Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Φοροκυνηγητό σε 6 μέτωπα: Ποιοι είναι οι στόχοι
Φορο-κυνηγητό σε 6 μέτωπα εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών για να πιάσει τους στόχους του νέου προϋπολογισμού. Οι πρώτοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικό έλεγχο είναι 14.000 πλούσιοι που δεν δήλωσαν στην εφορία ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 14 δισ. ευρώ, για να αποφύγουν την πληρωμή του ΦΜΑΠ το 2007. Η ακίνητη περιουσία για καθένα από τους φορολογουμένους αυτούς υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.
Χθες ο υφ. Οικονομικών, Δ. Κουσελάς, είχε σύσκεψη με τους εφόρους των 27 μεγαλύτερων ΔΟΥ της χώρας, που αντιπροσωπεύουν το 70% των δημόσιων εισπράξεων στους οποίους έθεσε συγκεκριμένους στόχους.
Ο υφυπουργός ζήτησε:
Ελέγχους σε επιχειρήσεις για την απόδοση του ΦΠΑ.
Προσωρινούς ελέγχους σε επιχειρήσεις με βιβλία Γ' κατηγορίας που δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο.
Ελέγχους σε επιχειρήσεις με την εφαρμογή νέων δεικτών φορολογικής συμμόρφωσης (π.χ. ανακριβείς δηλώσεις, μη υποβολή δηλώσεων κ.λπ.).
Τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που αρνήθηκαν να υπαχθούν στην περαίωση.
Δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όσους εξαιρέθηκαν της περαίωσης.
Ελεγχο των 14.000 φορολογουμένων που δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΜΑΠ για το 2007.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
«Κλειδώνει» η καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις
«Κλειδώνει» το μέτρο της καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες την ίδια ώρα που το υπουργείο Οικονομικών εξαπολύει φορο-κυνηγητό σε 6 μέτωπα στο πλαίσιο ενίσχυσης των εσόδων και «θωράκισης» των στόχων του προϋπολογισμού του 2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Μάρτιο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αποδίδουν το ΦΠΑ σε 3 δόσεις. Η νέα ρύθμιση, που θα ενταχθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα έχει ψηφισθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θα προβλέπει την υποβολή της περιοδικής δήλωσης με παράλληλη προκαταβολή του 30% ή 40% του φόρου και εξόφληση του υπολοίπου ποσού σε δύο μηνιαίες δόσεις με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα.
Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν «στραγγίξει» από ρευστό με αποτέλεσμα όχι μόνο να καθυστερούν σημαντικά την καταβολή του ΦΠΑ αλλά πολλές φορές, ενώ τον εισπράττουν δεν τον αποδίδουν καθόλου και τον χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης για την τακτοποίηση άμεσων αναγκών. Κάποιοι άλλοι μάλιστα δεν υποβάλλουν καθόλου δήλωση με αποτέλεσμα το Δημόσιο να μην γνωρίζει το συνολικό ποσό είσπραξης από τον ΦΠΑ.
Δείκτες συμμόρφωσης
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει δείκτες φορολογικής συμμόρφωσης βάσει των οποίων θα επιλέγονται προς έλεγχο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η πρώτη λίστα αναμένεται να παραδοθεί από την ΓΓΠΣ στις εφορίες στις 27 Ιανουαρίου.
Χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Κουσελάς είχε σύσκεψη με τους Δ.Ο.Υάρχες των 27 μεγαλύτερων εφοριών της χώρας που αντιπροσωπεύουν το 70% των δημοσίων εισπράξεων στους οποίους έθεσε συγκεκριμένους στόχους για την αύξηση των εσόδων και καθόρισε τις προτεραιότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κουσέλας έδωσε εντολή στους εφόρους να προχωρήσουν σε:
1. Εντατικούς προσωρινούς ελέγχους σε επιχειρήσεις για την έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ. Οι έλεγχοι θα γίνουν με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν οι Δ.Ο.Υ.
2. Προσωρινούς ελέγχους σε επιχειρήσεις με βιβλία Γ΄ κατηγορίας οι οποίες δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο.
3. Ελέγχους σε επιχειρήσεις με βάση την αξιολόγησή τους από την εφαρμογή των νέων δεικτών φορολογικής συμμόρφωσης (π.χ. ανακριβείς δηλώσεις, μη υποβολή δηλώσεων κ.λπ.) για το 2010.
4.Τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που αρνήθηκαν να υπαχθούν στην περαίωση. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι έκαναν χρήση του μέτρου της περαίωσης καταβάλλοντας πάνω από 1 δισ. ευρώ. Οι συνολικοί επιπλέον φόροι που έχουν βεβαιωθεί υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ. Ο κ. Κουσελάς ζήτησε από τους εφόρους να τελειώνουν με την περαίωση και συγκεκριμένα μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου να έχουν εκδώσει τα σημειώματα περαίωσης στους φορολογούμενους που υπέβαλαν αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η προθεσμία για την περαίωση λήγει στις 28 Ιανουαρίου.
5. Τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όσους εξαιρέθηκαν από την περαίωση όπως επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και ελεύθεροι επαγγελματίες με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.
6. Τον έλεγχο όσων δεν υπέβαλλαν δηλώσεις ΦΜΑΠ για το... 2007! Πρόκειται για περίπου 14.000 υπόχρεους στον φόρο οι οποίοι δεν υπέβαλλαν τη σχετική δήλωση ως είχαν υποχρέωση το 2007 και τα προηγούμενα χρόνια (που ίσχυσε το μέτρο) αλλά υπέβαλλαν τον επόμενο χρόνο τις δηλώσεις Ε9 για τον υπολογισμό και την καταβολή του ΕΤΑΚ το 2008. Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα κληθούν από την εφορία για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων και καταβολή των φόρων μαζί με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Αδήλωτα ακίνητα αξίας 14 δισ. ευρώ
Στο στόχαστρο βρίσκονται πρώτοι 14.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που εντοπίστηκαν να μην τα έχουν δηλώσει. Οι διασταυρώσεις έδειξαν ότι καθένας διέθετε ακίνητα αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ. Δηλαδή για ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 14 δισ. ευρώ δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ φόρος.
Για τον Ιανουάριο προβλέπονται έσοδα ύψους 5,36 δισ. ευρώ, από τα οποία 2,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από το ΦΠΑ, 1,2 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και πάνω από 500 εκατ. ευρώ από την περαίωση.
Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο της Εφορίας
14.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ που δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ ΦΜΑΠ το 2007.
Επιχειρήσεις με βιβλία Γ΄ κατηγορίας που δεν υπέβαλαν τον περασμένο Νοέμβριο περιοδική δήλωση ΦΠΑ.
Επιχειρήσεις που υπέβαλαν το 2010 ανακριβείς δηλώσεις
Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που εξαιρέθηκαν από την περαίωση.
Φορολογούμενοι που «γύρισαν την πλάτη» στην περαίωση.
Επιτηδευματίες που δεν αποδίδουν το ΦΠΑ.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Έλεγχοι για περαίωση, ΦΠΑ
Εντολή στους εφόρους να τελειώνουν µε την περαίωση, να αρχίσουν ελέγχους µε συγκεκριµένα κριτήρια σε όσους δεν µπήκαν στη ρύθµιση και να καλέσουν όσους δεν υπέβαλαν ΦΠΑ τον Δεκέµβριο να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, θα δώσει σήµερα ο υφυπουργός Οικονοµικών Δηµήτρης Κουσελάς.
Σε σύσκεψη που θαέχει µε τους προϊσταµένους των 27 µεγαλύτερων εφοριών, που αντιπροσωπεύουν το 70% των συνολικών εισπράξεων του ∆ηµοσίου, θα τεθούνµηνιαίοι στόχοι για την αύξηση των εσόδωνσε καθεµία από αυτές.
Τέσσερις προτεραιότητες θα θέσει, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, ο υφυπουργόςστους εφόρους, µε πρώτη αυτήν της περαίωσης. Μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου οι ∆ΟΥ θα πρέπει να έχουν εκδώσει και να έχουν ταχυδροµήσει τα σηµειώµατα περαίωσης στους φορολογουµένους που υπέβαλαν αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθµιση µέχρι και τις 31 ∆εκεµβρίου του 2010 Η προθεσµία για την περαίωση λήγει στις 28 Ιανουαρίου, εισπράχθηκαν ποσά άνω του 1 δισ. ευρώ και βεβαιώθηκαν φόροι άνω των 2 δισ. ευρώ.
∆εύτερο µέληµα για τουςεφόρους θα είναι ο έλεγχος όσωνέχει προκύψει µέσωτων διασταυρώσεων που έγιναν ότι δενείχαν καταβάλει το 2007 Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Πολλοί ήταν αυτοί που δεν υπέβαλαν δήλωση όταν ήταν σε ισχύ ο ΦΜΑΠ και εντοπίστηκαν στη συνέχεια, το 2008, από την υποχρεωτική υποβολή του Ε9, στο πλαίσιο εφαρµογής του νέου µέτρου για την καταβολή του ΕΤΑΚ.
Για τον ΦΠΑ
Το τρίτο µέτωπο είναι οι προσωρινοί έλεγχοι για την έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ. Εχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί επιχειρηµατίες προτίµησαν να µηναποδώσουν ΦΠΑτον ∆εκέµβριο, προκειµένου νατακτοποιήσουν ταποσά της περαίωσης. Οι έλεγχοι θα αρχίσουν από αυτούς και όσοι εντοπίζονταινα έχουν εκκρεµότητες µε τον ΦΠΑ θα καλούνται τηλεφωνικά ώστε µέσα σε πέντε ηµέρες να επισκεφθούν τη ∆ΟΥ και να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις, αλλά και να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν µε τις προσαυξήσεις.
Για την περαίωση
Το τέταρτο µέτωποαφορά τους τακτικούς ελέγχους τόσογιαόσουςδενθέλησαν να ενταχθούν στην περαίωση όσο και για όσους εξαιρέθηκαν απόαυτήν.Στην πρώτη κατηγορία, ηΕφορία θαπροχωρήσεισε δειγµατοληπτικούς ελέγχουςµε συγκεκριµένακριτήρια κινδύνου, δηλαδή θα ξεκινήσει από όσους οι δηλώσεις εισοδήµατος παρουσιάζουν «δυσαρµονία» µε την ακίνητη περιουσία που εµφανίζουν. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι πολύ µεγάλες επιχειρήσεις µετζίρο άνωτων 20 εκατ. ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες που έχουν στην κατοχήτους ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα
Παραδείγματα για τους μισθούς στις ΔΕΚΟ
Στα 4.000 ευρώ έχει πλέον ορισθεί το ανώτατο όριο των μικτών μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων σε όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που υπάγονται στη Γενική Κυβέρνηση και επηρεάζουν το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ταυτόχρονα, μειώνεται κατά 10% το σύνολο των αποδοχών των υπαλλήλων, όταν αυτές υπερβαίνουν, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, τα 1.800 ευρώ.
Στις διευκρινήσεις αυτές προέβη η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της εφαρμογής των νόμων 3429/2005 και 3845/2010, όπως αυτοί τροποποιήθηκαν με το ν. 3899/2010.
Από τη μείωση αυτή, εξαιρούνται το οικογενειακό και το επίδομα ανθυγιεινής ή επικίνδυνης εργασίας και τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα. Ενώ, από το ανώτατο πλαφόν των 4.000 ευρώ εξαιρούνται οι απολαβές των προέδρων, διοικητών και διευθύνοντων συμβούλων των ΔΕΚΟ και των ΝΠΙΔ.
Η Ειδική Γραμματεία ζητεί από τις δημόσιες επιχειρήσεις να προχωρήσουν άμεσα σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να ορισθούν ορκωτοί λογιστές για τον έλεγχο των τριμηνιαίων και των ετήσιων καταστάσεων του 2010.
Ταυτόχρονα, οι εσωτερικοί ελεγκτές στις επιχειρήσεις, καλούνται να ελέγχουν σε μηνιαία βάση για κάθε εταιρεία την εφαρμογή των μισθολογικών μειώσεων, καθώς τις λειτουργικές δαπάνες, σε μια ευρύτερη προσπάθεια συγκράτησης των λειτουργικών εξόδων.
Παράλληλα, η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ εξηγεί και το πώς θα πρέπει οι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις να ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών για τα οικονομικά στοιχεία τους, για να είναι ευχερής η παρακολούθηση, αλλά και η όποια παρέμβαση απαιτηθεί. Ειδικά για τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια 2011-2013, η προθεσμία υποβολής τους παρατείνεται έως τις 24 Ιανουαρίου 2011.
Σχετικά με τις αποδοχές των εργαζομένων, με βάση τις διευκρινίσεις της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ, η μείωση θα γίνεται στο σύνολο των αποδοχών όταν αυτές υπερβαίνουν το ποσό των 1.800,00 ευρώ και όχι μόνο στο ποσό κατά το οποίο υπερβαίνουν την βάση των 1.800,00 ευρώ. Π.χ. σε μηνιαίες αποδοχές ύψους 2.000,00 ευρώ η μείωση θα υπολογιστεί ως εξής: 2.000,00 Χ 10% =200,00 ευρώ. Επομένως το ποσό που θα καταβληθεί θα είναι (2.000,00 - 200,00 =) 1.800,00 ευρώ.
Αντίστοιχα σε μηνιαίες αποδοχές ύψους 1.900,00 ευρώ η μείωση θα υπολογιστεί ως εξής: 1.900,00 Χ 10% =190,00 ευρώ. Επειδή εάν αφαιρέσουμε το σύνολο της μείωσης του 10% από τις μηνιαίες αποδοχές το ποσό που υπολείπεται είναι λιγότερο από τα 1.800,00 (1.900,00 - 190,00 = 1.710,00 ευρώ) πραγματοποιούμε την μείωση μόνο μέχρι του ποσού των 1.800,00 ευρώ. Συνεπώς και στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται το ποσό των 1800,00 ευρώ.
Σημειώνεται επίσης ότι η μείωση δεν γίνεται στο οικογενειακό και το επίδομα ανθυγιεινής ή επικίνδυνης εργασίας και τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα.
Επομένως πριν προβούμε στην μείωση του 10% αφαιρούμε από τις συνολικές αποδοχές τα ποσά που αντιστοιχούν στα επιδόματα αυτά. Εάν μετά την αφαίρεση, το ποσό που προκύπτει είναι κατώτερο των 1.800,00 ευρώ προβαίνουμε στην μείωση σε τέτοιο ποσοστό ώστε το τελικό ποσό μαζί με τα εξαιρούμενα επιδόματα να μην είναι κατώτερο των 1.800,00 ευρώ.
Π.χ. έστω ότι οι μηνιαίες αποδοχές συμπεριλαμβανομένων των εξαιρούμενων επιδομάτων ανέρχονται στο ποσό των 1.900 ευρώ (εκ των οποίων 150 ευρώ αντιστοιχούν στα εξαιρούμενα επιδόματα). Από το ποσό των 1.900 ευρώ αφαιρούμε τα 150 ευρώ και διενεργούμε τη μείωση στο ποσό των 1.750 ευρώ (1.750 x (1-10%) = 1.575). Στο ποσό των 1.575 ευρώ προσθέτουμε το ποσό των 150 ευρώ, και καταλήγουμε στα 1.725 ευρώ. Επειδή το ποσό που προκύπτει υπολείπεται του κατώτατου ορίου, γίνεται αυτόματη αναπροσαρμογή και το ποσό που δικαιούται ο υπάλληλος είναι 1.800 ευρώ.
Δεδομένου άλλωστε ότι, ο υπολογισμός του ορίου των 1.800 ευρώ γίνεται, σύμφωνα με το νόμο, σε δωδεκάμηνη βάση, οι αποδοχές θα υπολογίζονται κάθε μήνα ξεχωριστά, αναγόμενες κάθε φορά σε δωδεκάμηνη βάση και στο τέλος του έτους θα γίνεται εκκαθάριση.
γ) Παράγραφος 19: Σε κάθε περίπτωση η συνολική μείωση που επέρχεται με την εφαρμογή των ανωτέρω (ανώτατο όριο μηνιαίων αποδοχών 4.000 ευρώ και μείωση του 10%) δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κατά μήνα το 25% των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά που θα καταβάλλονταν χωρίς την εφαρμογή των διατάξεων αυτών.
Οι πάσης φύσεως αμοιβές για υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, εκτός έδρας μετακίνηση και οδοιπορικά απαγορεύεται σε επίπεδο φορέα να υπερβαίνουν το 10% των πάσης φύσεως αποδοχών που καταβάλλονται σε ετήσια βάση.
Γενικά παραδείγματα:
1) Μέγιστη δυνατή μείωση συνολικών αμοιβών 25%
Παράδειγμα Α
α) Μεικτές αμοιβές 2010: 5.856,00 ευρώ
β) Με νέο πλαφόν θα έπρεπε να είναι 4.000,00 ευρώ (-31,7%)
γ) Προσαρμογή με βάση το 25%: 4.392,00 ευρώ (-25% του 5.856,00)
Παράδειγμα Β
Μεικτές αμοιβές 2010: 3.200,00 ευρώ
Μέγιστη δυνατή μείωση στα 2.400,00 ευρώ (-25% επί του 3.200,00)
2) Επιβολή πλαφόν 4.000,00 ευρώ
Αμοιβή 2010 από 4.001,00 έως 5.333,00 ευρώ. Νέα αμοιβή 2011: 4.000,00 ευρώ
3) Μείωση αποδοχών 10% σε αποδοχές άνω των 1.800,00 ευρώ
α) Αμοιβή 2010 από 1.801,00 - 2.000,00 ευρώ. Νέα αμοιβή 2011: 1.800,00 ευρώ
β) Αμοιβή 2010: 2.200,00 ευρώ. Νέα αμοιβή 2011: 1.980,00 ευρώ
4) Αμοιβές σε επίπεδο φορέα για υπερωριακή εργασία κλπ
Σύνολο αμοιβών φορέα 200,00 εκατ. ευρώ
Σύνολο αμοιβών για υπερωρίες κλπ 50 εκατ. ευρώ
Νέο δυνατό σύνολο αμοιβών για υπερωρίες κλπ 20 εκατ. ευρώ
ΠΗΓΗ: Έθνος

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Μέσω τραπεζών η πληρωμή αγαθών ή υπηρεσιών άνω των 1.500 ευρώ
Νέες φορολογικές υποχρεώσεις έφερε το 2011 σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Καμία αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών συνολικής αξίας άνω των 1.500 ευρώ δεν θα είναι δυνατό να γίνει με μετρητά, ενώ όλες οι συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων διενεργούνται υποχρεωτικά μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ή επιταγών που θα πληρώνονται μέσω των ίδιων λογαριασμών.
Επιπλέον, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται πλέον να εκδίδουν τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών με την ολοκλήρωση της παροχής των υπηρεσιών τους και όχι με την πληρωμή των αμοιβών τους. Με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις:
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται να εκδίδουν την απόδειξη παροχής υπηρεσιών με την ολοκλήρωση της παροχής. Όταν η παροχή υπηρεσίας διαρκεί, η απόδειξη παροχής υπηρεσίας εκδίδεται κατά το χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής, για το μέρος αυτό και την υπηρεσία που παρασχέθηκε.
Πάντως, η απόδειξη παροχής υπηρεσίας δεν μπορεί να εκδοθεί πέραν της διαχειριστικής περιόδου που παρασχέθηκε η υπηρεσία, χωρίς να αποκλείεται και η προγενέστερη έκδοσή της, εντός της ίδιας διαχειριστικής περιόδου. Για υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί από ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 και δεν έχουν εισπραχθεί οι αμοιβές, οι σχετικές αποδείξεις εκδίδονται με την είσπραξη αυτών.
Στην περίπτωση δηλαδή που η παροχή της υπηρεσίας ξεκίνησε πριν από την 1.1.2011 και συνεχίζεται και μετά την ημερομηνία αυτή, για την αμοιβή που αντιστοιχεί στη παρασχεθείσα υπηρεσία πριν την 1.1.2011 η απόδειξη θα εκδοθεί όταν εισπραχθεί, ενώ για την αμοιβή που αντιστοιχεί στην υπηρεσία που παρασχέθηκε από 1.1.2011 όταν ολοκληρωθεί, ανεξάρτητα από την είσπραξη ή όχι αυτής.
Στο εισόδημα από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος παρακρατείται φόρος 20% στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών αυτών εφόσον η συναλλαγή υπερβαίνει τα 300 ευρώ.
Εξαιρούνται της παρακράτησης φόρου εισοδήματος όσοι αποκτούν εισόδημα από τη διανομή διαφημιστικών εντύπων που δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ ετησίως.
Οριστική δήλωση απόδοσης φόρου υποχρεούνται να υποβάλλουν και όσοι παρακρατούν φόρο για αμοιβές από ελευθέρια επαγγέλματα και για εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις.
Φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας άνω των 3.000 ευρώ τα οποία εκδίδονται για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών του εκδότη - πωλητή αγαθών ή υπηρεσιών και του λήπτη των αντίστοιχων στοιχείων ή επιταγών που εξοφλούνται μέσω των ίδιων λογαριασμών.
Τα στοιχεία για τις συναλλαγές αυτές διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ για τη διενέργεια άμεσων διασταυρώσεων των σχετικών συναλλαγών.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Ενεργειακό πιστοποιητικό: Πότε είναι υποχρεωτικό και πότε εξαιρείται

Ενεργειακό πιστοποιητικό: Πότε είναι υποχρεωτικό και πότε εξαιρείται
Με πολλές απορίες των ιδιοκτητών ακινήτων, μεσιτών, εργολάβων και απλών πολιτών, τέθηκε χθες σε εφαρμογή η υποχρεωτική έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης που θα συνοδεύει τα συμβόλαια για όλες τις αγοραπωλησίες και μισθώσεις κτηρίων. Θέλοντας να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) εξέδωσε χθες διευκρινιστική εγκύκλιο για το καθεστώς που ισχύει με τις «πράσινες» ταυτότητες.
Οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ως γενικό κανόνα ότι δεν υποχρεούνται να εκδώσουν ενεργειακό πιστοποιητικό όσοι έχουν ακίνητα κάτω από 50 τ.μ. Επίσης, δόθηκε αναβολή 6 μηνών για την υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού στις μισθώσεις που αφορούν μέρος κτηρίου (π.χ. διαμέρισμα, γραφείο, κατάστημα εντός πολυκατοικίας). Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Δ. Καψιμάλης ζητά εξάμηνη αναβολή των ενεργειακών πιστοποιητικών που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας και ενημέρωση-επιμόρφωση των μηχανικών.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Σ. Παραδιάς χαρακτηρίζει υπερβολικό το ύψος των αμοιβών που ξεκινά από 1,23 ευρώ ανά τετραγωνικό για τις κατοικίες και κλιμακώνεται μέχρι 3,07 ευρώ ανά τ.μ. για επαγγελματικούς χώρους. Αναλυτικά, ισχύουν τα εξής:

Πώς θα εκδίδουν αποδείξεις οι επαγγελματίες - Παραδείγματα
Παράδειγμα 1ο
Οδοντίατρος αναλαμβάνει την απονεύρωση δύο δοντιών σε ασθενή του. Ο πελάτης πραγματοποιεί τρεις επισκέψεις και στην τελευταία επίσκεψη ολοκληρώνεται η απονεύρωση άρα και οι προσφερόμενες υπηρεσίες. Η απόδειξη εκδίδεται στην τελευταία (τρίτη) επίσκεψη. Εάν η τελευταία αυτή επίσκεψη είναι στο επόμενο έτος (διαχειριστική περίοδος) η απόδειξη θα εκδοθεί τότε, δεδομένου ότι στις 31 Δεκεμβρίου δεν έχει ολοκληρωθεί η προσφερόμενη υπηρεσία αλλά ούτε και μέρος αυτής.
Παράδειγμα 2ο
Λογιστής αναλαμβάνει την τήρηση βιβλίων και στοιχείων εταιρείας αντί του ποσού των 100 ευρώ ανά μήνα, οπότε εκδίδει τη σχετική απόδειξη τουλάχιστον μέχρι το τέλος κάθε μήνα, ενώ για τη σύνταξη και υποβολή των φορολογικών της δηλώσεων (Φ.Π.Α., Εισοδήματος κ.λπ.) συμφωνεί το ποσό των 80 ευρώ ανά δήλωση, οπότε εκδίδει τη σχετική απόδειξη με την υποβολή κάθε δήλωσης ανεξαρτήτως του εάν εισπράξει το συμφωνηθέν τίμημα ή όχι.
Παράδειγμα 3ο
Ιατρός παρέχει υπηρεσίες σε ασφαλισμένους του Δημοσίου κατά τη διάρκεια του 2011 και εισπράττει την αμοιβή του στις 23 Μαρτίου του επόμενου έτους, μετά την εκκαθάρισή της από την αρμόδια Υπηρεσία ελέγχου δαπανών του Δημοσίου, οπότε και εκδίδει την απόδειξη, γιατί η απόδειξη προς το Δημόσιο εκδίδεται με την είσπραξη.
ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης στον ΟΑΕΕ

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης στον ΟΑΕΕ
Τι αλλάζει στα όρια συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ.
1. ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ (ΠΡΙΝ ΤΗΝ 1-1-1993).
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΓΗΡΑΤΟΣ ΑΠΟ 1-1-2011
1. Τροποποιείται διάταξη η οποία προβλέπει συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση
του 60ου έτους της ηλικίας και 35 έτη ασφάλισης - και για το έτος 2011 ο
απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης ανακαθορίζεται σε 36 έτη, για κάθε δε επόμενο
έτος αυξάνεται σταδιακά κατά ένα έτος ως τη συμπλήρωση των 40 ετών
ασφάλισης. Ως όριο ηλικίας για την εφαρμογή των παραπάνω παραμένει το 60ο.
2. Ορίζεται ότι κατά τη μεταβατική περίοδο από 2011 έως 2015, οι
ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη γήρατος με το χρόνο ασφάλισης που ισχύει
κατά το έτος συμπλήρωσης των 35 ετών ασφάλισης. Επομένως ο ασφαλισμένος
συνταξιοδοτείται με τόσα έτη ασφάλισης, όσα απαιτούνται, κατά το έτος που
συμπληρώνει την 35ετία. Διευκρίνιση: ανακαθορισμός του χρόνου ασφάλισης από
1-1-2011 αφορά όλους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, είτε επιλέξουν να
συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις ΟΑΕΕ είτε με τις καταστατικές διατάξεις
των καταργούμενων Ταμείων ΤΕΒΕ - ΤΑΕ - ΤΣΑ.
3. Το όριο ηλικίας των 60 ετών ή μικρότερο αυτού που προβλέπεται από γενικές
ή καταστατικές διατάξεις για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων φορέων
κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου μας, αυξάνεται κατά ένα έτος
για κάθε χρόνο από 1-1-2011 μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.
Στον ΟΑΕΕ, η παραπάνω διάταξη έχει εφαρμογή μόνο στις γυναίκες ασφαλισμένες
του ΟΑΕΕ - πρώην ΤΣΑ οι οποίες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σύμφωνα με τις
καταστατικές διατάξεις του πρώην Ταμείου σε ηλικία 60 ετών με τη συμπλήρωση
25 ετών ασφάλισης.
Β) ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
α) 60 ετών και 35 έτη ασφάλισης: Ασφαλισμένοι οι οποίοι έως την 31-12-2010
έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης, θα συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε, δηλαδή
και μετά την 1-1-2011 χωρίς τις αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις που
προαναφέρθηκαν, εφόσον βέβαια συμπληρώσουν το 60ο έτος της ηλικίας τους. Για
τη συμπλήρωση της 35ετίας έως την 31-12-2010 προσμετράται και χρόνος
αναγνώρισης βάσει αρθρ. 40 Ν. 2084/92, εφόσον η σχετική αίτηση αναγνώρισης
υποβληθεί έως την 31-12-2013. Ο αναγνωριζόμενος στον ΟΑΕΕ χρόνος ασφάλισης
βάσει του παραπάνω άρθρου είναι ο χρόνος στρατιωτικής θητείας. Επομένως ο
ασφαλισμένος του Οργανισμού ο οποίος έχει ως την 31-12-2010 χρόνο ασφάλισης
μικρότερο της 35ετίας, συμπληρώνει όμως 35ετία με την αναγνώριση του
στρατού, θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν θα απαιτηθούν οι
αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, εφόσον η αίτηση
αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας υποβληθεί έως 31-12-2013.
β) 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας: Δεν θίγονται οι ασφαλισμένοι οι
οποίοι ως την 31-12-2010 συμπληρώνουν 37 έτη ασφάλισης και συνταξιοδοτούνται
οποτεδήποτε, με τους όρους και τις προϋποθέσεις του αρθρ. 16 παρ. 1 Ν.
3232/04. Επομένως, όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν 37 έτη ασφάλισης από την
1-1-2011 και μετά, δεν θα μπορούν πλέον να συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο
ηλικίας.
Γ) ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΙΣΧΥ
Δεν επέρχεται καμία μεταβολή και εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την
1-1-2011 οι παρακάτω προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος των
ασφαλισμένων του Οργανισμού:
α) 15 έτη ασφάλισης και ηλικία 65 ετών.
β) 25 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ηλικίας σε μητέρες - συζύγους αναπήρων.
γ) 15 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτως ηλικίας, για άτομα που φέρουν συγκεκριμένης
μορφής αναπηρία, με τους όρους και τις προϋποθέσεις Ν. 612/77 όπως αυτός
τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα (τύφλωση, παραπληγία, τετραπληγία,
νεφροπάθεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, ακρωτηριασμός κλπ).
Δ) ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ 2ου ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ: Καμία μεταβολή δεν επέρχεται
ως προς τη θεμελίωση δεύτερου συνταξιοδοτικού δικαιώματος στον ΟΑΕΕ και
εξακολουθούν να ισχύουν οι αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις αρθρ. 47 Ν.
2084/92 για δεύτερη σύνταξη λόγω γήρατος και αναπηρίας. Υπενθυμίζουμε ότι
για απονομή δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος απαιτείται η συμπλήρωση του 65ου
έτους της ηλικίας.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ: Εξαίρεση από το ηλικιακό όριο των 65 ετών και από τις
αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για θεμελίωση δεύτερου
συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αποτελεί η περίπτωση της θεμελίωσης
συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και μόνον σε περισσότερους του ενός
ασφαλιστικούς φορείς κύριας ασφάλισης ταυτόχρονα ή μέσα σε διάστημα έξι (6)
μηνών από την έναρξη συνταξιοδότησης από τον πρώτο φορέα. Επισημαίνουμε ότι
στο σημείο αυτό επέρχεται με τον νέο νόμο διαφοροποίηση ως προς τον
καθορισμό του εξαμήνου, και η αίτηση συνταξιοδότησης στον δεύτερο
ασφαλιστικό φορέα θα πρέπει να υποβάλλεται το αργότερο εντός έξι μηνών από
την ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης από τον πρώτο φορέα και όχι από την
ημερομηνία έκδοσης της πρώτης συνταξιοδοτικής απόφασης, όπως ίσχυε από τις
διατάξεις αρθρ. 19 παρ. 6 Ν. 2150/93.
2: ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ (ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1-1-1993).
1) ΑΝΔΡΕΣ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Ασφαλισμένοι μετά την 1-1-1993 σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης (πλην
ΟΓΑ), θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση του 60ου έτους
της ηλικίας και 40 έτη ασφάλισης. Επομένως, οι Νέοι ασφαλισμένοι του
Οργανισμού θα θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα γήρατος με τη συμπλήρωση
του 60ου έτους της ηλικίας και 40 έτη ασφάλισης. Για τη συμπλήρωση του
παραπάνω χρόνου λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος ασφάλισης σε οποιοδήποτε
ομοειδή φορέα, δηλαδή σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.
Επειδή η σχετική διάταξη δεν προβαίνει σε καμία διάκριση, στον απαιτούμενο
για συνταξιοδότηση χρόνο συνυπολογίζεται και κάθε άλλος χρόνος ο οποίος
αναγνωρίζεται με την κείμενη νομοθεσία ως χρόνος ασφάλισης.
2) ΜΗΤΕΡΕΣ ή ΧΗΡΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ
Το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση γήρατος μητέρων με ανήλικα τέκνα,
δηλαδή το 55ο, ανακαθορίζεται από 1-1-2013 στο 65ο. Επομένως με τις
διατάξεις της συγκεκριμένης παραγράφου καταργούνται από 1-1-2013 οι
ευμενέστερες ως προς την ηλικία συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις των μητέρων με
ανήλικα τέκνα και ταυτίζονται πλέον με τα ισχύοντα για τους λοιπούς Νέους
ασφαλισμένους δηλαδή συμπληρωμένο το 65ο έτος και 15 έτη ασφάλισης.
Για την κατανόηση και σωστή εφαρμογή των παραπάνω παρέχονται οι παρακάτω
διευκρινήσεις:
· --Η διάταξη αρθρ. 24 Ν. 2084/ 92 περί συνταξιοδότησης μητέρων με ανήλικα
τέκνα (55 ετών και 20ετής ασφάλιση) όπως είναι εύλογο, δεν έχει τύχει
εφαρμογής μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι η 20ετής ασφάλιση Νέων ασφαλισμένων θα
συμπληρωθεί κατά πρώτον από 1-1-2013.
· --Κατά τα έτη 2011, 2012 θα είναι δυνατή η θεμελίωση συνταξιοδοτικού
δικαιώματος γήρατος μητέρων με ανήλικα τέκνα, με τη συμπλήρωση 20ετούς
συντάξιμου χρόνου, συμπεριλαμβανομένου πλασματικού χρόνου, και ηλικία 55
ετών.
· ---Από 1-1-2013 η συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων τέκνων καταργείται.
Επισης το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη γήρατος μητέρων με ανήλικα
τέκνα, δηλαδή το 50ο, ανακαθορίζεται από 1-1-2013 στο 60ο. Επομένως
καταργούνται από 1-1-2013 οι ευμενέστερες ως προς την ηλικία συνταξιοδοτικές
προϋποθέσεις των μητέρων με ανήλικα τέκνα και για μειωμένη σύνταξη και
ταυτίζονται πλέον με τα ισχύοντα για τους λοιπούς Νέους ασφαλισμένους δηλαδή
συμπληρωμένο το 60ο έτος και 15 έτη ασφάλισης με ποσόν σύνταξης μειωμένο
κατά 1/200 για κάθε μήνα ηλικίας που υπολείπεται από την έναρξη της
συνταξιοδότησης μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. Τα παραπάνω
αναφερόμενα εφαρμόζονται και στους χήρους πατέρες ανήλικων τέκνων.
Διευκρινιζεται οτι κατά την συνταξιοδότηση μητέρων ή χήρων πατέρων με
ανήλικα τέκνα θα πρέπει η ανηλικότητα να συντρέχει κατά το έτος συμπλήρωσης
των απαιτούμενων ετών ασφάλισης. Εξάλλου καταργούνται από την δημοσίευση του
νόμου, δηλαδή από 15-7-2010, οι ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μητέρων
με τρία ή περισσότερα παιδιά, Εξάλλου, καθώς οι ειδικές προϋποθέσεις για την
κατηγορία αυτή των νέων ασφαλισμένων προέβλεπαν 20ετή χρόνο ασφάλισης, η
καταργούμενη διάταξη δεν έχει εφαρμοστεί ως σήμερα.
3) ΜΗΤΕΡΕΣ ή ΧΗΡΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΝΙΚΑΝΩΝ ΤΕΚΝΩΝ
Οι νέες ασφαλισμένες - μητέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία,
άγαμων παιδιών μπορούν να συνταξιοδοτηθούν:
·-- Με συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας και 20 χρόνια στην ασφάλιση
·--- Με συμπληρωμένο το 50ο έτος της ηλικίας και 20 χρόνια στην ασφάλιση,
για λήψη σύνταξης μειωμένης κατά το 1/200 της πλήρους μηνιαίας σύνταξης για
κάθε μήνα που λείπει από το όριο ηλικίας των 65 ετών. Οι ίδιες προϋποθέσεις
συνταξιοδότησης ισχύουν και για τους χήρους πατέρες ανίκανων τέκνων.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΙΣΧΥ:
Δεν θίγονται από τις κοινοποιούμενες διατάξεις και παραμένουν σε ισχύ οι
παρακάτω προϋποθέσεις συνταξιοδότησης νέων(μετα το 1993) ασφαλισμένων:
1) 15 έτη ασφάλισης και ηλικία 65 ετών βάσει άρθρου 24 Ν. 2084/92
2) 15 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών βάσει άρθρου 24 Ν. 2084/92, για
σύνταξη μειωμένη κατά 1/200 για κάθε μήνα υπολειπόμενο του 65ου έτους της
ηλικίας
3) 25 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ηλικίας για συζύγους ή μητέρες - πατέρες
αναπήρων βάσει αρθρ. 5 Ν. 3232/04, όπως ισχύει σήμερα
4) 15 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτως ηλικίας, για άτομα που φέρουν συγκεκριμένης
μορφής αναπηρία, με τους όρους και τις προϋποθέσεις Ν. 612/77 όπως αυτός
τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ(ΟΑΕΕ)
Εως και 4 χρόνια ασφάλισης μπορούν να αναγνωρίσουν από διαφορετικές «πηγές»
το 2011 οι ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΑΕ)ώστε να συμπληρώσουν τα χρόνια που
χρειάζονται με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο και να συνταξιοδοτηθούν. Οι
χρόνοι που μπορούν να «αξιοποιηθούν» είναι:
1. Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας.
2. Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης
σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής καθώς και το χρόνο σπουδών, μετά τη
συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας, σε μέσες επαγγελματικές σχολές, ο
οποίος είναι ίσος με τα κατά το χρόνο αποφοίτησης επίσημα ακέραια χρόνια
σπουδών της οικείας σχολής.
3. Ο χρόνος ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα
κύριας ασφάλισης ή το δημόσιο.
4. Ο πλασματικός χρόνος των μητέρων (αφορά μόνο ασφαλισμένες του ΤΣΑ) του
άρθρου 141 του Ν. 3655/08 (ΦΕΚ 58 Α) που αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις
διατάξεις αυτές και ανεξάρτητα του χρόνου γέννησης των παιδιών και
5. Ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας πριν την
εγγραφή στα μητρώα του ΟΑΕΕ (ειδικά για την περίπτωση αυτή θα μπορούν να
αναγνωριστούν μέχρι 5 έτη) εφόσον δεν είχαν πληρωθεί οι ασφαλιστικές
εισφορές.
Για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι αναγνωρίσεις θα είναι με εξαγορά με βάση
τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει ο ασφαλισμένος κατά το μήνα
υποβολής της αίτησης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
Η αναγνώριση και εξαγορά του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας γίνεται με τις
διατάξεις του Ν. 1358/1983 όπως ισχύουν κάθε φορά.
Στις περιπτώσεις που θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 μέχρι
31/12/2014, το ποσό για την εξαγορά του χρόνου της στρατιωτικής θητείας
στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης μειώνεται κατά 30%. Για όσους θεμελιώνουν
συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και εφεξής το ανωτέρω ποσό μειώνεται
κατά 50%. Το καταβαλλόμενο ποσό και στις δύο περιπτώσεις δεν μπορεί να είναι
κατώτερο αυτού που προκύπτει με βάση υπολογισμού το 25πλάσιο του
ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (165 ευρώ το μήνα).
Η αναγνώριση σπουδών ο χρόνος που θα αναγνωρίζεται θα είναι ίσος με τα
επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά
το χρόνο της αποφοίτησης. Ωστόσο, αν κατά το χρόνο φοίτησης στις
αναφερόμενες σχολές υπήρχε ασφάλιση σε οποιονδήποτε ομοειδή φορέα ασφάλισης,
δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος.
Η ρύθμιση αναφέρεται σε αποφοίτηση, δηλαδή σε περάτωση των σπουδών και δεν
θα είναι δυνατή η αναγνώριση του χρόνου σπουδών αν δεν έχει αποκτηθεί το
σχετικό πτυχίο ή δίπλωμα. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την
αναγνώριση χρόνου σπουδών είναι: Αίτηση, βεβαίωση απόκτησης πτυχίου από τη
σχολή (να αναφέρεται η διάρκεια φοίτησης), αντίγραφο πτυχίου, υπεύθυνη
δήλωση του ασφαλισμένου από την οποία να προκύπτει απαραίτητα ότι δεν
υπάρχει ασφάλιση για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε άλλο φορέα
ασφάλισης και δεν έχει επίσης αναγνωρισθεί σε άλλο φορέα.
Για όσους είναι κάτοχοι πτυχίου εξωτερικού, θα πρέπει να προσκομιστεί η
αναγνώριση πτυχίου εξωτερικού από τον αντίστοιχο επίσημο φορέα (ΔΟΑΤΑΠ πρώην
ΔΙΚΑΤΣΑ ή Υπουργείο Εξωτερικών, κ.ά.).
Η αναγνώριση του χρόνου ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση
οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου. Ως χρόνος
ανεργίας -πέραν του χρόνου εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ- θεωρείται κάθε κενό
χρονικό διάστημα, μετά την έναρξη του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου και
την υπαγωγή του στα μητρώα οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, για το
οποίο δεν υπάρχει ασφάλιση.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αναγνώριση χρόνου ανεργίας είναι:
Αίτηση, βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει η
ασφάλισή του σε ασφαλιστικό φορέα πριν το χρονικό διάστημα ανεργίας,
υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου από την οποία να προκύπτει απαραίτητα ότι
το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν έχει αναγνωρισθεί σε άλλο φορέα. Σε
περίπτωση εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θα πρέπει να προσκομιστεί βεβαίωση
για το χρονικό διάστημα που βρίσκονταν σε ανεργία.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει χρόνος εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θα πρέπει
να συμπληρώνεται υπεύθυνη δήλωση από την οποία να προκύπτει απαραίτητα ότι
για το χρονικό διάστημα που επιθυμεί να αναγνωρίσει ο ασφαλισμένος, δεν
υπάρχει ασφάλιση σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.
Ο χρόνος σπουδών καθώς και ο χρόνος ανεργίας αναγνωρίζονται τόσο για τη
θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού
της σύνταξης, μετά από αίτηση του ασφαλισμένου. Για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα
καταβάλλεται ποσό εξαγοράς, το οποίο προκύπτει από τον υπολογισμό ποσοστού
20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και ποσοστού 6% για τους φορείς
επικουρικής ασφάλισης, υπολογιζομένων στο 25πλάσιο του ΗΑΕ που ισχύει κατά
το χρόνο υποβολής της αίτησης.
Περαιτέρω, καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του ποσού εξαγοράς που προκύπτει
από τις παραπάνω αναγνωρίσεις (είτε εφάπαξ με έκπτωση 15%, είτε σε μηνιαίες
δόσεις ίσες με τους αναγνωριζόμενους μήνες, είτε με παρακράτηση του 1/4 του
ποσού της σύνταξης) και επιπλέον προβλέπεται η επιβολή των αναλογούντων
προσθέτων τελών, σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μηνιαίας δόσης.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Εκρυβαν ακίνητα 14 δισ. ευρώ - Και 150.000 φορολογούµενοι δεν δήλωναν επιχειρηµατική αµοιβή

Wednesday January 12, 2011 07:00 AM
Δεκατέσσερις χιλιάδες µεγαλοϊδιοκτήτες που δεν δήλωναν την ακίνητη περιουσία τους, συνολικού ύψους άνω των 14 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο στόχαστρο των ελέγχων της Εφορίας.
Πρόκειται για ένα από τα έξι µέτωπα στα οποία η Εφορία εξαπολύει φοροκυνηγητό, όπως προκύπτει από τις κατευθύνσεις για το πρώτο τρίµηνο που έδωσε χθες σε 27 προϊσταµένους των µεγαλύτερων εφοριών της χώρας ο υφυπουργός Οικονοµικών Δηµήτρης Κουσελάς.

Τους φορολογουµένους αυτούς εντόπισε το σύστηµα Taxis από διασταυρώσεις που έγιναν ανάµεσα στα έντυπα Ε9 που υπέβαλαν µαζί µε το ΕΤΑΚ του 2008 και τις δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του 2007 που απλώς... δεν είχαν υποβάλει δείγµα των ελλιπών ελέγχων της περιόδου εκείνης. Εντοπίστηκαν επίσης 150.000 φορολογούµενοι να έχουν αποκρύψει από τη δήλωσή τους τη λεγόµενη επιχειρηµατική αµοιβή (απολαβές δηλαδή από συµµετοχή σε οµόρρυθµη ή ετερόρρυθµη επιχείρηση), εκ των οποίων οι 8.000 δεν δήλωσαν ποσά άνω των 5.000 ευρώ έκαστος.

Βρέθηκαν ακόµη 30.000 φορολογούµενοι που είχαν αποκρύψει εισοδήµατα από καταθέσεις σε τράπεζες εξωτερικού για να αποφύγουν τη φορολογία των τόκων και περίπου 70.000 επαγγελµατίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν αποδώσει ΦΠΑ. Τα στοιχεία όλων αυτών έχουν σταλεί στις εφορίες, ώστε οι συγκεκριµένοι φορολογούµενοι να κληθούν άµεσα για έλεγχο.

Πώς εντοπίστηκαν οι 14.000 µεγαλοϊδιοκτήτες

Το πρώτο από ταέξι µέτωπααφορά ελέγχους για όσους δεν υπέβαλαν το 2007 Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Εχει εντοπιστεί από τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων ένας αριθµός συνολικά 14.000 µεγαλοϊδιοκτητών, µε ακίνητη περιουσία για καθέναν αντικειµενικής αξίας άνω του ενός εκατοµµυρίου ευρώ, την οποία φέρονται να απέκρυψαν. Οι φορολογούµενοι αυτοί δεν κατέβαλαν Φόρο Μεγάλης ΑκίνητηςΠεριουσίας το 2007, όταν δηλαδή ο συγκεκριµένος φόρος ήταν ακόµη σε ισχύ, αλλά εντοπίστηκαν στη συνέχεια από την υποχρεωτική καταβολή του εντύπου Ε9, στο πλαίσιο υποβολής του ΕΤΑΚ για το 2008.

Τα υπόλοιπα πέντε µέτωπα αφορούν:

n Την ολοκλήρωση της διαδικασίας της περαίωσης ώς το τέλος Ιανουαρίου. Το αργότερο µέχρι και τις 24 του µηνός οι ΔΟΥ θα πρέπει να έχουν εκδώσει και ταχυδροµήσει τα σηµειώµατα περαίωσης σε όσους υπέβαλαν αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθµιση µέχρι και τις 31 Δεκεµβρίου 2010. Το ίδιο πρέπει να κάνουν οι εφορίες και µε όσους είχαν παραλάβει εκκαθαριστικά περαίωσης µε παραλείψεις.

n Τακτικούς δειγµατοληπτικούς ελέγχους βάσει συγκεκριµένων κριτηρίων κινδύνου που θα προκύψουν από το ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστηµα Elenxis, τόσο για όσους δεν θέλησαν να ενταχθούν στην περαίωση όσο και για εκείνους που εξαιρέθηκαν από αυτήν. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι πολύ µεγάλες επιχειρήσεις µε τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ καιοι ελεύθεροι επαγγελµατίες που κατέχουν ακίνητα, αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

- Ελέγχους σε επιχειρήσεις µεβιβλία γ’ κατηγορίας που δεν απέδωσαν ΦΠΑτον Νοέµβριο.

- Προσωρινούς ελέγχους από τις εφορίες για τη µη απόδοση ΦΠΑ, µε βάση τα στοιχεία που ήδη διαθέτουν.

- Τέλος, προσωρινούς ελέγχους µε βάση συγκεκριµένους δείκτες φορολογικής συµµόρφωσης για το 2010, τους οποίους θα καθορίσει η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων. Στις 27 Ιανουαρίου η ΓΓΠΣ θα έχει έτοιµες λίστεςµε φορολογουµένους που έχουν υποβάλει ανακριβή στοιχεία στη δήλωσή τους.

Το οπλοστάσιο του υπουργείου Οικονοµικών

Στη µάχη για την αποκάλυψη κρυφών εισοδηµάτων και µαύρου χρήµατος το υπουργείο Οικονοµικών θα χρησιµοποιήσει το επόµενο διάστηµαµια σειρά απόόπλα. Τέτοια είναι, για παράδειγµα, η καθιέρωση ηλεκτρονικών τιµολογίων και επαγγελµατικών λογαριασµών στις τράπεζες για συναλλαγές µεταξύ επιχειρήσεωνάνω των 3.000 ευρώ, αλλά και η εξόφληση από τους καταναλωτές των αγορών τους αξίας άνω των 1.500 ευρώµε πιστωτικές κάρτες ή επιταγές.

Επίσης στο οπλοστάσιο του υπουργείου περιλαµβάνονται η πρόσβαση της Εφορίας στους τραπεζικούς λογαριασµούς των φορολογουµένων και η «online» σύνδεση λογιστηρίων και ταµειακών µηχανών µε τον κεντρικό υπολογιστή της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων.

Επιπλέον, από φέτος η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος για όλες τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευµατίες θα γίνεται µόνο ηλεκτρονικά, ενώ εφαρµόζεται το νέο καθεστώς τεκµηρίων διαβίωσης για τον προσδιορισµό των εισοδηµάτων.

Τέλος, σηµαντικό ρόλο θα παίξει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, µε την αξιοποίηση των στοιχείων για την ακίνητη περιουσία που έχουν δηλωθεί στο E9 και τη συλλογή στοιχείων από υποθηκοφυλακεία, συµβολαιογραφεία, πολεοδοµίες κ.ά.

Πηγή Τα Νέα

«Κλειδώνει» η καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις.

Wednesday January 12, 2011 08:15 AM
Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τα έσοδα, το υπουργείο Οικονομικών εξαπολύει φορο-κυνηγητό σε 6 μέτωπα στο πλαίσιο ενίσχυσης των εσόδων και «θωράκισης» των στόχων του προϋπολογισμού του 2011. Στο πλαίσιο αυτό, καθιερώνονται δείκτες φορολογικής συμμόρφωσης βάσει των οποίων θα επιλέγονται προς έλεγχο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
«Κλειδώνει» το μέτρο της καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες την ίδια ώρα που το υπουργείο Οικονομικών εξαπολύει φορο-κυνηγητό σε 6 μέτωπα στο πλαίσιο ενίσχυσης των εσόδων και «θωράκισης» των στόχων του προϋπολογισμού του 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Μάρτιο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αποδίδουν το ΦΠΑ σε 3 δόσεις. Η νέα ρύθμιση, που θα ενταχθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα έχει ψηφισθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θα προβλέπει την υποβολή της περιοδικής δήλωσης με παράλληλη προκαταβολή του 30% ή 40% του φόρου και εξόφληση του υπολοίπου ποσού σε δύο μηνιαίες δόσεις με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα.

Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν «στραγγίξει» από ρευστό με αποτέλεσμα όχι μόνο να καθυστερούν σημαντικά την καταβολή του ΦΠΑ αλλά πολλές φορές, ενώ τον εισπράττουν δεν τον αποδίδουν καθόλου και τον χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης για την τακτοποίηση άμεσων αναγκών. Κάποιοι άλλοι μάλιστα δεν υποβάλλουν καθόλου δήλωση με αποτέλεσμα το Δημόσιο να μην γνωρίζει το συνολικό ποσό είσπραξης από τον ΦΠΑ.


Πηγή Ημερησία

Για το ίδιο θέμα η εφημαρίδα "Το Βήμα" Γράφει


Τον Μάρτιο θα αρχίσει η καταβολή του σε δόσεις
        
Σε άμεση εφαρμογή αναμένεται να τεθεί το μέτρο της αποσύνδεσης του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από την καταβολή του φόρου.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου προς ψήφιση στη Βουλή και σύμφωνα με πληροφορίες το ευνοϊκό για χιλιάδες επιχειρήσεις μέτρο θα ισχύσει από τις αρχές Μαρτίου. Ειδικότερα:

 -Το υπουργείο Οικονομικών θα επιτρέπει σε επιχειρήσεις την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ χωρίς να απαιτείται η ταυτόχρονη καταβολή του φόρου.

 -Ο φόρος είτε θα προκαταβάλλεται σε ένα ποσοστό 30% και θα εξοφλείται σε τρεις δόσεις είτε θα εξοφλείται σε δόσεις χωρίς προκαταβολή.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα θα υπάρξει και διαβούλευση με την τρόικα. Πάντως, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι ευχαριστημένοι με τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ και θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να πεισθούν πως το μέτρο θα φέρει περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι οι επιχειρήσεις έχουν περιορισμένη ρευστότητα με αποτέλεσμα να καθυστερούν σημαντικά την καταβολή του ΦΠΑ καθώς τον χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης για την τακτοποίηση αναγκών. Όπως υποστηρίζουν, η διευκόλυνση αποπληρωμής θα οδηγεί στην άμεση βεβαίωση του συνολικού προς είσπραξη ποσού από τον ΦΠΑ και στην καλύτερη δυνατότητα προγραμματισμού της πορείας των εσόδων.

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/6900

Ο δήμαρχος… ντετέκτιβ έκανε τσακωτούς τους αργοπορημένους υπαλλήλους!

Ποιος δεν έχει ακούσει -σε μορφή ανεκδότου- τις ιστορίες για τους δημόσιους υπαλλήλους που «είναι» στη δουλειά στις...
7.30 αν και φεύγουν από το σπίτι τους στις 8;

Ε, λοιπόν, ο νέος δήμαρχος Ροδίων, Στάθης Κουσουρνάς θέλησε να διαπιστώσει κατά πόσον έχουν δόση αληθείας αυτές οι ανέκδοτες ιστορίες!

Σύμφωνα με τη Ροδιακή, λίγο μετά τις 7 το πρωί της Δευτέρας ο κ. Κουσουρνάς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Σαββή και τον κάλεσε να μεταβεί έξω από το κτιριακό συγκρότημα της Πολεοδομίας της Νομαρχίας για να διαπιστώσουν την ώρα προσέλευσης των υπαλλήλων. Η υπηρεσία υπάγεται πλέον στην αρμοδιότητα του ενιαίου δήμου της Ρόδου.

Δήμαρχος και αντιδήμαρχος -επιθυμώντας να διαπιστώσουν αν υπάρχουν «φαινόμενα οκνηρίας»-περίμεναν υπομονετικά μέσα στα αυτοκίνητα τους για να διαπιστώσουν εάν θα προσέρχονταν στην εργασία τους κανονικά στις 7.30 π.μ. (όπως οφείλουν) οι εργαζόμενοι.

Μάταια όμως καθώς ο πρώτος φάνηκε στις… 8.15 π.μ., δηλαδή 45 ολόκληρα λεπτά μετά την έναρξη της βάρδιας!

Από εκεί και πέρα, ποιος τον είδε το δήμαρχο και δεν τον φοβήθηκε… Σε αυστηρό τόνο έδωσε εντολές στον αντιδήμαρχο να ελέγχονται καθημερινά όλες οι υπηρεσίες υπό την εποπτεία του τόσο για την ώρα προσέλευσης των υπαλλήλων όσο και για την αποδοτικότητα τους αλλά και το βαθμό εξυπηρέτησης των πολιτών!

Σύμφωνα μάλιστα με όσα επικαλείται η εφημερίδα, κάποιοι από τους υπαλλήλους που δεν βρέθηκαν στη θέση τους αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις χωρίς να αποκλείεται να εφαρμοστεί και η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος τους. Ο ίδιος ο κ. Κουσουρνάς από την πλευρά του είπε ότι με αφορμή αυτό το περιστατικό θα υπάρξουν απροειδοποίητες επισκέψεις του ιδίου σε όλες τους υπηρεσίες του δήμου!

Μιλάμε δηλαδή για κανονικό δήμαρχο ντετέκτιβ δηλαδή…

p.r
Πώς υπολογίζονται τα νέα τεκμήρια - Παραδείγματα
Από φέτος όλοι οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να προσδιορίσουν ένα ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα. Με το ελάχιστο αντικειμενικό εισόδημα και το «πόθεν έσχες» θα «συλληφθούν» τα εισοδήματα της παραοικονομίας. Με τον φορολογικό νόμο 3842/2010 έγιναν σαρωτικές αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία με γενίκευση των ρυθμίσεων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με άμεσο στόχο την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων και την αποκατάσταση ίσης μεταχείρισης με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων που αποτελούσε αδικαιολόγητη εκτροπή, καθώς και την κατάργηση πλήθους φοροαπαλλαγών.
Ταυτόχρονα με τον ίδιο νόμο έγιναν εκτεταμένες μεταβολές στον τρόπο προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος, με τη θέσπιση αντικειμενικών δαπανών, με τις οποίες προσδιορίζεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Με τις νέες ρυθμίσεις, ήπιες κατά βάση, επιδιώχθηκε η διεύρυνση της φορολογικής βάσης διότι με τη νέα μέθοδο προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος θα ελέγχεται ο τρόπος διαβίωσης και κοινωνικών ομάδων που ανήκουν στη μεσαία εισοδηματική τάξη.
Κατοικίες
Η αντικειμενική δαπάνη ιδιόκτητης ή μισθούμενης κατοικίας ή δωρεάν παραχωρούμενης κατοικίας ορίζεται κλιμακωτά,για τα:
* 80 τ.μ.κύριων χώρων 30 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή 2.400 ευρώ.
* Για τα επόμενα 81 ως και 120 τ.μ. κύριων χώρων 50 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή 2.400 + (40Χ50) = 4.400 ευρώ. * Για τα επόμενα 121 ως και 200 τ.μ. κύριων χώρων,80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. * Για τα επόμενα 201 ως 300 τ.μ.
κύριων χώρων 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. * Για τα άνω των 300 τ.μ., 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για τον υπολογισμό της αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ιδιόκτητης ή μισθωμένης έχει οριστεί 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας των χώρων.Προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800 ως 4.999 ευρώ ανά τ.μ.,τα πιο πάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και πάνω τα πιο πάνω ποσά προσαυξάνονται 70%.Οταν υπάρχει μονοκατοικία όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 20%.Για τις κατοικίες που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού,θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή εκκίνησης.Στην περίπτωση που στην κατοικία υπάρχει συνιδιοκτησία η αντικειμενική αξία επιμερίζεται μεταξύ των συνιδιοκτητών με βάση το ποσοστό συνιδιοκτησίας καθενός.Αν η κατοικία είναι κενή δεν υπολογίζεται αντικειμενική δαπάνη.Το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποδεικνύεται από τον φορολογούμενο με την προσκόμιση φωτοαντιγράφου λογαριασμού της ΔΕΗ ή με οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.
Παράδειγμα:
Εστω διαμέρισμα πολυκατοικίας με επιφάνεια κύριων χώρων 130 τ.μ.και επιφάνεια βοηθητικών χώρων 20 τ.μ.Το διαμέρισμα βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης μικρότερη από 2.800 ευρώ το τ.μ.
* Αντικειμενική δαπάνη κύριων χώρων: (80x30) + (40x50) = 5.200 ευρώ.
* Αντικειμενική δαπάνη βοηθητικών χώρων:
20x30 = 600 ευρώ.
* Συνολική αντικειμενική δαπάνη 5.800 ευρώ.
Εξοχικά
Αντικειμενική δαπάνη ιδιόκτητης ή μισθωμένης ή δωρεάν παραχωρηθείσας δευτερεύουσας κατοικίας:
Ως ετήσια αντικειμενική δαπάνη των δευτερευουσών κατοικιών λαμβάνεται το ήμισυ της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει όταν υπάρχει κύρια κατοικία με συνυπολογισμό των βοηθητικών χώρων.Στην περίπτωση που η δευτερεύουσα κατοικία δεν είναι ιδιόκτητη,αλλά μισθώνεται και διάρκεια της μίσθωσης έχει οριστεί για ορισμένους μήνες μέσα στο έτος,η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης μερίζεται ανάλογα με τους μήνες που διαρκεί η μίσθωση.Διάστημα μεγαλύτερο από 15 ημέρες λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.
Οι αντικειμενικές δαπάνες
Για πρώτη φορά θεσπίζεται ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης η οποία αποτελεί την αντικειμενική δαπάνη «βάσης» στην οποία θα προστίθενται όλες οι άλλες αντικειμενικές δαπάνες που κατά περίπτωση έχει ο φορολογούμενος.
Η δαπάνη αυτή έχει οριστεί στο ποσό των 3.000 ευρώ για τον άγαμο και στο ποσό των 5.000 ευρώ για τον έγγαμο.Στα ποσά αυτά θα προστίθενται οι λοιπές αντικειμενικές δαπάνες οι οποίες έχουν οριστεί ως εξής:
Δίδακτρα
Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων λαμβάνεται υπόψη η ετήσια δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης,όπως αυτή η δαπάνη προκύπτει από τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.Εξαιρούνται οι δαπάνες που καταβάλλονται σε εσπερινά γυμνάσια και λύκεια,καθώς και σε ιδιωτικά σχολεία για άτομα με ειδικές ανάγκες.Στην περίπτωση γονέων που είναι διαζευγμένοι και που ένας εξ αυτών βαρύνεται με τα παιδιά ως προστατευόμενα και ο άλλος γονέας καταβάλλει τα δίδακτρα,η δαπάνη των διδάκτρων βαρύνει τον γονέα που καταβάλλει τα δίδακτρα.
Αεροσκάφη
* Για ανεμόπτερα στο ποσό των 8.000 ευρώ. * Για αεροσκάφη με κινητήρα κοινό εσωτερικής καύσης και στροβιλοελικοφόρα,καθώς και ελικόπτερα στο ποσό των 65.000 ευρώ για τους 150 πρώτους ίππους ισχύος του κινητήρα τους προσαυξάνεται με το ποσό των 500 ευρώ για κάθε ίππο πάνω από τους 150 ίππους.
* Για αεροσκάφη αεριοπροωθούμενα στο ποσό των 200 ευρώ για κάθε λίμπρα ώθησης.
Η αντικειμενική δαπάνη των αεροσκαφών,ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων που έχουν στην κυριότητα ή κατοχή τους εταιρείες,λογίζεται ως αντικειμενική δαπάνη των προσώπων που είναι εταίροι,διαχειριστές,διευθύνοντες σύμβουλοι,πρόεδροι κ.λπ.
Σκάφη
* Για τα ταχύπλοα σκάφη αναψυχής ανοικτού τύπου,ταχύπλοα και μη,ολικού μήκους ως 5 μέτρα,στο ποσό των 3.000 ευρώ. Για σκάφη αυτού του τύπου πάνω από 5 μέτρα,η τεκμαρτή δαπάνη έχει οριστεί το ποσό των 4.000 ευρώ.
* Για σκάφη με χώρο ενδιοιτησης ως και 7 μέτρα ορίστηκε στις 8.000 ευρώ * Από 7 και ως 10 μέτρα +2.000 ευρώ ανά επιπλέον μέτρο * Από 10 ως 12 μέτρα +5.000 ευρώ ανά μέτρο * Από 12 ως 15 μέτρα +10.000 ευρώ για κάθε μέτρο * Από 15 ως 18 μέτρα +15.000 ευρώ για κάθε μέτρο * Από 18 ως 22 μέτρα +20.000 ευρώ για κάθε μέτρο * Από 22 μέτρα +35.000 ευρώ για κάθε μέτρο Η πιο πάνω αντικειμενική δαπάνη μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητα του σκάφους κατά ποσοστό 15% αν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα πάνω από 5 έτη και ως 10 έτη από το έτος που νηολογήθηκε για πρώτη φορά και κατά 30% αν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.
Αυτοκίνητα
Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης με βάση τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ή μεικτής χρήσης και τύπου jeep έχει οριστεί ως εξής:
* Για αυτοκίνητα ως 1.200 κ.εκ.σε 3.000 ευρώ.
* Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200
κ.εκ.και ως 2.000 κ.εκ.,προστίθενται 300 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
* Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.εκ.
και ως 3.000 κ.εκ. προστίθενται 500 ευρώ ανά 100 κ.εκ.
* Για αυτοκίνητα άνω των 3.000 κ.εκ.προστίθενται 700 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
Τα πιο πάνω ποσά μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου,η οποία υπολογίζεται κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα πάνω από 5 έτη και ως 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.
Αν κύριος ή κάτοχος του ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου είναι ανήλικο παιδί η αντικειμενική δαπάνη του αυτοκινήτου αυτού λογίζεται ως αντικειμενική δαπάνη του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και αν αυτός έχει χάσει τη γονική μέριμνα του άλλου γονέα.
Αν επιβατικά αυτοκίνητα ΙΧ ανήκουν σε εταιρείες η αντικειμενική δαπάνη των αυτοκινήτων αυτών μερίζεται μεταξύ των ομόρρυθμων εταίρων,των εταίρων της ΕΠΕ ή των διαχειριστών εταίρων αυτής,μεταξύ των διευθυντών, των εντεταλμένων,συμβούλων,των διοικητών και του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της ανώνυμης εταιρείας.
Οικιακοί βοηθοί
Ως ετήσια δαπάνη για το βοηθητικό οικιακό προσωπικό λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από το κατώτατο όριο αμοιβών όπως αυτές ορίζονται από τις διατάξεις που ισχύουν κατά περίπτωση για κάθε κατηγορία εργαζομένων.Εξαιρούνται οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία 67% και πάνω από φυσική αναπηρία ή διανοητική καθυστέρηση ή είναι ηλικίας πάνω από 65 έτη και απασχολεί νοσοκόμο.

Πισίνες
Η αντικειμενική δαπάνη δίνεται από τον πιο κάτω πίνακα: Η αντικειμενική δαπάνη για τις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα πολυκατοικιών επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος στο οικόπεδο.


ΠΗΓΗ: Το Βήμα
Πώς διαμορφώνονται τα επιτόκια στα στεγαστικά
Μηδενική είναι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, αν και τα κυμαινόμενα επιτόκια ξεκινούν από το 2,9%. Ελάχιστοι είναι οι καταναλωτές που καταθέτουν αίτηση για στεγαστικό, καθώς περιμένουν ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση στις τιμές των ακινήτων. Ομως τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως σύντομα τα επιτόκια -κυμαινόμενα και σταθερά- στα στεγαστικά θα αυξηθούν σημαντικά, καθώς τα spreads έχουν μπει σε τροχιά ανόδου και θα «σκαρφαλώσουν» ακόμα ψηλότερα από το 3,5% που βρίσκονται σήμερα.
Τα περιθώρια προσαύξησης στα επιτόκια στέγης, της τάξης του 0,7% με 1,5%, των προηγούμενων ετών αποτελούν παρελθόν. Η καλύτερη προσφορά της αγοράς σήμερα είναι spread 1,9% και φτάνει μέχρι και το 3,5%. Συγκεκριμένα, το χαμηλότερο κυμαινόμενο επιτόκιο στέγης βρίσκεται στο 2,9% και το υψηλότερο στο 6%. Στα επίπεδα του 5,5% με 7% διαμορφώνονται και τα σταθερά επιτόκια στέγης στην 5ετία και 10ετία, τα οποία επίσης θα αυξηθούν.
Επίσης παρελθόν αποτελεί και η σύνδεση του στεγαστικού με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (που βρίσκεται στο 1%). Πλέον όλα τα δάνεια έχουν ως επιτόκιο αναφοράς το euribor τριμήνου, το οποίο διαμορφώνεται στο 0,997%. Και οι νέες αυξήσεις που αναμένονται στα spreads θα οδηγήσουν σύντομα τα κυμαινόμενα επιτόκια στέγης πάνω από το 5%.
Με διπλάσιο επιτόκιο
Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη, οι τράπεζες σήμερα δανείζονται με διπλάσιο επιτόκιο απ’ αυτό που έχουν δανείσει την πελατεία τους, ενώ πίεση δημιουργείται και από τα επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας τα οποία διατηρούνται πάνω από το 3%-3,5%.
Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι τα κριτήρια δανειοδότησης θα εξακολουθήσουν να είναι ιδιαίτερα αυστηρά -με συνθήκες δανειοδότησης που επικρατούσαν πριν από την απελευθέρωση της τραπεζικής αγοράς στο τέλος της δεκαετίας του 1990- και το ύψος χρηματοδότησης δεν θα υπερβαίνει το 70% της αξίας του ακινήτου. Την ίδια ώρα η ζήτηση διατηρείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και φέτος αναμένεται ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στα στεγαστικά να είναι μηδενικός, ενώ οι καθυστερήσεις εμφανίζουν άνοδο και διαμορφώνονται σχεδόν στο 10%.
Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν ότι τον Νοέμβριο 2010 τα στεγαστικά δάνεια εμφάνισαν ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,3% από 3,7% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009 και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 87 εκ. ευρώ. Τα συνολικά υπόλοιπα στεγαστικής πίστης διαμορφώθηκαν στα 80,22 δισ. ευρώ.
Οι συνολικές οφειλές των νοικοκυριών ανέρχονται στα 117,9 δισ. ευρώ. Για το 2011 τα τραπεζικά στελέχη αναμένουν να τονωθεί η αγορά, μέσα από τα προγράμματα για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, καθώς από τον Ιούλιο θα είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για όλες τις νέες μισθώσεις επαγγελματικών χώρων ή κατοικιών, όπως και για τις αγοραπωλησίες.
ΠΗΓΗ: Ημερησία
Φορο-έλεγχοι made in Usa: e-φακέλωμα όλων των συναλλαγών
Νέου τύπου ελέγχους με βάση τις δαπάνες διαβίωσης και τα περιουσιακά στοιχεία προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Ιανουαρίου. Πρόκειται για «Μεγάλο Αδελφό» με ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των συναλλαγών των φορολογούμενων (εμπορικά καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, συμβολαιογραφεία, πολεοδομίες, ξενοδοχεία, τράπεζες, ιδιωτικές κλινικές και εκπαιδευτήρια, ΔΕΚΟ κ.λπ.) και των περιουσιακών τους στοιχείων.
Οι έλεγχοι, που θα γίνονται μέσω πλέγματος αντικειμενικών τεκμηρίων και κριτηρίων θα είναι στοχευμένοι και θα στηρίζονται στη μεθοδολογία της Αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος (IRS), σύμφωνα με την οποία το εισόδημα προσδιορίζεται από τον τρόπο διαβίωσης και τον συσσωρευμένο πλούτο.
Με το νέο σύστημα οι ελεγκτικές αρχές θα διενεργούν διασταυρώσεις του δηλωθέντος εισοδήματος του φορολογούμενου με το αρχείο που θα έχουν στους υπολογιστές τους και στο οποίο θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι δαπάνες διαβίωσης και οι συναλλαγές καθώς και οι αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Από το άθροισμα των συγκεκριμένων δαπανών θα προκύπτει το ύψος του εισοδήματος που θα πρέπει να δηλώνει ο φορολογούμενος και σε περίπτωση που αυτό είναι χαμηλότερο ο φόρος θα υπολογίζεται επί του «τεκμαρτού» και θα επιβάλλονται και τσουχτερά πρόστιμα και κυρώσεις που θα φθάνουν μέχρι ποινική δίωξη και φυλάκιση, ανάλογα με το μέγεθος της απόκλισης.
Το ηλεκτρονικό αρχείο, που θα αποτελεί τον πληροφοριοδότη και τον πλοηγό των ελεγκτικών αρχών, θα περιλαμβάνει τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων καθώς και τις συναλλαγές παντός είδους. Ειδικότερα για κάθε φορολογούμενο, είτε είναι φυσικό πρόσωπο είτε επιχείρηση, θα δημιουργηθεί ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος με στοιχεία για το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος κάθε χρόνο, το επάγγελμα, τις δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών και την παροχή υπηρεσιών καθώς και περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, τις τυχόν επιχειρηματικές δραστηριότητες, την κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων επενδυτικών τίτλων, το σύνολο των συναλλαγών με τις τράπεζες κ.ά.
Αναλυτικά στοιχεία. Η επιλογή των φορολογούμενων που θα υπόκεινται σε εξονυχιστικό έλεγχο θα γίνεται με βάση το ηλεκτρονικό αρχείο, που θα περιέχει αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για το επάγγελμα, τα τεκμήρια και το ιστορικό (συνέπεια ή μη στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, είδος και έκταση φορολογικών παραβάσεων κ.ά).
Στο στόχαστρο θα μπαίνουν εκείνοι που οι δαπάνες διαβίωσής τους δεν συνάδουν με τις φορολογικές τους δηλώσεις καθώς και όσοι έχουν υψηλές επιστροφές φόρου, μεγάλες και απότομες μεταβολές εισοδήματος και περιουσίας και υψηλές αφορολόγητες δαπάνες, ενώ ανά επαγγελματική κατηγορία στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρίσκονται μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.
ΠΗΓΗ: Έθνος
Οδηγός: Πού να βάλω τα λεφτά μου - Ευκαιρίες αλλά και υψηλό ρίσκο το 2011
katatheseis_1Ελπίδες για σημαντικές αποδόσεις, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 10%, αλλά και πολύ μεγάλο ρίσκο και αβεβαιότητα, φέρνει για τους επενδυτές η νέα χρονιά.
Οπως αναφέρουν τραπεζίτες αλλά και χρηματιστές, τα επίπεδα στα οποία βρίσκονται σήμερα τόσο οι ελληνικές μετοχές όσο και τα ομόλογα- κρατικά, τραπεζικά και εταιρικά- φαντάζουν ιδιαίτερα δελεαστικά. Την ίδια στιγμή, όμως, στις αγορές εξακολουθεί να κυριαρχεί η αβεβαιότητα, η όποια ανάκαμψη στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την ακριβή πορεία της ελληνικής οικονομίας στο επόμενο 12μηνο. Τα δεδομένα αυτά εκτινάσσουν τον παράγοντα «ρίσκο» και, όπως αναφέρουν επαγγελματίες της αγοράς, όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με επενδύσεις το 2011 θα πρέπει να διαθέτει «γερό στομάχι» προκειμένου να αντέξει ενδεχομένως πολλά και απότομα σκαμπανεβάσματα.
Ελπίδες για ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο Η βουτιά του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. κοντά στα επίπεδα των 1.400 μονάδωνπου αποτελούν και χαμηλό 12ετίας- δημιουργεί ένα τοπίο που μπορεί να κρύβει σημαντικές αποδόσεις, χωρίς όμως να λείπουν και οι παγίδες. Οπως υποστηρίζει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, αυτή τη στιγμή το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε «υπερπουλημένα επίπεδα» καθώς η αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει τα χειρότερα. Στην αγορά επικρατούν πανικός και αρνητική ψυχολογία για σενάρια που είναι ήδη γνωστά αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επαληθευτούν.
Με αυτά τα δεδομένα, αν κάποιος έχει αγοράσει μετοχές μέσα στο 2010, δεν συμφέρει να ρευστοποιήσει στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς δεν υπάρχει μεγάλο καθοδικό περιθώριο. «Αυτή τη στιγμή σερνόμαστε στον βυθό και εδώ είναι τα μακροπρόθεσμα επίπεδα στήριξης του χρηματιστηρίου», καταλήγει. Με αυτά τα δεδομένα, όποιος τοποθετήσει σήμερα σε υγιείς και αξιόλογες εταιρείες με μακροπρόθεσμο ορίζοντα έχει πολλές πιθανότητες υπεραπόδοσης μέσα στα επόμενα χρόνια. Εντούτοις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ελληνικές μετοχές να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα «εγκλωβίζοντας» ουσιαστικά τον επενδυτή, ο οποίος για το ίδιο διάστημα θα μπορούσε να εξασφαλίσει υψηλότερες αποδόσεις σε άλλες μορφές επένδυσης.
katatheseis_2Ράλι με παγίδες στις ξένες αγορές
Σε ιδιαίτερα θετικό έδαφος κινήθηκαν οι ξένες αγορές μέσα στο 2010 και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ράλι θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά. Εντούτοις, οι «αρκούδες» προειδοποιούν για μια διόρθωση στις αγορές, καθώς θεωρούν ότι η άνοδος δεν μπορεί να συνεχιστεί απνευστί. Οπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης, στα διεθνή χρηματιστήρια πραγματο ποιούνται σημαντικές εισροές από τα ομόλογα, γεγονός που δίνει προβάδισμα στις μετοχικές αγορές. Εντούτοις, αν επεκταθεί η κρίση χρέους των περιφερειακών οικονομιών της ευρωζώνης ή αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει στην αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει είτε τη βίαιη διόρθωση είτε ακόμα και την αντιστροφή της θετικής τάσης μέσα στη χρονιά.
Αποδόσεις-ρεκόρ με ρίσκο στα ομόλογα
Διψήφιες αποδόσεις προσφέρουν αυτή τη στιγμή τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ κατά πόδας ακολουθούν αυτά των τραπεζών αλλά και μεγάλων, εισηγμένων στο χρηματιστήριο, επιχειρήσεων. Ενδεικτικό είναι ότι, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα με λήξη το 2014 στη δευτερογενή αγορά, μπορεί κανείς να εξασφαλίσει αποδόσεις έως και 14%! Εντούτοις, όπως αναφέρουν τόσο τραπεζίτες όσο και χρηματιστές, η αγορά αυτή τη στιγμή ενός κρατικού ομολόγου συνεπάγεται σημαντικό ρίσκο, τόσο για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης όσο και για την περίπτωση «κουρέματος» (haircut) στην ονομαστική του αξία. Στην πρώτη περίπτωση η απώλεια είναι μικρότερη, καθώς ο κάτοχος του τίτλου θα συνεχίσει να εισπράττει κανονικά το ονομαστικό κουπόνι, αν και το ομόλογο θα λήξει κάποια χρόνια αργότερα. Στη δεύτερη, όμως, ο κάτοχος του ομολόγου θα δει την ονομαστική αξία της επένδυσής του να μειώνεται σημαντικά, γεγονός που καθιστά ασύμφορη την επένδυση, παρά τις υψηλές αποδόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλές αποδόσεις με συγκριτικά χαμηλότερο ρίσκο προσφέρουν τα εταιρικά ομόλογα μεγάλων και υγιών εταιρειών, το αντικείμενο των οποίων δεν εξαρτάται άμεσα από τη χρηματοοικονομική συγκυρία.
Στον αντίποδα, χαμηλές αποδόσεις- κοντά στο 3%- αλλά μεγάλη ασφάλεια προσφέρουν τα γερμανικά ομόλογα καθώς και οι τίτλοι που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Δίλημμα η επένδυση στα πολύτιμα μέταλλα
Μέσο εξασφάλισης έναντι της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά μπορεί να αποτελέσει ο χρυσός, είτε σε φυσική μορφή είτε αν αγοράσει κανείς χρυσές λίρες. Εντούτοις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πολύτιμο μέταλλο έχει κάνει ήδη αξιοσημείωτο ράλι την τελευταία διετία και, πλέον, αρκετοί αναλυτές διαβλέπουν «κόπωση» στην ανοδική πορεία του.
Παράλληλα, αν τελικά ηρεμήσουν ολοκληρωτικά οι αγορές και επικρατήσει η διάθεση για ρίσκο, οι τιμές του χρυσού θα μειωθούν σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι, αν κανείς επιλέξει τελικά την επένδυση στο πολύτιμο μέταλλο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε να μην πληρώσει «χρυσάφι» την ασφάλεια που αναζητά. Επιτόκια που συμφέρουν στις προθεσμιακές και στα έντοκα γραμμάτια
Υψηλές και εγγυημένες αποδόσεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 4,5%, και μάλιστα αφορολόγητες, προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις αλλά και τα έντοκα γραμμάτια τριών ή έξι μηνών που εκδίδει το Δημόσιο. Καθώς οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα άντλησης ρευστότητας από τη διατραπεζική αγορά και βλέπουν τα χαρτοφυλάκια καταθέσεών τους να μειώνονται, ο «πόλεμος των αποδόσεων» αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του 2011. Μάλιστα, στο «παιχνίδι» έχουν μπει πλέον δυναμικά και οι μεγάλες τράπεζες, που αναζητούν το δικό τους μερίδιο από την «πίτα» των καταθετών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Εθνική Τράπεζα, η οποία διαθέτει ειδικό, 18μηνο λογαριασμό προθεσμίας, στον οποίο διπλασιάζει τις αποδόσεις το Πάσχα, το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα

Έξοδος σε δυο μήνες από την κρίση χρέους!

credit-crisisΜέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχει λάβει η Ευρώπη τις μεγάλες αποφάσεις που θα οδηγήσουν την ευρωζώνη στην έξοδο από την κρίση χρέους! Με αυτή την προφητεία θριάμβου, αλλά χωρίς περισσότερες εξηγήσεις, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδειξε να γνωρίζει πολύ περισσότερα από τις αγορές και την κοινή γνώμη για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης.
Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκε εξαιρετικά αισιόδοξος για τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος στην ευρωζώνη: «θα δούμε μέσα στο επόμενο δίμηνο μεγάλες αποφάσεις που θα λύσουν άπαξ δια παντός το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους στην ευρωζώνη. Όλοι οι σημαντικοί μηχανισμοί που απαιτείται να τεθούν στο τραπέζι θα βρεθούν, ώστε να πεισθούν οι αγορές, ότι η ευρωζώνη θα υπερασπιστεί τον εαυτό της, θα υπερασπισθεί το κοινό νόμισμα και τις χώρες που κάνουν ό,τι πρέπει για να είναι δημοσιονομικά υπεύθυνες και ανταγωνιστικές».
Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τον πολιτικό στόχο και τον τρόπο που εκτιμά ότι θα επιτευχθεί, χωρίς όμως να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα ληφθούν και τα εργαλεία που θα αξιοποιηθούν για την έξοδο από την κρίση χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες του “S10”, η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για την κατεύθυνση που έχουν λάβει οι έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και η οποία θα αρχίσει να φαίνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια μετά τη σύνοδο του Eurogroup την Δευτέρα, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου.
Σε αυτή την φάση, όπως εξηγούν στο “S10” έγκυρες κυβερνητικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Ένωση θυμίζει «Βαβέλ», όπως συνήθως συμβαίνει πριν από τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, αλλά στην πραγματικότητα ήδη διαφαίνεται το γενικό πλαίσιο ενός συμβιβασμού, το οποίο περιέγραψε σε γενικές γραμμές ο κ. Παπακωνσταντίνου:
n  Από τη μια πλευρά, η Γερμανία είναι έτοιμη να αποδεχθεί την παροχή ισχυρών εγγυήσεων στις χώρες της ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης ή αποκλείονται από τις αγορές: αυτό θα γίνει με την άμεση ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, που θα μετεξελιχθεί μετά το 2013 στο μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας (European Financial Stability Fund), που αναλαμβάνει τον πρώτο ρόλο στις «μάχες» με τις αγορές (και ήδη βρίσκεται πίσω από τη διάσωση της Ιρλανδίας) θα «οπλιστεί» με εγγυήσεις των κυβερνήσεων για δανεισμό μεγάλης κλίμακας, ώστε να είναι έτοιμο να «απορροφήσει» ακόμη και διασώσεις μεγάλων χωρών.
n  Το EFSF θα μετεξελιχθεί σε ένα μηχανισμό σταθεροποίησης, που θα χρηματοδοτείται με ένα είδος «ευρωομολόγου» (ομόλογα με εγγυήσεις όλων των κρατών) και εξετάζεται σοβαρά η επέκταση των λειτουργιών του, ώστε να γίνει αποτελεσματικός «παίκτης» στις αγορές: θα μπορεί, για παράδειγμα, να προχωρά σε εκτεταμένες παρεμβάσεις αγοράς χρέους για να αντιμετωπίζονται πιέσεις των αγορών, αλλά και για να φύγει αυτό το βάρος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να μετατραπεί σε «κακή τράπεζα», η οποία θα συλλέξει όλα τα τοξικά χρεόγραφα της ευρωζώνης.
n  Στην επόμενη φάση λειτουργίας του, όταν θα μετεξελιχθεί στο μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το κοινό ταμείο θα μπορέσει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στις αναδιαρθρώσεις χρέους, αν αυτές απαιτηθούν: θα μπορεί να γίνει ο φορέας που θα εκδίδει νέα ομόλογα, με κοινή ευρωπαϊκή εγγύηση, για να προχωρούν διαδικασίες ανταλλαγής χρεών προβληματικών οικονομιών, στα πρότυπα του σχεδίου Μπρέιντι για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Με αυτή τη διαδικασία, θα είναι πιο εύκολο για τους ιδιώτες πιστωτές να αποδεχθούν «κούρεμα» απαιτήσεων, ή επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν στα χαρτοφυλάκιά τους «ασφαλείς» τίτλους.
n  Αυτές οι «διευκολύνσεις» για την υπέρβαση της κρίσης των ασθενέστερων οικονομιών της ευρωζώνης φαίνονται υπερβολικά «φιλικές», αλλά στην πραγματικότητα δεν θα δοθούν χωρίς «ανταλλάγματα». Παράλληλα με τη στήριξη, θα διαμορφωθεί ένα αυστηρότατο πλαίσιο τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το οποίο στην πραγματικότητα θα μεταφέρει το κέντρο λήψης των αποφάσεων για την οικονομική πολιτική μακριά από τις εθνικές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις της Κομισιόν για αυτόματο μηχανισμό επιβολής προστίμων στις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, αλλά θα καθιερωθούν αυστηρές κεντρικές διαδικασίες παρακολούθησης των εθνικών δημοσιονομικών προγραμμάτων και θα τεθούν στις χώρες με υψηλά χρέη αυστηροί ετήσιοι στόχοι μείωσής τους, με απειλή κυρώσεων. Επιπλέον, θα παρακολουθούνται στενά και θα καθορίζονται κεντρικά πολιτικές και για τα θέματα ανταγωνιστικότητας των οικονομιών.
Ουσιαστικά, δηλαδή, η Ευρώπη θα κάνει ακριβώς αυτό που υποδείκνυαν εδώ και χρόνια οι Αγγλοσάξονες αναλυτές και πολιτικοί: θα αποκτήσει εκτός από κεντρική τράπεζα και ένα κοινό «υπουργείο Οικονομικών», που θα χαράζει και θα επιβάλει στις εθνικές κυβερνήσεις την οικονομική πολιτική του «κέντρου» της ευρωζώνης, στο οποίο βεβαίως τον πρώτο λόγο για τις αποφάσεις θα έχουν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και ο γαλλογερμανικός άξονας. Μια μεταρρύθμιση προς την κατεύθυνση αυτή ίσως είναι επιθυμητή από τις αγορές, δεν παύει όμως να δημιουργεί σοβαρά ζητήματα δημοκρατικού ελέγχου των αποφάσεων και εθνικής κυριαρχίας, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις θα μετατραπούν σε απλά γρανάζια ενός ισχυρού κεντρικού μηχανισμού.
Τετάρτη, 12 Ιανουάριος 2011 01:07  

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ενισχύονται οι αρμοδιότητες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας
Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) που θα παρουσιάσει τις επόµενες ηµέρες το υπουργείο Εργασίας δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στους Επιθεωρητές Εργασίας και ενισχύσει το ελεγκτικό τους ρόλο. Την ίδια στιγμή, προβλέπει τη διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης, όταν διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νοµοθεσίας. Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που επιφέρει το νοµοσχέδιο για το Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας είναι οι εξής:

- Σύσταση και λειτουργία κέντρου επιχειρήσεων που υποδέχεται και αξιολογεί τις καταγγελίες για εισφοροδιαφυγή και οµάδα ετοιµότητας που θα παρεµβαίνει άµεσα για τον έλεγχο. Η οµάδα ετοιµότητας θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα εξετάζει άµεσα τις καταγγελίες.

