Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Συμψηφισμός επιστροφής φόρου με έκτακτη εισφορά
Λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι που από τη μία έχουν επιστροφή φόρου εισοδήματος και από την άλλη πρέπει να πληρώσουν την ετήσια εισφορά επί των εισοδημάτων δίνει το υπουργείο Οικονομικών βάσει του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου.
Οι εφορίες μπορούν να προχωρήσουν σε αυτεπάγγελτη διαδικασία συμψηφισμού ώστε στην περίπτωση που κάποιος π.χ. έχει να λάβει επιστροφή φόρου 1.000 ευρώ και την ίδια στιγμή καλείται να πληρώσει 400 ευρώ ετήσια εισφορά και τέλος επιτηδεύματος αν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία, ώστε το τελικό ποσό της επιστροφής να διαμορφωθεί σε 600 ευρώ χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο φορολογούμενος. Μάλιστα αυτό συμβαίνει αυτόματα σε όσους περιμένουν να τους καταβληθεί η επιστροφή φόρου στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση.
Σε αρκετές περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ότι μόλις πάνε στην τράπεζα να εισπράξουν το ποσό της επιστροφής διαπιστώνουν ότι είναι λιγότερο από αυτό που αναγράφει το σημείωμα εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης και στη συνέχεια όταν ρωτούν να μάθουν τι έχει συμβεί η απάντηση που λαμβάνουν από την εφορία είναι ότι έχει γίνει αυτόματος συμψηφισμός της επιστροφής φόρου με το ποσό που πρέπει να καταβάλουν ως ετήσια εισφορά. Αυτό, από τη μία διευκολύνει τον φορολογούμενο που δεν χρειάζεται να πηγαίνει κάθε τρεις και λίγο στην εφορία, από την άλλη όμως εξασφαλίζει στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα εισπράξει τα ποσά της ετήσιας εισφοράς. Αυτό διότι σε αρκετές περιπτώσεις που δεν γίνεται συμψηφισμός μπορεί ο φορολογούμενος να εισπράξει την επιστροφή φόρου και μετά να μην πάει στην εφορία ή να καθυστερήσει σημαντικά να πληρώσει το ποσό της ετήσιας εισφοράς ή του τέλους επιτηδεύματος που αντιστοιχεί στα δηλωθέντα εισοδήματά του.
Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις εκείνων που ενώ είναι να λάβουν επιστροφή φόρου αυτό ακόμη δεν έχει συμβεί αλλά έχουν πληρώσει την ετήσια εισφορά. Αν είχε γίνει συμψηφισμός δεν θα χρειαζόταν να πληρώσουν κάποιο ποσό αφού από την επιστροφή θα αφαιρούσε η εφορία το ποσό της εισφοράς.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα