Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Τόμσεν: To ΔΝΤ έκανε λάθη. Τώρα όχι νέους φόρους αλλά ¨ψαλίδι¨ στις δαπάνες
Οχι άλλους φόρους και δραστική περικοπή των δαπανών συστήνει ο κ. Πολ Τόμσεν. Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης από την Αθήνα, όπου βρίσκεται με τα υπόλοιπα στελέχη της Τρόϊκα. τόνισε ότι "κλειδί" για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, άρα και της επιτυχίας του προγράμματος, είναι η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI).
Ο κ. Τόμσεν δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδουν το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι στη συμμετοχή των τριών μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, αλλά και τη δέσμευσή για τους στόχους και τις κύριες πολιτικές του προγράμματος. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ οι αποκλίσεις στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων πιθανότατα οφείλονταν και στην απουσία συναίνεσης.
Πάντως έδειξε να αναγνωρίζει ότι έγιναν και λάθη από την πλευρά του Ταμείου αναφερόμενος στην μεγάλη έμφαση που έδωσαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στη φορολόγηση, ενώ πρόσθεσε ότι το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον δημιουργεί δυσκολίες και επηρεάζει την Ελλάδα. Ο κ. Τόμσεν πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται και από την ανάπτυξη (που δεν υπάρχει).
Στην έκθεσή του, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο κ. Τόμσεν αναφέρεται στην άμεση ανάγκη, να υπάρξει υψηλή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να μειωθεί κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ και τονίζεται ότι στην περίπτωση που χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να διασφαλιστεί "η ιδιωτική διοίκηση τους".
Το Ταμείο καλεί "τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές αρχές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού" -(εννοεί την καθολική συμμετοχή των ιδιωτών)- καθώς χωρίς το γενναίο "κούρεμα" το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Στην αξιολόγηση του Προσωπικού (Staff Appraisal), "αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα στην υλοποίηση του προγράμματος της, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, και αυτό παρά τη σοβαρή μείωση του ΑΕΠ το 2010 και το 2011".
Πάντως, ο κ. Τόμσεν ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη ότι οι συζητήσεις για το PSI "πηγαίνουν καλά", αναμένει όπως είπε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις αρχές του 2012, αν και άλλες πηγές υποστηρίζουν πως «τα πράγματα δεν πάνε καλά». Για τον αξιωματούχο του ΔΝΤ, που παραμένει αισιόδοξος, είναι προϋπόθεση η καθολική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Τόμσεν απέφυγε να απαντήσει ερώτημα που αφορούσε τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους και τα εμπόδια που τίθενται από το Καταστατικό του Ταμείου για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Αναφέρθηκε στην πολιτική δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών ότι «θα κάνουν ο,τι απαιτείται για να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα».
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ απέφυγε επίσης να μιλήσει για την ανάγκη νέων μέτρων το 2012, αλλά ομολόγησε πως είναι δύσκολη η επίτευξη των στόχων που τέθηκαν για τη φετινή χρονιά. Αναφέρθηκε σε ύφεση 6% φέτος και 3% του χρόνου, ενώ ζήτησε την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δραστική μείωση των δαπανών, αναγνωρίζοντας ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια των Ελλήνων φορολογουμένων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία