Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

«Γκάζι» για ΕΣΠΑ και μεγάλους δρόμους περιφέρειας
Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι επισήμαναν πως οι προτάσεις για τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τους κανονισμούς της ΕΕ και να εγκριθούν πρώτα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ύστερα από την Κομισιόν
Η επανεκκίνηση του ΕΣΠΑ και των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της περιφέρειας, υπήρξε το αντικείμενο των πρώτων συναντήσεων που είχαν χθες με εκπροσώπους της κυβέρνησης ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χορστ Ράιχενμπαχ.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη να ξεμπλοκάρουν τα συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία, όπως είπε, μπορούν να ανακόψουν την ύφεση και να προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης.
Ειδικότερα για τους μεγάλους οδικούς άξονες, επισήμανε πως γύρω από αυτούς κινούνται πολλές μικρές επιχειρήσεις και εξαρτάται μεγάλος αριθμός εργαζομένων, άμεσα ή έμμεσα. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι επισήμαναν πως οι προτάσεις για τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τους κανονισμούς της ΕΕ και να εγκριθούν πρώτα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ύστερα από την Κομισιόν.
Σύμφωνα με τον κ. Ράιχενμπαχ, η διαδικασία αυτή δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από έξι μήνες. Οπως είναι γνωστό, τον περασμένο Σεπτέμβριο ο επίτροπος Χαν δεσμεύτηκε για αλλαγή του χρηματοδοτικού μείγματος των έργων ώστε η ΕΕ να καλύψει το 95% του προγράμματος (συνολικά 20,4 δισ. ευρώ) και η Ελλάδα το 5%. Η πρόταση αυτή όμως προϋποθέτει αλλαγή των κοινοτικών κανονισμών που διέπουν τις χρηματοδοτήσεις.
Η πορεία των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων αποτέλεσε το βασικό θέμα της συνάντησης των κοινοτικών με τον υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη. Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με τους παραχωρησιούχους για το τεχνικό αντικείμενο, ενώ συζητούνται τα νομικά κείμενα για τις αλλαγές των συμβάσεων.
Αισιοδοξία
Ο κ. Μαγκριώτης επισήμανε πως το υπουργείο Υποδομών βρίσκεται σε κοινή κατεύθυνση με την Κομισιόν και εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία κατά τα τέλη Φεβρουαρίου 2012, ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να ξεκινήσουν τα έργα στους τέσσερις αυτοκινητόδρομους.
Μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει ενημέρωση όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών και των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο για τα παραπάνω θέματα, πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες για τις αλλαγές στον κανονισμό.
Προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων
Η απελευθέρωση πόρων από το ΕΣΠΑ και η προσέλκυση κεφαλαίων από εγχώριους και ξένους επενδυτές αποτελούν τα μεγάλα στοιχήματα για την ελληνική οικονομία, ώστε να ανακοπεί η ύφεση και να υπάρξουν ευκαιρίες απασχόλησης. Αυτό υπογράμμισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γιοχάνες Χαν, παρουσία του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ ο υπουργός τόνισε: «Σημασία δεν έχει μόνο να παρουσιάζουμε καλύτερους αριθμούς, αλλά κυρίως σημασία έχει να δίνουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις, να δίνουμε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να πάρουν μέρος σε μια πραγματική οικονομική δραστηριότητα» πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: Έθνος