Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

«Γκάζι» για ΕΣΠΑ και μεγάλους δρόμους περιφέρειας
Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι επισήμαναν πως οι προτάσεις για τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τους κανονισμούς της ΕΕ και να εγκριθούν πρώτα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ύστερα από την Κομισιόν
Η επανεκκίνηση του ΕΣΠΑ και των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της περιφέρειας, υπήρξε το αντικείμενο των πρώτων συναντήσεων που είχαν χθες με εκπροσώπους της κυβέρνησης ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη να ξεμπλοκάρουν τα συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία, όπως είπε, μπορούν να ανακόψουν την ύφεση και να προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης.
Ειδικότερα για τους μεγάλους οδικούς άξονες, επισήμανε πως γύρω από αυτούς κινούνται πολλές μικρές επιχειρήσεις και εξαρτάται μεγάλος αριθμός εργαζομένων, άμεσα ή έμμεσα. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι επισήμαναν πως οι προτάσεις για τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τους κανονισμούς της ΕΕ και να εγκριθούν πρώτα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ύστερα από την Κομισιόν.
Σύμφωνα με τον κ. Ράιχενμπαχ, η διαδικασία αυτή δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από έξι μήνες. Οπως είναι γνωστό, τον περασμένο Σεπτέμβριο ο επίτροπος Χαν δεσμεύτηκε για αλλαγή του χρηματοδοτικού μείγματος των έργων ώστε η ΕΕ να καλύψει το 95% του προγράμματος (συνολικά 20,4 δισ. ευρώ) και η Ελλάδα το 5%. Η πρόταση αυτή όμως προϋποθέτει αλλαγή των κοινοτικών κανονισμών που διέπουν τις χρηματοδοτήσεις.
Η πορεία των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων αποτέλεσε το βασικό θέμα της συνάντησης των κοινοτικών με τον υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη. Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με τους παραχωρησιούχους για το τεχνικό αντικείμενο, ενώ συζητούνται τα νομικά κείμενα για τις αλλαγές των συμβάσεων.
Αισιοδοξία
Ο κ. Μαγκριώτης επισήμανε πως το υπουργείο Υποδομών βρίσκεται σε κοινή κατεύθυνση με την Κομισιόν και εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία κατά τα τέλη Φεβρουαρίου 2012, ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να ξεκινήσουν τα έργα στους τέσσερις αυτοκινητόδρομους.
Μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει ενημέρωση όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών και των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο για τα παραπάνω θέματα, πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες για τις αλλαγές στον κανονισμό.
Προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων
Η απελευθέρωση πόρων από το ΕΣΠΑ και η προσέλκυση κεφαλαίων από εγχώριους και ξένους επενδυτές αποτελούν τα μεγάλα στοιχήματα για την ελληνική οικονομία, ώστε να ανακοπεί η ύφεση και να υπάρξουν ευκαιρίες απασχόλησης. Αυτό υπογράμμισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γιοχάνες Χαν, παρουσία του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ ο υπουργός τόνισε: «Σημασία δεν έχει μόνο να παρουσιάζουμε καλύτερους αριθμούς, αλλά κυρίως σημασία έχει να δίνουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις, να δίνουμε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να πάρουν μέρος σε μια πραγματική οικονομική δραστηριότητα» πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: Έθνος
New York Times: Η ζωή με τη δραχμή
Η εφημερίδα συγκεντρώνει τα «καταστροφολογικά σενάρια» και τις επιστημονικές εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα μίας δυνητικής ημέρας εξόδου από το ευρώ.
Οπως γράφει σε άρθρο της, ένα Σάββατο απόγευμα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την απόφαση. Την Δευτέρα, αντί για τις συνηθισμένες τους δουλειές το πρωί, οι Ελληνες οργισμένοι θα σχηματίζουν ουρές μπροστά στις σμπαραλιασμένες πόρτες των τραπεζών, προσπαθώντας να πάρουν τις καταθέσεις τους που θα έχουν παγώσει.
Η αξία της δραχμής θα υποχωρήσει άνω του 60% σε σχέση με το ευρώ, ενώ οι τιμές θα κάνουν άλμα στα λίγα καταστήματα που θα τολμήσουν να ανοίξουν.
Σύντομα, η ροή ξένης χρηματοδότησης θα διακοπεί, καθώς η Ελλάδα στο πλαίσιο της κίνησης του πρωθυπουργού χρεοκοπεί.
Καθώς η χώρα βυθίζεται στο χάος, η στρατιωτική ηγεσία αναλαμβάνει τον έλεγο της κυβέρνησης.
Αυτή η τρομακτική αλυσίδα γεγονότων μπορεί να μην συμβεί πραγματικά, αλλά ο κίνδυνος ότι η Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα βαριά τραυματισμένη από την κρίση, θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί. Αυτός ήταν εν πολλοίς και ο λόγος που οι ηγέτες υιοθέτησαν την περασμένη εβδομάδα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, με την ελπίδα να ενισχύσουν τις 17 χώρες της Ευρωζώνης με ένα ακόμη σφικτότερο πλάισιο ελέγχου.
Αν και επισήμως κανείς στην Ευρωζώνη δεν συζητά το ενδεχόμενο αποχώρησης κάποιας χώρας, το τεράστιο κόστος που συνοδεύει η παραμονή σε αυτήν κάνει πολλούς -και ειδικά τους Ελληνες- να εξετάζουν λεπτομερώς τι θα συνέβαινε εάν μία χώρα εγκατέλειπε το κοινό νόμισμα.
«Θα πρέπει να μην έχουμε αυταπάτες ότι επί του παρόντος δεν βρισκόμαστε στο τρένο της δραχμής», λέει ο Ιάσων Μανωλόπουλος, διαχειριστής hedge fund. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταλήξουμε εκεί, αλλά αυτή είναι η πορεία μας σήμερα».
Αν και ο πρώην υποδιοικητής της ΕΚΤ και αφοσιωμένος φίλος του ευρώ δήλωσε εμφατικά ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη και όχι εκτός, επενδυτικές τράπεζες, οικονομολόγοι και νομικοί συνεχίζουν να ερευνούν τις πιθανές εξελίξεις μίας επιστροφής στη δραχμή. Τις τελευταίες ημέρες η Nomura και η UBS δημοσίευσαν αναλυτικές μελέτες. Η πρώτη προβλέπει υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 60% σε σχέση με τη δραχμή, ενώ η δεύτερη προχωράει περαιτέρω προειδοποιώντας για υπερπληθωρισμό, απειλή πραξικοπήματος και πιθανό εμφύλιο σε μία χώρα που θα εγκατέλειπε ατάκτως την ευρωζώνη με χρεοκοπία.
Μία από τις πλέον λεπτομερείς μελέτες παρουσίασε ο Ερικ Ντόρ, οικονομολόγος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Λιλ της Γαλλίας. Στο έργο του «Εγκαταλείποντας την Ευρωζώνη: Οδηγίες Χρήσης», ο συντάκτης ξεκινά με το προφανές: μία επιστροφή στη δραχμή θα ξεκινήσει με άμεσο πάγωμα των καταθέσεων.
Για να μην βγουν εκτός συνόρων οι υπόλοιπες αποταμιεύσεις των πανικόβλητων Ελλήνων, θα σταματήσουν και οι μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό. Αναπόφευκτα το νέο νόμισμα θα υποστεί μείωση της αξίας του, ενώ οι λογαριασμοί σε «νέες δραχμές» θα παραμένουν παγωμένοι.
Τα καταστήματα θα υποχρεωθούν να δέχονται υποκατάστατα του ευρώ ή την υποτιμημένη εκδοχή τους που θα κυκλοφορεί εντός της Ελλάδας μέχρι να τυπωθούν από την κεντρική τράπεζα αρκετές νέες δραχμές για να αντικατασταθούν τα 200 δισ. ευρώ σε ρευστό που υπάρχουν σήμερα στην αγορά.
Το ίδιο διάστημα η Ελλάδα θα έχει μετατραπεί σε παρία του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Οι τουρίστες θα την θεωρούν παράδεισο ευκαιριών, αλλά οι περισσότεροι Ελληνες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν εκτός συνόρων. «Ελπίζω να μη συμβεί, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», υποστηρίζει ο κ.Ντορ.
Ο βρετανός νομικός Τσαρλς Πρόκτορ πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, καθώς έχει μελετήσει τις νομικές πλευρές του ζητήματος. «Πρέπει να αναγνωριστεί ότι ένα κοινό νόμισμα δεν εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα οικονομιών», όπως λέει, έτσι μερικές χώρες μέλη «πρέπει να αποχωρήσουν ώστε να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους».
Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων σε μία περίπτωση εξόδου θα αντιμετώπιζαν ουσιαστικά χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς η αγορά δεν θα δεχόταν να πληρωθεί σε υποτιμημένες «νέες δραχμές», σημειώνει. Και αυτό μπορεί να «πλήγωνε» τις ευρωπαϊκές εμπορικές τράπεζες, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υπέφερε περισσότερο, καθώς κατέχει περίπου 60 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.
Χωρίς στήριξη του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα αδυνατούσε να δανειστεί από το εξωτερικό, αλλά την ίδια ώρα με φτηνό νόμισμα και έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής, η Ελλάδα θα έβλεπε δραστική βελτίωση της προοπτικής επιστροφής της στην ανάπτυξη.
Αν και λίγοι, οι Ελληνες οικονομολόγοι που υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή, τονίζουν ότι είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των χρόνιων ελλειμμάτων. Ο Θεόδωρος Μαριόλης, οικονομολόγος στο Πάντειο πανεπιστήμιο, υποστηρίζει ότι μία υποτίμηση 50% ή και περισσότερο στο νέο ελληνικό νόμισμα θα περιόριζε το εμπορικό έλλειμμα χωρίς να εκτινάξει τον πληθωρισμό - κάτι που πολλοί συνάδελφοί θεωρούν «πολύ καλό για να είναι αληθινό».
Ακόμη κι έτσι, το εάν τα παραπάνω είναι μακροπρόθεσμη λύση για μία χώρα που απέτυχε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της παραμένει αμφιλεγόμενο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας εάν επιστρέψει στη δραχμή θα είναι να πείσει τους πολίτες να χρησιμοποιούν ένα υποτιμώμενο νόμισμα, όταν θα είναι διαθέσιμο το σταθερό ευρώ, υπογραμμίζει ο Χαλ Σκοτ, ειδικός στα διεθνή οικονομικά στη Νομική του Χάρβαρντ.
Αυτή η διαρκής τάση ανταλλαγής δραχμών με ευρώ θα προκαλούσε διαρκώς μεγαλύτερη υποτίμηση, οδηγώντας σε υπερπληθωρισμό. «Το πρόβλημα της υποτίμησης είναι το σοβαρότερο ... πραγματικά δεν ξέρω πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί», σχολίασε ο Σκοτ σε σχετική ερώτηση.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Απολύσεις στο Δημόσιο και αναστολή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας απαιτεί ο Τόμσεν
Κεραυνούς έριξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Π. Τόμσεν συστήνοντας στη ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιθετικό κλείσιμο οργανισμών και απολύσεις υπαλλήλων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ενδεχόμενο αναστολής της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Αναφέρθηκε δε και στους υψηλούς μισθούς των εταιρειών δικτύων (ΔΕΚΟ) στέλνοντας μήνυμα ότι έρχονται και νέες περικοπές.
Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει κάποια ταμπού τα οποία σχετίζονται με την λειτουργία του Δημόσιου τομέα.
«Η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει πιο επιθετικά το θέμα του κλεισίματος κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών και ίσως πρέπει να δεχθεί σε αυτή τη διαδικασία μη εθελοντικές περικοπές θέσεων εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις είναι ο βασικός λόγος που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται. Προέβλεψε δε ότι η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει το 6%.
Πρόσθεσε ότι έχουν χαθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και πως το έλλειμμα θα φθάσει το 10% του ΑΕΠ.
Επανέλαβε, ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Με καθυστέρηση μιας εβδομάδας το επίδομα ανεργίας
Με καθυστέρηση μιας εβδομάδας θα καταβληθούν από τον ΟΑΕΔ τα επιδόματα ανεργίας του Ιανουαρίου και το δώρο των Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους. Ο ΟΑΕΔ θα εξοφλήσει στις 19 Δεκεμβρίου κρατικό ομόλογο 260 εκατ. ευρώ και έτσι οι παροχές θα καταβληθούν αντί για σήμερα 14 Δεκεμβρίου στις 21 Δεκεμβρίου. Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Τετάρτη:
- Θα καταβάλλεται στους επιδοτούμενους ανέργους το δώρο Χριστουγέννων 2011 και προπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας που καταβάλλονται κανονικά από 21/12/2011 μέχρι και 1/1/2012.
- Θα προπληρώνονται τα επιδόματα που έχουν εγκριθεί για τους μακροχρόνια ανέργους, τα οποία θα καταβάλλονταν κανονικά μέχρι και 1/1/2012.
- Θα καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων των δικαιούχων της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη Διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Σημειώνεται ότι το δώρο είναι ένα επιπλέον επίδομα ανεργίας σε όσους έχουν παραμείνει άνεργοι για 4 μήνες (από την 1η Μαΐου και μετά) ή 6 ημερήσια επιδόματα ανεργίας για καθέναν συμπληρωμένο μήνα ανεργίας (εφόσον ο άνεργος επιδοτείται για διάστημα μικρότερο των 4 μηνών).
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Οργή για το φιάσκο με την «επιχείρηση-χειροπέδες»
Στα δίχτυα της Δικαιοσύνης πιάστηκαν τρεις ακόμη μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι συνολικά χρωστούν πάνω από 13,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο, όπως και στις προηγούμενες συλλήψεις (περισσότερες από σαράντα), το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Οι συλληφθέντες, αφού περάσουν μερικές ώρες στο Αυτόφωρο, τελικά αφήνονται ελεύθεροι, είτε έχοντας κάνει διακανονισμό και πληρώνοντας μέρος από την οφειλή τους, είτε έχοντας καταδικαστεί έως τρία χρόνια με αναστολή, οπότε πηγαίνουν στο σπίτι τους ανενόχλητοι.
Το θέμα που έχει προκύψει με τις συλλήψεις «επωνύμων» κι όχι μόνο, που, ωστόσο, δεν τιμωρούνται από τη Δικαιοσύνη, έχει προκαλέσει -μέχρι στιγμής- σιωπηρές αντιπαραθέσεις των «ράμπο» του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας από τη μία πλευρά και των δικαστικών αρχών από την άλλη. Οι μεν κάνουν λόγο για φιάσκο αναφερόμενοι στην «επιχείρηση - χειροπέδες», οι δε ότι έχουν «δεμένα τα χέρια τους», ειδικά για τους επιχειρηματίες που συλλαμβάνονται αλλά που υποστηρίζουν ότι έχουν καταθέσει αίτηση στο άρθρο 99. Ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος επιτρέπει σε όσους έχουν μπει στο άρθρο 99 να το επικαλεστούν και να μην φυλακιστούν, παίρνοντας παράταση ορισμένων μηνών προκειμένου να διευθετήσουν τις οφειλές τους.
Οργή, όμως, έχει προκαλέσει και η υπόθεση φοροφυγάδων που δεν έχουν καταβάλει ΦΠΑ εκατομμυρίων και παρ' όλα αυτά καταφέρνουν να μην μπουν ούτε μία ημέρα στη φυλακή.
Ρύθμιση
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα επίκειται νομοθετική ρύθμιση ώστε να τιμωρούνται παραδειγματικά ακόμη και οι επιχειρηματίες που έχουν υπαχθεί στο 99, αλλά κυρίως να είναι πιο σκληρές οι δικαστικές αρχές με το αδίκημα της μη καταβολής ΦΠΑ. Το συγκεκριμένο αδίκημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως υπεξαίρεση κακουργηματικής μορφής επειδή ο φόρος προεισπράττεται. Οι δικαστές μπορούν να προφυλακίσουν το κατηγορούμενο για κακούργημα όταν κρίνεται ύποπτος φυγής ή κρίνεται ύποπτος να διαπράξει κι άλλα εγκλήματα.
Πάντως, εκτιμάται ότι τις τελευταίες ημέρες εισπράχθηκαν μόλις 7 εκατ. ευρώ από διακανονισμούς που έκαναν μεγάλοι χρεοφειλέτες. Χθες πάντως η «επιχείρηση - χειροπέδες» έβαλε άλλους τρεις επιχειρηματίες στο στόχαστρο. Ο πρώτος είναι ο Σπύρος Γερόλυμος, διαχειριστής εταιρείας που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία ειδών διατροφής και τα χρέη της ανέρχονται σε 7.090.324,88 ευρώ. Συνελήφθη την ημέρα της γιορτής του έξω από το σπίτι του.
Παράλληλα, υπεργολάβος της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και αντιπρόεδρος επιχείρησης υδραυλικών στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν χθες, ο μεν πρώτος για χρέη πάνω από 6,5 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, ο δε δεύτερος για μη απόδοση ΦΠΑ το τελευταίο εξάμηνο, ύψους 95.071 ευρώ.
Αστυνομικοί της ασφάλειας Πτολεμαΐδας συνέλαβαν χθες το πρωί τον 41 χρόνων υπεργολάβο Ιωάννη Αποστολίδη, ο οποίος ασχολείται με υπεργολαβίες της ΔΕΗ, με εκκρεμή χρέη προς το Δημόσιο συνολικού ποσού 6.518.739,17 ευρώ.
Σύλληψη
Αργά το απόγευμα, την πόρτα του ανακριτή πέρασε επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για μη καταβολή ΦΠΑ. Ο Θεόφιλος Μηνασίδης, αντιπρόεδρος της ομώνυμης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα των υδραυλικών και της θέρμανσης, με έδρα την οδό Μοναστηρίου, συνελήφθη χθες από αστυνομικούς της Ασφάλειας.
Ο 45χρονος επιχειρηματίας δεν απέδωσε ΦΠΑ ύψους 95.071,68 ευρώ από την 1η Απριλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2011.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Τόμσεν: To ΔΝΤ έκανε λάθη. Τώρα όχι νέους φόρους αλλά ¨ψαλίδι¨ στις δαπάνες
Οχι άλλους φόρους και δραστική περικοπή των δαπανών συστήνει ο κ. Πολ Τόμσεν. Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης από την Αθήνα, όπου βρίσκεται με τα υπόλοιπα στελέχη της Τρόϊκα. τόνισε ότι "κλειδί" για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, άρα και της επιτυχίας του προγράμματος, είναι η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI).
Ο κ. Τόμσεν δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδουν το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι στη συμμετοχή των τριών μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, αλλά και τη δέσμευσή για τους στόχους και τις κύριες πολιτικές του προγράμματος. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ οι αποκλίσεις στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων πιθανότατα οφείλονταν και στην απουσία συναίνεσης.
Πάντως έδειξε να αναγνωρίζει ότι έγιναν και λάθη από την πλευρά του Ταμείου αναφερόμενος στην μεγάλη έμφαση που έδωσαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στη φορολόγηση, ενώ πρόσθεσε ότι το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον δημιουργεί δυσκολίες και επηρεάζει την Ελλάδα. Ο κ. Τόμσεν πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται και από την ανάπτυξη (που δεν υπάρχει).
Στην έκθεσή του, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο κ. Τόμσεν αναφέρεται στην άμεση ανάγκη, να υπάρξει υψηλή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να μειωθεί κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ και τονίζεται ότι στην περίπτωση που χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να διασφαλιστεί "η ιδιωτική διοίκηση τους".
Το Ταμείο καλεί "τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές αρχές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού" -(εννοεί την καθολική συμμετοχή των ιδιωτών)- καθώς χωρίς το γενναίο "κούρεμα" το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Στην αξιολόγηση του Προσωπικού (Staff Appraisal), "αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα στην υλοποίηση του προγράμματος της, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, και αυτό παρά τη σοβαρή μείωση του ΑΕΠ το 2010 και το 2011".
Πάντως, ο κ. Τόμσεν ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη ότι οι συζητήσεις για το PSI "πηγαίνουν καλά", αναμένει όπως είπε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις αρχές του 2012, αν και άλλες πηγές υποστηρίζουν πως «τα πράγματα δεν πάνε καλά». Για τον αξιωματούχο του ΔΝΤ, που παραμένει αισιόδοξος, είναι προϋπόθεση η καθολική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Τόμσεν απέφυγε να απαντήσει ερώτημα που αφορούσε τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους και τα εμπόδια που τίθενται από το Καταστατικό του Ταμείου για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Αναφέρθηκε στην πολιτική δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών ότι «θα κάνουν ο,τι απαιτείται για να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα».
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ απέφυγε επίσης να μιλήσει για την ανάγκη νέων μέτρων το 2012, αλλά ομολόγησε πως είναι δύσκολη η επίτευξη των στόχων που τέθηκαν για τη φετινή χρονιά. Αναφέρθηκε σε ύφεση 6% φέτος και 3% του χρόνου, ενώ ζήτησε την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δραστική μείωση των δαπανών, αναγνωρίζοντας ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια των Ελλήνων φορολογουμένων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Η τρόικα δεν απέδωσε ΦΠΑ 92.000 ευρώ στο ελληνικό δημόσιο
Στη Βουλή έφθασε το θέμα του αυτοκινήτου της τρόικα, όσον αφορά τον ΦΠΑ για τον εκτελωνισμό του.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης επανήλθε στο θέμα των παρατυπιών του αυτοκινήτου των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταθέτοντας νέα ερώτηση στο κοινοβούλιο προς τους υπουργούς Υποδομών, Περιβάλλοντος και Οικονομικών.
«Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το συγκεκριμένο αυτοκίνητο εκτελωνίστηκε ως συμβατικό αυτοκίνητο και όχι ως θωρακισμένο, με συνέπεια το κράτος να μην εισπράξει το αντίστοιχο ΦΠΑ. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι εργασίες θωράκισης κοστίζουν τουλάχιστον 100.000 €, διαπιστώνει κανείς ότι το ελληνικό δημόσιο απώλεσε έσοδα από 23.000 ως και 92.000€. Το παραπάνω γεγονός είναι εξοργιστικό απέναντι στον ελληνικό λαό, όταν αυτοί που μας ζητάνε δημοσιονομική πειθαρχεία, περικοπή των εισοδημάτων και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, είναι οι πρώτοι που διαφεύγουν των υποχρεώσεων τους» καταλήγει στην ερώτηση του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ΕΠΕΝΔΥΣΗ”
Μείωση μισθών σχεδιάζει το 70% των επιχειρήσεων
To 70% των 2.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας σχεδιάζουν να μειώσουν τις αποδοχές του προσωπικού τους, το 28% να περιορίσουν τον αριθμό των εργαζόμενων, ενώ πάνω από το 52% των επιχειρήσεων περιμένει μείωση πωλήσεων το επόμενο δωδεκάμηνο, μετά από σωρευτική πτώση της τάξης του 20% τα 2009 και το 2010. Ταυτόχρονα οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 50%.
Τα στοιχεία αποκαλύπτει έρευνα του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου και αφορούν όχι μόνον τις 2.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις που απασχολούν περί τους 3.000 εργαζόμενους, αλλά και αυτές που στην πλειονότητά τους είναι εξαγωγικές και πραγματοποίησαν κέρδη το 2010.
«Στο οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας των τελευταίων δύο χρόνων προστέθηκε τώρα και η έλλειψη εμπορικής πίστης για τη χώρα και τις επιχειρήσεις, που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής κατά την παρουσίαση της έρευνας, ενώ ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι αν αποτύχει η προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας η οικονομική κρίση μπορεί να μετατραπεί σε κοινωνική κρίση.
Το διάστημα
Από την έρευνα, η οποία διεξήχθη από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2011 με τη συνεργασία του Πολυτεχνείου Αθηνών και της Public Issue προκύπτει πως η οικονομική κρίση επηρεάζει το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας. Οι επιχειρήσεις εμφανίζονται αρκετά εκτεθειμένες στην έλλειψη ρευστότητας κυρίως λόγω του αντίστοιχου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους (48%) αλλά και λόγω της περιορισμένης έως ανύπαρκτης χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα (36,5% των επιχειρήσεων).
Η μείωση του τραπεζικού δανεισμού είναι καθοριστική στον κατασκευαστικό κλάδο - πάνω από το 60% των κατασκευαστικών εταιριών δηλώνει ότι αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Στον τομέα αυτό παρατηρείται η μεγαλύτερη έκθεση στην κρίση, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, του περιορισμού των πληρωμών/εργασιών από βασικό πελάτη, το Δημόσιο.
Οι επιχειρήσεις μεταποίησης αντιμετωπίζουν εντονότερο πρόβλημα ρευστότητας λόγω αμεσότερων πληρωμών σε προμηθευτές εξωτερικού και πίεσης από ανταγωνιστές χαμηλού κόστους, ενώ η μετατόπιση του αγοραστικού προτύπου σε φθηνότερες κατηγορίες αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες γα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.
Η γραμμή άμυνας των επιχειρήσεων για το επόμενο δωδεκάμηνο εστιάζεται στη «συγκράτηση-μείωση μισθών», όπως απαντά το 69% των επιχειρήσεων, οι περικοπές σε πριμ/έμμεσες παροχές (43%), η μείωση τιμών (34%), η προσαρμογή του χρόνου εργασίας (34%) και η μείωση του αριθμού των απασχολούμενων (28%). Οσες επιχειρήσεις είναι εξαγωγικές εμφανίζουν υψηλότερες αντοχές στην κρίση καθώς υποκαθιστούν μέρος των απωλειών του τζίρου τους από την εγχώρια αγορά.
Αύξηση
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρήσεις που περιμένουν αύξηση πωλήσεων για το 2011 είναι το 54% των εξαγωγικών επιχειρήσεων, το 87% όμως αυτών δηλώνουν ότι η αύξηση δεν θα ξεπεράσει το 10%. Μόνον το 45% από τις 2.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Για τη μεταποίηση πάντως το ποσοστό αυτό φθάνει στο 70%. Στις εξαγωγικές επιχειρήσεις οι εξαγωγές αποτελούν κατά μέσο όρο το 30% του τζίρου τους.
Συνολικά, την περίοδο 2010/09 οι επιχειρήσεις του δείγματος εμφανίζουν μείωση πωλήσεων 11% και εκτιμούν περαιτέρω μείωση κατά 7% το 2011. Το 52,3% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι θα κλείσει τη φετινή χρονιά με μείωση πωλήσεων και μόνον το 10% περιμένει αύξηση.
Επενδυτικά σχέδια
Στον τομέα των επενδύσεων, ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων μειώνεται κατά 50% και σε αξία κατά 40%. Στη μεταποίηση η μείωση των επενδύσεων φθάνει στο 29%. Την περίοδο 2009-2010 οι επενδύσεις των εταιρειών του δείγματος έφθασαν στα 5,16 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι το 73% των επιχειρήσεων που επενδύουν στη διετία 2011-2012 είχαν κέρδη το 2010, ότι οι δύο στις τρεις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν επενδύσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ το 2011-2012 είχαν κάνει μεγάλες επενδύσεις το 2009-2010 και ότι το 63% όσων επενδύουν άνω του 1 εκατ. ευρώ την περίοδο 2011-2012 εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους φέτος θα αυξηθούν ή θα μείνουν σταθερές.
«Bουτιά» στην οικοδομή
Nέα «βουτιά» σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα τον Aύγουστο. Oι νέες οικοδομικές άδειες μειώθηκαν 14,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ με βάση τον οικοδομικό όγκο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 11,4%.
Σε επίπεδο οκταμήνου Iανουαρίου - Aυγούστου, ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών υποχώρησε κατά 30,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ ο οικοδομι­-κός όγκος μειώθηκε κατά 37,3%.
Εμπορική πίστη
«Στο οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας των τελευταίων δύο χρόνων προστέθηκε τώρα και η έλλειψη εμπορικής πίστης για τη χώρα και τις επιχειρήσεις, που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής.
Κοινωνική κρίση
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι αν αποτύχει η προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας η οικονομική κρίση μπορεί να μετατραπεί σε κοινωνική κρίση.
Μεταποίηση
Οι επιχειρήσεις μεταποίησης αντιμετωπίζουν εντονότερο πρόβλημα ρευστότητας λόγω αμεσότερων πληρωμών σε προμηθευτές εξωτερικού και πίεσης από ανταγωνιστές χαμηλού κόστους.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Η Unisystems του Φέσσα που υποκαθιστά το υπ. Οικονομικών!

http://www.newpost.gr/moneypost/post/91969/%CE%A4%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%BF%C


 
  
Το μεγάλο μυστικό του Ε9 και η νέα φοροεπιδρομή σε ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες

Μία απίστευτη ιστορία ελληνικής φορολογικής τρέλας με πρωταγωνιστές την Unisystems, τον «χορηγό» του δημοσίου και το υπουργείο οικονομικών.


Ας ξεκινήσουμε από την είδηση που ενδιαφέρει τους περισσότερους: το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να ανακοινώσει παράταση τουλάχιστον ενός μήνα στη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των εντύπων Ε9 μέσω των οποίων οι Έλληνες ιδιοκτήτες καλούνται να διορθώσουν τα λάθη τόσο στο φετινό όσο και στα προηγούμενα έντυπα με τη χρήση των οποίων δηλώνουν την ακίνητη περιουσία τους. 

Ο λόγος της παράτασης είναι προφανής: μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα ουσιαστικά όλοι οι Έλληνες πρέπει να ελέγξουν με ποιο τρόπο έχει αποτυπωθεί η περιουσιακή τους κατάσταση στα ηλεκτρονικά αρχεία της εφορίας καθώς με βάση αυτή την εικόνα, θα υπολογιστούν τέσσερις φόροι: το ΕΤΑΚ του 2009, ο ΦΑΠ του 2010, ο ΦΑΠ του 2011 και η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα. 

Πέρα από την είδηση, υπάρχει όμως και πλούσιο παρασκήνιο, φορολογικό αλλά και επιχειρηματικό. Αν δεν υπήρχε αυτό το παρασκήνιο, ίσως σήμερα να μην ήμασταν όλοι υποχρεωμένοι να πληρώνουμε εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ στη ΔΕΗ για το περίφημο χαράτσι.

Διαβάστε το λόγο και θα το διαπιστώσετε. 

Όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, στο υπουργείο Οικονομικών είχε τεθεί για πρώτη φορά σε λειτουργία το περίφημο «ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο». Τι ήταν αυτό; Μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με καταχωρημένα τα στοιχεία όλων των ιδιοκτησιών στη χώρα ανά ιδιοκτήτη. Πατούσε δηλαδή ο έφορος τον ΑΦΜ του τάδε, και έβλεπε ποιες ιδιοκτησίες έχει στο όνομά του. Χρόνια χρειάστηκε για να δημιουργηθεί αυτό το περιουσιολόγιο. Και κόπος από την πλευρά των φορολογουμένων οι οποίοι κλήθηκαν τουλάχιστον δύο φορές να υποβάλλουν ξανά και ξανά τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους. 

Το περιουσιολόγιο λειτούργησε για πρώτη φορά –με προβλήματα- μέσα στο 2009 και το ελληνικό δημόσιο κατάφερε για πρώτη φορά να εισπράξει το περίφημο ΕΤΑΚ (Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας). Ένας τέλος το οποίο ζητούσε από όλους τους Έλληνες να πληρώσουν ένα χαμηλό ποσό το οποίο να αντιστοιχεί στο 0,1% της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς λίγο πριν τις εκλογές του 2009 και το υπουργείο Οικονομικών έβαλε στα ταμεία του αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Ποια ήταν η μόνη δουλειά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβε μετά τον Οκτώβριο; Απλώς να κρατά τη βάση δεδομένων ενημερωμένη έτσι ώστε να μπορέσει να επαναλάβει την είσπραξη του φόρου και τα επόμενα χρόνια. 

Αποδείχτηκε, όμως, ότι ούτε αυτό δεν έκανε. Ύστερα από αδικαιολόγητες καθυστερήσεις έμπλεξε στην ιστορία την εταιρεία Unisystems του επιχειρηματία Θ. Φέσσα (γνωστός στους περισσότερους από τη θητεία του στον ΣΕΒ και από την εταιρεία πληροφορικής Infoquest). 

Και τελικά η συγκεκριμένη εταιρεία, με απευθείας ανάθεση, κλήθηκε ουσιαστικά να κάνει τη δουλειά του υπουργείου Οικονομικών. Δηλαδή, να καταχωρήσει στο σύστημα τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων που έλειπαν από τη βάση δεδομένων. Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το οποίο δεν ενημερώνεται κάθε χρόνο και σωστά, παύει να είναι ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Αν για χρονικό διάστημα 2-3 ετών δεν ενσωματώνονται τα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες, τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές, είναι φυσικό το σύστημα να μην γνωρίζει πλέον ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης ενός ακινήτου. 

Αυτό και έγινε στην πράξη. Το Ελεγκτικό Συμβούλιο δεν ενέκρινε την απευθείας ανάθεση που επιχείρησε το υπουργείο Οικονομικών στην Unisystems. O χρόνος πέρασε και το περιουσιολόγιο έμεινε χωρίς ενημέρωση από το 2008. 

Για να ξεφύγει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το υπουργείο Οικονομικών κατέφυγε στην βοήθεια της Εθνικής Τράπεζας. Η Εθνική λειτουργεί αυτή τη στιγμή ως «χορηγός» του κράτους. Αυτή έχει συμβληθεί με την εταιρεία Unisystems προκειμένου να ξεκινήσει το «χτίσιμο» του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. 

Εδώ και μερικές εβδομάδες, το υπουργείο Οικονομικών –για την ακρίβεια η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων- ξανάρχισε να συνεργάζεται με την Unisystems προκειμένου να χτίσουν το περιουσιολόγιο. Κατέληξαν στην ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής την οποία εδώ και λίγες ημέρες πρακτικά καλείται να χρησιμοποιήσει όλη η Ελλάδα. Μέσω αυτής της εφαρμογής: 

Υποβάλλεται το έντυπο Ε9 –ηλεκτρονικά- της φορολογικής δήλωσης του 2011. Με αυτό τον τρόπο, πρέπει να περαστούν όλες οι μεταβολές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία την 1η Ιανουαρίου 2011: 

Διορθώνονται τα λάθη που έγιναν κατά την καταχώρηση των προηγούμενων εντύπων Ε9. 

Οριστικοποιείται η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης για τον κάθε φορολογούμενο. 

 Στην πράξη, όλοι οι φορολογούμενοι που δεν έχουν ακόμη παραλάβει το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ έτους 2009 θα πρέπει να «επισκεφτούν» την εφαρμογή για να διαπιστώσουν με ποια στοιχεία θα κληθούν να πληρώσουν. 

Και στο σημείο αυτό έρχονται οι καταγγελίες των λογιστών οι οποίοι καλούνται αυτές τις ημέρες να κάνουν τη δουλειά. Τι λένε; Ότι, στην πράξη, οι φορολογούμενοι μέσω των λογιστών τους, καλούνται να κάνουν αυτό που δεν έκανε το υπουργείο Οικονομικών και η εταιρεία Unisystems. Να ενημερώσουν την ηλεκτρονική βάση δεδομένων και να διορθώσουν τα λάθη. Μάλιστα, οι λογιστές συνειδητοποιούν ότι αν δεν διορθώσουν τα λάθη στα προηγούμενα έντυπα Ε9 (δηλαδή των ετών 2009 και 2010) δεν μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωση για το έτος 2011

Για μια ακόμη φορά, το… μπαλάκι πετάγεται στον πολίτη ο οποίος καλείται να φτιάξει αυτό που έπρεπε να έχει φτιάξει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου στη συνέχεια να φορολογηθεί. Με τα στοιχεία που θα συμπληρώσει τώρα, θα υπολογιστεί το ΕΤΑΚ του 2009, ο ΦΑΠ του 2010, ο ΦΑΠ του 2011 και η έκτακτη εισφορά στην ακίνητη περιουσία.


Αρίστος Οικονομίδης
Δεν κόβονται τα ¨δώρα΄. Η τρόικα ζητά μείωση του κατώτατου μισθού
Η τρόικα δεν μας έχει ζητήσει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, να καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, δεν έχει τεθεί ούτε θέμα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων που προβλέπουν μικρές αυξήσεις, αλλά η τρόικα θέτει θέμα κατώτατου μισθού στο πλαίσιο ρύθμισης για αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τον κ. Παπαδήμο για τις εκκρεμότητες του μεσοπρόθεσμου, επικουρικές συντάξεις και δαπάνες στα φάρμακα, για το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους που έχει ξεκινήσει, για τα προγράμματα προστασίας των ευπαθών ομάδων και τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, όπως η αυτεπιστασία στους δήμους.
Εν τω μεταξύ, με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - τρόικας για τη νέα δανειακή σύμβαση και την πιθανότητα «γέννησης» νέων απαιτήσεων από την πλευρά των ελεγκτών ολοένα και περισσότερες πολιτικές δυνάμεις λένε «όχι» στη λήψη πρόσθετων μέτρων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Μάχη τραπεζών με προσφορές και δόσεις για τα τέλη Ι.Χ.
Τα τέλη κυκλοφορίας είναι το νέο πεδίο μάχης των τραπεζών, που αναζητούν επιπλέον έσοδα αλλά και πελατεία μέσω της νέας οφειλής που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά έως το τέλος του χρόνου.
Προκειμένου να τα καταφέρουν, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δελεάζουν τους υποψήφιους πελάτες μέσω άτοκων δόσεων, αλλά και έκπτωσης που φτάνει στο 3% της αξίας των τελών, αρκεί οι οφειλέτες να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα.
Καθώς εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων παίρνουν την άγουσα προς την εφορία, την τράπεζα και το ταχυδρομείο, το ενδιαφέρον των τραπεζών είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Και αυτό γιατί εισπράττουν προμήθεια από το Δημόσιο αλλά και τόκους πιστωτικής κάρτας στην περίπτωση που δεν πληρωθεί εγκαίρως η οφειλή. Η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Marfin Bank και η Emporiki ήδη επιτρέπουν στους πελάτες τους να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας σε τρεις άτοκες δόσεις, ενώ εκτιμάται ότι αντίστοιχα προϊόντα θα διαθέσουν και άλλες τράπεζες.
Προϋπόθεση ώστε οι φορολογούμενοι να αξιοποιήσουν τα οφέλη των τραπεζών είναι να μην επιβαρυνθούν με τους τόκους των πιστωτικών καρτών. Δηλαδή, για να βγει κερδισμένος ο ενδιαφερόμενος, θα πρέπει κάθε μήνα να εξοφλεί το σύνολο της οφειλής του προς την τράπεζα. Στην αντίθετη περίπτωση επιβαρύνεται με ετήσιους τόκους της τάξεως του 20%, πολλαπλάσιους δηλαδή από το όφελος που έχει.
ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ. Παράλληλα, ήδη «τρέχουν» μια σειρά από προγράμματα οφειλών προς την εφορία (φόροι, πολυεκκαθαριστικό, περαίωση κ.λπ.). Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση που προκύπτει μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος είναι τουλάχιστον 5%, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές απολαμβάνουν επιπλέον προνόμια, όπως για παράδειγμα επιστροφή χρημάτων ή συλλογή πόντων, τους οποίους μετατρέπουν στη συνέχεια σε δώρα, ταξίδια ή άλλες παροχές.
Αναλυτικότερα, στη Eurobank οι πληρωμές προς το Δημόσιο μπορούν να πραγματοποιηθούν με πιστωτικές κάρτες της τράπεζας είτε στα καταστήματα είτε τηλεφωνικά. Οι πελάτες της, εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας, μπορούν να εξοφλούν την εφορία (σε τρεις άτοκες δόσεις), όπως επίσης την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος για τους ημιυπαίθριους, το ΕΤΑΚ και την περαίωση.
Η Τράπεζα Πειραιώς δίνει τη δυνατότητα σους πελάτες της να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο μέσω των πιστωτικών της καρτών έως και σε έξι δόσεις. Εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας, η δυνατότητα αφορά τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και το ΕΤΑΚ• ειδικά για τους ημιυπαίθριους η αποπληρωμή μπορεί να γίνει και σε 12 δόσεις.
Πρόσφατα η Marfin ανακοίνωσε ότι δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους κατόχους πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών να εξοφλούν, χωρίς κόστος, τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των τελών κυκλοφορίας.
Η Emporiki επιτρέπει στους πελάτες της να πληρώσουν έκτακτη εισφορά, τέλη ακινήτων και τέλη κυκλοφορίας με τις πιστωτικές κάρτες «Προνόμιο Υγείας» σε οποιαδήποτε ΔΟΥ και να κερδίσουν επιστροφή 3% επί του ποσού πληρωμής έως τις 31 Δεκεμβρίου.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Ελεύθεροι επαγγελματίες με μεγάλη ακίνητη περιουσία στο στόχαστρο της Εφορίας
Σε ελέγχους 1.700 ελεύθεροι επαγγελματιών με μεγάλη ακίνητη περιουσία προχωρά η Εφορία. Στην 5η αξιολόγηση καθορίζονται οι ακόλουθοι στόχοι για ελέγχους και έσοδα το 2012:
Ολοκλήρωση των 300 ελέγχων πόθεν έσχες και 325 έκτακτων έλεγχων (π.χ. ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων, απαλλαγές κ.λπ.) σε φορολογουμένους με τα υψηλότερα εισοδήματα, μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2012.
Συλλογή του 20% του συνόλου των φόρων και των προστίμων από νέους ελέγχους των μεγάλων φορολογούμενων εντός 3 μηνών από την ημερομηνία αξιολόγησης και συλλογή του 30% του συνόλου των φόρων και προστίμων από τους νέους ελέγχους εντός 6 μηνών από την ημερομηνία της βεβαίωσης.
Ολοκλήρωση των 1.700 ελέγχων σε ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2012.
Συλλογή του 20% του συνόλου των φόρων και των κυρώσεων από νέους ελέγχους στους πλουσιότερους φορολογούμενους εντός 3 μηνών από την ημερομηνία βεβαίωσης.
Συλλογή του 30% όλων των φόρων και προστίμων από τους νέους ελέγχους εντός 6 μηνών από την ημερομηνία βεβαίωσης.
Συλλογή τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές εντός τους 2012.
Ολοκλήρωση των 6.000 ελέγχων ΦΠΑ σε όσους δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, μέχρι το τέλος του 2012.
Συλλογή του 20% των φόρων και ποινών από τους νέους ελέγχους ΦΠΑ σε όσους δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις εντός 3 μηνών από την ημερομηνία βεβαίωσης και συλλογή του 30% των φόρων και προστίμων από νέους ελέγχους ΦΠΑ εντός 6 μηνών από την ημερομηνία της βεβαίωσης.
Αύξηση τουλάχιστον 7% του αριθμού των φορολογουμένων που υποβάλλουν εγκαίρως δηλώσεις ΦΠΑ
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Συμψηφισμός επιστροφής φόρου με έκτακτη εισφορά
Λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι που από τη μία έχουν επιστροφή φόρου εισοδήματος και από την άλλη πρέπει να πληρώσουν την ετήσια εισφορά επί των εισοδημάτων δίνει το υπουργείο Οικονομικών βάσει του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου.
Οι εφορίες μπορούν να προχωρήσουν σε αυτεπάγγελτη διαδικασία συμψηφισμού ώστε στην περίπτωση που κάποιος π.χ. έχει να λάβει επιστροφή φόρου 1.000 ευρώ και την ίδια στιγμή καλείται να πληρώσει 400 ευρώ ετήσια εισφορά και τέλος επιτηδεύματος αν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία, ώστε το τελικό ποσό της επιστροφής να διαμορφωθεί σε 600 ευρώ χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο φορολογούμενος. Μάλιστα αυτό συμβαίνει αυτόματα σε όσους περιμένουν να τους καταβληθεί η επιστροφή φόρου στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση.
Σε αρκετές περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι μόλις πάνε στην τράπεζα να εισπράξουν το ποσό της επιστροφής διαπιστώνουν ότι είναι λιγότερο από αυτό που αναγράφει το σημείωμα εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης και στη συνέχεια όταν ρωτούν να μάθουν τι έχει συμβεί η απάντηση που λαμβάνουν από την εφορία είναι ότι έχει γίνει αυτόματος συμψηφισμός της επιστροφής φόρου με το ποσό που πρέπει να καταβάλουν ως ετήσια εισφορά. Αυτό, από τη μία διευκολύνει τον φορολογούμενο που δεν χρειάζεται να πηγαίνει κάθε τρεις και λίγο στην εφορία, από την άλλη όμως εξασφαλίζει στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα εισπράξει τα ποσά της ετήσιας εισφοράς. Αυτό διότι σε αρκετές περιπτώσεις που δεν γίνεται συμψηφισμός μπορεί ο φορολογούμενος να εισπράξει την επιστροφή φόρου και μετά να μην πάει στην εφορία ή να καθυστερήσει σημαντικά να πληρώσει το ποσό της ετήσιας εισφοράς ή του τέλους επιτηδεύματος που αντιστοιχεί στα δηλωθέντα εισοδήματά του.
Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις εκείνων που ενώ είναι να λάβουν επιστροφή φόρου αυτό ακόμη δεν έχει συμβεί αλλά έχουν πληρώσει την ετήσια εισφορά. Αν είχε γίνει συμψηφισμός δεν θα χρειαζόταν να πληρώσουν κάποιο ποσό αφού από την επιστροφή θα αφαιρούσε η εφορία το ποσό της εισφοράς.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Ονόματα βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά
Σε 117 ανέρχονται συνολικά οι πρώην βουλευτές που διεκδικούν στην καρδιά της κρίσης αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ αυτών οι κ.κ. Ακης Τσοχατζόπουλος και Τάσος Μαντέλης.
Αναλυτικά από τη ΝΔ πρώην βουλευτές που κατέθεσαν αγωγές είναι: Νικ. Αγγελόπουλος, Παν. Αδρακτάς, Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ιωαν. Βαληνάκης, Δημ. Γαλαμάτης, Σταυρ. Δαϊλάκης, Γεωργ. Δεικτάκης, Θεοφ. Δημοσχάκης, Πέτρ. Δούκας, Ελεύθ. Ζαγορίτης, Σοφία Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γεώργ. Καλός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αναστ. Καραμάριος, Αντ. Καρπούζας, Θεόδ. Κασίμης, Νικ. Κατσαρός, Θεόδ. Κατσίκης, Σταυρ. Κελέτσης, Κεφαλογιάννης, Αθηνά Κόρκα - Κώνστα, Βασ. Κορκολόπουλος, Ιωάν. Κοσμίδης, (ευρωβουλευτής), Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεώργ. Κωνσταντόπουλος, Μιχ. Λιάπης, Αναστ. Λιάσκος, Λεων. Λυμπερακίδης, Άρια Μανούσου-Μπινοπούλου, Πέτρ. Μαντούβαλος, Παν. Μελάς, Αντων. Μπέζας, Μιχ. Μπεκίρης, Νικ. Νικολόπουλος, Γεώργ. Ορφανός, Βασ. Παππάς, Αριστ. Παυλίδης, Ιωάνν. Πλακιωτάκης, Αδάμ Ρεγκούζας, Γεώργ. Σαλαγκούδης, Δημ. Σαμπαζιώτης, Παν. Σκανδαλάκης, Θεοδ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αριστ. Σταθάκης, Νικ. Σταυρογιάννης, Αποστ. Σταύρου, Πέτρ. Τατούλης, Ιορδ. Τζαμτζής, Νικ. Τσιαρτσιώνης, Κων. Τσιπλάκης, Αριστ. Τσιπλάκος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γεώργ. Τσούρνος, Παρθένα Φουντουκίδου - Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ. Φώλιας, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγέν. Χαϊτίδης.
Από το ΠΑΣΟΚ οι: Αλ. Ακριβάκης, Ιωάν. Ανθόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Παν. Αντωνακόπουλος, Γεωργ. Ανωμερίτης, Μαρία Αρσένη, Ιωαν. Βαθειάς, Ιωάν. Βαίνας, Βασ. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλέξ. Βούλγαρης, Δημ. Γεωργακόπουλος, Ιωάν. Γιαννακόπουλος, Μόσχος Γικόνογλου, Γκαλήπ Γκαλήπ, Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Χρήστος Θεοδώρου, Ιωαν. Θωμόπουλος, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Θεόδ. Κατσανέβας, Ελεονώρα - Νόρα Κατσέλη - Καλογεροπούλου, Ιωάν. Καψής, Θεόδ. Κολιοπάνος, Ευτ. Κοντομάρης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος (1974-1993 ΝΔ και 1996-2000 ΠΑΣΟΚ), Σωκρ. Κοσμίδης, Θεόδ. Κοτσώνης, Δημ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Φλώρος Κωνσταντίνου, Εμμ. Λουκάκης, Αναστ. Μαντέλης, Αλεξ. Μπαλτάς, Αθαν. Μπάτσος, Φραγκ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Βασ. Παπανικόλας, Χρ. Σμυρλής - Λιακατάς, Ιωάνν. Σουλαδάκης, Σωτ. Στολίδης, Λεων. Τζανής, Ιωάνν. Τσακλίδης, Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Τσιλίκας, Αποστ. Τσοχατζόπουλος, Παν. Φωτιάδης, Αλεξ. Χρυσανθακόπουλος και Αναστ. Χωρέμης.
Επίσης αγωγή έχει καταθέσει η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη, βουλευτή του Συνασπισμού (΄89-΄93) και του ΚΚΕ (΄93-΄04) και ο τέως ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ, Εμμ. Μπακόπουλος.
Αγωγή κατέθεσε και ο πρώην βουλευτής Γεώργιος Παπαγεωργίου, για τον οποίο όμως δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ανήκει, καθώς τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ υπήρξαν βουλευτές με το ίδιο ονοματεπώνυμο.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σχετικά με Παρατάσεις-9/12/2011 Εκτύπωση


Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι,
Μετά από σημερινή επίσκεψη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στο Υπουργείο Οικονομικών, σας ενημερώνουμε ότι υπάρχουν σκέψεις για παράταση:
  1. Η υποβολή του Ε9 πιθανόν μέχρι τις 31-01-2012
2. Οι Καταστάσεις Φορολογικής Αναμόρφωσης πιθανόν μέχρι 28-02-2012
3. Η έκδοση κλειδαρίθμου για τους έχοντες παλαιούς κωδικούς μέχρι 30-06-2012.
Αναμένονται οι εγκύκλιοι από το Υπουργείο Οικονομικών, τις επόμενες ημέρες.
Φήμες ότι ψάχνουν μηχανές εκτύπωσης νέων νομισμάτων
Ορισμένες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αποχώρησης ορισμένων χωρών από την Ευρωζώνη ή ακόμη για την πλήρη διάλυσή της, υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
«Τουλάχιστον μία κεντρική τράπεζα, της Ιρλανδίας, εξετάζει εάν πρέπει να εξασφαλίσει πρόσβαση σε περισσότερες εκτυπωτικές μηχανές, σε περίπτωση που αναγκαστεί να τυπώσει εθνικό νόμισμα», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της WSJ. Τονίζεται, πάντως, ότι ο προγραμματισμός αυτός είναι προληπτικός και δεν συνεπάγεται εκτίμηση για διάλυση της Ευρωζώνης. Ομως, επισημαίνεται επίσης πως το γεγονός ότι κεντρικοί τραπεζίτες εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο μέχρι το Φθινόπωρο ήταν αδιανόητο, δείχνει πόσο γρήγορα επιδεινώνονται οι συνθήκες στην περιοχή.
Και οι ελπίδες όλων εναποτίθενται πλέον στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, για την επίλυση της διετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, που πλήττει την Ευρωζώνη, και κλιμακώνεται εξαιτίας των αμφιβολιών για το εάν οι υπερχρεωμένες χώρες θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Όσον αφορά την Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος, που διαθέτει εκτυπωτικά μηχανήματα, δεν σκοπεύει να αυξήσει την εκτυπωτική της ικανότητα, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι και εκτός Ευρωζώνης οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης. Για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, που έχει συνδέσει την ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ, εξετάζει εναλλακτικές λύσεις.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Τριπλή επίθεση της εφορίας το 2012
Τριπλή θα είναι η επιβάρυνση των φορολογουμένων εντός του 2012 ελέω έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.
Θα κληθούν να πληρώσουν τις εναπομείναντες δόσεις των πολυεκκαθαρστικών που έχουν λάβει με την έκτακτη εισφορά η οποία αφορά στα εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν εντός του 2010. Για μερίδα φορολογουμένων που δεν έχουν λάβει ακόμη τα σημειώματα της εφορίας όλες οι δόσεις θα πληρωθούν μέσα στο 2012.
Επιπλέον για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους το ποσό της έκτακτης εισφοράς θα προκύψει μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθούν στην εφορία την ερχόμενη άνοιξη.
Παράλληλα από 1ης Ιανουαρίου μέσω της παρακράτησης μισθωτοί και συνταξιούχοι θα αποπληρώνουν μήνα τον μήνα την έκτακτη εισφορά για το έτος 2012. Η αυξημένη παρακράτηση λόγω της έκτακτης εισφοράς θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του 2014.
Όπως γίνεται αντιληπτό εισφορές για τα εισοδήματα τριών ετών θα καταβληθούν επί της ουσίας μέσα σε ένα δωδεκάμηνο επιβαρύνοντας υπέρμετρα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μέσω της έμμεσης φορολογίας φυσικών προσώπων το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να αντλήσει το 2012 έσοδα άνω των 10,6 δις ευρώ ποσό που είναι αυξημένο κατά 2,5 δις ευρώ περίπου σε σχέση με τις φετινές εισπράξεις.
Πιο αναλυτικά όπως προκύπτει από την χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται κάθε μήνα από 1η Ιανουαρίου 2012 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014 σε εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, κύριες συντάξεις, αμειβόμενοι με ημερομίσθιο με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα έτος στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου, αξιωματικοί και κατώτερο πλήρωμα εμπορικού ναυτικού που παρέχουν υπηρεσίες σε εμπορικά πλοία.
Οι συντελεστές παρακράτησης της εισφοράς κυμαίνονται από 1% για εισοδήματα από 12.001 -20.000 ευρώ και μέχρι 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Ο συντελεστής αυξάνει στο 5% για τις καθαρές αποδοχές του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής, βουλευτών, του Προέδρου και Αντιπροέδρων της κυβέρνησης, υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, γενικών γραμματέων αποκεντρωμένων διοικήσεων, περιφερειαρχών, ευρωβουλευτών, δημάρχων και γενικώς αιρετών προσώπων.
Η εισφορά επιβάλλεται στο εισόδημα (συμπεριλαμβάνονται και όλα τα πρόσθετα, όπως υπερωρίες, επιδόματα και άλλα) που απομένει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών.
Ως εκ τούτου από το ποσό στο οποίο επιβάλλεται η εισφορά δεν αφαιρείται ο φόρος εισοδήματος..Η ειδική εισφορά δεν αφαιρείται από το συνολικό εισόδημα ή από το φόρο της κλίμακας.
Παρακράτηση εισφοράς δεν προβλέπεται για αμειβόμενους με ημερομίσθιο και σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου η διάρκεια της οποίας είναι μικρότερη του ενός έτους, αναδρομικά εισοδήματα, παροχές από επικουρικά ταμεία , μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοήθειας, καθώς και σε ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (παροχή κατοικίας ή αυτοκινήτου σε στελέχη και υπαλλήλους).
Στη βεβαίωση αποδοχών που θα δίνεται από το 2013 και μετά θα αναγράφονται και τα παρακρατούμενα ποσά της εισφοράς, τα οποία θα αναγράφονται από τους φορολογούμενους στην ετήσια δήλωση εισοδήματος, προκειμένου να συμψηφιστούν με την εισφορά που αναλογεί στα συνολικά εισοδήματα τους..Το ποσό της εισφοράς που παρακρατείται δεν μειώνεται 1,5%, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του φόρου εισοδήματος..
Εξαιρούνται της εισφοράς αλληλεγγύης ή δεν προσμετρούνται τα εισοδήματα των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί και όσων παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, οι αποζημιώσεις απολυομένων, η εφάπαξ παροχή από ταμεία πρόνοιας και άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, το εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Φυσικό αέριο: Αλλάζει ο υπολογισμός του ειδικού φόρου
Στην άρση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού με την επιβολή του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης στο φυσικό αέριο στοχεύει η πρόταση της PAE που τέθηκε χθες σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση έως τις 13 Δεκεμβρίου.
Tο σχέδιο της PAE προβλέπει τον μη συνυπολογισμό του EΦK στο μεταβλητό κόστος που δηλώνουν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού και στην ανάκτησή του μέσω μίας νέας μεθοδολογίας. Ως γνωστόν, η επιβολή του EΦK στο φυσικό αέριο έχει εκτινάξει στα ύψη την Oριακή Tιμή του Συστήματος, πλήττοντας καίρια τους εγχώριους παραγωγούς ενέργειας από φυσικό αέριο και τις εταιρείες εμπορίας. Μέχρι σήμερα δεν δόθηκε λύση, καθώς δεν είχε βρεθεί άλλο δημοσιονομικό ισοδύναμο που θα επέτρεπε την άρση του EΦK. H πρόταση της PAE έρχεται να δώσει λύση ακριβώς σε αυτό το πρόβλημα, με ένα νέο επιμερισμό, που περιορίζει αισθητά την τελική επιβάρυνση για τον παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να μειώνει το δημοσιονομικό έσοδο.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Μείωση μισθών με διπλή παρακράτηση
Αντιμέτωποι με νέες εισοδηματικές απώλειες βρίσκονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Από την 1η Ιανουαρίου του 2012 θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να «ψαλιδίζονται» ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης φόρου λόγω της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας με το μειωμένο στις 5.000 ευρώ αφορολόγητο όριο και της ενσωμάτωσης στην παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Οι συνολικές μηνιαίες απώλειες θα κυμανθούν από 21 έως 110 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 850 και μέχρι 2.500 ευρώ.
Για παράδειγμα μισθωτός του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνει μισθό 1.000 ευρώ θα διαπιστώσει από τον επόμενο μήνα μείωση στο μισθό του κατά 30,96 ευρώ ή σε ετήσια βάση 433,44 ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και η ετήσια εισφορά για τα εισοδήματα του 2012 που πλέον θα παρακρατείται κάθε μήνα από το μισθό του. Ο συγκεκριμένος όμως φορολογούμενος με το εκκαθαριστικό σημείωμα της φορολογικής δήλωσης του 2012 θα κληθεί να πληρώσει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2011. Κατά συνέπεια, μέσα στο 2012 θα επιβαρυνθεί τριπλά, αφού θα δεχθεί περαιτέρω πλήγμα από τη μείωση του αφορολογήτου, θα παρακρατείται η εισφορά του 2012 και θα πληρώσει και την εισφορά του 2011.
Και άλλα
Επίσης πολλοί φορολογούμενοι μαζί με την εισφορά του 2012 που θα τους παρακρατείται κάθε μήνα από το μισθό ή τη σύνταξή τους θα πληρώσουν στους πρώτους μήνες του νέου έτους και τις εναπομείνασες δόσεις των πολυεκκαθαριστικών που έχουν λάβει με την έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2010 ενώ όσοι δεν έχουν λάβει ακόμη τα σημειώματα της εφορίας θα πληρώσουν όλες τις δόσεις μέσα στο 2012.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γ. Καπελέρη:
1. Από την 1-1-2012, ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου θα γίνεται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα και το μειωμένο στις 5.000 ευρώ αφορολόγητο όριο. Τα αφορολόγητα όρια της νέας κλίμακας για όσους έχουν παιδιά μειώνονται σε:
7.000 ευρώ από 10.000 ευρώ για τους μισθωτούς με ένα προστατευόμενο παιδί.
9.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τους μισθωτούς με δυο παιδιά.
12.000 ευρώ από 20.500 ευρώ για τους μισθωτούς με τρία παιδιά και
15.000 ευρώ από 23.000 ευρώ για τους μισθωτούς με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα.
2. Από την 1-1-2012 και κάθε μήνα θα επιβάλλεται στους μισθούς και τις συντάξεις παρακράτηση έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2012. Η παρακράτηση της εισφοράς που υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 1% έως 4% θα επιβάλλεται όχι μόνο στις αποδοχές κάθε μήνα αλλά και στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και στο επίδομα θερινής αδείας. Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών, από τον Ιανουάριο του 2012 και κάθε μήνα θα προεισπράττει την ειδική εισφορά επί των εισοδημάτων του 2012 μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών, συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη «ψαλιδισμένες» αποδοχές των φορολογουμένων. Εφόσον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αποκτήσουν το 2012 εισοδήματα κι από άλλες πηγές (ενοίκια, γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ελευθέρια επαγγέλματα κ.λπ.), τότε για τα εισοδήματα αυτά θα πληρώσουν επιπλέον ειδική εισφορά αλληλεγγύης το 2013. Η καταβολή της επιπλέον εισφοράς θα γίνει με την εκκαθάριση των τελικών ποσών φόρου εισοδήματος και εισφοράς για το έτος 2012.
3. Στο μηνιαίο καθαρό εισόδημα συνυπολογίζονται κάθε είδους αμοιβές, όπως υπερωρίες, επίδομα παραγωγής, πριμ παρουσίας, προσαύξηση για απασχόληση νυχτερινή ή Κυριακών ή αργιών, επίδομα ισολογισμού κ.λπ. Τυχόν έκτακτο εφάπαξ, πριμ παραγωγικότητας, αναδρομικά προηγούμενων μηνών του ίδιου έτους κ.λπ. δεν συναθροίζονται με τις μηνιαίες αποδοχές, αλλά με το συνολικό ετήσιο εισόδημα και ο τυχόν επιπλέον φόρος που προκύπτει παρακρατείται το μήνα που καταβλήθηκε το ποσό.
4. Ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης γίνεται με βάση 14 μισθούς στην περίπτωση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και με 12 μισθούς για τους δημοσίους υπαλλήλους.
5. Το ποσό φόρου μειώνεται 1,5%, ως έκπτωση λόγω προκαταβολής, και το υπόλοιπο αποτελεί το φόρο που παρακρατείται σε ετήσια βάση.
6. Με συντελεστή 3% υπολογίζεται ο παρακρατούμενος φόρος σε αμειβόμενους με ημερομίσθιο άνω των 24 ευρώ και σχέση εργασία ορισμένου χρόνου.
7. Με συντελεστή 20% παρακρατείται ο φόρος επί των καθαρών αμοιβών από υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, επιδόματα και κάθε άλλου είδους πρόσθετες αμοιβές ή παροχές, που καταβάλλονται τακτικά ή έκτακτα και δεν συνεντέλλονται με τις τακτικές αποδοχές κι εφόσον αυτές θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
8. Με συντελεστή 10% θα παρακρατούν το φόρο οι εργοδότες -πλην αυτού που καταβάλλει τις μεγαλύτερες αποδοχές- σε ωρομίσθιους καθηγητές που απασχολούνται ταυτόχρονα σε πολλούς εργοδότες, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, όπως καθηγητές σε φροντιστήρια.
9. Με συντελεστή 20% παρακρατείται ο φόρος σε εισοδήματα που καταβάλλονται αναδρομικά.
10. Με συντελεστές 5% -15% παρακρατείται ο φόρος σε επικουρικές συντάξεις, βοηθήματα κ.λπ. που καταβάλλονται από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοήθειας. Σε εισόδημα μέχρι 2.500 ευρώ ο συντελεστής είναι 5%, από 2.501 ευρώ μέχρι 4.500 ευρώ είναι 10% και 15% για καθαρό ποσό παροχής άνω των 4.500 ευρώ.
11. Δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την παρακράτηση η μείωση φόρου για μισθωτούς που κατοικούν τουλάχιστον 9 μήνες σε παραμεθόριες περιοχές.
12. Σε πολλαπλή απασχόληση ο εργαζόμενος με δήλωσή του στους εργοδότες στους οποίους απασχολείται πρέπει να επιλέγει την κύρια απασχόλησή του με κριτήριο το μεγαλύτερο ποσό αποδοχών και ο φόρος θα παρακρατείται βάσει κλίμακας. Οι εργοδότες με τις μικρότερες αποδοχές θα παρακρατούν φόρο με συντελεστή 20%.
13. Απαλλάσσονται του φόρου μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, σε ποσοστό άνω του 80%.
14. Δεν παρακρατείται φόρος στο επιπλέον ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτάται από απασχολούμενους στην επιχείρηση, όπως παροχή κατοικίας σε στελέχη και υπαλλήλους, παροχή αυτοκινήτου σε στελέχη κ.λπ.
Ειδική εισφορά
15. Το ποσό που παρακρατείται έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης δεν μειώνεται κατά ποσοστό 1,5% κατά την παρακράτησή του.
16. Παρακράτηση έναντι της εισφοράς διενεργείται και στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτούν οι δικηγόροι ως πάγια αντιμισθία για την παροχή νομικών υπηρεσιών, οι ξεναγοί καθώς και οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα εμπορικού ναυτικού που παρέχουν υπηρεσίες σε εμπορικά πλοία.
17. Σε περίπτωση πολλαπλής απασχόλησης του εργαζόμενου σε διαφορετικούς εργοδότες, ο κάθε εργοδότης θα διενεργεί παρακράτηση της εισφοράς με βάση τις αποδοχές που πράγματι καταβάλλει στον εργαζόμενο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αποδοχές που καταβάλλονται στον ίδιο εργαζόμενο και από άλλους εργοδότες.
18. Δεν διενεργείται παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Στις αποζημιώσεις απολυομένων.
Στους μισθούς, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από 80% και άνω.
Στην παροχή που καταβάλλεται εφάπαξ από τα ταμεία προνοίας και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.
Στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου αλλά διάρκειας μικρότερης από ένα έτος.
Στα εισοδήματα που καταβάλλονται αναδρομικά.
Στο καθαρό ποσό των συντάξεων ή άλλων παροχών παρόμοιας φύσης, που καταβάλλονται από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοήθειας.
Στο επιπλέον ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες το οποίο αποκτάται από απασχολούμενους στην επιχείρηση (παροχή κατοικίας σε στελέχη και υπαλλήλους της επιχείρησης, παροχή ΕΙΧ αυτοκινήτου σε στελέχη της επιχείρησης).
Παράδειγμα
Πως θα διαμορφωθούν οι αποδοχές αγαμου μισθωτού του δημοσίου:
Αγαμος μισθωτός του Δημοσίου με καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.650 ευρώ, το Δεκέμβριο καθαρό δώρο Χριστουγέννων 450 ευρώ, τον Απρίλιο καθαρό δώρο Πάσχα 190 ευρώ και τον Ιούλιο καθαρό επίδομα αδείας 190 ευρώ.
Ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12 Χ 1.650=19.800 ευρώ
Ετήσιος φόρος κλίμακας: 2.370 ευρώ
Μείωση φόρου λόγω παρακράτησης: 2.370Χ1,5%=35,55 ευρώ
Φόρος που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα: 2.370-35,55=2.334,45/12=194,54 ευρώ
Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων:
194,54 Χ (450/1.650)=53,06 ευρώ
Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του δώρου Πάσχα:
194,54 Χ(190/1.650)=22,40 ευρώ
Φόρος που πρέπει να παρακρατηθεί κατά την καταβολή του επιδόματος αδείας:
194,54 Χ (190/1.650)=22,40 ευρώ
Παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα:
12 Χ 1.650=19.800 (1%)
Συνεπώς, 1.650 Χ 1 %=16,50 ευρώ
Παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων:
12 Χ 1.650=19.800+450=20.250 (2%)
Συνεπώς, 450 Χ 2%=9 ευρώ
Παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά την καταβολή του δώρου Πάσχα.
Αναγωγή σε ετήσιο καθαρό εισόδημα: 12 Χ 1.650=19.800+190=19.990 (1%)
Συνεπώς, 190 Χ 1%=1,90 ευρώ
Παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά την καταβολή του επιδόματος αδείας:
12 Χ 1.650=19.800+190=19.990 (1%)
Συνεπώς, 190 Χ 1%=1,90 ευρώ
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Με TV, DVD και PC περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους οι έφηβοι
Ξεχνούν, σιγά σιγά, τη γυμναστική οι έφηβοι. Μόνο ο ένας στους πέντε ασκείται σε καθημερινή βάση, ενώ ένα στα οκτώ 15χρονα κορίτσια δεν γυμνάζονται καθόλου.
Αναλύοντας τα στοιχεία, οι ειδικοί επιστήμονες παρατηρούν μείωση του ποσοστού των μαθητών που ασκείται σωματικά τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, την τελευταία δωδεκαετία.
Αντιθέτως, η τηλεόραση, τα DVD και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ζουν και βασιλεύουν, τη στιγμή μάλιστα που οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που αφιερώνουν πολύ χρόνο, σε καθημερινή βάση, σε αυτές τις ηλεκτρονικές συσκευές έχουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από πανελλήνια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε μαθητές το 2010, από ομάδα επιστημόνων του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής.
Οι επιστήμονες έχουν κατατάξει τις δραστηριότητες των εφήβων στον ελεύθερο χρόνο τους σε δύο κατηγορίες:
- δραστηριότητες που απαιτούν φυσική άσκηση (π.χ. ποδόσφαιρο, ποδήλατο, μπαλέτο)
- και καθιστικές δραστηριότητες (π.χ. τηλεόραση, ηλεκτρονικός υπολογιστής, ηλεκτρονικά παιχνίδια, βιβλία, κτλ.).
Ο χρόνος που αφιερώνουν σε κάθε έναν από αυτούς τους δύο τύπους δραστηριοτήτων απασχολεί τα τελευταία χρόνια τους επαγγελματίες υγείας, αφού φαίνεται πως οι έφηβοι τείνουν να ασχολούνται λιγότερο με φυσικές και περισσότερο με καθιστικές δραστηριότητες.
Ειδικότερα, η έρευνα δείχνει:
- Σχεδόν δύο στους πέντε μαθητές (38,3%) παρακολουθούν τηλεόραση / DVD τουλάχιστον τρεις ώρες ημερησίως όλες τις ημέρες της εβδομάδας, σε υψηλότερο ποσοστό οι 13χρονοι (42,5%).
- Περισσότερες ώρες οι έφηβοι βλέπουν τηλεόραση / DVD τα Σαββατοκύριακα συγκριτικά με τις ημέρες του σχολείου.
- Σε ποσοστό 12% οι έφηβοι που βλέπουν τηλεόραση / DVD τουλάχιστον τρεις ώρες κάθε μέρα έχουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, δηλαδή καταναλώνουν συχνά γλυκά ή αναψυκτικά, ενώ σπάνια τρώνε φρούτα ή λαχανικά.
- Ένας στους πέντε εφήβους που παρακολουθούν τηλεόραση ή DVD τουλάχιστον τρεις ώρες κάθε μέρα είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, κυρίως τα κορίτσια και οι 11χρονοι.
- Το 16,4% των εφήβων, κυρίως τα αγόρια και οι μαθητές ηλικίας 13-15 ετών, βρίσκονται τουλάχιστον έξι ώρες κάθε μέρα μπροστά από μία οθόνη τηλεόρασης, ηλεκτρονικού υπολογιστή ή ειδικής κονσόλας για ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Το 2010, συγκριτικά με το 2006, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί ο αριθμός των μαθητών που αφιερώνουν υπερβολικό χρόνο (τουλάχιστον έξι ώρες) κάθε μέρα μπροστά από μία οθόνη κάποιας ηλεκτρονικής συσκευής, παρόλο που βλέπουν λιγότερες ώρες τηλεόραση. Στη θέση της καταγράφεται αύξηση στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
«Η συχνή σωματική άσκηση έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των εφήβων. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που ασκούνται σωματικά ημερησίως για 60 λεπτά έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση, σχολική επίδοση, αυτοεκτίμηση, ομαλή διαχείριση άγχους και είναι πιο κοινωνικοί συγκριτικά με εκείνους που ασκούνται λιγότερο συχνά ή και καθόλου. Επίσης, οι έφηβοι που συμμετέχουν σε φυσικές δραστηριότητες (π.χ. αθλητικές ομάδες, εκμάθηση χορού) και υιοθετούν ένα δραστήριο τρόπο ζωής είναι πιθανότερο να συνεχίσουν να είναι δραστήριοι και ως ενήλικοι. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό και γενικά η σωματική άσκηση αποτελεί, τέλος, προστατευτικό παράγοντα για την έναρξη χρήσης και κατάχρησης αλκοόλ και καπνού τόσο στην εφηβεία όσο και στην ενήλικη ζωή», αναφέρεται στην έρευνα.
Η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου
Οι δραστηριότητες των εφήβων εκτός σχολείου αποτελούν μία σημαντική πτυχή της ζωής τους. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των μαθητών, οι αθλητικές δραστηριότητες, η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και η ακρόαση μουσικής είναι οι δημοφιλέστερες ασχολίες τους ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.
Αναλυτικότερα, οι δραστηριότητες των εφήβων στον ελεύθερο χρόνο τους με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο είναι κατά σειρά προτίμησης: η ακρόαση μουσικής (83%), η ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες (69,6%), τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στον υπολογιστή (62,1%), το «κατέβασμα» μουσικών κομματιών από το Internet (50,7%) και η επεξεργασία φωτογραφιών στον υπολογιστή (40,5%).
Ακολουθούν, η ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων (33,9%), η ενασχόληση με κάποιο μουσικό όργανο (18,5%), και η συμμετοχή σε εκδηλώσεις της εκκλησίας (10,1%).
Τέλος, δύο στους πέντε μαθητές (40,7%) αναφέρουν ότι πηγαίνουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις (π.χ. συναυλίες, θέατρο, μουσεία) έως και τρεις φορές το μήνα.
Σημαντική είναι η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων ως προς την ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων, με το ποσοστό των κοριτσιών να είναι σχεδόν διπλάσιο (40,8%) από εκείνο των αγοριών (26,6%).
Με τα χρόνια οι έφηβοι περιορίζουν τις δραστηριότητές τους και ασχολούνται κυρίως με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και την ακρόαση μουσικής. Σημαντικά μικρότερο ποσοστό 15χρονων ασχολούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με κάποια αθλητική δραστηριότητα, την ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων, το χορό, τη ζωγραφική ή παίζουν κάποιο μουσικό όργανο συγκριτικά με τους 13χρονους και τους 11χρονους.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Πώς να μειώσετε τη δόση της πιστωτικής κάρτας ως 70%
Την καλύτερη λύση για να διαχειριστούν τα χρέη από το «πλαστικό χρήμα» αναζητά σήμερα ο 1 στους 2 κατόχους πιστωτικών καρτών, καθώς οι περικοπές στο εισόδημα προκαλούν μεγάλες δυσκολίες στους καταναλωτές στην εξυπηρέτηση των δόσεων που «τρέχουν» κάθε μήνα για πιστωτικές κάρτες και κάθε είδους δάνεια.
Αποτέλεσμα είναι να χρεώνονται και με επιτόκια υπερημερίας, ενώ όταν πληρώνουν μόνο το ελάχιστο ποσό, το σύνολο της οφειλής, συχνά αυξάνεται αντί να μειώνεται και εγκλωβίζονται όλο και περισσότερο στο χρέος.
Και όμως υπάρχει τρόπος να περιορίσετε ακόμα και κατά 70% τη δόση που πληρώνεται κάθε μήνα για τις πιστωτικές σας κάρτες, μέσα από ένα πρόγραμμα μεταφοράς.
«Φως» υπάρχει ακόμα και για εκείνους που η κάρτα έχει βγει στο «κόκκινο», αφού οι τράπεζες δέχονται να «κουρέψουν» σημαντικό μέρος της οφειλής.
Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα στην αγορά:
Οι τράπεζες «κουρεύουν» ως 60% τα χρέη από πιστωτικές κάρτες, στις περιπτώσεις που οι οφειλέτες έχουν βγει ήδη στο «κόκκινο» και δεν έχουν πληρώσει τις δόσεις τους για διάστημα άνω των 90 ημερών.
Καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν πλέον στις τράπεζες να σωρεύουν «κόκκινες» οφειλές, προτείνουν τον συγκεκριμένο διακανονισμό προκειμένου να εισπράξουν έστω και τμήμα των οφειλών που βρίσκονται σε καθυστέρηση.
Για παράδειγμα οι τράπεζες καλούν (τηλεφωνικά ή εγγράφως) τους πελάτες τους που βρίσκονται σε καθυστέρηση και έχουν απλήρωτες δόσεις από πιστωτικές κάρτες να προχωρήσουν σε διακανονισμό. Οι τράπεζες ενημερώνουν ότι «κόβουν» από το ποσό της οφειλής τόκους και πανωτόκια. Το «κούρεμα» σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και στο 60%.
Στην ίδια λογική, είναι και η ακόλουθη πρόταση, που υιοθετούν ορισμένες τράπεζες: Ο πελάτης έχει οφειλή π.χ 8.000 ευρώ. Η τράπεζα του ζητά να πληρώσει άμεσα για παράδειγμα 2.000 ευρώ και αντίστοιχο ποσό (δηλαδή 2.000 ευρώ) διαγράφεται από την οφειλή. Το χρέος στην περίπτωση αυτή περιορίζεται στις 4.000 ευρώ και η δόση μειώνεται στο μισό.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Οι Ελληνες αδυνατούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης
Ο πρόεδρος της ΟΒΕ είπε ότι στο Νευροκόπι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης συρρικνώθηκαν στους 10 από τους 650, ενώ στην Αττική η μείωση είναι 25%. Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 17% το α' εξάμηνο του έτους, ενώ και οι εισπράξεις των δημοσίων εσόδων για το 2011 εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 12,1%
Μετά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τορπιλίζεται... και ο κρατικός από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, ανατίμηση την οποία έχει προκαλέσει η εκτόξευση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης και σύμφωνα με αυτά οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης έχουν πέσει μέχρι 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν. Οι μεγαλύτερες μειώσεις διαπιστώνονται στην περιφέρεια και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που έφερε ο πρόεδρος της ΟΒΕ: «Στο Νευροκόπι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης συρρικνώθηκαν στους 10 από τους 650», ενώ στην Αττική η μείωση είναι 25%.
Επιπλέον, στην ΟΒΕ φτάνουν μηνύματα από τους πρατηριούχους της περιφέρειας, σύμφωνα με τα οποία οι κάτοικοι προσφεύγουν στη λύση της υλοτομίας, δηλαδή με απλά λόγια κόβουν ή αγοράζουν ξύλα και θερμαίνονται με σόμπες.
Η αύξηση του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα έχει επιφέρει μείωση κατά 17% της κατανάλωσης στην αγορά για το α' εξάμηνο του έτους, ενώ και οι εισπράξεις των δημοσίων εσόδων για το 2011 εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 12,1%. Τα χειρότερα, όμως, έρχονται από το 2012, οπότε και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ανέβει στο 1,50 ευρώ από 93 με 97 λεπτά το λίτρο, λόγω της εξίσωσης του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με το ντίζελ κίνησης. Ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει την είσπραξη επιπλέον φόρων 269 εκατ. ευρώ από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2012. Οι βενζινοπώλες θεωρούν ότι αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί, καθώς δεν πρόκειται να σημειωθεί η κατανάλωση των 620.000 χιλιόλιτρων.
«Λουκέτα»
Οι επιπτώσεις στον κλάδο των βενζινοπωλών είναι οδυνηρές. Εχουν κλείσει 1.100 πρατήρια και άλλα 500 έβαλαν πωλητήριο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν βρει αγοραστές. Επίσης, σύμφωνα με την ΟΒΕ έκρηξη σημειώνεται και στο λαθρεμπόριο καυσίμων με επιζήμιες συνέπειες στις νόμιμες επιχειρήσεις.
Μεμονωμένες χαρακτηρίζει τις περιπτώσεις σχολείων που δεν έχουν θέρμανση η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία σε χθεσινή ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν σχετικά προβλήματα ακόμα και σε περιοχές με δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως η Κομοτηνή, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Φλώρινα κι η Κοζάνη.
ΠΗΓΗ: Εθνος