγχου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
«Κούρεμα» σε δάνειο. Χρωστούσε 158.566 θα πληρώσει 9.600
Νέα απόφαση δικαστηρίου «κουρεύει» το δάνειο ενός μακροχρόνια άνεργου κατά 50%. Σύμφωνα με την υπ' αρ. 566/2011 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου, δανειολήπτης που είχε συνολική οφειλή σε τράπεζα ύψους 158.562,22 ευρώ καλείται πλέον να καταβάλει στις πιστώτριες τράπεζες επί μία τετραετία το ποσό των 200 ευρώ/ανά μήνα για το σύνολο των χρεών του. Συγκεκριμένα, σε συνολική οφειλή 158.562,22 ευρώ, καλείται ο δανειολήπτης να πληρώσει σε χρονική διάρκεια τετραετίας 9.600 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Η λύση για το χρέος που πέταξε στα σκουπίδια η κυβέρνηση
Οι εναλλακτικές λύσεις που είχε η κυβέρνηση στα χέρια της προκειμένου να χρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος ενεργοποιώντας εγγυήσεις του ελληνικού κράτους - κυρίως την τεράστια ακίνητη περιουσία που μένει επί δεκαετίες αναξιοποίητη - αποκαλύπτονται καθώς η χώρα οδεύει ολοταχώς πρός το "μεγάλο κούρεμα". Αν παρά τις προσπάθειες που καταβάλονται σε διεθνές επίπεδο το "κούρεμα" δεν έχει εθελοντικό χαρακτήρα για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρίες και όλους όσοι κληθούν να συμμετέχουν σ΄αυτό - όπως εξασφάλιζε η απόφαση της 21ης Ιουλίου - τότε η όποια εξέλιξη θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας.
Την ίδια ημέρα η Ελλάδα θα μπεί στον κατάλογο των χωρών οι οποίες προχώρησαν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους. Στις μελέτες του ΔΝΤ, που αποτελούν και πηγή άντλησης εμπειρίας για την αντιμετώπιση της δικής μας κρίσης παρ΄ ότι η Ελλάδα μια χώρα της ευρωζώνης δεν έχει καμμία ομοιότητα στη διάρθρωση της οικονομίας της με αυτές, μπορεί να διακρίνει κανείς τις εξής:
-την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Ουκρανία, το Πακιστάν, τη Μολδαβία, τον Ισημερινό κά.
Είναι προφανές ότι καμμία απ΄αυτές τις χώρες που χρεοκόπησαν (παρά την παρουσία του ΔΝΤ) δεν έχει καμμία σχέση με το ελληνικό διαφαινόμενο ναυάγιο.
Από πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους τίθεται εύλογα το ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση δεν αντέδρασε έγκαιρα μέσω άλλων λύσεων (όπως είναι το παράδειγμα των cover bonds) προκειμένου αν όχι να αποφύγει την περιπέτεια γιατί ίσως δεν άντεχε λόγω του τεράστιου δημοσιονομικού βάρους, τουλάχιστον να έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που υπήρχαν σ΄αυτό τον αγώνα.
Την πρότασή που είναι στο τραπέζι από αρχές Ιουνίου επεξεργάστηκε ο μηχανικός κ. Γιάννης Παναγιωτίδης σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και υποβλήθηκε στην κυβέρνηση από τον γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Γιάννη Στουρνάρα αφού υποστηρίχθηκε πολιτικά από τον πρώην υπουργό κ. Στέφανο Μάνο.
Με τα σημερινά δεδομένα και λόγω ασφυκτικής πίεσης χρόνου προ πιθανού σημαντικού "κουρέματος" που θα έχει σοβαρά αποτελέσματα στην πορεία της χώρας, η πρόταση μπορεί να βελτιωθεί και να ενταχθούν σ΄αυτήν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει στο ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας ως ξεχωριστό αντικείμενο αξιοποίησης. Ωτσόσο πλέον τα χρονικά περιθώρια είναι στενά...
Η εναλλακτική πρόταση για αναχρηματοδότηση του χρέους
Οπως σημείωναν οι συντάκτες της έκθεσης από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου:
-"Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιβάλει να ληφθούν δραστικά μέτρα το συντομότερο δυνατόν. Δυστυχώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο, ενώ δεν φαίνεται στον ορίζοντα άμεση λύση στα προβλήματά μας.
Τους τελευταίους μήνες μάλιστα τα σενάρια διασφάλισης βοήθειας, είτε με "αναχρηματοδότηση" του υφιστάμενου δανεισμού, είτε με εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης έχουν συμπεριλάβει δύο προϋποθέσεις:
-ευρύ φάσμα αποκρατικοποιήσεων και ταυτόχρονη αξιοποίηση (πώληση) της κρατικής ακίνητης περιουσίας με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων της τάξης των 50 δις ευρώ την επόμενη τριετία, τα οποία και θα διατεθούν στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.
-την παροχή εγγυήσεων (collaterals) κυρίως με τη μορφή εμπράγματης εξασφάλισης (ουσιαστικά κρατική ακίνητη περιουσία, ή κάθε τι από το ενεργητικό του κράτους που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το λόγο αυτό)".
Οι ίδιοι εξηγούσαν:
-"Πέρα από το το πολιτικό θέμα που αυτές οι προϋποθέσεις αναγείρουν, υπάρχει και το ουσιαστικό. Πράγματι, το ελληνικό κράτος (σε αντίθεση με τα περισσότερα κράτη της επονομαζόμενης Δυτικής Ευρώπης), διαθέτει σημαντικό ενεργητικό με πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά με ουσιαστικά ανυπολόγιστη (με την έννοια ότι δεν μπορεί να υπολογισθεί) αξία. Αχανείς εκτάσεις, νησιά, οικόπεδα, κτίρια, στρατόπεδα, και γενικά κάθε μορφής ακίνητα βρίσκονται στη θεωρητική κατοχή του κράτους όπως αυτό εμφανίζεται κάθε φορά (Κ.Ε.Δ., Ε.Τ.Α., ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, Υπουργεία, κοκ.), αλλά καταγεγραμμένα πρόχειρα και με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το φορέα που τα καταγράφει, και με νομικές και τεχνικές ελλείψεις (απουσία τίτλων κυριότητας, καταπατήσεις και αμφισβητήσεις, απουσία πολεοδομικού σχεδιασμού και όρων δόμησης - ο κατάλογος είναι ατελείωτος).
Παράλληλα, η αποτίμηση αυτού του ενεργητικού καλείται να γίνει σε μία περίοδο πολύ άσχημη για την Ελλάδα, και όχι και ιδιαίτερα καλή για το διεθνές περιβάλλον, κάτω από μία ασφυκτική πίεση χρόνου. Σχεδιασμός και αποφάσεις που θα απαιτούσα ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας, καλούνται να ληφθούν εντός διμήνου, πράγμα ουσιαστικά παράλογο, αν θέλει κανείς να επιτύχει τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση, με όποια κριτήρια και αν θέσει.
Για παράδειγμα ας πάρουμε το περίφημο ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Οι προτάσεις που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν από τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου 5.000 στρεμμάτων, έως την ανέγερση 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων διαφόρων χρήσεων. Ό,τι και αν υποστηρίζει κανείς, το να αποφασίσει δεσμευτικά το ελληνικό κράτος μέσα στον επόμενο μήνα το μέλλον αυτής της έκτασης είναι μάλλον αυθαίρετο, ενώ σήμερα που μιλάμε η αποτίμηση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ χωρίς συγκεκριμένους όρους δόμησης και χρήσεις, είναι στην ουσία στον αέρα.
Πώς λοιπόν μπορούμε να δεσμευτούμε κάτω από τέτοια ασφυκτική πίεση χρόνου στους δανειστές μας;
Τί έσοδα μπορούμε να προσδοκούμε όταν όλοι ξέρουνε ότι είμαστε με την πλάτη στο τοίχο και επομένως με ελάχιστη έως ανύπαρκτη δυνατότητα διαπραγμάτευσης;"
Και τόνιζαν:
"-Μια εναλλακτική πρόταση αφορά τη δημιουργία μίας - ή κατά πάσα πιθανότητα περισσοτέρων της μίας -Εταιρίας νομικού προσώπου η μορφή του οποίου θα αποφασισθεί (εφεξής ΕΤΑΙΡΙΑ).
Το 100% των μετοχών της ΕΤΑΙΡΙΑΣ θα ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή στο Δημόσιο.
Το μετοχικό κεφάλαιο της (κάθε) ΕΤΑΙΡΙΑΣ θα αποτελείται από έναν αρκετά μεγάλο αριθμό στοιχείων από το ενεργητικό του ελληνικού κράτους (ακίνητα, κρατική συμμετοχή σε εταιρίες, κλπ), τα οποία έχουν και κάποια σημαντική αξία.
Για κάθε ένα τέτοιο στοιχείο, θα υπάρξει ένας ενδελεχής έλεγχος που θα εντοπίσει και θα επισημάνει οποιαδήποτε νομική ή τεχνική ατέλεια (legal and technical due diligence), αν φυσικά κάτι τέτοιο υπάρχει. Όπως θα φανεί παρακάτω, η παρουσία τέτοιων προβλημάτων (που γενικά για τους γνώστες υφίστανται στην πλειοψηφία των σημαντικών ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή του κράτους), δεν καθιστά ουσιαστικό πρόβλημα.
Για κάθε τέτοιο στοιχείο, θα υπάρξει μία αποτίμηση που θα προκύψει από το μέσο όρο δύο ανεξάρτητων αποτιμήσεων από διεθνείς πραγματογνώμονες που διαθέτουν ανάλογη εμπειρία. Π.χ. άλλοι διεθνείς πραγματογνώμονες θα αποτιμήσουν το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, και άλλοι το 51% της Δ.Ε.Η. (αν και εφόσον αποφασίσουμε ότι αυτά τα δύο στοιχεία που ανήκουν στο ενεργητικό του ελληνικού κράτους προκρίνονται για το σκοπό αυτό).
Προφανώς, όσα μεγαλύτερα "προβλήματα" εντοπισθούν σε κάθε τέτοιο στοιχείο από τους πραγματογνώμονες, τόσο μικρότερη θα είναι και η αποτίμησή του σε σχέση με το προσδοκώμενο. Για κάθε όμως στοιχείο, μπορεί και θα υπάρξει αποτίμηση.
Στο τέλος η (κάθε) ΕΤΑΙΡΙΑ θα πρέπει να δημιουργήσει ένα μετοχικό κεφάλαιο της τάξης των 30 έως 50 δις ευρώ.
Στη συνέχεια η (κάθε) ΕΤΑΙΡΙΑ και με εξασφάλιση το ενεργητικό της, θα απευθυνθεί στις (διεθνείς) αγορές με στόχο τη χορήγηση ενός ανακλητού ομολογιακού δανείου με μεγάλη χρονική διάρκεια (ας πούμε 10 έως 20 χρόνια), μετατρέψιμου σε μετοχές στη λήξη του.
Το πλέον πιθανό είναι ότι ένα τέτοιο ομολογιακό δάνειο θα προσφερθεί με μία έκπτωση (discount) επί του ενεργητικού της ΕΤΑΙΡΙΑΣ (θα περίμενε κανείς ένα 20%), αλλά και με ένα κουπόνι βασισμένο σε χαμηλό επιτόκιο, αφού θα υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση.
Η ιδιομορφία ή αν θέλετε η μοναδικότητα αυτού του ομολόγου θα είναι ότι όλοι οι μελλοντικοί κάτοχοι θα μπορούν να προσφέρουν οποιαδήποτε έκπτωση πάνω στο ενεργητικό της (κάθε) ΕΤΑΙΡΙΑΣ, αλλά ταυτόχρονα θα έχουν αποδεχθεί ότι η αυτή η έκπτωση διαμορφώνει και την τελική αξία ανάκλησης του κάθε στοιχείου του ενεργητικού της που χρησιμοποιείται ως εξασφάλιση".
Το παράδειγμα
"Προκειμένου να γίνει αυτό κατανοητό, ας δούμε ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι δημιουργήσαμε μία ΕΤΑΙΡΙΑ με μετοχικό κεφάλαιο 50 δις ευρώ, το οποίο έχει διαμορφωθεί από την αξία 150 στοιχείων και όπως αυτή έχει προσδιορισθεί από τους πραγματογνώμονες. Ας υποθέσουμε ότι ένα τέτοιο στοιχείο του ενεργητικού της είναι το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με εκτιμώμενη αξία 1 δις ευρώ (το νούμερο είναι ενδεικτικό). Ας υποθέσουμε τώρα ότι υπάρχει προσφορά για την έκδοση ανακλητού ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου στη λήξη του σε μετοχές ύψους 40 δις ευρώ (20% έκπτωση επί του ενεργητικού) με χρονική διάρκεια 15 χρόνια. Αυτόματα αυτό θα σημαίνει ότι η αποτίμηση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης θα είναι πλέον 800εκ. ευρώ (1 δις μείον 20%), και ότι η ΕΤΑΙΡΙΑ, ανά πάση στιγμή στη χρονική αυτή διάρκεια των 15 ετών, θα μπορεί να "ανακαλέσει" το κομμάτι εκείνο του ομολογιακού δανείου που αντιστοιχεί σε αυτήν την εξασφάλιση, καταβάλλοντας τα 800εκ. ευρώ στον εκδότη και αφαιρώντας το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης από το μετοχικό της κεφάλαιο. Το υπόλοιπο ομολογιακό δάνειο των 39.2 δις ευρώ θα συνεχίσει κανονικά να υφίσταται, εκτός αν η ΕΤΑΙΡΙΑ επαναλάβει την ίδια διαδικασία για οποιοδήποτε άλλο στοιχείο του ενεργητικού της (προφανώς μέχρι το τέλος των 15 ετών, η ΕΤΑΙΡΙΑ θα μπορεί αν θέλει να ανακαλέσει το σύνολο του δανείου, πληρώνοντας 40 δις ευρώ και παίρνοντας πίσω ΟΛΑ τα στοιχεία που αρχικά εισφέρθηκαν).
Τέλος θα μπορούσε να ζητηθεί και περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή των τόκων (ας πούμε δύο χρόνια), ώστε να δοθεί η χρονική δυνατότητα της αυτοχρηματοδότησης των πληρωμών μέσω της υπεραξίας των πρώτων στοιχείων του ενεργητικού που θα ανακαλέσει η ΕΤΑΙΡΙΑ. Ακόμα για να δοθεί κίνητρο στην επιτυχία του εγχειρήματος, το κουπόνι του ομολογιακού μπορεί να είναι συνδεδεμένο με το ΑΕΠ της Ελλάδας.
Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας προσέγγισης είναι προφανή:
-Μια και η τελική προσδιορισθείσα αξία θα συνοδεύει το κάθε στοιχείο του ενεργητικού της ΕΤΑΙΡΙΑΣ σε όλη τη διάρκεια του ομολογιακού δανείου, δεν μας απασχολεί η άσχημη κατάσταση της αγοράς. Αντίθετα, η πολυπόθητη βελτίωση της αγοράς - όποτε και αν γίνει - θα δώσει επιπρόσθετη αξία που την καρπωθεί η ΕΤΑΙΡΙΑ, δηλαδή το Δημόσιο.
-Δεν είναι αξεπέραστο εμπόδιο η παρουσία ¨ατελειών¨στα κρατικά ακίνητα, ούτε και πρέπει ντε και καλά σήμερα να επιλέξουμε τη βέλτιστη λύση. Για παράδειγμα, γυρνώντας στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ, δεν πρέπει σήμερα να αποφασίσουμε ή όλο πράσινο, ή full δόμηση. Μπορούμε να επιλέξουμε για να δεσμευτούμε ένα πολύ συντηρητικό σενάριο π.χ. της δόμησης 500.000 τετραγωνικών μέτρων. Προφανώς αυτό θα μειώσει την εκτίμηση, αλλά θα έχουμε τουλάχιστον 15 χρόνια για να αναθεωρήσουμε. Ψύχραιμα και χωρίς την πίεση του χρόνου μπορούμε να κάνουμε ότι πρέπει να γίνει με ορίζοντα 3ετίας ή 5ετίας, ξέροντας ότι ΟΛΗ η επιπλέον αξία του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ θα ξαναγυρίσει στο κράτος.
-Το κουπόνι θα είναι μάλλον χαμηλό (ειδικά με μία πιθανή έκπτωση του 20% στην έκδοση του δανείου). Επιπλέον, μπορεί για μεγαλύτερη εξασφάλιση του εκδότη να του δοθεί το δικαίωμα ανά δύο χρόνια (και με δικές του δαπάνες) να προβαίνει στην επανεκτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού της ΕΤΑΙΡΙΑΣ και σε περίπτωση σημαντικής απόκλισης προς τα κάτω να προσφέρονται επιπρόσθετες διασφαλίσεις. Με βάση όμως τη σημερινή τραγική κατάσταση στην Ελλάδα που θα οδηγήσει σε χαμηλότατες αποτιμήσεις, αν εμείς αναβαθμίσουμε στοιχειωδώς σταδιακά τα στοιχεία του ενεργητικού της ΕΤΑΙΡΙΑΣ, τέτοια περίπτωση έχει ελάχιστες πιθανότητες να προκύψει.
- Η έκδοση ανακλητού ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές είναι κάτι σύνηθες στις διεθνείς αγορές.
Βέβαια υπάρχουν ιδιαιτερότητες, αλλά όχι απαγορευτικές.
- Δεν υπάρχει περιορισμός στο ύψος του ενεργητικού ή στον αριθμό των ΕΤΑΙΡΙΩΝ που μπορούμε να δημιουργήσουμε. Είναι πολιτική απόφαση και αν αυτό πράγματι λειτουργεί (και δεν βλέπουμε το λόγο να μην λειτουργεί) να χρηματοδοτηθεί ακόμα και το σύνολο του Δημόσιου Χρέους".
Και καταλήγουν με την επισήμανση:
-"Προφανώς σε κανένα δεν αρέσει να εμπλέκει κρατικά στοιχεία στο δανεισμό της Ελλάδας, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό είναι το πιο ήπιο σενάριο και μας δίνει ΧΡΟΝΟ να πάρουμε τελικές αποφάσεις, χωρίς να αποκλείεται και το γεγονός να επανέλθουν τα πάντα πίσω.
Το μοναδικό πρόβλημα είμαστε εμείς.
Αλήθεια, πόσο γρήγορα μπορούμε να κινηθούμε, να διαπιστώσουμε τί πραγματικά έχουμε ως κράτος, τί προβλήματα έχουν αυτά που έχουμε, πόσο κάνουν και να μαζέψουμε ζεστό χρήμα;"
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Έρχεται το ηλεκτρονικό τιμολόγιο.