-Ηλεκτρονική διασύνδεση του ΣΕΠΕ και συνεργασία µε όλους τους ασφαλιστικούς οργανισµούς (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) αλλά και τους άλλους ελεγκτικούς µηχανισµούς. Το ΣΕΠΕ θα συνδέεται ηλεκτρονικά µε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία των άλλων ελεγκτικών µηχανισµών.

-Συµβουλευτική συµβολή του ΣΕΠΕ στην υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συµβάσεων.

-Παροχή υπηρεσιών συµβούλου από το ΣΕΠΕ µέσα από οργανωµένο δίκτυο και έκδοση οδηγιών για την εφαρµογή της ισχύουσας νοµοθεσίας, την εφαρµογή των µέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, καθώς και την πρόληψη ατυχηµάτων και επαγγελµατικών ασθενειών.

-Αυστηροποίηση αλλά και αντικειµενικοποίηση των προστίµων και των διοικητικών κυρώσεων που φθάνουν µέχρι και την οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης, όταν διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις της εργατικής νοµοθεσίας.

- Θεσµοθέτηση της υποχρέωσης του ΣΕΠΕ να επιβάλλει πρόστιµα και κυρώσεις για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία (µέχρι τώρα την αρµοδιότητα την είχε κυρίως το ΙΚΑ).

-Θεσµοθέτηση της κάρτας εργασίας, µε την οποία απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζοµένου, καθώς και το ωράριο εργασίας.


11/1/2011
Πηγή: www.in.gr

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΗ ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΕΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ:

http://www.taxheaven.gr/laws/circular/index/circular/11769

 

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Κωνσταντίνος Νιφορόπουλος
Ορκωτός Ελεγκτής - Λογιστής

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – Φοροτεχνικός


ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Με τον ν.. 3842/2010 με τίτλο «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» καθιερώθηκαν σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της χώρας. Πολλές από τις νέες διατάξεις του νόμου αυτού είχαν εφαρμογή από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ήτοι 23.4.2010), άλλες από 1.6.2010 και κάποιες ισχύουν από 1.1.2011. Μια σημαντική αλλαγή που αφορά άμεσα τους συναδέλφους λογιστές - φοροτεχνικούς, είναι αυτή που προβλέπεται με την παράγραφο 9 του άρθρου 17 του ν. 3842/2010. Με τη διάταξη αυτή αντικαταστάθηκε η παράγραφος 3 του άρθρου 38 του ν. 2873/2000 σχετικά με την ευθύνη και τις αρμοδιότητες του λογιστή φοροτεχνικού. Ας δούμε στο σημείο αυτό τι ακριβώς αναφέρεται στην συγκεκριμένη διάταξη:


Τον Φεβρουάριο η ρύθμιση για συμψηφισμό του ΦΠΑ

Monday January 10, 2011 12:15 AM

MEΣA στον επόμενο μήνα θα τεθεί σε εφαρμογή το κυβερνητικό σχέδιο για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ, ύψους 3 δισ. ευρώ, που χρωστά συνολικά σε επιχειρήσεις το Δημόσιο.

Η ρύθμιση του Yπουργείου Οικονομικών οριστικοποιείται, ως προς τις βασικές κατευθύνσεις, και στόχος είναι να κατατεθεί τον Φεβρουάριο στη Βουλή μαζί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η βασική αρχή θα είναι ότι συμψηφίζονται μόνο φορολογικές οφειλές και όχι άλλα χρέη των επιχειρήσεων με επιστροφές φόρων που οφείλει το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα ρύθμιση θα μπορεί να συμψηφίζεται ο ΦΠΑ που οφείλουν προμηθευτές ή εργολάβοι του Δημοσίου, με τις πληρωμές που έχουν παγώσει από το Yπουργείο Οικονομικών. Για τους επιτηδευματίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμψηφίζεται οφειλή ΦΠΑ με την επιστροφή φόρου εισοδήματος που αναμένουν. Πάντως ο συμψηφισμός δεν θα μπορεί να διευρυνθεί και σε άλλες οφειλές, όπως για παράδειγμα τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕΑ, το Eλληνικό Δημόσιο χρωστά 3 δισ. ευρώ σε επιστροφές ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις ενώ όπως προσδιορίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανικών Βορείου Ελλάδας, εξ αυτών, τα 450 εκατ. ευρώ αφορούν ανοιχτές οφειλές προς επιχειρήσεις - μέλη του.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Παναγιώτης Ρήγας, η κυβέρνηση είχε να επιστρέψει ΦΠΑ από το 2005, ύψους 1,4 δισ. Και από αυτήν την οφειλή επιστράφηκε το 2010 ποσό 1,2 δισ. ευρώ.

 Πηγή: Express.gr

Τo Taxis ψάχνει εισοδήματα... εξωτερικού .

Monday January 10, 2011 12:30 AM
Το ΣΔΟΕ έχει τροφοδοτήσει με ειδικό λογισμικό και οι ελεγκτές έχουν λυμένα χέρια
Εγιναν αντιπαραβολές για απόδοση φόρου κληρονομιάς και την ακίνητη περιουσία όπου εντοπίστηκαν 561 οφειλέτες με χρέος 19 εκατ. ευρώ και ακίνητη περιουσία 290 εκατ. Τώρα οι υπολογιστές του Taxis εμφανίζουν στοιχεία για 30.000 περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν εισοδήματα από το εξωτερικό και ο έλεγχος θα δείξει εάν είχαν δηλωθεί.

«Εχουμε εγκαταστήσει σύστημα για να παρακολουθούμε άμεσα την απόδοση των ΔΟΥ σε σχέση με τις διασταυρώσεις που γίνονται.

Η Γραμματεία στέλνει στις ΔΟΥ τις περιπτώσεις που απαιτεiται έλεγχος και έχει τη δυνατότητα να ?βλέπει? την εξέλιξη κάθε περίπτωσης και τον χειρισμό της Εφορίας», λέει ο κ. Διομήδης Σπινέλλης, γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων που έχει αναλάβει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να κλείσει τις τρύπες στο σύστημα...

Οπως λέει, τα επόμενα έργα αφορούν την ένταξη 13 νέων υπηρεσιών προς τους πολίτες που μέχρι στιγμής γίνονταν χειρόγραφα, καθώς και ένα πρόγραμμα ελέγχου των επιχειρηματικών λογαριασμών για τον τζίρο που κάνουν μέσω πιστωτικών καρτών.

Πηγή Ημερησία

Οι καινοτομίες του νέου φορολογικού

Monday January 10, 2011 12:30 AM
Η υπερ-εφορία στην οποία θα υπάγονται όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις, ο οικονομικός εισαγγελέας αποκλειστικής απασχόλησης για φορολογικά θέματα, καθώς και ο φορο-διαμεσολαβητής για την άμεση επίλυση των φορολογικών διαφορών αποτελούν μερικές από τις καινοτόμες ρυθμίσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της υιοθέτησης ενός σύγχρονου πρότυπου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης.
Το μοντέλο αυτό θα λειτουργεί βάσει διεθνών προδιαγραφών, με σταθερούς κανόνες, μηχανογραφική υποστήριξη, αποκεντρωμένη οργάνωση, απλή και ενιαία ελεγκτική διαδικασία, βάσει συμφωνημένων στόχων, αλλά και με λογοδοσία, όταν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. Απώτερος στόχος η έγκαιρη βεβαίωση και είσπραξη των εσόδων και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από φορολογικές υποθέσεις.

Η υπερ-εφορία στην οποία θα υπάγονται όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις, ο οικονομικός εισαγγελέας αποκλειστικής απασχόλησης για φορολογικά θέματα αλλά και ο φορο-διαμεσολαβητής για την άμεση επίλυση των φορολογικών διαφορών στις ΔΟΥ αποτελούν μερικές από τις καινοτόμες ρυθμίσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της υιοθέτησης ενός σύγχρονου πρότυπου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης.

Το μοντέλο αυτό, που αναμένεται να αποτυπωθεί με το φορολογικό νομοσχέδιο του Φεβρουαρίου, θα λειτουργεί βάσει διεθνών προδιαγραφών, με σταθερούς κανόνες, μηχανογραφική υποστήριξη, αποκεντρωμένη οργάνωση, απλή και ενιαία ελεγκτική διαδικασία βάσει συμφωνημένων στόχων αλλά και με λογοδοσία όταν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι αυτοί.

Απώτερος στόχος, η ενίσχυση των εσόδων από την πάταξη του φαινομένου, η απλοποίηση όλων των φορολογικών διαδικασιών στο πλαίσιο ενίσχυσης των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογικών Αρχών και φορολογουμένων αλλά και η έγκαιρη βεβαίωση και είσπραξη των δημοσίων εσόδων προκειμένου να θωρακισθεί το τριετές σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι μετά την επιβάρυνση που έχουν υποστεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τα φορολογικά μέτρα και την οικονομική κρίση, το μεγαλύτερο βάρος για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας πέφτει στον περιορισμό των δαπανών και τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Το εγχείρημα της αλλαγής των φοροελεγκτικών μηχανισμών αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, γιατί με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου, θα απελευθερωθούν πόροι προκειμένου στο διάστημα αυτό να χρηματοδοτηθούν ταυτοχρόνως αναπτυξιακοί και κοινωνικοί στόχοι.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού αναμένεται να δημιουργηθούν παράλληλα ευέλικτες υπηρεσίες στις εφορίες, που θα έχουν ως αποκλειστικό έργο την παρακολούθηση και τακτοποίηση των ληξιπροθέσμων χρεών και θα επεμβαίνουν προληπτικά όταν βλέπουν αλλαγές στη συμπεριφορά των φορολογουμένων (π.χ. καθυστερήσεις στην υποβολή δηλώσεων, σταδιακή συσσώρευση μικρών χρεών κ.ο.κ.) έτσι ώστε να αποφεύγεται η εκτίναξη των φορολογικών τους υποχρεώσεων που θα είναι αδύνατο εκ των πραγμάτων να τακτοποιηθούν.

- Υπερ-εφορία: Μία από τις καινοτόμες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο είναι και η σύσταση υπερ-εφορίας για την «εξυπηρέτηση» των 1.200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας. Η ΔΟΥ αυτή, παράλληλα με τις παραδοσιακές εργασίες που θα παρέχει στις επιχειρήσεις αυτές, προτείνεται να αναλάβει παράλληλα το ελεγκτικό έργο που έχουν σήμερα τα ελεγκτικά κέντρα, διενεργώντας προληπτικούς, προσωρινούς και τακτικούς ελέγχους στις μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες, χρηματιστηριακές εισηγμένες επιχειρήσεις κ.λπ.).

- Οικονομικός εισαγγελέας: Τη θέσπιση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, ο οποίος θα απασχολείται μόνιμα στο υπουργείο Οικονομικών, θα παρεμβαίνει σε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και θα εποπτεύει σημαντικές εκκρεμείς υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να προλαμβάνεται η παραγραφή τους. Εκτιμάται ότι σήμερα εκκρεμούν οι δικαστικές αποφάσεις για φορολογικές υποθέσεις συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ήδη θεσμοθετήθηκε η επίσπευση του χρόνου εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια, ο οποίος αναμένεται να περιοριστεί από τα 7-10 χρόνια που διαρκούσε μέχρι πρόσφατα στα 3,5 χρόνια.

- Φορο-διαμεσολαβητής: Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η θέσπιση του φορο-διαμεσολαβητή, που θα λειτουργεί εντός των εφοριών και στα πρότυπα του τραπεζικού διαμεσολαβητή. Ο θεσμός θα αποσκοπεί στο να μειωθούν οι υποθέσεις φορολογικών διαφορών ανάμεσα στους φορολογουμένους και τις φορολογικές Αρχές που καταλήγουν στα δικαστήρια και να μην καθυστερεί η είσπραξη των βεβαιωθέντων εσόδων.

Προκειμένου να απευθυνθεί ο ενδιαφερόμενος στον διαμεσολαβητή θα πρέπει να προκαταβάλει κάποιο ποσοστό επί του φόρου που έχει αρχικά βεβαιωθεί και εντός τριών το πολύ μηνών, θα βγαίνει η απόφαση από την Αρχή. Το ποσό της προκαταβολής θα είναι χαμηλό προκειμένου να μην λειτουργεί αποτρεπτικά, σε αντίθεση με το υψηλό ποσοστό του 25% που προβλέπεται για προσφυγή στα δικαστήρια.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ακόμη και αυτό το ποσοστό του 25% να... διπλασιαστεί(!) για λόγους δημοσίου συμφέροντος, έτσι ώστε να καταστεί ασύμφορη η προσφυγή και να μην λιμνάζουν οι υποθέσεις στα δικαστήρια.


ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Στο πνεύμα της διαφάνειας των ελέγχων και της αντιμετώπισης της διαφθοράς των φορολογικών οργάνων, το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε αλλαγές που θα αφορούν από τη στελέχωση των φορολογικών υπηρεσιών και τον χρόνο θητείας των υπαλλήλων σε νευραλγικά ελεγκτικά πόστα μέχρι την εκπαίδευση, την πιστοποίηση και την επαναξιολόγησή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η μετακίνηση των υπαλλήλων από μία οργανική μονάδα στην άλλη δεν θα θεωρείται μετάθεση και θα διενεργείται με απλή υπουργική απόφαση και με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες. Στο ίδιο πνεύμα της διαφάνειας κινείται και η σύσταση πέντε διευθύνσεων, που θα είναι αρμόδιες για τον ελεγκτικό σχεδιασμό του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Ελέγχου πρόκειται να αναδιοργανωθεί στα εξής τμήματα: Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου φυσικών - νομικών προσώπων και μεγάλων επιχειρήσεων, ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing), off shore επιχειρήσεων, ηλεκτρονικού εμπορίου και επιβολής ποινών.


Πηγή Κέρδος


Για τι ίδιο θέμα η Ημερησία γράφει

Ειδικός εισαγγελέας εναντίον φοροφυγάδων
Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για την πατάξη της φορο­διαφυγής θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα. Τα δέκα μέτρα για τόνωση των εσόδων.


Οικονομικό εισαγγελέα και φορολογικό διαιτητή «ρίχνει» στο μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών καθιστώντας παράλληλα δυσκολότερη και ακριβότερη την προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους φορολογούμενους που αμφισβητούν τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων. Το οικονομικό επιτελείο, υπό την πίεση της τρόικας, σχεδιάζει να στριμώξει φοροφυγάδες και επιτηδευματίες που δεν αποδίδουν στο Δημόσιο το ΦΠΑ, φαινόμενο που το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί και λόγω της κρίσης.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες:

1 Την αύξηση από 25% σε 50% των προστίμων και άλλων ποσών που θα πρέπει να καταβάλει ο φορολογούμενος για να μπορέσει να ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια. Έτσι, για να διευθετήσει κάποιος φορολογούμενος διά της δικαστικής οδού τις διαφορές του με τις ελεγκτικές αρχές, θα πρέπει να πληρώσει το μισό των φόρων και προστίμων που του επιβλήθηκαν. Με την αύξηση της προκαταβολής στο 50%, ουσιαστικά το υπουργείο «κλείνει» το δρόμο προς τη Δικαιοσύνη για τους φορο-παραβάτες τους οποίους οδηγεί στο διοικητικό συμβιβασμό και επιταχύνεται η είσπραξη των προστίμων από το Δημόσιο.

2 Τη θέσπιση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα. Ο οικονομικός εισαγγελέας θα απασχολείται μόνιμα στο υπουργείο Οικονομικών και θα παρεμβαίνει σε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής: «Θέλουμε να υπάρχει εισαγγελέας ο οποίος να είναι αποκλειστικής απασχόλησης και να μην ασχολείται έχοντας ως πάρεργο φορολογικές υποθέσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς.

3 Τη δημιουργία μια νέας Ανεξάρτητης Αρχής εξωδικαστικού συμβιβασμού, στην οποία θα μπορεί να προσφύγει κάθε φορολογούμενος που αμφισβητεί τα αποτελέσματα των φορο-ελέγχων. Η Αρχή αυτή, θα αποφασίζει μέσα σε διάστημα 90 ή το πολύ 120 ημερών για το ποια πλευρά έχει δίκιο. Βασικό κίνητρο για την προσφυγή των φορολογούμενων στη διαιτησία θα είναι το μικρότερο ποσό προκαταβολής επί του προσφυγής που έχει επιβληθεί έναντι της προσφυγής στη Δικαιοσύνη, η οποία επίσης θα παραμένει ενεργή - αλλά ακριβότερη επιλογή, μετά και την αύξηση της προκαταβολής στο 50%. Σήμερα, στα δικαστήρια εκκρεμούν περίπου 150.000 δίκες φορολογικού περιεχομένου, η εκδίκαση των οποίων απαιτεί 8 με 12 χρόνια και τα έσοδα του Δημοσίου που λιμνάζουν από αυτές τις υποθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων αγγίζουν τα 33 δισ. ευρώ.

4 Την ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τη απόδοση ΦΠΑ για ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω. Η ρύθμιση βρίσκεται υπό διαμόρφωση με το υπουργείο Οικονομικών να επιδιώκει το χαρακτηρισμό του αδικήματος του ΦΠΑ από στιγμιαίο σε διαρκές για να εφαρμόζεται η διαδικασία του Αυτόφωρου. Έτσι όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει στο Δημόσιο το ΦΠΑ θα οδηγείται με χειροπέδες ενώπιον της Δικαιοσύνης.

5 «Πόιντ σύστεμ» για την αξιολόγηση όλων των εφοριακών. Συγκεκριμένα σε κάθε υπηρεσία καθιερώνονται ποσοτικοί δείκτες απόδοσης για την εκπλήρωση των οποίων όλοι οι εφοριακοί θα είναι υπόλογοι. Οι υπάλληλοι που θα πετυχαίνουν τους στόχους και θα έχουν καλή επίδοση θα προάγονται.

6 Καθιερώνεται αυστηρότερο σύστημα ποινών για υπαλλήλους με χαμηλή απόδοση και επιβάλλονται διαδικασίες - εξπρές για απολύσεις και τη δίωξη των επίορκων υπαλλήλων. Υιοθετούνται οι αναγκαίες ενέργειες και διαδικασίες για να αντιμετωπιστούν τα παραπτώματα, η διαφθορά, η χαμηλή απόδοση των εφοριακών. Σε περίπτωση παράβασης καθήκοντος οι υπάλληλοι θα αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη και θα απολύονται.

7 Η υποβολή των δηλώσεων, η συλλογή οφειλών, οι έλεγχοι, οι διασταυρώσεις, καθώς και η επεξεργασία των επιστροφών φόρων θα γίνονται σε κεντρικό επίπεδο όπως ηλεκτρονικά μέσω του Taxis και νέου Taxisnet και των 13 Περιφερειακών Κέντρων, η σύσταση των οποίων προβλέπεται με το φορολογικό «Καλλικράτη».

8 Αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού που συνοδεύεται με συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΔΥΟ και αναβάθμιση των δικαστικών τμημάτων.

9 Επικοινωνιακή εκστρατεία και δράσεις ενημέρωσης για την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης.

10 Νέα πληροφοριακά συστήματα (Elenxis) που αλλάζουν ριζικά τους φορο-ελέγχους. Με το Elenxis oι ελεγκτές θα πηγαίνουν «διαβασμένοι» στις επιχειρήσεις. Ο ελεγκτής έχει «κατεβάσει» τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υπόθεσης Ελέγχου στο laptop του. Ο ηλεκτρονικός φάκελος περιέχει πληροφορίες για το φορολογικό προφίλ του ελεγχόμενου (συνοπτικά και ουσιώδη στοιχεία από κάθε φορολογική περιοχή, π.χ. εισόδημα, ΦΠΑ, ΚΒΣ κ.λπ.). Ο ελεγκτής έχει στη διάθεσή του ένα σύνολο από προκαθορισμένα ελεγκτικά βήματα (που προβλέπονται από τη φορολογική νομοθεσία).

Το αποτέλεσμα κάθε ελεγκτικού βήματος που διενεργείται καταγράφεται στο φάκελο και με το πέρας του ελέγχου ο φάκελος «συγχρονίζεται» με το κεντρικό σύστημα στη ΓΓΠΣ επιτρέποντας στις κεντρικές ελεγκτικές υπηρεσίες να έχουν άμεσα εικόνα της πορείας του ελέγχου και για μεμονωμένους ελέγχους αλλά και στατιστικά για όλη την επικράτεια.


Αυτόφωρο
Ενστάσεις από τους δικαστικούς

Eνστάσεις, αλλά και επιφυλάξεις συνταγματικού επιπέδου εκφράζουν δικαστικοί λειτουργοί και άλλοι έγκριτοι νομικοί σχετικά με τις εξαγγελλόμενες ρυθμίσεις για νέα αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη φοροδιαφυγή, με την αξιοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τους παραβάτες.

Εκφράζονται πολλές ενστάσεις για το πώς θα μπορούσε να οδηγηθεί στο Αυτόφωρο μία παράβαση που διαπιστώνεται π.χ. μετά από 2-3 μήνες από την τέλεσή της.

Ακόμα και αν η κυβέρνηση καταφύγει στη λογική της νομοθεσίας που θέλει ως αυτόφωρα τα αδικήματα περί Τύπου, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν συνταγματικά προβλήματα σχετικά με τη σύλληψη ενός πιθανού παραβάτη, με βάση τις εγγυήσεις που θέτει το Σύνταγμα (σε συντομότατο διάστημα από τη διάπραξη του αυτοφώρου αδικήματος).

Παράλληλα, οι δικαστικοί εκτιμούν ότι πέρα από τα συνταγματικά προβλήματα θα προκύψουν και πολλά πρακτικά, αφού οι σχετικές υποθέσεις θα οδηγούνται αναγκαστικά σε αναβολή για να γίνουν εκθέσεις ελέγχου, για να κριθούν ενστάσεις σε διοικητικά δικαστήρια κ.λπ.

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Ρύθμιση χρεών στα Ταμεία σε 60 δόσεις για μεγαλο-οφειλέτες
«Πράσινο» φως για τη ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους (έως 60 δόσεις και με αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης) των μεγάλων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία «ανάβει» ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης. Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός ενεργοποιείται η Ειδική Επιτροπή που συγκροτήθηκε σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου για να «διευκολύνει» την είσπραξη των μεγάλων οφειλών, οι οποίες παραμένουν αρρύθμιστες και υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.
Η ηγεσία του υπουργείου, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά λόγω της ύφεσης, σχεδιάζει, παράλληλα, να «βελτιώσει» το σύστημα καταβολής των δόσεων και για τους άλλους οφειλέτες (που οφείλουν μικρότερα ποσά) που έχουν μεν ρυθμίσει τα χρέη τους, αλλά δυσκολεύονται να καταβάλλουν τις δόσεις που έχουν ρυθμιστεί.
Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται και αναμένεται να προωθηθούν νομοθετικά (στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ που κατατίθεται στη Βουλή έως τα τέλη Ιανουαρίου) δεν θα είναι μόνον η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αλλά και το «κούρεμα» των πρόσθετων τελών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η».
Η Επιτροπή για τους μεγαλο-οφειλέτες θα αρχίσει να λειτουργεί υπό την προεδρία της γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθ. Δρέττα και θα αποφασίζει για οφειλές ύψους πάνω από 300.000 ευρώ για το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, πάνω από 80.000 ευρώ για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία και πάνω από 200.000 ευρώ για τον ΟΓΑ. Στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη για το σχηματισμό της κρίσης της Επιτροπής θα είναι «το μέγεθος του κινδύνου για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, ο αριθμός των απασχολουμένων και η συνέπεια που έχει επιδείξει ο οφειλέτης στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του μέχρι την υποβολή της αίτησης», υπογραμμίζεται στον Κανονισμό Λειτουργίας της Επιτροπής τον οποίο δημοσιεύει η «Η».
Τα μέτρα
Η Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάζει μυστικά, όπως τονίζεται στον Κανονισμό, θα μπορεί να αποφασίζει:
1. Την τμηματική εξόφληση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών με τα πρόσθετα τέλη, τα πρόστιμα και τις άλλες προσαυξήσεις σε 48 μηνιαίες δόσεις, με την προϋπόθεση καταβολής από τον οφειλέτη των τρεχουσών εισφορών. Ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φθάνει τις 60 «εφόσον η επιχείρηση βρίσκεται στο στάδιο της εκκαθάρισης ή έχει κηρυχθεί σε πτώχευση και η κύρια οφειλή έχει επιβαρυνθεί με το ανώτατο ποσοστό προσαυξήσεων και δεν έχουν αποδώσει όλα τα αναγκαστικά και άλλα μέτρα είσπραξης που ισχύουν. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση των υπό εκκαθάριση ή πτώχευση επιχειρήσεων είναι η προκαταβολή ποσού ίσου με το 2% της συνολικής οφειλής».
Στις περιπτώσεις εποχικών επιχειρήσεων είναι δυνατόν η Επιτροπή να αποφασίζει τη ρύθμιση σε μηνιαίες δόσεις σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, με τη δυνατότητα αυξημένου ποσού μηνιαίας δόσης κατά τη διάρκεια λειτουργίας αυτής και μειωμένου ποσού μηνιαίας δόσης κατά 30% όταν αυτή δεν λειτουργεί.
2. Την αναστολή επισπευδόμενης αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των οφειλετών του ασφαλιστικού φορέα και των περιουσιακών στοιχείων αυτών. Στην περίπτωση επίσπευσης πλειστηριασμού από τον ασφαλιστικό φορέα, πριν από την παρέλευση ενός έτους από την έκδοση της απόφασης ρύθμισης, είναι δυνατή η αναστολή αυτού μόνο εφόσον καταβληθεί το 1/5 της συνολικής οφειλής πλέον των εξόδων εκτέλεσής του και ρυθμιστεί το υπόλοιπο της οφειλής, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 57 του νόμου 3863/2010 (ΦΕΚ 115Α). Η διαδικασία για κήρυξη του οφειλέτη σε πτώχευση θα αναστέλλεται με την καταβολή του 30% της οφειλής και τη ρύθμιση του υπολοίπου σε δόσεις.
3. Την επιβολή ποσοστού παρακράτησης επί του οφειλόμενου ποσού στις περιπτώσεις χορήγησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, αποδεικτικών ασφαλιστικής ενημερότητας.
4. Τη λήψη κάθε νόμιμου μέτρου προς είσπραξη και εξασφάλιση των απαιτήσεων των ασφαλιστικών φορέων.
5. Η Επιτροπή θα μπορεί να αποφασίζει αιτιολογημένα, μετά από αίτημα του οφειλέτη, ανεξαρτήτως ποσού οφειλής «εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής στους όρους της ρύθμισης και δεν οφείλει τρέχουσες εισφορές» για την επαναφορά στη ρύθμιση, σε περίπτωση μη τήρησης των όρων της απόφασης για λόγους ανωτέρας βίας, τη χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία, εκτιμώντας ελεύθερα το ύψος του παρακρατούμενου ποσού».
Υπαγωγή στη ρύθμιση
Η Επιτροπή για τους μεγαλο-οφειλέτες θα αποφασίζει για οφειλές ύψους πάνω από 300.000 ευρώ για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, πάνω από 80.000 ευρώ για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία και πάνω από 200.000 ευρώ για τον ΟΓΑ.
Στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη για το σχηματισμό της κρίσης της Επιτροπής θα είναι «το μέγεθος του κινδύνου για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, ο αριθμός των απασχολουμένων και η συνέπεια που έχει επιδείξει ο οφειλέτης στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του μέχρι την υποβολή της αίτησης».
Η σύνθεση και οι αποφάσεις
Η Ειδική Επιτροπή Ρύθμισης Εσόδων θα έχει θητεία 1,5 έτους και η σύνθεσή της έχει ως εξής:
Ο γ. γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως πρόεδρος με αναπληρωτή το Νομικό Σύμβουλο του κράτους που υπηρετεί στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ο διοικητής του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ με αναπληρωτή του έναν υποδιοικητή του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.
Ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης της Γ.Γ.Κ.Α. του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναπληρούμενος από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών της Γ.Γ.Κ.Α,
Ενας εκπρόσωπος των ασφαλισμένων με τον αναπληρωτή του,
Ενας εκπρόσωπος των εργοδοτών με τον αναπληρωτή.
Για την έγκυρη λήψη απόφασης της Επιτροπής θα απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του πρόεδρου της Επιτροπής. Το μέλος που απέχει από την ψηφοφορία ή δίδει λευκή ψήφο θεωρείται «απόν». Η ψηφοφορία στην Επιτροπή θα είναι φανερή. Τα μέλη και οι αναπληρωτές που προέρχονται από τους ασφαλισμένους και εργοδότες, υποδεικνύονται από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε) και από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.).
ΠΗΓΗ: Ημερησία