Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Εγκατάσταση αερίου με επιδότηση

Πρόγραμμα επιδότησης 60% του κόστους για τη μετατροπή της εγκατάστασης πετρελαίου θέρμανσης σε αντίστοιχη φυσικού αερίου προσφέροντας κέρδος 1.000 έως και 5.500 ευρώ στα νοικοκυριά που μένουν σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες ανακοίνωσε χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.
Η ενίσχυση έρχεται μέσω του ΕΣΠΑ και αφορά όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιών εφόσον διαμένουν σε περιοχές με τιμή ζώνης ακινήτων κάτω των 2.500 ευρώ ανά τ.μ. Το πρόγραμμα συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ το «τρέχουν» οι Εταιρείες Παροχής Αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ακίνητα: Έρχονται τα ψηφιακά συμβόλαια στις αγοραπωλησίες

Με ηλεκτρονικό τρόπο θα διαβιβάζουν πλέον οι συμβολαιογράφοι, μέσω βάσης δεδομένων του Συλλόγου τους, στοιχεία και αντίγραφα συμβολαιογραφικών πράξεων με χρήση ψηφιακής υπογραφής στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου.
Ουσιαστικά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να τεθούν σε ισχύ το επόμενα διάστημα τα ψηφιακά συμβόλαια όπου με ένα «κλικ» θα εγγράφονται όλες οι μεταβιβάσεις των ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
Το νέο σύστημα υπόσχεται λγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες μετεγγραφές και μικρότερο κόστος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο εκσυγχρονισμός του τρόπου καταγραφής καταχώρησης και διακίνησης των εμπράγματων δικαιωμάτων, με ψηφιακά συμβόλαια και ψηφιακές υπογραφές έχει στόχο να επεκταθεί πανελλαδικά έως το τέλος του 2015, συνδέοντας ολοκληρωτικά σε μια κοινή δομή τους συμβολαιογράφους, τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία. Πρακτικά λοιπόν, από το 2016 κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση και διάφανη εικόνα για τα περιουσιακά του στοιχεία, αποφεύγοντας επί της ουσίας την ταλαιπωρία και τις ουρές στις συναλλαγές του.

Μείωση 30% του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης - Στο 1,10 με 1,15 ευρώ το λίτρο η τιμή από 15 Οκτωβρίου

Την τροπολογία για τη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατέθεσε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρα.
Ο ΕΦΚ μειώνεται κατά 30% με την τελική τιμή διάθεσης του πετρελαίου να διαμορφώνεται από τις 15 Οκτωβρίου στα 1,15 ευρώ το λίτρο, ενδεχομένως και στο 1,10 ευρώ το λίτρο.
Όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους το κόστος για τον προϋπολογισμό θα ανέλθει στα 133,58 εκατ. ευρώ (108,6 εκατ. ευρώ από ΕΦΚ και 24,98 από ΦΠΑ) ενώ στην περίπτωση που αυξηθεί η κατανάλωση κατά περίπου 43,5 % τότε το κόστος θα είναι μηδενικό.

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ: Θα πληρώσουμε την πρώτη δόση παρ' ότι έχουν λάθη τα εκκαθαριστικά

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την πληρωμή της πρώτης δόσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (η προθεσμία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου) εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν ακόμη αρκετό διάστημα μέχρι να δουν το νέο εκκαθαριστικό με το μειωμένο ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να πληρώσουν.
Μέχρι όμως να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, οι οικονομικά αδύναμοι που δικαιούνται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και όσοι διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στο Ε9 (π.χ. ημιτελή κτίσματα) που θα περιορίσουν την τελική φορολογική επιβάρυνση, είναι υποχρεωμένοι μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να πληρώσουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, όπως αυτός προέκυψε με την αρχική εκκαθάριση της 31η Ιουλίου 2014.

Savoir Vivre για τους φοροφυγάδες - Με ευγένεια οι συλλήψεις και χειροπέδες υπό προϋποθέσεις

Εγκύκλιο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι διωκτικές αρχές θα πρέπει να προχωρούν σε συλλήψεις με την αυτόφωρη διαδικασία για όσους οφείλουν στο δημόσιο και να χρησιμοποιούν χειροπέδες, εξέδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής.
Η εισαγγελική εγκύκλιος εκδόθηκε με αφορμή αναφορά διαμαρτυρίας μιας δικηγόρου για την παραπομπή 80χρονου οφειλέτη που εμφανίστηκε αυτοβούλως στις διωκτικές αρχές για να οδηγηθεί σε αυτόφωρο ή σε ρητή δικάσιμο και παρά τις διαμαρτυρίες δεσμεύθηκε με χειροπέδες.