Tuesday October 18, 2011 12:15 AM


Συνάντηση την Τετάρτη υπό την εποπτεία του υφυπουργού Καινοτομίας.Σημαντική συνάντηση θα υπάρξει υπό την εποπτεία του υφυπουργού Καινοτομίας, κ. Παντελή Τζωρτζάκη, την επόμενη Τετάρτη, με στόχο να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε εξελίξεις αναφορικά με το ηλεκτρονικό τιμολόγιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δρομολογηθούν οι ενέργειες και ο νέος και σύγχρονος αυτός τρόπος τιμολόγησης, να κάνει την εμφάνισή του στα τέλη του 2012. Στη συγκεκριμένη συνάντηση, υπό τον κ. Τζωρτζάκη, θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αγοράς αλλά και των τραπεζών, ώστε να δοθούν όλες οι αναγκαίες κατευθύνσεις.

24h NewsRoom

Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας της Γ.Γ.Π.Σ.

Monday October 17, 2011 01:30 PM


Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας της Γ.Γ.Π.Σ.

Την παραίτησή του υπέβαλε πριν από λίγες μέρες ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων, Διομήδης Σπινέλλης. Ο κύριος Σπινέλλης είχε τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση από τον προηγούμενο υπουργό οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και διατηρήθηκε στο ίδιο πόστο από τον κύριο Βενιζέλο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου οικονομικών, έχει ζητηθεί από τον κύριο Σπινέλλη να παραμείνει στη θέση του, μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάστης του.

Ο Διομήδης Σπινέλλης θεωρείται υπεύθυνος για τα προβλήματα (και κυρίως τη μη επίλυση τους), που υπήρξαν στη λειτουργία του TAXIS και του TAXISNET, καθ΄ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς και τα οποία οδήγησαν σε σημαντικές καθυστερήσεις στην είσπραξη εσόδων.

www.24h.gr

Τι είπε ο Βενιζέλος για την παραίτηση του Γ.Γ. Κ. Σπινέλλη

Tuesday October 18, 2011 12:15 AM


Τί είπε ο Βενιζέλος για την παραίτηση του Γ.Γ.   Κ. Σπινέλλη

Σχετικά με τον κ. Διομήδη Σπινέλλη

Ο κ. Σπινέλλης, ο οποίος είναι ένας εξαίρετος συνάδελφος, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και πρέπει να πω –γιατί αυτό έχει μια σχέση με εμένα, ότι είναι και υιός δύο εκλεκτών συναδέλφων, καθηγητών της Νομικής-  για προσωπικούς λόγους, με έχει παρακαλέσει μόλις βρούμε τον αντάξιο διάδοχό του να τον απαλλάξουμε από τα καθήκοντα του. Αλλά παραμένει ο άνθρωπος, είναι πλήρως μαχόμενος.

Έχει εδώ και καιρό ζητήσει –εδώ και πολλές εβδομάδες- να αναζητήσουμε τον αντικαταστάτη του, μας έχει παρακαλέσει να το κάνουμε αυτό γρήγορα, αλλά όχι πιεστικά.

Ανακοίνωση – Κάλεσμα της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σε απεργία στις 19/10/2011

Monday October 17, 2011 11:45 AM


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Ιουλιανού 42 – 46   ΑΘΗΝΑ  Τ.Κ.104 34
Τηλ.: 210-8253445 – FAX: 210-8253446
E – mail: pofee@otenet.gr Ιστοσελίδα: www.pofee.gr
ΑΠ. ΑΝΑΓ. ΠΟΛ. ΠΡΩΤ. ΑΘΗΝΩΝ 2923/94 ΚΑΙ ΑΡ. ΚΑΤ. 545/4787/94

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση – Κάλεσμα σε ΑΠΕΡΓΙΑ στις 19/10/2011

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ανταποκρινόμενο τόσο στην απόφαση της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. όσο και στις αποφάσεις Γ.Σ. και Δ.Σ. πολλών Ενώσεων – Μελών του,  αποφάσισε και καλεί όλες τις Ενώσεις – Μέλη της, αλλά και όλους τους Λογιστές – Φοροτεχνικούς Ελεύθερους Επαγγελματίες να συμμετέχουν στην Πανελλήνια Απεργία της 19ης Οκτωβρίου 2011 που αποφάσισε η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. μαζί με άλλους Συνδικαλιστικούς φορείς Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.

Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και τα μέτρα εφαρμογής που πλέον αποτελούν νόμο του Κράτους μαζί με τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που καλούνται οι κ.κ. Βουλευτές να ψηφίσουν αυτή την εβδομάδα, ζητούν από τους μικρομεσαίους φορολογούμενους να «στηρίξουν» τα έσοδα του Δημοσίου με την θέσπιση μέτρων αφαίμαξης από την Ελληνική Οικονομία δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να αφήνουν ανοικτό έστω  «παράθυρο» ανάπτυξης και εξόδου από την ύφεση.
   
Τα πρόσθετα φορολογικά βάρη και οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων δεν θα αυξήσουν τα έσοδα του Δημοσίου ακόμη και βραχυπρόθεσμα γιατί αντίκεινται σε απλές λογικές και αρχές οικονομίας καθώς απλά έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα της μικρομεσαίας τάξης (κατώτερα και μεσαία εισοδήματα) γεγονός που θα μειώσει τους άμεσους και έμμεσους φόρους που προσδοκά το δημόσιο.
   
Σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις πλήττονται από την ύφεση που προέρχεται εν πολλοίς από την μείωση των εισοδημάτων (που προκρίθηκε σαν μέτρο) δεν είναι «εύλογη» η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση χωρίς να εξετάσουμε καθόλου σε πια οικονομική κατάσταση βρίσκεται ο φορολογούμενος ή η επιχείρηση.
   
Όταν στους επόμενους μήνες με κορύφωση τον Δεκέμβριο θα κληθούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν μια σειρά «έκτακτες» φορολογίες μαζί με το αυξημένο κόστος για θέρμανση και το κόστος διαβίωσης μιας χειμερινής περιόδου χωρίς τα ανάλογα εισοδήματα θα είναι πολύ χρήσιμο σε όσους «σχεδιάζουν» την Οικονομική πολιτική να συγκρίνουν τους έμμεσους φόρους που θα εισπραχθούν (αλλά και αυτών που θα οφείλονται) τον Ιανουάριο του 2012 με τους αντίστοιχους του 2011 και του 2010. Δυστυχώς τότε μόνον θα κατανοήσουν ότι η θεωρία «ΤΟΥΣ» διαφέρει από την πράξη.
   
Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. συμμετείχε σε όσες επιτροπές ή ομάδες εργασίας έχουν συγκροτηθεί για φορολογικά θέματα τουλάχιστον τα 5 τελευταία χρόνια.
   
Η εμπειρία που αποκομίσαμε είναι ότι δεν υπάρχει ΣΑΦΗ θέληση ουσιαστικής πάταξης της φοροδιαφυγής και σύλληψης της φορολογητέας ύλης και κανένας ουσιαστικός προγραμματισμός για ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
    
Η χρησιμοποίηση του Κλάδου ως «ελεγκτικού μηχανισμού» για την μείωση της φοροδιαφυγής δεν μας προσφέρει τίποτε ουσιαστικό καθώς δεν υπάρχει πρόθεση για καμία ανταποδοτικότητα για τον πρόσθετο ρόλο και βάρος που μας «πρόσθεσαν» ενώ η ουσιαστική «Πιστοποίηση» και κατοχύρωση του Επαγγέλματος μας κόλλησε στα γρανάζια των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου και η διαφαινόμενη ως υπάρχουσα Πολιτική Βούληση ξεχάσθηκε σε κάποιο συρτάρι.
   
Ο Ελεγκτικός μηχανισμός πρέπει να παραμείνει Δημόσιου χαρακτήρα ενώ ο Κλάδος να δρα επικουρικά και συγχρόνως να καλύπτεται με την νομοθέτηση ενός, αναγκαίου, Κώδικα Δεοντολογίας που θα μας οχυρώσει έναντι όλων όσων επιδιώκουν την επικράτηση «των κανόνων της ζούγκλας» που θα μειώσει την ποιότητα των υπηρεσιών μας και θα αυξήσει την παραοικονομία και την φοροδιαφυγή.

Ζητούμε λοιπόν από τους Συναδέλφους ΟΛΗΣ της Ελλάδας να βγουν από τα Γραφεία τους , συμμετέχοντας με όλους τους άλλους κοινωνικούς εταίρους στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις το πρωί της Τετάρτης 19/10/2011 . Ενημερωθείτε από τους τοπικούς Συλλόγους για τον τόπο και ώρα.

ΚΑΜΙΑ συναλλαγή – με οιονδήποτε τρόπο – εκείνη την ημέρα και ειδικά με τις Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς του Δημοσίου.

Είναι ανάγκη να αγωνισθούμε για να σταματήσουν τα μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας και θα οξύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι παραγωγικές τάξεις.

Λέμε ΝΑΙ στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά:
- Λέμε ΟΧΙ στην λήψη μέτρων που έχουν απλά προσωρινό εισπρακτικό χαρακτήρα και προσπαθούν να καλύψουν τις «τρύπες» που δημιούργησαν όλοι όσοι θεώρησαν την άσκηση Εξουσίας προσωπικό τους «τσιφλίκι» και δικαίωμα.
- Λέμε ΟΧΙ στον μη νόμιμο «κεφαλικό φόρο» που μας επέβαλλαν,
- Λέμε ΟΧΙ στο υπερβολικό «παράβολο» για την Πιστοποίηση
- Λέμε ΟΧΙ στην κατάργηση του δικαιώματος αφαίρεσης του 100% των ασφαλιστικών μας εισφορών από το φορολογητέο μας εισόδημα, όπως ισχύει για όλους τους άλλους εργαζόμενους.
- Λέμε «ΟΧΙ» στην πληρωμή έμμεσων και άμεσων φόρων για αμοιβές που δεν θα μπορέσουμε ποτέ να εισπράξουμε και ζητούμε την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς κατ΄ ελάχιστο για το 2011 και την επόμενη τριετία.

Η εξαφάνιση της ρευστότητας και το κλείσιμο των επιχειρήσεων δεν μας επιτρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις για την πορεία της πραγματικής οικονομίας.

Ζητούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, γιατί χωρίς ανάπτυξη με μεγάλη ανεργία και χαμηλούς μισθούς σύντομα το κράτος δεν θα έχει πόρους για να παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες και να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και ο «κοινωνικός μισθός» που δικαιούνται ΟΛΟΙ οι Έλληνες Πολίτες θα μηδενισθεί.

Τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας αφορούν άμεσα τον καθένα από εμάς.

- ΟΛΟΙ στις κατά τόπους συγκεντρώσεις μαζί με τις άλλες παραγωγικές τάξεις και τους άλλους Κοινωνικούς Εταίρους.

- ΚΑΜΙΑ συναλλαγή με οποιοδήποτε τρόπο – και για οιονδήποτε λόγο – ΟΛΗ την ημέρα

Αν δεν κινητοποιηθούμε αύριο και ΕΜΕΙΣ θα πάμε σύντομα να γραφτούμε στον Ο.Α.Ε.Δ. αλλά δεν θα δικαιούμαστε επίδομα ανεργίας.

Αν δεν ενώσουμε την φωνή διαμαρτυρίας με όλους τους παραγωγικούς φορείς και τους εργαζόμενους πάρα πολλοί από μας δεν θα μπορούν να λάβουν πιστοποίηση εντός του 2012 καθώς ήδη πολλοί οφείλουν στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Συνάδελφοι ας σταθούμε στις πλατείες και τους δρόμους δίπλα στους υπαλλήλους μας, και αν δεν μας «ακούσουν» αυτή την φορά θα προσπαθήσουμε να είμαστε περισσότεροι ή να είμαστε «πιο αποτελεσματικοί» στην επόμενη απεργιακή μας κινητοποίηση γιατί ΜΟΝΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να καλυτερέψουμε τις συνθήκες της δουλειάς μας και την ποιότητα της ζωής μας.

Και υπάλληλοι του Υπ.Οικονομικών μετέφεραν λεφτά στο εξωτερικό.

Tuesday October 18, 2011 12:15 AM

Στην βουλή θα δοθούν τα ονόματα όσων έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών όπως ανέφερε ο Υ.Οικονομικών υπάρχουν και υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών.
Απόσπασμα από την oμιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

"Τώρα, μου ζητάει και κάτι άλλο ο κ. Ρήγας. Στο έγγραφό του, ο κ. Ρήγας ζητά να πληροφορηθεί, επίσης, και ποιοι Έλληνες κατέθεσαν άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς αυτά τα ποσά να δικαιολογούνται από τις ετήσιες φορολογικές τους δηλώσεις. Θυμίζω ότι με ρύθμιση που ψηφίστηκε με τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπροθέσμου, ήρθη το τραπεζικό απόρρητο φέτος τον Ιούλιο. Τώρα πια μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας τα σχετικά στοιχεία και ήδη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απέστειλαν στο Υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία του έτους 2009. Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε τα στοιχεία του 2010 και του 2011.

Αυτά λοιπόν που είπα στην Βουλή και τα ζητάει ο κ. Ρήγας με την ερώτησή του και την αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσε, θα τα θέσω υπόψη της Βουλής. Δηλαδή, θα θέσω υπόψη της Βουλής -με τους περιορισμούς του απορρήτου και της εχεμύθειας που ανέφερα και προηγουμένως- τις καταστάσεις αυτών που εξήγαγαν στο εξωτερικό καταθέσεις, ενώ το προϊόν της εξαγωγής είναι τουλάχιστον εκατονταπλάσιο του δηλωμένου εισοδήματος του ίδιου χρόνου. Σας είπα ότι το 42% των πολιτών που εξήγαγαν καταθέσεις είχε εισόδημα κάτω των είκοσι χιλιάδων ευρώ.

Επίσης, θα καταθέσω, υπό τους αυτούς όρους απορρήτου, τα ονόματα υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών που μετέφεραν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό και τα ονόματα 18 πολιτών που μετέφεραν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό, αλλά επιδοτούνται οι ίδιοι ως άνεργοι από τον ΟΑΕΔ.  Στις καταστάσεις αυτές του 2009 δεν υπάρχουν ονόματα βουλευτών ή μετακλητών υπαλλήλων του Δημοσίου, εξ όσων μπορέσαμε να ελέγξουμε. Πάντως ονόματα βουλευτών δεν υπάρχουν."

Παράταση στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων και ισοζυγίων

Τρίτη Οκτώβριος 18, 2011 01:45 μμ


Με απόφαση του Υ.Ο. που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, δόθηκε παράταση στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων και των ισοζυγίων του Κ.Β.Σ. μέχρι και 27/10/2011.

Δείτε την σχετική απόφαση:
ΠΟΛ.1213/18.10.2011

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Τρεις έκτακτες εισφορές το 2012 συρρικνώνουν εκ νέου το εισόδημα
Κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για το νέο καθεστώς παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης.
Το 2012 αντί να αποστέλλονται εκκαθαριστικά στους φορολογούμενους και εκείνοι να προσέρχονται στις εφορίες για να καταβάλλουν σε 6 μηνιαίες δόσεις την έκτακτη εισφορά, το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε φορολογούμενο θα παρακρατείται από τον μισθό του ή τη σύνταξή του σε 12 με 14 μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν το 2012 έως και τρεις έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα αυτό θα γίνει διότι:
- Φορολογούμενοι που ήδη έχουν αρχίσει από φέτος να καταβάλλουν σε δόσεις την εισφορά για τα εισοδήματα του 2010 θα επιβαρυνθούν και μέσα στο 2012 με την πληρωμή του φόρου.
- Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2012 που θα υποβληθούν έως τα μέσα του επομένου έτους και θα αφορούν στα εισοδήματα του 2011 θα επιβληθεί και η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει εφέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι.
- Από την 1η Ιανουαρίου του 2012 τα λογιστήρια σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα παρακρατούν την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2012.
Συγκεκριμένα, για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ η παρακράτηση αυξάνεται κατά 1%, από 20.001 έως 50.000 ευρώ κατά 2%, από 50.000 έως 100.000 ευρώ, κατά 3%, από 100.000 ευρώ και άνω κατά 4%.
Ετσι, οι φορολογούμενοι θα υποστούν από την 1η Ιανουαρίου 2012 μεγάλη μείωση εισοδημάτων καθώς θα αυξηθεί σημαντικά η παρακράτηση φόρου λόγω της εφαρμογής της νέας κλίμακας με βάση το νέο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, αλλά και διότι θα τους παρακρατείται από τα λογιστήρια η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.
Ενδεικτικά, μισθωτός με καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.500 ευρώ τον μήνα θα εισπράττει κάθε μήνα 80 ευρώ λιγότερα, από ό,τι λαμβάνει σήμερα μέσω της μισθοδοσίας.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Η έκτακτη εισφορά θα παρακρατείται από τους μισθούς και τις συντάξεις
Η έκτακτη εισφορά θα παρακρατείται από τους μισθούς και τις συντάξεις σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι κατέθεσε και την τροπολογία που φέρνει μείωση κατά 35% στους μισθούς των ΔΕΚΟ καθώς και ότι θα φέρει επιπλέον δύο οι οποίες θα επιτρέπουν στο ελληνικό δημόσιο να διοργανώσει διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας των κρατικών λαχείων και θα ξεκαθαρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εισπράττεται η εισφορά αλληλεγγύης.
Στις αλλαγές περιλαμβάνεται επίσης η προσθήκη που ξεκαθαρίζει τον ρόλο των σωματείων στην σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων και η αποκατάσταση της αδικίας μεταξύ υπηρετούντων και προσληφθέντων στο μισθολόγιο – βαθμολόγιο. Τέλος ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν επιπλέον αλλαγές.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ενα «κούρεμα» 50% του χρέους δεν θα θίξει τις καταθέσεις αλλά θα εκμηδενίσει τις περιουσίες των μετόχων των τραπεζών
«Η απομείωση των κρατικών ομολόγων θα πρέπει να παραμείνει σε λογικά επίπεδα εάν θέλουμε να αποφευχθεί μία ανεξέλεγκτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και να μην κινδυνεύσει με κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα», αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων η Αlpha Bank, επεσημαίνοντας ότι κούρεμα 50% θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου.
Τυχόν υλοποίηση τόσο μεγάλου κουρέματος, σύμφωνα με την τράπεζα, μπορεί να οδηγήσει στην εθνικοποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος για τη διαχείριση του οποίου το κράτος δεν έχει καμία εμπειρία και ικανότητα για να διοικήσει.
" Φωνές πλειοδοσίας ότι απαιτείται απομείωση των ομολόγων κατά 50% δεν μπορεί να θεωρηθούν εποικοδομητικές καθώς θα είναι αδύνατον σε αυτό το επίπεδο η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να θεωρηθεί εθελοντική", αναφέρει η ανάλυση της Alpha Bank.
Συνεπώς, κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πιστωτικό γεγονός, που σημαίνει με την σειρά του ότι θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου όσον αφορά στις επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην παγκόσμια οικονομία, χωρίς να υπάρχει τρόπος να τιθασευθούν οι δυνάμεις μόλυνσης άλλων επισφαλών οικονομιών της Ευρωζώνης. Σε τελική ανάλυση, κάτι τέτοιο θα απειλήσει αυτή καθαυτή την ύπαρξη του Ευρώ, προσθέτει η Alpha.
Επιπλέον, η ύπαρξη πόρων μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαίωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ασφαλιστικών ταμείων κλπ. διασφαλίζει μεν την φερεγγυότητα των τραπεζών και τις καταθέσεις των αποταμιευτών.
Δημιουργεί, όμως, άλλου είδους παρενέργειες εάν το χρηματοοικονομικό σύστημα εθνικοποιηθεί και η διαχείριση περιέλθει στο κράτος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εκμηδένιση της περιουσίας χιλιάδων μικρομετόχων, αλλά και ιδρυμάτων, ασφαλιστικών ταμείων κτλ. που προσβλέπουν στα μερίσματα είτε για συμπλήρωμα των ήδη πενιχρών συντάξεων είτε για την εκπλήρωση των σκοπών του έργου τους αντιστοίχως.
Πέραν, όμως, αυτού, το κράτος δεν διαθέτει καμία εμπειρία και ικανότητα για να διοικήσει μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως είναι οι τράπεζες. Οποιαδήποτε ανάληψη εξουσιών από το κράτος δεν πρόκειται να συμβάλει στην άρση των περιοριστικών παραγόντων έλλειψης εμπιστοσύνης και χρηματοδοτικών πόρων που υπάρχουν σήμερα.
Μάλλον το αντίστροφο θα γίνει. Ας μην λησμονούμε ότι οι τράπεζες δεν ευθύνονται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και που οφείλεται αποκλειστικά στην κακοδιαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
Συνεπώς, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής, οι τράπεζες είναι έτοιμες να στηρίξουν και πάλι χρηματοδοτικά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και να συμβάλουν στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, με χρηστή ταυτόχρονα διαχείριση των αποταμιεύσεών τους, αναφέρει η Alpha.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Διπλή «έκτακτη» εισφορά θα πληρώσουμε το 2012

Νέο διπλό φορο-σοκ σε εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους προκαλεί το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν το 2012 να πληρώσουν διπλή «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης, καθώς θα καταβάλλουν την εισφορά τόσο για τα εισοδήματα του 2011 όσο και για τα εισοδήματα του 2012.

Μάλιστα, η εισφορά για τα εισοδήματα του 2012 θα παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθούς και τις συντάξεις. Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα «Δεν πληρώνω», από τον Ιανουάριο και κάθε μήνα θα εισπράττει την «έκτακτη» εισφορά μέσω της παρακράτησης φόρου, συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη «ψαλιδισμένες» αποδοχές των φορολογούμενων. Μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης ο φόρος που θα παρακρατείται από τον Ιανουάριο και κάθε μήνα από τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα είναι αυξημένος έως και 74%.
Με το εκκαθαριστικό σημείωμα της φορολογικής δήλωσης του 2012 οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011.
Την αλλαγή του τρόπου είσπραξης της εισφοράς αλληλεγγύης προανήγγειλε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, δηλώνοντας ότι «η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία τώρα επιβλήθηκε αναδρομικά και έχει ταλαιπωρήσει διάφορους συμπολίτες μας, ιδίως αυτούς που καταβάλουν ένα σεβαστό ποσό, ενώ τώρα αυτό θα εισπράττεται σταδιακά μέσα από την παρακράτηση του φόρου. Και αυτό, όμως, δεν συνιστά καμιά περαιτέρω επιβάρυνση, είναι τα ποσά τα οποία έχουν ψηφισθεί και ισχύουν, απλώς είναι η τεχνική μέθοδος της μηνιαίας καταβολής του ποσού».
Αφορολόγητο
Την ίδια ώρα, με άλλη τροπολογία, οι φορολογούμενοι ηλικίας έως 30 ετών και συνταξιούχοι άνω των 65 ετών που έχουν εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ «χάνουν» το ειδικό αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ και θα φορολογούνται με βάση το «κουτσουρεμένο» αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Μετά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ και την περικοπή κατά 50% των φοροαπαλλαγών, ο φορολογικός «λογαριασμός» φουσκώνει ακόμη περισσότερο για εκατομμύρια φορολογούμενους με δύο τροπολογίες που εντάσσονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα:
1. Από την 1η Ιανουαρίου 2012 η εισφορά αλληλεγγύης που κυμαίνεται από 1% έως 4% θα παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθούς και τις συντάξεις. Η καταβολή της εισφοράς μέσω της αύξησης του παρακρατούμενου φόρου αυτόματα θα επιφέρει μείωση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών από την 1-1-2012, ενώ πρόσθετες απώλειες θα έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από την πληρωμή της εισφοράς για τα εισοδήματα του 2011. Η εισφορά επιβάλλεται στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές:
  • 1% για εισοδήματα από 12.000 - 20.000 ευρώ.
  • 2% για εισοδήματα από 20.000 - 50.000 ευρώ
  • 3% για εισοδήματα από 50.000 - 100.000 ευρώ.
  • 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που αποκτούν και εισοδήματα και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια από εκμίσθωση ακινήτων) θα πληρώσουν την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα αυτά το 2013 με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.
2. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες, μικρομεσαίοι), λόγω του γεγονότος ότι δεν είναι δυνατή η παρακράτηση της εισφοράς στις μηνιαίες αποδοχές τους, το επόμενο έτος θα πληρώσουν μόνο την εισφορά για τα φετινά εισοδήματα και το 2013 θα καταβάλουν την εισφορά του 2012.
3. Μειώνεται στις 5.000 ευρώ το ειδικό αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ που ισχύει για τους νέους ηλικίας έως 30 ετών και συνταξιούχους άνω των 65 ετών εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους (πραγματικό ή τεκμαρτό) υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ. Έτσι, συνταξιούχος με εισόδημα 9.500 ευρώ αντί να φορολογηθεί με αφορολόγητο όριο 9.000 ευρώ και να πληρώσει φόρο 50 ευρώ θα φορολογηθεί με αφορολόγητο 5.000 ευρώ και θα πληρώσει φόρο 450 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με έξτρα φόρο 400 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

«Εμφύλιος» εργοδοτών για τις συμβάσεις

Ξέσπασε εμφύλια... σύρραξη ανάμεσα στις εργοδοτικές οργανώσεις με αφορμή τις πιέσεις της τρόικας και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για "πάγωμα" των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Ξέσπασε εμφύλια... σύρραξη ανάμεσα στις εργοδοτικές οργανώσεις με αφορμή τις πιέσεις της τρόικας και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για "πάγωμα" των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Οι πρόεδροι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Δημήτρης Ασημακόπουλος και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης έδειξαν ως υπευθύνους για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας τον ΣΕΒ, τις τράπεζες και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Μάλιστα τους κατονόμασε χθες ο κ. Κορκίδης, λέγοντας ότι "υποδεικνύουν μέτρα στην τρόικα", κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον κ. Ασημακόπουλο. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ με τη σειρά του σημείωσε ότι "λόμπι υποδεικνύουν στην τρόικα μέτρα η οποία τα απαιτεί και η κυβέρνηση τα νομοθετεί".
"Πυρά"
Κύκλοι του ΣΕΒ χθες το απόγευμα αντέδρασαν έντονα. Και δηλώνοντας για ακόμη μία φορά ότι είναι υπέρ της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ανταπέδωσε τα πυρά: "Οι εργασιοκάπηλοι και οι ιδεολόγοι της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι όλα αυτά που ήξεραν τέλειωσαν και ότι για να επιβιώσει ο τόπος, "η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας" πρέπει να γυρίσει σελίδα αλλάζοντας νοοτροπία". Ο Δημήτρης Ασημακόπουλος με αφορμή την τελευταία δήλωση του ΣΕΒ ανταπάντησε: "Κοινωνία, σιωπή! Κρυφτείτε, φοβηθείτε! Ο ΣΕΒ βρυχάται!". Οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ υποστήριξαν νωρίτερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ότι "η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα οδηγήσει στην κατάρρευση των μισθών, του διαθέσιμου εισοδήματος προς κατανάλωση, των ασφαλιστικών ταμείων και των κρατικών εσόδων. Το αποτέλεσμα θα είναι η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε νέα εισπρακτικά μέτρα".

ΠΗΓΗ: Έθνος
Παρελθόν το επίδομα γάμου για τα ειδικά μισθολόγια

Από την 1η Νοεμβρίου θα ισχύσει η κατάργηση του επιδόματος γάμου και για τους 285.000 υπαλλήλους και λειτουργούς των ειδικών μισθολογίων, μεταξύ των προβλεπομένων στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή.
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:

  • Το νέο Μισθολόγιο βαθμολόγιο θα εφαρμοστεί στους κληρικούς αλλά όχι στους αρχιερείς που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια.
  • Θα περικοπεί το επίδομα γάμου σε 285.000 υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων και θα αποδίδεται οικογενειακή παροχή, όπως έχει επισημάνει το «Εθνος» σε δημοσίευμα της Τρίτης 11 Οκτωβρίου. Η οικογενειακή παροχή θα είναι 50 ευρώ για ένα παιδί, 70 ευρώ για 2 παιδιά, 120 ευρώ για 3 παιδιά, 170 ευρώ για τέσσερα παιδιά και θα αυξάνεται κατά 70 ευρώ για κάθε επιπλεόν παιδί.
  • Αυξάνεται από 700 σε 900 ευρώ το επίδομα θέσης των γενικών διευθυντών και των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης. Αντίστοιχα οι προϊστάμενοι περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης θα λαμβάνουν επίδομα θέσης 450 ευρώ, οι σχολικοί σύμβουλοι και οι προϊστάμενοι διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 400 ευρώ, οι διευθυντές λυκείων 350 ευρώ, οι διευθυντές γυμνασίων 250 ευρώ και οι υποδιευθυντές σχολικών μονάδων 150 ευρώ, ενώ οι προϊστάμενοι μονοθέσιων διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών και νηπιαγωγείων 100 ευρώ.
  • Το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων μειώνεται και θα αντιστοιχεί συνολικά κατ΄ έτος στο 50% ενός βασικού μισθού εάν ο υπάλληλος πετύχει στόχους μέχρι και 90%, ενώ αν ξεπεράσει το 90% των στόχων θα λάβει έναν ακόμα βασικό μισθό ετησίως.
  • Το αντίστοιχο Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό κονδύλι των 100 εκ. ευρώ ετησίως
  • Με κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έναν μήνα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα καθοριστούν οι αποδοχές των δικηγόρων με έμμισθη σχέση, των υπαλλήλων αορίστου χρόνου του δημοσίου, των ΝΠΔΔ, και των ΟΤΑ καθώς και του επιστημονικού προσωπικού των ανεξάρτητων αρχών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
  • Οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων και αποκεντρωμένων διοικήσεων διατηρούν τις αποδοχές που είχαν τον Σεπτέμβριο μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
  • Από 1-1-2012 οι αποσπασμένοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν τις αποδοχές τους από τους οργανισμούς που έχουν τοποθετηθεί.
  • Οι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης θα «κερδίσουν» 6 χρόνια στην κατάταξή τους στο νέο βαθμολόγιο όπως προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο του μισθολογίου.
  • Η εφαρμογή του μέσου κατά κεφαλήν κόστους μισθοδοσίας στα 1.900 ευρώ για τα ΝΠΙΔ, τις δημοτικές επιχειρήσεις και τις Α.Ε. του Δημοσίου θα ισχύσει μέχρι το 2015.
Και οι δικαστικοί υπάλληλοι εντάσσονται στο καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας όπως αναφέρει σχετική
τροπολογία του πολυνομοσχεδίου, δηλαδή θα τίθενται σε εφεδρεία εάν έχουν συμπληρώσει από 33 χρόνια υπηρεσίας και πάνω.
Παράλληλα οι αλλαγές που έχουν γίνει στο πολυνομοσχέδιο προβλέπουν ότι ένας «έφεδρος» μπορεί να εργαστεί και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά εάν λάβει αμοιβή παραπάνω από το 60% του ποσού της μηνιαίας αποζημίωσης τότε θα περικόπτεται η αμοιβή του από το κράτος.
Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα καθοριστεί ο τρόπος υπολογισμού των αποδοχών όσων εφέδρων αποφασίσουν να αυτοαποασχοληθούν προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους κατά τη διάρκεια της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας
Επίσης, αναγνωρίζεται το δικαίωμα να συνυπολογιστεί στην προϋπηρεσία των υπαλλήλων, προκειμένου να βγουν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας, και τα χρόνια εργασίας που είχαν στον ιδιωτικό τομέα πριν από το 1983, με εξαγορά.
Δεν απαιτείται, λοιπόν, να έχουν συμπληρώσει «δημόσια» αλλά «συνολική» προϋπηρεσία εργασίας 35 χρόνων για να συνταξιοδοτηθούν.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Πράσινο» καπέλο στους λογαριασμούς
Επιβαρύνσεις έρχονται και για το Τέλος ΑΠΕ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, για τη χρηματοδότηση των πράσινων παραγωγών. Πρόκειται για αύξηση 5 ευρώ τον χρόνο, κατά μέσο όρο, για έναν μέσο οικιακό λογαριασμό, που μαζί με το «πρασίνισμα» του τέλους ΕΡΤ και την επιτάχυνση των δημοπρασιών των αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων, εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσει τον ειδικό λογαριασμό μέσω του οποίου ο ΔΕΣΜΗΕ αμείβει τους «πράσινους» παραγωγούς. Αυτά προβλέπονται στις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προς την κυβέρνηση σχετικά με τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να μη σταματήσουν εντός του Νοεμβρίου οι ενισχύσεις στους «πράσινους» παραγωγούς και ο ΔΕΣΜΗΕ κηρύξει στάση πληρωμών. Διότι το «πράσινο» ταμείο του διαχειριστή είναι μείον καθώς κουβαλά ένα έλλειμμα 103 εκατ. ευρώ που συνεχώς διογκώνεται λόγω της ραγδαίας ένταξης στο σύστημα νέων μεγαβάτ.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΡΑΕ προτείνει η αύξηση του Τέλους ΑΠΕ (με ισχύ από 1ης Νοεμβρίου) να είναι η μισή απ' όσο εισηγήθηκε ο ΔΕΣΜΗΕ, δηλαδή από 2 €/ΜWh να φτάσει στα 3 €/MWh αντί για 5,6 €/MWh (της πρότασης του διαχειριστή). Δεδομένου ότι ο μέσος καταναλωτής καίει 1.600 KWh/4μηνο, εφόσον γίνει δεκτή η πρότασή της, από 3,2 ευρώ που πληρώνει τώρα για τέλος ΑΠΕ, θα καταβάλλει 4,8 ευρώ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα 10 ευρώ που δίνει για το «πράσινο» ταμείο, θα γίνουν 15 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Τέλος στο αφορολόγητο των 30.000 των νέων επιχειρηματιών.

Monday October 17, 2011 12:00 AM


Με την τροπολογία που κατέθεσε ο Υπ. Οικονομικών στην βουλή εκτός των άλλων ρυθμίσεων, καταργούνται οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Ε., σύμφωνα με τις οποίες απαλλάσσονταν από τον φόρο εισοδήματος τα κέρδη μέχρι 30.000 ευρώ των νέων επιτηδευματιών για τα τρία (3) πρώτα χρόνια από την έναρξη της επιχείρησης , εφόσον αυτοί δεν είχαν συμπληρώσει κατά τον χρόνο έναρξης το 35ο έτος της ηλικίας τους. Η κατάργηση έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από την 01.01.2011 και μετά.

To κείμενο αιτιολογικής έκθεσης:
Δ.. Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 της τροπολογίας καταργείται η παράγραφος 7 του άρθρου 6 του ΚΦΕ., δηλαδή η απαλλαγή ποσού εισοδήματος 30.000 ευρώ που είχαν επιτηδευματίες μέχρι 35 ετών για τρία έτη.

Αναστολή του πλαφόν στα καύσιμα.

Monday October 17, 2011 12:00 AM


Αναστολή του πλαφόν στα καύσιμα.

Ανακοίνωση Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την επιβολή ανώτατης τιμής στα καύσιμα16 Οκτωβρίου, 2011 Τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, κρίνουν ότι η μη πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας απεργίας των τελωνειακών υπαλλήλων και η αποκλιμάκωση των τιμών πώλησης των καυσίμων, δύο μόλις εικοσιτετράωρα από την επιβολή ανώτατης τιμής, δημιουργούν τις προϋποθέσεις αναστολής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επιβολή ανώτατων τιμών πώλησης στα καύσιμα.

To μέτρο αναστέλλεται από αύριο Δευτέρα, 17/10/2011, στις 8 π.μ . Παρακολουθούμε και ελέγχουμε την εξέλιξη των τιμών καθημερινά και σε κάθε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο θα παρέμβουμε και πάλι για τη διασφάλιση της λειτουργίας της αγοράς με όρους υγιούς ανταγωνισμού και με στόχο τη διασφάλιση των καταναλωτών από φαινόμενα αδικαιολογήτων ανατιμήσεων.

Mε 1.000 ευρώ γλιτώστε Τέλη Κυκλοφορίας και Τεκμήρια!

Monday October 17, 2011 12:00 AM


Κυκλώματα αλλάζουν μόνο στα χαρτιά τον κυβισμό αυτοκινήτων.ΚΤΕΟ: Αποστολή Δελτίων Ελέγχου με φαξ και των αυτοκόλλητων με το ταχυδρομείο ή κούριερ.Εκατοντάδες αγγελίες οχημάτων από τον ΟΔΔΥ με κινητήρες 1,6 λίτρου ενώ από το εργοστάσιο τοποθετούνται μόνο 2,5 λίτρων

Πενία τέχνας κατεργάζεται θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της εφευρετικότητας του Ελληνα καθώς για ακόμη μία φορά απέδειξε πως όχι μόνο είναι γνώστης του νόμου αλλά κάνοντας χρήση αυτού γλιτώνει πολλές εκατοντάδες ευρώ.

Ο λόγος για τον υποκυβισμό του κινητήρα σε περίπτωση αλλαγής του ο οποίος επιτρέπεται με νόμο και πλέον όλοι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρες 2 λίτρων και άνω με το ανάλογο τίμημα μπορούν να γλιτώσουν από τις έκτακτες εισφορές, τα αυξημένα Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και τα “τσουχτερά” τεκμήρια.

Πάντως σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “ΗτΣ” τα γνωστά κυκλώματα που ασχολούνται με διπλώματα, ΚΤΕΟ και αλλαγές κινητήρων έχουν αναλάβει δράση και στους υποκυβισμούς ώστε οι κάτοχοι ΙΧ να μειώσουν πάρα πολύ το κόστος χρήσης του αυτοκινήτου τους αλλά και να ξεφύγουν των τεκμηρίων διαβίωσης. Βέβαια όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται σύμφωνα με πληροφορίες μόνο στα χαρτιά με κόστος από 1.000 έως και 3.000 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση καθώς τα συγκεκριμένα κυκλώματα στην πραγματικότητα δεν προβαίνουν σε καμία αλλαγή κινητήρα αλλά προσκομίζοντας στις Αρχές τα έγγραφα που χρειάζονται ώστε να αλλάξουν τα στοιχεία της Αδειας Κυκλοφορίας του κάθε αυτοκινήτου.

