Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ακριβαίνουν πάλι τα τσιγάρα
Ακριβαίνουν για τέταρτη φορά από την αρχή του έτους τα τσιγάρα. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε νέα αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα τσιγάρα καθώς διαπιστώνει ότι, παρά τις τρεις απανωτές  αναπροσαρμογές των συντελεστών των ειδικών φόρων κατανάλωσης, οι εισπράξεις του Δημοσίου από αυτήν την πηγή φορολόγησης δεν έχουν αυξηθεί στα επιθυμητά επίπεδα. Το θέμα αυτό, απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης με τους εκπροσώπους των καπνοβιομηχάνων και των περιπτερούχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο εξετάζουν την αύξηση του ποσοστού του πάγιου φόρου, που αποτελεί τμήμα του συνολικού επιβαλλόμενου ειδικού φόρου κατανάλωσης. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα επηρεάσει με αυξήσεις μεγαλύτερες τις τιμές των «φθηνών» τσιγάρων και με μικρότερες αυξήσεις τα πιο «ακριβά» τσιγάρα οδηγώντας σε κλείσιμο της «ψαλίδας» των τιμών μεταξύ φθηνών και ακριβών τσιγάρων.
Το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει ότι θα εισπράξει φέτος πρόσθετα έσοδα ύψους 1,13 δισ. ευρώ, από τις τρεις αλλεπάλληλες αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Όμως, από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι το τέλος Ιουλίου, δηλαδή στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010, τα έσοδα που μπήκαν στα ταμεία του κράτους από τη φορολογία στα προϊόντα καπνού ήταν αυξημένα μόλις κατά 100 εκατ. ευρώ.  Ειδικά τον φετινό Ιούλιο οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ στα καπνικά προϊόντα σημείωσαν μείωση 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ενώ και τον Αύγουστο η αύξηση των εισπράξεων από ΕΦΚ ήταν σχεδόν μηδενική σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009.
Η  μείωση κατά 15% - 20% της κατανάλωσης, η μείωση της αγοραστικής κίνησης των «ακριβών» τσιγάρων που υπερβαίνει το 20%, η στροφή των καπνιστών στα φθηνά και στα στριφτά τσιγάρα καθιστούν δύσκολη αν όχι αδύνατη την επίτευξη του στόχου για την είσπραξη των εσόδων που έχει τεθεί.
Πρόσφατα ήλθε να προστεθεί και μία ακόμη εξέλιξη στην αγορά των προϊόντων καπνού η οποία αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις  εισπράξεις του Δημοσίου. Ορισμένες καπνοβιομηχανίες προχώρησαν σε μείωση της τιμής συγκεκριμένων τύπων τσιγάρων, από τα 3,80 στα 2,90-3,00 ευρώ το πακέτο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ανάλογες κινήσεις προσανατολίζονται και οι ανταγωνίστριες καπνοβιομηχανίες. Στόχος τους είναι προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές και να διατηρήσουν  τα μερίδιά τους στην αγορά.
ΠΗΓΗ: Εξπρές
Μειώνονται οι φόροι σε επιχειρήσεις και μερίσματα
Επιτάχυνση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20% έχει αρχίσει να εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.  Ο τελευταίος φορολογικός νόμος προβλέπει τη σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή από 24% που ανέρχεται για τη χρήση του 2010 στο 20% το 2014. Κάθε χρόνο ο φορολογικός συντελεστής θα μειώνεται κατά μια ποσοστιαία μονάδα. (23% το 2011, 22% το 2012, 21% το 2013 και  20% το 2014).  Για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του ανταγωνισμού, στο οικονομικό επιτελείο έχουν αρχίσει να συζητούν το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 1 ή 2 χρόνια. Δηλαδή να εφαρμοστεί νωρίτερα ενδεχομένως το 2012 ή 2013 ο φορολογικός συντελεστή 20% για τα αδιανέμητα κέρδη των νομικών προσώπων.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται  σε διορθωτικές κινήσεις που αφορούν τη  φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με ειδική μέριμνα για τους ξένους επενδυτές.
Η επιβολή φόρου 40% στα διανεμόμενα κέρδη έχει χαρακτηρισθεί από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου ως αντικίνητρο για τη συνέχιση της πραγματοποίησης επενδύσεων στην Ελλάδα και έχει αρχίσει να πυροδοτεί κύμα αποχωρήσεων μεγάλων πολυεθνικών ομίλων από τη χώρα.  Ο λόγος είναι ότι η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με τον πολύ υψηλό συντελεστή του 40% σε συνδυασμό με την επιβολή αλλεπάλληλων εκτάκτων εισφορών στα κέρδη των επιχειρήσεων δημιουργούν συνθήκες που δεν καθιστούν ελκυστική την επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα.
Ειδικά δε στις περιπτώσεις θυγατρικών εταιρειών που έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, φορολογούνται με 40% όχι μόνο τα κέρδη που πρόκειται να διανεμηθούν σε μετόχους που είναι φυσικά πρόσωπα αλλά ακόμη κι αυτά που προορίζονται για τις μητρικές εταιρείες οι οποίες κατέχουν έως και το 100% των μετοχικών κεφαλαίων των εν λόγω θυγατρικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ίδιοι οι πολυεθνικοί όμιλοι να θεωρούν ότι χάνουν σημαντικό μέρος των μεριδίων από τα κέρδη που πραγματοποιούν οι θυγατρικές τους
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει τη φορολόγηση θυγατρικών που ελέγχονται κατά 100% από τις μητρικές τους καθώς  έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν πρέπει να εξομοιώνεται η φορολόγηση μερισμάτων θυγατρικών με αυτήν των φυσικών προσώπων.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
7 πολύτιμα χρόνια για τη σύνταξη
Ποιοι χρόνοι αναγνωρίζονται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης μετά την εφαρμογή του Ν. 3863/2010
Ευκαιρία για την εξαγορά ως επτά χρόνια πλασματικού χρόνου ασφάλισης με χαμηλό κόστος δίνει η κυβέρνηση σε όλους τους ασφαλισμένους που θα θελήσουν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011 να χτίσουν τις αυστηρές προϋποθέσεις του νέου ασφαλιστικού νόμου και να βγουν στη σύνταξη.
Βεβαίως για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα- δηλαδή έχουν συμπληρώσει όριο ηλικίας και τα ελάχιστα απαιτούμενα από το ταμείο τους χρόνια ασφάλισης για να βγουν στη σύνταξηδεν αλλάζει το καθεστώς αναγνώρισης και εξαγοράς πλασματικού χρόνου.
Με τις αποφάσεις της κυβέρνησης δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους ασφαλισμένους να αναγνωρίσουν τον χρόνο σπουδών καταβάλλοντας 168 ευρώ τον μήνα (ποσόν που αναλογεί στις εισφορές 25 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη), τον χρόνο γονικής άδειας, ακόμη και τα κενά που είχαν δημιουργηθεί από συμμετοχή σε απεργίες πέραν όσων προβλέπονται σήμερα για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας (που η εξαγορά της είναι ακριβότερη) ή του χρόνου εκπαιδευτικής άδειας κ.λπ.
Με την εγκύκλιο που απέστειλε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνης σε όλα τα Ταμεία ξεκινά κατ΄ ουσίαν η εφαρμογή του νόμου για την αναγνώριση του πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πολιτική από την οποία αναμένεται σημαντική ενίσχυση των εσόδων των Ταμείων.
Στην εγκύκλιο επισημαίνονται τα εξής:
Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ Α 115/15.7.2010 δημοσιεύτηκε ο ν. 3863/2010 «Νέο Ασφαλιστικό σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις».
Στο άρθρο 10 του ανωτέρω νόμου, πέραν των διατάξεων που αφορούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, για τις οποίες έχουν ήδη δοθεί αναλυτικές οδηγίες, υφίστανται και οι ρυθμίσεις της παρ. 18, με τις οποίες τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 2084/1992, οι οποίες αναφέρονται στους χρόνους που αναγνωρίζονται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.
Επισημαίνουμε ότι η ισχύς των διατάξεων της παρ. 18 του άρθρου 10 του ν. 3863/2010 αρχίζει την 1.1.2011 και αφορά τους ασφαλισμένους που συγκεντρώνουν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις: α) θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατ΄ αποκλειστικότητα από 1.1.2011 και εφεξής και β) έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη ασφάλισης.
Επομένως οι διατάξεις του άρθρου 40 και της παρ. 12 του άρθρου 47 του ν. 2084/92 εφαρμόζονται ως την 31.12.2010 και αφορούν όλους όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως την 31.12.2010, ανεξάρτητα αν ασκήσουν το δικαίωμα αυτό ως την 31.12.2010 ή από 1.1.2011 και εφεξής.
Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις επαναπροσδιορίζονται οι χρόνοι που μπορεί να προσμετρηθούν ή να αναγνωριστούν με εξαγορά τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή για προσαύξηση του ποσού αυτής.
Ποιος μπορεί να είναι ο πλασματικός χρόνος
Ο χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας μπορεί να αναγνωριστεί ως πλασματικός χρόνος ασφάλισης.
Με τις νέες διατάξεις που κοινοποιήθηκαν σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πλέον δυνατή:
α) Η προσμέτρηση χρόνου επιδότησης λόγω ασθένειας και ανεργίας.
Θα είναι δυνατό να συνυπολογιστούν 600 ημέρες επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας, 300 για κάθε αιτία (αντί των 400 ημερών κατά την τελευταία πριν από τη συνταξιοδότηση δεκαετία, όπως προβλέπεται σήμερα με τον ν. 2084/92), ανεξάρτητα από τον χρόνο που έλαβε χώρα η ανεργία ή επήλθε η ασθένεια.
β)Η αναγνώριση του χρόνου σπουδών: * σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου και * σε μέσες επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές, που έχουν αναγνωριστεί από το κράτος, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας. Οι σχολές αυτές θα σας γνωστοποιηθούν εγκαίρως έπειτα από σχετική αλληλογραφία του υπουργείου μας με τα συναρμόδια υπουργεία.
Ο χρόνος που θα αναγνωρίζεται θα είναι ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά τον χρόνο της αποφοίτησης.
Είναι ευνόητο ότι αν κατά τον χρόνο φοίτησης στις αναφερόμενες σχολές έχει χωρήσει ασφάλιση σε οποιονδήποτε ομοειδή φορέα ασφάλισης δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος.
Δεδομένου, εξάλλου, ότι η ρύθμιση αναφέρεται σε αποφοίτηση, δηλαδή σε περάτωση των σπουδών, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του χρόνου σπουδών αν δεν έχει αποκτηθεί το σχετικό πτυχίο ή δίπλωμα.
γ) Η αναγνώριση του χρόνου ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου.
Χρόνος ανεργίας- πέραν του χρόνου εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ- θεωρείται κάθε κενό χρονικό διάστημα, μετά την έναρξη του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου και την υπαγωγή του στα μητρώα οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, για το οποίο δεν υπάρχει ασφάλιση. δ) Η προσμέτρηση του χρόνου απουσίας των απασχολούμενων μητέρων από την εργασία τους, λόγω κύησης και λοχείας .
Ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει τον χρόνο που προβλέπεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ.
ε) Η αναγνώριση του χρόνου απεργίας. στ) Η προσμέτρηση του πλασματικού χρόνου του άρθρου 141 του ν. 3655/2008, ανεξάρτητα από τον χρόνο γέννησης των παιδιών (πριν ή μετά την 1.1.2000).
Σημειώνεται ότι ο χρόνος αυτός λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος, σύμφωνα με το άρθρο 10 (όπως για τη συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου των μητέρων ανήλικων τέκνων) καθώς και για τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης των 15 ετών. Κατά τα λοιπά έχουν εφαρμογή οι ειδικότερες προϋποθέσεις και περιορισμοί που τίθενται από τον ν. 3655/2008.
στ) Η αναγνώριση του χρόνου μαθητείας , όπως ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις και ως ένα έτος.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι χρόνος μαθητείας θεωρείται ο χρόνος απασχόλησης σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage).
ζ) Ειδικά για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ η αναγνώριση του χρόνου αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας πριν από την εγγραφή στα μητρώα του οικείου οργανισμού, και ως πέντε χρόνια, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές.
Πόσα χρόνια μπορείτε να αναγνωρίσετε
Στον ασφαλιστικό νόμο καθορίζεται η κλιμάκωση του χρόνου τον οποίον μπορεί να προσμετρήσει ή να αναγνωρίσει κάθε ασφαλισμένος ανάλογα με τον χρόνο συνταξιοδότησής του ως εξής:
Εξαγορά πλασματικού χρόνου κλιμακούμενου ως επτά χρόνια με χαμηλό κόστος παρέχεται σε όλους τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1.1.2011 (ΑCΤΙΟΝΙΜΑGΕS)
* Ως 4 χρόνια
για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2011 * Ως 5 χρόνια
για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2012 * Ως 6 χρόνια
για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2013 * Ως 7 χρόνια
για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2014 και εφεξής.
Πόσο θα πληρώσετε την αναγνώριση
1
Χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας
Αναγνωρίζεται και εξαγοράζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1358/1983.
Ειδικά όμως για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2011 ως 31.12.2014, με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, το ποσόν εξαγοράς του αναγνωριζόμενου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%, ενώ για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2015 και εφεξής το σχετικό ποσόν καταβάλλεται μειωμένο κατά 50%, ανεξάρτητα από τον τρόπο καταβολής του (εφάπαξ ή σε δόσεις ή με παρακράτηση του 1/3 της σύνταξης).
Σε καμιά όμως περίπτωση το τελικά καταβαλλόμενο ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο αυτού που προκύπτει, με βάση υπολογισμού το 25πλάσιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη όπως ισχύει κάθε φορά.
Παράδειγμα
Μισθωτός ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2012, με αναγνώριση ενός (1) έτους στρατιωτικής υπηρεσίας. Αν οι αποδοχές του τελευταίου μήνα πλήρους απασχόλησής του πριν από την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης ανέρχονται σε 1.100 ευρώ, το ποσόν της εξαγοράς της στρατιωτικής υπηρεσίας, βάσει των διατάξεων του ν. 1358/1983, θα ανέλθει σε 1.100 Χ 20% Χ 12 μήνες= 2.640 ευρώ, και μετά τη μείωσή του κατά 30% σε 1.848 ευρώ.
Εφόσον, όμως, το ποσόν αυτό υπολείπεται του ποσού που προκύ πτει αν ο υπολογισμός του προβλεπόμενου ποσοστού (20%) γίνει επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη που θα ισχύει το 2012, θα καταβληθεί το μεγαλύτερο ποσόν.
Είναι ευνόητο ότι στο κατά περίπτωσιν προκύπτον ποσό εξαγοράς μπορεί να γίνει στη συνέχεια και η κατά 15% μείωση που προβλέπεται, από τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 1358/83, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής.
2
Χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών
Αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 1483/84.
Αναγνωρίζεται για κάθε παιδί:
1 παιδί:1 χρόνος 2 παιδιά:3 χρόνια 3 παιδιά και πάνω:ως 5 χρόνια Χρήση του πλασματικού χρόνου κάνει η μητέρα, όχι όμως για να θεμελιώσει δικαιώματα ως μητέρα ανήλικων τέκνων. Αν δεν κάνει χρήση η μητέρα, τότε ο πλασματικός χρόνος προσμετρείται από τον πατέρα.
Παράδειγμα
Σήμερα: 25 Χ 33,04 Χ 20% = 165,2 ευρώ για κάθε μήνα με δόσεις για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, 25 Χ 33,04 Χ 37,5% = 309,75 ευρώ για κάθε μήνα με δόσεις για τους ασφαλισμένους της ΕΤΕ και 25 Χ 33,04 Χ 37% = 305,6 ευρώ για κάθε μήνα με δόσεις για τους ασφαλισμένους της ΤΕ.
3
Χρόνος εκπαιδευτικής άδειας
Αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 2084/92, όπως ισχύει, μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 5 του ν. 2335/1995.
Παράδειγμα
Εκπαιδευτική άδεια (άνευ αποδοχών) ως δύο χρόνια.
Αποδοχές ημερομηνίας αίτησης Χ ποσοστό εισφοράς, συνεισφοράς κάθε Ταμείου (%) Χ μήνες εξαγοράς = Ποσόν εξαγοράς (π.χ. για τους ασφαλισμένους στην Εθνική Τράπεζα: αποδοχές 3.000 Χ 37,5% Χ 1 μήνα = 1.125 ευρώ κάθε μήνα) 4
Χρόνος σπουδών, χρόνος μαθητείαςκαι χρόνος ανεργίας
Αναγνωρίζονται τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, έπειτα από αίτηση του ασφαλισμένου.
Για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα καταβάλλεται ποσόν εξαγοράς, το οποίο προκύπτει από τον υπολογισμό ποσοστού 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και ποσοστού 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, υπολογιζόμενων στο 25πλάσιο του ΗΑΕ που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
Περαιτέρω καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του ποσού εξαγοράς που προκύπτει από τις παραπάνω αναγνωρίσεις (είτε εφάπαξ με έκπτωση 15% είτε σε μηνιαίες δόσεις ίσες με τους αναγνωριζόμενους μήνες ή με παρακράτηση του ποσού της σύνταξης) και επιπλέον προβλέπεται η επιβολή των αναλογούντων πρόσθετων τελών, σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μηνιαίας δόσης.
Παράδειγμα
Με 168 ευρώ τον μήνα αναγνωρίζεται ο χρόνος σπουδών
Το κόστος της αναγνώρισης του χρόνου σπουδών υπολογίζεται για κάθε μήνα ως εξής:
25πλάσιο Χ Ημερομίσθιο Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ) Χ 20% Χ μήνες σπουδών = Ποσόν εξαγοράς π.χ. 25 Χ 33,4 Χ 20% = 165,20 ευρώ ο κάθε μήνας με δόσεις και έκπτωση 15% για εφάπαξ καταβολή για την κύρια σύνταξη.
Επικουρική: 25 Χ 33,04 Χ 6% = 49,56 ευρώ κάθε μήνας με δόσεις και έκπτωση 15% για εφάπαξ καταβολή.
5
Χρόνος απουσίας λόγω κύησης και λοχείας καθώς και ημερών επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας
Ως προς την προσμέτρηση αυτών των περιπτώσεων επισημαίνεται ότι αυτές λαμβάνονται υπόψη μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης.

Αν δηλαδή ένας ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης, αλλά έχει πραγματοποιήσει 24 χρόνια και 2 μήνες ασφάλισης και έχει επιδοτηθεί λόγω ανεργίας καθ΄ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου για 20 μήνες, μπορεί να συνυπολογίσει τους 10 από αυτούς προκειμένου να συμπληρώσει τα 25 έτη ασφάλισης που απαιτούνται, όμως το ποσόν της σύνταξής του θα υπολογισθεί βάσει των 24 ετών. * Σημειώνεται ότι εκτός του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας για όλους τους υπόλοιπους χρόνους της παρ. 18 του άρθρου 10 το κάθε πλήρες έτος αναγνωριζόμενου χρόνου αντιστοιχεί σε 300 ημέρες ή 12 μήνες ασφάλισης (κάθε μήνας = 25 ημέρες ασφάλισης)
ΟΔΗΓΙΕΣ στα ΤΑΜΕΙΑ
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι στη ρύθμιση του τελευταίου εδαφίου της εντός εισαγωγικών διάταξης της παρ. 2, σύμφωνα με την οποία όσοι ασφαλισμένοι/νες συμπληρώνουν τον χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος ως τις 31.12.2010, με αναγνώριση των χρόνων που προβλέπονται στο άρθρο 40 του ν. 2084/1992, όπως ισχύει σήμερα, εφόσον η σχετική αίτηση αναγνώρισης υποβληθεί ως τις 31.12.2013 ακολουθούν τις κατά περίπτωσιν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν το τρέχον έτος.
Παράδειγμα 1
Μητέρα ανήλικου τέκνου έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 5.000 ημέρες ασφάλισης ως τις 31.12.2010, έχει ανήλικο παιδί και έχει και δύο (2) χρόνια εκπαιδευτική άδεια (χρόνος που προβλέπεται από το άρθρο 40 του ν. 2084/92).
Αν υποβάλει αίτηση αναγνώρισης του χρόνου εκπαιδευτικής άδειας ως τις 31.12.2013 θα κριθεί με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που απαιτούνται το 2010 (5.500 ημέρες και 55 ετών για πλήρη σύνταξη ή 50 ετών για μειωμένη) και ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται από την αύξηση του ορίου ηλικίας, από 1.1.2011, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 17 του άρθρου 10.
Παράδειγμα 2
Άνδρας που έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του πρώην ΤΣΕΥΠ Αθηνών 23,6 χρόνια ασφάλισης μέχρι τέλους του 2010 και έχει υπηρετήσει στον στρατό 20 μήνες. Αν υποβάλει αίτηση αναγνώρισης των 18 μηνών της στρατιωτικής του υπηρεσίας μέχρι τέλους του 2013, θα κριθεί με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται το 2010 (25 χρόνια και 60 ετών) και δεν επηρεάζεται από την αύξηση του ορίου ηλικίας, από 1.1.2011, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 15 του άρθρου 10.
Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση ο εν λόγω ασφαλισμένος δεν μπορεί να τύχει και του ευεργετήματος της καταβολής του προκύπτοντος ποσού εξαγοράς μειωμένου κατά 30%.
* Για οποιοδήποτε ερώτημα ανακύπτει ως προς την εφαρμογή των ρυθμίσεων, τα Ταμεία και οι υπηρεσίες συνταξιοδότησης θα πρέπει να απευθύνονται στο καθ΄ ύλην αρμόδιο τμήμα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων το οποίο εποπτεύει κάθε ασφαλιστικό φορέα. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθύνονται στο Ταμείο τους.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα
11 ερωτήσεις-απαντήσεις για γρήγορη συνταξιοδότηση
Διπλό σύστημα ισχύει για την αναγνώριση των πλασματικών ετών ασφάλισης στα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι υποψήφιοι συνταξιούχοι πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να εξαγοράσουν τα έτη ασφάλισης, ενώ σε άλλες η αναγνώριση γίνεται δωρεάν και επομένως είναι πιο συμφέρουσα.
Το υπουργείο Εργασίας έδωσε χθες στη δημοσιότητα έναν αναλυτικό οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις, ώστε να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι πώς θα αναγνωρίσουν τα πλασματικά έτη.
1 Ερώτηση: Πόσα χρόνια μπορεί να αναγνωρίσει ο εργαζόμενος;
Απάντηση: Ενας εργαζόμενος που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι 4 χρόνια. Οποιος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012 μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι 5 χρόνια, το 2013 μέχρι 6 χρόνια και από το 2014 και μετά μέχρι 7 χρόνια.
2 Ερώτηση: Ποιοι είναι οι νέοι χρόνοι που αναγνωρίζονται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και την προσαύξηση της σύνταξης;
Απάντηση: Με τον νέο ασφαλιστικό νόμο παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης με τους οποίους ο εργαζόμενος διευκολύνεται για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά και σε περιπτώσεις για να προσαυξήσει τη σύνταξή του.
Μέχρι σήμερα οι χρόνοι που μπορούσαν να αναγνωρίσουν ήταν περιορισμένοι (στρατός, γονική άδεια, χρόνος ανατροφής παιδιών κ.λπ.) και δεν αφορούσαν το σύνολο των περιπτώσεων αλλά ειδικές κατηγορίες.
Με τις νέες ρυθμίσεις ο ασφαλισμένος μπορεί να αναγνωρίσει επιπλέον:
Τον χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας μέχρι 300 ημέρες (1 έτος) ανεξάρτητα από την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η επιδότηση ανεργίας.
Τον χρόνο επιδοτούμενης ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες (1 έτος) ανεξάρτητα από την περίοδο που έλαβε χώρα η ασθένεια.
Τον χρόνο σπουδών σε μέσες, ανώτερες και ανώτατες σχολές.
Τον χρόνο ανεργίας για τον οποίο δεν έχει επιδοτηθεί ο εργαζόμενος ή παρουσιάζεται γενικώς κενό ασφάλισης, μετά όμως την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε ταμείου.
Τον χρόνο απουσίας από την εργασία για τις μητέρες λόγω κύησης και λοχείας και μέχρι 119 ημέρες.
Τον χρόνο απεργίας για τον οποίο υπάρχει κενό ασφάλισης.
Τον πλασματικό χρόνο για τα παιδιά ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησής τους, ο οποίος ανέρχεται σε 1 χρόνο για ένα παιδί, 3 χρόνια για 2 παιδιά και 5 χρόνια για 3 παιδιά.
Τον χρόνο άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και μέχρι 8 χρόνια πριν από την εγγραφή του επαγγελματία στον ΟΑΕΕ, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.
3 Ερώτηση: Ποιοι έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν τους νέους «πλασματικούς» χρόνους;
Απάντηση: Οι νέοι «πλασματικοί» χρόνοι αναγνωρίζονται μόνο από εκείνους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά. Αντίθετα όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 αναγνωρίζουν τους χρόνους που ίσχυαν με τους προηγούμενους νόμους (π.χ. στρατιωτική θητεία, χρόνος ανατροφής παιδιών κ.λπ.).
4 Ερώτηση: Τα «πλασματικά» χρόνια αναγνωρίζονται μόνο σε ταμεία κύριας ασφάλισης ή και στα επικουρικά;
Απάντηση: Τα «πλασματικά» χρόνια αναγνωρίζονται και στα επικουρικά ταμεία με τις ίδιες προϋποθέσεις που αναγνωρίζονται στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Οι εισφορές βέβαια για την αναγνώριση χρόνου στα επικουρικά ταμεία είναι πολύ μικρότερες (στις περισσότερες περιπτώσεις 6% επί των συντάξιμων αποδοχών).
5 Ερώτηση: Σε ποιες περιπτώσεις δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές για την αναγνώριση των πλασματικών ετών ασφάλισης;
Απάντηση: Χωρίς την καταβολή εισφορών αναγνωρίζεται ο χρόνος της επιδοτούμενης ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες, ο χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες, ο χρόνος κύησης και λοχείας για τις μητέρες και μέχρι 119 ημέρες και ο χρόνος συνταξιοδότησης με αναπηρική σύνταξη. Αντίθετα για όλους τους άλλους χρόνους που αναγνωρίζονται καταβάλλονται εισφορές.
6 Ερώτηση: Πώς αναγνωρίζονται τα χρόνια σπουδών;
Απάντηση: Ο χρόνος σπουδών, σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές, ο χρόνος μαθητείας και ο χρόνος φοίτησης σε μέσες επαγγελματικές σχολές αναγνωρίζονται με την καταβολή εισφορών που αντιστοιχεί στο 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται. Η αναγνώριση του χρόνου σπουδών αφορά:
Σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου και
Σε μέσες επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές που έχουν αναγνωριστεί από το κράτος, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας. Οι σχολές αυτές θα γνωστοποιηθούν εγκαίρως.
Ο χρόνος που θα αναγνωρίζεται θα είναι ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά τον χρόνο της αποφοίτησης.
Η ρύθμιση αναφέρεται σε αποφοίτηση, δηλαδή σε περάτωση των σπουδών, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του χρόνου σπουδών αν δεν έχει αποκτηθεί το σχετικό πτυχίο ή δίπλωμα.
7 Ερώτηση: Τι θα πληρώσει ένας ασφαλισμένος για να αναγνωρίσει τον χρόνο ανατροφής παιδιών;
Απάντηση: Ο χρόνος ανατροφής παιδιών αναγνωρίζεται με την καταβολή εισφορών που αντιστοιχεί στο 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.
8 Ερώτηση: Πώς θα αναγνωριστεί η εκπαιδευτική άδεια ή ο χρόνος απεργίας;
Απάντηση: Για τους χρόνους εκπαιδευτικής άδειας ή απεργίας ο εργαζόμενος καταβάλλει για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του συντάξιμου μισθού που έχει κατά τον μήνα υποβολής της αίτησης.
9 Ερώτηση: Τι θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι για να αναγνωρίσουν τον χρόνο ανεργίας;
Απάντηση: Για τον χρόνο της επιδοτούμενης ανεργίας δεν καταβάλλονται εισφορές. Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Για οποιοδήποτε άλλο χρόνο ανεργίας ή κενού ασφάλισης που υπάρχει μετά την πρώτη ασφάλιση σε οποιοδήποτε φορέα, ο εργαζόμενος πληρώνει εισφορά για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει, ίση με το 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
10 Ερώτηση: Μπορεί ένας ασφαλισμένος να αναγνωρίσει τα πλασματικά έτη για να πάρει σύνταξη σε μικρότερη ηλικία;
Απάντηση: Στην πραγματικότητα και σε πολλές περιπτώσεις με την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων παρέχεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα νωρίτερα, οπότε αποφεύγει τη μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή των επιπλέον ετών εργασίας.
Εφάπαξ ή με δόσεις
Πώς θα γίνεται η πληρωμή για την αναγνώριση;
11. Απάντηση: Η πληρωμή γίνεται εφάπαξ εντός τριμήνου από την ειδοποίηση του ταμείου, οπότε υπάρχει έκπτωση 15% στο ποσό. Παρέχεται όμως η δυνατότητα το συνολικό ποσό να εξοφληθεί σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι είναι οι μήνες που αναγνωρίζονται. Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος συνταξιοδοτείται η δόση παρακρατείται από τη σύνταξη με ποσό ίσο με το1/4 αυτής.
ΤΙ, ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ
Χρήσιμες συμβουλές για τους ασφαλισμένους
Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:
? Ο χρόνος σπουδών, ο χρόνος μαθητείας, καθώς και ο χρόνος ανεργίας αναγνωρίζονται τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, ύστερα από αίτηση του ασφαλισμένου.
Για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα καταβάλλεται ποσό εξαγοράς, το οποίο προκύπτει από τον υπολογισμό ποσοστού 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και ποσοστού 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, υπολογιζομένων στο 25πλάσιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
Καταβολή
Περαιτέρω, καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του ποσού εξαγοράς που προκύπτει από τις παραπάνω αναγνωρίσεις (είτε εφάπαξ με έκπτωση 15%, είτε σε μηνιαίες δόσεις ίσες με τους αναγνωριζόμενους μήνες, είτε με παρακράτηση του 1/4 του ποσού της σύνταξης).
Ως προς την προσμέτρηση του χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας και των ημερών επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας, επισημαίνεται ότι αυτές λαμβάνονται υπόψη, μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης.
Αν δηλαδή ένας ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης, αλλά έχει πραγματοποιήσει 24 χρόνια και 2 μήνες ασφάλισης και έχει επιδοτηθεί λόγω ανεργίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου για 20 μήνες, μπορεί να συνυπολογίσει τους 10 από αυτούς προκειμένου να συμπληρώσει τα 25 έτη ασφάλισης που απαιτούνται. Ωστόσο το ποσό της σύνταξής του θα υπολογισθεί βάσει των 24 ετών.
Εκτός του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, για όλους τους υπόλοιπους χρόνους (της παρ. 18 του άρθρου 10), το κάθε πλήρες έτος αναγνωριζόμενου χρόνου αντιστοιχεί σε 300 ημέρες ή 12 μήνες ασφάλισης (κάθε μήνας = 25 ημέρες ασφάλισης).
Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.1483/84.
Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.2084/92, όπως ισχύει, μετά τη τροποποίησή του με το άρθρο 5 του ν.2335/1995.
Στρατιωτική θητεία
Πώς αναγνωρίζεται από μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες
Με... έκπτωση θα αναγνωρίζεται από τη νέα χρονιά η στρατιωτική θητεία. Συγκεκριμένα το ποσό εξαγοράς του αναγνωριζόμενου χρόνου στρατιωτικής θητείας καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014.
Από την 1η Ιανουαρίου 2015 η έκπτωση φτάνει το 50%, ανεξάρτητα από τον τρόπο καταβολής του ποσού (π.χ. εφάπαξ, με δόσεις). Σε καμία όμως περίπτωση το τελικά καταβαλλόμενο ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο αυτού που προκύπτει με βάση υπολογισμού το 25πλάσιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, όπως ισχύει σήμερα. Σημειώνεται πως σε όλα τα Ταμεία ο χρόνος στρατιωτικής θητείας αναγνωρίζεται με την καταβολή εισφοράς που αντιστοιχεί στο άθροισμα των εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη, επί των συντάξιμων αποδοχών που έχει ο εργαζόμενος κατά τον μήνα υποβολής της αίτησης. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν πως:
Για τους μισθωτούς η εισφορά στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι το 20% επί των συντάξιμων αποδοχών.
Για τους δημόσιους υπαλλήλους είναι 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών.
Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται είναι ίση με την εισφορά που καταβάλλει ο ασφαλισμένος στον κλάδο σύνταξης.
Παράδειγμα: Μισθωτός ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2012, με αναγνώριση ενός έτους στρατιωτικής υπηρεσίας. Αν οι αποδοχές του τελευταίου μήνα πλήρους απασχόλησής του πριν από την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης ανέρχονται σε 1.100 ευρώ, το ποσό της εξαγοράς της στρατιωτικής υπηρεσίας, βάσει των διατάξεων του ν. 1358/1983, θα ανέλθει σε 1.100 X 20% X 12 μήνες = 2.640 ευρώ. Μετά τη μείωσή του κατά 30% το ποσό διαμορφώνεται στα 1.848 ευρώ. Εφόσον, όμως, το ποσό αυτό υπολείπεται του ποσού που προκύπτει αν ο υπολογισμός του προβλεπόμενου ποσοστού (20%) γίνει επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη που θα ισχύει το 2012, θα καταβληθεί το μεγαλύτερο ποσό.
Είναι ευνόητο ότι στο κατά περίπτωση προκύπτον ποσό εξαγοράς μπορεί να γίνει στη συνέχεια και η κατά 15% μείωση που προβλέπεται, από τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 1358/83, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής.
ΠΗΓΗ: Έθνος

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Πριμ εισφορών για προσλήψεις
Πρόγραμμα για την επιχορήγηση 150.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με κίνητρο την απαλλαγή πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών σχεδιάζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για μέτρο- ανάχωμα στην ανεργία η οποία λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, αφού εκτιμάται ότι οι άνεργοι θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο στις αρχές του 2011.
Το σχετικό σχέδιο, το οποίο στηρίζεται σε πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες), έχει υποβληθεί από το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ προς έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σχετική αναφορά αναμένεται να γίνει από τον Πρωθυπουργό στα εγκαίνια της ΔΕΘ την ερχόμενη εβδομάδα. Η μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 650.000.000 ευρώ και κατανέμεται σε ετήσια βάση ως εξής: 108.300.000 ευρώ για το 2010 και 541.700.000 ευρώ για το 2011.
Σύμφωνα με το σχέδιο (το οποίο, αν εγκριθεί, θα τρέξει μαζί με τα άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ), οι ενταγμένες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για το 50% των εργαζομένων που απασχολούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν ίσο αριθμό τουλάχιστον μη επιχορηγούμενων εργαζομένων με τον αριθμό των επιχορηγουμένων καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Η επιχορήγηση αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές ή σε μέρος αυτών, για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ, καθώς και στις μηνιαίες εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές ή σε μέρος αυτών που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης.
Για τους εργαζόμενους που αντί του ΕΤΕΑΜ ασφαλίζονται σε άλλα Επικουρικά Ταμεία, ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των αντίστοιχων μηνιαίων εργοδοτικών εισφορών ή σε μέρος αυτών, για όλους του κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές ή σε μέρος αυτών των αντίστοιχων Επικουρικών Ταμείων, καθώς και των εργοδοτικών εισφορών ή σε μέρος αυτών, εκείνων που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης. Επίσης, ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται επιπλέον το ποσό που αντιστοιχεί στις εργοδοτικές εισφορές ή σε μέρος αυτών, των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας, για τους μήνες που αυτά καταβάλλονται.
Τα ποσοστά της επιχορήγησης
Ως βάση για τον ποσοστιαίο υπολογισμό των ανωτέρω ποσών επιχορήγησης λαμβάνονται οι πραγματικές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων/ επιχορηγουμένων που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους των 2.000 ευρώ. Το πόσο επιχορήγησης αποδίδεται μέσω της χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ-ΟΑΕΔ και της αντίστοιχης πίστωσης του λογαριασμού του εργοδότη, σε ποσοστό:
100% για τα άτομα με αναπηρία 90% για εργαζόμενους ηλικίας 55- 64 ετών 80% για τους λοιπούς εργαζόμενους.
Οι αξιώσεις των εργοδοτών για τα παραπάνω ποσά της επιχορήγησης που δεν ικανοποιούνται μέσω του αλληλόχρεου θα καταβάλλονται απευθείας στην επιχείρηση. Διευκρινίζεται ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος δεν είναι δυνατή η μετατροπή του καθεστώτος απασχόλησης, τόσο των επιχορηγούμενων εργαζομένων όσο και του δεσμευόμενου προσωπικού, από πλήρη σε μερική.
Βλέπουν έκρηξη της ανεργίας
Σημειώνεται ότι το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ προβλέπει έκρηξη της ανεργίας στο 16%, από 12% (επιπλέον 200.000 άνεργοι ή 800.000 άνθρωποι) μετά και τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προβλέπει ότι η ανεργία μπορεί να φτάσει, στο τέλος του 2010 ή στις αρχές του 2011, ακόμη και το 18%-20% (900.000- 1 εκατομμύριο). Αύξηση των λουκέτων στην αγορά και της ανεργίας εργαζομένων αλλά και αυτοαπασχολουμένων προβλέπει και η ΓΣΕΒΕΕ. Για την έκρηξη της ανεργίας είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι υπηρεσίες του οποίου κατέγραψαν αύξηση των ανέργων κατά 107.374 (659.119 από 551.745 πέρσι) παρά το εποχικό «άνοιγμα» χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού.
Περίπου 8 εκατ. λιγότερα ένσημα το 2010 υπολογίζει ότι θα έχει το ΙΚΑ λόγω της ανεργίας.
Το 33,54% (οι 190.087) των εγγεγραμμένων ανέργων ήταν ήδη χωρίς εργασία για διάστημα άνω του ενός χρόνου.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Έρχονται οι 5 ομάδες ράμπο της Εφορίας
Πέντε ομάδες δράσης για την άμεση τόνωση των φορολογικών εσόδων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής συστήνονται στο υπουργείο Οικονομικών. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, συγκροτείται έκτακτη δομή για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης.
Με την ψήφιση του νόμου «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», άλλαξε ριζικά το φορολογικό σύστημα, θέτοντας τέρμα σε φαινόμενα αυθαιρεσίας και διακριτικής φορολογικής μεταχείρισης ατόμων και εισοδημάτων, καθώς και σε φαινόμενα απαλλαγών, εξαιρέσεων και εκπτώσεων. Απώτερος στόχος είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, μέσα όμως από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη δικαιότερη φορολόγηση του πλούτου. Η έκτακτη δομή που συγκροτείται εστιάζει σε συγκεκριμένους τομείς, όπου έχουν διαπιστωθεί μεγάλες απώλειες φορολογικών εσόδων.
Την έκτακτη δομή συντονίζει η Κατευθυντήρια Επιτροπή, που αποτελείται από τους συναρμόδιους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς και Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου Οικονομικών, υπό τις οδηγίες του Υπουργού Οικονομικών.
Στο πλαίσιο της έκτακτης δομής συγκροτούνται πέντε Ειδικές Ομάδες Εργασίας:
Ειδική Ομάδα Εργασίας Εφαρμογής Φορολογικής Μεταρρύθμισης. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και εφαρμογή προτάσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης που εισάγεται με το Ν. 3842/2010.
Ειδική Ομάδα Εργασίας Είσπραξης Οφειλών. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Ειδική Ομάδα Εργασίας Μεγάλων Φορολογούμενων. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την διασφάλιση της πλήρους φορολογικής συμμόρφωσης των μεγάλων φορολογουμένων (οι χίλιες μεγαλύτερες επιχειρήσεις).
Ειδική Ομάδα Εργασίας Μεγάλης Περιουσίας και Υψηλών Εισοδημάτων. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την πάταξη της φοροδιαφυγής από τους υψηλού πλούτου φορολογουμένους με μεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλές δαπάνες διαβίωσης κυρίως στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών
Ειδική Ομάδα Εργασίας Απόδοσης Παρακρατουμένων Φόρων και Φορολογικής Συμμόρφωσης. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πλήρη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (κυρίως Φ.Π.Α. & Φ.Μ.Υ.)
Η διάρκεια λειτουργίας τους είναι 18 μήνες, προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Εισήγηση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15%
Πρόταση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% σε όλα τα προϊόντα στην αγορά, εκτός κάποιων ειδών πρώτης ανάγκης (ψωμί, γάλα, φάρμακα), έχει «πέσει» στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Η πρόταση, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» υποβλήθηκε από αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ως εναλλακτική της δέσμευσης που προβλέπει το Μνημόνιο για μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23%.
Στο οικονομικό επιτελείο, όπως άλλωστε και στην αγορά, επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς αυτές οι μετατάξεις θα προκαλέσουν μεγάλες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Πόσο κοστίζουν τα ακριβά... σπορ των κροίσων
akriva_sportsΚόντρα στην κρίση που μαστίζει τον πλανήτη, μια ολόκληρη βιομηχανία που απευθύνεται αποκλειστικά στους πάρα πολύ πλούσιους ανθεί διαρκώς όλο και περισσότερο.
Ιδιωτικά νησιά στις Μπαχάμες αλλάζουν χέρια έναντι 45 εκατ. ευρώ, λιμουζίνες όπως οι Rolls Royce Ρhantom φτάνουν να πωλούνται προς 300.000 ευρώ, μικροί κροίσοι νοικιάζουν τις υπηρεσίες ενός διάσημου σεφ με μισθό μέχρι και 120.000 ευρώ ετησίως, ενώ πληθαίνουν όσοι αποκτούν ελικόπτερο αξίας 5 εκατ. ευρώ, μέγκα γιοτ (5,5 εκατ. ευρώ) ή ιδιωτικό τζετ έναντι 39 εκατ. ευρώ με δυνατότητα να ταξιδέψει από την Αυστραλία μέχρι το Λος Αντζελες χωρίς ενδιάμεση στάση.
Ποιοι κάνουν αυτό τον σπάνιο τρόπο ζωής; Διάσημοι και μη, αρκεί να διαθέτουν μερικά εκατομμύρια ευρώ. Διότι στη λίστα του World Wealth Report 2010 της Μerril Lynch, εκτός από τον πιο πλούσιο άνθρωπο στον πλανήτη, τον διάσημο μεξικανό γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Carlos Slim που στα τέλη Ιουλίου έδωσε 34 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το πολυώροφο ακίνητο Duke Semans Μansion στην 5η Λεωφόρο του Μanhattan, υπάρχουν και αρκετοί άσημοι εκατομμυριούχοι: αυστραλοί μεγαλοκτηνοτρόφοι, βραζιλιάνοι κάτοχοι ορυχείων και νεόκοποι ρώσοι ολιγάρχες, μέχρι κινέζοι επενδυτές real estate, ελληνίδες κληρονόμοι και ινδοί πετρελαιάδες. Και αν οι έχοντες περιουσία μεγαλύτερη από ένα εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα WWR 2010, είναι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια, οι έχοντες χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 30 εκατ. δολαρίων φτάνουν τους 929.000 και ελέγχουν το 35% του παγκόσμιου πλούτου! Χάρη μάλιστα στην ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και την επανατοποθέτηση των κεφαλαίων τους, αυτά αυξήθηκαν κατά 21,5% καλύπτοντας τη χασούρα του 24% που είχαν το 2008, όπως σημειώνει ο συντάκτης της ιταλικής εφημερίδας «Ιl Sole 24 Οre». Είναι δηλαδή πλουσιότεροι οι εκατομμυριούχοι του σήμερα από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια.
Μερικοί από τους τυχερούς
Ποιοι είναι λοιπόν οι τυχεροί; Για παράδειγμα, ο βασιλιάς των καζίνων και ξενοδοχείων Steve Wynn που τον Ιούλιο έδωσε 23 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει μια μεζονέτα άνω των 1.500 τ.μ. στην Ρlaza της Νέας Υόρκης με ιδιωτικό ασανσέρ και ταράτσα που βλέπει στο Central Ρark. Το ζευγάρι Βrad Ρitt και Αngelina Jolie που σύμφωνα με το ελβετικό γραφείο ακινήτων Αlexander Ρroto Consulting, φέρονται να αγόρασαν προς 30 εκατ. ευρώ μια βίλα 15 δωματίων στη Valponicella, κοντά στη Βερόνα. Επίσης, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» sir Ρeter Jackson που πλήρωσε 39 εκατ. ευρώ για ένα ιδιωτικό τζετ τύπου Gulfstream G550, το οποίο μπορεί να πετάξει από την Αυστραλία μέχρι το Λος Αντζελες χωρίς ενδιάμεση στάση.
Στην ίδια κατηγορία ανήκουν ακόμη πολλοί άλλοι, η αύξηση των οποίων τόσο σε αριθμό όσο και σε πλούτο, οφειλόμενη εν πολλοίς στην περυσινή ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών, συντηρεί πιο ζωντανή παρά ποτέ μια διογκούμενη βιομηχανία πολυτελών αγαθών, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται τα αυτοκίνητα.
Μανία για ακριβά αυτοκίνητα Σύμφωνα με την «Ιl Sole 24 Οre» που επικαλείται έρευνα της βρετανικής «Sun», στο Λονδίνο κυκλοφορούν μερικά από τα πιο ακριβά σούπερ αυτοκίνητα στον πλανήτη (μια αγορά συνολικής αξίας άνω των 60 εκατ. ευρώ). Μια Βugatti Veyron αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ εθεάθη πρόσφατα μεταξύ Κnightsbridge και Μayfaire και μια Ρagani Ζonda Cinque, ένα από τα πέντε μοντέλα που κυκλοφορούν στον κόσμο, είναι παρκαρισμένη μπροστά από το Dorchester Ηotel, γνωστό για τους πολλούς «εξόριστους» πολυεκατομμυριούχους πελάτες του.
Στον κόσμο όμως των πολύ πλουσίων οι Ferrari, Rolls Royce και Μercedes-Μc Laren, όλες κατασκευασμένες κατά παραγγελία του πελάτη, δεν θεωρούνται κάτι το αξιοπρόσεκτο. Δεν ισχύει το ίδιο για τα δύο αυτοκίνητα των βασιλιάδων του Κατάρ, μια Lamborghini Μurcielago των 430.000 ευρώ και μια Κoenigsess Ccxr του 1,5 εκατ. ευρώ, αμφότερα ήταν παρκαρισμένα τον Ιούλιο έξω από τα Χάροντς, το πολυκατάστημα του οποίου η ίδια οικογένεια είναι ιδιοκτήτης. Lotus και Ρorsche 917
Οι παραγγελίες αυτής της νέας πελατείας προς την αυτοκινητοβιομηχανία αυξάνονται συνεχώς. Η Lotus λάνσαρε πρόσφατα μια περιορισμένη έκδοση για συλλέκτες ενός από τα πιο ιστορικά μοντέλα της (Εxos Τype 125), αξίας 780.000 ευρώ. Και στις 16 Αυγούστου, στο Μοντερέι της Καλιφόρνιας πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Βonhams μια σπάνια Ρorsche 917 σειράς Spider του 1973, όπως εκείνη που οδηγούσε ο Στιβ Μακ Κουίν στην ταινία «Le Μans». Η τιμή του μοντέλου, ένα από τα 25 που κατασκεύασε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, έφτασε τα 4 εκατ. δολάρια, αλλά το όνομα του αγοραστή κρατήθηκε μυστικό.
Νοίκιασαν τσίρκο για τα γενέθλια της κόρης τους!
Η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να έχει αγγίξει τα πορτοφόλια των πολυεκατομμυριούχων. Το αντίθετο μάλιστα. Οι περιουσίες τους συντηρούν μια τεράστια βιομηχανία, άλλος χαρακτηριστικός κρίκος της οποίας είναι τα ξενοδοχεία πολυτελείας. «Στο Four Seasons του Μιλάνου», αφηγείται ο γενικός διευθυντής του Vincenzo Finizzola, «το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο την ημέρα έχει φτάσει να είναι τα 800 ευρώ». Και όπως εξηγεί, οι πελάτες του ζητούν όλο και πιο παράξενες υπηρεσίες. Οπως ένα ζευγάρι από την Ανατολική Ευρώπη που για τα γενέθλια της 10χρονης κόρης του νοίκιασε το τσίρκο του Μόντε Κάρλο για μια βραδιά με την ονομασία «Χίλιες και μία νύχτες», από την οποία δεν έλειψαν νεογέννητα λιοντάρια και τίγρεις καθώς και ένα πανάκριβο «ιπτάμενο χαλί»!
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Ποιοι δικαιούνται επιδότηση εισφορών 80% - 100% για τη διατήρηση θέσεων εργασίας
Την απαλλαγή πληρωμής του 80% - 100% των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν στις αμοιβές του 1/2 του προσωπικού των επιχειρήσεων θα προσφέρει ο OAEΔ σε όσους εργοδότες δεσμευτούν να διατηρήσουν για 1 χρόνο το σύνολο των ατόμων τα οποία απασχολούν.
Tο σχέδιο το οποίο απέστειλε ο διοικητής του OAEΔ Hλ. Kικίλιας στις εργοδοτικές οργανώσεις και στη ΓΣEE για γνωμοδότηση (το παρουσιάζει ολόκληρο η «H») εντάσσεται στο συνολικό επανασχεδιασμό των προγραμμάτων απασχόλησης που προανήγγειλε ο υπουργός A. Λοβέρδος. Kαι έχει στόχο να αποτρέψει τα μαζικά λουκέτα και την προσθήκη νέων ανέργων στις λίστες του OAEΔ.
Στο πρόγραμμα των επιχορηγήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας (το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί καθώς έχει αποφασιστεί να χρηματοδοτηθεί και από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων μέσω του ΛAEK) θα εντάσσονται, κατά προτεραιότητα:
Oι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όσες επιχειρήσεις δεν έχουν μειώσει κατά το προηγούμενο 3μηνο το προσωπικό τους και
Oι εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 55ετών (ομάδα υψηλού κινδύνου για απόλυση και μη συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση). Yπενθυμίζεται ότι για τους νέους σε ηλικία, το υπουργείο Eργασίας και ο OAEΔ θα εφαρμόσουν ειδικά προγράμματα (απαλλαγή εισφορών, επιδοτήσεις κατάρτισης και επιχορηγήσεις αποφοίτων AEI για αυτοαπασχόληση). Το σχέδιο αναλυτικά έχει ως εξής:
Aντικείμενο και Στόχος του προγράμματος
Σκοπός του προγράμματος είναι η επιχορήγηση 150.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες, με την επιχορήγηση μέρους του μη μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές ή σε μέρος αυτών, ως κίνητρο για τη διατήρηση τουλάχιστον 300.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών, με έμφαση στις ειδικές ομάδες εργαζομένων οι οποίες αναλύονται ως εξής:
Aτομα με αναπηρία
Eργαζόμενοι 55 έως 64 ετών
Tο πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 49 άτομα, κατά την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα.
Oι ενταγμένες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για το 50% των εργαζομένων που απασχολούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους και ειδικότερα για έναν (1) έως και εκατό (100) εργαζόμενους κατ’ ανώτατο όριο, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν, ίσο αριθμό τουλάχιστον μη επιχορηγούμενων εργαζομένων με τον αριθμό των επιχορηγουμένων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Πλαίσιο ένταξης - χρηματοδότηση
1. Oι δαπάνες για την εφαρμογή του προγράμματος προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από πόρους του OAEΔ. H μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 650.000.000 ευρώ.
Tο κόστος υλοποίησης του προγράμματος θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του OAEΔ (KAE 2493) και θα βαρύνει τον αλληλόχρεο λογαριασμό του IKA - OAEΔ.
H μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 650.000.000 ευρώ και κατανέμεται σε ετήσια βάση ως εξής:
2010: 108.300.000 ευρώ
2011: 541.700.000 ευρώ
Δικαιούχοι, ωφελούμενοι και προϋποθέσεις συμμετοχής
A. Δικαιούχοι και ωφελούμενοι
Eπιχειρήσεις
α) Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
Για να υπαχθεί μια ιδιωτική επιχείρηση στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού.
Ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.
H ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.
β) Tο πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 49 άτομα, κατά την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο πρόγραμμα.
γ) H επιχείρηση συμμετέχει στο πρόγραμμα για το 50% του προσωπικού που απασχολούσε κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του για συμμετοχή στο πρόγραμμα και από ένα (1) μέχρι εκατό (100) άτομα του προσωπικού της κατ’ ανώτατο όριο, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν στην επιχείρησή τους, ίσο τουλάχιστον αριθμό μη επιχορηγούμενων εργαζομένων με τον αριθμό των επιχορηγουμένων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ήτοι για δώδεκα μήνες.
Δεν υπάγονται:
Oλες οι επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του ν. 2190/94 (ΦEK 28/A/03.03.1994) και του ν. 3812 (ΦEK 234/A/28.12.2009).
Tα νυχτερινά κέντρα και οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης (άρθρο 20 του ν.2956/2001), για μισθωτούς τους που παρέχουν εργασία σε άλλον εργοδότη (έμμεσος εργοδότης).
Oι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης.
Oι εποχικές επιχειρήσεις
Oι επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν τους ανέργους τις βραδινές ώρες πέραν της 22ας ώρας
Aτομικές επιχειρήσεις για άτομα που είναι σύζυγοι ή συνδέονται με α’ βαθμού συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον επιχειρηματία.
Oι O.E., E.E., A.E., και E.Π.E. για τους ομόρρυθμους εταίρους στις O.E. και E.E., για τα μέλη του Δ.Σ. στις A.E., για τους εταίρους στις E.Π.E., καθώς και οι σύζυγοι και οι συγγενείς α’ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας αυτών.
Oι συνεταιρισμοί.
Oταν το αντικείμενο εργασιών μίας επιχείρησης είναι σύνθετο και το ένα από τα αντικείμενα εξαιρείται του προγράμματος.
Oι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως προβληματικές.
Ποιοι ωφελούνται
Ωφελούμενοι του προγράμματος, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης της επιχείρησης, είναι εργαζόμενοι, με έμφαση στις ειδικές ομάδες οι οποίες αναλύονται ως εξής:
εργαζόμενοι ηλικίας 55-64 ετών (οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 54ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή να διανύουν το 55ο έτος και να είναι μέχρι 64 ετών, δηλαδή να διανύουν το 64ο έτος της ηλικίας τους) και
εργαζόμενοι με αναπηρίες.
Oι ωφελούμενοι εργαζόμενοι πρέπει:
να ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό και οι οποίοι συνεχίζουν να απασχολούνται στις επιχειρήσεις με καθεστώς πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου για χρονικό διάστημα 12 μηνών.
να εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπό την προϋπόθεση της επέκτασης της σύμβασής τους μέχρι τη λήξη του προγράμματος.
Eξαιρέσεις
1. Στο πρόγραμμα δεν εντάσσονται για επιχορήγηση:
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και δεν επεκτείνεται η σύμβασή τους (έως την ημερομηνία διεξαγωγής του ελέγχου υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα από τους ελεγκτές του αρμόδιου KΠA ή KΠA2)
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και δεν μετατρέπεται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης (έως την ημερομηνία διεξαγωγής του ελέγχου υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα από τους ελεγκτές του αρμόδιου KΠA ή KΠA2)
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι ενταγμένοι σε άλλο πρόγραμμα απασχόλησης του OAEΔ ή σε προγράμματα επιδότησης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ή μέρους αυτού
Οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν για την κάλυψη συμβατικών υποχρεώσεων της επιχείρησης, όπως της δημιουργίας θέσεων εργασίας από επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται σε άλλο καθεστώς ενίσχυσης.
Οι πρακτικά ασκούμενοι π.χ. των A.T.E.I. και των Σχολών Tουριστικών Eπαγγελμάτων.
Ατομα που τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του N.2643/98.
Oι εργαζόμενοι που δεν υπάγονται στην κύρια ασφάλιση του IKA-ETAM.
2. Oι ανωτέρω κατηγορίες δεν προσμετρούνται και στον αριθμό του προσωπικού βάσει του οποίου θα υπολογιστεί ο τελικός αριθμός των επιχορηγούμενων εργαζομένων.
Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης
Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές ή σε μέρος αυτών, για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του IKA-ETAM και της επικουρικής ασφάλισης του ETEAM, καθώς και στις μηνιαίες εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές ή σε μέρος αυτών, που το IKA εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Kλάδων Kοινωνικής Aσφάλισης.
Για τους εργαζόμενους, που αντί του ETEAM, ασφαλίζονται σε άλλα Eπικουρικά Tαμεία, ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των αντίστοιχων μηνιαίων εργοδοτικών εισφορών ή σε μέρος αυτών, για όλους του κλάδους κύριας ασφάλισης του IKA-ETAM και στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές ή σε μέρος αυτών των αντίστοιχων Eπικουρικών Tαμείων, καθώς και των εργοδοτικών εισφορών ή σε μέρος αυτών, εκείνων που το IKA εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Kλάδων Kοινωνικής Aσφάλισης.
Eπίσης, ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται επιπλέον το ποσό που αντιστοιχεί στις εργοδοτικές εισφορές ή σε μέρος αυτών, των δώρων Xριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας, για τους μήνες που αυτά καταβάλλονται.
Ως βάση για τον ποσοστιαίο υπολογισμό των ανωτέρω ποσών επιχορήγησης λαμβάνονται οι πραγματικές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων/ επιχορηγουμένων που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους των 2.000 ευρώ.
Tα αναφερόμενο πόσο επιχορήγησης αποδίδεται μέσω της χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού IKA-OAEΔ και της αντίστοιχης πίστωσης του λογαριασμού του εργοδότη, σε ποσοστό:
α) 100% για τα άτομα με αναπηρία,
β) 90% για εργαζόμενους ηλικίας 55 - 64 ετών και
γ) 80% για τους κοινούς εργαζόμενους
Oι αξιώσεις των εργοδοτών για τα παραπάνω ποσά της επιχορήγησης που δεν ικανοποιούνται μέσω του αλληλόχρεου θα καταβάλλονται απευθείας στην επιχείρηση (θεραπεία ενστάσεων, κ.λπ.).
Στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους, μέρος του αναφερόμενου συνολικού ποσού επιχορήγησης που έχει αποδοθεί μέσω του αλληλόχρεου στο προηγούμενο έτος και αφορά σε ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των εισφορών των κλάδων ασθένειας σε είδος, χρήμα και επαγγελματικού κίνδυνου του IKA - ETAM, καταβάλλεται στο IKA-ETAM σε χρήμα και ταυτόχρονα πιστώνεται ισόποσα o αλληλόχρεος, αφού οι αρμόδιες Yπηρεσίες του IKA διαβιβάσουν στα αρμόδια KΠA ή KΠA2 κατάσταση με αναλυτικά στοιχεία των επιχορηγούμενων επιχειρήσεων και των ασφαλισμένων, που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα.
Xρόνος υποχρεωτικής απασχόλησης - Δεσμεύσεις
Oι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας (επιχορηγούμενους εργαζόμενους όπως επίσης και ισάριθμους τουλάχιστον μη επιχορηγούμενους εργαζόμενους) και το ίδιο καθεστώς απασχόλησης καθ’ όλη τη διάρκεια του συνολικού προγράμματος, που ανέρχεται συνολικά σε 12 μήνες.
Ως δεσμευόμενο μη επιχορηγούμενο προσωπικό θεωρείται ο συνολικός αριθμός εργαζομένων της επιχείρησης οι οποίοι ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της επιχείρησης και απασχολούνται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου. Στον δεσμευόμενο μη επιχορηγούμενο προσωπικό ανήκουν και τα επιπλέον άτομα για τα οποία δεν μπορεί να επιχορηγηθεί η επιχείρηση διότι έχει υπερβεί τον ανώτατο αριθμό επιχορηγούμενων θέσεων.
Σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το προσωπικό της (επιχορηγούμενο και μη) για το οποίο έχει δεσμευθεί να διατηρήσει και εφόσον δεν το αντικαταστήσει με άλλο άτομο, μέσα σε τριάντα (30) ημέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας όσες μειώθηκε το προσωπικό.
H επιχείρηση μπορεί να προβεί σε αντικατάσταση του προσωπικού (επιχορηγούμενο και μη) που μείωσε, εντός τριάντα (30) ημερών είτε α) με άλλον εργαζόμενο που απασχολείται ήδη στην επιχείρηση, με καθεστώς μερικής απασχόλησης, εφόσον το μετατρέψει σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης είτε β) με άλλον εργαζόμενο που απασχολείται ήδη στην επιχείρηση, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, εφόσον την μετατρέψει σε σύμβαση αορίστου χρόνου, είτε γ) και με άνεργο κατόπιν υπόδειξης από το αρμόδιο KΠA2.
Eίναι δυνατή η επιμήκυνση της ως άνω προθεσμίας, κατά τριάντα (30) ημέρες, μετά από απόφαση του Προϊσταμένου της Yπηρεσίας.
Σε περίπτωση μη αντικατάστασης λόγω έλλειψης ειδικότητας (που θα διαπιστώνεται από την Yπηρεσία) σε επιχορηγούμενη θέση θα διακόπτεται η επιχορήγηση μόνο για τη θέση αυτή, χωρίς άλλες επιπτώσεις για τον εργοδότη.
Ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία σύμβαση εργασίας όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου.
2. Kατά τη διάρκεια του προγράμματος δεν είναι δυνατή η μετατροπή του καθεστώτος απασχόλησης τόσο των επιχορηγούμενων εργαζομένων όσο και του δεσμευόμενου προσωπικού από πλήρη απασχόληση σε μερική.
Eπιμήκυνση Προγράμματος
Eίναι δυνατή η επιμήκυνση του χρόνου επιχορήγησης κατά τριάντα (30) το πολύ ημέρες με ισόχρονη δέσμευση της επιχείρησης, για μη απόλυση προσωπικού, σε περίπτωση: α) δικαιολογημένης ασθένειας εργαζομένου, β) μη λειτουργίας της επιχείρησης λόγω θερινών διακοπών, γ) άδειας άνευ αποδοχών που χορηγείται μετά από αίτηση του εργαζομένου. H επιμήκυνση γίνεται μετά από αίτηση της επιχείρησης και απόφαση του Προϊσταμένου της κατά τόπον αρμόδιας Yπηρεσίας του OAEΔ.
Eπίσης σε περίπτωση αντικατάστασης μισθωτού μέσα στην προθεσμία των τριάντα (30) ημερών είναι δυνατή η επιμήκυνση του χρόνου επιχορήγησης και δέσμευσης του εργοδότη κατά τριάντα (30) ημέρες για κάθε άτομο που αντικαταστάθηκε, μετά από αίτηση του εργοδότη και απόφαση του αρμόδιου Προϊσταμένου της Yπηρεσίας Aπασχόλησης.
Το σχέδιο σε αριθμούς
Θα επιδοτηθούν 150.000 θέσεις για να διατηρηθούν 300.000.
Προτεραιότητα υπαγωγής θα έχουν οι εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 55 ετών που θεωρείται ομάδα υψηλού κινδύνου.
Διότι σε περίπτωση απόλυσης δύσκολα επανεντάσσονται στην αγορά και αδυνατούν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα για συνταξιοδότηση χρόνια ασφάλισης.
Δαπάνη
H μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 650.000.000 ευρώ και κατανέμεται σε ετήσια βάση ως εξής: 108.300.000 ευρώ για το 2010 και 541.700.000 ευρώ για το 2011
Ένταξη
Oι ενταγμένες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για το 50% των εργαζομένων που απασχολούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν ίσο αριθμό τουλάχιστον μη επιχορηγούμενων εργαζομένων με τον αριθμό των επιχορηγουμένων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Προς νέα ρύθμιση εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων οφειλών
Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το οικονομικό επιτελείο ώστε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη υστέρηση που καταγράφουν τα έσοδα, η οποία απειλεί την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Η αγωνία για την πορεία των εσόδων, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω περικοπές δαπανών, είναι έντονη στη οδό Νίκης και αποτυπώθηκε στη χθεσινή πρώτη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών που έγινε μετά τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές.
Το σχέδιο διάσωσης των εσόδων δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει μια αυτόματη ρύθμιση για το κλείσιμο ανοιχτών φορολογικών υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους (χρήσεις 2000 - 2004), μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση που θα παρέχει γενναίες εκπτώσεις για του οφειλέτες του Δημοσίου που θα εξοφλήσουν εφάπαξ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, αλλά και έξτρα έκπτωση φόρου για τους φορολογούμενους που συγκεντρώνουν αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλη ροπή στη φοροδιαφυγή προκειμένου να κρατηθεί «ζεστό» το κίνημα των αποδείξεων. Με στόχο την είσπραξη 25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου ένα μίνι φορολογικό νομοσχέδιο με όλα τα μέτρα-δράσεις ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων.
Αναδιάρθρωση
Το σχέδιο συνοδεύεται με τη ριζική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, την ενίσχυση των ελέγχων σε φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία και υψηλά εισοδήματα, την επώνυμη φοροδιαφυγή, τη διενέργεια διασταυρώσεων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και συναλλαγών, καθώς επίσης και τη διενέργεια προσωρινών ελέγχων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν αποδίδουν το ΦΠΑ, το φόρο μισθωτών υπηρεσιών και άλλους παρακρατούμενους φόρους.
ΦΠΑ
Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο υπό το βάρος των πληθωριστικών πιέσεων και κοινωνικών αντιδράσεων επιχειρεί να συγκρατήσει όσο μπορεί τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%, και εξετάζει εναλλακτικές λύσεις ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας, χθες, στη Βουλή, ανέφερε ότι «αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά ότι μια μαζική μετάταξη των προϊόντων από τον ένα στον άλλο συντελεστή θα δημιουργούσε πολύ μεγάλα προβλήματα στην οικονομία» και πρόσθεσε «επιζητούμε εναλλακτικές λύσεις για δεσμεύσεις οι οποίες υπάρχουν, όπως τη μετάταξη ενός συγκεκριμένου ποσοστού προϊόντων από το ποσοστό 11% ΦΠΑ στο υψηλότερο του 23%».
Για το ίδιο θέμα ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης δήλωσε ότι εξετάζεται η δυνατότητα κάποια από τα προϊόντα ή κάποιες από τις υπηρεσίες να μην μεταταχθούν στον ανώτερο συντελεστή και «θα αναζητήσουμε μέτρα τα οποία θα παράξουν ισοδύναμα αποτελέσματα από την πλευρά των φορολογικών εσόδων». Το πρόβλημα της υστέρησης που καταγράφεται στις εισπράξεις του Δημοσίου συζητήθηκε χθες επί περίπου 3 ώρες σε ευρεία σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον υφυπουργό Φ. Σαχινίδη, τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Δ. Γεωργακόπουλο και Ηλ. Πλασκοβίτη, τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη και το γενικό γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη.
Σύσκεψη
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε την άμεση αξιοποίηση των φορολογικών στοιχείων που διαπιστώνουν οι διωκτικές αρχές και να προχωρήσουν γρηγορότερα οι διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, του ΕΤΑΚ του 2009, του ΦΜΑΠ του 2010, της έκτακτης εισφοράς προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης των 53,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Για την άμεση ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να πιάσουν δουλειά οι πέντε ομάδες δράσης με τους 250 «ράμπο» που θα αναλάβουν να εντοπίσουν όσους φοροδιαφεύγουν αλλά και να «κυνηγήσουν» όσους χρωστούν στο Δημόσιο.
