Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Φήμες ότι ψάχνουν μηχανές εκτύπωσης νέων νομισμάτων
Ορισμένες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αποχώρησης ορισμένων χωρών από την Ευρωζώνη ή ακόμη για την πλήρη διάλυσή της, υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
«Τουλάχιστον μία κεντρική τράπεζα, της Ιρλανδίας, εξετάζει εάν πρέπει να εξασφαλίσει πρόσβαση σε περισσότερες εκτυπωτικές μηχανές, σε περίπτωση που αναγκαστεί να τυπώσει εθνικό νόμισμα», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της WSJ. Τονίζεται, πάντως, ότι ο προγραμματισμός αυτός είναι προληπτικός και δεν συνεπάγεται εκτίμηση για διάλυση της Ευρωζώνης. Ομως, επισημαίνεται επίσης πως το γεγονός ότι κεντρικοί τραπεζίτες εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο μέχρι το Φθινόπωρο ήταν αδιανόητο, δείχνει πόσο γρήγορα επιδεινώνονται οι συνθήκες στην περιοχή.
Και οι ελπίδες όλων εναποτίθενται πλέον στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, για την επίλυση της διετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, που πλήττει την Ευρωζώνη, και κλιμακώνεται εξαιτίας των αμφιβολιών για το εάν οι υπερχρεωμένες χώρες θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Όσον αφορά την Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος, που διαθέτει εκτυπωτικά μηχανήματα, δεν σκοπεύει να αυξήσει την εκτυπωτική της ικανότητα, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι και εκτός Ευρωζώνης οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης. Για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, που έχει συνδέσει την ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ, εξετάζει εναλλακτικές λύσεις.
ΠΗΓΗ: Ημερησία