Ωστόσο σύμφωνα με το νόμο είναι δυνατή η τοποθέτηση νέου κινητήρα του οποίου η πραγματική ισχύ και ο κυλινδρισμός δε μπορεί να διαφέρει παρά μόνο μέχρι 25%, σε σχέση με τα μεγέθη του αρχικού κινητήρα. Αλλά αν ο προηγούμενος κινητήρας του μοντέλου που έχει κάποιος στην διάθεσή του είναι πολύ μικρότερος από 25% τότε βάσει πάλι της νομοθεσίας ο κυλινδρισμός και η πραγματική ισχύς του νέου κινητήρα θα πρέπει να προβλέπονται από το εργοστάσιο κατασκευής του αυτοκινήτου για το συγκεκριμένο τύπο αυτοκινήτου, ή να περιλαμβάνονται μέσα στα όρια κυλινδρισμού και πραγματικής ισχύος που προβλέπονται από το εργοστάσιο κατασκευής, για το συγκεκριμένο τύπο αυτοκινήτου. Επίσης ο κινητήρας θα πρέπει να αντικατασταθεί σύμφωνα με έγγραφη συναίνεση του εργοστασίου κατασκευής ή της επισήμου αντιπροσωπίας, που εκπροσωπεί στην Ελλάδα το εργοστάσιο κατασκευής, όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου, που τυχόν επηρεάζονται από το νέο κινητήρα, όπως πέδησης, ανάρτησης, αντιρρύπανσης κ.λ.π, εφόσον στην έγγραφη συναίνεση του εργοστασίου κατασκευής ή της επισήμου αντιπροσωπίας, που εκπροσωπεί στην Ελλάδα το εργοστάσιο κατασκευής, αναγράφονται τέτοιες προυποθέσεις.

Τι γίνεται στην πράξη

Οι Ελληνες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρες από 2 λίτρα και άνω χρειάζεται να καταβάλλουν περισσότερα από 1.000 ευρώ για Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και την Εκτακτη εισφορά ενώ από το 2012 τα τεκμήρια διαβίωσης ανέρχονται σε απαγορευτικά επίπεδα για τους περισσότερους εξαιτίας της κατοχής κάποιου σπιτιού αλλά και από τη μεγάλη μείωση που παρατηρείται στα εισοδήματα τόσο των στελεχών επιχειρήσεων όσο και σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Η αρχή έγινε από κάποιους αυτόνομους ιδιώτες οι οποίοι ακολουθώντας το γράμμα του νόμου και βέβαια επωφελούμενοι πως το μοντέλο τους κυκλοφορούσε και με μικρότερο κινητήρα προέβησαν στη νόμιμη αντικατάσταση του κινητήρα τους μειώνοντας τα Τέλη Κυκλοφορίας, μηδενίζοντας την έκτακτη εισφορά ενώ παράλληλα μείωσαν τα ασφάλιστρα αλλά και την κατανάλωση καυσίμου.

Τα γνωστά κυκλώματα ενημερώθηκαν άμεσα για την εν λόγο εξέλιξη και από εκείνη τη στιγμή αναζητούσαν πελάτες με αυτοκίνητα 2 λίτρων και άνω ώστε να τους προτείνουν με το αζημίωτο βέβαια την αλλαγή του κινητήρα τους.

Η πρώτη ενέργεια των ιδιωτών είναι απολύτως νόμιμη και βέβαια κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει καθώς όλα έγιναν σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Στην δεύτερη περίπτωση όμως οι τόσο οι κάτοχοι των ΙΧ όσο και οι υπεύθυνοι της αλλαγής του κινητήρα κάποιου αυτοκινήτου η οποία έγινε μόνο στα χαρτιά οι κυρώσεις που προβλέπονται είναι πολύ βαριές...

Ειδικές περιπτώσεις

Υπάρχουν βέβαια κάποιες περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχουν χαμηλότερου κυβισμού κινητήρες σε κάποια μοντέλα με αποτέλεσμα τα κυκλώματα να προβαίνουν σε αντικατάσταση κινητήρα άλλης εταιρείας κοινώς πατέντα οι οποίες είναι διαδεδομένες κυρίως στα οχήματα που προέρχονται από τον ΟΔΔΥ. Αλλωστε σε πάρα πολλές αγγελίες οχημάτων τα οποία προέρχονται από τον ΟΔΔΥ βλέπουμε πολύ μεγάλα τζιπ να τα κινούν ακόμη και κινητήρες 1.600 κ.εκ. ενώ από το εργοστάσιο τα συγκεκριμένα ΙΧ έβγαιναν με κινητήρες 2,5 λίτρων!

Μάλιστα στις αγγελίες αναγράφεται με έντονα γράμματα πως για Τέλη Κυκλοφορίας καταβάλλουν μόλις 250 ευρώ ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να καταβάλλουν περισσότερα από 800 ευρώ...

ΚΤΕΟ μέσω ΦΑΞ!

Τα κυκλώματα που αναλαμβάνουν τους υποκυβισμούς των κινητήρων αναλαμβάνουν και να περάσουν από ΚΤΕΟ τα “περίεργα” αυτοκίνητα έναντι βέβαια αμοιβής η οποία ξεκινά από τα 300 ευρώ και μπορεί να φθάσει έως και τα 1.500 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να μεταβεί το αυτοκίνητο στις γραμμές ελέγχου των ΚΤΕΟ!

Η διαδικασία είναι γνωστή σε όλους και η αποστολή των Δελτίων Τεχνικών Ελέγχων γίνεται μέσω φαξ ενώ τα αυτοκόλλητα παραλαμβάνονται είτε μέσω ταχυδρομείου είτε μέσω ιδιωτικών εταιρειών courier.
Πάντως η απόφαση του υπουργείου βάσει της οποίας πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες (οι οποίες τραβούν 4 φωτογραφίες στο κάθε όχημα από διαφορετικά πλευρά) έως τις 10 Ιουνίου του 2012 σε όλα τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ ώστε να πιστοποιείται η παρουσία των ελεγχόμενων ΙΧ στις γραμμές ελέγχου αναμένεται να βάλει “φρένο” στο φαινόμενο. Ωστόσο για τα Δημόσια ΚΤΕΟ που δεν έχουν ακόμη πιστοποιηθεί αλλά ούτε διαθέτουν μηχανοργάνωση συνδεδεμένη με το υπουργείο Μεταφορών δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο και θα συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς κανένα έλεγχο!

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για αλλαγή κινητήρα

● Αίτηση - υπεύθυνη δήλωση (το παρόν έντυπο)

● 'Αδεια κυκλοφορίας του οχήματος

● Τιμολόγιο αγοράς κινητήρα ή δελτίο παροχής υπηρεσιών τοποθέτησης αυτού

● Παραστατικό καταβολής ισχύοντος τέλους αδείας οχήματος από τράπεζα συμβεβλημένη με την αρμόδια Ν.Α. (Το ποσό που πρέπει να καταβληθεί γνωστοποιείται στον ενδιαφερόμενο από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών)

● Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 διπλωματούχου μηχανολόγου μηχανικού ή πτυχιούχου τεχνολόγου μηχανολόγου-μηχανικού, στην οποία θα δηλώνονται τα πλήρη στοιχεία του νέου κινητήρα και θα αποτυπώνεται ο τύπος του και ο αριθμός πλαισίου σύμφωνα με την 20270/73 όπως ισχύει

● Πιστοποιητικό καυσαερίων το οποίο εκδίδεται από την Δ/νση ΚΤΕΟ-Ελληνικό (Απαιτείται για αυτοκίνητα νέας ή αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.)

● Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 διπλωματούχου μηχανολόγου μηχανικού ή πτυχιούχου μηχανολόγου-μηχανικού και του υπευθύνου λειτουργίας συνεργείου επισκευής αυτοκινήτων που λειτουργεί νόμιμα, στις εγκαταστάσεις του οποίου έγιναν οι σχετικές εργασίες. (Απαιτείται για διασκευή κινητήρων ή συστημάτων του αυτοκινήτου)

● Επιστολή του εργοστασίου κατασκευής ή της επισήμου αντιπροσωπείας, που εκπροσωπεί στην Ελλάδα το εργοστάσιο κατασκευής. Μπορεί να υποβληθεί η σχετική τεχνική μελέτη διπλωματούχου μηχανολόγου μηχανικού ή πτυχιούχου τεχνολόγου μηχανολόγου - μηχανικού, με την οποία θα προσδιορίζονται τα συστήματα του αυτοκινήτου, που ενδέχεται να απαιτείται η αντικατάστασή των, εφόσον επηρεάζονται από το νέο κινητήρα και θα υπολογίζονται οι επί των αξόνων επιπτώσεις του νέου κινητήρα. (Απαιτείται για αυτοκίνητα νέας ή αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.)

Πηγή Ημερησία