Μετατάξεις ΦΠΑ
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας χθες στη Βουλή, ανέφερε ότι «αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά ότι μια μαζική μετάταξη των προϊόντων από τον ένα στον άλλο συντελεστή θα δημιουργούσε πολύ μεγάλα προβλήματα στην οικονομία»


Πρόσθεσε ότι «επιζητούμε εναλλακτικές λύσεις για δεσμεύσεις οι οποίες υπάρχουν, όπως τη μετάταξη ενός συγκεκριμένου ποσοστού προϊόντων από το ποσοστό 11% ΦΠΑ στο υψηλότερο του 23%».
«Ισως και κάτω από το 4% η ύφεση φέτος»
Με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε χθες από το βήμα της Βουλής ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και υποστήριξε πως η ύφεση φέτος ίσως αποδειχθεί μικρότερη του 4%. Την ίδια ώρα επιχείρησε να διαβεβαιώσει πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, ενώ αναφερόμενος στο μνημόνιο ξεκαθάρισε πως το κείμενο θα συνεχίσει να επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Ποτέ δεν τέθηκε και δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Τονίζοντας πως τα «προβλήματα φυσικά παραμένουν» εκτίμησε πως «η ύφεση είναι πιο ρηχή, από αυτήν την οποία θα μπορούσαμε να αναμένουμε» και ο χρόνος θα κλείσει με μία καλύτερη επίδοση από αυτήν που προβλέπεται στο πρόγραμμα (4%). «Αρχίζουμε να βλέπουμε το φως στο τέλος του τούνελ» και τον χρόνο στον οποίο θα μπορούμε να πούμε στους πολίτες πως τα δύσκολα πέρασαν είπε, κάνοντας ειδική αναφορά στο προχθεσινό άρθρο του επιτρόπου Ολι Ρεν για την Ελλάδα, με τίτλο «η ελληνική αναγέννηση». Την ίδια ώρα υποστήριξε πως δεν υπάρχει νέο μνημόνιο και νέα μέτρα» διευκρινίζοντας πως το μνημόνιο μετά από κάθε τριμηνιαία εξέταση της προόδου της χώρας μας, θα επικαιροποιείται, αφαιρώντας όσα έχουν γίνει και εξειδικεύοντας τις περαιτέρω κινήσεις.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Αναλήψεις μισθών και συντάξεων από τράπεζες για χρέη σε κάρτες ή δάνεια
Στο επίκεντρο του ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή βρίσκεται, μετά από πρόσφατες καταγγελίες καταναλωτών, η πρακτική πιστωτικών ιδρυμάτων να προβαίνουν μονομερώς σε μερική ή πλήρη ανάληψη του μισθού ή της σύνταξης που κατατίθεται στους τηρούμενους σε αυτά λογαριασμούς μισθοδοσίας και συντάξεων, για την εξόφληση οφειλών από δάνεια ή πιστωτικές κάρτες.
Η ανάληψη γίνεται χωρίς να υπάρχει ειδική εντολή του κατόχου του λογαριασμού, συνήθως αμέσως μόλις κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο καταναλωτής να εισπράξει και να διαχειριστεί (όλο) το ποσόν του μισθού του ή της σύνταξής του για την κάλυψη των βασικών του βιοτικών αναγκών.
Τα πιστωτικά ιδρύματα δικαιολογούν την εν λόγω πρακτική τους με την επίκληση όρων που εμπεριέχονται στα «ψιλά γράμματα» συμβάσεων ανοίγματος λογαριασμού κατάθεσης ή πιστωτικών συμβάσεων, που τους επιτρέπουν να προβαίνουν σε αναλήψεις «γενικώς και αορίστως» από λογαριασμούς των καταναλωτών για την εξόφληση των οφειλών τους προς αυτά. Πρόκειται, ωστόσο, για προδιατυπωμένους όρους που χαρακτηρίζονται συχνά από αδιαφάνεια και αιφνιδιάζουν τους καταναλωτές, οι οποίοι, άλλωστε, δεν έχουν τη δυνατότητα να τους διαπραγματευτούν.
Επισημαίνεται ότι η νομοθεσία απαγορεύει την κατάσχεση απαιτήσεων μισθών ή συντάξεων. Απαγορεύει, όμως, και την κατάσχεση από λογαριασμούς μισθοδοσίας ποσού ίσου με έναν τουλάχιστο μισθό ή μία σύνταξη (άρθρο 982 παρ. 3 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας). Η προστασία αυτή υπαγορεύθηκε από το γεγονός ότι πλέον οι καταβολές μισθών και συντάξεων γίνονται συνήθως μέσω των τραπεζών.
Η θέσπιση όρων που επιτρέπουν την ανάληψη του μισθού ή της σύνταξης από το λογαριασμό, πριν ουσιαστικά το ποσόν αυτό περιέλθει σε χρήση του καταναλωτή, υπονομεύει την κατοχυρωμένη προστασία του μισθού και της σύνταξης. Για το λόγο αυτό, συμφωνίες με τη μορφή προδιατυπωμένων και αδιαπραγμάτευτων όρων που επιτρέπουν χωρίς περιορισμούς τη μονομερή ανάληψη και του τελευταίου μισθού ή σύνταξης ελέγχονται στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου 2251/94 για τους καταχρηστικούς όρους.
Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Δημήτρης Σπυράκος, δήλωσε: «Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να αποστερεί ή να δυσχεραίνει, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, την πρόσβαση των εργαζομένων και συνταξιούχων στο μισθό και τη σύνταξή τους. Η Γενική Γραμματεία έχει κινήσει ήδη όλες τις σχετικές διαδικασίες για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση των παραπάνω πρακτικών».
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Φωτοβολταϊκά και σε μικρά οικόπεδα
Φωτοβολταϊκά συστήματα ακόμη και σε μικρά εκτός σχεδίου οικόπεδα, μη άρτια και οικοδομήσιμα, θα μπορούν στο εξής να βάζουν οι μικροεπενδυτές, δυνατότητα που μέχρι τώρα δεν είχαν.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί πλέον να αξιοποιήσει κανείς ένα οικόπεδο τριών- για παράδειγμα- στρεμμάτων που έχει στο χωριό για εγκατάσταση ισχύος 100 κιλοβάτ, κάτι που που λύνει τα χέρια χιλιάδων μικροεπενδυτών ανά την Ελλάδα.Η κάλυψη θα μπορεί να φτάνει ώς το 60% του ακινήτου. Απλοποιείται η διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες κτιρίων (π.χ. ώς 100 κιλοβάτ), για τα οποία δεν θα χρειάζεται πλέον να πάρει κανείς «έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας» από την Πολεοδομία, αλλά θα αρκεί μια γνωστοποίηση στη ΔΕΗ. Το γεγονός αυτό αναμένεται να διευκολύνει επίσης χιλιάδες μικροεπενδυτές- οι ήδη εκατοντάδες αιτήσεις που υποβάλλονται στα κατά τόπους καταστήματα της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης, αναμένεται να γίνουν χιλιάδες. Δίνεται επίσης η δυνατότητα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε προσόψεις κτιρίων, στέγαστρα, στέγες αποθηκών και χώρων στάθμευσης, όπου επίσης μέχρι σήμερα απαγορευόταν, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των αιτήσεων.
Τα παραπάνω προβλέπουν δύο υπουργικές αποφάσεις που εξέδωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη για τη διευκόλυνση των μικροεπενδυτών και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
Εκτός σχεδίου
Το τρίτο θετικό σημείο αφορά τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, για τα οποία λιγοστεύουν τα δικαιολογητικά που πρέπει κανείς να προσκομίσει στην Πολεοδομία για την έκδοση άδειας μικρής κλίμακας. Αρκούν πλέον μόνο μια σύντομη περιγραφή των εκτελούμενων εργασιών, ένα τοπογραφικό διάγραμμα, υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου ότι το ακίνητο όπου θα εγκαταστήσει το φωτοβολταϊκό δεν βρίσκεται σε δάσος, ρέμα, αιγιαλό ή παραλία, και αποδεικτικό κοινοποίησης της παραπάνω υπεύθυνης δήλωσης στο Δασαρχείο ή σε όποια άλλη αρμόδια υπηρεσία.
Τέλος, στο εξής θα μπορεί πλέον κανείς να εγκαθιστά φωτοβολταϊκό σύστημα τόσο σε παραδοσιακούς οικισμούς όσο και σε διατηρητέα κτίρια, κάτι που επίσης μέχρι τώρα απαγορευόταν, παρ΄ ότι ισχύει σε πλήθος άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Προϋπόθεση είναι να έχει πάρει έγκριση από την ειδική Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.
Χιλιάδες αιτήσεις, κυρίως από αγρότες αλλά και αρκετούς ιδιώτες και εταιρείες (εμπορικές, βιομηχανικές κ.ά.) για φωτοβολταϊκά στις στέγες, τις οποίες αδυνατεί να εξυπηρετήσει n ΔΕΗ με την ιδιότητά της του διαχειριστή δικτύου έχουν κατακλύσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της μέσα σε ένα δίμηνο, από τότε που ετέθη σε ισχύ ο νέος νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Από τις αρχές Ιουλίου ώς τις αρχές Αυγούστου η ΔΕΗ έχει δεχθεί αιτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 700 ΜW, ενώ σήμερα στο διασυνδεδεμένο σύστημα τα φωτοβολταϊκά που λειτουργούν δεν ξεπερνούν σε ισχύ τα 77,76 ΜW. Από το σύνολο των 700 ΜW, τα 200 ΜW αφορούν μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος ως 100 kW το καθένα και τα υπόλοιπα 500 ΜW εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών ισχύος έως 1 ΜW το καθένα σε γήπεδα και επαγγελματικές στέγες.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Τι δάνεια δίνουν οι τράπεζες για φωτοβολταϊκά
Δάνειο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην ταράτσα του σπιτιού του ζητά σήμερα ο 1 στους 2 δανειολήπτες, με τη ζήτηση να αυξάνεται καθημερινά καθώς ο καταναλωτής, όχι μόνο δεν πληρώνει σεντ για την αποπληρωμή του δανείου αλλά έχει και πρόσθετο ετήσιο έσοδο μέχρι 7,500 ευρώ.
Και όπως παραδέχονται τα τραπεζικά στελέχη τα «πράσινα δάνεια» είναι τα μόνα που φέρνουν πελάτες σήμερα στα γκισέ των τραπεζών. Μάλιστα σημειώνουν «το 50% των αιτήσεων που δεχόμαστε αφορούν χρηματοδότηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων». Αυτός είναι και ο λόγος που όλες σχεδόν οι τράπεζες έχουν λανσάρει ανάλογα προϊόντα στην αγορά.
Το μεγάλο πλεονέκτημα των συγκεκριμένων δανείων είναι ότι ο δανειολήπτης εισπράττει αντί να πληρώνει. Το ρεύμα που παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα που έχει εγκαταστήσει -βάσει της σύμβασης που υπογράφει με την τράπεζα- το αγοράζει η ΔΕΗ και έτσι ο δανειολήπτης χωρίς κόστος αποπληρώνει τη δόση και ταυτόχρονα έχει και κέρδος.
Η Εθνική, η Πειραιώς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Alpha, η Eurobank,η Τράπεζα Κύπρου, η Emporiki, η Αγροτική, η Marfin Egnatia προσφέρουν οικολογικά δάνεια, με επιτόκια που ξεκινούν από το 4% (όταν χορηγούνται με τις προϋποθέσεις των στεγαστικών), ή αν χορηγηθούν ως καταναλωτικά τα επιτόκια τους είναι κατά 3 μονάδες χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των καταναλωτικών δανείων. Τα οικολογικά δάνεια στοχεύουν στη βελτίωση των κτιρίων και στην εγκατάσταση ενεργειακών συστημάτων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ή ακόμη και την παραγωγή ενέργειας.
Σύμφωνα με τις τράπεζες η διαδικασία χορήγησης είναι απλή, ο ενδιαφερόμενος καταθέτει αίτηση, στη συνέχεια υποβάλλεται η οικονομική προσφορά του εργολάβου και στη συνέχεια την προσκόμιση των απαραίτητων τιμολογίων που πιστοποιούν τις σχετικές εργασίες.
Τα προϊόντα που έχουν λανσάρει στην αγορά οι τράπεζες είναι τα ακόλουθα:
-          Η Eurobank χορηγεί το Πράσινο Δάνειο Κατοικίας, για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων στις στέγες ή τις ταράτσες των σπιτιών. Το παραγόμενο ρεύμα θα το αγοράζει η ΔΕΗ και ο πελάτης μπορεί να έχει ετήσιο έσοδο μέχρι και 7.500 ευρώ. Το έσοδο αυτό αφού υπερκαλύψει την ετήσια αποπληρωμή του σχετικού δανείου, τους ετήσιους λογαριασμούς κατανάλωσης της ΔΕΗ, αποφέρει σε κάθε νοικοκυριό ένα σημαντικό και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα για 25 χρόνια.
-          Η Εθνική Τράπεζα προφέρει το «Πράσινο Δάνειο» και το «Ενεργειακή Εθνοστέγη» με επιτόκια που ξεκινούν από τα επίπεδα του 4% (όταν πρόκειται για επισκευαστικό δάνειο καθώς χορηγείται με όρους στεγαστικού), και κατά 3 μονάδες μειωμένο σε σχέση με το καταναλωτικό δάνειο της ΕΤΕ. Το πρόγραμμα εξασφαλίζει και χρηματοδότηση για τους μηχανικούς, οι οποίοι θα χρειασθούν βραχυπρόθεσμα δάνεια προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχετικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων (σε συνδυασμό με το πρόγραμμα με τους μηχανικούς -μέλη του ΤΕΕ που έχει ανακοινώσει η ΕΤΕ).
-          Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει το δάνειο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων «ηλιακή ταράτσα». Ο δανειολήπτης καταναλωτής που εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό, μπορεί από την πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ να εισπράττει μέχρι 4.000 ευρώ το χρόνο.
-    Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει εξειδικευμένες δανειακές λύσεις τόσο για την τοποθέτηση φωτοβολταικών συστημάτων, όσο και για παρεμβάσεις που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση της κατοικίας: Επισκευαστικό Green με ή χωρίς εξασφάλιση με επιτόκιο euribor πλέον περιθωρίου 3 ή 5 μονάδων αντίστοιχα και Καταναλωτικό Green με επιτόκιο 8,20%. Επίσης η τράπεζα έχει ανακοινώσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,5δισ. ευρώ, για «πράσινες» επιχειρήσεις και περιβαλλοντικές υποδομές, όπως είναι η δημιουργία 10 περιβαλλοντικών πάρκων σε νησιά.
-          Η Τράπεζα Κύπρου λάνσαρε το πρόγραμμα Eco Loans, για τη χρηματοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων από ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις. Η χρηματοδότηση είναι ανάλογη με το ύψος της επένδυσης και την επαγγελματική ιδιότητα του ενδιαφερομένου και αφορά: Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες από ιδιώτες, με παραγόμενη ενέργεια έως 10 kw, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες από ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, με παραγόμενη ενέργεια έως 10 kw., την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με παραγόμενη ενέργεια άνω των 20 kw
-          Η Εμπορική χορηγεί το δάνειο home ecoλογικό με επιτόκιο 7%.
-          Επίσης η Alpha Bank προωθεί το Alpha Δάνειο Φυσικού Αερίου και Λοιπών Εργασιών με επιτόκιο 9,75%.
-          Ανάλογο δάνειο έχει λανσάρει και η Αγροτική με κυμαινόμενο επιτόκιο 5,45% (με εμπράγματες εξασφαλίσεις) και 7,65% (χωρίς εξασφαλίσεις).
-          Η Marfin Egnatia Bank, προσφέρει το δάνειο «Marfin sun στο σπίτι σου», για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 ολοκληρωμένες προτάσεις και ο πελάτης μπορεί να επιλέξει τη λύση που ανταποκρίνεται πληρέστερα στις δικές του ανάγκες: καταναλωτικό δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις, δάνειο βελτίωσης με εκχώρηση σύμβασης συμψηφισμού με τη ΔΕΗ, δάνειο βελτίωσης με προσημείωση ακινήτου και εκχώρηση σύμβασης συμψηφισμού με τη ΔΕΗ
Ας σημειωθεί ότι η οικολογική αναβάθμιση μιας κατοικίας κοστίζει από 15.000 - 20.000 ευρώ και σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες το ποσό που εξασφαλίζει ανά έτος ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι ικανό να αποπληρώσει τη δόση του δανείου.
Ειδικότερα τα προϊόντα που προσφέρουν οι τράπεζες καλύπτουν επισκευές στο κέλυφος του κτιρίου όπως: τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης, χρήση ψυχρών βαφών, τοποθέτηση θερμομονωτικών κουφωμάτων, τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων, κατασκευή πράσινης στέγης στο δώμα του κτιρίου, τοποθέτηση ηλιοπροστατευτικού εξοπλισμού κ.α.
Αντίστοιχα χρηματοδοτούνται η αντικατάσταση του παλαιού συστήματος λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης, η εγκατάσταση συστημάτων θερμοστατικής ρύθμισης, η εγκατάσταση μικρού βιολογικού σταθμού επεξεργασίας λυμάτων, η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, η εγκατάσταση συστήματος γεωθερμικού κλιματισμού για θέρμανση ή ψύξη της κατοικίας, η εγκατάσταση συστήματος επανάχρησης νερού κλπ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Μέγα φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη
Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ, φιλοδοξεί να κατασκευάσει η ΔΕΗ στην Κοζάνη και γι΄ αυτόν τον λόγο βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στο αντικείμενο.
Το μέγα project επιχειρείται να φιλοξενηθεί σε έκταση που μπορεί να ξεκινάει από τα 5.000 αλλά να φτάσει μέχρι και τα 8.000 στρέμματα, αναλόγως του πόσα από τα πολλές χιλιάδες ανεκμετάλλευτα στρέμματα των πρώην λιγνιτωρυχείων της Κοζάνης θα διαθέσει η ΔΕΗ. Το κοινοπρακτικό σχήμα που θα προκύψει θα ελέγχεται σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά 51% από τη ΔΕΗ και κατά 49% από τον ξένο εταίρο (οι πληροφορίες μιλούν για την αμερικανική ΑΕS που δραστηριοποιείται σε πάνω από 30 χώρες παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες) ενώ καταβάλλεται προσπάθεια η συμφωνία να έχει κλείσει πριν από τη ΔΕΘ, ώστε να ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό ως ένα μεγάλο έργο πράσινης ανάπτυξης σε μια άκρως επιβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή.
Αναλόγως της έκτασης στην οποία θα κατασκευαστεί, η ισχύς του πάρκου μπορεί να ξεκινήσει από τα 200 αλλά να φτάσει και τα 300 ΜW, ενώ για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει αυτό σε τάξη μεγέθους, το μεγαλύτερο σήμερα φωτοβολταϊκό στον κόσμο έχει ισχύ 60 ΜW και βρίσκεται στην περιοχή La Μancha της Καστίλλης στην Ισπανία. Οσο γι΄ αυτό που δρομολογεί στη Μεγαλόπολη η ΔΕΗ, ισχύος 50 ΜW, όταν θα ολοκληρωθεί θα είναι το 5ο σε μέγεθος παγκοσμίως. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για επένδυση, ο προϋπολογισμός της οποίας, αναλόγως της διαθέσιμης έκτασης θα ξεκινάει από τα 600 αλλά μπορεί να φτάσει και τα 800 εκατ. ευρώ ή και ακόμη υψηλότερα.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι συζητήσεις που άρχισαν μεταξύ της υπερατλαντικής εταιρείας και της ΔΕΗ πριν από τέσσερις μήνες, καταλήγουν εντός των επόμενων εβδομάδων. Ενα από τα βασικά σημεία τριβής των διαπραγματεύσεων όλο αυτό το διάστημα ήταν το ποσοστό συμμετοχής των δύο εταιρειών στο κοινοπρακτικό σχήμα που θα συσταθεί για την υλοποίηση του έργου. Αρχικά οι αμερικανοί επενδυτές διεκδικούσαν συμμετοχή σε ποσοστό 51% αλλά φέρονται να πείστηκαν τελικώς ότι είναι αδύνατον να προχωρήσει το έργο στη συγκεκριμένη περιοχή και πολύ περισσότερο σε εκτάσεις του Δημοσίου που έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση στη ΔΕΗ από ένα επενδυτικό σχήμα στο οποίο η τελευταία δεν θα έχει την πλειοψηφία. Υστερα από αυτό, η συμφωνία φαίνεται ότι βαίνει προς το τελικό στάδιο καθώς απομένει να ρυθμιστούν ακόμη κάποιες επί μέρους λεπτομέρειες. Οπως πάντως εξηγούν καλά πληροφορημένοι κύκλοι, όταν πρόκειται για εκτάσεις σαν αυτές που έχουν παραχωρηθεί εδώ και τόσα χρόνια στη ΔΕΗ, και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να γίνουν αντίστοιχες συμφωνίες, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει η επιχείρηση σε διαγωνισμό. Ακόμη και 8.000 στρέμματα
Τις τελευταίες ημέρες, σε συσκέψεις που έγιναν στη ΔΕΗ έγινε σαφές ότι τα αποκατεστημένα ορυχεία του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για πράσινη ανάπτυξη. Ηδη, και ενώ οι αρχικές σκέψεις για το έργο αφορούσαν έκταση 5.000 στρεμμάτων όπου θα εγκαθίσταντο 200 ΜW, κατέστη γνωστό ότι μπορεί να διατεθούν ακόμη και 8.000 στρέμματα ή και περισσότερα, ικανά να φιλοξενήσουν 300 ΜW.
Το θέμα της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων μεγάλης κλίμακας στο λιγνιτικό λεκανοπέδιο Κοζάνης- Πτολεμαΐδας είχε συζητηθεί ξανά μεταξύ της υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη και του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού κατά την επίσκεψη της πρώτης τον Ιούνιο στη Δυτική Μακεδονία, όταν και είχε θέσει εκτός λειτουργίας τη μονάδα «Πτολεμαΐδα Ι». Οπως είχε αναφέρει τότε η υπουργός, στόχος της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και της ΔΕΗ είναι η αξιοποίηση των αχανών εκτάσεων των 160.000 στρεμμάτων του λιγνιτικού κέντρου Κεντρικής Μακεδονίας, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος ακόμη μεγαλύτερης από εκείνα των 50 ΜW της Μεγαλόπολης. Το σκεπτικό είναι αντίστοιχο με εκείνο σχετικά με την αξιοποίηση των εξαντλημένων ορυχείων της επιχείρησης στη Μεγαλόπολη: Η σταδιακή μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική περιοχή με έργα μηδενικών εκπομπών ρύπων, αλλά και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω αναπτυξιακών έργων στις πληγείσες από τη ρύπανση Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα